Новините на 22 септември 2012

 

Условни присъди получиха тримата подсъдими по делото за пожара във влака „София-Кардам“, в който през 2008 г. загубиха живота си девет души.

Великотърновският апелативен съд (ВТАС) намали присъдата на шафнера на влака Георги Георгиев от 12 г. на 3 г. и на началник-влака Иванка Костадинова от 8 г. на 2 г. и 6 месеца, предаде БГНЕС.

ВТАС за сметка на това отмени присъдата на Плевенския окръжен съд в частта, в която директорът на „Спални и специални вагони“ в БДЖ Георги Иванов бе признат за невинен.

С решението на Апелативния съд във Велико Търново той също получава осъдителна присъда, след като магистратите отчетоха, че неговата заповед за поставяне на щифтове на вратите на спалните вагони е допринесла за трагичния завършек на инцидента във влака.

Георги Иванов получава 1 година и 6 месеца лишаване от свобода.

Тъй като наказанията и на тримата не са по високи от 3 г. затвор и не са осъждани в миналото, съдът отложи условно изтърпяването им с изпитателни срокове от три до пет години.

ВТАС призна всички заведени граждански искове от близките на загиналите. Така Георгиев, Иванов и Костадинова, солидарно с БДЖ „Пътнически превози“, ще трябва да заплатят по 100 000 лева на всеки от почернените роднини, или общо 1 милион и 900 хил. лева.

Над 20 000 лева те ще трябва да платят за съдебни разноски и хонорари на адвокати. Решението подлежи на обжалване и протест пред Върховния касационен съд (ВКС).

„Не мога да съм доволен от присъдата и ще обжалвам“, категоричен бе шафнерът Георги Георгиев.

„Съвестта ми е чиста, направих всичко възможно, за да спася хората във влака. Невредими излязоха 26 души. Това успях да направя за четири минути, ако някой някога е направил повече – да излезе и да го заяви“, категоричен бе той.

Костадинова кратко потвърди, че също ще обжалва решението и бързо напусна кулоарите на съда. Георги Иванов изобщо не присъстваше на съдебното заседание.

„Шокирана съм от това решение. В никакъв случай това не е справедлива присъда“, сподели през сълзи Дора Вичева, майка на загиналия във влака Даниел Вичев.

Състав на ВТАС за втори път се произнася по делото „София–Кардам“. Първото му решение бе отменено от ВКС, който върна делото с инструкции за провеждане на следствен експеримент и повторно произнасяне на база на изводите от него.

Огненият ад, при който загинаха девет души, а други девет бяха ранени, стана малко преди полунощ на 28 февруари 2008 година.

Инцидентът се случи недалеч от гара Червен бряг в композиция от девет вагона.

Сред жертвите на инцидента бе и директорът на Националния археологически институт с музей при БАН – проф. Рашо Рашев.

Това е най-тежкият железопътен инцидент в България от 1992 година насам.

Великотърновският апелативен съд осъди шафнера на изгорелия кушет-вагон Георги Георгиев и началника на влака Иванка Костадинова съответно на 8.5 години и 5 години.

Апелативните магистрати намалиха присъдите, наложени на подсъдимите от Плевенския окръжен съд.

Първата инстанция беше постановила по-сурови наказания – 12 години затвор за Георги Георгиев и 8 години за Иванка Костадинова.

Третият подсъдим – бившият заместник-директор на „Спални и специални вагони“ в „Пътнически превози“ на БДЖ Георги Иванов беше оправдан.

Върховните магистрати след това върнаха делото на същия съд за ново разглеждане от друг състав и от стария по допускане на доказателствата.

Те дадоха указания на по-долната инстанция, тъй като смятат, че са допуснати редица нарушения.

ВКС смята за основателни оплакванията на двамата осъдени за явна несправедливост на наложените им наказания.

Върховният съд сметна, че допуснатите процесуални нарушения са свързани и с фактическата неизясненост на делото за това каква е отговорността на осъдените.

Върховният касационен съд отмени изцяло решението на Великотърновския апелативен съд.

.............................................
50% от брутния вътрешен продукт на България се произвежда в София, Софийска област и Югозападния регион, сочат данните на Българската търговско-промишлена палата за класацията на 100-те най-добри фирми за 2011 г.

Заключенията на експертите се базират на данните от годишните финансови отчети на 5340 фирми, които формират 76,94% от БВП на България, предаде бТВ.

„От класацията се вижда, че 1 или 2 предприятия в определен регион са добре работещи и в малко градче, като се позиционират в нашата класация на нивото на един областен център," обясни председателят на БТПП Цветан Симеонов.

Представителите на бизнеса се заканват, че няма да пропуснат да напомнят на компетентните органи, че е необходимо да се вземат мерки за едно по-равномерно разпределение на икономиката в страната.

Компаниите, класирали се сред 100-те най-успешни, са оценявани по три ключови критерия - изменението на нетните приходи от продажби спрямо предходната година, печалбата на 100 лв. собствен капитал, печалбата на 100 лв. приходи от продажби.

Когато икономиката на страната показа слаб растеж, 100-те фирми с най-висок ръст на приходи от продажби достигат 252%, сочат данните на БТПП.

Цели 48% от тези фирми работят в сектора на търговията.

Същевременно в период на спад на строителството, фирмите от този бранш имат дял от 13% - повече от всяка от отделните индустрии.

По втория критерии най-голямата отбелязана печалба от 100 лв. собствен капитал е 271 лв. Водещи в тази класация са фирми от секторите на търговията, услугите и индустрията.

В третата класация по реализираната печалба на 100 лв. приходи от продажби изненадващо секторите услуги и индустрия се оказват с повече фирми от търговията. Фирмите достигат средно 50 лв. печалба на 100 лв. приходи от продажби.

Микропредприятията са най-динамичните и рентабилни фирми в България с основен дял в трите класации от 73%. Средните и малките фирми са 26%, а големите – 1%.

В териториално отношение най-много са фирмите от София (40% от всички), следват големите градове като Пловдив, Русе, Варна и Стара Загора.

Фирмите от индустриалния сектор и най-вече с основна дейност производство на храни, напитки и тютюневи изделия, както и от текстила, са компаниите в страната, които през 2011 г. с постигнат положителен финансов резултат успяха да покрият реализираните загуби от 2010 г.

Добри резултати показва и селското стопанство, което все пак се нуждае от повече внимание, смятат от БТПП.

То има дял 15% във фирмите с най-висока рентабилност на приходите от продажби и 6% дял в класацията за преодоляване на негативния резултат от 2010 г.

.............................................
МФ първо потвърди, после отрече да готви 10% данък върху лихвите по депозитите
Министерството на финансите кризисно опроверга твърденията за идеята за въвеждане на нов плосък данък върху лихвите по депозитите на физическите лица.

Ръководителят на пресцентъра на ведомството на Симеон Дянков – Бетина Жотева, потвърди около обяд в петък информацията на bTV, че се обсъжда облагане с 10% на лихвите по спестяванията от Нова година.

Сметките показвали, че по този начин хазната ще прибере около 170 млн. лв., предаде bTV.

По-малко от два часа след потвърждението за готвения нов налог и масовото разпространяване на новината, лично Бетина Жотева се самоопроверга и обяви, че подобна идея е дискутирана на експертно ниво, но в момента няма политическа воля за изпълнението й.

Според последните данни на БНБ депозитите на гражданите надхвърлят 34 млрд. лв. Върху тези пари трезорите на година начисляват лихви за около 1,8 - 2 млрд. лв.

В момента банките плащат по депозитите годишна лихва между 3% и 7% според срочността.

Идеята на управляващите за нов вид данък съвпадна с обещанието на ГЕРБ за увеличение на минималната работна заплата, на пенсиите и на възнагражденията на учителите.

..............................................
Дължимите плащания на Националната електрическа компания (НЕК) са 2 млрд. лв., 1,5 млрд. лв. от които са по проекта АЕЦ „Белене", обяви министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев.

Той отговори на въпрос на депутата от Синята коалиция Иван Иванов за мерките за оздравяване на финансовото състояние на НЕК по време на парламентарния контрол в петък, предаде информационна агенция „Фокус".

По думите на Иван Иванов, вина за голямата задлъжнялост на НЕК имат самата компания и ДКЕВР.

Според него най-сериозните причини за състоянието на НЕК са проектите АЕЦ „Белене" и „Цанков камък", а Делян Добрев се съгласи с това становище.

„От 2 млрд. лв. задължения на НЕК, 1,5 млрд. лв. е плащането по АЕЦ „Белене". Ако е била учредена проектна компания, "тя щеше да търси финансиране, а не да се прави НЕК заложник," подчерта икономическият министър.

В началото на седмицата руски медии цитираха неназован източник на руската компания „Росатом", според когото „Атомстройекспорт" има всички шансове да спечели арбитражното дело за 1 млрд. евро компенсации за отказа от проекта АЕЦ „Белене".

Това щяло да доведе до фалит на НЕК, а руската страна щяла да придобие активите на компанията.

В отговор на въпрос на съпредседателя на Синята коалиция Мартин Димитров, Делян Добрев отново увери, че от 6 месеца властите в България се готвят за „юридическа защита за арбитраж по договора за АЕЦ „Белене" в отговор на хода на „Атомстройекспорт".

„Това е една каша, забъркана от БСП, и България е изнудвана с 1 млрд. евро," заяви Мартин Димитров и допълни, че Русия иска проектът да се възкреси.

Делян Добрев обаче посочи, че искът е „напълно неоснователен" и призова за сдържаност по темата.

„Русия е напълно наясно, че няма да получи 1 млрд. евро. Целта е оказване на политически натиск и може би касае „Южен поток"," изтъкна Мартин Димитров.

Според него този иск на Русия е част от по-широка стратегия и не трябва да има подценяване.

„Никоя руска компания няма да отправи иск, ако Владимир Путин не е информиран," коментира бившият лидер на СДС.

.................................................
Българският торент сайт „Замунда“ влезе в черен списък на американския конгрес за нарушители на закона за защита на авторските права.

Конгресът на САЩ смята Русия, Украйна и Китай за страни, в които действа най-благоприятен режим за нарушителите на авторските права, предаде БГНЕС.

Докладът на работна група на Конгреса препоръчва на американската администрация да обърне особено внимание на решението на проблема с нарушаването на авторските права в Русия, Китай, Украйна, Швейцария и Италия.

„Недостатъчното спазване на правата на интелектуална собственост в тези страни нанася големи вреди на американските творци и на нашата икономика като цяло“, се казва в документа.

Авторите му отбелязват, че Италия и Швейцария фигурират за пръв път в този негативен списък през тази година, докато Русия, Украйна и Китай вече са били определяни като „най-пиратските“ държави в миналогодишния доклад.

Според конгресмените в Канада и Испания, които по-рано са попадали в подобни списъци, ситуацията със спазването на авторските права значително се е подобрила.

В американския списък със злостни нарушители на закона за защита на авторските права както и преди фигурират руската социална мрежа „ВКонтакте“ и торент портала „Рутракер“.

Той се споменава наравно с аналогичните ресурси от България и Украйна – сайтовете „Замунда“ и „Демоноид“.

Сайтът „ВКонтакте“ е единствената социална мрежа в американския „черен списък“.

.............................................................
Национална акция срещу опасен алкохол, внесен от Чехия стартира Комисията за защита на потребителите (КЗП).

Проверките в търговската мрежа в цялата страна са за наличие на внесен от Чехия алкохол - водка и ром, който съдържа метанол, съобщиха от комисията.

Кампанията в България започва, след като в Чехия след консумация на опасните спиртни напитки вече починаха 23-ма души.

Националната акция на КЗП е по повод получена уведомителна нотификация по Системата за бързо съобщаване за храни и фуражи (RASFF) в Министерство на земеделието и храните.

Издирва се наливни алкохолни напитки (водка и ром) с неизвестен произход, които се продавали в пластмасови буренца и без етикети в малки магазинчета в региона на Острава, гр. Хавиров, Чехия.

Допълнително са получени и сведения за бутилирани опасни спиртни напитки с произход Чехия, придружени със снимков материал на етикетите на опаковките.

В случай че, търговците на спиртни напитки имат в наличност от посочените видове продукти, трябва незабавно да ги спрат от продажба и да уведомят КЗП.

Ако потребители установят, че има изложени и предлагани за продажба от визираните продукти, трябва незабавно да уведомят комисията на денонощния горещ телефон 0 700 111 22 или да изпратят информация на e-mail: info@kzp.bg

Чешкото правителство забрани продажбата на твърди спиртни напитки в страната след отравянията.

Магазините за алкохол прибраха от рафтовете всички питиета с висок градус.

В четвъртък Прага забрани и износа на спиртни напитки със съдържание на алкохол над 20% в страните от Европейския съюз.

........................................................
Продажбата на „БДЖ - Товарни превози" е наложителна, защото тя ще донесе необходимия собствен капитал за преструктурира на целия холдинг, заяви в четвъртък транспортният министър Ивайло Московски.

Московски каза, че неговата цел е да бъде подписано споразумение със Световната банка, с което да бъде финансирано преструктуриране в „Холдинг БДЖ", предава „Дарик".

За да бъде отпусната обаче сума от Банката, е необходимо БДЖ да участва със собствен дял, обясни Московски, като допълни, че приходите от приватизацията на „Товарни превози" ще осигурят необходимия финансов дял.

Според министърът, ако „БДЖ - Товарни превози" не бъдат приватизирани, няма как да бъде върнат нито един от заемите, които дружеството има.

„Те не могат да обслужват дълга си от 720 млн. лева, той трябва да се преструктурира и за това са нужни финансови средства", поясни преди два дни министърът пред БНТ.

Тогава Московски определи като добра цена всяка сума над 220 млн. лева и прогнозира, че сделката ще бъде финализирана до края на годината.

В началото на август Агенцията за приватизация прекрати търга за продажбата на „БДЖ - Товарни превози" след като оферта подаде само един купувач, а стратегическите инвеститори, които също бяха купили книжа за участие в процедурата, се отказаха заради високите изисквания.

През август изпълнителният директор на БДЖ Йордан Недев подаде оставка по лични причини.

Малко преди това Недев беше споменал, че е логично да подаде оставка още в началото на август, когато Министерството на финансите спря държавната помощ за БДЖ за месец заради необслужван от превозвача кредит от 150 млн. лева към Световната банка.

Тогава той обяви, че без субсидия „БДЖ – Пътнически превози" е обречена на фалит, а за ситуацията в „БДЖ – Товарни превози", която чака приватизация, Йордан Недев обвини себе си.

Няколко дни спед напускането на Недев държавата възобнови полагащата се по закон държавна субсидията за затъналия в дългове „Холдинг БДЖ".

...................................................
Приемането на законите за разузнавателните и специалните служби не е самоцел, а демократично изискване за ефективността им, заяви президентът Росен Плевнелиев пред Съвета по външна политика, отбрана и сигурност към президентството.

„Недопустимо е тези институции да стоят без закони, да се крепят само на няколко члена“, продължи президентът. „За мен е по-добре дори законите да са не съвършени, но да ги има, отколкото да ги няма“, категоричен бе държавният глава, цитиран от БГНЕС.

Той подчерта, че не бива повече да се допускат съмнения за липса на политическа воля за въвеждане на механизми на граждански и парламентарен контрол в сектори, нереформирани от 20 години.

Росен Плевнелиев заяви, че проблемите в сектора на сигурността не бива да се политизират, защото службите служат на държавността, а не на една или друга партия.

Президентът одобрява консенсуса между политическите партии, защото това означавало и че ще бъдат създадени работещи закони.

„Най-важното за днес е да дадем трибуна, да чуем всеки и да получим идеи по тази толкова важна тема. За нас е важно, когато тези проектозакони влязат в парламента, дискусиите да бъдат улеснени и по този начин да вземем оптимално решение“, заяви той.

Росен Плевнелиев припомни обещанието от кандидатпрезидентската си кампания да продължи реформите в сектор „Сигурност“ и специално на закони за Националната разузнавателна служба, военното разузнаване, национална служба сигурност и общ устройствен закон.

Според него новите регламентации ще доведат до създаване на инструментариум за взаимодействие при кризи, но и при заплаха от кризи.

...............................................
Конституционният съд (КС) пусна пенсионните промени, с които ГЕРБ започна да увеличава пенсионната възраст от тази година.

В края на декември управляващите решиха възрастта да се вдига с по четири месеца от 2012 г. вместо от 2021 г.

Промените в Кодекса за социално осигуряване бяха направени през Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО).

52-ма народни представители от опозицията атакуваха промяната като противоконституционна, като твърдяха, че според правилника за работа на Народното събрание законите се приемат на две четения, а между първото и второто не могат да се правят промени, противоречащи на философията на основния закон.

В случая се регламентира дългосрочна промяна в рамките на закон, който има едногодишно действие.

Според опозиционните депутати важни текстове са били гласувани само на едно четене, а те са били лишени от законодателна инициатива.

Съдиите обаче са категорични, че е право на Народното събрание да определя каква е философията на всеки закон, предаде в. „Сега“.

Промяната на възрастта пък е свързана и с бюджета на общественото осигуряване, твърдят те.

От Конституционния съд смятат също, че депутатите не са лишени от законодателна инициатива.

Освен това още с приемането на промените през 2010 г. е прието, че има нужда от увеличение на възрастта с решението това да става от 2021 г.

Липсата на социален диалог пък е оправдана с факта, че той не е понятие от Конституцията.

КС отхвърля и аргумента, че е нарушен принципът на социалната държава с аргумента, че тежестта на кризата е прехвърлена само върху една част от населението, и то най-уязвимата – хората в предпенсионна възраст.

Според съдиите обаче социалната държава трябва да гарантира обезщетенията на хората, а това е възможно само когато хората, които се осигуряват, са повече от тези, които получават средства от ДОО.

Затова в условията на криза за КС подобни промени със затягане на условията за пенсиониране са приемливи.

Конституционните съдии са единодушни в становищата си и отхвърлят искането на депутатите без особени мнения.

..........................................................

Попова кани българите в Украйна да са активни в живота на България
Българската общност в Украйна е градивна част от политическия и обществения живот на страната и би могла да заема по-видимо място в него, заяви вицепрезидентът Маргарита Попова в Украйна.

Със среща с областната и общинска администрация в Запорожие започна работното й посещение в страната, съобщиха от пресслужбата на президентството.

Вицепрезидентът е в Украйна по покана на Асоциацията на българите в Украйна и по повод отбелязването на 150-годишнината от заселването на българите в Таврия, които се преселват в този регион на централна южна Украйна от Бесарабия, където пък по-рано хиляди българи бягат от зверствата в Османската империя, след като Бесарабия е завзета от Русия през 1812 г.

Маргарита Попова даде висока оценка на възможностите, които имат българите в Украйна не само да участват в политическия живот в страната, но и да съхраняват националната си идентичност, традиции и култура.

България може да сподели опита си с Украйна по пътя й към европейска интеграция - както успехите, така и грешките, заяви още Маргарита Попова.

„Като вицепрезидент искам да ви уверя, че европейският път е правилният и той няма алтернатива по пътя към демокрацията," каза Маргарита Попова.

Губернаторът на Запорожка област Андрей Пеклушенко изрази пред вицепрезидента благодарността си към България за подкрепата в областта на образованието.

В Запорожието, където е най-голямата българска диаспора в чужбина, България не само изпраща преподаватели по български език и култура в местните училища, но предоставя и възможности за обучение в български университети.

Делегацията, водена от вицепрезидента Маргарита Попова, поднесе в град Запорожие цветя на паметната плоча, за която се твърди, че е на гроба на хан Аспарух. Вицепрезидентът ще посети също така селата Ботево и Строгоновка.

На 22 септември, в село Коларовка, Приморск, Маргарита Попова ще открие мемориална плоча по случай 150-годишнината от преселването на българите в с. Коларовка.

Вицепрезидентът ще бъде гост на Събора на българите от Таврия и ще посети Украинско-българския многопрофилен лицей в гр. Приморск.

............................................

ЕК следи с интерес последната инстанция по делото САПАРД
Европейската комисия ще следи с интерес развитието на делото САПАРД за пране на 7,5 млн. евро, източени от европейската програма, заяви говорителят на ЕК Марк Грей.

Пред БНР той подчерта, че процесът е сред ключовите дела, по които Брюксел съди за напредъка в борбата с корупцията и измамите с пари от европейските фондове.

По-рано в петък Софийският апелативен съд оправда бизнесмените Людмил Стойков и Марио Николов, както и всички останали обвиняеми по делото - Мариана Николова, Ана Шаркова, Валентин Ангелов, Иван Иванов, по всички обвинения срещу тях.

Преди време по-долната инстанция – Софийски градски съд, осъди Марио Николов на 10 години затвор и оправда Людмил Стойков.

Николов и Стойков, заедно с още няколко души, са подсъдими за пране на над 12.8 млн. лева от предприсъединителната програма САПАРД.

Според публикации в печата Марио Николов и Людмил Стойков, който бе сред основните спонсори на експрезидента Георги Първанов, са прекарвали европейските пари през регистрирана в САЩ офшорка „Кингстън ентърпрайсис". След това са инвестирали средствата в курортния комплекс „Дюни".

По време на обвинението Стойков прехвърлил голяма част от имуществото си на анонимни офшорки, включително и това от „Дюни".

.......................................................
Европейската комисия да въведе мониторинг на българските медии подобен на механизма за наблюдение на напредъка в областта на вътрешния ред и борбата с корупцията, предлага журналистката Илиана Беновска на вицепрезидента на ЕК Нели Крус.

В писмо до Нели Крус, която е и еврокомисар по телекомуникациите и медиите, Беновска я призовава да излезе от „кръга на меката дипломатичност“ и да вземе сериозно отношение по проблема за свободата на медиите в България.

Нели Крус посети България на 19 септвмври, но по време на срещата й с медии не остана време за мненията на редовите журналисти, а по-голямата част от времето мина в изказвания на издатели на медии и ръководители от висш ранг.

Освен това с аргумента, че не разполага с достатъчно лостове за влияние, Нели Крус обеща само да окаже „известен натиск“, да организира кръгла маса и да напише доклад.

Преди посещението й група български журналисти изпратиха отворено писмо до нея с молба за среща, като я предупредиха, че „няма да научи достатъчно за политическата зависимост, корпоративния и политически контрол над информацията, както и за случаите на физическо насилие над журналисти само от срещите си с представители на институциите или на двата издателски съюза“.

„Остават около 300 дни до парламентарните избори в България. Ние Ви чакаме не като наивници и не като деца да ни решите проблемите. Но, искам да кажа, че ако Вие наистина не излезте от кръга на възможността да вземете отношение, но не докрай, след тези 300 дни, след тези парламентарни избори, България вече ще се е превърнала в тоталитарна държава, свободата на словото ще е мъртва, а демокрацията ще е в кома“, предупреждава Илиана Беновска.

Журналистката пише, че обществено-политическото Радио К2, което представлява, е „ярък пример за това, че властта се опитва да сложи начело на медийното пространство свои медии и да игнорира различномислещите“.

„Нашият министър-председател, както сте забелязала, е много обаятелен мъж, нали?! Той Ви е дал знак за разбиране, че в България финансирането на медиите абсолютно не е в синхрон с правилата на Европейската комисия и Ви е дал да разберете, че разбира, че има монополно положение на определени групировки, които са притежатели на медии и тези притежатели имат единственото качество, че са близки до властта“, изтъква още Илиана Беновска.

Тя е категорична, че Европейската комисия и самата Нели Крус не могат да очакват България сама да реши проблемите си със свободата на словото и плурализма в медиите.

„Най-важното в основата на съществуването на монополно положение на жълти, хвалещи от сутрин до вечер властта медии, са ПАРИТЕ, г-жо Крус. Няма ли прозрачно финансиране, няма ли пазарна конкуренция, няма ли състезателност, монополите ще погълнат различно мислещите, малките медии“, пише още Илиана Беновска.

Въз основа на посочените аргументи журналистката предлага на Нели Крус Европейската комисия спешно да въведе мониторинг над медиите в България в оставащите до изборите 300 дни.

„Защото в България в пряка корелация са финансите, които се раздават под масата на свои хора и МВР, и съдът, които упражняват натиск върху медиите. Ето защо няма да може да говорим за ярки примери на инакомислещи“, пише още в писмото си Илиана Беновска.

Тя призовава Нели Крус лично да провери дали думите й са отразени във „вестниците, телевизиите и радиата на олигарсите, които правителството на Бойко Борисов финансира без конкурс с български и европейски пари“.

В заключение Илиана Беновска призовава еврокомисарят да проследи връзката между пари, свобода на словото и съдебна система.

По думите й делото срещу Алексей Петров е най-яркият пример за начина, по който се водят съдебни дела срещу опоненти на правителството, и начинът, по който се отразяват от медиите на правителството.

..........................................................
Комисар Георгиева: България да интегрира всичките си граждани
Европейският комисар по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева заяви, че България трябва да интегрира всички свои граждани.

„Трябва да интегрираме всички наши граждани“, каза комисар Георгиева пред Нова телевизия във връзка с интеграцията на ромите и проблема с репатрирането им от европейски страни.

„Като знаем демографската картина в България, на нас ни трябват всички млади хора, за да можем да посрещнем нуждите на пазара на труда в бъдеще“, посочи тя.

Георгиева направи уговорката, че интеграцията не е бърз процес и трябва да се има търпение.

На въпрос какво е необходимо да се направи в процеса на интеграцията, Георгиева каза, че трябва да се инвестира от ранна възраст и това вече се прави, за да могат всички деца да растат заедно при еднакви условия.

„Това не се постига лесно в условията на икономическа криза и нека да се надяваме, че повече внимание ще се обърне на образованието на всички, включително и на ромските деца, че ние ще инвестираме повече в бъдещето на нашата страна“, каза още еврокомисарят.

.........................................................

„Рамщайн" се завръщат в България на 26 юли 2013 г.
Германците от „Рамщайн" се завръщат в България на 26 юли 2013 г. за фестивала Sofia Rocks, съобщава групата на официалния си уебсайт.

Три години след запомнящия се концерт на метъл бандата на стадион „Васил Левски" „Рамщайн" се връщат отново.

През 2010 г. те бяха хедлайнeри във втория ден от рокфеста „Сонисфиър фестивал", а догодина ще се присъединят към музикалния лист на родния Sofia Rocks.

Групата започва лятното си турне в Холандия на 1 юни.

След сцените на едни от най-големите рок фестивали като тези в Полша, Русия и Австрия рок групата пристига в България.

А ето какъв е и пълния музикален план на групата за концерти през следващото лято:

1. Juni 2013 NL- Nijmegen, Goffertpark, Fortarock XL

04. Juni 2013 PL- Warschau, Impact

08. Juni 2013 RU- Samara, Rock on Volga /Rock Nad Volgoi

13. Juni 2013 CH- Interlaken, Greenfield Festival

14. Juni 2013 A- Nickelsdorf, Nova Rock

16. Juni 2013 GB- Donington Park, Download Festival

21.-23. Juni 2013 D- Scheeßel, Hurricane

21.-23. Juni 2013 D- Neuhausen ob Eck, Southside

06. Juli 2013 B- Werchter, Rock Werchter

26. Juli 2013 BG- Sofia, Sofia Rocks

28. Juli 2013 RO- Bukarest, Romexpo, Rock over Bucharest

01. August 2013 D- Wacken, Wacken Open Air

..............................................

Отново лято следващата седмица
До края на деня в петък вятърът в цялата страна ще започне да отслабва, но в събота сутринта в Североизточните райони и по Северното Черноморие все още ще е ветровито.

Най-силен е вятърът в Дунавската равнина и в Сливенско, съобщи за Дарик дежурният синоптик в НИМХ Анастасия Стойчева.

Тя каза, че от другата седмица се очаква лятото да се завърне с температури от порядъка на 25-30 градуса.

„След преминалия вече атмосферен фронт в много райони вятърът се усили, особено в Дунавската равнина, на места в Източна България и по Черноморието. Той е със стойности 15-20 метра в секунда, а в отделни райони, например в Сливенско, пулсациите са и по-големи. Като цяло в страната вятърът е доста силен. Най-слаб е в югозападните райони на страната. В София вятърът не е силен. Духа слаб, до умерен вятър със стойности до 8 метра в секунда“, обясни Стойчева.

Тя добави, че тази обстановка ще се задържи до края на деня в петък, но постепенно вятърът ще започне да отслабва.

„През нощта в югозападните райони ще стихне, но в североизточните райони и по Черноморието и през нощта ще е ветровито“, каза още метеорологът.

По думите й това е една обстановка, която е типична за септември за България.

„Преминава атмосферен фронт, който за кратко понижава температурите, но след него въздушната маса бързо се трансформира, все пак слънцето все още е доста високо и когато няма облаци, успява да нагрее достатъчно, за да се повишат температурите. През следващата седмица очакваме отново да има температури от порядъка на 25-30 градуса. Може да се каже, че лятото ще е в пълна сила“, обясни синоптикът от НИМХ.

....................................................

Обама: Филмът за Мохамед е оправдание да ни нападат
Екстремистите използваха филма „Невинността на мюсюлманите“ като оправдание за атаки срещу интересите на САЩ по целия свят, заяви американският президент Барак Обама.

Обама отказа да коментира хода на разследванията и не потвърди, че зад нападенията срещу американските представителства стои терористичната мрежа „Ал Кайда“, предаде bTV.

„Ние знаем, че протестите, напълно естествено предизвикани от раздразнението от появата на това видео, бяха използвани от екстремистите да проверят дали ще могат да нанесат удар по интересите на страната ни. САЩ трябва да продължат да разследват обстоятелствата около нападенията, а властите в Египет и Либия потвърдиха намерението си за пълно сътрудничество в това“, допълни държавният глава в предизборно изказване в университета в Маями.

Междувременно заместник държавният секретар на САЩ Уилям Бърнс присъства на възпоменателна церемония в либийската столица Триполи за американския посланик Кристофър Стивънс.

Той заедно с още трима дипломатически служители загинаха миналата седмица при атака на американското консулство в Бенгази.

По-рано в четвъртък Либия официално се извини за насилието, при което бяха убити четиримата американци.

В петък обаче се очаква нова вълна протести в ислямския свят. За да овладее ескалацията на напрежението правителството на умерените ислямисти в Тунис забрани демонстрациите срещу филма „Невинността на мюсюлманите“ и карикатурите на пророка Мохамед.

Парижката префектура също не разреши заявения протест на мюсюлмани. Администраторите на „Фейсбук“ изтриха поста и линка към карикатурите на списание „Поан“.

Същевременно експерти алармираха, че религиозната нетърпимост в целия свят расте обезпокоително.

............................................
И мюсюлманите в Сърбия протестират срещу „анти-ислямския филм"
Няколко хиляди сръбски мюсюлмани участваха в протест срещу филма "Невинността на мюсюлманите", който съдържа оскърбления срещу пророка Мохамед.

Мирната демонстрация се проведе в град Нови пазар в южната сръбска провинция Санджак, която е населена основно с мюсюлмани.

Протестът беше оглавен от запалянковци на местния футболен тим, съобщи сръбската телевизия, цитирана от РИА Новости и агенция БГНЕС.

Протестиращите развяваха знамената на Турция и на босненските мюсюлмани. Те носеха транспаранти, на които беше написано: "Пророкът е в моето сърце" и "Свобода за Палестина, Афганистан и Либия". Митингът продължи един час и приключи без инциденти.

Главният мюфтия на мюслманската общност в Сърбия Муамер Зукорлич съобщи, че неговата организация не е участвала в протеста, но подкрепя акцията, защото "мюсюлманите имат право да протестират срещу обидите". Той подчерта, че протестите трябва да бъдат само мирни.

Вече почти две седмици мюсюлманският свят от Тунис през Либия и Египет до Пакистан е обхванат от протести заради филма "Невинността на мюсюлманите". В Либия даже беше застрелян американският посланик и няколко служители на американската мисия.

 

http://novinite.bg/