Новините за 24 септември 2012


Полетът на „Бистришките тигри" извършен с документна измама, алармира щабът на Кунева
При скандалния полет на футболистите с Авиоотряд 28 на 28 юли 2012 г. е извършена документна измама под натиск, обяви проф. Велислав Минеков от партия „България на гражданите".

От политическата формация са изпратили писмо с 27 въпроса на 20 август т.г. към Авиоотряд 28, но са получили отговори само на 12 от тях, предаде БГНЕС.

Преди месец се разпространи информацията, че правителственият „Еърбъс" е извършил полет до Варна за контрола между третодивизионните отбори „Витоша" – Бистрица, и „Чавдар" – Етрополе.

В първия е картотекиран самият премиер Бойко Борисов, а собственик на втория е депутатът от ГЕРБ Емил Димитров. Според някои публикации в медиите Борисов изгубил игра на карти и трябвало да изпълни едно желание на опонента си Димитров, а желанието било полет на Авиоотряд 28.

По-късно Бойко Борисов се опита да оправдае полета на „Бистришките тигри" с аргумента, че и други футболни отбори са го ползвали.

Според проф. Велислав Минеков би трябвало този случай да е обект на проверка от новосформираната парламентарна антикорупционна комисия, оглавявана от депутата Яне Янев.

„Това е толкова скандално, колкото да падне от власт премиер на една европейска държава," смята професорът.

"Знаем, че полетът е изпълнен. Когато е наредено на екипажа е записано, че този полет ще се извърши без пътници на борда - т. нар. "ferry". Незнайно как някоя ръка задрасква думичките "ferry " и го пише като обикновен полет, и то държавен. Първият въпрос е, все пак, като какъв е изпълнен този полет. Очевидно е, че той е изпълнен като държавен, защото лицензът на авиоотряда е за такива полети," обяснява случая авиоинженерът Сергей Петков, също член на Националния съвет на „България на гражданите".

Той попита какви държавни задачи са изпълнявали футболистите на борда на правителствения самолет и посочи, че заявката на БФС с резолюция на премиера е постъпила в Авиоотряда 3 дни след самия полет.

„В резолюцията на премиера върху искането на президента на БФС Борислав Михайлов от 1-ви август 2012 г. за наемането на самолета за полет София – Варна - София не става ясно кои отбори ще пътуват и пише: „Да! Със заплащане."," уточни Сергей Петков.

Авиоинженерът допълни, че този полет наистина е заплатен от БФС.

„За използването на Авиоотряд 28 в лиценза им е посочено, че той има право да изпълнява полети със специално предназначение. В устройствения им правилник пише, че такива полети могат да се извършват и за ведомства. Но БФС в никакъв случай не е министерство или ведомство, защото ведомството е държавна институция, а в сайта им е написано, че БФС е асоциация на футболни клубове," поясни Сергей Петков.

......................................................


Свидетел: Държавата гърми, ако всичко по делото „Килърите" излезе наяве
Ако всичко по делото „Килърите" излезе наяве, държавата ще гръмна, заяви свидетелят Боян Джамалов, без обаче да посочи кой в държавата ще бъде засегнат.

„Ако няма осъдителни присъди, късам паспорта и бягам в Албания," категоричен бе свидетелят в студиото на предаването „Насреща с Люба Кулезич" по ТВ7.

Боян Джамалов работел за обвиняемия като ръководител на престъпна група за поръчкови убийства Петър Стоянов – Сумиста.

Свидетелят разнасял минерална вода и в процеса на работа установил, че „ако не внимаваш, можеш да попиеш вода, но не минерална - подпочвена".

Освен него в студиото бяха още ключови свидетели по делото „Килърите" - Лозан Цеков, Георги Петков-Космоса и Велизар Младенов, всеки от които работел за Сумиста.

Велизар Младенов, който бил шофьор, разказа, че веднъж закарал три манекенки от агенция „Визаж" при „баровци на морето", а на Сумиста занесъл 3000 лв. за услугата.

Освен това той купувал SIM карти по поръчка на Сумиста, чието предназначение не знаел.

Георги Петков-Космоса призна, че е бил съден за наркотици, но си е изтърпял наказанието. Нямало никакви договорки „под масата", за което го обвиняват. Той също работел като шофьор и не знаел с какво се занимава шефът му.

Когато, обаче, го карали да научи адреса на някого и да го следи, а после същият човек изчезвал или бил убит, той разбирал за какво става въпрос. Такъв бил случаят с Борислав Георгиев, когото трябвало да следи, а после бил намерен убит.

Лозан Цеков пък бил шофьор на жената и детето на Сумиста. Той потвърди, че шефът на „Килърите" имал любовница. На Цеков било поръчано да запали бус, но някой друг свършил работата вместо него.

Свидетелят потвърди, че Сумиста се държал много лошо с работниците и им плащал много малко, като за 4 години работа при Сумиста самият Лозан Цеков получил 2 000 лв.

Всички те работили по 16 часа за Сумиста и никой от тях не бил доволен от него.

„В нашата фирма най-малкият проблем ти е уволнението," казвал Петър Стоянов.

Делото „Килърите" продължава в понеделник в Шуменския Окръжен съд. То започна на 27 юни 2011 г. и обвиняеми по него са Петър Стоянов - Сумиста, Васил Костов - Кеца, Янко Попов - Туцо, Георги Вълев, Петър Атмаджов и Райчо Стойнев.

Срещу тях са повдигнати обвинения за участие и ръководене на организирана престъпна група, умишлени убийства и палежи.

................................................
Украйна строи четвъртия в Европа 750-киловолтов далекопровод
Украйна започна строителството на 353-километров електрически далекопровод с напрежение 750 киловолта.

Електропроводът ще бъде четвъртият по рода си в Украйна и Европа. Останалите три свързват Украйна с Полша, Унгария и България, предаде БТА.

Когато бъде завършено през 2014 г., съоръжението ще стабилизира електроподаването към централната част на страната, Киев и Одеса.

Освен това, ще осигури по-ниски емисии на въглероден диоксид, ще намали зависимостта от чуждестранния природен газ и изцяло ще оползотвори производствените свръхмощности на атомните централи Ривненска и Хмелницка в Западна Украйна.

Украински експерти прогнозират, че годишните икономии, до които ще доведе новият далекопровод, свързващ западни с централни райони, ще достигнат 900 млн. гривни (около 111 млн. долара).

.........................................................

Пътят от София до Калотина става магистрала
Пътят от София до Калотина ще се превърне в магистрала, обяви председателят на управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура" (АПИ) инж. Лазар Лазаров.

52-километровата отсечка да бъде аутобан предвиждаше и първоначалната идея, представена от премиера Бойко Борисов през април 2010 г. след среща в Белград с тогавашния сръбски премиер Мирко Цветкович, припомня „Медиапул".

Тогава министъ-председателят дори се закани българската отсечка да стане готова преди сръбската.

Докато сърбите обаче усилено строят отсечката от Пирот до Димитровград, която по план трябва да бъде готова до края на 2012 г., българският участък беше понижен до скоростен път с цел да се пестят средства.

За това настояваха Министерството на регионалното развитие и АПИ. В същото време главният архитект на София Петър Диков и няколко от най-добрите пътни експерти лобираха за магистрала, като според специалиста инж. Койчо Бояджиев оскъпяването нямало да е повече от 10%.

Допълнителен аргумент беше, че отсечката е част от трансконтиненталния коридор Лондон – Калкута, който е най-краткия път, свързващ Западна Европа с Близкия и Средния Изток.

Навсякъде трасето се изгражда с магистрални габарити. В останалата част на българска територия също. Освен това максимално разрешената скорост по магистрала е по-висока от тази на скоростен път, което означава по-бързо придвижване на хора и товари.

Споровете забавиха пускането на търга за отсечката, който трябваше да бъде обявен до края на юни, но сега плановете са да бъде пуснат през октомври.

За участъка от 52 км са заложени 200 млн. лв.

За София изграждането на магистралата София – Ниш е един от най-важните пътни проекти, защото решава въпроса със западното направление, коментира „Медиапул".

Другите два ключови проекта са строителството на западната дъга от магистрала „Люлин" до река Какач при бул. „Сливница", който се изгражда от „Трейс", и Северната скоростна тангента, за която също предстои да бъде обявен търг. Целта е трите обекта да бъдат завършени до края на 2015 г. с европейски средства.

С пускането на магистралите „Люлин" и „Тракия" и довършването на късата връзка при гара Яна с магистрала „Хемус" трите трасета спират в София и целият поток минава през центъра на столицата.

„Това прави проектът за магистралата София – Ниш толкова важен," аргументира се арх. Петър Диков пред „Медиапул".

Сложни за изпълнение са първите 16 километра – от сръбската граница до преди Драгоман, където има тежък планински терен и пресичане на жп линията. Там трудно ще бъде достигнат магистралният габарит от 23,5 метра и може би ще бъде намален с около метър, твърдят пътни експерти.

След това трасето почти повтаря сегашния път, който ще се използва, но ще се разшири с магистрални габарити.

Последните 14 км преди София са изцяло ново трасе, чието строителство най-вероятно ще остане за следващия програмен период 2014 – 2020 г.

Това е участък от 35 до 50 км, който попада на територията на три общини – Божурище, Костинброд и Столична, като в София се влива във Северната скоростна тангента.

В същото време отсечката от Пирот до Димтровград и обхода на града с обща дължина 23 км в Сърбия вече са почти изпълнени от австрийската фирма „Алпине".

Плановете на Сърбия са трасето от еврокоридор номер 10 да бъде приключено до края на 2015 г., както обяви в края на 2011 г. Михайло Мишич, директор на държавната компания „Пътищата на Сърбия", която отговаря за строителството на магистралата.

По думите на Михайло Мишич източното разклонение на коридор номер 10 от Ниш до Димитровград ще бъде завършено до края на 2014 г., а южното разклонение от Лесковац в посока македонската граница - до края на 2015 г.

Строителството на сръбския участък от еврокоридор номер 10 върви от 2008 г. Общата му дължина е 330 км, а бюджетът му е 1,5 млрд. евро. От тях 1,2 млрд. евро идват от заеми от Европейска инвестиционна банка, Европейската банка за възстановяване и развитие и Световна банка. Останалите 300 млн. евро са от държавния бюджет на Сърбия.

.............................................

Задължително образование за ромските деца искат от ВМРО
Задължително образование за ромските деца, въвеждане на трудова повинност за неграмотните и социална програма за стимулиране на грамотната раждаемост искат от политическа партия ВМРО-БНД.

От там смятат, че една година след случилото се в Катуница, ромската престъпност у нас се е увеличила, предаде БНР.

С мотива, че държавата стимулира раждаемостта сред ромите, председателят на ВМРО Красимир Каракачанов предложи всички семейства да получават детски помощи за до две деца, а надбавки за повече от две деца да са само за майките със средно образование.

„Всичките те получават помощи за деца, за трайно безработни, енергийни помощи, помощи от различни програми за интеграция. В едно циганско семейство влизат между 560 и 700 лева, които пари не отиват нито за дрехи, нито за храна, нито за образование," посочи Красимир Каракачанов.

Той даде като пример 11-годишна родилка започва да получава детски помощи за новороденото, а в същото време нейната майка продължава да взема детските помощи за 11-годишната родилка докато тя стане пълнолетна.

„За родителите, които са завършили висше образование, допълнителен бонус към тези детски надбавки, за да може да стимулираме интелигентната, грамотната раждаемост," предлагат още от ВМРО-БНД.

От партията посочиха, че 80% от битовите престъпления се извършват от роми. От ВМРО искат да се разшири обсега на неизбежната самоотбрана и да се улесни правото за притежание на оръжие.

„Неизбежна самоотбрана да има и в случаите на нападение от две или повече лица, когато нападението е извършено в тъмната част на денонощието. Не само в дома, в недвижимия имот. В тези случаи човек да може да се самоотбранява," посочи зам.-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки.

От партията предлагат да се въведе и трудова повинност за неграмотните.

„Когато си станал на 18 години и си тотално неграмотен, две години трудова повинност, в която усвояваш професия. И така ще има и повече работна ръка за всички тези обществени проекти - пътища ли ще бъде, магистрали ли," допълни Красимир Каракачанов.

.....................................................

С температури до 31° започва новата седмица
С максимални температури до 31° започва последната седмица на септември.

Температурите ще продължат да се повишават и максималните ще бъдат между 26° и 31°, в София – около 26°, съобщиха от Националния институт по метеорология и хридрология при БАН.

През нощта ще е ясно и почти тихо. Минимални температури в повечето места между 6° и 11°. Утре ще е слънчево. В източните райони ще духа слаб югоизточен вятър.

Над Черноморието ще бъде слънчево. Ще духа слаб югоизточен вятър. В сутрешните часове е възможно видимостта да е намалена. Максимални температури между 24° и 27°.

Температурата на морската вода е 20° - 21°. Вълнението на морето ще бъде 1 - 2 бала.

Над планините ще е слънчево. Ще духа слаб, по билата умерен вятър от запад-югозапад. Максимална температура на височина 1200 метра около 21°, на 2000 метра – около 15°.

Атмосферното налягане ще се понижава и ще стане по-ниско от средното за септември.

През следващите дни времето ще бъде предимно слънчево с временни увеличения на облачността. Температурите ще бъдат по-високи от обичайните: минималните ще са между 12° и 17°, а максималните - между 27° и 32°.

.......................................................

Евреите в България отбелязаха Европейския ден на еврейската култура
Еврейската общност в България отбеляза Европейския ден на еврейската култура с Ден на отворените врати и празнична програма.

Събитието през тази година е на тема „Духът на еврейския хумор", съобщиха от организацията на евреите в България „Шалом".

„Запазването на културата е запазването на индивидуалността на всеки народ, а за нас това е особено важно," каза в поздравлението си към присъстващите посланикът на Израел в България Шаул Камиса-Раз.

Еврейската култура има много съставни части и ние имаме възможност заедно с всички народи да споделим нейната красота. Наша отговорност е да я разкриваме на всички останали, да за можем да създадем общ диалог, посочи посланикът, цитиран от бТВ.

„Еврейската общност има сериозен принос към това София да е столица на етническа и религиозна толерантност, заяви пред гостите на тържеството столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Еврейската общност бе поздравена и от името на премиера Бойко Борисов.

....................................................

20 000 българи чакат за безплатни курсове по европрограма
Близо 20 000 българи чакат да бъдат включени в безплатни курсове по чужди езици и по професии по европейската програма „Аз мога повече".

Причина за забавянето са изчерпаните ваучери за обучение по програмата, шредаде бТВ.

Ваня Дюлгерова от Варна например кандидатства по програмата „Аз мога повече" за безплатен ваучер, с който да се включи в курс за сладкар през есента на миналата година.

В края на септември 2011 г. успява да попадне в регистъра на Агенция по заетостта, но обаждане от там получава едва сега, т.е. година по-късно.

От Агенцията по заетостта я потърсили с молба да представи копие от дипломата си за средно образование – изискване, въведено с цел да не се допускат кандидати, завършили езикова гимназия например да получават безплатни ваучери за курсове по чужд език.

Зина Андреева от Агенция по заетостта обясни, че Ваня не е повикана, защото няма финансов ресурс за обезпечаване.

По програмата са кандидатствали 76 000 души. Пари обаче има за около 60 000, като 44 000 от тях вече посещават курсове по чужди езици и по професии, а останалите чакат.

Решение е намерено. Отпуснати са допълнителни 50 милиона лева.

Приоритетно в курсове ще бъдат включени тези, които в момента чакат, а от началото на октомври в бюрата по труда ще започне набирането и на нови желаещи.

Срокът на програмата е удължен до края на 2014 г.

...................................................
Мюсюлмани в сблъсък с полицията на протест в Атина
Гръцката полиция използва сълзотворен газ срещу мюсюлмани емигранти, събрали се в центъра на Атина, за да протестират срещу американския ислямофобски филм „Невинността на мюсюлманите".

Според полицията събралите се били близо хиляда. Сблъсъците започнали, когато демонстрантите се опитали да разкъсат полицейския кордон и да тръгнат към американското посолство, на два километра оттам, предадоха АФП и БГНЕС.

Тази демонстрация, организирана от асоциации на пакистански, афганистански и бангладешки емигранти, е първата от този род в Атина след разпространяването на филма „Невинността на мюсюлманите".

В Гърция има близо 500 000 мюсюлмани емигранти. Турската общност, главно в североизточните райони край гръцко-турската граница, наброява 100 000 души.

............................................................

Британец отхапа ухото на брат си в спор за жена в Свищовско
С отхапано ухо завърши сбиване между двама братя англичани в свищовското село Овча могила.

Сигналът за сбиването между двамата бил получен в 23:00 часа в Районното управление в Свищов, съобщиха от Областната дирекция на МВР във Велико Търново.

53-годишният британски гражданин Р. Б. със статут на продължително пребиваващ в страната е бил намушкан с нож.

На мястото незабавно е изпратен полицейски екип, който установил, че в същия ден в село Овча Могила, в дома на потърпевшия Р. Б. на гости пристигнали по-младият му брат - 49-годишният Д. Б. и съпругата му.

По първоначална информация след обилна почерпка с алкохол двамата братя се скарали за съпругата на по-младия.

Разпрата прераснала в сбиване, при което Д. Б. нанесъл три удара с нож - два в областта на лявата ръка и един удар в областта на гърдите, с което причинил на Р. Б. повърхностни порезни рани, и е отхапал част от мидата на лявото му ухо.

Потърпевшият е настанен за лечение в плевенската болница без опасност за живота. Брат му е настанен в свищовската болница с болки в главата и гърдите, без опасност за живота.

Работата по изясняване на обстановката продължава, като се установява и вината на всяко от лицата. По случая е започнато досъдебно производство.

.................................................

Камерата е една от причините за дебелината на Nokia Lumia 920
Ако има нещо, в което Nokia Lumia 920 не може да се мери с популярните актуални смартфони са дебелината и теглото на телефона, макар че с дебелина от 10,7 мм все пак е по-тънък от Lumia 800 и Lumia 900. За това обаче си има обяснение и освен с използваните материали за изработка то е свързано и с модула на камерата, който е поместен в устройството. Той не е с размерите на модула в 808 PureView, който е основен виновник за необичайната форма на телефона, но дори и с наполовина по-малка височина е по-голям от модулите в останалите смартфони. Това е, защото в него са поместени не само BSI сензор с резолюция 8,7МР, но и оптиката на Carl Zeiss и системата за оптична стабилизация. Снимките на модулите в Lumia 920 и 808 PureView са осигурени от CNET, които са ги заснели по време на фотографското изложение Photokina в Кьолн.

http://novinite.bg/