Новините на 20 септември 2012 г.

Американски пенсионен фонд искал да купува АЕЦ „Белене“
Американски пенсионен фонд искал да закупи АЕЦ „Белене“ още преди България да се откаже окончателно от проекта за втора атомна електроцентрала, заяви енергийният експерт проф. Атанас Тасев.

„Ако се реализира този проект, при който американски инвеститор – инвестиционен пакет от Американски пенсионен фонд, със заявен интерес, ще откупи проекта АЕЦ „Белене“, то той ще откупи също и правото на строеж, както и лиценза, ще заплати и досегашните разходи на НЕК, които възлизат на около 700 млн. евро“, коментира Тасев в сряда пред БГНЕС.

Той допълни, че при евентуална сделка едновременно с всичко останало инвеститорът ще изкупи оборудването, двата „ядрени острова“ от Русия и ако това се случи, предизборно „всички ще спечелят“.

Според проф. Тасев американските предприемачи са в България от 6 или 7 месеца и инвеститорският интерес от тях е бил заявен още преди окончателното решение на правителството да спре проекта АЕЦ „Белене“.

„Очевидно, че това е по-добрият вариант, защото ако Русия беше инвеститор и кредитор на това мероприятие на сто процента, тогава е възможно в едни бъдещи периоди да се промени съотношението 49% на 50% като акционерно участие и Русия да се окаже мажоритарен собственик на централата, което нямаше да се хареса нито на ЕС, нито на американците“, предполага енергийният експерт.

Според него е известно, че всеки пенсионен фонд е изключително рестриктивен по отношение структурата на пакета си.

„Те допускат до 5% венчър капитал, т.е. те инвестират в дългосрочни книжа, в много сериозни и гарантирани финансови инструменти, но 5% допускат да се играе в отделни инвестиционни проекти. И когато те наистина са се съгласили – това е косвената оценка за ефективността на този проект и неговия бъдещ икономически успех“, убеден е проф. Тасев.

„Не мога да прогнозирам какво ще бъде поведението на управляващата партия. Мога да кажа кое е логично, кое е правилно и кое е изгодно за държавата, както и за самата управляваща партия… в момента сме в ситуация, в която сме поставени да се защитаваме пред арбитражен съд в Париж“, каза още той.

Тасев е уверен, че реакторите, построени от американци“ няма да бъдат оскъпени в сравнение евентуалния руски вариант.

„Така че е напълно възможно кредитът да бъде отпуснат дори при по-благоприятни условия, отколкото предвиждаше руската страна“, добави той.

За т.нар. „енергийна независимост“ професорът коментира: „Аз не приемам тяхната независимост. Няма независима държава. Аз приемам коректния термин „по-малка или по-голяма зависимост“.

По думите му в дадения случай една зависимост се заменя с друга зависимост, но тя съответства и на българската „вече ясно изразена ориентация“.

„Ние сме ориентирани към Европа, Америка, така че няма нищо необичайно в това“, добави енергийният експерт.

В края на март т.г. проф. Атанас Тасев съобщи за интереса към АЕЦ „Белене“ от страна на Американски пенсионен фонд, а през месец юни добави, че проектът би могъл да се осъществи без участието на държавата и с частен западен инвеститор.

............................................
Следователите избраха за свой представител във Висшия съдебен съвет (ВСС) на първи тур зам.-шефът на Националната следствена служба Румен Георгиев.

За него гласуваха 235 следователи, а за опонента му Койчо Трухчев – 135, предаде Дарик радио.

Регистрираните на днешното събрание следователи бяха 395 от 514 в цялата страна. Гласуваха 388. Недействителните бюлетини бяха 17.

Кандидатите за позицията бяха двама – Румен Георгиев – зам.-директор на Националната следствена служба и Койчо Трухчев, който също работи в следствието.

Румен Георгиев посочи в изложението си, че следователите са пренебрегвани в последно време и е нужно възраждането на професията.

Трухчев обясни, че на ВСС е нужен говорител, който да защитава магистратите пред медиите.

Събранието беше открито от главния прокурор Борис Велчев, който призова за прозрачен избор, който да не остави съмнение, че е избран най-добрият.

Румен Георгиев вече е бил член на Висшия съдебен съвет, а в атестацията на Койчо Трухчев се посочва, че в периода 2005-2010 г. той е работил по 18 преписки срещу известни извършители.

Рано сутринта в неделя съдиите избраха първите шестима членове на новия Висш съдебен съвет.

Това са Камен Иванов, Юлия Ковачева, Милка Итова, Даниела Костова, Галя Георгиева и Калин Калпакчиев.

За петък е насрочено събранието на прокурорите.

..............................................
Европейският съюз не трябва да се втурва към създаването на единен банков надзор, предупреди председателят на еврогрупата Жан-Клод Юнкер.

„Вярно е, че сме предопределени да създадем банков съюз, банково наблюдение колкото е възможно по-скоро, но е и вярно, че трябва да изберем подходящото време за това“, обясни председателят на съвета на финансовите министри в еврозоната, цитиран от АФП и „Дневник“.

Той се обяви за цялостна подготовка, а не за „припрени инструкции за банков съюз“.

През юни лидерите на ЕС се съгласиха, че е необходим банков съюз като част от сделката за спасителните фондове на съюза, за да могат да дават заеми директно на затруднени банки.

Според плана Европейската централна банка трябва да получи големи правомощия да наблюдава всички банки в еврозоната, а държавите, който не използват еврото, да могат да се присъединят към механизма.

Това е първата стъпка към банков съюз, като основата беше положена от Европейската комисия, която преди седмица представи идеите си за банковото наблюдение.

Целта на Брюксел е в крайна сметка да се стигне до по-дълбока икономическа и политическа интеграция в ЕС.

Жан-Клод Юнкер обаче, наред с държави като Германия, е скептичен към идеята, че единен надзор може да обхване всички банки в еврозоната.

Вместо това и той като Берлин предпочита ЕЦБ да се съсредоточи върху наблюдението на банки, чийто колапс би довел до тежки последици и разпад на цялата система.

.....................................
Близо 1400 фирми, добиващи енергия от възобновяеми източници, ще съдят държавата заради въведените от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) нови такси за достъп на ВЕИ до енергийната мрежа.

„Ще заведем съдебен иск в българския съд идната седмица и подготвяме отделен иск до Европейската комисия”, заяви изпълнителният директор на Българската ветроенергийна асоциация Себастиан Ньотликс, предаде БГНЕС.

ДКЕВР намали преференциалните тарифи за електроенергия, произвеждана от вятърни и соларни паркове за вече работещи инсталации като наложи нов пакет от такси за достъп.

Решението ще намали преференциалната тарифа за фотоволтаичните проекти, завършени до 30 юни тази година с 40% и с 20% за проекти, завършени преди 31 декември 2011 г. Тарифите за ветропарковете ще бъдат намалени с около 10%.

Инвеститорите заявиха, че намаленията нарушават законовите изисквания, тъй като регулаторът не е провел публична дискусия за тях и не е информирал засегнатите компании.

Според тях е нарушен и регламентът на Европейската комисия, според който размера на таксата трябва да е максимум до 50 евроцента.

С новите такси инвеститорите ще трябва да плащат вече около 220 млн. лв. годишно за достъп до мрежата, което ще затрудни връщането на теглените от тях кредити, отпуснати при съвсем различна възвръщаемост на проектите, сочат сметките на Българската ветроенергийна асоциация.

Най-високи са цените, които трябва да плащат въведените в експлоатация по-отдавна слънчеви проекти, по-ниски са тарифите за новите фотоволтаични панели, но като цяло те варират от 2 до 236 лева за мегаватчас.

Инвеститорите, които са взели заеми за построяването на нови соларни и ветропаркове и разчитат на високи и гарантирани тарифи, твърдят, че решението на регулатора е тромав опит за отмяна на минали решения и за получаване на субсидии за сметка на частния капитал.

Според ВЕИ бизнесът отнетите от тях 220 млн. лв. директно ще бъдат налети в държавния „Електроенергийен системен оператор" и трите електроразпределителни предприятия у нас.

"Ние очакваме много фалити, защото по Закон ако не може да плащате в продължение на 14 дни, вие сте принудени да обявите фалит", каза пред „Ройтерс” председателят на Асоциацията на производителите на екологична енергия Велизар Киряков.

„Сумата на заемите само от местни банки е 2 милиарда лева (1.33 милиарда долара), без да вземаме предвид международното финансиране", допълни Ньотликс.

ВЕИ инвеститорите искат среща с праявителството.

„То има своите инструменти и когато има действия в държавата, като това на ДКЕВР, което е незаконно – да бъде сложен мораториум върху него", каза инж. Пламен Дилков – Съюз на производителите на екологична енергия.

Според производителите на екоенергия, ако държавата бъде осъдена, това ще доведе до допълнително поскъпване на тока, тъй като загубите ще бъдат платени от обикновения потребител на електрическа енергия в България.

..................................................
Компанията „Моезия“ (Moesia Oil and Gas) получи от правителството четири разрешения за проучване на възможностите за добив на нефт и газ в Северна България.

Дружеството ще инвестира 9.3 млн. евро в продължение на 5 години на четири площадки – „Блок 1-10 Ботево“ (областите Враца и Монтана), „Блок 1-5 Деветаки“ (областите Ловеч, Плевен и Габрово), „Блок 1-7 Търнак“ (областите Плевен и Враца) и „Блок 1-9 Мизия“.

„Моезия“ ще вложи отделно 125 000 евро в опазване на околната среда, предаде „Дневник“.

Регистрираното в Дъблин дружество има интереси към Централна и Източна Европа и работи основно в Румъния, се вижда от сайта му.

..............................................
Огромно нагодище на природен газ, което вероятно съдържа между 300 и 400 млрд. куб. метра газ, откри в Пакистан италианският гигант ЕНИ.

Откритието бе направено в района Киртар Фолд, в близост до едно от съоръженията на компанията на близо 320 км северно от Карачи, обяви ЕНИ в комюнике.

Според фирмата това „потвърждава присъствието на значителен потенциал, който може да бъде разкрит и използван с нови геоложки методи“.

ЕНИ работи в страната от 2000 г. Компанията е най-големият производител в Пакистан със средно 54 800 барела петрол дневно.

...................................................
Докато съседни Гърция и Турция развиваха туристическите си пазари, България остана в плен на бирата, пържените картофки и най-отвратителните сувенири на планетата, пише британският вестник „Индипендънт".

В кореспонденция от Родопите репортерът Филип Норман разказва за впечатляващата пещера „Дяволското гърло" той критикува политиката на държавата в областта на туризма.

„След като соцблокът отвори своите врати за западни туристи, България си спечели слава на място с евтини черноморски курорти като Бургас и Варна. Но райони с извънредно красива природа като Родопите останаха неоползотворени," коментира той.

До планините се стига по някой от пътищата, криволичещи през дефилета, които все още са населени от мечки и вълци, разказва авторът.

„След това минете покрай фермите и старите камиони, останали от ерата на комунизма, част от които се използват за превоз на животни, а други плуват в ръжда, каквото се случи и с идеологията, на която някога служеха," коментира той.

България, както и съседките й Гърция, Турция и Румъния, някога била земя на траките.

„Двамата най-велики герои на древната цивилизация – полуистински, полумитични – били Спартак и Орфей. Първият бил войн, който по-късно бе изигран от Кърк Дъглас. А вторият – музикант с неизмерима красота и харизма, нещо като прототип на Мик Джагър," пише още „Индипендънт".

„Най-страшната гледка в живота ми, по-ужасяваща и от пътническия контрол на „Хийтроу", бе прочутата „Бучаща зала" – огромна сумрачна пещера, намираща се непосредствено под впечатляващ водопад," признава Филип Норман.

„Има, струва ми се, известна аналогия между легендата за Орфей и България като туристическа дестинация. Днес страната се нуждае от съвременен Орфей, който да я изведе напред, без да поглежда назад към миналото," заключва репортерът на „Индипендънт".

......................................
Проектът за третата линия на метрото в столицата ще бъде направен в рамките на следващата година, а реализацията му трябва да се осъществи до 2018 г., обяви директорът на „Метрополитен” Стоян Братоев в рамките на строителен форум в София.

Той припомни, че третият лъч на метрото ще има следния маршрут – от колелото на трамвая по бул. „Ботевградско шосе", през бул. „Владимир Вазов", театър „Зад канала", „Попа", бул. „България", квартал „Красно село", до квартал „Овча купел", предаде бТВ.

Братоев уточни още, че освен планираната трета линия на метрото, се проектира и малък участък между булевардите „Джеймс Баучер" и „Тодор Каблешков".

По думите му, ако до следващата година има готов проект за него, той ще бъде разгледан от Европейската комисия.

През 2013 и 2014 г. пък ще се строят отсечките на метрото до Летище София и безнеспарка в квартал „Младост" 4.

„Около 90 на сто от сегашните линии на метрото се намират под нивото на подземните води. Безвъзмездната помощ за двете фази на проекта е 357 млн. евро, което нямаше как да стане със собствени средства на общината”, коментира Стоян Братоев.

Според него в България към момента има поне 8-10 фирми, които отговарят на изискванията за строителство на метро, въз основа на натрупания досега опит.

Директорът на „Метрополитен" дори отбеляза, че българските фирми дават по-добри предложения и имат по-добре подготвени документация.

...............................................
Управляващите от ГЕРБ да направят одит на компанията „БДЖ – Товарни превози“, предложи депутатът от БСП и бивш транспортен министър Петър Мутафчиев.

„А защо не направите одит и на „БДЖ - Товарни превози“ или ги отписахте вече, защото ще ги продавате?“, обърна се народният представител към депутатите от ГЕРБ.

Поводът за това е разглежданият и внесен от ГЕРБ проект за решение за възлагане на Сметната палата да извърши одит на дейността на „БДЖ – Пътнически превози“ ЕООД за периода 1 януари 2011 г. до 30 септември 2012 г., предаде БГНЕС.

Според Петър Мутафчиев такова решение за одит от Сметната палата обикновено се внася от опозицията, а вместо този одит управляващите спокойно могат да си направят проверката и чрез властовите позиции в изпълнителната власт и ресорното министерство, което оглавяват.

В мотивите към проекта на решение, внесен от депутатите от ГЕРБ, е обърнато внимание на факта, че към настоящия момент от Сметната палата не е извършван цялостен одит, който да обхване дейността на дружеството, включително и дъщерните дружества в холдинговата структура.

До настоящия момент, в съответствие със Закона за Сметната палата, одит на „Холдинг БДЖ“ ЕАД е извършван единствено по отношение на изразходване на предоставената субсидия.

В проекта на решение е предвидено срокът за извършване на одита на дружеството да е до 31 декември 2012 г., а срокът за внасяне на окончателния доклад на Сметната палата в Народното събрание – 31 януари 2013 г.

Според вносителите целта на извършването на одит от Сметната палата на „БДЖ – Пътнически превози“ е да се даде оценка за финансовото управление на дружеството, както и оценка на ефекта от извършените структурни промени.

................................................
Овчаров заплаши със съд шефа на АЕЦ „Козлодуй“ Валентин Николов
Депутатът от БСП и бивш енергиен министър от Тройната коалиция Румен Овчаров заплаши със съд изпълнителния директор на АЕЦ „Козлодуй“ Валентин Николов.

Името на Румен Овчаров беше замесено в новия скандал в енергетиката от Валентин Николов, който намекна, че бившият министър е поръчал побоя над бившия шеф на атомната централа Александър Николов.

Самият Николов обяви, че бившият депутат от ГЕРБ Николай Коцев го е сплашвал по телефона преди случката с побоя.

„Ще потърся съдебна отговорност от изпълнителния директор на АЕЦ „Козлодуй“ Валентин Николов, имам основания за това. Той е институция и като такъв няма право да прави манипулативни внушения“, заяви в парламента Румен Овчаров, цитиран от БГНЕС.

Той обясни, че пред него стоят два варианта – да потърси отговорност от Валентин Николов за клевета или по Закона за задълженията и договорите за непозволено увреждане.

„Поведението му е типично за уплашен човек, който не знае къде се намира“, допълни Румен Овчаров.

Според него е стара стратегия на премиера Бойко Борисов, когато „загуби битката на полето на аргументите и фактите, да я превежда на полето на компроматите и мръсотията“.

„Темата АЕЦ „Белене“ става все по-интересна и все по-болезнена за управляващите“, коментира още бившият енергиен министър.

...................................................

Найденов: ГЕРБ управлява, защото Борисов не прави компромиси
Управлението на ГЕРБ и лично на лидера на партията Бойко Борисов е пример за безкомпромисност и принципност, които нямат аналог, заяви земеделският министър Мирослав Найденов.

„В тази тежка криза от нашето правителство не могат да се очакват чудеса, но това, което даваме като пример по безкомпромисност и принципност, лично от лидера на партията, няма аналог“, каза министърът в интервю за ТВ7.

С тези думи той коментира отстраняването на регионалния лидер на ГЕРБ във Враца Николай Коцев, след като стана ясно, че е отправял заплахи към бившия директор на АЕЦ „Козлодуй“ Александър Николов.

Мирослав Найденов смята, че една от причините сегашното правителство да управлява е, че премиерът Борисов не прави компромиси.

Министърът изрази надежда, че това ще бъде оценено от хората на предстоящите парламентарни избори през есента на 2013 г.

„Не вярвам и не допускам, че ще бъда предложен за лидер на ГЕРБ във Враца, имам много работа като министър, а партийната работа също изисква време“, коментира Мирослав Найденов публикации в пресата.

Земеделският министър посочи още, че не се притеснява от създаването на комисия към парламента, която да разследва случаи на корупция.

„Комисията би имала смисъл, ако се стигне до край. Хората искат действия“, констатира Мирослав Найденов.

...................................................

Младенов: България и Латвия – пример за финансова дисциплина
България и Латвия са пример за финансова дисциплина в Европейския съюз, заяви министърът на външните работи Николай Младенов, съобщиха от пресцентъра на външното ведомство.

„Между България и Латвия има доста прилики. И двете страни минаха през трудни финансови кризи, с цената на много политически усилия дисциплинираха икономическото си управление и днес са пример за финансова дисциплина в ЕС”, каза министърът на съвместна пресконференция след среща с латвийския си колега Едгарс Ринкевичс в сряда.

Министрите обсъдиха сътрудничеството в рамките на ЕС и подчертаха сходните позиции, които двете страни имат по редица европейски теми, включително преговорите за Многогодишната финансова рамка.

„Въпросът е не само колко средства се отделят, за да могат нашите страни да наваксат в своето развитие, но и ползата, която Кохезионната политика има за всички страни в Европа”,  посочи Николай Младенов.

Министър Едгарс Ринкевичс отново подчерта подкрепата на Латвия за присъединяването на България към Шенген.

„България е изпълнила всички критерии. Ние винаги сме настоявали страната ни да бъде оценявана на базата на своите постижения”, заяви от своя страна българският външен министър.

....................................................

ЕК няма да вземе страна в историческия спор между България и Македония
Европейската комисия не смята да взема страна в споровете между България и Македония за културно-историческото наследство, заяви Петер Стано, говорител на комисаря по разширяването Щефан Фюле.

Пред БНР той коментира отношенията София-Скопие и конкретно, излезлия преди дни филм „Трето полувреме".

Според политици и историци в България филмът изкривява събитията от Втората световна война и насажда омраза към страната.

„Ние няма да коментираме чувствата или интерпретациите на която и да е от страните. Ако този филм поставя въпроси, ако се докосва до чувствителни теми, ако създава проблеми в отношенията между двете страни - тогава от тях зависи да обсъдят тези проблеми и да ги преодолеят," заяви Петер Стано.

Той препоръча историците да проведат задълбочени дебати по филма „Трето полувреме", защото той пресъздава събития от Втората световна война.

„Не е работа на Европейската комисия обаче да съди, или да казва чии интерпретации са верни и чии – грешни," категоричен е говорителят на Щефат Фюле.

По думите му, ако филмът бъде оценен от литературната критика, от експертите и историците като проблематичен, ако създава проблеми между България и Македония, двете страни заедно трябва да потърсят решение.

Според Петер Стано, ако правна експертиза докаже, че филмът е проблемен, засегнатата страна може да предприеме съответните правни мерки и тогава ЕК ще влезе в ролята си на пазител на европейските договори.

...............................................
Сърбия ще получи дата за преговори с ЕС в края на 2013 г.
Сърбия може да се надява да получи дата за начало на преговори за членство в Европейския съюз най-рано в края на 2013 г., пише белградският вестник „Вечерне новости“.

Макар че окончателната версия на доклада на Европейската комисия за напредъка на страната още не е готова, вече е известно, че в този анализ ще има критичен тон, пише изданието, като се позовава на дипломатически източници в Брюксел.

Определящи за началото на преговорите със Сърбия ще бъдат изборите в Германия, насрочени за следващия септември, предаде БТА.

„Европейската комисия чака да види какво ще направи правителството в Белград в провеждането на европейските реформи и решаването на мрачната икономическа ситуация и предлага на страната всякакво възможно сътрудничество, макар предизвикателствата да са големи“, заявила представителката на институцията за отношения със Сърбия Мириам Феран, цитирана от вестник „Блиц“.

В Европейския парламент в разговор на евродепутати със сръбския вицепремиер Сузана Грубиешич, Мириам Феран заяви, че когато става дума за изпълнението на реформите, Сърбия тази година е била в специална ситуация заради общите избори.

Тя посочила, че това ще бъде взето предвид по време на изготвянето на годишния доклад на Европейската комисия за напредъка на Сърбия в реформите и изпълнението на условията за напредък към членство в ЕС.

.....................................................

Главното мюфтийство застана зад 13-те, обвинени за радикален ислям
Главното мюфтийство категорично се обяви в подкрепа на 13-те обвиняеми в разпространение на радикален ислям, които се изправиха пред Окръжния съд в Пазарджик във вторник.

„Не се съмняваме в способностите на нашите служители във вероизповеданието, обвиняеми по делото за разпространение на радикален ислям. На тях сме делегирали да разпространяват нашата религия“, заяви главният секретар на Главното мюфтийство Ахмед Ахмедов в интервю за bTV.

Ахмед Ахмедов подчерта, че дейността на техните служители се контролира всеки месец по отношение на проповедите.

Той обясни, че радикален е изключително краен човек, който се развива на ръба на нещата, а ислямът като доктрина проповядва да се следва средният път.

Той не се ангажира с коментар на репликата „Християните трябва да бъдат избити, защото са неверници“, която е пратил един от обвиняемите на съдебната скамейка с аргумента, че подлежи на доказване от страна на прокуратурата.

„Подобни реплики от устата на един истински мюсюлманин не могат да бъдат изречени. Изкарано е от контекста на някои неща, с цел да се деструктира мюсюлманската общност в страната. Това е световен тренд по отношение на исляма, тоест настройването на обществото срещу мюсюлманите“, обясни още Ахмед Ахмедов.

Прокуратурата твърди, че обвиняемият Ахмед Ахмед от Пазарджик е извършвал проповеди, че победата за исляма ще стане с меч. Най-напред обаче хората трябвало да станат мюсюлмани, а държавата - халифат.

„Самият обвинителен акт е доста нестойностен. Прокуратурата може и да не настройва обществото, но самият факт, че 13 религиозни лидери са обвинени, довежда до мисълта, че това е нещо страшно. Тоест това е само началото“, изрази притеснения главният секретар на мюфтийството.

В подкрепа на убеждението си, че 13-те обвиняеми са невинни по презумпция, той изтъкна факта, че са „минали през сериозен кастинг, докато стигнат до тези позиции“.

Ахмед Ахмедов изрази позицията, че службите за сигурност на България са инструмент за противопоставяне на гражданите на етнически принцип, но не знаел на кого.

Отново попитан защо казва, че някой има за цел да разбуни духовете, той отговори, че „всичко това навежда до най-лошото, че по някакъв начин в страната се опитва да се ограничи религиозният живот на мюсюлманите, не знаем кой се опитва да го ограничи“.

За нелегалната организация „Ал Уакф ал ислями“ Ахмед Ахмедов каза, че тя е имала дейност в страната „по времето на господин Генджев“.

„Тя се е самозакрила и не е регистрирана. Едни хора, които са твои колеги, вършейки дейността, която всички колеги вършат, и не застрашавайки божествения ред в страната, в един момент излиза, че са лоши“, добави Ахмед Ахмедов.

По отношение на атентатите и организацията на този в Бургас от 18 юли секретарят на мюфтийството изтъкна, че мюсюлманите в България са по-скоро страхливи, а не дотолкова радикални.

„Ролята на държавата е да не допуска такива радикални субекти в страната. Тези хора тук са наши граждани, не са били някъде в чужбина и да са дошли тук впоследствие“, обясни Ахмед Ахмедов.

Той отказа коментар за чуждестранното финансиране на незаконния клон на „Ал Уакф ал ислями“ в Родопите.

„Това е стартът на репресиите. Хората си въобразяват, че оттук започва ходенето по мъките. Това са очакванията, хората са богобоязливи по отношение на това нещо“, коментира още Ахмед Ахмедов, след което се обърна към гражданите с думите:

„Никой от гражданите не трябва да се страхува от мюсюлманите. Самото мирно присъствие на мюсюлманите в Пазарджик снощи показа, че те са там за морална подкрепа, те не са там, за да укоряват органите на реда и да протестират. Страхът лесно се манипулира и той избива там, където не трябва“, заключи Ахмед Ахмедов.

............................................
Преасфалтират „Цариградско шосе" догодина
От следващата година започва поетапната реконструкция на бул. „Цариградско шосе" в София, заяви кметът на Столична община Йорданка Фандъкова.

Тя уточни, че преасфалтирането на булеварда ще започне от участъка от входа откъм магистрала „Тракия", предаде БГНЕС.

Фандъкова уточни, че през 2013 г. ще се ремонтира и бул. „Владимир Вазов" от моста „Чавдар" до „Ботевградско шосе", както и бул. „Прага" от „бул. Ген. Скобелев" до бул. „Пенчо Славейков". Бул. „Ботевградско шосе" ще се ремонтира от ул. „Летоструй" до Околовръстния път.

През 2013 г. ще завърши строителството на 6 детски градини в столицата и ще започне изграждането на 6 нови градини – в районите „Панчарево", „Слатина", „Надежда", „Оборище" и „Нови Искър".

По думите на градоначалника ще започне и изграждане на Центрове от семеен тип и няколко защитени жилища.

През следващата година ще продължи работата по проекта за „Изграждане на интегрирана система от съоръжения за третиране на битовите отпадъци на Столична община", все още тече изборът на изпълнител за инсталацията за третиране на битови отпадъци, подчерта Фандъкова.

Столичният кмет обясни, че процедурата за подаване на документи за концесията на част от „Западен парк" ще започне отново и апелира към социално отговорния бизнес да обърне внимание на този проект.

....................................................

АП: България – назад във времето, с бясно модернизирано общество
Посещение в България може да ви накара да се почувствате така сякаш се връщате назад във времето и ставате свидетели на общество, което се е модернизирало с бясна скорост, пише журналистката Корали Карлсън в „Асошиейтед прес” в свой материал за България.

„Дърпана от коне каруца преминава покрай нас на път за кафене в заспалия български планински град Якоруда, където пием еспресо и дъвчем тестени изделия със сирене. На широкия градски площад хората се въртят около изложена съветска гаубица, пъдят улични кучета и хвърлят бегли погледи на чужденката, която прави снимки”, разказва още авторката в статията си, озаглавена „България – древни руини, бързи коли и сирене".

„Само няколко дни преди това в София надвиквахме пулсиращата музика в един от горещите нощни клубове в България, изпълнен с момичета с къси поли, танцуващи върху масите, и с метални детектори на входа”, посочва Карлсън.

„Посещение в България може да ви накара да се почувствате така сякаш се връщате назад във времето и ставате свидетели на общество, което се е модернизирало с бясна скорост. По пътищата се движат едновременно мулета и „Ферари”-та. Близо до магазин, в който се продават дрехи на „Прада” и „Версаче”, възрастни жени продават плетени на една кука и бродирани покривки за маса. Порутени жилищни сгради от времето на СССР гъмжат от хора, както и лъскав нов Мол”, пише авторката, която е сгодена за българин, живеещ в Ню Йорк.

Тя споделя впечатленията си от второто си идване в страната това лято, когато посетила София, малки планински селища, древни римски руини и черноморски курорти.

„Никъде разполовяването на две не е толкова очевидно и приятно, колкото в София”, допълва Карлсън като разказва за разходката си по жълтите павета в центъра на града до катедралата „Свети Александър Невски".

„В близък затревен парк на бит пазар се продават традиционни ръчно изработени предмети и сувенири от комунистическото минало на България, включително партийни книжки, в които хората записвали месечния си членски внос за Комунистическата партия”, пише Корали Карлсън.

„Но през нощта посещаваме заведения в София с мускулести мъже и кльощави, оскъдно облечени жени. В „Бар Флайт” седим навън и наблюдаваме пристигането на лъскави нови коли „Астън Мартин”, „Ферари” и мощни „Мерцедес Бенц”, продължава журналистката.

Тя е посетила и черноморското крайбрежие, което според нея е „голяма притегателна сила за туристите, особено руснаци".

Авторката отбелязва, че месец след самоубийствения атентат на летището в Бургас, при който бяха убити петима израелски туристи и българския шофьор на автобуса, белезите от атаката са незабележими за обикновения посетител.

„Плажовете продължаваха да са пълни хора”, пише още Карлсън.

Тя е особено впечатлена от руините от Римската, Византийската и Османската империя, които разгледала при посещението си в Несебър и Пловдив.

Силно впечатление й е направила и българската кухня, поради което определя страната като кулинарен рай. Споменати са мусаката, пълнените чушки, сиренето (посочва гръцкото сирене фета), гъстото кисело мляко, шопската салата, баницата, меда.

Авторката отбелязва, че повечето знаци по улиците са изписани на български и английски език, а повечето ресторанти имат менюта на английски, понякога с хумористичен превод.

Тя допълва обаче, че общуването на английски може да бъде трудно, тъй като българите не разбират добре американския акцент.

Най-голямо объркване у нея е предизвикало клатенето на главата в обратна посока като знак за „да" или „не".

„Главата ми се върти в погрешната посока, само като си помисля за това", завършва авторката.

.............................................

Ученик на 13 г. от Русе – най-четящото дете в България
13-годишен ученик от Русе е най-четящото дете в България, показват резултатите от националната кампания „Забавното лятно четене 2012“.

Седмокласникът Даниел Георгиев от СОУ „Възраждане“ е изчел цели 213 заглавия, а интересът му към четенето е насърчаван и от майка му Петя Георгиева, която е библиотекар в Регионалната библиотека „Любен Каравелов“, предаде БГНЕС.

Даниел обича много и компютрите – именно докато се рови в интернет, е попаднал на кампанията „Забавното лятно четене“.

„Тъй като много обичам да чета, реших да се включа. Не казах на родителите ми – те разбраха чак накрая, когато обявиха, че съм победител“, сподели ученикът.

Той разказва, че любимите му книги са „Бай Ганьо“, „Под игото“, „Хари Потър“, „Приказка без край“. Макар да е почитател на новите технологии, чете само хартиени книги и все още не е подхващал електронна.

Русе спечели още две награди в „Забавното лятно четене“ - състезанието за най-четящ град и най-четящо училище – СОУ „Христо Ботев“, чиито възпитаници са прочели през ваканцията 602 книги.

Близо 2000 малки читатели са се записали в детския отдел на русенската библиотека „Любен Каравелов“, съобщи директорката Теодора Евтимова.

Близо 60% са момичетата, а останалите са момчета. По-активни са децата до 4. клас, които са два пъти повече от учениците от 5. до 7. клас, показва статистиката.

За титлата „най-малък читател“ спорят няколко малчугани, които са на по 3 годинки, чиито родители им вземат книжки с картинки и с твърди корици.

„Искам да поздравя русенци за това, че техните деца са най-четящите деца в България за тази година. Радваме се, че нямаме отлив на читатели от детския отдел, напротив. Ние правим всичко възможно да популяризираме различните инициативи за четене сред подрастващите, включително и свързаните с интернет, и по тази причина има и доста деца, които се записаха това лято“, сподели Теодора Евтимова.

Наблюденията сочат, че извън задължителната литература децата много търсят книги за тайнства, магии, „Хари Потър“, „Властелинът на пръстените“ и други от тази тематика.

Радостно е, че библиотеката успява да набави и нови книги – над 800 тома влязоха благодарение на благотворителната кампания, организирана от фондациите „Обществен фонд Русе“ и „Децата на Русе“. С тези средства бяха закупени и над 20 електронни книги.

.................................................

Франция затваря посолства заради карикатура на пророка Мохамед
Франция ще затвори в петък свои посолства и училища в близо 20 държави от съображения за сигурност заради публикуването на карикатури на пророка Мохамед във френското сатирично издание „Шарли ебдо", съобщи външното министерство в Париж.

Мюсюлмански лидери осъдиха карикатурите като нова обида.