Новините на 1 август 2012

http://novinite.bg/


Добрев в Израел: Снимката на атентатора е готова на 96%
Българският министър на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев заяви, че експертите по съдебна медицина са близо до сглобяването на снимка на атентатора самоубиец, който уби шестима души при нападение срещу израелци в Бургас на 18 юли.

„Разследването на атентата напредва и ние успяхме да пресътворим 96% от лицето на убиеца“, заявил Добрев на среща с израелския президент Шимон Перес в Йерусалим“, съобщава канцеларията на държавния глава, цитирана от АФП и БГНЕС.

„До няколко дни ще получите цялостни снимки на терориста, на тези, които са го изпратили, и на съучастниците му“, допълнил Добрев.

По думите му разследването показало, че атентаторът е бил в България около 20 дни преди да се взриви в автобус с израелци на бургаското летище.

При атентата загинаха петима израелци и българският шофьор на автобуса.

Министърът съобщил, че се провежда интензивно издирване на още съучастници.

Малко след атентата на 18 юли властите пуснаха видео от летището с дългокос млад мъж, облечен като турист, за когото се смята, че е атентаторът самоубиец.

.............................................................

Посланикът на Израел: За влошаване на отношенията между България и Израел не може да се говори
За влошаване на отношенията между България и Израел вследствие на атентата в Бургас не може да се говори, заяви израелският посланик в страната Шаул Камиса-Раз.

„Това, което е написано в „Ню Йорк таймс“, е написано от хора, които не мислят доброто на България, които нямат реална представа за положението на нещата“, каза посланикът на Държавата Израел у нас Н. Пр. Шаул Камиса-Раз, предаде репортер на БГНЕС.

Израелският посланик бе помолен да коментира публикации във влиятелното американско издание, че отношенията между България и Израел са застрашени след атентата в Бургас. Шаул Камиса-Раз разговаря със здравния министър Десислава Атанасова в Министерството на здравеопазването.

Преди да направи коментара си по темата, посланикът на Израел подчерта, че терористичният акт няма да промени плановете и живота и адекватният отговор на тероризма ще бъде засилване на сътрудничеството във всички области.

За да опровергае тезата на „Ню Йорк таймс“, той каза, че отношенията между двете страни са изключително топли и добри, и припомни посещението на израелския министър на туризма у нас, посещението на българския енергиен министър в Израел, което тече в момента.

„Място за такива съмнения по отношение на отношенията между България и Израел просто няма“, каза Н. Пр. Шаул Камиса-Раз. Той се мотивира и с предстоящата междуправителствена среща, на която ще присъстват правителствата и на двете държави.

„Как може при това положение да се говори за влошаване на отношенията“, заяви той.

..............................................................

Бизнес

300 млн. лв ще получи бизнесът за зелена икономика
Бизнесът ще получи 300 милиона лева за енергийна ефективност и зелена икономика, съобщиха от пресцентъра на Министерство на икономиката, енергетиката и туризма.

Осигурени са 150 млн. евро безвъзмездно финансиране и 150 млн. евро под формата на кредити от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

Безвъзмездната финансова помощ за един проект може да достигне 2 милиона лева, като няма минимален размер на отпусканата помощ.

Максималният интензитет на безвъзмездната помощ е до 50 на сто от общата стойност на допустимите разходи по проекта.

Това става възможно благодарение на процедура за енергийна ефективност и зелена икономика по Оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика 2007 – 2013“, която стартира на 28 юни.

Тя ще е постоянно отворена, като крайният срок за подаване на проектни предложения е 31.10.2013 г.

Инициативата е на Министерство на икономиката, енергетиката и туризма и Европейската банка за възстановяване и развитие, която обединява в едно:

- Процедура за безвъзмездна финансова помощ, по която средствата се предоставят от Оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика“ 2007 – 2013

- „Заемното финансиране”, предоставено от ЕБВР чрез шест търговски банки в рамките на Кредитна линия „Енергийна ефективност за конкурентоспособна индустрия” в България (BEECIFF). За началния етап са избрани местните търговски банки Алианц банк – България, Банка ДСК, МКБ Юнионбанк, Прокредит банк – България, Райфайзенбанк – България, Уникредит Булбанк.

Сред целите на програмата е подобряването на ефективността и производителността на полезните за околната среда технологии, използвани в малките и средни предприятия.

Търси се и намаляване на енергоемкостта и неблагоприятното екологично въздействие чрез насърчаване на енергоспестяващи производствени технологии, които са полезни за околната среда и намаляват отпадъците.

В процедурата могат да участват микро, малки и средни предприятия по смисъла на Закона за малките и средните предприятия и юридически лица, регистрирани съгласно Търговския закон или Закона за кооперациите.

Фирмите могат да кандидатстват с проекти за енергийна ефективност, които водят до намаляване на потреблението на енергия (и/или горива) спрямо базовата линия или за единица произведена продукция.

Проектите с енергиен одит трябва да водят до минимум среден процент на енергийно спестяване, равен на или по-голям от 10%.

Приемат се също проекти за отопление и вентилация от възобновяеми енергийни източници за собствени нужди (соларна, геотермална, термопомпи, биомаса от неселскостопански произход).

В зависимост от избрания подход проектите се делят на: технологични проекти – лесни и малки проекти с използване на оборудване от Списъка на материали и оборудване, допустими за финансиране; и проекти с енергийно обследване – по-големи и по-сложни проекти, основаващи се на препоръките от извършен енергиен одит.

Основната цел на енергийния одит е да предостави на кандидата професионална и компетентна основа за идентифициране, приоритизиране и подбор на мерки за енергийна ефективност.

Одитът се отнася до предвидените инвестиции, като процентът енергийни спестявания се изчислява за конкретната мярка, а не за промишлената система като цяло. Максималната продължителност на един проект е 12 месеца.

Предвижда се и изцяло нов механизъм на изпълнение и осъществяване на процедурите за избор на изпълнители за дейностите по проекта.

Изборът на изпълнители се осъществява на етап подготовка на проектното предложение, т.е. преди подаване на Формуляра за кандидатстване и приложенията към него в Договарящия орган – Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ и представлява критерий за допустимост на съответния проект.

Предимството на този подход е в това, че действителните инвестиционни разходи са известни още на ранен етап от цикъла на проекта.

Новост представлява и ролята, отредена на банките партньори в процеса на подготовка на проектното предложение.

За предприятия, които изпълняват проектите си със собствени ресурси в кредитна институция, която може да е различна от банка партньор, банките партньори потвърждават наличието на минимум 80% от общо допустимите разходи по проекта.

За предприятията, които не разполагат с този ресурс, банките предоставят становище относно кредитоспособността на предприятието за получаване на кредит като начин за осигуряване на необходимото финансиране за изпълнението на проекта си.

Наличието на минимум 80% от общо допустимите разходи по проекта представлява критерий за допустимост на съответния проект.

.....................................................

Бернар Москени, Главен изпълнителен директор на VIVACOM
„Той е французин, той е елегантен, той е стратег, той е водачът, той е главен изпълнителен директор, той е име". С тези думи служителите на българската телекомуникационна компания VIVACOM обичат да описват своя главен изпълнителен директор Бернар Москени.

Бернар Жан Люк Москени се установява в България през далечната 2008 г., а поводът за предприемането на тази решителна стъпка се нарича „VIVATEL" - днешният „VIVACOM". Това е първата българска телекомуникационна компания и най-бързо развиващия се мобилен оператор в страната. Но защо именно французинът Бернар Москени е избран да застане начело на VIVACOM? Отговорът се крие в неговия дългогодишен опит в сферата на финансите и телекомуникациите.

След като завършва „Икономика и финанси" в Института за политически науки в Лион, г-н Москени работи последователно във Франция, Мексико, Италия, Белгия, Румъния и сега в България.

Кариерата му започва в компанията Рено и в Suez Bank. Истинското му посвещаване в света на телекомуникациите обаче настъпва през 1994 г., когато г-н Москени става Главен финансов директор на инвестицията на Франс Телеком – Telefonos de Mexico (Telemex). Работата му в Telemex го отвежда в Мексико, където отговаря за развитието на мрежата на дъщерен фиксиран оператор там. От 1997 г. той се включва и в създаването на дъщерната на Франс Телеком компания MobilRom, който в последствие се превръща в Ориндж Румъния. Първоначално той е Главен финансов директор, а след това заема поста на Главен изпълнителен директор. Непосредствено преди да поеме Българската телекомуникационна компания, Бернар Москени е Главен изпълнителен директор на един от водещите белгийски телеком оператори – „Mobistar".

Днес Бернар Москени е на българска земя, макар и да прекарва по-голямата част от времето си високо във небето, на 15-тия етаж в офис сградата на VIVACOM в София. Оттук той има поглед над забързания живот, който кипи в българската столица и над една от най-големите компании в България, наброяваща над 3000 служители.

Бернар Москени е приветлив, усмихнат, галантен и любезен, но същевременно е строг и взискателен. За това му държание имат вина както френският му произход и възпитание, така и някои от девизите, които го ръководят в живота: „Усмихвай се и всичко ще е наред" и „Запази спокойствие и бъди естествен".

За българските си служители Бернар Москени говори с признателност и гордост. Той е прозорлив човек. Още когато застава начело на VIVACOM, г-н Москени далновидно заменя чуждестранните мениджъри с български екип от професионалисти – те познават по-добре българската действителност, българския пазар и нуждите на българските клиенти.

Тенденцията продължава и до днес и в момента във VIVACOM почти не работят чужденци, а и няма нужда. Самата компания инвестира много в обучението и професионалното развитие на своите служители, които се усъвършенстват непрестанно. Опитите на г-н Москени да усъвършенства своите познания по български език засега обаче остават напразни. Разбира български сравнително добре, но да говори на нашия език остава трудна задача – по-трудна дори и от ръководството на една телекомуникационна компания!

Според Главният изпълнителен директор на VIVACOM, българите са късметлии! Като голям любител и ценител на природата, Бернар Москени дори „завижда" за природните дадености на нашата страна и се възползва от тях във всеки един удобен момент. Французинът обича да си прави дълги разходки в планината и обожава голфа. VIVACOM е спонсор на различни голф клубове и турнири (Голф Клуб Света София и „Black Sea Rama").

И не на последно място Москени е фен и на високите скорости. Бернар кара Lexus хибрид, но любимата му кола е старият му Austin от 1967 г., който той купува в Германия и реставрира сам. В допълнение, многото шампионски титли, спечелени от VIVACOM Rally Team, са причина да се гордее с решението на компанията да подкрепя винаги най-добрите!

София остава един от любимите градове на г-н Москени. Разположението на Витоша в близост до града му навява скъп спомен за родния му алпийски град Гренобъл. Според французинът обаче София има и други големи предимства, с което не могат да се похвалят много европейски столици – всичко е близо и животът не е скъп. Най-безценни за него обаче остават приятелствата и контактите, които си е създал в България през годините.

Любовта на Бернар Москени към България се споделя и от неговото семейство. Изпълнителният директор на VIVACOM живее тук заедно със съпругата си Мари-Анжел и с дъщеря си Лор. Жена му дотолкова се е запалила по нашата страна, че едно от хобитата й е да реставрира икони. Благодарение на тази си страст тя е посетила редица манастири и е опознала много добре българския бит, душевност и традиции, за които разпалено разказва на съпруга си.

Самият Бернар обаче рядко има време да изучи в детайли българската култура. Благодарение на многобройните светски мероприятия и честите срещи с български спортисти, артисти, писатели и културни дейци обаче г-н Москени е добре запознат с актуалното развитие на българската култура и с нейните постижения.

Здрав дух, каляван чрез упорит труд, в здраво тяло, поддържано днес чрез дълги разходки в полите и по билата на българските планини – това явно е една от формулите за успех на Бернар Москени.

......................................................

Дянков: Между 7 и 10% по-високи пенсии догодина
Между 7 и 10 на сто по-големи пенсии могат да взимат българите през новата година, заяви в Пловдив министърът на финансите Симеон Дянков.

Необходимите средства могат да бъдат заложени в бюджет 2013, уточни той, цитиран от Дарик радио.

Предложението, което се обсъжда и се подкрепя от премиера, е увеличението да е най-голямо за хората с най-ниски пенсии, каза още Дянков.

Повишаване на минималната работна заплата от 290 на 330 лв. е невъзможно към момента. Така финансовият министър коментира предложението на синдикалистите от КТ „Подкрепа".

Той обаче уточни, че е съвсем реалистично увеличение от 310 лв., което актуално се обсъжда. Дянков отново подчерта, че фокусът на правителството е върху пенсиите на възрастните хора.

.....................................................

Дянков: Ръст в приходите на държавните служители още този месец
Още от този месец държавните служители ще почувстват ръст в доходите си, заяви вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.

Този ръст ще бъде средно с около 20 процента, благодарение на новия модел и система за заплащане в държавната администрация, който влезе в сила от този месец, каза Дянков във вторник в интервю за bTV.

„Заради това чувствително увеличение, което изпреварва инфлацията, основният приоритет на кабинета догодина си остава увеличението на пенсиите“, посочи финансовият министър.

По думите му всички излишъци и по-големи приходи в бюджета през тази и следващата година ще отидат в увеличение на доходите, но и за по-голямо национално съфинансиране на европейските проекти.

„Правим всичко възможно хората в края на този мандат да са по-добре не само от гледна точка на музеи и магистрали и инфраструктура, а и доходите им да са по-добри от тези, с които са свикнали в средата на 2009 година“, подчерта той.

„Ако се види ножицата между българските и гръцките средни пенсии, гръцките ще са паднали до средата на следващата година с 40 процента, а нашите ще са се вдигнали номинално с около 15 процента, а реално с 4-5 процента за средната пенсия“, коментира Дянков.

Министърът очерта два варианта за увеличение на пенсиите. Според него най-вероятно малките пенсии ще се увеличат отново с по-голям процент, отколкото най-големите пенсии.

При всеки един от сценариите увеличението на пенсиите ще компенсира натрупаната през последните три години инфлация от около 8 процента, категоричен е Симеон Дянков.

.................................................................

Туристи от други страни компенсирали отлива на израелски летовници
Туристи от други страни са компенсирали отлива на израелски летовници в България след атентата на Летище Бургас, заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

„В първоначалния момент след атаката на Летище „Сарафово“ в Бургас имаме намален брой посещения от Израел. Хубавото е, че до голяма степен тези места се запълват от други туристи, но все пак трябва да се погрижим да няма такъв спад, защото туристите от Израел за миналата година са 138 хиляди“, каза Добрев пред БНР.

„Основната цел на посещението ми е да уверим израелските туристи, че България е безопасно място за почивка. Мисля, че ще успеем да го постигнем“, посочи Добрев, който е на посещение в Израел.

Министърът смята, че повишените мерки за сигурност трябва да останат не само за сезона и не само по летищата.

„От по-големите мерки за сигурност ние само можем да спечелим, но все пак хората идват на почивка и не трябва да бъдат ограничавани действията им“, посочи той.

...................................................................
Найденов: Хлябът няма да стане 2 лв.
Хлябът в България е с най-ниска цена в Европейския съюз, но все пак няма как тя да скочи до 2 лв., заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

„Това би било извън анализите, които ние правим. Ако това се случи, би било спекула“, подчерта Найденов пред bTV.

По думите на министъра свитото потребление и голямата конкуренция няма да позволят да се реализират прогнозите, че цената на хляба ще достигне 2 лв.

„Пазарът няма да позволи да има чак такъв ръст, защото такива цени биха свили още повече потреблението“, обясни министър Найденов.

Той бе категоричен, че няма да има лавинообразен скок нито в цените на хляба, нито при другите хранителни продукти. Според Найденов проблемът е в това, че българинът не е платежоспособен.

„Цените са най-вече функция на потреблението“, посочи той. „Факт е, че са най-ниски в Европа, но какво от това“.

Найденов съобщи, че с премиера Бойко Борисов ще бъдат разгледани варианти за ръст на приходите на българските граждани.

....................................................

Павлова не хареса 3 км от Лот 4 на „Тракия”, няма да го пускат предсрочно
Три километра от Лот 4 на автомагистрала „Тракия“ ще бъдат преасфалтирани, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова след инспекция на трасето.

Причината не е заради качеството на сместа, а заради несъответстващи нива. Два километра циментова стабилизация и един километър асфалтово покритие ще бъдат премахнати, посочи тя, цитирана от bTV.

„Изпълнителят няма да може да пусне предсрочно обекта на 1 август, както беше заявил, но за нас е по-важно качеството. Надявам се следващите седмици и до края на август да се довърши участъкът и тези 17 км до Петолъчката да бъдат пуснати“, каза Павлова.

Най-голямото съоръжение по цялата магистрала – мостът над река Тунджа, вече е завършен.

Министърът отправи апел към бизнеса да изгражда бензиностанции по протежение на цялата магистрала, като отговорните институции ще съдействат това да стане по-бързо, защото не може по аутобана да няма нито една бензиностанция и на шофьорите да им се налага да влизат в населените места, за да зареждат.

Лиляна Павлова се обърна с призив и към мобилните оператори да подобрят обхвата на клетките си, тъй като на много места по трасето той се губи.

.................................................

Поскъпват билетите за междуградските автобуси
От 1 август се повишават цените на билетите за междуградските автобуси, съобщиха превозвачи.

Средно между 4 и 7 на сто по-скъпо ще излиза пътуването с автобус в страната, обясни председателят на Национално сдружение на автобусните превозвачи Ивайло Константинов пред Дарик радио.

От април миналата година досега се е натрупало повишение в цените на горивото от 10 на сто, което не е отразено в стойността на билетите.

Константинов обаче обясни, че не може автоматично да се взема скокът в цената на горивото и да се отнася автоматично в стойността на услугата за крайния клиент.

При различните фирми горивото формира между 40 и 70 процента от себестойността на превоза.

Константинов изчислява, че повишението в цените на билетите би трябвало да е между 4 и 7 на сто.

Така например билет от София до Бургас сега струва средно по 28 лева, а след увеличението цената му ще бъде почти 30 лева.

При предприемане на пътуване от столицата до Варна пък, след увеличението билетът ще струва малко над 34 лева в едната посока.

.................................................

БСП: Найденов е като кралица Мария-Антоанета за хляба
БСП оприличи земеделския министър Мирослав Найденов на френската кралица Мария-Антоанета и репликата й „Като няма хляб, да ядат пасти“.

Повод за сравнението на социалистите стана ситуацията с поскъпването на хляба, предаде Дарик радио.

Лидерът на левицата Сергей Станишев пък за пореден път призова управляващите да си ходят, защото не се справят.

Според лидера на социалистите отсега нататък пътят на ГЕРБ е само един – извън властта.

„Това е едно отиващо си правителство. Лебедова песен за господин Борисов и неговата компания. Въпросът е колко вреди и щети ще успеят да нанесат в последната година, правейки всичко ударно, като за последно“, коментира Станишев.

Депутатът от левицата Михаил Миков оприличи земеделския министър Мирослав Найденов на френската кралица Мария-Антоанета и прословутата й реплика към хората: „Като няма хляб, да ядат пасти“.

„Това бил най-вкусният хляб в Европа. Да де, ама тези, които нагъват предимно хляб, няма как да сравняват с други европейски страни колко е вкусен техният хляб“, допълни народният представител.

Според Миков правителството така и не казва как ще компенсира доходите на хората, след като хлябът поскъпне.

Социалистите допълниха, че от 20 години насам не са имали по-високи ценови равнища на зърното и брашното.

.............................................

Шимон Перес: България и Израел ще запазят добрите си отношения
България и Израел са страни с обща история и приятелски взаимоотношения, които независимо от случилото се ще запазят, заяви президентът на Израел Шимон Перес.

Това Перес каза по време на срещата си с министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, съобщиха от енергийното министерство.

Президентът благодари за навременните мерки за сигурност, които България е предприела след атентата на Летище Бургас от 18 юли, при който загинаха шестима души, и посъветва израелските граждани да продължат да посещават България.

Терористичният акт ще направи взаимоотношенията между двете държави по-силни, увери министър Добрев.

Той запозна президента с действията, които България е предприела за гарантиране на сигурността на израелските туристи.

Делян Добрев запозна Шимон Перес с икономическата обстановка в България и покани израелски инвеститори да участват във високотехнологичния проект „София Тех Парк“.

.........................................................

България и Израел ще си сътрудничат в здравеопазването
България и Израел ще подпишат договор за медицинско сътрудничество през септември, стана ясно след срещата на посланика на Държавата Израел в България Н. Пр. Шаул Камиса–Раз и българския министър на здравеопазването Десислава Атанасова.

„Договор за медицинско сътрудничество между България и Държавата Израел ще бъде подписан на 10–11 септември по време на междуправителствена среща в Израел“, каза Шаул Камиса–Раз след срещата си с Атанасова, предаде агенция „Фокус“.

„Терористичният акт няма да промени нашите планове и нашия начин на живот и адекватният отговор на тероризма ще бъде засилване на сътрудничеството във всички възможни области“, подчерта израелският посланик в България.

„Имаме намерение да организираме медицинска група от Израел, която ще дойде в София и ще връчи благодарствени писма на екипите от Бургас и София, които се грижеха за пострадалите при терористичния акт. Няма съмнение, че сътрудничеството в медицината ще се развива в близките години, и със сигурност основата на това сътрудничество ще бъде подписването на договора за медицинско сътрудничество между България и Израел“, каза още посланикът.

„Виждам желание за промяна, което започва от президента и министър–председателя за отиване на България към по-добро“, продължи той.

„Терористичната атака в Бургас показа, особено в областта на здравеопазването, адекватната реакция. Причинени са щети и жертви на двете страни. Много положително е да видиш такъв екип от министри, които присъстваха на събитието от самото начало до края и помагаха. Като човек с опит в подобни ситуации бях впечатлен на мястото на събитието, в болниците. Впечатлението, което получих по телефона и по имейл от екипите, които дойдоха от Израел, всички споделиха, че медицинските екипи от българска страна са действали изключително професионално“, посочи посланикът.

...................................................

Разследват шефа на ЕЦБ за конфликт на интереси
Специалният орган на ЕС за вътрешен контрол започна разследване на президента на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги по сигнал за конфликт на интереси.

През юни неправителствената организация Европейски център за корпоративно наблюдение обвини Драги в липса на независимост заради членството му в международен форум на държавни и частни финансови лидери – Групата на Трийсетте (Г-30).

Председателствана от бившия президент на ЕЦБ Жан-Клод Трише, Г-30 обединява представители на влиятелни регулатори, финансисти и учени.

Сред членовете са Пол Волкър – бивш президент на централната банка на САЩ, управителят на канадската централна банка Марк Карни и сегашният шеф на „Банк ъв Ингланд“ Мървин Кинг.

Според вносителите на сигнала обаче членството на Драги в Г-30 противоречи на етичните правила на ЕЦБ.

„Получихме жалба и изпратихме писмо до ЕЦБ“, съобщи Гунди Гадесман, говорителката на омбудсмана на ЕС, като така потвърди, че е започнало разследване на Драги по предполагаем конфликт на интереси, предаде bTV.

„Сега чакаме отговор. Европейската централна банка има срок до края на октомври за отговор“, допълни г-жа Гадесман.

Самият Драги е подложен на силен натиск тази седмица заради заседанието по паричната политика на ЕЦБ в четвъртък, на което се очаква да бъдат взети мерки, за да бъде овладяна дълговата криза в еврозоната.

............................................................

10 000 лв получи семейството на загиналия в атентата шофьор
Семейството на Мустафа Кьосов – шофьорът, загинал при атентата срещу израелски туристи в Бургас на 18 юли, получи 10 000 лева помощ от държавата.

Парите бяха връчени от областния управител на Благоевград, предаде бТВ.

36-годишният Мустафа Кьосов остави жена и 10-годишна дъщеря. Близките на семейството разказаха, че той е бил единствената подкрепа за цялата фамилия, защото бил единственият работещ.

Лятото Мустафа работел на морето, а през зимата шефът му в транспортната фирма му осигурявал заетост в Банско.

В община Якоруда беше разкрита дарителска кампания в подкрепа на близките на Мустафа.

.............................................................

Евростат: 12.4% безработица в България през юни
Безработицата в България през юни е била 12.4%, сочат данни на европейската статистическа служба Евростат.

Данните показват още, че безработицата сред младите хора под 25-годишна възраст в страната е била 29.6% през същия месец.

Безработните мъже са били 13.9%, а жените без работа – 10.7%.

През юни безработицата в страните от еврозоната е достигнала 11.2% от икономически активното население, което е безпрецедентно високо ниво, съобщи още Евростат.

Според статистическата служба безработните през юни са били 17.8 милиона, което е със 123 000 повече в сравнение с предходния месец и с 2.02 милиона повече, отколкото през юни миналата година.

Що се отнася до Евросъюза като цяло, безработицата през юни е достигнала 10.4% от трудоспособното население, каквото е било нивото през май, и това също е рекорд.

Най-ниска е безработицата в Австрия – 4.5%, следват Холандия с 5.1%, Германия и Люксембург – с по 5.4%.

Най-много хора без препитание има в Испания – 24.8%, а по данни от април в Гърция безработните са били 22.5%.

В тези две страни е регистрирана и най-високата младежка безработица (лицата до 25 години) – 52.8% в Гърция и 52.7% в Испания.

Инфлацията в еврозоната през юли е останала на нивото на юни – 2.4% в годишно изражение, гласят данни на Евростат.

Вече 20-и пореден месец инфлацията в зоната на общата валута надхвърля границата от 2%.

............................................................

Още от "Общество": Народна представителка от ГЕРБ се снимала в Италия с издирван българин | Българските работодатели масово уволнявали бременни | Младеж и девойка оцеляха по чудо, влак блъсна колата им | Ново земетресение разлюля Перник | Микробус падна в 40-метрова пропаст край Исперих | Депутатите дават 175 000 лв. за тоалетна хартия |

.........................................................

VIVACOM и френската култура в България: какво общо?
Какво свързва компания VIVACOM с Франция? Запознатите с управленската структура на българския телеком веднага ще вдигнат ръка и ще заявят, че свързващото звено е французинът Бернар Москени – Главен изпълнителен директор на VIVACOM.

Отговорът не е грешен, но е непълен. Най-силната връзка между телекома и Франция се крие в културата! Благодарение на традиционното партньорство на VIVACOM с Център за култура и сътрудничество Френски институт (България) и дългосрочните сътруднически отношения, които телекомът поддържа с Френско-Българската търговска камара, VIVACOM се включва и подкрепя финансово голям брой културни инициативи, целящи популяризирането на френската култура в България.

Френският институт е една от най-активните културни институции в България. Сътрудничеството му с VIVACOM води началото си от 2008 г., когато французинът Бернар Москени заема поста на Главен изпълнителен директор на Българската телекомуникационна компания. Благодарение на това партньорство през последните години VIVACOM подкрепи редица значими за културния афиш на страната ни проекти, свързани с френската култура.

От няколко години програмата на Френския институт в София включва организирането на изложби, представящи творчеството на бележити съвременни и класически френски художници. VIVACOM подкрепя традиционно тези проекти на Института и спомага за популяризирането на постиженията на френското изкуство сред българската публика. Тук можем да отбележим предизвикалите голям обществен интерес експозиции на Пиер и Жил, Пиер Фава и Едгар Дега.

Изложбата на артистичната френска двойка Пиер и Жил бе организирана през 2008 г. в Софийска градска художествени галерия. Фотографът и художникът са известни със своята уникална техника на вплитане на образите на световни знаменитости в причудливи сюжети, създадени благодарение на компютърна обработка на фотографиите.

Състоялата се през октомври 2010 г. в Национална художествена галерия изложба на френския импресионист Едгар Дега пък се превърна в една от най-посещаваните експозиции в България за последните години. Посетителите имаха възможността да се запознаят със скулптурното творчество на френския художник благодарение на 74 пластики, сред които и вариант на най-популярната и най-противоречивата му скулптура: „Малката танцьорка".

Изложбата „Светлина върху черното" пък представи през месец май 2010 г. творчеството на младия френски художник Пиер Фава. Събитието бе част от инициативата „Европейска нощ на музеите", която се организира в България по инициатива на Френския културен институт, с подкрепата на VIVACOM.

Като основен партньор на Европейската нощ на музеите VIVACOM се включва ежегодно в тази културна инициатива. По време на тазгодишното й издание например, VIVACOM Art Hall (бившата Телефонна палата в София) представи хартиения пърформънс „Райска градина". Пред залата бе разположена и „хартиена улица" с работилници, демонстрации, представления, карнавал и детски занимания.

Отворилата врати на 04.10.2012 г. VIVACOM Art Hall е част от стратегията на телекома за създаване на споделена с обществото стойност. Посредством 500-те кв. метра, с които разполага, залата представя всекидневно разнообразни културни проекти, изложби и събития, утвърждавайки се по този начин като едно от основните софийски пространства за свободен достъп до съвременна култура и изкуство.

Българската телекомуникационна компания подкрепи и първото българско издание на създадения преди 30 години по френска инициатива Европейски месец на фотографията. В България той се организира за първи път през ноември 2011 г. от Френския културен институт и фондация Easyart.

В проекта се включиха държавни и частни галерии, европейски културни институции, професионалисти и любители. Бяха изложени повече от двайсет тематични и монографски фото сбирки, които бяха представени индивидуално или в диалог с други софийски или парижки, държавни и частни колекции.

Пак благодарение на дейността на Френския културен институт в България вече се чества и Празникът на музиката. Събитието се провежда ежегодно на 21 юни в над 100 държави, като началото бива поставено преди 30 години във Франция. Идеята на празника е да се даде поле за изява на музиканти (аматьори и професионалисти) от всички музикални жанрове. Повсеместно празникът се превръща в истинско забавление, което весели както артистите, така и многобройната публика. Благодарение на Френския културен институт и подкрепата на VIVACOM, българската публика има вазможността да открие и да изживее този международен празник.

Друга френска традиция, превърнала се в международна, е небезизвестното ежегодно представяне на „Beaujolais Nouveau". Като член на Френско-Българската търговска камара VIVACOM от три години подкрепя представянето на новата реколта на Божолето в България. Събитието се организира в цял свят, като по традицията това се случва в третия четвъртък на ноември. Френският обичай да се представя Новото Божоле навлиза в България през последното десетилетие. Събитието събира всяка година на едно място представители на правителството, бизнеса, културните среди и медиите.

Една от най-мащабните национални кампании, на която VIVACOM е инициатор, е дарителската инициатива „Операция Жълти стотинки", която се провежда под почетния патронаж на Н.Пр. Филип Отие, посланик на Република Франция в България. Кампанията е разработена по френски модел и е в помощ на фондация "Надежда за малките", която предлага алтернатива за временно отглеждане на изоставени бебета и малки деца в „Малка къща" в кв. Княжево.

Целта на кампанията е всеки желаещ да пусне своето ресто в една от хилядите кутии, поставени на разнообразни обекти в цялата страна. С помощта на събраните дарения се подпомага функционирането на вече изградения дом, където децата получават индивидуална грижа и внимание. Само за 2011 г. каузата бе подкрепена от общо 12 компании, а през настоящата 2012 г. в нея ще се включат още 9 партньора.

Това е първата подобна инициатива в България, която успява да обедини толкова много фирми от частния сектор около обща кауза, чийто резултат е вече факт. Само за миналата година събраните средства надхвърлиха 50 000 лева, а всички бебета, настанени в къщата бяха приети в семейства. Съвсем наскоро „Операци Жълти стотинки" бе отличена с награда oт фондация „Работилница за граждански инициативи". Дарителската кампания на VIVACOM получи наградата „Заедно" за най-ефективна кампания на 2011 г.

Благодарение на изградения от телекома VIVACOM фонд компанията подкрепя и множество инициативи, излизащи от полето на френската култура. Фондът е прозрачна платформа, обединяваща всички проекти на VIVACOM, свързани със спонсорство и корпоративна социална отговорност.

Чрез него компанията заявява ангажимента си към значимите и актуални теми, близки до живота на нейните потребители и обществото. Изборът на каузи и идеи, които телекомът подкрепя е изцяло базиран на неговите ценности. VIVACOM фонд подкрепя обществено значими и устойчиви проекти в областта на културата, спорта, образованието, здравеопазването и социалната сфера.

..........................................................

 

Игнатов: Българското образование – много успешен бизнес
Българското образование е изключително качествено и нямаме конкуренти в Югоизточна Европа, заяви министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов.

„То е един от най-успешните бизнеси, които се развиват сега в условията на криза", каза Игнатов по време на посещението си в Института по органична химия към БАН, предаде бТВ.

Министърът направи сметка колко пари оставят в България чуждестранните студенти.

„Освен таксата към университета, сложете по 1000 евро издръжка на месец и ще разберете колко се печели от тази сфера", коментира Игнатов.

Сергей Игнатов заяви още, че закриването на паралелки в профилираните гимназии и училища заради двойки на матурите не го притеснява.

„Това не е ли проява на качество, ние не прикриваме състоянието на образователната система", посочи министърът.

Той припомни, че още миналата година е предупредил, че критериите ще се повишават поетапно всяка година.

„45 закрити паралелки на фона на 2 600 училища е съвършено нормално", подчерта Игнатов.

На въпрос какво се прави по проблема с фалшивите дипломи Игнатов коментира, че министерството, университетите и средните училища не печатат фалшиви дипломи.

„Ако има такива, става дума за престъпления от общ характер на физически лица, в конкретния случай с турските, тези лица са граждани на друга държава", коментира още министърът.

.............................................................

12-годишен бургазлия – световен шампион по математика
Константин Гаров от бургаската Природо-математическа гимназия „Акад. Никола Обрешков” беше обявен за най-добрия математик в света на завършилото световно първенство в Тайван.

12-годишният ученик буквално разпиля конкурентите си в своята възрастова група и спечели титлата в Международното състезание по математика (International Mathematics Competition) с явно превъзходство, предаде Дарик радио.

Успехът на бургазлията затвърждава авторитета на училището му вече и в световен мащаб.