Новините на 21 юни 2012

http://novinite.bg/

Оправдаха Мария Мургина на втора инстанция
Софийски апелативен съд оправда бившия директор на Националната агенция за приходите (НАП) Мария Мургина.

По-рано в сряда, 20 юни, прокуратурата поиска от Софийския апелативен съд да потвърди присъдата от 4 години затвор, която наложи на Мария Мургина градският съд, предаде БГНЕС.

Бившият директор на Националната агенция за приходите Мария Мургина стана преди около година и половина първият осъден високопоставен държавен служител от предишното управление.

Прокуратурата й повдигна 4 обвинения. По първите две беше оправдана още на първа инстанция – за незаконно прихващане на данъчни задължения от 11.5 млн. лв. на фирма на бившия собственик на „Кремиковци“ Валентин Захариев, както и за невярно деклариране на имот в Созопол пред Сметната палата.

На 20 юни втората инстанция отмени присъдата, която й наложи първоинстанционният съд. Според САС Мургина не е нарушила закона, като е указала да се променят констатациите в ревизионен доклад на фирма „Плевен 1999“ ООД.

По това обвинение първият съд я беше признал за виновна и я осъди на четири години затвор. САС я оправда и по второто обвинение, за което бе осъдена от СГС на три години затвор.

Апелативните магистрати прецениха, че тя не е принуждавала началника на НАП в Силистра Милена Цолчовска сама да подаде молба за напускане, тъй като ще бъде уволнена.

„Рано или късно истината винаги излиза наяве“, каза Мария Мургина, след като чу оправдателната си присъда.

Присъдата на Мургина все още не е окончателна и може да се обжалва в 15-дневен срок пред ВКС.

На 25 януари 2011 година Софийски градски съд (СГС) осъди Мария Мургина на 4 години затвор. Съдът я призна за виновна по две от четирите обвинения, които й бяха повдигнати.

Четири години затвор магистратите й присъдиха за това, че в периода 16 юни 2006 година - 20 юни 2006 година Мария Мургина е нарушила служебните си задължения, като дала указания на друго служебно лице в столичния НАП, за да се промени ревизионен акт на фирмата „Плевен 1999“ ООД. Според съда от това са настъпили вредни последици за бюджета в размер на над 1,3 милиона лева.

СГС призна Мургина за виновна и по обвинението, че е принудила бившия директор на Териториална дирекция на НАП в Силистра Милена Цолчовска да подаде молба за напускане.

За да направи това, Мургина е заплашила Цолчовска, че ако не подаде молба, ще я уволни. За това престъпление наказанието, което съдът определи за Мургина, бе 3 години лишаване от свобода и 10 000 лева обезщетение на Цолчовска.

Градският съд на София обаче оправда бившия данъчен номер едно по обвинението за незаконно прихващане на данъчни задължения от 11,5 млн. лева на бившия собственик на „Кремиковци“ Валентин Захариев, както и за укриване на имот в Созопол от Сметната палата.

.........................................................


САЩ: България още не се справя добре с трафика на хора
България е източник и в по-малка степен транзитна страна и дестинация за трафик на жени и деца за сексуални цели.

Освен това мъже, жени и деца извършват принудителен труд, гласи разделът за България в годишния доклад на Държавния департамент на САЩ за трафика на хора по света, цитиран от БТА и Дарик.

Докладът с дата юни 2012 г. е публикуван в сайта на Държавния департамент и се отнася за 2011 г.

Той обхваща 185 страни, разделени в три групи. В първата са страните, чиито правителства прилагат изцяло минималните стандарти на Договора за защита на жертвите на трафик.

Във втората група, където е България, са страните, чиито правителства не прилагат изцяло тези стандарти, но полагат значителни усилия да ги приложат.

В третата група са страните, които не прилагат изцяло минималните стандарти и не полагат значителни усилия за това.

В България жени и деца стават жертви на трафик със сексуални цели вътре в страната, конкретно в курортните и граничните райони, както и в Холандия, Белгия, Франция, Австрия, Италия, Германия, САЩ, Чехия, Финландия, Гърция, Испания, Норвегия, Полша, Швейцария, Турция, Кипър, Македония и Южна Африка, се посочва в доклада.

Мъже, жени и деца от ромски произход са особено уязвими и са значителна част от потвърдените жертви на трафика с хора.

Български мъже, жени и деца извършват принудителен труд в Гърция, Италия, Испания, Чехия, Швеция, Норвегия, Кипър и Ирак.

Български деца са заставяни да просят по улиците и да извършват дребни кражби в България, както в Гърция, Италия и Великобритания, гласи докладът.

Според документа правителството на България не прилага изцяло минималните стандарти за пресичане на трафика, но полага значителни усилия да го стори.

През разглеждания период правителството на България изпрати в затвора значителен процент от виновните за трафик на хора.

Макар че през 2011 г. бяха идентифицирани по-малко жертви на трафик в сравнение с 2010, правителството продължи да използва ефикасно механизмите, приети в края на 2010 г. за подпомагане на по-голям брой жертви.

Правителството продължи енергичните усилия за превенция с кампании сред уязвимите групи от населението, включително ромските общности, се казва още в доклада.

Препоръките към България са да продължи усилията за разследване, изправяне пред съда и осъждане на правителствени служители, замесени в трафик, както и да гарантира, че виновните служители ще бъдат наказани за тези престъпления; да продължи усилията за разследване, изправяне пред съда на виновниците за трафик и да гарантира, че мнозинството от осъдените за трафик ще излежат присъдите си в затвора; да гарантира, че жертви на трафик няма да бъдат наказвани за действия, извършени като пряк резултат от трафик с хора; да продължи усилията за ограничаване на трафика на хора, включително да извършва превенция в училища, където ромските деца са мнозинство, се посочва в раздела за България в годишния доклад на Държавния департамент за трафика на хора по света.

...................................................

Промишленост

Металурзите в Кърджали подновяват протеста
Металурзите от Оловно-цинковия комбинат (ОЦК) в Кърджали са на предела на търпението си и взеха решение да преустановят поддържането на непрекъсваемите производствени процеси.

Те се обединиха около това решение, след като на 20 юни изтече крайният срок за намирането на окончателния „спасителен пояс“ както за съдбата на предприятието, така и за изплащането на дължимите им заплати, предаде БГНЕС.

От КНСБ обявиха категорично намерението си да блокират възлово кръстовище в центъра на града. Заводската структура на КТ „Подкрепа“ заседава в момента и обсъжда дали да вземе участие в протестната акция.

Нагласите обаче са повече към разграничаване от „атрактивните изпълнения на колегите от КНСБ“, заявиха синдикални членове.

„Няма никакъв смисъл, повече от ясно е, че оставаме на улицата и изходът за нас е през граничните пунктове. Работниците са в пълно отчаяние и напускат всеки ден, а в понеделник сигурно в ОЦК ще бъде абсолютно пусто. Много хора вече заминаха да търсят хляб в Гърция, Норвегия, Швеция“, каза Николай Николов - енергетик и един от работниците, които стриктно продължават да поддържат пещите, макар и да не получава пари за това.

„Този безплатен труд обаче спира, отказваме се вече и градът, и язовир „Студен кладенец“ се изправят пред опасността от екологична катастрофа“, посочи той.

Николов разкри, че хората са в тревога поради слуха, че и полският кандидат-инвеститор „Силезия“ АД се е отказал от намерението си да наеме завода и да рестартира цинковото производство.

„Икономическият министър Делян Добрев днес трябваше да каже докъде са стигнали преговорите на собственика Валентин Захариев с полския кандидат или да съобщи някакво конкретно решение. Продължаваме да чакаме известие от него до края на работния ден. Именно заради липсата на каквито и да били данни от хода на преговорите взехме решението за блокадите“, посочи вицепрезидентът на КНСБ Валентин Никифоров.

Той уточни, че ще бъде утре в Кърджали за първата протестна акция. Банките кредитори вече описват имуществата на ОЦК, очевидно нещата отиват към закриване на предприятието, допълни Никифоров.

Първа инвестиционна банка (ПИБ) вече е обявила със съобщение на пропуска на ОЦК, че ще конфискува новото оборудване за Цинковия завод, което е на склад в „Кремиковци“.

„Работодатели като Валентин Захариев са за затвора. А поляците от „Силезия“ АД никога не са предявявали сериозен интерес и инвестиционни намерения. Те дори и не стъпиха в завода за оглед, макар и всеки ден да бяха очаквани там от работниците“, коментира председателят на Федерация „Металургия“ при КТ „Подкрепа“ Людмил Павлов.

Според него най-добрият вариант за спасяването на завода е процедурата за несъстоятелност, работниците да отидат на трудовата борса, за да получават обезщетения.

„Който и да се реши да купи ОЦК, ще трябва да вложи веднага 50-60 милиона лева за рестарта на производството и освен това да се справи с дълговете на комбината от над 350 милиона, едва ли ще се намери такъв инвеститор“, допълни Павлов.

По-рано в сряда от пресцентъра на КНСБ съобщиха, че „поради неяснота за резултатите от преговорите между банките кредитори и собственика, водени с посредничеството на представители на МИЕТ, за бъдещето на ОЦК в Кърджали и съдбата на близо 500 металурзи утре от 9 ч. работниците и служителите ще проведат протестна акция на кръстовището на бул. „България“ и ул. „Булаир“ – възлово кръстовище, блокиращо пътя за Хасково. Протестът ще се проведе и на следващия ден на същото място“.

................................................

Още от "Промишленост": Металурзи от ОЦК започват работа в КЦМ-Пловдив, „Горубсо-Мадан" |
Tранспорт

Нови спални вагони в БДЖ за първи път от 30 години
БДЖ ще се сдобие с 12 чисто нови спални вагона, произведени в Турция, съобщи министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски.

„За първи път от 30 години българските железници купуват нови спални вагони," заяви Московски в Турция по време на представянето на първите 12 нови спални вагони, произведени в завода на турската фирма „Тювасаш", край Адапазаръ, съобщиха от Министерството на транспорта.

На церемонията присъства и министърът на транспорта, морските дела и съобщенията на Република Турция Бинали Йълдъръм.

„С доставката на тези вагони поставяме началото на поетапното обновяване на подвижния състав в българската железница и модернизацията на този толкова важен транспорт," каза още министър Московски.

Той подчерта, че въпреки тежката икономическа ситуация и мерките по съкращаване на разходите, е направена стратегическата инвестиция, която дълго е била отлагана.

Спалните вагони са част от общо 30-те, които бяха поръчани в края на 2010 г. Промените в европейската нормативна уредба наложиха изменения в първоначалния график на доставка, но тази отсрочка бе дадена, за да може вагоните да отговарят на всички европейски изисквания, каза още министърът.

По думите му процедурата по пускане в експлоатация е дълга, но е създадена необходимата организация в най-кратки срокове вагоните да са на разположение на клиентите на Български държавни железници.

„Новият подвижен състав ще пристигне в България поетапно до края на юни, като през юли се очакват още 8 вагона, а до края на годината ще разполагаме с всичките 30 вагона," заяви министър Московски. Това е много важно, защото този тип пътуване е предпочитано от пътниците на БДЖ и дава шанс на държавните железници да привличат повече клиенти, което в условията на криза е жизненоважно.

БДЖ са закупили за последно нови спални вагони през 1982 г., а нови седящи вагони - през 1987 - 1988 г.

Договорът за производство на 30 нови спални вагона, сключен между „БДЖ - Пътнически превози" ЕООД и фирма „Тювасаш", е подписан през декември 2010 г. и е на стойност 63 млн. лева.

Всеки вагон разполага с 10 спални кабини с по 3 легла. Подвижният състав е оборудван с душ, санитарен възел и помещение за предлагане на топли и студени напитки. Във всеки вагон има пожаро-известителна и информационна система. Климатичната инсталация на вагоните позволява индивидуалното регулиране на температурата във всяка кабина.

5 от вагоните са пригодени за обслужване на трудноподвижни лица. Във всяка кабина има шкафче с вградена мивка с течаща топла и студена вода.

.............................................


Отбрана

800 снаряда в ниви край Петолъчката след взривовете
838 взривни остатъка са открити в нивите около Петолъчката след експозиите в склад за утилизация на боеприпаси.

Всички те се описват. Във вторник бяха открити най-много снаряди от началото на търсенето, обяви пред bTV полковник Иван Сяров от Сухопътни войски.

Той обясни, че специализираната група от сапьори няма техника, с която да заснеме нивите след обработката им.

За сметка на това се работи със стандартна екипировка, като всеки метър от нивите ще бъде обходен от човек с металотърсач. Машините засичат обекти на дълбочина от 25-30 метра.

Сяров уточни, че приоритет пред сапьорите е до края на седмицата да изчистят нивите от боеприпаси и да оставят след себе си минимални поражения.

Работи се бързо, тъй като собствениците искат да прибират посевите си, каза още полковникът.

Към момента от отломки са почистени около 1300 декара. Зоната за сигурност остава 1 км, като там МПС-тата минават транзитно към морето, без да имат право да спират.

Иван Сяров каза още, че след пълното разчистване на първоначално обявената 3-километрова зона за сигурност мястото ще бъде обявено за безопасно.

Петранка Добрева, кмет на село Лозенец, което бе сред най-пострадалите  в района, обясни, че всички щети вече са описани. Около 200 сгради в селото имат поражения след взривовете.

От прокуратурата пък добавиха, че нямат данни за умишлено взривяване на боеприпасите. Магистратите не очакват досъдебното производство да приключи в следващите шест месеца.

.....................................................

Вътрешна политика

Борисов иска обществени обсъждания преди внасянето на законопроекти
Заради общественото напрежение около Закона за горите премиерът Бойко Борисов съобщи, че е разпоредил проектозаконите в парламента да бъдат внасяни само след обществено обсъждане.

„Министерски съвет ще внася закони в парламента само когато са минали обществени обсъждания и имам писмени протоколи, протоколирано след обществени обсъждания, ако има нещо проблемно нещо в този проектозакон“, каза премиерът, цитиран от БНР.

„Законът за горите, ако беше минал по този начин, който днеска съм разпоредил, в парламента нямаше да има абсолютно никакви проблеми. Но тъй като те се възползват от политически натиск, който им се оказва, затова сега съм го върнал и няма да го позволя на депутатите да го гледат, докато няма 100% обществен консенсус“, добави той.

.....................................................

Заплащането на чиновниците по нова система от 1 юли
Наредба за заплащането в администрацията, приета от правителството в сряда, 20 юни, слага ред в т.нар. бонусна система.

До 1 август всички министерства и ведомства трябва да въведат класификатор и заплатите да са ясни, като в класификаторите ще се вкарат всички досегашни доплащания, предаде БНР.

„Това на практика означава, че в различните министерства чиновници на една и съща позиция трябва да получават равни възнаграждения. Въвежда се ред и в бонусната система“, коментира министърът на финансите Симеон Дянков.

„Една от основните идеи беше точно това – наистина да се знае кой какви пари получава, защото в момента и самите работодатели, като получаваме справка кой колко получава, ние получаваме основната заплата. Сега от 1 юли вече брутното заплащане ще бъде наистина това, което чиновниците получават. Това има един голям положителен ефект за кредитиращия пазар, защото голяма част от чиновниците, като отидат да си търсят заем, могат да покажат само заплатата си, не могат да покажат ДМС от комисията и т.н. какво получават и влизат в по-лоши категории за лихвите, които получават. Сега те ще имат брутната си заплата, която в голяма част от администрацията ще бъде по-голяма от това, което досега са получавали, но ще бъде изчистена от всички допълнителни плащания“, обясни Дянков.

Всяко министерство на тримесечие ще се отчита за допълнителното материално стимулиране – до 80% за най-добрите служители, но общо не повече от 30% от Фонда „Работна заплата“ за ведомството.

Новата система ще наложи министерствата с по-малко пари след преизчислението да вдигнат заплатите на някои служители, за да отговорят на класификатора.

Допълнително пари от бюджета няма да се дават, а ще се вземе от тези с по-добрите приходи, обясни Дянков. Новите наредби, приети от правителството, са в действие от 1 юли.

..........................................
Още от "Вътрешна политика": Борисов към Павлова: Ти си дама, покани Станишев в гората | Министерствата могат да вдигат заплати от 1 юли |
Външна политика

Македонски вестник: Борисов „губитник” заради Спаска Митрова
Македонският вестник „Капитал“ нарече българския министър-председател Бойко Борисов „губитник“, което в превод означава „губещ“, заради изказването му по повод казуса „Спаска Митрова“.

Македонският върховен съд отне родителските права върху дъщеря й Сузана, за която се бореше в продължение на пет години.

Това доведе до коментар на премиера, който обяви, че няма да разисква темата, но когато дойде времето, България ще оценява македонската съдебна система по „европейски критерии“ и ще бъде „изключително стриктна“ по критериите за присъединяването на „братската“ страната към европейската общност.

„Бойко Борисов като че ли няма друга работа, освен да дава изявления, свързани с Македония и македонските евроатлантически интеграции. След като се прослави с изявлението, че Северна Македония е неприемливо за тях, с което директно се намеси в двустранния спор, сега открито застана зад спорния образ Спаска Митрова“, пише изданието, цитирано от bTV.

„Върховният съд взе решение, че Митрова до две седмици трябва да даде дъщеря си на бившия си съпруг, което в България отвори дилеми за репресия, която върши македонската съдебна система, върху тази жителка на Гевгелия“, коментира „Капитал“.

Във вторник премиерът каза още, че случаят с Митрова го изправя пред изпит по дипломация, което също е коментирано от вестника.

„За чия дипломация? На теста за тяхната, Борисов вече падна“, пише изданието.

Темата е отразена и в друг македонски вестник – „Дневник“, който посочва, че случаят с жителката на Гевгелия Спаска Митрова, която има „български национални чувства, е напрегнал значително македонско-българските отношения“.

Под заглавие „България отново отправи заплахи заради Спаска Митрова“ влизат изказването на Борисов и обяснения по взетото решение от македонския съд.

............................................

Борисов се закани на Македония заради Спаска Митрова
България ще бъде много стриктна, когато се приемат критериите за присъединяване на Македония към ЕС, заяви Бойко Борисов по повод решението на македонския съд да отнеме правата на Спаска Митрова над детето й.

Няма такова отношение от Сърбия и Косово, каза още премиерът на среща с косовския си колега Хачим Тачи.

На 17 юни Върховният съд на Македония присъди окончателно родителските права над детето на бащата Воислав Савик.

Това стана година след като Апелативният съд върна детето на Митрова, която има българско гражданство.

„Мислех, че случаят със Спаска Митрова е приключил. На няколко инстанции съдът в Македония приключи делата в нейна полза. Цялата българска общност се вдигна в нейна подкрепа. Любовта е сляпа, хората се женят, развеждат. Ние като държава трудно бихме могли да коментираме съда и неговото решение. Крайно ми е неприятно да коментирам подобна тема“, каза Борисов и изтъкна, че за него този въпрос е изпит по дипломация.

Борисов заяви, че чрез Министерството на външните работи е изискано решението на македонския съд.

„Няма да свържа този случай с нашето отношение към Македония в Европейския съвет, но ще кажа, че България ще бъде много стриктна, когато се приемат критериите за присъединяването към Европейската общност. Изключително стриктна“, подчерта премиерът.

Той добави, че преди години в Косово се избиваха, а сега са на масата на преговорите, благодарят за подкрепата на България и първи пускат български компании да инвестират.

В същото време България изгражда прекрасни отношения със Сърбия и се опитва да стане мост регионът по-бързо да се присъедини към голямото европейско семейство, каза още той.

„Надявам се в Македония хората да разбират, неслучайно давам за пример Косово, които до вчера бяха във война. Истински се надявах и колегите в Македония това да правят, но не минава ден или седмица, в която да не получим сигнали или отношение, които българският народ най-малко заслужава. Първи ги признахме, винаги сме им помагали, във всичко. По-братски, по-близък народ от македонците на Балканите ние нямаме“, изтъкна Борисов.

Той каза още, че знае какво ще отговорят от македонска страна – че това е решение на най-независимия съд.

„Добре. Но когато дойде ред да коментираме съдебната ви система, ще я коментираме така, както ние преценим. А ние ще преценим, че тя трябва да е независима, демократична, европейска, толерантна, защитаваща интересите на всички граждани. Ще съдим по европейски критерии“, категоричен бе министър-председателят.

Преди седмица Борисов отправи и друго предупреждение, че България не е съгласна в името на Македония да има географско понятие. Според премиера варианти като Северна Македония са абсолютно неприемливи.

Евродепутатът Димитър Стоянов обяви, че роднини и близки на македонския баща на Сузана Митрова – дъщерята на Спаска Митрова, я тормозят психически и физически.

По този повод той ще поиска премиерът Бойко Борисов да предложи на президента Росен Плевнелиев България да излезе с позиция по случая.

...................................................
България в ЕС

Бойко Борисов „поздрави“ Станишев за еврозоната
Премиерът Бойко Борисов за пореден път предизвика предшественика си Сергей Станишев, като в началото на заседанието на кабинета в сряда с полусериозен тон коментира бъдещото членство на България в еврозоната.

„Един поздрав към Станишев съм направил“, заяви министър-председателят и прочете данни от Европейската централна банка, предаде БТА.

„Тъй като много страхове в българите искаха да насадят. Просто още една мечта на Станишев, която имаше – влизането на България в еврозоната, нашето правителство го изпълни“, каза Борисов и цитира данните за дългосрочния лихвен процент, дефицита и инфлацията.
Преди месец обаче стана ясно, че според ЕЦБ липсват необходимите „юридически условия“ за влизане на България в Еврозоната, включително пълна независимост на Централната банка на страната.

Премиерът обаче отбеляза, че на този етап България няма да влезе в еврозоната.

При разглеждане на числовите критерии в края на документа от ЕЦБ Бойко Борисов коментира: „Ау, Обединеното кралство колко е назад. Ау, ау!“, и допълни: „Прати им го това на Орешарски и Станишев в едно пликче, комплимент“, нареди премиерът.

„Ако бяхме оставили Станишев и Тройната коалиция, щяхме сега да сме с гърците, на същото дередже, че и по-лошо, защото на тях, заради еврозоната, има кой да им помогне. На нас нямаше кой да ни помогне“, каза още премиерът.

........................................................

Общество

Протест и контрапротест за Закона за горите в София
Протест и контрапротест за Закона за горите се провеждат в сряда, 20 юни, в София.

Най-напред пред Народното събрание излязоха поддръжниците на промените в закона. Те отправиха призиви да не се спират инвестициите в малките общини и да се прекрати екологичният рекет на жълтите павета, предаде БНР.

Протестът е организиран от Сдружение „Природата за хората и регионите“.

Минути преди 12.00 на площада имаше само около 50-60 души, след което обаче колона със стотици жители на Банско, Сапарева баня, Разлог, Симитли се приближи откъм „Александър Невски“.

Там са паркирани автобусите, с които хората дойдоха на протеста. Те дойдоха тук, за да подкрепят промените в Закона за горите, особено в частта за опростяване на процедурите и скъсяване на сроковете за издаване на разрешителни за строеж.

Финансовата криза се отразява тежко на местно ниво, казват протестиращите и са категорични, че предвидената в закона промяна ще доведе до засилване на инвеститорския интерес, от една страна, и до осигуряване на нови работни места, от друга.

Протестите на планинските общини започнаха в отговор на критиките на земеделския министър Мирослав Найденов, който ги упрекна, че са оставили правителството само да прокарва закона, при положение че той е бил в тяхна услуга.

Найденов тогава ги попита защо не са излезли да кажат своята позиция в подкрепа на закона, за да се чуе, че има и друго мнение освен това на протестиращите еколози. Имаше подозрения за добре организирани и платени от някого протести.

Повечето от анкетираните отричат това, като твърдят, че по лично решение са тук. Някои са с частните си автомобили и казват, че сами са си платили бензина, други са с автобуси, платени от фирми, но те казват, че са в извън работно време и са тук, за да бранят работните си места и да дадат възможност за създаване на нови.

„Ние милеем за тази природа и както ние искаме да й се радваме на тази природа, така искаме и да я показваме на чужденците, за да могат да идват инвеститори и да идват инвестиции в нашите региони. Компромис е възможен, ако има чуваемост от двете страни“, каза пред БНР Валентин Милушев, собственик на ски училище в Самоков.

Вечерта протестно шествие организират природозащитниците. Коалиция „За да остане природа в България“ обяви, че шествието в защита на българските гори ще започне от НДК в 18.30.

Другото шествие, което е против приетите текстове и настоява за президентско вето, е на гражданската група „За Витоша“, част от коалицията „За да остане природа в България“.

Протестиращите тръгват в 18.30 ч. от НДК по бул. „Витоша“. Митингът ще бъде на площад „Народно събрание“.

„Няма да спра да протестирам, докато промените в Закона за горите, които бяха приети на второ четене, не бъдат променени или поне не бъдат върнати в Народното събрание за прегласуване“, каза пред БНР Мартина Попова, която ще протестира на организирания протест тази вечер.

„Надявам се резултатът от дискусиите да бъде позитивен“, допълни тя.

Вицепремиерът Симеон Дянков коментира, че много от протестите по различни поводи са довели до „много добри промени“.

.............................................

Волен Сидеров внесе сигнал за конфликт на интереси срещу шефката на bTV
Лидерът на „Атака" Волен Сидеров внесе сигнал за конфликт на интереси срещу генералния директор на bTV Виктория Политова, че има пряк интерес от строежа на ски съоръжения.

Сигналът е подаден в Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси и в парламентарната комисия за борба с корупцията и конфликт на интереси и парламентарна етика, предаде БТА, позовавайки се на пресцентъра на „Атака".

"Разполагам с информация, която съществува и в електронните медии, че г-жа Политова притежава акции от Първа инвестиционна банка, а нейният съпруг (Евгени Луканов - б.р.) е член на Надзорния съвет и бивш дългогодишен изпълнителен директор на банката. В качеството й на притежател на акции от тази банка, тя е в конфликт на интереси," обяснява Сидеров.

Финансовата институция е притежател на собственост в ски-курортите Витоша, Боровец, Банско и Разлог.

Протестите, които стават в последните дни, покрай промените в Закона за горите, са свързани изключително много с евентуални строежи на ски-съоръжения в тези курорти," пише в сигнала Сидеров.

Според лидера на "Атака" "директорът на една от най-влиятелните телевизии има пряк интерес от строежа на тези съоръжения", срещу които са протестирали в София организирани чрез „Фейсбук" и интернет граждани, а "bTV е тенденциозна спрямо отразяването на тези протести".

В отговор на обвиненията на Сидеров от bTV публикуваха позиция, в която не отричат, че Политова има инвестиции в ПИБ. Според телевизията обаче изказванията на лидера на „Атака" са „абсолютно нелогични и популистки".

......................................................

Дадоха хотела на Ванко 1 на Община Пловдив
Сградата на бившия хотел на рапъра Ванко 1 вече е собственост на Община Пловдив.

„Другата седмица областният управител Здравко Димитров ще подпише официално документите по прехвърлянето," каза кметът Иван Тотев, който в сряда, 20 юни, присъства на заседанието на Министерски съвет, на което бе взето решението, предаде „Дарик".

„Веднага след това ще назначим наша охрана и експерти ще направят опис на сградата," допълни той.

„Може да се наложи промяна в проекта на зданието, тъй като то е предвидено за хотел, а ние ще го ползваме за администрация," посочи Тотев.

„Планираме в нея да настаним Центъра за градска мобилност, част от звеното, което се грижи за „синята зона" и администрацията на район „Източен"," каза още кметът на Пловдив.

При една от последните инспекции в хотела стана ясно, че около 2 млн. лева ще са нужни, за да се ремонтира сградата.

7-етажният хотел беше отнет в полза на държавата през март 2011 година. Тогава Върховният касационен съд прецени, че имотът е придобит по престъпен начин.

........................................................

Отец Евгений: Гейовете са психично болни хора
Хомoсексуалистите са психично болни хора и тяхното заболяване е остро заразно, заяви отец Евгений от Сливен по повод предстоящия гей парад в София „София прайд“.

„Нужен е отпор, когато държавата я няма да реши проблема, както е в момента“, коментира духовникът в студиото на bTV в сряда сутринта.

Свeщеникът доби популярност след острите си думи срещу гей организациите. Преди време той призова всеки християнин да хвърли камък срещу участниците в парада.

Въпреки крайната си позиция отец Евгений уточни, че той няма как да направи това, за което агитира, тъй като е божи човек.

В отговор един от организаторите на „София прайд“ Радослав Стоянов обясни, че България е светска държава и няма как да се спазват всички канони, вписани в Библията.

„Живеем в 21. век в демократична държава и призивите за хвърляне на камък срещу някой на парада показват ненавист към хората“, каза още Стоянов.

.................................................

Още от "Общество": Температури до 37 градуса в четвъртък | Кола на НСО и линейка се удариха в София | Още едно блъснато дете в София, с опасност за живота | Кола горя до посолството на САЩ | Шести ден полицията в София търси 22-годишен младеж | 7 температурни рекорда във вторник |
.................................................
Образование

Основната цел на БАН – да създаде икономика на знанието, според новия шеф
Основната цел на БАН е създаване икономика на знанието, заяви новият председател на Българската академия на науките акад. Стефан Додунеков.

Досегашният председател на БАН акад. Никола Съботинов връчи ключа на Академията на новия й председател акад. Стефан Додунеков на стана на официална церемония в БАН, в присъствието на министъра на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов, съобщиха от БАН.

С ключ в ръка, акад. Додунеков заяви, че основна цел пред Българската академия на науките, в близките години, е създаване на икономика на знанието.

Той посочи, че изключително важно е БАН да работи по българските национални приоритети и обясни, че "през цялата си 143 - годишна история Академията се е формирала основно по две логики – следваща развитието на науката и научните изследвания и развитието на обществените отношения в България. Академията ще следи двете логики и при необходимост реформите ще бъдат продължени".

На церемонията министър Сергей Игнатов връчи на акад. Съботинов почетния знак на МОМН като благодарност за положените от него и екипа му усилия за модернизирането на БАН.

"Имали сме много спорове, влизали сме в тежки дискусии, но всичките тези спорове са били за търсене на най-добрия път за реформа на българска наука и естествено, че този диалог ще продължи и за в бъдеще," посочи министър Игнатов.

„Това, което започна по времето на управлението на акад. Съботинов е знаково," допълни министър Игнатов като посочи положените усилия за европейската оценка, реформата и направените крачки за диференцирано финансиране на отделните институти.

„Това, което стартира екипа на акад. Съботинов, съм абсолютно убеден, че успешно ще бъде продължено от новия председател на Академията акад. Додунеков," каза още Игнатов.

Акад. Никола Съботинов, който става пълноправен член на съвета на настоятелите на БАН, каза, че мандатът му е бил тежък и обясни, че "това, което направихме беше единствено за и само в интерес на БАН, на тази най-стара институция в България, за да бъде тя съхранена за нуждите и бъдещето на българската държава.

Новият председател на БАН акад. Додунеков беше избран с изключително мнозинство от Общото събрание на Академията.

Неговата програма впечатли голяма част от членовете на БАН, има изключително прагматичен характер и е насочена за решаване на проблемите на българското общество. В тази програма има изключителна приемственост за това, което е направено".

Министър Игнатов предложи БАН да бъде инициатор при обсъждане на важни въпроси и в Общото събрание на Академията да бъдат канени и ректорите на висшите училища.

Акад. Додунеков изтъкна, че идва от Института по математика и информатика, който има преки договори с много български университети и определи взаимодействието между БАН и висшите училища като изключително важно.

...............................................

Екология

Протестиращи: Бойко е лъжец! Искаме природа!
Няколко хиляди души се отправиха от НДК към Народното събрание с викове "Долу Цеко от Алеко", "Мафия", "Бойко е лъжец", "Искаме природа, не искаме бетон" и "Много сме, силни сме".

Повечето от протестиращите са млади хора, които споделят, че често прекарват времето си в планината и искат тя да запази своя вид и да не бъде презастроявана, предаде БГНЕС.

Това е желанието както на най-запалените скиори, така и на майките и бащите, които дойдоха днес с децата си, за да напомнят на управляващите, че нещо ще остане и за идващите поколения.

Сред присъстващите на днешното шествие имаше и такива, които видно са пострадали при сблъсъците с органите на МВР по време на миналите протести на Орлов мост.

Много от младежите искат да напомнят на депутатите, че са избрани за да защитават България и хората разчитат на тях, както и че гражданите "не дават гора за писта".

Други пък издигнаха плакати, които можеха да се видят и на някои от акциите през последните месеци с надписи: "Хубава си моя горо, миришеш на брадва".

Група младежи пък са измислили "психология на социално-екологическото дебелокожие: цековщина, емо-ротмансовщина, деси-станевщина, нона-караджовщина и миро-найденовщина".

Голяма част от участващите са залепили лепенки на устите си в знак на протест срещу начина, по който телевизия bTV отразява техните протести.

Някои дори вдигнаха плакат с надпис "Дианче, протестирахме мирно, ти и бТВ къде бяхте?", към този надпис са изброени и датите на някой от най-важните протести срещу промените в Закона за горите, които се проведоха в последните шест месеца.

Някои от представителите на неправителствените организации, които участват в преговорите с управляващите, обясниха на участниците в днешното протестно шествие, че до момента преговорите са без успех и няма постигнато съгласие по основния спорен въпрос – дали да се променя предназначението на земите от Държавния горски фонд, когато върху тях се изграждат спортни съоръжения.

По пътя си към сградата на Народното събрание, шествието премина покрай сградата на Президентството, където кордон от няколко десетки полицаи чакаше демонстрантите около час преди тяхното тръгване от НДК.

Преди шествието на тръгне по маршрута си към парламента, събралите се да покажат на управляващите гражданската си воля, събираха подписи срещу полицейското насилие и незаконните действия на МВР.

Зад подписката стои инициативен комитет от 67 души. С нея гражданите искат да покажат, че въпреки различните си възгледи, политически убеждения, различните си професии и възраст всички са обединени около непоносимостта към насилието и обещават се борят с него мирно.

.....................................................................

Свят

Румъния хвърля бивш премиер в затвора за корупция
Бившият румънски премиер Адриан Нъстасе беше осъден окончателно на две години затвор при строг режим за корупция, съобщи Румънският Върховен съд.

"Съдът потвърждава присъдата от две години затвор при строг режим", заяви съдия Марчела Раду, която прочете присъдата, цитирана от АФП и БГНЕС.

Нъстасе, който беше премиер на социалдемократическото правителство между 2000 г. и 2004 г., е обвинен, че е отклонил през 2004 г. към предизборния си щаб около 1,5 милиона евро, предоставени от компании и бизнесмени, поканени да участват в симпозиум.

До момента той е най-високопоставеният румънски политик, който получава осъдителна присъда заради корупция. Бившият премиер, който винаги е твърдял, че е жертва на политически процес, е определян от аналитиците като политически ментор на настоящия премиер Виктор Понта.

Делото срещу него, както и срещу редица други високопоставени държавници, обвинени в корупция, беше следено много внимателно от ЕС.

Румъния, която стана член на Евросъюза през 2007 г., е подложена на безпрецедентен мониторингов механизъм, за да реформира съдебната си система, пострадала от годините на диктатура, и да се бори по-добре срещу корупцията по високите етажи на властта.

Много малко премиери са осъждани на затвор при строг режим в Европа за корупция, припомня АФП.

Бившият италиански премиер Бетино Кракси беше осъден окончателно на затвор при строг режим през 90-те години на миналия век по няколко дела, но избяга от Италия, за да не излежава присъдата си. Той почина през 2000 г. В Хърватия бившият премиер Иво Санадер в момента също е съден за корупция.