Новините за 23 септември 2012

Кабинетът на Македония се изрепчи на България
Информацията, че България подготвя „червени линии" в евроинтеграцията на Македония са „измислени провокации" „от някои кръгове в България", според външният министър на Република Македония Никола Попоски.

Коментарът на Попоски очевидно идва по повод на подготвяната от българския му колега Николай Младенов стратегия за отношенията на България с балканските страни.

„Не виждам материал за създаване на негативен климат между България и Македония. Тя се създава от определени субекти в България, които нямат голяма тежест", заявил Попоски на пресконференция в Скопие, предаде македонският „Утрински весник", цитиран от информационна агенция „Фокус".

„С този съсед Македония иска да изгражда конструктивни отношения, а всичко, което излиза от тези рамки, и се основава на червени линии и поставяне на условия, не отразява онова, което искаме да градим с тази страна", заявил Попоски.

Той е предупредил още, че червените линии на Балканите винаги били свързани с кръв и човешки жертви.

Македонският външен министър е изтъкнал още, че нито една от представите за Македония в България не е вярна и, ако Македония отговори на тази реторика, ще допринесе за създаването на негативен климат.

„Убеден съм, че България няма никакъв интерес да постави бариера по пътя на Македония към ЕС и НАТО", изтъкнал Попоски, като е добавил, че историята трябва да се занимават историците, а с бизнес – бизнесмените.

Той е посочил още, че ще разговаря с българския си колега Николай Младенов, ако има възможност още по време на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, чиято сесия тъкмо започва.

В същото време обаче македонският външен министър отрече за инцидента от май 2012 г., при който българският посланик в Скопие Иван Петков и други българи бяха нападнати при опит да почетат гроба на Гоце Делчев.

.....................................................

Иран: Войната с Израел е неизбежна!
Войната между Иран и Израел "накрая ще се случи", заяви генерал Мохамад Али Джафари, командващ Иранската революционна гвардия (Пасдаран).

Иранският генерал подчерта, че азиатската държава е готова и ще унищожи Израел, предадоха иранските информационни агенции „Исна" и „Фарс", цитирани от АПФ и БГНЕС.

"Срамният и злокачествен тумор Израел се стреми към война срещу нас, но не се знае кога ще стане тази война. Те сега смятат, че войната е едиственият начин да се изправят срещу нас, но са толкова глупави, че техните американски господари трябва да ги спрат", коментира генерал Джафари.

В средата на септември генерал Джафари заплаши, че Иран може да се оттегли от Договора за неразпространение на ядрено оръжие, ако Западът употреби военна сила по отношение на Техеран.

В началото на септември пък европейски нации поискаха нови международни санкции срещу Иран, заради спорната ядрена програма на страната.

С растящо чувство на неудовлетвореност около липсата на напредък в преговорите на международните сили с Иран, германският външен министър Гидо Вестервеле каза, че Техеран не е отправил „реално предложение" да увери света в своите мирни ядрени намерения.

Иран има право на ядрена енергетика за мирни цели, но „ние смятаме за неприемлива, крайно опасна възможността Иран да притежава ядрени оръжия", каза тогава френският външен министър Лоран Фабиюс.

В последните месеци, особено след терористичния акт в Бургас от 18 юли, при който бяха убити петима израелци и един българин, израелският премиер Нетаняху засили реториката срещу Иран, като дори обвини Иран заедно с проиранската групировка Хизбула за атентата в България.

Редица западни страни начело със САЩ и Великобритания, а и Израел са особено разтревожени от вероятността Иран да се сдобие с ядрено оръжие чрез ядрената програма, развивана от Техеран вече десетилетие, която официално е „за мирни цели".

Според Международния договор за неразпространение на ядреното оръжие от 1970, по който Иран е страна, съществуващите по онова време ядрени сили – САЩ, Русия (СССР), Китай, Франция и Великобритания, са признати, а останалите страни имат право на граждански ядрени програми за производство на електричество и научни цели.

В същото време обаче така оформеният режим на неразпространение може да бъде пробит по подобие на направеното от Северна Корея, която след развиването на мирна ядрена програма, през 2003 г. създаде собствени атомни бомби и едностранно се оттегли от Международния договор за неразпространение – ход, който не можа да бъде предотвратен от инспекциите на Международната агенция за атомна енергия.

Заради смятания на Запад за „международно агресивен" режим в Ислямската република Иран, САЩ обмисля от няколко години дали да нанесе превантивен удар по обекти от иранската ядрена пограма, които могат да бъдат осъществени съвместно с главния американски съюзник в Близкия изток – Израел.

Подобни превантивни удари върху ядрените програми на държави с диктаторски режими вече са били провеждани от Израел срещу иракския реактор „Осирак" през 1981 г. (Операция „Вавилон") и срещу сирийски реактор (Операция „Орчард", т.е. „Овощна градина") през 2007 г. И двете операции трайно унищожиха ядрените програми на Ирак на Саддам Хюсеин и на Сирия.

Израел е давал индикации и преди, че може да предприеме удар срещу ядрените съоръжения на Иран дори и без американска подкрепа, защото смята заплахата от ирански ядрени оръжия за „екзистенциална", най-малкото заради риториката на иранския президент Махмуд Ахмадинеджад, който редовно говори за „изтриване на Израел от картата".

Остава под въпрос обаче доколко израелците биха имали успех сами в подобна операция, тъй като иранските цели са на по-голямо разстояние, страната е с планински релеф, а ядрените инсталации са пръснати на няколко места и са дълбоко под земята.

Политическите последици от подобен въздушен удар остават твърде неясни, въпреки че през 2010 г. американски секретни документи, публикувани от „Уикилийкс", разкриха, че арабските държави в региона също се смятат за заплашени от иранската ядрена програма и поне тайно биха одобрили въздушен удар на САЩ или Израел срещу иранските ядрени обекти.

......................................................
С до 70 лв вдигат заплатите на полицаите и военните
МВР и военното министерство са на път да си стиснат ръцете с хората на Симеон Данков за увеличение на полицейските заплати.

Увеличението ще стане без да се отнемат от привилегиите им, пише в събота в. "Стандарт".

Ръстът на заплатите в МВР няма да е 25%, както искаха полицаите, а между 5-7%, отбелязва вестникът, а около 6 на сто се очаква да скочат и възнагражденията за военните.

Това означава, че между 50 и 70 лв. повече на месец ще взимат служителите в двете ведомства от началото на 2013 г.

В петък в кулоарите на парламента военният министър Аню Ангелов съобщи, че заплатите на военните най-вероятно ще бъдат вдигнати.

Новината за по-високи заплати в МВР бе потвърдена и от вътрешният министър Цветан Цветанов, който в петък бе на посещение във Варна.

....................................................

Тотю Младенов потвърди за увеличението на минималната работна заплата
Минималната работна заплата със сигурност ще стане 310 лв. от януари 2013 година, съобщи във Варна министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.

Младенов поясни, че все още вървят преговорите с Министерство на финансите с какъв процент да се повишат пенсиите и заплатите в отделните сектори, предаде агенция „Кросс".

Социалният министър съобщи в морската столица и че с 10% ще бъде увеличена издръжката на социалните домове и социалните заведения.

По думите му това ще гарантира и увеличение на работните заплати на персонала там.

Тотю Младенов информира също така, че от началото на другия месец стартират работа 134 социални кухни, които гарантират топъл обяд за 11 000 души.

...........................................................

Слави Бинев отправи 17 искания към Кабинета на „поход на независимостта"
В слово пред митинг на площад "Независимост" в София председателят на ГОРД Слави Бинев прочете декларация, в която се отправят 17 искания към правителството.

Евродепутатът, който влезе в ЕП с листата на „Атака", отправи исканията от името на своята формация ГОРД и от името на „Национален фронт за спасение на България", предаде БГНЕС.

Бинев поведе многохиляден, както е обявен "Поход на независимостта", в центъра на София в събота.

Шествието бе предвождано от лидерите на партия "Национален фронт за спасение на България", на партия ГОРД, от активисти на Гражданско движение "Гергьовден" и др. Част от протестиращите носеха фланелки с надпис: "Счупи оковите" и скандираха "Оставка!" и "Мафия!".

Декларацията на ГОРД и другите формации ще бъде връчена на президента и премиера в понеделник.

Те искат в срок до една седмица правителството да изнесе точни данни каква част от обществените средства, в това число и на фирмите с държавно участие, се съхраняват в Корпоративна търговска банка, Първа инвестиционна банка и Българо-американската кредитна банка.

Освент това според протестиращите премиерът Борисов трябва да даде ясни и точни отговори за флашките, за ползването на правителствения самолет от неговия кръг хора, както и за търговията с власт.

Други от исканията са правителството да гарантира свалянето на цензурата и свободата на словото в България; а инициира и приеме закон, съгласно който собственици на медии у нас не могат да бъдат офшорни компании и дружества с акции на приносител; да обяви реалните собственици на фирми и медии, получили европейско финансиране, за да стане ясно кой и срещу колко лъска имиджа на Борисов; да подкрепи Комисията за защита на конкуренцията с ясно антимонополно законодателство; да се прекрати изпълнението на златната концесия от фирма "Дънди Прешъс" и да покани международна екологична експертиза за последиците от тяхната дейност; да спре изпълнението на всякакви отговорности към фирма "Юлен", на която „подари" 700 декара от Национален парк "Пирин", а след това и Витоша, „да гарантира и на най-върлия скептик в държавата, че изборите ще бъдат честни, че няма да бъде подменен вотът на хората и на изборните резултати".

15-та точка от декларацията гласи: "Като реална стъпка за намаляване на зависимостта на гражданите от банките, правителството да предприеме законодателни поправки, разрешаващи фалита на физически лица, защото българите продължават да плащат лихви на банки за ипотекирани имоти, които поради невъзможност да изплатят са им отнети. В декларацията се посочват и други искания, свързани със социалната политика, съдебната система, здравеопазването и образованието.

„Чака ни най-тежката зима от началото на кризата. Бизнесът на средните и дребните предприемачи е на колене, а безработицата расте, правителството не дава отговор как ще излезем от немотията, в която ни вкара", добави Бинев.

Протестиращите призовават правителството и Борисов да си ходят. Ако това не стане, следващите митинги и протести ще бъдат все по-многолюдни, докато исканията на българските граждани не бъдат приети, заплашиха те.

"Народът се събужда, макар че след всяко събуждане пак го обземат симптомите на дълбоко заспиване. Мисля, че недоволството сред широките народни слоеве расте", заяви пред БГНЕС съпредседателят на ПП Национален фронт за спасение на България Данчо Хаджиев.

Според него такива митинги и протести ще се множат. „Управлението доказа вече, че се страхува от публичен протест", посочи той.

..............................................

Костов: България не дължи нищо на Русия за АЕЦ „Белене"
България и по-специално Националната електрическа компания НЕК не дължат неустойки на Русия заради спирането на проекта за АЕЦ „Белене", според бившия премиер Иван Костов.

„Не нивото на доходите, а безработицата е основната причина за тежкото положение на българските семейства", коментира лидерът на ДСБ Иван Костов във Варна в събота, цитиран от БТА.

Според него вдигането на заплатите е предизборен ход на ГЕРБ, а реалното изпълнение на планираните повишения ще стане ясно, когато в парламента бъде внесен проектобюджетът за 2013 година.

За АЕЦ "Белене" Костов посочи, че страната ни не дължи пари на Русия, въпреки че руската атомна корпорация "Росатом" и нейното дъщерно дружество "Атомстройекспорт" са завели иск за 1 млрд. евро срещу България в международния арбитражен съд в Париж.

Той обаче призова правителството да анализира по-дълбоко поведението на руската държава, като за целта потърси помощта включително на експерти от Брюксел.

"Идва краят на руското господство на газовия и нефтен пазар в Европа", каза Костов.

Според него в настоящата ситуация изпълнението на проекта "Южен поток" е обречено.

По думите му България ще може да разчита на новооткритите количества газ в икономическите води на Кипър и Израел. Този газ може да измести всички доставчици, тъй като е в непосредствена близост, това са евтини енергийни ресурси и ще помогнат да се върне поне част от конкурентоспособността на икономиката ни, бе позицията на Костов.

Костов посочи монополите и злоупотребата с господстващо положение на пазара като най-сериозен проблем пред икономиката. Наложителна е сериозна промяна в политиката, която да върне конкуренцията и да даде шанс на малкия и средния бизнес, смята той.

Лидерът на ДСБ не изключи ГЕРБ да спечели втори мандат, но прогнозира, че следващият кабинет ще бъде коалиционен. Той очаква в предизборната кампания всички партии, без ДСБ, да се преструват на някаква алтернатива, но без да горят мостовете помежду си, за да могат да се обединят след вота.

..............................................

Македония отрече нападението над българския посланик в Скопие
Външният министър на Македония Никола Попоски отрече да е имало нападение над българския посланик в Скопие Иван Петков при опита му да сложи цветя на гроба на Гоце Делчев.

Става въпрос за скандалния инцидент през пролетта на 2012 г., при който българската делегация, водена от новоназначения посланик Иван Петков и съставена от местни българи, се е опитала да поднесе цветя пред саркофага, в който са положени костите на Апостола на борбите за свобода на българите от Македония и Одринско Гоце Делчев.

Пред църквата „Свети Спас" българската група е била нападната от организирана група хулигани.

От разказа на очевидци се разбра, че хулиганската група е била от античното крило на управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ.

На пресконференция в Скопие обаче външният министър на Македония Никола Попоски е отрекъл за съществуването на подобен инцидент.

„Информацията, че българският посланик е бил бит в Скопие, е провокация, тъй като не е имало подобна случка," заяви Попоски, предаде македонският „Утрински весник", цитиран от информационна агенция „Фокус".

„Несъщестуващото" според Скопие нападение над българския посланик Иван Петков тогава бе осъдено от външния министър на България Николай Младенов, а ЕС призова за решаването на случая.

...........................................
Плевнелиев замина за САЩ за 67-та сесия на Общото събрание на ООН
Президентът на България Росен Плевнелиев ще бъде на работно посещение в Съединените щати за участие в 67-та сесия на Общото събрание на ООН, която се провежда в Ню Йорк, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

На 25 септември българският държавен глава ще направи изказване пред Общото събрание на ООН, а програмата му предвижда редица двустранни разговори с държавни и правителствени ръководители от цял свят.

На 23 септември в Ню Йорк държавният глава ще се срещне с генералния секретар на ООН Бан Ки-Мун и ще участва в официалното откриване на пленарното заседание на Глобалната инициатива на Бил Клинтън. Президентът ще открие учебната година на българските училища в Ню Йорк и ще отбележи Деня на независимостта на страната ни с българската общност там.

На 24 септември Росен Плевнелиев ще присъства на откриването на среща по върховенството на закона на национално и международно ниво, заедно с генералния секретар на ООН и държавни и правителствени ръководители от Европейския съюз. В централата на ООН президентът ще има среща с представители на еврейски организации и ще се срещне президента на Република Косово Атифете Яхяга. Същия ден Росен Плевнелиев ще присъства на прием, даван от президента на САЩ Барак Обама в чест на лидерите, участници в 67-та сесия на ОС на ООН.

На 25 септември президентът Росен Плевнелиев ще бъде сред първите лидери, които ще направят изказвания в рамките на Общият дебат на 67-та сесия на ОС на ООН, който ще бъде открит същия ден. В ООН държавният глава ще проведе редица двустранни разговори с президентите на Унгария и на Чехия Януш Адер и Вацлав Клаус, на Албания Буяр Нишани, на Конфедерация Швейцария Евелин Видмер-Шлумпф и на Нигерия Гудлък Джонатан. Президентът ще се срещне и с изпълнителния директор на УНИЦЕФ Антъни Лейк.

На 26 септември държавният глава ще има срещи с колегите си от Финландия и Естония Саули Нийнисте и Тооман Хендрик Илвес, както и с индонезийския президент Сусило Йодхойоно и с министър-председателя на Държавата Кувейт Джабер Мубарак Ал-Сабах. Президентът Плевнелиев ще присъства на началото на нова инициатива на генералния секретар на ООН Бан Ки-Мун в областта на образованието.

На 27 септември, четвъртък, държавният глава ще бъде в Бостън, където ще изнесе лекция и ще се срещне със студенти в "Harvard Kennedy School". Президентът ще посети Института за стратегия и конкурентоспособност на университета Harvard и изследователския център Harvard iLab.

В последния ден от работното си посещение в САЩ, 28 септември, президентът Росен Плевнелиев ще посети бизнес инкубатора Cambridge Innovation Center и ще се срещне с българската общност в Бостън.

В делегацията, водена от президента за участие в 67-та сесия на ОС на ООН в Ню Йорк, са включени министърът на външните работи Николай Младенов, зам.-министърът на външните работи Иван Найденов, постоянният представител на България към ООН Стефан Тафров, посланикът на страната ни в САЩ Елена Поптодорова, генералният консул на България в Ню Йорк Радослав Точев, изпълнителният директор на "София тех парк" Елица Панайотова, секретари на президента и експерти.

..........................................................
Ирландия: България трябва да влезе в Шенген скоро
България трябва да се присъедини към Шенгенската зона за безвизово пътуване и това решение на Европейския съюз трябва да бъде взето скоро, заяви в София ирландският министър по европейските въпроси Лусинда Крейтън.

Според министър Крейтън отлагането на решението за приемането на България в Шенгенското пространство е необосновано и несправедливо, съобщи българското външно министерство.

Преди дни Кипър, който в момента председателства ЕС, съобщи, че дискусията за присъединяването на България и Румъния се отлага за следващата среща на вътрешните министри на държавите – членки на ЕС, която ще бъде през октомври.

Според дипломат, пожелал тогава да остане анонимен, „въпросът още не е узрял и няма да бъде взето никакво решение до догодина".

Присъединяването на България и Румъния към Шенгенското споразумение е блокирано от Холандия от септември 2011 г. заради опасения от корупцията и организираната престъпност в двете най-млади членки на ЕС.

Ирландският министър Крейтън беше на посещение в София в събота, където заедно със зам.-министърът на външните работи Иван Найденов обсъдиха преговорите по финансовата рамка на ЕС за периода 2014-2020 г., тъй като през първата половината на 2013 г. Ирландия поема председателството на ЕС.

Министър Крейтън и министър Найденов заключиха, че бюджетът на ЕС не трябва да бъде намаляван, тъй като той е най-големият инвестиционен ресурс, с който разполагат страните-членки.

Българският зам.- министър на външните работи коментира и общата селскостопанска политикана ЕС, която според него има важна роля за цялостното икономическо развитие на Съюза.

...........................................................
„България иска" протестира срещу монополите
Протести срещу монополните компании в енергетиката организира в събота движението във Фейсбук „България иска".

В София протестиращите от "България иска" реагираха остро срещу отказаното им шествие до Народното събрание и се отделиха от провелото се в събота протестно шествие, водено от формацията ГОРД и нейния лидер Слави Бинев.

„Ние сме се отделили от протестното шествие, което за нас е политическо. Ние не искаме да заставаме рамо до рамо с поредния балон, който се надува в момента", заяви Дончо Дудев от „България иска", цитиран от БГНЕС.

„За нас Денят на независимостта всъщност остава само един празник за сега защото смятам, че българските граждани в никакъв не са независими", посочи Дудев.

Обединилите се във Фейсбук групи под наслов "България иска" преди седмица събра няколкостотин човека в София, Пловдив и Добрич, научили за него.

Гражданите бяха категорични, че ще продължат инициативите си, докато исканията им не бъдат приети и изпълнени.

„Живеем в тотален абсурд, нарушават се основни права от Конституцията, най-вече правото на достоен живот. Нашите пари се източиха от големи корпорации, за нас останаха само трохите", заяви преди дни Дончо Дудев, представител на обединили се Фейсбук групи.

„Ние просто искаме да сме европейци, а не да ни казват, че сме европейци, а всъщност да сме само едни мръсни българи", каза Янко Петров, администратор на една от Фейсбук групите, протестиращи против високите цени на тока.

Според него българската държава е принудена да изкупува тока от абсолютно всички ВЕЦ-ове и ТЕЦ-ове, което води до повишаване на цената заради излишък, а не защото има недостиг.

.................................................

Повече пари за студентите от догодина, обеща Игнатов
Студентите ще получат повече пари за стипендии от следващата година, обеща образователният министър Сергей Игнатов.

Повече пари за студентски стипендии обаче не означава тяхното вдигане, поясни Игнатов, предава БНР.

„Вие знаете, че парите, когато отидат в университетите, на базата на университетската автономия и участието на студентското представителство, се преразпределят. Така или иначе ще имаме малко, но съществено увеличение", обясни образователният министър.

Игнатов ще поиска още промените на Закона за висшето образование да не засягат студентските стипендии, както и средствата за издръжката на един студент, и това да бъде вписано при второто четене на закона.

С тези наложените промени депутатите задължават образователният министър да извършва проверки във ВУЗ-вете, които управляват имоти публична държавна собственост.

При установени нарушения от страна на университетите, това може да спре изплащането на държавните субсидии за социално-битови разходи, което включва и издръжката на самите студенти и получаваните от тях стипендии, което според министър Игнатов вероятно е „недоглеждане".

Евентуално орязване на студентските стипендии би могло сериозно да затрудни тези от студентите, които не са успели да се класират за настаняване в униерситетско общежитие, тъй като големите университети разполагат с различен брой места в общежитията.

В някои от учебните заведения стаите са по-малко от желаещите да живеят в тях и тогава алтернатива за младите хора остава свободният наем в някои от кварталите на София, където обаче е и по-скъпо.

15-процентен ръст при сделките за наеми отчитат агенциите за недвижими имоти заради студентското търсене на квартири преди началото на новата учебна година.

Относно изискването в закона на 100 метра от учебните заведения да не работят казина и игрални зали след 22.00 часа, което пък е друг сериозен проблем с многобройните нощни заведения в „Студентски град", образователният министър коментира, че, ако те са частна собственост, то няма как тя да бъде забранена по административен ред.

„Зависи тези 100 метра на кого принадлежат. Това нещо трябва да се дискутира", завърши Сергей Игантов.

.................................................

Протестираха в Добрич и София, за да спасят Добруджа от фракинг
Около 50 души в София в събота протестираха срещу добива на природен газ по метода фракинг.

Митингът започна с раздаването на парчета погача, за да се напомни, че благодарение на силната обществена реакция в България беше въведен мораториум на добива по метода хидравлично разбиване и така бяха спасени от екологично замърсяване едни от най-плодородните български земи – Добруджа, предаде БГНЕС.

Протестиращите изразиха своите опасения във връзка с решението депутати от българския парламент да обикалят европейски страни, където се осъществява добив на шистов газ.

Те поискаха всички проучвания на полезни изкопаеми да бъдат проверявани на практика, а не само по документи.

Митингът беше организиран в градинката между Софийския университет "Св. Климент Охридски" и Народното събрание от Гражданската инициатива против проучването и добива на шистов газ по метода хидравлично разбиване.

Подобен протест се състоя и в Добрич, където поддръжници на каузата за пълната забрана за проучване и добив на шистов газ чрез метода на хидравличното разбиване раздаваха хляб в централната част на града, предаде Би Ти Ви.

Инициативата е по повод Световния ден срещу фракинга. Екоактивистите поискаха действащият мораториум върху добива на шистов газ в България да стане закон.

"Хлябът е символ на чистата земя и ние решихме, че това е най-добрият начин да пожелаем на нашите съграждани да сме все така единни в каузата за чиста природа. Защото заедно с правото да я ползваме, ние на първо място имаме и задължението да я пазим с грижата на добър стопанин за бъдещите поколения", обясни позицията си Пепа Ангелова.

В събота в различни точки на планетата се организирани множество прояви - протестни шествия, митинги, прожекции на филми, концерти - обединени от идеята фракингът да бъде забранен в целия свят.

Хора от цял свят отправят своя апел към техните правителства и държавни глави да бъде сложен край на извличането на фосилни горива по този доказано разрушителен за природата и вреден за човешкото здраве метод (фракинг - хидравличното разбиване, методът за добиване на шистов газ).

За последните години световното антифракинг движение постигна немалко успехи - наложени бяха мораториуми в отделни щати и в различни по големина населени места в САЩ; в отделни административни райони на страни от Европа (Германия, Швейцария), Австралия и Северна Америка (Канада); работи се по спиране на изграждането на газопроводи, предназначени за пренасяне на добития шистов газ. Временен мораториум съществува и в Румъния, Чехия също е на път да наложи такъв през идния месец.

На фона на тези постижения в световен мащаб, България е светъл пример за останалите страни и народи, които все още водят борба за това фракингът да не бъде прилаган на тяхна територия или да бъде спряна работа на сондите там, където те вече действат.

България е една от единствените две страни в света (другата е Франция), където, след гласуване от Парламента, е въведена Безсрочна забрана върху прилагането на технологията хидравлично разбиване при проучване и/или добив на газ и нефт на държавно ниво.

Това бе постигнато през януари 2012 г. след вълна от протести из цялата страна. Хиляди будни граждани тогава заявиха своята воля за спасението на плодородната българска земя и водните ни ресурси от въздействието на опасния метод.

.............................................................

Възстановиха древноримски пазар на роби край Русе
Възстановка на римски пазар събра на едно място римски войни, гладиатори и роби на античната крепост Сексагинта Приста в Русе.

По инициатива на Историческия музей, с участието на актьори и доброволци, в събота бе показано какъв е бил животът в границите на Римската империя, предаде агенция БГНЕС.

Римският пазар ще продължи три дни до понеделник, като в него се представят и 16 майстори на занаяти от България и Румъния.

Те правят демонстрации на изработка на оръжия, предмети от бита и монети. Актьорите пък пресъздават как са се търгували роби, робини и гладиатори, а знатни патрицианки гледат отстрани.

Най-голям интерес сред многобройните посетители напълно очаквано предизвиква дегустацията на римска кухня. Те похапват рибена чорба без картофи и без домати, свинско, палачинки с мед.

"Наблягаме на лещата, защото тя е била изключително любимо ястие по време на Римската империя. Дори има такава сентенция, че силата на римския войник идва от лещата. Като бонус към нея има кюфтенца, защото само с леща трудно се поддържат мускули. При проучванията ни се оказа, че богатите римляни са си правили екзотични блюда, например мариновани езици от фламинго или кюфтета от паун, но ние не можем да ги представим тук", сподели етнографката Искра Тодорова.

Сред атракциите се очертава да бъде и шахматният турнир "Римляните срещу Варварите", където фигурите на огромната шахматна дъска ще бъдат живи и ще бъдат разигравани от двама шахматисти. Ще бъде пресъздаден и обичаят "Сатурналии".

.......................................................
Турция разполага артилерия и зенитни ракети по границата със Сирия
Турската армия разположи в събота оръдия и зенитни ракети близо до граничен пост със Сирия, където се бият въстаниците и правителствените сили, съобщават турските медии.

Разполагането е превантивно заради ожесточените сблъсъци в Сирия за контрола на КПП Тал ал Абиад, предаде ТВ каналът НТВ Нюз, цитиран от АФП и БГНЕС.

То е свързано с бомбардировката в четвъртък от сирийските сили, опитващи се да завземат тази позиция на бунтовниците, на разположения на границата град Сюнлюрфа, по време на която бяха ранени двама турци.

Турските граждани са получили наранявания от осколки от снаряди, експлодирали откъм сирийската страна на границата.

В сряда бунтовниците установиха контрол над този граничен пост, свързващ град Рака в североизточна Сирия с турския град Санлюрфа.

От юли досега сирийските бунтовници, които се бият срещу режима на президента Башар Асад, са завзели КПП Баб ал Хауа, Ал Салама и Джарабулус, разположени на границата с Турция.

Те са установили контрол и на пропускателни пунктове с Ирак по източната граница на Сирия.

Сирия е в състояние на гражданска война, след като през март 2011 г. започнаха безредици и протести срещу режима на президента Башар Ал-Асад като част от т.нар. „Арабска пролет".

...........................................
Сирийските бунтовници преместиха щаба си от Турция в Сирия
Лидерите на бунтовническата Свободна сирийска армия (ССА) заявиха в събота, че са прехвърлили командния си център от Турция в Сирия.

Бригаден генерал Мустафа ал Шейх, който оглавява Военния съвет на ССА, заяви пред агенцията, че преместването има за цел обединението на всички бунтовнически групи, предаде АП, цитирана от БНР.

Той уточни, че командването се е преместило преди една седмица, но не посочи новото му местонахождение.

Лидерите на бунтовническата Свободна сирийска армия /ССА/ заявиха в събота, че са прехвърлили командния си център от Турция в Сирия.

Бригаден генерал Мустафа ал Шейх, който оглавява Военния съвет на ССА, заяви пред агенцията, че преместването има за цел обединението на всички бунтовнически групи, предаде АП, цитирана от БНР.

Той уточни, че командването се е преместило преди една седмица, но не посочи новото му местонахождение.

Полковник Риад ал Асаад от ССА разпространи видео, озаглавено "Комюнике номер едно на Свободната сирийска армия от вътрешността на страната", в което се показва, че командването се е преместило в "освободените райони".

ССА е най-значимата от бунтовническите групи, опитващи се да свалят от власт президента Башар Асад.

Но командирите й са критикувани, че ръководят бойните действия от територията на Турция, а влиянието й върху многобройни местни бунтовнически групи е ограничено, отбелязва агенцията.

Сирия е в състояние на гражданска война, след като през март 2011 г. започнаха безредици и протести срещу режима на президента Башар Ал-Асад като част от т.нар. „Арабска пролет".

Сирия е в състояние на гражданска война, след като през март 2011 г. започнаха безредици и протести срещу режима на президента Башар Ал-Асад като част от т.нар. „Арабска пролет".

....................................................

Белгия обяви, че е ликвидирала ислямистка групировка
Властите в Белгия съобщиха, че са ликвидирали радикална ислямистка групировка, която е изпращала терористи в Сомалия.

Там те са воювали на страната на бунтовническата групировка „Аш Шабааб", която е свързана с „Ал Кайда" и контролира голяма част от централните и южните райони на Сомалия, предаде радио „Свобода", цитирано от информационна агенция „Фокус".

В Брюксел са арестувани четирима души. Още трима членове на организацията ще бъдат екстрадирани от Париж.

Единият от тях – родом от Алжир, наскоро получи във Франция политическо убежище. Всички заподозрени ще бъдат изправени пред съд в понеделник.
.....................
Две силни земетресения люляха Гърция
Земетресение с магнитуд 5,6 по скалата на Рихтер е регистрирано на територията на Гърция, съобщи Европейския сеизмологичен център.

Земетресението е усетено в 6.52 ч. сутринта в събота и е с епицентър на 85 км западно от столицата на Гърция Атина.

В 9.15 ч. е регистриран още един земен трус с магнитуд 4.8 по Рихтер.

Епицентърът е на 350 км югозападно от София, на 119 км югоизточно от Елбасан и на 36 км източно от Пермет, близо до границата на Гърция и Албания, с дълбочина 10 км.

Няма данни за щети и пострадали и при двата труса.

................................................

Още от "Свят": САЩ: Няма да допуснем Иран да разработи ядрено оръжие | Белгия задържа ислямист, идвал в България | Роми от Сърбия и Македония искат убежище в Германия | 6 убити при кървав атентат в Тайланд | Тигър рани жестоко мъж в зоопарк в Ню Йорк | Самолетът на Мит Ромни кацнал аварийно в САЩ |
Криминални

Хванаха двама иманярски босове в Северозападна България
Двама лидери на организирана престъпна група по линия на "Трафик на културни ценности" от ГДБОП, съобщиха от МВР в събота.

Двамата са арестувани на 21 септември при проведена от ГДБОП мащабна полицейска операция на територията на областите Видин и Монтана.

Акцията е реализирана под наблюдението на ВКП от служители на сектор "Трафик на културни ценности" при главната дирекция, съвместно с колегите им секторите "Борба с организираната престъпност" във Видин и Монтана.

Извършени са претърсвания на 16 адреса на територията на село Арчар и Видин и на 3 адреса на територията на град Монтана.

Иззети са около 200 монети, над 1000 накити, фрагменти от бронзови съдове, фрагмент от конска амуниция и въоръжение.

Открити са също бронзова глава, бронзов съд, 29 керамични съдове, 4 керамични лампи, 4 архитектурни елементи – фрагменти и база от колона, фрагмент от корниз и йонийски капител. Стойността на иззетите културни ценности ще бъде определена след извършване на експертиза.

С полицейска мярка "Задържане под стража" за срок до 24 часа са задържани И.Т. на 52 години, криминално проявен и И.И. на 42 години, криминално проявен с висящо дело за същата престъпна дейност.

Двамата са действали главно на територията на археологически обект "Рациария" – римски град, намиращ в землището на село Арчар, област Видин. Рациария е един от най-големите и до преди 20 години от най-добре запазените примери в Европа за римска архитектура и градоустройство.

Градът е бил столица на римската провинция "Крайбрежна Дакия", седалище на римския дунавски флот и епископски център.

От МВР изтъкват, че поради големите си размери и наситеност с археологически артефакти, Рациария е цел на организираните иманярски групи вече две десетилетия. Откритите там артефакти не един или два пъти са ставали обект на незаконен трафик и продажби в аукционните къщи в чужбина. На територията на археологическия обект не се извършват регулярни разкопки.

....................................................

Microsoft спечели забрана за продажбата на продукти на Motorola в Германия
На Motorola не им върви много в Германия. Последно Apple спечелиха дело срещу тях малко по-рано през септември и сега и Microsoft има повод да тържествува. Според информация на AllThingsD немският съд е заключил, че Motorola нарушава патент на Microsoft, с което е възможно продажбите на таблети и смартфони с марката на Motorola в Германия да бъдат спрени. За целта обаче Microsoft трябва да внесе като гаранция сумата от 61,4 милиона долара.

Патентът, който Motorola са нарушили, касае технология и система за получаване на потребителски данни в компютърна система с графичен интерфейс с прозорци. Според Microsoft подобна технология е била имплементирана в Android и теоретично това би могло да доведе до подобни съдебни спорове и с други производители. От Microsoft, разбира се, изразиха задоволство от съдебното решение и заявиха твърдото си намерение


http://novinite.bg/