Новините на 23 юли 2012

http://novinite.bg/


България нямала информация някой да е поел отговорност за атентата в Бургас
България няма официална информация някой да е поел отговорност за териристичната атака срещу израелски туристи на летище Бургас на 18 юли, обяви главният секретар на МВР Калин Георгиев.

„По официалните канали на нашите партньорски служби България няма информация за поемана отговорност по отношение на атентата," заяви Калин Георгиев пред бТВ.

По думите му, разследващите в България имат предположения, но коя организация стои зад атентата ще могат да кажат едва когато бъдат разкрити извършителите.

В събота вечерта израелски сайтове съобщиха, че неизвестна засега организация „Основа на Джихада" е поела отговорност за атентата на летището край Бургас. По-късно информацията беше опровергана и от Външно министерство.

На въпрос дали е истина, че атентаторът има съучастник, че той е американец, а пръстовите отпечатъци на терориста съвпадат с човек от „Хизбула", Калин Георгиев каза, че това са "някакви твърдения, които не са подплътени с нищо обосновано".

„Не можем да говорим за американски гражданин, още по-малко за сподвижник. Вече казахме, че работим с множество фотороботи и рисунки, които използваме, за да изследваме различни профили и начини, по които може да изглежда извършителят с неговите различни самоличности," допълни главният секретар на МВР.

В дъбота медиите разпространиха пак по израелски агенции фоторобот, за който се предполагаше, че е на съучастника на терориста.

Два дни по-рано лично министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов заговори за евентуален съучастник.

По останалите въпроси Калин Георгиев каза, че отказва да коментира всяка една информация – било оперативна, било по досъдебно производство, защото става дума за тероризъм, не за обикновена престъпност и всяка една информация би застрашила сериозно разследването.

Попитан дали България е слабо място, за да се извърши точно тук атентата, главният секретар на МВР каза, че се тълкува неправилно терминът „мека цел".

Калин Георгиев заяви, че това означава държава, която има относително меки и полицейски контраразузнавателни мерки.

„Не правим административно подслушване и проследяване, други административни ограничения на конституционни права на гражданите. Въпрос на избор на обществото каква държава с какви мерки иска," допълни той.

В същото време посочи, че страни с изключително силна държава и мерки като САЩ например, също стават обекти на тероризъм и атентати.

=====================================

Нетаняху: Имаме безспорни данни, че атентатът в Бургас е дело на „Хизбула"
Премиерът Бенямин Нетаняху отново заяви, че Израел разполага с „безспорни и изчерпателни разузнавателни данни", че терористичната атака срещу израелски туристи в Бургас е извършена от „Хизбула" с подкрепата на Иран.

„Обикновен човек може да си помисли, може интелигентно да стигне до извода, че ако „Хизбула" с подкрепата на Иран е направил това в Кипър седмица по-рано, същият начин на действие се повтаря и в България," каза Бенямин Нетаняху в интервю за неделното предаване „Face the Nation" на американската телевизионна мрежа CBS, цитирано от „Дневник".

„От две години наблюдаваме спонсорирана от Иран глобална кампания, извършвана с марионетката им „Хизбула", за терористични нападения срещу израелци," допълни още Бенямин Нетаняху.

Запитан от водещия Боб Шийфър да коментира вероятността от атентати срещу израелски спортисти на олимпиадата в Лондон, премиерът отговори:

„Зорко следим за вероятността от това те да атакуват където и да е, но няма да дадем специфични подробности. Не потвърждавам никаква информация, с която разполагаме за олимпиадата".

Според него международната общност трябва да положи усилия за търсене на отговорност от терористичните организации.

„Причината, поради която определени режими и организации използват терористична тактика е, за да се измъкнат от последиците. Те трябва да бъдат посочвани и осъждани," каза той.

„Правят го по целия свят от около година или две, измъквайки се от отговорност за убийствата, защото никой в действителност не ги посочва с пръст," продължй Бенямин Нетаняху.

При откриването на правителственото заседание в неделя премиерът коментира атентата в средата на седмицата със следните думи:

„Жертвите на убийствената терористична атака в България бяха погребани през уикенда. Предполагам, че и вие като мен, видяхте сърцераздирателните сцени на погребенията, семейства, съсипани от мъка. Нашите сърца са с тях, с онези, които изгубиха близки и любими. Молим се за оздравяването на ранените. Искам да използвам тази възможност да благодаря на силите за сигурност и помощните екипи, които веднага се задействаха за бързо спасяване на живот и прибиране у дома на пострадалите. Благодаря също на външното министерство и на нашия посланик, на специалните служби, на министерството на здравеопазването и на министерството на вътрешните работи и на всички, които участваха. Всички работиха всеотдайно и професионално в изпълнение на дълбокия си дълг. Това наистина отразява основни принципи на нашия живот, както и факта, че Държавата Израел отговаря за гражданите си, където и да са по света. Ще продължим да се борим срещу тероризма, срещу извършителите и онези, които са ги изпратили."

=============================================
Финанси

Над 21 трилиона долара укрити от данъчни в офшорни сметки по света
Между 21 и 32 трилиона долара са укрити в различни офшорни зони по света, далеч от контрола на националните данъчни служби.

Размерът на активите в офшорни сметки се равнява на общия БВП на САЩ и Япония, показват резултатите от ново изследване за начините за укриването на доходите в световен мащаб, съобщи Би Би Си, цитирана от „Дневник".

Богати бизнесмени и техните семейства държат по офшорни сметки между 21 и 32 трилиона долара, без да се смятат нефинансовите им активи като имоти, злато, яхти или спортни коне.

Иначе казано, данъчните власти по света не са получили до 280 млрд. долара от своите граждани, твърди проучване на групата Tax Justice Network, която се бори срещу териториите със специален данъчен режим.

Джеймс Хенри, бивш главен икономист на консултантската компания McKinsey & Co, е използвал за изчисленията си данни на Световната банка, МВФ, ООН и централните банки на много страни.

Според доклада на организацията от 70-те години насам най-богатите граждани на 139 държави са натрупали до 2010 г. между 7,3 и 9,3 трилиона долара „недекларирано офшорно богатство".

Цялата тази система представлява „огромна черна дупка в световната икономика", заявява Джеймс Хенри по повод доклада The Price of Offshore Revisited, цитиран ексклузивно от британския седмичник „Обзървър".

Държави като Швейцария и територии като Каймановите острови привличат със специален режим най-богатите хора на планетата и ги „защитават със скъпоплатени професионалисти в частното банкиране, правни консултанти, счетоводители и инвестиционни дружества, възползващи се от размиването на границите в глобалната икономика".

По негови изчисления само десетте водещи частни банки в света, включително UBS, Credit Suisse и Goldman Sachs, са управлявали през 2010 г. повече от 6,25 трилиона долара подобни активи.

Само пет години по-рано тази сума е била 2,34 млрд. долара.

Над 780 млрд. долара са само парите, напуснали Русия от началото на 90-те години насам, повече от 307 млрд. долара са изнесени от Саудитска Арабия от 70-те години насам, а приблизително толкова са отишли по офшорни сметки на нигерийци.

„Проблемът тук е, че активите на тези държави се контролират от тесен кръг свръхбогати гора, докато благодарение на правителствата дълговете им са стоварени върху плещите на обикновените граждани," обяснява Джеймс Хенри.

Той дава за пример, че активи за 9,84 трилиона долара са в ръцете на едва 92 000 души, или 0.001% от световното население - микроскопична класа от ултрабогати, които имат повече общо помежду си, отколкото с хората, които срещаме всеки ден на улицата.

=======================================================

Туризъм

Българи и византийци кръстосаха мечове край крепостта Русокастрон
Български и византийски воини продължават да кръстосват мечове на крепостта Русокастрон край Камено.

Възстановяването на крепостта и превръщането й в туристическа атракция е основната цел на Община Камено, обяви кметът Стефан Бонев, цитиран от БГНЕС.

Администрацията очаква „отварянето" на новите оперативни програми през 2014 г., за да кандидатства с вече разработен проект в тази област.

Амбициозните планове на Камено бяха представени с въстановка на прочутата битка между войската на цар Иван Александър и армията на византийския император Андроник III Палеолог, която завършила с българска победа на 18 юли 1332 г.

Сражението под стените на построената през VI век твърдина е важно за нашата история, защото се оказва последният военен триумф по време на Второто българско царство.

В пресъздаването на бойните действие се включиха членове на школата „Багатур", които демонстрираха бойни техники, облекла и въоръжение от епохата на прочутата битка.

Освен пехотинци, на бойното поле се явиха и въоръжени конници, но не по-малка атракция за многобройните зрители бяха няколко момичета, които бяха облечени като жени – воини и като митични същества от тракийската митология.

След възстановката на битката между двете армии сливенският митрополит Йоаникий отслужи заупокойна молитва за загиналите в битката християни.

==================================================


Търговия

Плодовете и зеленчуците стават все по-евтини
Плодовете и зеленчуците продължават да поевтиняват през юли, съобщиха от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Оранжерийни домати поевтиняват с 6,8% и се търгуват по 1,09 лв. за килограм. Краставиците поскъпват с 8,6% до 0,88 лв. за килограм.

Зелените чушки са с 11,2% по-ниска цена и се търгуват по 1,25 лв. за килограм. Цената на зелето се запазва 0,68 лв. за килограм на едро.

Пресните картофи поевтиняват с 6,5% до 0,43 лв. за килограм. Цената на тиквичките се качва с 20% до 0,54 лв./кг.

Ябълките се продават по 1,61 лв. за килограм. Прасковите поевтиняват с 9,4% и се търгуват по 1,06 лв./кг, а цената на дините пада с 20% до 0,36 лв. за килограм на едро.

Пъпешите поевтиняват с 37,1% и се продават по 0,83 лв./кг, а цената на лимоните се качва с 1,6% до 2,49 лв. за килограм.

Захарта поскъпва с 3% до 2,08 лв. за килограм. Брашното тип 500 увеличава цената си с три стотинки и се продава по 0,91 лв. за килограм.

Яйцата поевтиняват с една стотинка и се търгуват средно по 0,21 лв. за брой на едро.

Кравето сирене се търгува по 4,63 лв./кг, а кашкавалът тип „Витоша" по 9,81 лв./кг. Олиото запазва цената си от 2,67 лв. за литър. Каймата поскъпва с две стотинки до 5,00 лева.

Със сезонното поевтиняване на плодовете и зеленчуците през юни и юли Индексът на тържищните цени (ИТЦ) пада и тази седмица вече е 1,297 пункта. През март нивото на ИТЦ достигна 1,540 пункта.

======================================================

Tранспорт

Мутафчиев: За да не фалира БДЖ, билетите трябва да скочат двойно
Единственият вариант БДЖ да не фалира е да увеличи двойно цените на билетите за превоз на пътници, смята депутатът от БСП и бивш транспортен министър от кабинета „Станишев" Петър Мутафчиев.

Според БСП процедурата за приватизация на „БДЖ - Товарни превози" е незаконна, предаде БГНЕС.

„Правителството и БДЖ не са постигнали основната цел - да привлекат инвеститори, които да извършват товарни превози в страната," заяви Петър Мутафчиев.

Според него трябва да бъде изработена ясна стратегия, тъй като е останал само един купувач за „БДЖ - Товарни превози".

Това е фирма, която е регистрирана в Кипър няколко дни преди да започне процедурата на приватизацията, обясни Петър Мутафчиев.

По думите му, финансовият министър Симеон Дянков спира парите по договора за задължителна обществена услуга, по който през 2012 г. „БДЖ - Пътнически превози" трябва да получат 221 млн. лв., защото БДЖ не си плаща кредита към Световната банка, взет през 1995 г.

Петър Мутафчиев припомни, че до влизането на България в Европейския съюз „БДЖ - Товарни превози" са поддържали „Пътнически превози", като нееднократно са били предупреждавани, че не достигат над 100 вагона за превоз на товара.

„Заради окаяното състояние на вагоните и това, че не са им правени ремонти, са отчетени милиони левове загуби годишно," допълни червеният депутат.

По думите му, правителството трябва да даде отговор как точно ще бъде извършена приватизацията на „БДЖ - Товарни превози".

Законът за приватизация изисква прозрачност на приватизационния процес, подчерта от своя страна Руси Статков, член на Надзорния съвет на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол.

По думите му сделката за приватизация на „БДЖ - Товарни превози" се осъществява „в една изключително напрегната обстановка, в една продължаващата се криза, в която министърът на транспорта не създаде условия Агенцията по приватизация да си свърши работата нормално".

===============================================

Вътрешна политика

Кунева: ЕК настояваше за разследване на криминалните групировки още през 2006 г.
Европейската комисия е настоявала България да разследва криминалните групировки още през 2006 г., информира лидерът на Движение „България на гражданите" Меглена Кунева.

В 5-годишния мониторингов доклад на ЕК в областта на правосъдието и вътрешния ред се отбелязва, че в България функционират 12 групировки на организираната престъпност с годишен оборот от 1,8 млрд. евро.

Пред БНР Меглена Кунева уточни, че тогава не са цитирани финансовите средства, с които различните групировки са разполагали, нито пък тя, като главен преговарящ за присъединяването на България към ЕС, е знаела колко са били въпросните групировки.

„Аз няма от къде да получа подобна информация освен през тези доклади. Имаше един списък, който беше известен на Министерството на вътрешните работи, за конкретни бизнесмени, които се ползваха с изключително лошо име в групировки," обясни лидерът на „България на гражданите".

По думите на Меглена Кунева, информацията от този списък е провокирала проверките за източване на еврофондовете.

По отношение на вота на недоверие, който ще се гласува на извънредно парламентарно заседание във вторник, Меглена Кунева обяви, че го игнорира, защото вотът със сигурност нямало да мине.

„То се знае, че няма да мине вотът. Ще се овикат хубаво и ще излязат по медиите, ще стегнат партийните редици през пътя на омразата, вместо да се съберат, да направят по собствена инициатива от партии, от експерти, да направят нещо, за което продължавам да настоявам - ние трябва да имаме план за развитието на охранителната и правораздавателната част. Трябва да имаме план за 10-15 години," категорична е Меглена Кунева.

Първият български еврокомисар коментира и мониторинговия доклад на Европейската комисия за напредъка на България в областта на правосъдието и вътрешния ред.

„Справедливостта се доказва през фактите. В този доклад има много факти. Естествено е, че правителството се е опитвало до последно да промени политическата оценка. Това се вижда в сравнението на двата текста на текста на проекта на доклада и последните 2-3 изречения, които са променени на самото заседание на колежа на Европейската комисия, заседанието на комисарите," отбеляза Меглена Кунева.

Според нея правителството трябва да бъде обвинявано за това, че е искало по-висока политическа оценка.

„Въпросът обаче е, че си затвори напълно очите и мина в отбранителна позиция по отношение на фактите на доклада. Отблъсна ги с лека ръка настрани, като каза, че приема положителната оценка на доклада, неизвестно защо се опитаха да втълпят, че доклада е положителен и дотук. Всъщност целия онзи огромен набор от шокираща липса на резултат се остави настрана. Всичката сръчност се изля в опита да се отблъснат критиките, изобщо да не се коментират публично, което е много страшно за нас като общество," подчерта Меглена Кунева.

===============================================

Още от "Вътрешна политика": Полк. Русев: България трябва да реши как да отговори на тероризма | БСП настоява за „безпощаден анализ“ на атентата в Бургас | ДСБ: Инатът на Дянков за бюджета на ДАНС беше откровена беля | Сидеров подкрепял и този вот на недоверие | ГЕРБ печели изборите в Белоградчик с убедителна преднина | ГЕРБ инструктира полицията в Белоградчик по време на изборите според БСП | Висока активност и малко сигнали за нарушения на изборите в Белоградчик | Митничарите на протест срещу децентрализацията на Дянков |
Външна политика

Посланик Шаул Камиса-Раз: Тероризмът не е срещу България, а срещу света
Тероризмът днес не е насочен срещу България, а срещу целия свят, коментира посланикът на Израел в България Шаул Камиса-Раз по повод терористичната атака срещу израелски туристи на 18 юли в Бургас.

„Терористичните организации като „Хизбула" и тези, които ги изпращат, Иран на първо място, търсят всяка възможност, за да извършат терористични актове срещу израелци в която и да е точка на света, а тяхната цел е да има колкото се може повече жертви," заяви Шаул Камиса-Раз в предаването „Нека говорят" на бТВ.

Той повтори тезата на премиера на Израел Бенямин Нетаняху, че има ясни следи, че зад атентата стоят Иран и радикалната ислямистка организация „Хизбула".

„Засега изказванията на премиера на Израел и външния министър Авигдор Либерман се базират на данни, които аз за съжаление нямам. Вярвам, че в страната има много интензивна работа между всички професионални нива на двете страни, за да се стигне до реално разследване на истината по възможно най-точния и пълен начин," заяви още Шаул Камиса-Раз.

Той подчерта, че израелското правителство има отговорност и задължение към сигурността на всеки гражданин на държавата Израел, както и към всеки евреин по света.

„Затова държавата Израел няма да позволи и ще действа, понякога с превантивни действия, за да предотврати подобни терористични актове," допълни посланикът.

===========================================

Още от "Външна политика": Славчо Велков: Атентатът в България може да бъде повод за война в Близкия Изток |
България в ЕС

Станишев: Според ЕК е нарушено демократичното функциониране на България
Лидерът на БСП Сергей Станишев изрази тревогата си от мониторинговия доклад на ЕК, който бил засенчен от терористичната атака в Бургас.

„В доклада има тежки убийствени политически оценки към ситуацията в нашата страна. Там пише, че е под въпрос фундаменталният принцип на разделение на властите, това значи, че е нарушено демократичното функциониране на българската държава," посочи Сергей Станишев по БНР.

По думите му, в България се наблюдавана „системна политика на преподчиняване на всички власти", а Народното събрание се е превърнало в „безсмислен орган".

„В петък бяхме свидетели как премиерът ни казва на мен и на господин Орешарски: аз не желая да говоря с вас. Това е скандал, разбирате ли. Той е длъжен да отговаря, затова е избран за министър-председател," заяви Сергей Станишев.

Той повтори, че е много тежка оценката на ЕК.

„Правителството не може да се крие от отговори на въпросите и не може да бяга от политическа отговорност. На базата на доклада от 2009 г. имаше основание за три години да се постигне коренна промяна и да се прекрати механизмът за проверка и партньорство с ЕК," допълни лидерът на БСП.

Попитан защо България мина през такъв модел с тези престъпни групировки, Сергей Станишев отговори, че е много важно правителството да отговори кои са тези 12 групировки, които имат оборот от 1,8 млрд. евро.

Лидерът на социалистите посочи, че корените в силата на организираната престъпност лежат в 90-те години.

„Това трябва да се знае. Аз не съм ги хранил и поил тези корени със сигурност," увери Сергей Станишев.

====================================================

Още от "България в ЕС": „Недостиг на демокрация" бил причина за негативната оценка на ЕК за България и Румъния | Станишев: Няма българин, заемал по-висок политически пост от президент на ПЕС |
Общество

Шофьорът Виктор Андонов спасил над 50 души след атентата в Бургас
Виктор Андонов, шофьор на автобус в поморийска транспортна фирма, стана един от героите след терористичната атака на летище Бургас.

Той спасил живота на повече от 50 души, като с риск за живота си успял да изведе транспортното средство на безопасно място секунди след взрива и на метри от горящия автобус, разказа БНТ

Автобусът на Виктор Андонов вече е бил пълен с израелски туристи и очаквал последните багажи, за да потегли към Слънчев бряг.

Той е бил третият автобус на фирмата-превозвач, която обслужва полетите от Тел Авив.

„Виктор е най-старият ни шофьор. Той обучава останалите и аз го имам за пример. Той можеше да бъде на мястото на момчето което почина," коментира собственикът на транспортната фирма Стойко Стойков.

Виктор Андонов е чакал последните багажи на десетина метра от автобусите, когато избухва бомбата. Реакцията му е светкавична.

Изтичва до своя бус, пали двигателя и с отворени врати и багажни капаци рязко потегля и се отдалечава от бушуващите пламъци.

Ако беше се забавил или уплашил и неговият автобус щял да бъде обхванат от огъня и трагедията можеше да е по-голяма - казват експeртите.

Виктор Андонов все още е в шок от бомбения атентат и силно преживява смъртта на своя колега. Продължава да прави трансфери на туристи от летището до Слънчев бряг, но е мълчалив, затворен и отказва да говори.

========================================================

Излъгани берачи на плодове от България нощуват в лагер пред посолството в Швеция
Около 200 българи, пристигнали в Швеция като берачи на плодове, останаха излъгани, че ще получат работа.

Те се събраха пред сградата на българското посолство в Стокхолм в края на седмицата, информира местното електронното издание thelocal.se, цитирано от бТВ.

40 от закъсалите на гурбет сънародници останаха в своеобразен лагер пред дипломатическата мисия, докато българските дипломати се опитват да им осигурят билети до България.

Според шведската полиция берачите били „наети" в град Йемтланд в северната част на страната. Те пристигнали в Швеция с обещания да се включат в сезона на малините и къпините, но били оставени на произвола на съдбата в скандинавската гора.

Около 15 от гастарбайтерите все още чакали пред българското посолство в неделя сутринта.

„Успяхме да помогнем на някои от тях с обратни билети в събота, а в неделя още шестима си заминават. Надяваме се всички да са у дома до утре," казала пред thelocal.se Татяна Петрова от посолството.

В четвъртък полицията задържа 43-годишен български гражданин, заподозрян, че подмамил сънародниците си с обещания за надница и дом в Швеция, но ги зарязал в импровизиран къмпинг без вода и санитарни помещения. В лагера, били настанени няколкостотин берачи, повечето от България.

Арестуваният е разпитан, но шведските органи на реда не пожелаха да разкрият подробности около обясненията, които е дал. Задържането му станало след дни на нарастващо напрежение между обитателите на примитивния лагер и местни жители, които се оплаквали от него. Стигнало се дори до инцидент, при който берачи боли атакувани с камъни от „съседите".

Лагерът, разположен северно от Йевле, бил издигнат с разрешението на собственика на земята.

„Обичайните заподозрени" за нападението срещу работниците са местни младежи. Никой не е пострадал при атаката и до бой не се е стигнало, каза полицай Петер Йонсон, цитиран от агенция TT news.

Инцидентът станал след няколко сигнала на местни жители за изчезнали предмети от техните градини.

Според вестник Expressen имало източени резервоари и преровени боклукчийски кофи. Стигнало се до разговор между представителите на местната общност и полицията, след което охраната около лагера била усилена.

=======================================================

Моряците от кораба „Ина" поискаха съдействие от държавата с протест
Моряците от международния кораб „Ина" проведоха втори протест във Варна месец след първия.

Корабът „Ина" беше задържан в гръцки териториални води на 22 юни 2011 г., а шестимата българи от екипажа му бяха задържани по обвинение за участие в организирана престъпна група, след като на борда на плавателния съд бяха открити 3000 мастербокса контрабандни цигари, пропомня БГНЕС.

Българите бяха освободени след кратък престой в ареста при много лоши условия, като гаранцията за свободата им плати български бизнесмен.

Въпреки, че са пуснати в България, моряците не са оневинени и продължава да ги грози съд и затвор в Гърция.

През продължаващата повече от година сага моряците не са получавали заплати от корабособствениците.

Прикрити зад сложна схема от офшорни дружества, собствениците на кораба „Ина" Георги Стоянов Мишков и Станчо Хараламбев Вълчев през цялото време обещават съдействие, но без резултат, предава БГНЕС.

Завърнали се в родината, моряците започват борба срещу корабособствениците. Обръщат се към всички институции – МВнР, МВР, прокуратура, инспекция по труда, но държавата твърдяла, че не може да помогне, тъй като шестимата българи са „частен случай".

На първия си протест през юни моряците разказаха, че вече повече от година нямат приходи.

В неделя те издигнаха плакати с надпис „Мишков = алчност и беззаконие", „Моряците не са "частен случай", „Мишков - екзекутор на моряците и техните семейства" и попитаха „Ще позволим ли да се повтори либийската драма с българските моряци?", искайки свобода за моряците.

С втория протест моряците искат да обърнат внимание на държавните мъже, както и на широката публика, че в съседната държава членка на ЕС, продължава да лежи старши помощник-капитанът Недялко Петров.

Неговото здравословно състояние вече е критично. Същото е и състоянието на останалите моряци, както и на техните семейства.

„Протестираме срещу бездействието на държавата, което се състои в това, че тя загърби моряците и техните семейства и в същото време остави ненаказани главните виновници за нашата трагедия – Мишков и Станчев. Искаме възмездие за това, че почина съпругата на капитана, за това, че жена ми ослепя, че нямаме възможност да печелим пари и да лекуваме близките си и нас самите, за това че ни отнеха правото да водим нормален човешки живот," каза Николай Туртов, механик на кораба „Ина".

=================================================
Още от "Общество": Марковски: В интернет никой не похвали действията на властта след атентата | Тийнейджъри подадоха фалшив сигнал за бомба в Бургас | Водолази издирват телата на мъж и момче в язовир Цонево | По 10 000 лв. за семействата на загиналите мъже, спасили давещи се деца | Фандъкова поискала повече полиция в София след атентата в Бургас | Бебе на 45 дни почина в болницата в Сливен |
Култура

Дворецът „Кричим" бил непокътнат от 1936 г.
Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков е първият министър, стъпил в двореца „Кричим" от 20 години насам, съобщи управителят на царския палат Венцислав Парпулев.

На заседанието си на 11 юли Министерският съвет прехвърли управлението на ловното стопанство и двореца „Кричим" на Министерството на финансите.

Досега „Кричим" е бил собственост на Управление „Безопасност и охрана" (УБО) при Тодор Живков, а след това попада под контрола на Национална служба „Охрана".

Царското семейство е живяло в двореца близо 10 години, разказа Венцислав Парпулев пред „Фокус".

В бившето царско имение са нощували още Тодор Живков, Пенчо Кубадински, Вълко Червенков, който дори си е позволил да удължи леглото на царицата, за да нощува в него, тъй като е бил едър мъж.

През 1957 г. в двореца в Кричим е преспал и виетнамският президент Хо Ши Мин.

Всичко в царския дворец е запазено в автентичния му вид от 1936 г. досега - мебелите, посудата, килимите, каза управителят.

Няма нито една изчезнала чаша, или лъжичка на царското семейство, всичко се пази по опис. Върху чашите се вижда царският герб. Прави впечатление, че съдовете не са кристални, което говори за известна скромност на царското семейство.

Материалът за обзавеждането е немски, стилът и архитектурата - също. Няма нито една отлепена плочка досега, всички мебели са от масивно дърво и са правени по поръчка, паркетът не е сменяван изобщо.

В двореца има 12 бани, спални за около 30 души, киносалон с примитивно дистанционно управление. В него се е прожектирано с киномашина.

Има няколко детски стаи, детски занимални, салони за чай, трапезария с маса–вагон, която е за 24 души, но може да бъде събрана само за четирима.

Покоите на царицата, с изключение на преправената спалня, стоят непокътнати, нейната баня продължава да блести от лукс.

Има писалища и офиси, ловен салон с трофеи на царското семейство. Картините също са запазени от 1936 г. Дворецът е на два етажа, всеки по 450 кв.метра.

На таванския етаж е спала прислугата. Свитата на цар Борис пък е живеела в пристройките на двореца при входа. Там се намира и първата постройка в двореца, т.н. Австрийска къща, строена през 1903 г. от Фердинанд.

В момента дворецът се поддържа от камериерка, домакиня и още двама мъже. Все още той се охранява строго и не е достъпен за посетители.

Когато дворецът „Кричим" беше прехвърлен на Министерство на финансите, Симеон Дянков обяви, че дворецът ще бъде отворен за посетители.

=======================================================

Образование

Без промяна в таксите за обучение в Софийския университет
Годишните такси за обучение на студенти държавна поръчка в Софийския университет „Св. Климент Охридски" няма да бъдат променяни, увериха от висшето учебно заведение.

От администрацията на образователната институция опровергаха твърдения в медийни публикации, че Софийският университет и пет други държавни висши училища ще вдигат таксите за обучение на студенти от академичната 2012/2013 г.

Това става след промяна на Постановление №96/2012 г. на Министерски съвет, като дори бе спекулирано с нови суми за определени специалности, заявяват от СУ.

Оттам уведомяват, че предложената и приета промяна на постановлението, след заседанието на Министерски съвет от 17 юли 2012 г. се отнася единствено до таксите за обучение на чужд език за гражданите на държави извън Европейския съюз.

Годишните такси за обучение на студенти няма да бъдат променяни, както бе съобщено през пролетта.

=======================================================
Екология

500 дка гори край Стара Загора в пламъци
Голям пожар, обхванал около 500 дка смесени гори, сухи треви и храсти, гори в района на квартал „Трите чучура" в Стара Загора.

Пожарът е възникнал в следобедните часове, съобщи пресцентърът на служба „Пожарна безопасност и защита на населението".

На терена работят 10 противопожарни автомобили и три автомобила на „Горско стопанство", ангажирани са около 50 пожарникари от Стара Загора, Казанлък, Нова Загора, Първомай, Раковски, Чирпан и Раднево.

Предприемат се мерки за ограничаване на огъня и недопускане на развитието на пожара към вилната зона. Направено е искане за модул за гасене на горски пожари от Българската армия. Няма пострадали хора.

=======================================================
Още от "Екология": Земетресение със сила 5 по Рихтер люля Централна Турция |
Свят

„Сънди Таймс“: Израел се опасява от атентат срещу олимпийците си в Лондон
Израел се опасява от евентуален атентат, поръчан от Иран, срещу спортистите си на Олимпиадата в Лондон.

Заради тези опасения Израел е засилил присъствието на своите служби за сигурност на олимпийските игри в британската столица, пише вестник „Сънди Таймс", цитиран от „Медиапул".

Скотланд Ярд и британските разузнавателни служби са направили преоценка на заплахата за израелската делегация след самоубийствения атентат на 18 юли срещу автобус с израелски туристи в България.

Правителството на Израел пък е изпратило агенти на службата за вътрешна сигурност „Шин Бет" да пазят олимпийската делегация, съобщава вестникът.

Израелското разузнаване „Мосад" също е изпратило екип с кодово име „Байонет" в Европа за издирването на група предполагаеми терористи, заподозрени, че работят в тясна връзка с Иран и „Хизбула".

Специално звено за интервенция на иранския корпус на Революционните гвардейци е вербувал няколко европейци, приели исляма - двама от Германия, един швед и двама британци, твърдят експерти по сигурността, цитирани от „Сънди таймс".

Бомбеният атентат, който уби шестима на летище „Сарафово" в Бургас, засили опасенията от повторение на атентатите по време на олимпийските игри в Мюнхен през 1972 г., извършени от палестински терористи, при които бяха убити 11 израелски спортисти и треньори.

Един от предполагаемите терористи, издирвани от израелските агенти преди Олимпийските игри, е мъж, който разполага с американски паспорт на името на Дейвид Джеферсън, избягал след атентата в България.

Българската полиция, ЦРУ, ФБР и Интерпол се опитват да идентифицират атентатора самоубиец, който уби петима израелски туристи и българския шофьор на автобуса в Бургас при атентата, преценен от американците като „характерен" за „Хизбула", пише „Сънди таймс".

=====================================================

Израел отрече да подозира атентат срещу олимпийците си в Лондон
Високопоставен израелски военен командир опроверга информации на британския вестник „Сънди Таймс", че разузнавателните служби на Израел са изпратили специален екип в Европа, за да арестува терористи, подготвяли атентат на Олимпиадата в Лондон.

„Това са измислици," заяви по военното радио о.з. генералът Амос Гилад от министерството на отбраната, цитиран от АФП и БГНЕС.

Генералът призова да се съблюдава известна мярка, чувство за пропорции, макар да има опити за антиизраелски атентати от страна на Иран и на „Хизбула" в няколко страни.

Според „Сънди Таймс" британските и израелските разузнавателни служби са повишили степента на заплаха срещу израелската олимпийска делегация след атентата на 18 юни срещу автобус с израелски туристи на летище Бургас.

След този атентат според изданието израелското правителство изпратило агенти от службата за вътрешна сигурност „Шин Бет", за да охраняват олимпийската делегация.

От своя страна израелското разузнаване „Мосад" пратило в Европа екип под кодовото название „Байонет" да търси група терористи, за които има подозрения, че работят с Иран и ливанската „Хизбула".

Един от предполагаемите терористи, издирвани от израелските агенти преди започващите на 27 юли Олимпийски игри, бил мъж с американски паспорт на името на Дейвид Джеферсън, който избягал след атентата в България, твърди „Сънди Таймс".

======================================================

Година след терора на Брайвик Норвегия не се е променила
На 22 юли се навършва една година от ужасяващия двоен атентат в Норвегия, при който крайнодесният екстремист Андерш Брайвик отне живота на 77 души.

Той първо взриви правителствена сграда в Осло, след което уби десетки младежи на малкия остров Ютьоя, където младежкото крило на работническата партия имаше летен лагер.

Нападението беше определено като най-кървавата атака в страната от Втората световна война насам.

Атентатът в Норвегия до голяма степен преобърна представата за тероризма. Стереотипният образ на терориста като ислямски фундаменталист беше разбит. Този път нападателят се оказа висок рус скандинавец, който твърди, че защитава страната си от мултикултурализма, припомня „Дневник", позовавайки се на коментар на Би Би Си.

Непосредствено след атаката и през последвалите дни реакцията на хората и правителството в Норвегия срещу жестокия атентат беше уникална.

Десетки хиляди норвежци излязоха на улиците на Осло, като пееха и носеха цветя, а посланието им беше: „Ако един човек може да покаже толкова много омраза, само си представете колко много любов можем да покажем заедно".

„Отговорът на Норвегия на насилието ще бъде повече демокрация, повече отвореност и по-голямо политическо участие," каза премиерът Йенс Столтенберг. И изглежда той е удържал на думата си.

Нямаше промени в законите за разширяване на правомощията на полицията и службите за сигурност, законодателството за тероризма си е същото, нямаше специални разпоредби за съдебния процес срещу обвинените в терористични дейности.

Камерите по улиците на Осло са все още рядкост, а полицаите носят оръжие само след специално позволение. Дори и входът към парламента остава отворен и неохраняем.

„Лесно е да получиш достъп до парламента и се надяваме това да остане така," казва Лизе Кристоферсън, депутат от работническата партия.

Тя е убедена, че хората не искат да бъдат прокарвани закони, които ограничават основните им права и нарушават личното им пространство, въпреки че Андерш Брайвик сравнително лесно е успял да планира и осъществи двойния атентат.

Атентаторът получи и справедлив съдебен процес, какъвто всеки друг престъпник в Норвегия би получил.

Когато делото започна през април, световните медии отбелязваха как съдиите се здрависват с Андерш Брайвик и как му е била дадена възможността дълго и детайлно да говори за мотивацията си и какво точно е извършил на 22 юли.

Същевременно на метри от него в съдебната зала стояха оцелели и близки на загиналите.

Появиха се опасения, че давайки трибуна на ислямофобските му възгледи, съдът рискува екстремистът да си спечели последователи.

Би Би Си отбелязва, че в Норвегия има няколко крайно-десни партии, които открито се обявяват срещу мюсюлманите, които искат да имигрират в страната.

Според юриста Като Шиоц обаче именно прозрачният съдебен процес позволява на норвежците да направят своята информирана преценка за Андерш Брайвик.

„Смятам, че Андерш Брайвик повече навреди на крайнодесния политически спектър, отколкото му помогна. Сега идеите му имат по-малко подкрепа от всякога," казва Шиоц.

Именно това подкрепя тезата, че през последната година Норвегия е предложила алтернативен модел за справяне с тероризма.

„Единственият начин да се справим с тероризма е да покажем, че сме по-добри от тях," казва Ян Егеланд, който е работел във Външното министерство.