Новините за 21 септември 2012


Нели Крус: В България не се знае какво е независимост на медиите
Издателите, журналистите и медийните експерти в България не са „на едно мнение" какво означава независимост на медиите, заяви еврокомисарят по телекомуникациите Нели Крус на дългоочаквана среща с българските медии в София.

По време на срещата със зам.-председателя на Европейската комисия Крус в Информационния център на ЕС в София обаче не остана време за редовите журналисти, а по-голямата част от времето мина в изказвания на издатели на медии и ръководители от висш ранг, предаде агенция БГНЕС.

"Ясно ми е, че тук става дума за важни неща като темите за прозрачността на собствеността и финансирането на медиите. Ще трябва да се запозная с повече детайли от чутото", посочи Крус, след като изслуша част от представителите на издателите.

„Чух и че вие цените независимостта на медиите точно колкото и аз, но не всички сте на едно мнение какво означава това", заяви тя.

„Не знам това до какъв практически резултат ще доведе. Но можем да се съгласим, че насилието е абсолютно неприемливо в каквато и да е форма, автоцензурата е неприемлива и вие и ние можем да си помогнем да разрешим това", каза Нели Крус.

„Трябва да се знае кой е собственикът на даден вестник или на ТВ канал, който хората гледат. Трябва да има и прозрачност къде се насочват публичните ресурси - това са днешните правила, категорична бе тя. Трябва да даваме яснота и имаме право да знаем за какво се използват парите на данъкоплатците", настоя еврокомисарят.

„За мен са ясни три неща: тези проблеми няма да изчезнат без дебат по прозрачността, не искам да си скрия главата в пясъка, но можем да разгледаме варианти за решение, което казах и на премиера ви. В една по-формална кръгла маса аз ще бъда вашият най-голям поддръжник за прозрачност", предложи Нели Крус.

Тя благодари, че изказващите се са били честни и са подкрепили демократичния диалог.

„В момента разполагам с малко правни лостове, но мога да изразя позиции и да упражня известен натиск ,за да се случат някои неща", обеща Нели Крус.

„Отнасям се с разбиране към факта, че понякога правителствата нарушават медийния плурализъм, но аз твърдо вярвам в него. Законодателната рамка не ни дават възможност да решим всички проблеми, но мога да насоча светлините на прожекторите към тях", обяви зам.-председателят на ЕК.

„Нека си дадем сметка, че историята не свършва тук. Нека организираме кръгла маса в по - широк мащаб, не само в България. Помолих мои колеги да напишат доклад за свободата на медиите, той ще излезе в края на ноември и ще бъде изготвен от бившия президент на Латвия", съобщи Нели Крус.

„Използвайте цифровия свят, не се страхувайте от него. Очаквам и вашите писмени коментари - с факти и цифри, какво вие предлагате, какво бихте направили по проблема", заключи Нели Крус.

Срещата с еврокомисар Нели Крус в София бе дългоочаквана за редица независими журналисти в България, които в началото на септември изпратиха отворено писмо до заместник-председателя на Европейската комисия Нели Крус с молба за среща заради кризата с медийната среда в България.

Агенция БГНЕС отбелязва, че темата за свободата на медиите в България не беше изложена по същество на срещата с българските журналисти, а еврокомисарят Нели Крус отказа да влиза в подробностите на скандални взаимоотношения между едни и други медийни групи, дори между отделни журналисти.

.......................................


Съветник на Станишев взел 30 000 лв. в аферата „Хохегер", твърди свидетел
Съветникът на бившия премиер Сергей Станишев - Росен Карадимов през 2006 г., когато е бил консултант към Министерския съвет на граждански договор, е получил малко над 30 хил. евро по договор с австрийския лобист Петер Хохегер.

Това твърди бившата съдружничка на Карадимов - адвокат Деяна Марчева пред парламентарната комисия, която разследва договорите на кабинета"Станишев" с Хохегер за 1.5 млн.евро, предаде „Дневник".

Пред депутатите тя разказа,че познава Моника Йосифова (която има дете с лидера на БСП Сергей Станишев)от 2006 г., когато е работила с нейната компания - тогава "PR and media" ЕООД, по два договора - с Хохегер и с Министерство на финансите.

По думите на Марчева договорената сума за адвокатските услуги била 35 хил. евро. След удържане на авансов данък на 28 септември 2006 г. в сметката й фирмата на Йосифова превела 31 587 евро.

От тях Марчева задържа 1500 евро хонорар за себе си, а останалите 30 087 евро превежда по сметка на Росен Карадимов на "фиктивно основание", обясни пред депутатите Марчева.

По думите й предварителната договорка била такава - да задържи за себе си своя хонорар, а останалата сума да прехвърли на Карадимов, с когото се познавала от2002 г., а през 2007 г. основават адвокатско съдружие.

Според банково извлечение,предоставено от Марчева в комисията,посоченото "фиктивно основание"за превеждане на сумата е "заем".

Пред "Дневник", Карадимов е отказал коментар по темата, докато се запознае с документите, предоставени от Марчева.Той е заявил готовност да даде писмено съгласие пред комисията да изиска справка от Националната агенция по приходите за всички преводи, които той е получавал като физическо лице от изслушаните досега в комисията.

Марчева каза, че от 2011 г. се съди с Карадимов за датата на прекратяване на адвокатското им съдружие. То е просъществувало от2007 г. до декември 2009 г.

Депутатите от БСП Антон Кутев и Ангел Найденов обвиниха Марчева в частен финансов интерес.

Кутев съобщи, че тя е била сътрудник на депутата от ГЕРБ Петър Петров и обърна внимание, че макар да не е член на комисията, той редовно участва в нейната работа като задава въпроси и налага дневния й ред и кой да бъде поканен за изслушване.

Депутатът от ГЕРБ е заявил, че познава адвокат Марчева от 10 години. Тя се грижела за юридическите въпроси на семейството му, а му била сътрудник едва за десетина дни, тъй като имала прекалено много други ангажименти.

Ангел Найденов попита адвокат Марчева, дали има финансов интерес по дело, по което Карадимов е свидетел, а тя отказа да отговори, тъй като това не е в обхвата на комисията.

Според Найденов обаче именно финансовият интерес на Марчева е в основата на опитите да бъде злепоставен Карадимов като свидетел по въпросното дело.

"По това дело има финансов интерес и се опитват да изнудват Росен Карадимов чрез дейността на комисията.Твърдя, че Петър Петров се намира в тежък конфликт на интереси", заяви Кутев.

..............................................

„Фич": Кризата в Европа няма да свърши скоро
Европейската криза е далеч от своя край, въпреки отбелязание напредък, коментират експертите от рейтинговата агенция „Фич".

Според „Фич" валутният съюз ще продължи да съществува, но рисковете по постигнатите от европейските лидери споразумение все още са високи, предаде БГНЕС, цитирайки агенцията.

Агенцията отбелязва, че напредък е отбелязан само при финансирането на държавите от Европейската централна банка (ЕЦБ), банковият надзор в Еврозоната, осигурена са финансова защита и структурна икономическа реформа.

По отношение на бюджетната интеграция и политическите и институционални реформи все още се очаква положително развитие, посочват още анализаторите от „Фич".

В началото на септември ЕЦБ одобри новата програма за неограничено изкупуване на облигации на страните от Еврозоната, с което отстрани рисковете пред еврото.

Според данните за септември обаче тази агресивна политика не успява да вдъхне голямо подобрение в бизнес настроенията, съобщи „Дневник", цитирайки „Ройтерс".

"Предложението на ЕК за създаването на единен надзорен орган в банковия сектор на Еврозоната трябва да отстрани проблема, когато слабият банков сектор оказва влияние върху кредитоспособността на държавата", отбелязват експертите на "Фич".

Приоритет за периферните страни от Еврозоната остава провеждането на структурните реформи, които ще подобрят потенциала им за икономически растеж, смятат от "Фич".

Преди дни германският канцлер Ангела Меркел заяви, че Европа може да упражнява влияние на световната сцена, само ако разреши дълговата си криза и стимулира собствената си икономическа сила.

...........................................

Започва есенната мисия на МВФ в България
Редовната есенна мисия на Международния валутен фонд в България започва от четвъртък, 20 септември.

Експертите, ръководени от ирландката Катрина Пърфийлд, ще проверят състоянието на българската икономика и ще се срещнат с управляващите и представители на частния сектор, предаде Дарик.

Традиционно експерти от фонда идват в България два пъти годишно – през пролетта и есента.

По време на пролетната си мисия Международният валутен фонд препоръча на България да повиши буферите в бюджета и специално – нивото на фискалния резерв.

Тогава експертите прогнозираха, че тази година българската икономика ще отбележи ръст от 0.8 на сто, а догодина – от 1.5%, но само при условие, че се постигне по-добро усвояване на еврофондовете.

Очаква се обаче бюджетът за следващата година да бъде смятан при растеж на брутния вътрешен продукт с 1.8 на сто.

При пролетната си мисия от фонда препоръчаха по-решителни мерки за справяне с безработицата, както и с фискалния натиск върху системата на здравеопазването.

Експертите ще бъдат в България от 20 септември до 2 октомври.

............................................

България ще проучва за нефт последното си „бяло петно" в Черно море
Българското правителство обявява конкурс за проучване на нефт и придоден газ в южните части на Черно море още този октомври, обяви икономическият министър Делян Добрев.

Решението за работа по блок „Терес" в българската акватория в Черно море беше взето дни, след като на съседния на него турски блок беше открито голямо количество нефт, информира „Дневник", цитирайки в.„24 часа", който се позовава на свои източници от икономическото министерство.

Това беше последното „бяло петно" от черноморската акватория на България, заяви Добрев, цитиран от Би Ти Ви.

На север от блок „Терес" се намира блок „Хан Аспарух", където вече започна проучване за находища на природен газ и нефт от френската компания „Тотал".

В началото на септември изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Михаил Арнаудов заяви, че ако в блок „Хан Аспарух" бъдат открити залежи на "синьо гориво", всички големи играчи на газовия пазар ще се съобразяват с доставките за България.

Според него, ако се докаже наличието на промишлени количества на природен газ в черноморския шелф след четири-пет години България ще се радва на 25-30 години независимост от газови доставки.

През октомври 2011 г. беше взето решение за откриване на процедурата за издаване на разрешение за търсене и проучване на нефт и газ в „Блок 1-21 Хан Аспарух" в Черно море.

Победител в търга стана френският петролен гигант „Тотал". Договорът е за 5 години, като за това време компанията ще инвестира над 1 млрд. лв. в проучванията.

......................................................

Плевнелиев видя възраждане на хранителната промишленост в Пловдив
Пловдив трябва и може да стане център на хранително-вкусовата промишленост в България, заяви президентът Росен Плевнелие по време на посещението си в града четвъртък.

Плевнелиев и кметът на Пловдив Иван Тотев присъстваха на официалното откриване на нова производствена мощност за бяла техника на немската фирма Зигер Мекалит в индустриална зона "Куклен".

Президентът препотвърди ангажимента си да работи за привличането на повече чуждестранни инвестиции и за повишаване на производството в България.

В частност, той се отдаде и на размисъл за потенциала на страната в областта на хранително-вкусовата промишленост.

"България произвежда и изнася предимно сурова земеделска продукция. Това може да се промени и страната ни трябва да се стреми към разкриването на повече производствени мощности в хранително-вкусовата промишленост," каза той.

"В бъдеще Пловдив трябва да се превърне в център на финансирането чрез европейските фондове за периода 2014-2020 г., за създаването на клъстер в сферата на хранителната промишленост," поясни Плевнелиев.

При все това президентът не предложи по-конкретни източници за финансиране на идеята си и не засегна темата за държавната политика по отношение на хроничните проблеми на българското земеделие.

............................................

2.1 млн. чужди туристи посетили България през юни и юли
Ръстът на туристите в България през юни и юли 2012 г. е шест процента спрямо същия период на 2011 година, обяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Според него това е „доста добър резултат, като се имат предвид трагичните събития в Бургас през това лято“ и той се надява данните за броя на туристите за август да са по-високи, предаде bTV.

Той представи данни за изминалия летен туристически сезон – през юни и юли България е била посетена от 2 129 470 чуждестранни туристи.

Приходите от международен туризъм също отбелязват ръст – 373.75 млн. евро за юни, което е с 8.5% повече от юни 2011 г.

Добрев бе в Свиленград в четвъртък за откриването на Туристически информационен център.

„Туристически информационен център в Свиленград съчетава богатото ни културно-историческо наследство с полезна информация за посетителите“, каза министърът на икономиката, цитиран от агенция „Кросс“.

Центърът се намира в сграда на бивша турска баня, обновена с финансиране по Програмата за Европейско териториално сътрудничество Гърция–България 2007–2013 г.
Богатото културно-историческо наследство е отлична база за развитие на туристическия отрасъл, особено специализираните му форми, подчерта министърът.

............................................

1250 компании на 68-ия Пловдивски панаир
171 нови изложители, от които 70 български и 101 чуждестранни, идват на  Международния технически панаир, съобщи Иван Соколов, главен директор на Международен панаир Пловдив.

Пловдивският панаир организира най-големия делови форум за инвестиционни стоки и технологии в Югоизточна Европа.

Неговото 68-о издание ще се проведе от 24 до 29 септември 2012 г., ще се представят над 1250 компании от 43 държави, съобщиха в четвъртък от компанията.

„Тогава ще бъде и кулминацията на честванията за 120-годишнината от създаването на националния изложбен център. Това съвпада с края на една съдебна сага, която оказа влияние и върху  изложителите, но се надяваме с нейното приключване техният брой да започне да се увеличава, както показва и присъствието на толкова много нови фирми“, коментира изпълнителният директор на Международен панаир Пловдив Богомил Бонев на пресконференция за ЕСЕН 2102.

„Според нас е грешка да не се участва в Международния технически панаир. Тук идват много потенциални клиенти. Благодарение на панаира открихме представителство в Скопие“, заяви Николай Младжов, управител на „Зет и Ем Прайвит Ко“ ООД и официален дилър на HITACHI Construction Machinery Europe за България, която предлага машини за строителството и минния отрасъл.

През последните 3 години фирмата е най-големият изложител на Есенния панаир, а  сега подкрепи инициативите за отбелязване на юбилея.

„Фирмата „Круп“, която представяме, е участвала в Първото българско изложение през 1892 г.“, обясни Николай Младжов.

„Заради годишнината сме подготвили и много силна експозиция от 15 машини с тегло между 20 и 50 тона на обща стойност над 2.5 милиона евро“, добави той.

Това са само част от новите изделия, които ще бъдат демонстрирани на десетте международни браншови изложби в рамките на Есенния панаир, отбелязват организаторите и добавят, че иновациите са над 80, от тях - 11 световни и 7 европейски. 40 продукта кандидатстват за златен медал.

„За първи път от много години насам на Автомобилния салон ще има 26 премиери“, заяви на пресконференцията Кирил Сандов, член на Управителния съвет на Асоциация на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България (ААП), която е съорганизатор на изложбата.

„Дилъри на най-големите световни марки идват със 158 експоната, сред които електромобили и хибридни модели, а цените ще са с отстъпки“, добави Кирил Сандов.

„За нас панаирът в Пловдив е наистина важен, защото икономическата криза се усеща силно в бранша, а тук сключваме много сделки“, подчерта той.

През тази година на българския пазар ще бъдат продадени близо 22 000 нови автомобила, което е около 30% от продажбите в 2008 г., сочи прогноза на ААП.

„Секторът, който върви нагоре, са енергийната ефективност и ВЕИ, защото това са стратегически приоритети за България и за ЕС“, каза Лияна Аджарова, изпълнителен директор на Енергийна агенция – Пловдив, която е съорганизатор на Дните на зелената енергия.

„Интересът към тази проява е изключително голям, защото се предлагат практични решения за предприятия, за общини и за дома. В програмата присъстват 6 кръгли маси, 3 обучителни семинара, национална конференция за биомаса и биогорива, над 50 презентации на иновативни проекти“, отбеляза Лияна Аджарова.

Ще бъдат наградени участниците в европейското състезание за пестене на енергия в домакинствата, в което участват 15  държави, а България е на трето място. Предвидени са консултации за получаване на финансова помощ за саниране на жилища и намаляване на енергийните разходи в малки и средни предприятия.

ЕСЕН 2012 акцентира на зелената икономика, върховите технологии, подобряване на условията за бизнес в България и амбицията на българските фирми да създават нови разработки. Над 40 прояви – семинари, конференции, презентации и делови срещи, изпълват съпътстващата програма на форума.

Според организаторите се очаква около 100 000 посетители от страната и чужбина да дойдат на Международния технически панаир, където ще се запознаят с модерните тенденции, технологии и продукти в областта на машиностроенето, строителството, екологията и енергетиката, управлението на водите, химията, минната индустрия, транспорта и автосервизното оборудване, електрониката и електротехниката, информационните технологии, автомобилното производство.

....................................................

Кабинетът „уволнява” некоректните пътни компании
Фирмите за пътно поддържане, които са заблудили държавата с неверни данни за притежавана техника и брой работници, ще бъдат санкционирани, а договорите им ще бъдат прекратeни, закани се министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Министърът е гост на Петата международна конференция, посветена на пътищата, с основна тема през тази година „Пътна безопасност“, която се провежда в Равда, предаде Дарик.

Павлова уточни, че в началото на месец октомври регионалното министерство и Агенция „Пътна инфраструктура“ ще извършат проверки на всички фирми, които имат подписани такива договори, за да установят действителното състояние и техническата им обезпеченост.

По думите й целта е да не бъдат допуснати през зимата на 2012 година затваряния на стратегически пътища заради снегонавявания или поледици.

Директорът на „Пътна инфраструктура“ Лазар Лазаров заяви, че участъкът Бургас–Карнобат по автомагистрала „Тракия“ ще бъде оборудван със снегозащитни щитове от стъклопласти и по този начин ще се гарантира спокойното преминаване на автомобилите по време на снеговалежи.

......................................
Кунева: ГЕРБ – дружество на анонимните управляващи
ГЕРБ е като дружество на анонимните управляващи, заяви лидерът на „Движение България на гражданите“ Меглена Кунева, съобщиха от партията.

„Страхът на управляващите е как да задържат властта. Проблемът на България не е безработицата, а липсата на заетост“, коментира в Самоков Кунева.

„Безработицата е много по-голяма, отколкото е регистрираната, а страната ни е единствената в ЕС със спад на заетостта през летните месеци. На фона на това да говориш, че имаш конкурентоспособна икономика, е неподготвено, глупаво, детинско, повърхностно и некомпетентно. ГЕРБ е като дружество на анонимните управляващи – ако имаш проблем, признай си, че трябва да вземаш лекарство, но те не го правят“, посочи тя.

Кунева коментира още, че управляващите са „съсипали зелената енергия“, като за малките ВЕИ изведнъж са въвели поредната такса, този път за достъп.

Тя добави, че не може да спести критиката си към премиера и по въпроса за АЕЦ „Белене“.

„Първо каза, че е прекратил договора, а после се оказа, че не е прекратен. Ако имаше управленска програма, трябваше да каже още в първия месец какво ще прави с АЕЦ „Белене“, посочи Кунева.

„Централата първо беше гьол, после стана най-хубавото нещо, токът щеше да поевтинява, после поскъпна“, каза още тя, визирайки минали изказвания на министър-председателя.

„Не може премиерът да води преговорите от името на компания, пък било то и от името на НЕК, така преговори не се водят“, посочи лидерът на „Движение България на гражданите“.

„Застреля се в краката, и то гръмко“, коментира Меглена Кунева и допълни, че Борисов вече три години се занимава с АЕЦ „Белене“ но този проект продължава да е висящ.

По думите й за шеф на АЕЦ „Козлодуй“ в момента е сложен човек, който няма нужното образование (Валентин Николов – бел. ред.).

„Да го пратят на курс, защото за някои постове политически назначения просто не се правят. Премиерът можеше да го вземе за свой министър, и без това беше сменен ресорният, но не и да остави за шеф на централа политическо лице, и то на ядрена“, допълни Меглена Кунева.

..........................................

Бинев: ГЕРБ е болест, по-заразна от СПИН
ГЕРБ не е партия, ГЕРБ е болест, заяви евродепутатът и лидер на Гражданското обединение за реална демокрация (ГОРД) Слави Бинев.

ГОРД би водило разговори с всички политически сили без ГЕРБ, каза още Бинев в четвъртък в ефира на Дарик радио.

Той поясни, че организираният в събота в София национален протест срещу управляващите цели да обедини всички недоволни българи от властимащите през последните 20 години.

„Когато изборите станат фалшифицирани, когато хората не вярват на самите избори, няма друг вариант, освен да се направи революция. Ние трябва да покажем, че българинът не е рая, не е човек, който трябва да бъде бит, а разни хора само да се менкат. ГЕРБ дойде с едни обещания за разплата, за това, че лошите ще бъдат наказани. Първоq не наказаха никой, второ, накараха хората да съжаляват за тази тройна коалиция“, коментира още той.

„Бихме водили разговори с абсолютно всички, но с ГЕРБ – никога. По простата причина, че те са символ на глупостта. ГЕРБ не е партия, ГЕРБ е болест, чиито симптоми са глупостта, бедността, страхът и нещастието. Разговорите с глупаците са опасни, защото глупостта е заразна, тя е по-заразна от СПИН“, каза Бинев.

Той допълни, че „за никого не е чудно, че болестта ГЕРБ бе изработена в лабораториите на БКП или на БСП“.

„Трябва всички тези хора, които са недоволни, да се съберат. Очакваме над 10 000 – 15 000 души“, каза още Слави Бинев.

.....................................

ДПС ще „наблюдава внимателно” процеса за радикален ислям
ДПС ще наблюдава внимателно процеса в Пазарджик срещу 13 души, обвинени в разпространението на радикален ислям в България, заяви Алиосман Имамов от ДПС.

По думите му това дело ще бъде тест за зрялост и компетентност на българския съд по изключително деликатна тема.

Алиосман Имамов беше категоричен, че ако ДПС забележи нарушаване на правата и свободите на обвиняемите, ще предприеме всички законови мерки.

„Ние не се месим в работата на съдебната система, но се надяваме да е обективна“, заяви той в четвъртък по bTV.

По думите му ще бъде „огромна грешка, ако процесът бъде използван за противопоставяне на двете най-големи религиозни общности“ в България.

Според него в настоящия случай се подхожда с презумпцията, че обвиняемите са виновни и трябва да бъдат наказани.

„В Родопите няма религиозно напрежение“, категоричен е Имамов, изразявайки надежда, че съдебната зала няма да стане място за теологически спорове.

„От всички коментари няма ясна дефиниция какво е това радикален ислям“, посочи още Алиосман Имамов.

По думите му трябва да се изчисти исламофобията в България, а дискусиите за различните клонове на исляма са нещо нормално.

„Свободните интерпретации на разклоненията на исляма създават чувството, че става нещо опасно“, коментира Имамов.

Според него, когато стане дума за салафизъм (сунитско течение в исляма – бел. ред.), хората се плашат, а това не трябва да е така.

Той препоръча на държавата да се обърне към Саудитска Арабия, за да се запознае със салафизма по-добре.

Алиосман Имамов изрази съмнение тази организация да си поставя за цел да „подпали българската държава“. Той обясни, че ДПС държи на традиционния ислям, който се проповядва в България.

............................................

ГЕРБ вече „отвръща на удара" на Холандия за Шенгенското вето
„Изчерпаното търпение" на българското правителство към Холандия заради ветото й върху присъединяването на България и Румъния към Шенгенското споразумение „вече се материализира", според управляващата партия ГЕРБ.

Припомняйки изявлението на външния министър Николай Младенов, че „търпението на България се е изчерпало" спрямо холандското вето за влизането на България и Румъния в Шенгенската зона, от ГЕРБ обявиха в четвъртък, че реакцията спрямо Холандия „вече се материализира на европейско равнище чрез констатации на евродепутата от ГЕРБ Илиана Иванова".

"На пристанище Ротердам липсват конкретни резултати в борбата с организираната престъпност", гласи прессъобщение, публикувано на сайта на Илиана Иванова, която е била ръководител на делегацията на бюджетната комисия на Европейския парламент, проверила известния холандски порт.

"Днес направихме проверки в най-голямата пристанищна входна артерия в Европа. Причина за този одит бяха откритите от Европейската сметна палата (ЕСП) пропуски, засечени в митническите процедури на пристанището. Според доклада на ЕСП 31% процента от транзакциите от нефинансовата извадка за 2008 г. съдържат грешки. Това води до сериозни проблеми и възможно допускане на стоки без валидни документи до пазара на ЕС," казва Иванова.

„Проверките, които направихме на място, установиха, че Холандия инвестира сериозни суми в митническия контрол със закупуване на много нови технически средства. За съжаление аз и моите колеги не получихме отговори на всички наши въпроси. Властите в Ротердам не представиха конкретна информация за постигнатите резултати в борбата с контрабандата и нелегалния внос," заявява още Илиана Иванова след одита.

Проверката е била извършена на 19 септември. Илиана Иванова е бъдещ член на Европейската сметна палата. Тя беше предложена за поста от българското правителство.

От септември 2011 г. Холандия е наложила вето върху присъединяването на България и Румъния към безвизовото Шенгенско пространство заради опасения от корупцията, организираната престъпност и нереформираната съдебна система в България.

...........................................

България се надява на 1.5 млрд. евро от ЕС за речния път по Дунав
България се надява, че в следващия програмен период от бюджета на ЕС (2014-2020 г.), от Брюксел ще бъдат осигурени 1.5 млрд. евро за речния път по река Дунав, по думите на президента Плевнелиев.

"България е много активен член в програмата за Дунавската стратегия и несъмнено това е един от приоритетите на страната ни. Наша е и идеята Дунав като основен транспортен коридор да получи подкрепа от новия Механизъм за свързване на Европа", каза президентът в четвъртък в Пловдив, цитиран от БГНЕС.

Той посочи, че в следващите години транспортният трафик по река Дунав може да се удвои.

За целта са необходими 1.5млрд. евро и  се надява, че те ще бъдат осигурени, тъй като 14 държави от Дунавския регион имат интерес това да се случи, добави Плевнелиев.

Заради лошото състояние на речния път в българско-румънския участък на Дунав, корабоплаването почти спира всеки път, когато спадне нивото на реката.

...................................................

Без дискотеки в студентските общежития и на 100 м от тях
Да бъдат затворени игрални зали, ресторанти и клубове, които работят след 22:00 часа в студентските общежития или в периметър на 100 метра от тях, предвиждат промените в Закона за висшето образование, които бяха приети от парламента на първо четене.

Идеята е заведенията с работно време след 22:00 ч., които се намират в студентско общежитие или на отстояние от 100 метра от него, да изменят работното си време в срок от 6 месеца, но това ще трябва да стане след окончателното приемане на промените, предаде Дарик.

С идеите се правят промени и в Закона за здравето, предвиждащи забрана за продажбата на алкохол в студентско общежитие, и в Закона за хазарта – изрична забрана за откриване на казина и игрални зали на територията на студентско общежитие.

По отношение на игралните зали и казина, които не отговарят на новите условия, е предвиден преходен период до изтичане на лиценза им, издаден от Държавната комисия по хазарта. Максималната продължителност на лиценза е пет години.

....................................................

Откриха миро от Свети Николай в Созопол
Нова сензация в Созопол беше намерена след мощите на Йоан Кръстител и вампирското погребение.

Археолозите предполагат, че са открили миро от Свети Николай Чудотворец. Те попаднали на находката в късния следобед в сряда.

До олтарната част на древния храм „Свети Николай Чудотворец“ екипът на археолога Димитър Недев е попаднал на малко гърне с капак, съдържащо течност и костици, съобщи информационна агенция „Фокус“.

Според учените мястото на находката – специална ниша в централната част на абсидата, където  обикновено се поставят мощи, показва нейната значимост.

„Става въпрос за мощи или свето миро, което е положено при изграждането и освещаването на храма. Най-вероятно през този период – V или VІ век, в Созопол започват да пристигат мощи и това отговаря на историята в хилядолетния град в неговата по-късна част“, обясни доц. Димитър Недев – директор на историческия музей в морския град.

С това откритие вече категорично може да твърдим, че проучваната църква в Созопол е била посветена на Свети Николай Чудотворец, каза още Недев пред агенция „Фокус“.

Традиция е в централната част на църквата да се поставят мощи на светеца, на който е посветена. Мирото в случая със Свети Николай Чудотворец е равностойно на светите мощи.

Свети Николай Мирликийски Чудотворец, или Свети Никола, е източноримски духовник, противник на езичеството. В България е почитан като покровител на моряците.

Находката в Созопол ще бъде предадена на Националния исторически музей (НИМ), след което ще бъде направено химическо изследване.

Директорът на НИМ Божидар Димитров припомни, че преди две години, тогава като министър без портфейл, беше поискал мощи от Свети Николай Чудотворец от Италия, където е погребан.

Тогава  му казали, че не дават мощи, защото саркофагът, в който е погребан, е зазидан, но – всяка година на 8 май изтичало миро, което те събират в малки шишенца, богато украсени, когато искат да ощастливят някоя църква.

„Тогава ни дадоха две такива шишенца, едното от които е за новостроящата се църква. Църквата, която се проучва, е строена в VІ век, разрушена, и в ХІ век – въздигната наново. Аз предполагам, че по-скоро при построяването през ХІ век са изискали това миро и са го поставили там“, каза Божидар Димитров пред „Фокус“.

Той припомни, че при проучванията на тази църква са намерени три императорски печата – на Василий Българоубиец, на Теодора и още един.

Очевидно  тази църква е била под покровителството на императорите и те са могли да изискат свето миро, което има стойността на свети мощи, коментира Божидар Димитров.

Находките в Созопол през това лято не спират. Наскоро археолозите откриха следи от походите на Хан Крум в Созопол близо до гроба, от който в началото на лятото беше изваден прочулият се бързо скелет на „вампир“.

............................................

Жертвите на войната в Сирия надхвърлиха 29 000 души
Най-малко 110 цивилни граждани са убити или ранени при експлозия на бензиностанция в северната сирийска провинция Рака в четвъртък.

С това общият брой на загиналите от началото на гражданската война в страната, започнала по време на т. нар. „Арабска пролет" на 2011 г. , става 29 000 души, според сирийската опозиционна групировка „Обсерватория за човешки права", предадоха АФП и БГНЕС.

Според активистите на Обсерваторията в района причина за тежкия взрив е въздушна бомбардировка.

Въоръжените боеве между противниците на сирийския режим и президента Башар ал-Асад бяха многократно осъждани от Международната общност. Това ще бъде и една от централните теми по време на общото събрание на ООН, което ще се проведе в дните между 25 и 29 септември.

По време на събранието специалният пратеник на Организацията и на Арабската лига за Сирия Лахдар Брахими ще информира Съвета за сигурност за неотдавнашните си срещи в Дамаск.

Сирия е в състояние на гражданска война, след като през март 2011 г. започнаха безредици и протести срещу режима на президента Башар Ал-Асад като част от т.нар. „Арабска пролет".

.........................................

Путин: Русия ще стабилизира Централна Азия след изтеглянето на САЩ
Руските военни бази в Киргизстан и Таджикистан ще осигурят стабилност в Централна Азия след извеждането на силите на НАТО от Афганистан, обяви президентът на Русия Владимир Путин.

Путин бе на преговори с президента на Киргизстан Алмабек Атамбаев в четвъртък, предаде агенция „Кросс".

Той даде да се разбере, че след извеждането на водената от САЩ международна коалиция от Афганистан ситиуацията там надали да ще се промени към по-добро и руското военно присъствие в региона при необходимост може да бъде задействано в борбата с тероризма, екстремизма и търговията с наркотици.

Изтеглянето от Афганистан на САЩ, както и на другите участници в международните сили ИСАФ, сред които и България, е планирано за 2014.

Междувременно в четвъртък ръководителят на Координационния център на системата за събиране на информация за въздушната обстановка в Русия Станислав Кишенков съобщи, че Русия и НАТО ще проведат на 13-14 октомври командно-щабни учения по предотвратяването на терористична заплаха от въздуха.

По думите му, главната цел на ученията е да се провери функционирането на създадената от страните система за обмен на информация.

В частност, ще се отработват действията при появата на „нарушител" на южните и западните въздушни граници на Русия със съседните и страни.