Новините на 24 юни

http://novinite.bg/

Борисов към Беновска: Няма да оборвам клевети за миналото си, ще работя за България
Премиерът Бойко Борисов определя като клевети твърденията за престъпното му минало и вместо да ги оборва, щял да продължи да работи за просперитета на България и българите, както правел и до сега 3 години, съобщи Радио К2.

С този аргумент министър-председателят Бойко Борисов е отклонил поканата на журналистката Илиана Беновска да изясни в ефир пред гражданите въпросите за миналото си, които се тиражират и в грамите от „Уикилийкс" на посланик Джон Байърли и от германската преса в „Тагесцайтунг".

Илиана Беновска отправи публично искане към Бойко Борисов да отговори на обвиненията, че миналото му е свързано със сенчестите групировки на прехода, с контрабанда на амфетамини, с престъпността в България и на Балканите.

Съпредседателят на Синята коалиция и лидер на СДС в оставка Мартин Димитров подкрепя журналистката в искането й.

„Бойко Борисов е длъжен незабавно и лично да отговори на обвиненията за миналото си, защото като министър-председател представлява всички българи и трябва да поддържа репутацията си безупречно чиста," единодушни са Илиана Беновска и Мартин Димитров.

„Съпредседателят на СК призова прокуратурата да провери разговора, записан със СРС-та, между министър-председателя и директора на Агенция „Митници" Ваньо Танов, след който е спряна проверка на фабриката за бира на покойния Мишо Бирата, както сега прокуратурата проверява любителски запис, не СРС, на Любомир Павлов," се казва още в прессъобщението на Радио К2.

................................


Емил Ботев, БАН: Няма връзка между земетресенията в Разложко и Пернишко
Земетресението с магнитуд 3,6 по Рихтер в района на Крупнишкото сеизмично огнище е 1000 пъти по-слабо по енергия от труса в Перник на 22 май и между двете няма нищо общо, обяви ръководителят на секция „Сеизмология" в Геофизичния институт на БАН Емил Ботев.

Земетресението не е усетено силно в района, защото областта е планинска и е на поне 15-20 км. североизточно от Разлог, обясни сеизмологът, цитиран от „Фокус".

„Приемаме магнитуд от 3,6 за труса в Разложко. Това е средният магнитут, тъй като тази област е специфична, не можем да говорим за категоричен магнитуд, защото Европейският средиземноморски сеизмологичен център и българският Геофизичен институт отчитат силата по различни видове вълни," обясни още Емил Ботев.

Земетресението е усетено и в Крупник, където има сеизмична станция, както и в Благоевград, където усещането е било за не повече от 2-3 степен.

„Усетено е само на места по високи етажи. Земетресението макар и с не слаб магнитуд е усетено в района с максимална 3 - 4 степен на въздействие. Тази степен се усеща само от хората – няма въздействие върху сградите и инфраструктурата," категоричен е Емил Ботев.

Според него земетресението в Разложко е много по-слабо от онова в Пернишко и между двете няма никаква връзка.

„Такива земетресения, в този район се случват ежемесечно, това е част от района на най-активната сеизмична зона на територията на на България," успокои сеизмологът.

Крупнишкото сеизмично огнище е разположено по южния борд на Симитлишкия грабен – това е продължение от Симитли в посока Разлог.

Разломът е известен и с катастрофални земетресения, затова сеизмолозите от БАН често правят измервания там. Ежегодните им данни показват, че там няма вероятност там да се натрупва голямо напрежение, защото енергията се освобождава по-често. Например, преди два дни в региона е регистриран трус със сила 2,5 по Рихтер, обясни още Емил Ботев.

......................................

Промишленост

Изтеглят близо половин милион коло „Шевролет круз" заради горящи двигатели
„Дженеръл мотърс" изтегля от пазара 475 000 автомобила от марката „Шевролет круз" заради дефект, който може да доведе до запалване на двигателя, съобщиха от американската корпорация.

Компанията ще изтегли автомобилите, произведени от септември 2010 г. до май 2012 г. в завода в град Лордстаун, щата Охайо.

Тя е продала в САЩ 413 000 коли, в Канада - 61 000, в Израел - 701.

Представител на „Дженеръл мотърс" каза, че е открит дефект в конструкцията на пластмасовия панел под двигателя - при смяна на маслото върху него може да капят горещи течности и да се възпламенят.

В компанията са постъпили вече 30 000 жалби за случаи на запалване.

Автомобилостроителният гигант обещава да смени безплатно дефектните детайли.

През миналата година в САЩ бяха продадени 231 000 седана „Шевролет круз", което го превърна в най-продавания модел на компанията.

За първите пет месеца на 2012 г. още 95 000 автомобила намериха своя купувач.

...................................

Tранспорт

Премиерът откри Околовръстен път в Попово, без да пререже лентата
Премиерът Бойко Борисов присъства на откриването на Околовръсния път в Попово, но не преряза лентата, както обикновено обича да прави.

Така и не стана ясно дали от поповската община не бяха се подготвили с трикольорни ленти или министър-председателят не е пожелал, предаде БГНЕС.

Бойко Борисов отказа да хапне и от питата, приготвена от домакините.

„Тировете и тежките камиони вече няма да минават през Попово, а самият център на града много ми хареса, особено градината, парка, зоните за атракции, спортните площадки, читалището," каза Бойко Борисов.

„Попово е голям бенефициент по регионалната оперативна програма и по нея общината има проекти за над 34 млн. лв.," подчерта министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, която придружи премиера.

Кметът на Попово Людмил Веселинов показа на гостите градския стадион и спортната зала, които имат нужда от ремонт.

На поканата да разгледа съоръжението отвътре Бойко Борисов отговори: „Какво да го гледам?! Нали каза колко пари трябват!".

Премиерът обаче се въздържа да отговаря на журналистически въпроси.

.....................................

Още от "Tранспорт": Всяка 10-та бензиностанция в нарушение | Всички мостове на „Цариградско шосе" били за ремонт |


Отбрана

900 невзривени боеприпаса в нивите около „Петолъчката" след взривовете
913 невзривени боеприпаса и 392 килограма взривни остатъци са били прочистени от началото на операция „Чист хоризонт" около село Лозенец край пътен възел „Петолъчката", където на 5 юни се взриви склад за боеприпаси на „Берета трейдинг".

Прочистването е извършено в трикилометровата зона от външната страна на производствено-складова база за боеприпаси „Стралджа – Мараш" и е обхванало 3100,4 декара обработваема земя, съобщиха от Министерството на отбраната.

В операцията участват 136 военнослужещи от Сухопътните войски, офицери от Съвместното командване на силите, които осъществяват връзка с представителите на местната изпълнителна власт, както и екипи на служба „Военна полиция" и на Военномедицинска академия - София.

Специализираните групи прочистват приоритетно земеделските земи, засети с трайни насаждения, и овощните градини.

Само през изминалата седмица, в периода от 18 до 21 юни, военнослужещите прочистиха от взривни остатъци и невзривени боеприпаси на 2 122,4 декара земеделски площи, засети със зърнени и слънчогледови култури, районите на помпената станция на Стралджа и на трафопост.

За този период са открити и изнесени 688 невзривени боеприпаса и 207 килограма взривни остатъци.

Специализираните екипи изпълняват задачите си при изключително тежки условия и при спазване на мерките за безопасност, уверяват от военното ведомство.

Работата по разузнаването и прочистването на земеделските земи, от които предстои да се прибере реколтата, ще продължи и през следващата седмица.

...................................
Вътрешна политика

Рашидов: Властта винаги е виновна за всичко
Медиите обръщат внимание само на лошите новини, затова властта винаги е виновна за всичко, коментира министърът на културата Вежди Рашидов.

„Колкото и добро да се опиташ да направиш, винаги един трябва да има виновен. Никога не съм видял в живота си някой да се е самообвинил," заяви той пред „Дарик" и се оплака, че е направил неща, които не са пипани с десетилетия, но никой не му е признал усилията.

Като свои успехи Вежди Рашидов посочи реформата в театъра, осигуряването на рекордно голяма сума за финансиране на българско кино, ремонтирането на музеи и създаването на нови и т.н.

„Винаги властта е виновна за всичко. Аз бих казал, че властта трябва да бъде и градивна," допълни културният министър.

Той обобщи протестите срещу Закона за горите с констатацията, че живеем в страна, където „мерси" няма да има.

Вежди Рашидов препоръча крясъците от улицата да се заменят с диалог, след като неколкократно подчерта, че това „не е негова" тема.

„Ние първо крещим, а след това искаме да ни чуе някой. Какъв е проблемът да отиде организационен комитет и да проведе този диалог, и ако той не роди реален и правилен резултат, тогава, да, крайна мярка е викането. Ние първо викаме," обясни Вежди Рашидов.

Той повтори тезата си, че изграждането на писти, не значи да няма гори.

„В Банско като има писти, да не би да няма гора," аргументира се културният министър и посочи, че сега Витоша е едно много мръсно място, пълно с найлонови торбички, а ако един инвеститор вложи сериозни средства в един проект би могъл да бъде задължен да го поддържа.

„Парите са в туризма. България трябва да стане една модерна туристическа страна. И една много добра селскостопанска земя. Имаме земя като слънце, имаме море, реки, имаме планини. Ако ние не бъдем разумни да развием това, което ще храни обществото - какво лошо има като дойдат хората да се пързалят на Витоша, да напълнят хотелите, да закусват, да обядват. Това са все пари, които се оставят," описа визията си за бъдещето на туризма Вежди Рашидов.

...................................
Боян Чуков: Правителството е като пожарна команда - гаси пожари, когато избухнат
През последните няколко месеца цялото правителство изглежда като една пожарна команда - тича да гаси пожарите, които избухват в най-различни точки, заяви политическият коментатор и съветник в БСП Боян Чуков.

„Очевидно е, че този процес ще продължава, а нашите партньори в рамките на ЕС стават все по-недоволни, защото се говори на различен език. Погледнете как нашите представители на съвещанията в Брюксел стоят някак си встрани, като доведени деца," посочи Боян Чуков, цитиран от БГНЕС, на пленума на БСП в събота.

Той подчерта, че целият административен капацитет на България е бил събиран „с много труд, бавно, прашинка по прашинка" в последните две години от управлението на Тройната коалиция.

„Имаше нови, но и експерти от предишни правителства в Министерски съвет. Когато ГЕРБ дойде на власт, целият капацитет, който бе събиран, подреждан, който вече имаше диалог с Брюксел, който им вярваше, беше изхвърлен," отчете Боян Чуков.

По думите му, под управлението на ГЕРБ са тръгнали „назначения от рода на „калинките".

„Това масово изчистване от държавната администрация на експерти имаше негативни последици. В момента липсва каквато и да е комуникация с партньорите," обобщи политическият съветник.

.......................................
Още от "Вътрешна политика": БСП събрала 180 000 подписа за референдум за АЕЦ „Белене", оплаква се от саботаж | Чиновничка със 73 000 лв. бонуси декларира, че няма налични пари | Управляващи, опозиция и еколози склонни референдум да реши спора за Закона за горите | Станишев: Кабинетът поръча на депутатите 60 лобистки закона | Цонев: Само Борисов и Цветанов знаят защо бях арестуван | Трайчо Трайков инвестира в акции, не депозира в банки |
Външна политика

Плевнелиев покани бразилски инвеститори в „София тек парк"
Инвеститори от Бразилия ще проучат възможностите за участие в бъдещия технологичен център „София тек парк" в България.

„София тек парк" е сред проектите, които бразилска делегация ще разгледа при посещение в София в рамките на плана за активизиране на двустранните икономически връзки, който президентите Росен Плевнелиев и Дилма Русеф съгласуваха по време на срещата си в Рио де Жанейро на третия ден от Конференцията на ООН за устойчиво развитие „Рио+20".

Съгласуването на конкретни съвместни проекти ще бъде последвано от визита на представители на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и представители на българския бизнес в Бразилия, които да подготвят конкретните договори между двете страни, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

„Предстоящите промени в Закона за инвестициите, които се подготвят в момента у нас, ще облекчат значително условията за започване на бизнес в България," подчерта Росен Плевнелиев по време на разговора.

Държавният глава представи основните макроикономически показатели на България в момента и посочи, че страната ни е единствена в Европа, чийто кредитен рейтинг се повишава в условията на криза.

Конкретни сфери от интерес за бразилския интерес са високите технологии, сътрудничеството в областта на науката и образованието, земеделието и производството на изкуствени торове.

Президентът покани Бразилия за стратегически партньор на България в областта на земеделието и производството на храни.

Двамата президенти се договориха още да засилят обмена на информация между двете държави в области като наука, високи технологии и биотехнологии.

Президентът Дилма Русеф изрази желание повече бразилски студенти да учат в България, което, по думите й, е на изключително високо ниво, особено в инженерните специалности.

Кризата и ситуацията в Европа също бяха сред акцентите по време на разговора. Президентът Русеф изрази готовността на Бразилия да помага на европейските страни в трудния за тях момент.

......................................

България в ЕС

Роми от Словакия окупираха гара в Брюксел
Група от 23 семейства роми от Словакия вече 40 дни живее на Северната гара в Брюксел.

Предвижда се в понеделник чужденците, сред които има много деца и две едномесечни бебета, да бъдат изведени на улицата, предаде бТВ.

Според експерти, децата живеят на ръба на хуманитарната катастрофа, сред плъхове и бълхи, спят на мръсни постелки.

Властите обмислят да намерят временно решение, като първоначално преместят групата на по-подходящо място, а след това на ромите да бъде предложено да напуснат Белгия доброволно.

Юристи коментират, че въпросът е спорен от гледна точка на това, че ромите от Словакия са граждани на ЕС и по тази причина не могат да бъдат приети за незаконни имигранти.

От друга страна, по същата причина те не могат да кандидатстват за убежище. По този начин имигрантите от страни извън ЕС, основно от Африка, са привилегировани спрямо роми от Общността.

През миналата година роми от Словакия окупираха същата гара, а по-късно се настаниха в един от градските паркове. С настъпването на студовете властите предоставиха автобус за децата, за да могат да спят на закрито.

В предизборната обстановка в Белгия днес се чуват и мнения, че ромите са малцинство и пренебрегвани, затова отношението към тях трябва да е по-толерантно.

..........................................

Сините питат ЕК дава ли държавна помощ спорният Закон за горите
Евродепутатите от Синята коалиция ще поискат становището на Европейската комисия дали промените в Закона за горите предоставят неправомерна държавна помощ, обяви депутатът от СДС Ваньо Шарков.

Той обясни, че според действащото законодателство при промяна на предназначението на терените се плаща такса, а при горските масиви държавата е задължена срещу тази такса да възстанови горите в същия обем на друго място.

С промените в Закона за горите това изискване е отпаднало, което може да се приеме и за държавна помощ, твърдят сините, цитирани от „Дарик".

„Ако Европейската комисия потвърди тази теза, България ще понесе сериозни санкции," предупреди Ваньо Шарков и призова да се внимава при гласуването на президентското вето на Закона за горите.

Синият депутат апелира още към мнозинството в парламента да подкрепи предложение на СДС за клауза в Закона за енергетиката, който ще се гласува следващата седмица в Народното събрание.

Според нея доставчиците на електрическа енергия няма да имат право да спират тока на потребители, в чиито домове има медицинска апаратура, захранвана с електричество, тъй като това застрашава живота на хората.

Подобни случаи е имало при болни с инхалатори в Бургаско, заяви Ваньо Шарков.

......................................

Общество

Жега от 37 градуса не успя да отбележи рекорди в събота
Въпреки че живакът стигна парещите 37 градуса, в събота към 15:00 часа не бяха отчетени температурни рекорди, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН.

Най-висока беше температурата в Сандански, в Пловдив термометрите показваха 36 градуса, а с градус по-хладно е било в Пазарджик, Стара Загора и Елхово.

Във Видин, Русе, Добрич, Шумен, Хасково и Кърджали максималната температура е била 34 градуса. В София най-високата температура е била 32 градуса.

През нощта на отделни места в северните и западните райони ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури.

В неделя над по-голямата част от страната въздушната маса ще бъде неустойчива. Ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи, гръмотевици и временно усилване на вятъра; възможни са градушки, предупреждават метеоролозите.

В Югоизточна България през по-голямата част от деня времето ще бъде слънчево и горещо. Ще духа слаб, в Източна България до умерен вятър от север-североизток.

Максималните температури в повечето райони от страната, с изключение на югоизточните, ще се понижат с около 6-8° и ще бъдат – между 26° и 31°, на места в източната част от Горнотракийската низина до 34°. В София – около 26°.

Над Черноморието през по-голямата част от деня времето ще бъде предимно слънчево. В следобедните часове над северното крайбрежие ще се развие купеста облачност, но вероятността за валеж е много малка. Ще духа до умерен североизточен вятър.

Максимални температури – между 29° и 32°. Температурата на морската вода е 24°-25° по северното и 26°-27° по южното крайбрежие. Вълнението на морето ще бъде около 2 бала.

В планините ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни, в отделни райони интензивни валежи, придружени от гръмотевични бури.

Вятърът ще бъде до умерен, предимно от север; по време на гръмотевичните бури ще се усилва и променя посоката си. Максимална температура на височина 1200 метра около 21°, на 2000 метра – около 14°.

.....................................

Култура

Арт провокатор снима 2500 голи тела, боядисани в червено
Американският фотограф Спенсър Туник засне фотосесия с 2500 голи хора, боядисани с червена боя в поредната си арт провокация.

Проявата, озаглавена „Пръстенът", се проведе на площад в Мюнхен, а самите доброволци пък бяха образували формата на пръстен с подредбата си по площада, предаде БГНЕС

Фотосесията съвпадна с откриването на Фестивала на Мюнхенската опера.

Докато тече той, ще бъдат показани и някои от фотосите на Спенсър Туник. Следващата проява на американеца е планувана за Берлин.

Фотографът е известен със снимките, които е правил на хиляди голи хора в реалния живот.

.................................

Екология

Още от "Екология": Земетресение със сила 3,6 по Рихтер люля Разлог | Горите на България се увеличили с 2% от 2000 г. |
In Memoriam

Почина историкът проф. дин Георги Бакалов
Историкът и бивш председател на Държавна агенция „Архиви" проф. дин Георги Бакалов в починал в събота, съобщиха от Софийския университет „Св. Климент Охридски".

Проф. Георги Бакалов е е роден на 15 май 1943 г. в гр. Неврокоп, днес Гоце Делчев, в семейството на учителя Петър Бакалов.

През 1971 г. завършва Историческия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски" и до 1975 г. е научен сътрудник в Института по балканистика при Българската академия на науките в секция „Византия и балканските народи през Средновековието".

Специализира в Института за Югоизточна Европа в Румъния през 1972-1973 г.

От 1973 до 1975 г. е хоноруван асистент по История на Византия в Софийския университет.

От 1975 г. е назначен за редовен асистент в Историческия факултет, където без прекъсване работи до края на живота си.

През 1981 г. защитава докторат на тема „Титулатурата на средновековните български царе и византийската титуларна практика". През 1985 г. получава хабилитация като доцент по византийска история и оттогава чете основния курс по История на Византия.

През 1995 г. получава професорско звание с хабилитационния труд „Византия. Културно-политически очерци", С., 1995. Специализира в Института по Югоизточна Европа в Букурещ, Солунския университет „Аристотел" и Центъра по византийски проучвания в Солун.

През 1986–1990 г. е заместник-директор на Центъра за славяно-византийски проучвания „Иван Дуйчев" при Софийския университет, от 1990 г. до 1993 г. е земестник-декан, а от 1993 г. до края на 1999 г. - декан на Историческия факултет.

От 2000 г. до 2003 г. е ръководител на катедра „История на Византия и балканските народи". Бил е научен секретар на Академичния съвет в периода 1995-1999 г. и заместник-ректор на Софийския университет „Св. Климент Охридски" в периода 2003-2007 г.

Чел е лекционни курсове във Великотърновския университет „Св.св. Кирил и Методий", Югозападния университет „Неофит Рилски", Пловдивския университет „Паисий Хилендарски".

Удостоен е с орден „Св. Св. Кирил и Методий" I степен и почетен знак на Софийски университет „Св. Климент Охридски" със синя лента.

Проф. Георги Бакалов е член на Научния център за Българска национална стратегия, директор на Научния център за изследване на Българите при ОБФ „Тангра-ТанНакРа" и главен редактор на списание „Български векове" и „История".

Научните интереси на проф. Георги Бакалов бяха в областта на византийската политическа и институционална история, на българската средновековна история и християнската култура на Балканите.

Автор е на четиринадесет монографии, над 380 студии и статии, учебници и учебни помагала.

Човешкото присъствие и творческата всеотдайност на проф. Георги Бакалов дълго ще бъдат пример за подражание сред колегията на Софийски университет. За него цялата академична колегия ще си спомня с дълбоко уважение и искрена почит.

Поклонението ще се състои на 26 юни 2012 г., вторник, от 10:30 часа в Централното фоайе на Ректората на Софийски университет „Св. Климент Охридски".

Погребението ще се състои от 13:30 ч. в парцел № 1 на Централните софийски гробища.

...................................

Още от "In Memoriam": Отиде си известният радио глас Георги Къков - Къко |
...........................
Свят

Българин поискал разследване на руския депутат Генадий Гудков
Жител на България поиска разследване на руския депутат Генадий Гудков заради участието му в задгранични фирми.

Българският гражданин се е обърнал към Следствения комитет на Русия с искане за проверка на законността на търговската дейност на руския депутат извън границите на Руската федерация, предаде „Интерфакс", позовавайки се на източник от руските правоохранителни органи.

Източникът не е посочил името на българския гражданин, който съобщил за инвестиции на депутата от партия Справедлива Русия Генадий Гудков в задгранични фирми чрез една от кипърските банки от друга офшорна фирма, създадена според него с цел пране на пари.

Официалният представител на Следствения комитет на Русия Владимир Маркин е потвърдил за агенцията постъпилото искане от българина и посочил, че то ще бъде разгледано в законно установените срокове и след това по него ще бъде взето процесуално решение.

.....................................

Още от "Свят": Гърция иска да отложи строгите ограничения на ЕС и МВФ за 2014 г. | Премиерът на Гърция встъпи в длъжност и се подложи на операция | Тежка катастрофа на автобус в Хърватия уби 7 чехи, сред които и дете | Сирия с ново правителство, всички министри верни на Асад | Сирия призна, че е свалила турски изтребител над Средиземно море | Последната минута на месец юни 2012 г. - със секунда по-дълга | 6,6 по Рихтер разтърси Индонезия |
....................................
Спорт

Огънят на Игрите обиколи София в Международния олимпийски ден
Българският олимпийски комитет отбеляза Международния олимпийски ден - 23 юни, посрещайки в сградата си щафетата със символичния огън от Игрите.

Факелното шествие стартира от Национална спортна академия, премина през Националния стадион „Васил Левски" и площад „Александър Невски", преди да достигне крайната си точка - ул. „Ангел Кънчев" 4.

Олимпийският огън бе носен от студенти, ученици и млади спортисти, докато стигне до централата на БОК, предаде БГНЕС.

Там младежите бяха посрещнати лично от шефа на комитета Стефка Костадинова, която заедно с Борис Георгиев - Моката и Боян Радев връчиха грамоти и награди на участниците в щафетата.

Повече от 50 студенти от НСА, млади спортисти, ученици от 166-то спортно училище „Васил Левски", спортно училище „Ген. Владимир Стойчев" и преподаватели пробягаха разстоянието от НСА до централата на БОК на ул. „Ангел Кънчев", като всеки от тях носеше факела по част от трасето.

При пристигането си в олимпийската централа участниците в шествието бяха посрещнати от олимпийските ни легенди, сред които бе и Мария Гроздева, която получи множество поздравления по случай рождения си ден.

Колоната бе посрещната и от генералния секретар на БОК Белчо Горанов.

Сред ВИП гостите на събитието бяха посланикът на Великобритания Джонатан Алън и председателят на комисията по образование, наука и въпросите на децата, младежта и спорта към Народното събрание Огнян Стоичков,

Много граждани присъстваха на церемонията по посрещането и не пропуснаха да се снимат и да вземат автографи от спортните ни легенди.

.........................................

Още от "Спорт": Явор Христов извоюва олимпийска квота за стрелба с лък |
Евро 2012

Испания изхвърли Франция от Евро 2012
Испания победи Франция с 2:0 в третия четвъртфинал на Евро 2012.

....................................
Криминални

Втори обир на инкасо автомобил на една и съща фирма
Инкасовият автомобил, от който в петък в Пловдив изчезнаха 1,5 млн. лв., е собственост на същата фирма, чийто автомобил беше обран на 12 април край Ловеч.

При първия обир неизвестни устроиха засада на автомобила и по неофициални сведения са отмъкнали около 2 млн. лв.. Похитителите са били маскирани с полицейски униформи и въоръжени с автомати.

Клиенти на охранителната фирма Group4Securicor (G4S) са правителства, банки, застрахователи, индустриални фирми, търговски дружества, обществени институции и частни лица, предаде „Дневник".

След обира от петък в Пловдив има засилено полицейско присъствие, а патрули охраняват входовете и изходите на града, както и основните булеварди.

Полицията издирва 33-годишния Георги Енев от Пловдив, шофьорът на специалния инкасов автомобил, от който в петък са били обрани над 1 500 000 лева. Мъжът е обявен за общодържавно издирване.

От полицията умоляват гражданите, кoито имат информация за него, да се обадят на телефон 112 или в най-близкото поделение на МВР.

В медийното пространство се заговори, че в обира край Ловеч е замесен началник от охранителната фирма, тъй като автомобилът се е отклонил от маршрута си.

При обира в Пловдив в автомобила е трябвало да пътуват двама. По неофициална информация вторият все още дава показания в полицията.

От там, както и от наблюдаващата прокуратура, засега не дават пълна информация за това докъде е стигнало разследването и дали автомобилът има отклонение от маршрута си.

През октомври миналата година G4S обяви, че ще купи датската ISS за 5,2 млрд. паунда и в резултат ще бъде създадена най-голямата в света група по приходи, печалба и брой служители в сектора на охраната, почистването и кетъринга.

Обединената компания държи 55% от сектора за сигурност и 45% в сектора на услугите като общите приходи ще са от близо 16 млрд. лири и ще осигуряват заетост на над 1 милион души.

G4S оперира във всички сфери, свързани със сигурността, от защита на граници и посолства, затвори, оценка на риска в петролната и газовата промишленост през охрана на паричните средства за финансови институции до традиционната охрана в търговски обекти на дребно.

....................................
Още от "Криминални": МВР издирва Георги Енев за кражба на 1,5 млн. лв. от инкасов автомобил | Граничари пресякоха износ на над 6 тона нелегален алкохол за Гърция | Взрив в счетоводен офис във Варна |
................................
Технологии

Ще видим ли нов телефон с името на Microsoft?
Опитите на Microsoft да правят свои мобилни телефони нещо не потръгнаха (спомняте ли си серията Kin?), но това явно не е причина за компанията да опита отново. Или понe така смятат пазарните анализатори. Според представител на Nomura, Microsoft може би работи с външна компания по проект за собствен телефон. Ако бяхме научили новината преди две седмици, тя може би щеше да изглежда по-невероятно, но в светлината на наскорошната премиера на таблетите Surface информацията изглежда доста по-достоверна. Засега не е ясно дали компанията подготвя устройство с референтен дизайн, или става дума за телефон, който ще се продава на пазара с марката на Microsoft, подобно на серията Nexus на Google.

...................................
Още от "Технологии": Първите таблети Surface ще имат само Wi-Fi възможности | Зареждането на iPad струва изненадващо малко, показва проучване | Нова видеокамера за лятото от Samsung |