Новините от 25 август 2012


Прокуратурата ще разследва бившата пиарка на МЗХ Кристина Спасова
Софийска градска прокуратура се е самосезирала и ще разследва бившата служителка на отдел връзки с обществеността на Министерството на земеделието Кристина Спасова.

От разследването на вестник „Сега" става ясно, че чрез фирмите си 25-годишната Кристина Спасова е успяла да купи офиси, имоти и дялове в компании, както и да стане крупен арендатор на земи.

Общата стойност на придобивките е за над 1 милион лева. Финансовият отчет на компанията за 2011 г. обаче показва, че това няма как да се случи на практика, констатира вестник „Сега".

Преди дни вестникът съобщи, че фирмата на Кристина Спасова „Кей ем ком” е спечелила поръчка за 50 000 лв. за изработването на профил във Фейсбук и Туитър на Програмата за развитие на селските райони.

„Това, което ми помогна да спечеля поръчката е това, че преди това съм работила в Агенцията по храните, преди това в Пътната агенция и в други администрации. Повече от 4 години се занимавам с дейности от сферата на PR и връзките с обществеността. Това, с което съм се занимавала в Агенцията по храните, е да контактувам с медиите и да отговарям за пресцентъра," казва Кристина Спасова, цитирана от БНР.

Фирмата й е учредена на 26 септември 2011 г. - само три месеца преди да се подпише договора.

До същата дата Кристина Спасова е работила като старши експерт в „Административно обслужване, връзки с обществеността и инвестиции" в Агенцията по храните.

Три месеца след подаването на офертата пък напуска друг участник във фирмата - Лора Димитрова, която до 27 февруари е била младши специалист в същата дирекция.

От ведомството на Мирослав Найденов обяснили, че изпълнителят по договора е избран след проведена тръжна процедура по реда на Наредбата за възлагане на малките обществени поръчки.

Водещият критерий е бил най-ниската предложена цена. Вестник „Сега" пише още, че през април 2012 г. „Кей Ем Ком" купува офис от 187 кв.м в столичния квартал „Манастирски ливади" за 332 491 лв.

Върху имота обаче няма вписана ипотека. Продавач по сделката е производителя на птиче месо „Градус-1". Старозагорската фирма е станала собственик на имота пет месеца по-рано.

Според цитирания от вестник „Сега" нотирален акт, производителят на птиче месо получава парите по сделката от „Кей Ем Ком" преди тя да бъде изповядана пред нотариуса.

Според Кристина Спасова фирмата е изплатила офиса за 7 месеца със собствени сили благодарение на това, че работи.

През юли 2012 г., фирмата й купува втори офис от 113 кв.м за 175 046 лв. в същата сграда в кв. „Манастирски ливади".

И по тази сделка не е ползван ипотечен кредит. Този път офисът е купен директно от строителя. „Кей Ем Ком" се включва и в биоземеделието, където европейските субсидии са по-високи от традиционните.

През юни 2012 г. „Кей Ем Ком" придобива 26% от капитала на завода „Био Ем Ди" срещу 390 000 лв. 200 000 са платени при сключването на договора, останалите 190 000 се дължат до 4 месеца.

Кристина Спасова купува лично на свое име 2% в „Био Ем Ди" срещу 10 000 лева. Като съдружник в „Био Ем Ди" Кристина Спасова е придобила собственост и в учреденото няколко месеца по-рано - през април, дъщерно дружество „Био Ем Ди-1".

В капитала на „Био Ем Ди-1" са апортирани над 450 декара поземлени имоти, като стойността им е оценена на 1,1 млн. лв.

След приемането на Кристина Спасова като съдружничка „Био Ем Ди-1" продължава да купува нови земи, а през юли сключва и крупен договор за аренда на земя с община Берковица.

Така собственикът на хладилното предприятие Димитър Младенов и новата му съдружничка Кристина ще наемат за срок от 9 години около 1000 декара общинска земя. Материалният интерес по този наем според имотния регистър възлиза на 114 340 лв.

.....................................................

БСП иска списък на хората, пътували с правителствения Авиоотряд 28
БСП поиска пълен списък на хората, летели с правителствения Авиоотряд 28, съобщиха депутати на пресконференция в петък.

След разкритието, че футболните отбори на третодивизионните отбори „Витоша" Бистрица и „Чавдар" Етрополе са летели с правителствения „Еърбъс" за контрола във Варна, от БСП са изпратили въпроси до президента на БФС Борислав Михайлов, до директора на Авиоотряд 28 Пенчо Пенчев и до програмния директор на Канал 3 Сашо Диков, предаде БГНЕС.

Те настояват Борислав Михайлов да им даде картотеките на двата футболни отбора, които използваха услугите на авиоотряда, и то за 5 години назад.

„Имаме съмнения какви хора играят в тези отбори и само те ли са летели. По наша информация самолетът е бил пълен," заяви Явор Гечев и дори публично попита дали на полета е имало криминално интересни лица, хора, усвоявали по странен начин европейски средства и държавни служители.

По тази причина БСП иска от Пенчо Пенчев пълен и подробен списък на всички хора, които са били на борда по време на скандалния полет, от Сашо Диков пък те искат записа от мача на двата отбора.

......................................................

С 560 млн. евро набъбнал държавният дълг през 2011 г.
С 560,9 млн. евро е нараснала номиналната стойност на държавния дълг на България през 2011 г. в сравнение с 2010 г.

В края на 2011 г. номиналният размер на държавния дълг в възлиза на 5 млрд. 945,9 млн. евро, от които 3 млрд. 487,6 млн. евро външен и 2 млрд. 458,3 млн. евро вътрешен, става ясно от публикуван на интернет страницата на Министерство на финансите обзор.

Нарастването на дълга в абсолютна стойност се дължи преди всичко на полученото през годината ново вътрешно и външно финансиране, както и отчетените валутнокурсови разлики при преоценката на дълга. Делът на държавния дълг към БВП в края на 2011 г. е 15,5%.

Във валутната структура на държавния дълг се запазва тенденцията към увеличаване на относителния дял на дълговите инструменти деноминирани в лева, което допринася за минимизиране на рисковете, произтичащи от промяна на валутните курсове на международните капиталови пазари, посочват от финансовото министерство.

В края на 2011 г. 53,3% от дължимите суми са в евро, 28,6% в левове, 15,6% - в щатски долари и 2,5 на сто в други валути.

Към края на 2011 г. държавногарантирания дълг е 612,1 млн. евро, в това число 606 млн. евро външен и 6,1 млн. евро вътрешен държавногарантиран дълг.

В номинално изражение държавногарантираният дълг бележи намаление приблизително с 25 млн. евро в сравнение с нивото, регистрирано в края на 2010 г. Съотношението държавногарантиран дълг към БВП е 1,6 процента.

...............................................

Добрев: Безвъзвратно сме закъснели с проучването на нефт и газ
България е безвъзвратно закъсняла с проучването на нефт и газ, заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

„Малко вероятно е масовият бензин и дизел да стигнат цена 3 лева. По-скоро очакваме леко понижаване през септември, най-вече защото всеки август се наблюдава сезонно увеличаване на цените”, каза Добрев пред Нова телевизия.

„Разбира се, горивото е на рекордни стойности и ние търсим политики да повлияем върху цената, но тези политики не са много", обясни той.

По думите му има две неща, които могат сериозно да повлияят върху цените на горивата в България.

Единият начин е чрез различна акцизна политика, но това отнема време и трябва да бъде решено в целия Европейски съюз.

„Предизвикателството, пред което сме изправени с високите цени на горивата, е предизвикателство и пред целия Европейски съюз”, смята икономическият министър.

Според него втората политика е по отношение на местния добив.

„За съжаление, ние сме безвъзвратно закъснели с проучването на своята територия – с проучването на Черно море и на дълбоки води в него", допълни Делян Добрев.

Той припомни, че преди седмици Министерски съвет взе решение за сключване на договор с френска компания за проучване на дълбоко Черно море, закъдето има данни за значителни количества на газ и нефт.

„Безвъзвратно закъснели сме, защото сме изгубили десетилетия да направим тези проучвания", каза Добрев и посочи, че румънските води се проучват от 10 години и в момента са много близо до етапа на реален добив.

Ако тези проучвания бяха започнали преди 5 години, днес можехме да говорим, че от следващата година ще започнем добив, обясни той.

Относно фалита на поредната голяма туроператорска фирма – „Бългериан Вип Турс" (БВТ) Добрев заяви, че кризата е преодоляна вече, защото четири български фирми са поели ангажиментите на обявилия несъстоятелност БВТ.

„Няма да имаме пристигнали нови туристи, които да се окажат в същата ситуация, защото посрещащият туроператор е друг", посочи министърът.

По повод предложението за създаване на Гаранционен фонд, който да покрива разходите на туристите при подобни проблеми, Добрев подчерта, че директивите на ЕС го позволяват.

„Държавите, с които ние работим, имат застраховки, което означава, че ако в България създадем гаранционен фонд, от една страна – тези туристи и хотелиери ще имат право да получат пари от застраховката, а от друга – ние ще плащаме от гаранционния фонд, с което допълнително ще натоварим българските туроператори", обясни той.

„Пазарът Израел" успя да се възстанови на 100% в последните една-две седмици, коментира още Добрев.

„Миналата седмица имаме 28 чартърни полета от Израел. Наистина имаше момент, в който бяхме доста притеснени от сериозния спад на броя на чартърите, но сега се възстанови обичайният темп на посещение на страната”, добави той.

Според министъра това се дължи както на неговото посещение в Израел след атентата в Бургас от 18 юли, така и на посещението в България на израелския министър Стас Мисежников.

„Разбира се, малко трудно ще достигнем миналогодишния брой на туристи – 138 хиляди, но се надявам да сме близо до тази цифра”, каза още Добрев.

По думите му около 6-7% от туристите, посещаващи България, са от Израел, но най-големият пазар на туристи, почиващи в България, е от Румъния.

.....................................................

4 кандидат-купувачи искат ВМЗ Сопот
Три компании и адвокат от София са купили конкурсни документации за участие в публично оповестения конкурс за продажба на 100% от капитала на ВМЗ Сопот.

В 17:30 часа в петък изтече срокът, в който може да се заяви интерес към предприятието, съобщиха от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол.

Документи са купили „Сейдж Консултантс" АД, София, „Емко" ЕООД, София, „Дунарит" АД, Русе и адвокат Тихомир Трендафилов, София.

В следващите етапи на конкурса участниците ще трябва да подадат документи, удостоверяващи, че имат право да работят с класифицирана информация.

Следващата процедура предвижда подаване на документи за съответствие с предварителните квалификационни условия, издаване на сертификат и купуване на информационен меморандум.

Критериите, по които ще се оценяват офертите са покупната цена (с 60% тежест), предложените от участниците инвестиции (30%) и средносписъчна численост на персонала (10%). Депозитът за участие е 3 млн. евро, а срокът за подаване на обвързващи оферти е 15:00 часа на 27 декември 2012 г., посочват от Агенцията за приватизация.

...............................................
„Майкрософт” с ново лого
„Майкрософт” представи ново лого при откриването на своя нов магазин в Бостън.

Новият дизайн замества добре познатия удебелен курсив шрифт и вълнообразен четирицветен прозорец – лого, което беше реализирано през 1987 г., предаде bTV.

Сега брандът се движи в посоката на много по-опростена и без излишни украшения 4-квадратна икона, състояща се от червен, зелен, син и златист цвят и името Microsoft в шрифт Segoe.

.................................................

Бившите пиарки на МЗХ трябвало да рекламират Джурасик парк срещу 35 000 лв.
Обществена поръчка за още 35 000 лв. за реклама на бъдещ Джурасик парк край родопското село Дорково спечелили бившите пиарки на Агенцията по храните - 25-годишната Кристина Спасова и 24-годишната Лора Димитрова.

Младите дами се прославиха с договора си срещу 94 300 лв. да направят профили на Програмата за развитие на селските райони в иначе безплатните Фейсбук и Туитър.

За тези пари те постигнаха 3 последователи в Туитър и 24 приятели във Фейсбук. След избухването на скандала, разкрит от „Отворен парламент“, феновете се покачиха на съответно 22 и 215, пише „Offnews”.

Проектът, според който край село Дорково трябва да „оживеят“ динозаври и саблезъби тигри, е финансиран от Оперативна програма „Регионално развитие“ и съфинансиран от община Ракитово.

Парите за Кристина Спасова и Лора Димитрова са хитро маскирани като малка обществена поръчка от 20 декември 2011 г. Фирмата на девойките „Кей Ем Ком“ печели конкурса с най-ниската си цена от 35 000 лева. Договорът е спечелен от „Кей Ем Ком“ на 11 юни 2012 г. С пропагандирането на динозаврите девойките са се справили по-добре, отколкото със селската програма в социалните мрежи. Месец след като печелят европейските пари, медиите са залети със заглавия като: „Саблезъби тигри ще ни плашат в парк за 2 млн. лв.“, „Динозаври, саблезъби тигри и маймуни примати „оживяват“ в парк край с. Дорково“ и „Джурасик парк изниква край Дорково“. По-интересното е, че преди да стане пиар на Агенцията по храните, Кристина Спасова е била пиар на ОП „Регионално развитие“, която им е дала парите за динозаврите. Самата Спасова съобщи това в интервю за „Хоризонт“ в четвъртък. Двете пиарки са напуснали държавната си служба на 26 септември. Регистрирали са фирмата си със скромен адрес в жилищен блок в „Разсадника“ на 30 септември. Само за 3 месеца новорегистрираната фирма е заработила 197 000 лева печалба, отделно от заплатите, които са на обща стойност 8 000 лв. за трите месеца, сочи годишният финансов отчет на „Кей Ем Ком“, публикуван в Търговския регистър.

.......................................................

Спират влаковете между Стара Загора и Нова Загора до 8 декември
Влаковете между гарите Стара Загора и Нова Загора няма да се движат от 24 август до 8 декември заради ремонти, съобщиха от БДЖ.

Това налага промени в транспортната схема за движение, както на различните категории пътнически влакове, така и на товарните влакове.

През периода на ремонта ще бъдат въведени промени в разписанията и маршрутите на всички бързи и пътнически влакове, които обичайно преминават през участъка между Стара Загора и Нова Загора.

С частична промяна в своя маршрут ще се движат шест бързи влака със задължителна резервация и осем бързи влака, които пътуват по маршрутите от София за Бургас и Варна през Пловдив и Стара Загора, както и в обратните направления.

Тези влакове ще се движат по променен маршрут от Стара Загора през Тулово, вместо както по редовния си график през Нова Загора и Ямбол.

В обратното направление влаковете ще се движат по променен маршрут от Зимница през Тулово, вместо както по досегашното си разписание през Ямбол и Нова Загора.

С въведени промени в своите разписания и маршрути ще се движат и осем пътнически влака, които обичайно преминават през участъка между Стара Загора и Нова Загора.

За осигуряване на транспортно обслужване на своите клиенти, БДЖ ще пусне осем допълнителни пътнически влака, които ще осъществяват връзка с бързите влакове в гара Зимница.

За клиентите на националния железопътен превозвач ще бъдат осигурени автобуси, които да превозват пътниците в участъка на извършвания ремонт.

Прекъсването на влаковото движение между Стара Загора и Нова Загора налага промени в разписанията и маршрутите и на различни категории пътнически влакове, които се движат по други железопътни линии.

Всички товарни композиции, които обичайно се движат по линията между Стара Загора и Нова Загора, също ще бъдат отклонявани по обиколни маршрути.

Информация за промените в разписанията и маршрута на влаковете, които пътуват в участъка на извършвания ремонт, както и за разписанието на автобусите, е поставена във всички гари и спирки по този маршрут, както и в електронния пътеводител на официалната интернет страница на БДЖ (www.bdz.bg), уточняват от компанията.

......................................................................

Въздушна обиколка на България за 100-годишнината на авиацията
Старт бе даден на втората въздушна обиколка на България на 24 август от летище София.

Тя е част от тридневно авиошоу, посветено на стогодишнината от първия български полет, предаде Дарик радио.

Присъствието на премиера Бойко Борисов, който е патрон на проявите, бе определено от организаторите им като кулминацията на цялото честване.

Над 10 леки летателни апарата вече излетяха от софийското летище. Маршрутът им ще мине през Южна България, след което – по бреговата линия на Българското черноморие.

Очаква се самолетите да се завърнат през Горна Оряховица, а краят на въздушната обиколка ще се състои в събота на летище Лесново, в близост до град Елин Пелин.

По думите на генерал-майор Иван Парапунов от фондация Военновъздушни сили, която е сред организаторите на авиошоуто, първата въздушна обиколка над страната се е състояла през 1926 г.

Заради по-старите технологии, по които са били изградени тогавашните самолети обаче, тя е продължила 10 дни.

Общият бюджет за въздушната обиколка е 10 000 лева. 40 000 лева пък ще са разходите за шоуто, което ще се състои тази събота и неделя на летище Лесново.

Държавата не участва във финансирането, обясни Парапунов и допълни, че парите били осигурени само от спонсори.

.......................................................
Корнелия Нинова гони Кутев от БСП
Депутатът от Коалиция за България Корнелия Нинова призова съпартиеца си Антон Кутев да се оттегли от политиката.

„Бойко Борисов превърна политиката в чалга. До вчера в БСП се възмущавахме от този факт. Днес дадохме своя принос в опростачването”, коментира Нинова реплика на Кутев, в която той сравни БСП със СПИН, предаде Дарик радио.

„Социализмът се предавал подобно на болестта, по наследство или по полов път. Нечувано и обидно. Ако някой се е питал що е то социализъм, вече знае. Според висш представител на ръководството на БСП това е тежка болест. Който се докосне до нея е обречен... Ако не на смърт, то поне на мъчителен живот. Но ако някой все пак реши да направи саможертва да стане социалист, то трябва да отговаря на поне едно условие - или баща му и дядо му да са били такива или да си намери някой социалист за полов акт. Всички други не стават”, коментира гневно Нинова репликата на своя колега.

„Чувала съм много простотии, но такава за пръв път. С едно изречение слагаш кръст на вековни идеи, на стотици животи, на справедлива кауза и многогодишен труд. Подиграваш се на едни, избрали за свой път социализма. Отблъскваш други, които са решили тепърва да го разберат. За да не се случи това, за да не се червим и навеждаме глави: Антоне, извини се и се оттегли. Сергей, не мълчи. Иначе хората ще си помислят,  че ти и ръководството на БСП споделяте тези пошли мисли. А тогава – тежко ни”, обърна се към съпартийците си червеният депутат чрез пресцентъра на партията.

.......................................................

Борисов: Не се месим в испанското правосъдие
България не може да се меси в испанското правосъдие, само правителството на Испания може да разреши свиждане на задържаните български моряци с близките им, коментира премиерът Бойко Борисов.

21 български моряци от екипажа на кораба „Свети Николай” се намират в затвора в Испания, след като на 16 август на борда на плавателния съд бяха открити близо 3 тона кокаин.

В четвъртък вътрешният министър Цветан Цветанов и директорът на ГДБОП Станимир Флоров се срещнаха с представители на Министерството на вътрешните работи на Испания.

Тогава стана ясно, че делото срещу българите ще се води в Испания, а в петък представител на България все още не е имал контакт със задържаните моряци.

Бойко Борисов посочи още, че не може да има никакво съмнение в обективността на съдебната система в Испания, защото тя е държава членка на Европейския съюз.

В момента моряците имат седем служебни защитници, ако роднините искат могат да си наемат и други.

„В кораб, в който се вози само 3 тона кокаин и никакви други товари, е много трудно да обясняваме кои са виновни и кои не са виновни и това не е наша работа,” коментира премиерът, цитиран от БНТ.

„Всеки, който е бил на борда, трябва да отговори пред испанските съдии в случая каква му е ролята, какво е знаел, какво не е знаел и съответно пък какво е видял и не е видял,” допълни още Бойко Борисов.

.......................................................................

Бивша пиарка на МЗХ се оказа и крупна земевладелка
Бившата пиарка на Агенцията по храните Кристина Спасова, която се прочу покрай скандалния договор за популяризиране на програмата за селските райони във Фейсбук и Туитър, се оказа и крупна земевладелка.

Като съдружник в хладилното предприятие за преработка и консервиране на диворастящи плодове и гъби „Био ем ди" Кристина Спасова вече е дългосрочна арендаторка на над 1000 декара земеделска земя в Берковица, пише вестник „Сега".

25-годишното момиче е и съсобственик на 455 декара земи на завода.

Трети ден след разгарянето на скандала земеделското министерство продължава да отказва информация по договора с Кристина Спасова.

Според информация на вестник „Сега" от септември 2011 г. 25-годишната Кристина Спасова основава фирма „Кей ем ком" с 2 лв. капитал и успява за броени месеци да извърши разходи за над 900 000 лв.

През януари фирмата е избрана от земеделското министерство да популяризира Програмата за развитие на селските райони във Фейсбук и Туитър срещу 47 500 лв., а през април и юли вече е собственик на два офиса, закупени с налични средства без ипотека за 507 000 лв.

На 15 юни 2012 г. „Кей ем ком" сключва и друга крупна сделка - за придобиване на 26% от капитала на завода „Био ем ди" срещу 390 000 лв. 200 000 лв. са платени при сключването на договора, останалите 190 000 лв. се дължат до 4 месеца.

2% срещу 10 000 лв. си купува лично и Кристина Спасова.

Проверка на вестник „Сега" показа, че високата цена, платена от „Кей ем ком" за акции с много по-нисък номинал - 1300 лв., има обяснение.

Като съдружник в „Био ем ди" Кристина Спасова е придобила собственост и в учреденото няколко месеца по-рано - през април, дъщерно дружество „Био ем ди-1".

В капитала на „Био ем ди-1" са апортирани над 450 декара поземлени имоти, като стойността им е оценена на 1,1 млн. лв. И след приемането на Кристина Спасова като съдружничка дружеството продължава да купува нови земи, а през юли е сключило и крупен договор за аренда на земя с община Берковица.

Така собственикът на хладилното предприятие Димитър Младенов и новата му съратничка Кристина ще наемат за срок от 9 години около 1000 декара общинска земя. Материалният интерес по този наем според имотния регистър възлиза на 114 340 лв.

Нови въпроси изскачат и около закупения от „Кей ем ком" офис от 187 кв. м в „Манастирски ливади". От нотариалния акт за сделката става ясно, че Кристина Спасова я е сключила на доверие.

Сумата за закупуване на офиса - 332 491 лв., е била преведена на банкова сметка на собственика - птицепроизводителя „Градус-1", преди сключване на самата сделка.

Никъде в договора няма гаранции за купувача - не се споменава изискване парите да са блокирани до реалното сключване на сделката и вписването на нотариалния акт. Няма предварителен договор и платено капаро, не се споменава през коя банка е станало плащането. Няма и изрично изискване за представяне пред банката на удостоверение за липсващи тежести. От акта става ясно, че нотариусът се е задоволил единствено с устни уверения.

„След като ми заявиха, че са уредили финансовите си взаимоотношения, одобрих представения ми от страните нотариален акт," пише в него.

Кристина Спасова обяснява, че е изплатила помещението за 7 месеца със собствени сили благодарение на това, че работи.

Не е ясно откъде идват тези 7 месеца, след като „Градус 1" купува офиса на 1 декември 2011 г. и го продава на 6 април 2012 г., декларирайки, че е получила цялата сума.

Доколко доверчива е била експиарката в отношенията си с „Градус-1", показва договорът за втория офис, купен в същата сграда, но вече от строителя за 175 000 лв. В него са предвидени и предпазни клаузи, и блокиране на пари, и условия за връщане на капаро, коментира вестник „Сега".

.....................................................

Рашидов: Добре, че Божидар Димитров е от Созопол
Това, че Божидар Димитров е от Созопол е добре, там излиза интересна археология и ние имаме желание от остров Свети Кирик да направим национален паметник на културата, заяви министърът на културата Вежди Рашидов.

„Има винаги едно съмнение, но какво да направим, че Божидар Димитров е оттам. Все едно отнякъде трябва да се започне, защото досега не се е работило цялостно”, посочи министърът по БНТ в петък сутринта.

Аз мога да посоча с пръст какво съм направил, каза още Рашидов, като повтори каква ценност за софиянци и за привличане на туристи ще е Ларгото.

По повод думите си, че вицепремиерът Симеон Дянков е най-добрият археолог, Вежди Рашидов подчерта, че това е било шега, но „по-важното е, че финансовият министър е на ясно и помага”.

„Ние години нищо не правихме за културния туризъм. Аз бях изумен в Долината на царете, че се работи по 3 тракийски гробници, а те са 60. Ако всяко правителство разкриваше по една гробница щяхме да имаме истински културен туризъм. Колегата ми от Турция ми каза, че годишно печелят 23 милиарда долара от културния туризъм. Да, Турция е голяма държава, но там се работи”, посочи Рашидиов.

„Имаме си експерти, които определят колко средства за кой обект да се дадат. Направихме национална карта на културните паметници за културния туризъм”, похвали се министърът.

По повод изказванията на археолозите от Асоциацията на българските археолози, че не се търси тяхното експертно мнение за Закона за културното наследство Рашидов каза, че много често някои хора добиват самочувствието, че винаги трябва да бъдат питани.

„Всеки министър може да си избира експертите”, подчерта той.

По повод на промените в Закона за културното наследство, министърът посочи, че основната му цел е да привлече млади хора с добри заплати.

„Никога не се говорило толкова за археология, за култура – премиерът има разбиране за това, финансовият министър – също. Трябва да се печели от културния туризъм”, категоричен е Рашидов.

„Всичко трябва да се прави след дебат. В началото може да се караме, но след дискусия се разбираме. Така ще направим и с археолозите, ще ги изслушаме всички и тогава ще решим. И, разбира се, трябва да дадем приоритет на регионалните музеи, там има също много добри археолози”, каза още той.

.......................................................

17 рекорда подобриха опасните жеги в петък
17 подобрени и един изравнен температурни рекорди са регистрирани днес към 19.00 часа, сочат данните на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН.

В Русе е измерена температура от 41,2 градуса. Подобрен е рекордът от 2008 г., когато са измерени 39,5 градуса. Това е било и най-горещото място в България в петък.

Ето и останалите рекорди:

В Благоевград е измерен рекорд от 39,2 градуса при 38,2 градуса 1958 г.

Във Велико Търново е измерен рекорд от 40 градуса при 39,7 градуса през 1911 г.

Във Враца е измерен рекорд от 39,5 градуса при 37,6 градуса през 1993 г.

В Драгоман е измерен температурен рекорд от 36,5 градуса при 36,2 градуса през 1993 г.

В Кнежа е измерен рекорд от 40,5 градуса при 38,5 градуса през 1993 г.

В Кюстендил е измерен рекорд от 39,2 градуса при 38 градуса през 1993 г.

В Ловеч е измерен рекорд от 40,6 градуса при 37,2 градуса през 2007 г.

В Лом е измерен рекорд от 38,2 градуса при 37,8 градуса през 1945 г.

В Монтана е измерен рекорд от 40,2 градуса при 38,5 градуса през 1993 г.

В Ново село е измерен рекорд от 38 градуса при 37,4 градуса през 1993 г.

В Оряхово е измерен рекорд от 39,6 градуса при 37,2 градуса през 2007 г.

В Плевен е измерен рекорд от 40 градуса при 39,3 градуса през 1911 г.

В Пловдив е измерен рекорд от 37,8 градуса при 36,2 градуса през 2007 г.

В Разград е измерен рекорд от 37,5 градуса при 36 градуса през 2008 г.

На връх Рожен е измерен рекорд от 29,2 градуса при 28,4 градуса през 2008 г.

В Свищов е измерен рекорд от 40,8 градуса при 37,8 градуса през 2007 г.

Синоптиците очакват горещото време да продължи до края на седмицата. Разхлаждане се очаква в началото на следващата.

...............................................................

Вежди „сочи с пръст“ постиженията си пред гост от ЕК
Mинистърът на културата Вежди Рашидов се похвали на госта си от ЕК Реналдо Мандметс, че може да посочи с пръст всичко, което правителството е направило.

Ръководителят на отдел „България" в Генерална дирекция „Регионална политика" на ЕК Реналдо Мандметс се запозна с напредъка по проект „Античен културно-комуникационен комплекс „Сердика" в компанията на Вежди Рашидов и Лиляна Павлова, предаде БГНЕС.

Рашидов запозна Реналдо Мандметс с осъществените от Министерството на културата проекти с финансиране по Оперативна програма „Регионално развитие" на ЕС, като му показа не само брошури за отделните проекти, но и отчет на изпълненото от Министерството досега.

„Всичко, което сме направили, може да се посочи с пръст," подчерта министър Вежди Рашидов.

Реналдо Мандметс отбеляза, че е силно впечатлен от културното наследство на България.

„Виждам, че сте използвали всеки европейски цент по предназначение. Свършили сте превъзходна работа, а това, което виждам в самия център на София, е наистина уникално," изтъкна Реналдо Мандметс.

Той бе еднакво удивен както от римските мозайки, които ще бъдат експонирани в пешеходната зона на Ларгото, така и от новите влакчета на метрото, съобщиха от Министерството на културата.

Заедно с директора на столичния „Метрополитен" инж. Стоян Братоев те разгледаха и новите станции на метрото, като се качиха на тестово влакче от станция „Сердика II" до станция „Лъвов мост" и обратно.

Новите станции са изградени със съфинансиране от Оперативна програма „Транспорт".

Финансирането на археологическите открития за трите етапа на проекта за експониране на културното наследство на София е на стойност 16 млн. лева.

Обектът трябва да е изцяло завършен през 2013 г. и ще допринесе изключително много за развитието на културния туризъм у нас.

............................................

Меркел: Искам Гърция в еврозоната!
Германският канцлер Ангела Меркел настоя, че иска Гърция да остане в еврозоната и изрази увереност, че Атина прави всичко, което може, за да разреши проблемите си.

След среща с канцлера гръцкият премиер Андонис Самарас посочи, че Атина не иска повече пари от партньорите си в еврозоната, а само време, за да си поеме въздух, така че да може да се върне към растеж, предадоха АФП и „Дневник”.

Гърция ще зачита и ще изпълни своите ангажименти, подчерта премиерът, като изрази увереност, че следващия месец докладът на международните кредитори за напредъка в реформите ще покаже, че гръцкото правителство скоро ще представи резултати.

„Искам да отправя три послания: първо, ще представим резултати. Второ, намаляваме два дефицита наведнъж: фискалния дефицит и дефицита на доверие в страната. Трето, икономическият растеж е от ключово значение, за да изпълним задълженията си скоро,” изтъкна още Андонис Самарас.

„Дълбоко съм убедена, че новото гръцко правителство под ръководството на премиера Самарас прави всичко, за да реши проблемите, пред които е изправена Гърция,” отбеляза Ангела Меркел.

„Знаем, че това изисква големи жертви... и Германия винаги е казвала, че ще подкрепи Гърция,” допълни канцлерът.

„Искам да кажа много ясно - от началото на дълговата криза, винаги съм била ясна за това и то е цел на цялото федерално правителство - Гърция е част от еврозоната и аз искам Гърция да остане в еврозоната,” подчерта Ангела Меркел.

По думите й това ръководи всички дискусии, защото еврото „е много повече от обикновена валута. То е идея".

В събота Андонис Самарас ще разговаря с френския президент Франсоа Оланд в Париж.

След среща в Берлин Оланд и Меркел излязоха с обща позиция за Гърция, като настояха Атина да се придържа към договорените цели за реформи.

............................................................

Легендарният Йордан Йовчев се отказва от спорта
Легендарният български състезател по спортна гимнастика Йордан Йовчев обяви, че се отказва от активния спорт.

„Мога да продължа още, но вече няма смисъл, няма какво да гоня", призна легендата, който в петък бе награден за спортист на месец юли, предаде БГНЕС.

Това лято Йовчев участва на шестата си Олимпиада в Лондон и завърши на седмо място във финала на халки.

„Старали сме се винаги да даваме добър резултат и мисля, че успяхме. На Олимпиадата изпълнихме на 100 процента това, което искахме. Съжаляваме, че нямаме медал, защото когато си близо до него, винаги те е яд. Дори да не бях допуснал грешка на финала, мисля, че пак нямаше да взема медал. Добро решение беше, че решихме съчетанието да е с начална оценка 6.6, защото за 6.8 може би нямаше да ни стигнат силите", коментира Йовчев.

„Мисля, че трябва да прекратя спортната кариера. Мога да продължа, но няма смисъл, няма какво да гоня", сподели още гимнастикът.

Той разкри, че има намерение да организира бенефис през ноември, на който да вземат участие всички спортове от гимнастическото семейство.

..............................................

Спецпрокуратурата не иска арест за Дойчев и Колев
Специализираната прокуратура не е протестирала решението на съда да бъдат пуснати обвинените за кокаина на българския кораб „Свети Николай” Дойчин Дойчев и Руслан Колев.

В Специализирания софийски апелативен съд няма постъпил протест, предаде репортер на БГНЕС.

В петък стана ясно, че прокуратурата не е протестирала решението на специализирания съд, който пусна и Дойчев, и Колев от ареста заради липса на доказателства, че са виновни в организирането на престъпна група за трафик на наркотици.

Въпреки че веднага след определението наблюдаващият прокурор Андрей Андреев заяви, че ще го протестира, в петък се оказа, че това не се случи.

Така прокуратурата се е съгласила с решението на по-долната съдебна инстанция.

Адвокатите на Руслан Колев и Дойчин Дойчев, и самият Дойчев, дойдоха в петък в апелативния спецсъд.

 

http://novinite.bg/