Новините от 19 август 2012


Обвиниха собственика на „Св. Николай" в участие в престъпна група
Собственикът на кораба „Свети Николай" Дойчин Дойчев получи обвинение за участие в организирана престъпна група, съобщиха от Специализираната прокуратура.

Дойчин Дойчев е задържан за 72 часа, като предстои същото да сполети и Руслан Колев, когато и на него бъде повдигнато обвинение в събота, предаде агенция „Фокус".

Двамата вече са доведени в София.

Руслан Колев е в ареста от 15-ти август. Наложена му е мярка за задържане до 72 часа по друго дело за притежание на наркотици.

Съдът в Бургас освободи в петък двамата българи - Дойчин Дойчев, който е собственик на кораба, и 37-годишният Руслан Колев, аа когото се смята, че е един от организаторите по транспортирането на наркотика от Южна Америка за Европа и че е набирал хора за екипажа на кораба.

Българският кораб „Св. Николай" беше задържан на 15 август и на него бяха открити близо 3 тона кокаин.

Те е трябвало да стигнат до автономната област Галисия в Северозападна Испания. Оттам дрогата е трябвало да бъдат разпределени за пласиране в цялата страна и в други европейски държави.

Българските моряци, задържани в Испания като част от екипажа на кораба „Свети Николай", остават в ареста, реши съдът пет дни след задържането им.

Основната версия, лансирана от вътрешния министър Цветан Цветанов, е, че собственикът на кораба Дойчин Дойчев и капитанът Иван Станчев са знаели, че трафикират наркотик.

Според първоначална оперативна информация капитанът е трябвало да вземе за превоза на кокаина малко над 100 000 лв., пише вестник „24 часа" в събота.

При разпита капитанът Иван Станчев споделил изненадата си, че испанският патрулен катер се приближил към кораба без никакъв шум и че моряците не чули нищо, преди да видят с изненада на борда морските полицаи.

Задържаните моряци са прехвърлени в местния строго охраняван затвор „Ел Пуерто", като според „24 часа" там лежат и терористи от баската групировка ЕТА.

...................................................


Петър Ганев: Заетостта е драматично ниска и пада
Заетостта в България в драматично ниска и продължава да пада, коментира икономистът Петър Ганев от Института за пазарна икономика.

„В най-добрите месеци на 2008 г. заетостта в България (20-64 г.) беше надхвърлила 70-те процента, но от началото на кризата този процент постоянно спада. За първото тримесечие на 2012 г. вече сме близо до 61%, което ни отдалечава драматично от поставената европейска цел (75% заетост до 2020)," посочва Петър Ганев.

Според него през последните 3-4 години възстановяване по отношение на работните места просто не е имало.

Същите данни могат да бъдат представени и като абсолютна стойност. От края на 2010 г. заетите в страната устойчиво са под 3 млн.

За сравнение, за да се доближим до тези 75% заетост, бройката на заетите трябва да достигне 3,5 млн.

Това изглежда трудно постижимо, още повече че заетостта е на най-ниските си нива спрямо последните 6-7 години, пише още икономистът от Института за пазарна икономика.

„През последните седмици в публичното пространство упорито се говори за доходи, докато темата за заетостта и новите работни места остава на заден план и често се пренебрегва. Поставянето на подобен фокус е трудно обяснимо, при положение, че тежкият удар на кризата бе именно по заетостта, а не по заплати и пенсии," коментира още Петър Ганев.

По думите му, доходите в някаква степен са били замразени, но в същото време близо половин милион българи са загубили работата си, което е водещата причина много български семейства да обеднеят.

„На фона на тези данни е просто задължаващо дебатите около Бюджет 2013 да се превърнат в разговор за работните места. Вместо да се търси някакво административно покачване на заплатите в частния сектор, по-добре да се мисли как да се намалят тежестите върху труда," категоричен е Петър Ганев.

Спорен специалиста, за разлика от понятието безработица, данните за заетостта показват реално каква част от хората в дадена възрастова група работят.

„Тук не се взима под внимание дали лицата са икономически активни, дали търсят работа или просто си стоят „обезкуражени" вкъщи. Въпреки, че традиционно се говори повече за безработица (отнасяща се до търсещите работа), данните за заетостта са показателни за потенциала и развитието на дадено общество – неслучайно Европейската комисия поставя стратегически цели за заетост, а не за безработица," отбелязва още Петър Ганев.

..........................................

МВР отново опря до финансова помощ от бюджета
Министерството на вътрешните работи (МВР), което е най-богатото ведомство с рекорден бюджет от близо 1 млрд лв отново има нужда от финансова помощ.

За да погаси просрочени задължения за издръжка, министър Цветан Цветанов иска допълнителни средства, за да покрие текущите си разходи, разкри вестник „Сега", позовавайки се на проект за постановление на Министерския съвет.

В доклада на Цветан Цветанов се пояснява, че средствата ще са за „горива и смазочни материали, телекомуникационни и пощенски услуги, горива за отопление, разходи за експертизи, поети ангажименти по сключени договори за униформено облекло на служителите, електроенергия, топлоенергия, вода и др."

Вътрешният министър отбелязва, че с отпускането на парите ще се „преустанови начисляването на лихви и неустойки по тях и ще се осигурят регулярни доставки по сключените договори".

„Изпълнението на постановлението не е в рамките на одобрените разходи по Закона за държавния бюджет на Република България за 2012 г. и ще доведе до пряко и/или косвено въздействие върху държавния бюджет," пише вицепремиерът.

В доклада не е уточнено към кои фирми са задълженията на МВР. Това не е първото подобно искане от страна на Цветан Цветанов, припомня вестник „Сега".

В началото на декември миналата година например кабинетът пак даде за стари дългове 6.5 млн. лв., с оправданието да не се трупат лихви.

Месец по-рано ведомството получи други 6 млн. лв., които отидоха за гориво за отопление на домовете за бежанци в Бусманци и Любимец, както и за бензин на пожарникарски и полицейски коли.

През 2011 г. бяха дадени и 15 млн. лв. за стари задължения към различни доставчици, както и да се купи техника за отряда за борба с тероризма и за ново звено, работещо по престъпления, подсъдни на Специализирания наказателен съд.

...............................................

Московски: Държавата трудно може да влияе на цените на горивата
Много малко са механизмите, с които държавата може да повлияе върху цените на горивата, заяви министърът на транспорта Ивайло Московски при посещението си във Варна.

„Конструкцията на цената на горивата е ясна и се определя от чисто пазарното търсене и предлагане," посочи Ивайло Московски, цитиран от БГНЕС.

Той изброи компонентите, които включват цените на горивата: стойността на суровия петрол, стойността на преработката, акциз, данък, търговска печалба, малък процент биогориво.

Транспортният министър повтори, че са много малко механизмите, които пряко държавата може да упражни.

„Затова няколко пъти казах, че ако се стигне до вариант, в който държавата трябва да поеме някакъв ангажимент за нивото на цените, това, което държавата може да прави, е да пипа акциз и ДДС, което е сложна процедура. Тя минава през т.нар. процес на дерогация в Брюксел, особено акцизът. Трябва да се иска разрешение от Брюксел," коментира отново Ивайло Московски.

Според него, ако цените на горивата тръгнат в неконтролируема посока, може би „Европа като цяло ще излезе с общо становище, защото по единично държавите едва ли биха могли да направят кой знае какво".

............................................

Цената на платината беляза рекорд след миньорските сблъсъци
Платината стигна най-високата си цена за последните шест седмици на фона на сблъсъците между полиция и миньори в Южна Африка, при които загинаха близо 34 души.

Стойността на договорите за незабавна доставка на платина стигнаха 1460,99 за унция на търговете в Лондон – най-високата цена от 6 юли, предаде БГНЕС, позовавайки се на агенция „Блумбърг".

Само за седмица платината поскъпна с 3,8%. Стойността на октомврийските фючърси за доставка на платина се покачи с 1,2% и стигна 1453 долара за унция на борсата в Ню Йорк.

Преди седмица се наложи компанията „Лонмин" да спре работа в мината Марикана в ЮАР заради безредици, избухнали между официалния миньорски профсъюз и неофициално миньорско обединение.

В резултат загинаха десетина работници, а „Лонмин" заплаши да уволни 3000 миньори.

След това няколко хиляди миньори въоръжени с мачете, палки и пистолети блокираха работата на мината.

Полицията се зае да разпръсне протестиращите и откри огън по тях. По последни данни загиналите са близо 40, а ранените около сто.

.......................................

Ниското ниво на Дунав заплашва да блокира корабоплаването
Спешни мерки за безопасност на корабоплаването са наложени заради ниското водно равнище на река Дунав.

Спадът на нивото продължава и може да се повтори спиране на плаването от миналото лято, което тогава донесе огромни загуби на корабособствениците, предупреждават от Агенцията за проучване и поддържане на плавателния път.

При Русе през следващите дни се очаква спадането да продължи с нови около 12 см.

Критичните участъци за корабоплаването в българския участък на реката са вече близо 30.

Пясъчна плитчина на км 562-ри до остров Белене почти блокира корабите.

От дсъбота там се спира преминаването на тежко натоварени корабни конвои, съобщиха от „Морска администрация" в Русе.

Заради ниското ниво на река Дунав и образувалите се прагове в четвъртък круизен кораб с около100 чуждестранни туристи на борда заседна край Свищов.

Корабът „София" е останал блокиран за не повече от час рано сутринта заради прага край Белене и е бил изтеглен от плитчините от кораба „Кремс" за около 30 минути.

............................................

Кокаиновата афера на „Св. Николай" вреди на българския флаг според Московски
Задържането на българския кораб „Свети Николай" в Испания ще се отрази негативно на българския флаг, каза министърът на транспорта Ивайло Московски във Варна.

„За съжаление се оказа, че и корабът и моряците са българи," заяви министърът, цитиран от БГНЕС, и изрази надежда разследването да докаже, че „голяма част от българите са невинни".

Ивайло Московски допълни, че няма представа дали е възможно капитанът на кораба Иван Станчев да не е знаел, че в него се превозват 3 тона кокаин.

Министърът посети Българския морски квалификационен център (БМКЦК) във Варна в рамките на инициативата „Седмица на морето", която се провежда под егидата на неговото ведомство.

„Преди около месец имахме среща с морската общественост и там се роди идеята да зарадваме варненци с възстановяване „Седмицата на морето". В бързи срокове успяхме да набележим няколко мероприятия, които да са хубави за хората," разказа Ивайло Московски.

Той изрази съжаление, че „Седмицата на морето" не може да е толкова тържествена, както някога, заради по-малките възможности и ресурси.

„Преди няколко дни колегите от Морска администрация бяха организирали демонстрация на спасяване на бедстващ в море. С колегите от БМКЦК ще се направи демонстрация в техния тренажор. Ще има отворени врати, през които следващата седмица 80 до 100 души ще имат възможността безплатно да направят обучение с Калиакра," обяви Ивайло Московски.

По думите му, в неделя и понеделник ще бъдат пуснати по няколко безплатни курса на кометите от Варна до Балчик.

Министърът посочи, че към края на август има организиран благотворителен футболен мач между Морското училище и пристанището, а средствата от мача ще отидат за обзавеждане на кабинет в Морското училище.

...............................................

София в центъра на дипломатически скандал в Израел
София се оказа в центъра на дипломатически скандал, разпален в Израел, след като бе разпространена информация, че представител на Тел Авив се е срещнал с членове на сирийската опозиция на българска територия.

За срещата между директора на кабинета на заместник-министъра за развитието на областите Негев и Галилея - Аюп Кара, който се представил за официален пратеник на Израел, и опозиционерите от Сирия, пише авторитетният израелски вестник „Аарец", цитиран от бТВ.

Изданието се сдобило с кореспонденцията на посланика в София Шаул Камиса-Раз и Министерството на външните работи на Израел по темата.

Според „Аарец", Манди Сафади е пристигнал в София преди три седмици, след като в офиса на неговия шеф Аюб Кара е получена покана за среща със сирийската опозиция.

Пристигането на чиновника у нас разгневява израелския посланик в София, който изпраща бързо писмо до своите началници, озаглавено „Необходимо проучване и действие – Господин Сафади, заместник-министър на развитието на Негев и Галилея? Дипломатическа връзка?"

Шаул Камиса-Раз иска да получи бърз отговор дали Манди Сафади идва като официален представител на израелското правителство и дава ясно да се разбере, че ако това е така, посещението му трябва да бъде координирано с Министерството на външните работи на Израел.

„Само ако получа такова потвърждение, ще съдействам за вашето посещение," казва посланикът в София на Манди Сафади.

Седмица по-късно, израелското посолство в София получава обаждане от журналист от български вестник, който казва, че е направил интервю с Манди Сафади, който се е представил като официален пратеник на израелското правителство, работещ по сътрудничеството със сирийската опозиция.

„Информирането на посолството и анализирането на тежестта на интервюто преди неговото публикуване и щетите, които могат да бъдат причинени, доведоха до решението да се приложи натиск върху вестника с цел да се спре публикуване на интервюто," пише Шаул Камиса-Раз до Тел Авив.

„Натискът беше успешен и репортаж не беше публикуван," завършва грамата на дипломата.

Посланикът в София добавя, че е обяснил на редакторите на вестника, че Менди Сафади действа „на своя глава" без никаква връзка и координация с Министерството на външните работи или посолството на Израел в България.

„Препоръчах да се провери дали наистина Манди Сафади е официален служител на Министерството на развитието на Негев и Галилея и какъв е неговият статус и пълномощия по отношение на дипломатически дейности и деликатни въпроси като посредничество vis-à-vis със сирийската опозиция в България," пише в заключение посланикът на Израел в София.

Според „Аарец" Шаул Камиса-Раз е близък до министъра на външните работи Авигдор Либерман, който лично седи зад изпращането на дипломата в София.

След като Либерман получава информацията за срещата в София реагира гневно и настоява лично пред премиера Бенямин Нетаняху да накаже Менди Сафади.

„Моят съветник беше изпратен в София от името на правителствени елементи, а не като част от моя кабинет," заявява от своя страна заместник-министър Аюп Кара, допълвайки, че Манди Сафади е пристигнал в България по покана на българския парламент и се е срещнал с хора, за които не може да се говори публично.

„Има неща, които посланикът в София не знае... Ако в допълнение към служебното си положение, държавен служител може да направи услуга за друг орган, който принадлежи към същото това правителство, той просто я прави," обяснява той.

Съветникът също е видимо изнервен около тази ситуация, защото казва, че когато външният министър Авигдор Либерман е искал той да организира срещи, за него е нямало проблем.

„Нямам намерение да уточнявам с кого и за какво," лаконично завършва коментарът на Манди Сафади.

Според източници на бТВ израелският представител е разговарял с представител на сирийската опозиция, който е пристигнал тук от Румъния специално за срещата с него.

„Бях помолен за конфиденциалност и ще изпълня този ангажимент," заявява в телефонен разговор с репортер на бТВ високопоставен български политик, който се е срещнал и с двете страни.

„Тук само се говореше за подобна среща, но никой от нас не е присъствал на подобно нещо", каза пък един от активните членове на опозицията у нас.

Българското министерство на външните работи твърди, че не знае нищо за посещението на Менди Сафади у нас и че няма нищо общо с организацията по неговата визита.

След информацията на „Аарец" може да разсъждаваме в две посоки. Има сериозни проблеми в комуникацията между коалиционните партньори в израелското правителство, които в момента водят борба кой и как да говори със сирийците.

„Това посещение е било сигнал и от двете страни, че рано или късно ще се възобнови състоянието на непреки, а дай Боже и преки преговори между двете държави. Отново ще бъде поставен на масата проблемът с Голанските възвишения. И неслучайно пратеникът на израелското правителство е друг от Голан," коментира арабистът проф. Владимир Чуков.

Според него Манди Сафади е дошъл в България като пратеник лично на премиера Бенямин Нетаняху, а не на външния министър Авигдор Либерман.

„България в момента не играе като посредник, а като „улеснител" на тези бъдещи разговори, което би означавало, че България постепенно може да измести Турция от ролята й на посредник за Голанските възвишения," допълва проф. Владимир Чуков.

..............................................

Сирийската опозиция в България моли за лечение на пострадали в конфликта
Сирийската опозиция в България ще поиска от правителството да приеме малък брой пострадали от конфликта.

Това ще стане със специално писмо с молба до министерствата на здравеопазването и външните работи, както и до министър-председателя, съобщи „Дневник".

Ранените бежанци от сирийския конфликт са десетки хиляди. В приемащите ги държави – Турция, Йордания и Ливан, те получават медицински грижи, но поради големия им брой здравните системи на тези държави са претоварени.

В Турция правителствените и частни болници в граничните градове са препълнени и съществува недостиг на лекари и легла.

Сирийски лекари, живеещи в чужбина, предлагат помощта си, но турското законодателство, например, не им позволява да практикуват професията си в страната легално.

Сред тежко ранените има много жени и деца, пострадали от бомбардировки или автоматична стрелба. Те обаче не получават напълно необходимата грижа поради множеството случаи и високата цена на медицинското обслужване.

Подобен е случаят на 10-годишно момче, което от два месеца очаква операция на силно обгорялата си дясна ръка, но единственият му останал жив роднина няма средства за нея.

Идеята на сирийците в България е да помолят за малък брой места в държавните болници, където да бъдат настанени някои от най-тежките случаи.

Грижите за ранените ще бъдат извършвани от сирийски лекари, живеещи в страната.

От сирийската общност подчертават, че молбата им е чисто хуманитарна и няма нищо общо с политически цели.

Взимането на такова решение ще бъде сложно за България, която оказва подкрепа на сирийската опозиция срещу правителството на Башар Асад, но засега само като предоставя домакинство за срещи на нейни представители, коментира „Дневник".

........................................

Спряха планирания ремонт на джамията в София
Спряха планирания ремонт на софийската джамия „Баня башъ" заради пропуск в документацията.

Реконструкцията на храма се наложи след земетресението със сила 5,8 по Рихтер, разтърсило Пернишко на 22 май, но дейностите по ремонта са спрени, защото няма издаден констативен протокол за строителни дейности от Столична община обясни заместник-главният мюфтия Ведат Ахмед, цитиран от БТА.

Столичната община готви констативна експертиза за укрепване на цялата сграда. Изготвен е проект, който да позволи на молещите се да извършват богослужение в храма, за да не се налага той да се затваря, обясни архитект Влади Калинов, директор на Дирекция „Контрол по строителството" на Столична община.

Ведат Ахмед изрази притеснението си как в джамията ще се съберат в неделя мюсюлманите за празничната молитва по случай Рамазан байрам, защото ремонтът значително е ограничил пространството.

Първоначално е констатирано, че трябва да се ремонтират появилите се пукнатини на купола на джамията.

Оказа се обаче, че пораженията са по-сериозни и има нужда от реставрационни дейности и от укрепване основите на храма, за което се изисква протокол от общината, а той се бави вече повече от месец, обясни Ведат Ахмед.

„Ако не бъде издаден навреме констативният протокол за извършване на ремонтни дейности, се опасявам, че единствената джамия в София ще остане години наред в ремонт," коментира заместник-главният мюфтия.

По думите му всички действия по отношение на ремонта на джамията в София, която е паметник на културата от 16-и век, се съгласуват с Министерството на културата.

Има и подписано споразумение между министерствата на културата на България и Турция за опазване на недвижимото културно наследство в двете страни, припомни духовникът.

Той каза, че за втора поредна година от Главно мюфтийство се обръщат с молба към Столична община за осигуряване на терен за шатра в близост до джамията, където по време на Рамазана да се раздава храна на социално слаби хора.

Искането е заради ограниченото пространство в Софийската джамия. Съгласно санитарните изисквания, храната е предвидено да бъде пакетирана и доставена от фирма за кетъринг, уточни Ведат Ахмед.

Независимо от принципното съгласие на общината, е необходимо разрешение от дирекция „Архитектура и градоустройство", откъдето е получен отказ, обясни заместник-главният мюфтия.

Архитект Влади Калинов уточни, че повредите на сградата на джамията „Баня башъ" са по-сериозни и са отпреди години, а последното земетресение е разкрило само част от щетите.

„Главно мюфтийството беше възложило само козметичен ремонт, тоест да се замажат пукнатините - шпакловки и мазилки, което според нас не решава проблема със сигурността на цялата сграда," поясни арх. Влади Калинов.

Затова Столична община е възложила изготвяне на констативна експертиза. Изготвен е проект, който да позволи на молещите се да извършват богослужение в храма, за да не се налага той да се затваря.

Проектът е изпратен в Министерството на културата и в Националния институт за паметници на културата за последващо становище, допълни арх. Влади Калинов.

Когато се изготви окончателната експертиза, ще се предприемат последващи действия, обясни архитектът, без да се ангажира с конкретен срок на изпълнение.

Укрепителните действия трябва да се финансират от Главно мюфтийство, добави той.

.......................................
Бежанците в Любимец спряха гладната си стачка
Бежанците от дома в Любимец, които започнаха гладна стачка през седмицата, преустановиха протеста си.

Това е станало, след като са получили уверение, че през следващата седмица ще започне извеждането на 20 чужденци, съобщи БНР.

Причината за недоволството им е продължителният им престой в институцията.

Това е втората гладна стачка за тази година. Първата бе в началото на януари, когато 56 от 104-те обитатели на дома се разбунтуваха заради продължителните процедури по уреждане на статута им.

От откриването на дома за чужденци в Любимец през март, до края на декември 2011 г. през центъра са преминали 411 чужденци.

167 от тях са предадени на Агенцията за бежанците, а 140 са експулсирани от страната.

...........................................

Ако през 2012 г. има нови учебници, ще са на старите цени
Ако през 2012 г. бъдат издадени нови учебници, цените им ще останат както досегашните, заяви председателят на Асоциация „Българска книга" Веселин Тодоров.

В интервю за агенция „Фокус" той изрази мнение, че през следващата учебна 2012-2013 г. няма да има нови учебници, защото все още не е приет новият Закон за предичилищното и училищното образование.

„До седми клас издателите на учебници ги продават на практика на държавата чрез общините, така че цените се договарят с Министерство на образованието и с общините, а не директно с клиентите. Поради това тези цени трябва да бъдат обосновавани, тоест те не са цените каквито намери за добре издателят, а трябва да обоснове разходите. В някаква степен приличат на регулираните цени на тока и парното например," обясни Веселин Тодоров.

По думите му, има натиск от увеличаващата се себестойност и заради вдигащите се цени на горивата, и заради повишаващите се разходи на печат, и заради намаляващите тиражи.

„Последното при някои други стоки не се усеща така осезателно, но при книгите цената е много пряко зависима от тиражите. За съжаление цените се вдигат обективно не само от разходите за печат, за горива и т.н., но и от по-ниските тиражи, което е резултат от по-малкото деца. Учебниците след осми клас до голяма степен са в зависимост и от пазарните условия. Учителите се съобразяват и с цените, така че според мен не може да се стигне до някакви неразумни цени," смята още Веселин Тодоров.

Данни от всички големи издателства и търговски вериги показват, че в последните години държавата отделя около 42-43 млн. лв. за учебници. В нашия бранш учебниците съставляват около 50 % от оборота на книгите.

В началото на август изследване на Комисията за защита от дискриминация показа, че учебниците са стари и неразбираеми за учениците.

В петък бившият председател на комисията и настоящ нейн член Кемал Еюп заяви, че дискусията около проучването (част от констатациите в него бяха интерпретирани като опит за промяна на съдържанието на учебниците и махането от тях на произведението на Христо Ботев) е била породена от страховете на издателства.

„Наближава началото на новата година, ще се одобряват новите учебници и те са притеснени, тъй като са цитирани пасажи от различни учебници," коментира Кемал Еюп.

..................................
Държавата търси дом за 14 мечки от ловното стопанство „Кормисош"
България ще се опита да намери нов дом за 14 мечки в европейски зоопаркове и специални мечи паркове.

Животните са затворени от години във вивариум в ловното стопанство „Кормисош", съобщи експертът Руслан Сербезов от Дирекция „Опазване на биологичното разнообразие" в МОСВ пред „Дневник".

Сербезов и екипът му посетиха държавното стопанство край гр. Лъки в Родопите в петък, за да направят снимки и информационно досие на всяка от 14-те мечки.

Тези досиета ще бъдат разпространени в европейските информационни мрежи за природозащита и обмен на зоопаркови животни.

Именно тяхната липса осуетила неотдавнашния опит една от българските мечки да намери нов дом в зоопарк в Германия. Паркът избрал да приюти друга мечка от Литва, защото тази от „Кормисош" нямала данни и снимки.

Експертите на екоминистерството са водили представители на международни природозащитни организации на място в „Кормисош" и те са се ангажирали да съдействат за намирането на нов дом на животните.

Мечките от години обитават тесните бетонни клетки в стопанството, което в миналото е развъждало мечките в тази част на Родопите, и не могат да бъдат пуснати на свобода, тъй като са свикнали с хора и биха били опасни за околните села.

В същото време стопанството не може да ги храни пълноценно, тъй като издръжката им е скъпа.

.........................................
Идва есен с топло време и малко валежи
Предстои есен с малко по-топло време и валежи около нормата, прогнозира проф. д-р Валери Спиридонов, заместник-директор на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН.

„Затоплянето е най-разпространената хипотеза за климатични промени в следващите 40-50 години. Тя се основава на климатични модели, които показват увеличение на средните температури при някои от сценариите за количеството на парниковите газове," обясни Валери Спиридонов в интервю за агенция „Фокус".

По-думите му, вече се наблюдава природният феномен „Ел Ниньо" - период, в който температурите на морската повърхност стават по-високи от нормалните в централната и източната част на тропическия Тихи океан.

„Ел Ниньо" предизвиква промени във валежите и температурите , жеги, сухи силни ветрове в Африка, Южна Азия и Югоизточна Азия, както и в Австралия и влияе върху климатичните промени в целия свят.

По време на „Ел Ниньо" 60-70% от зимите са с повече валежи и са по-хладни от нормите, допълни проф. Валери Спиридонов.

При различните модели това затопляне е различно, а НИМХ също има свой собствен модел.

Според направените изчисления до 2100 г. се очаква повишение до 3-4 градуса, като цяло за България и намаляване на валежите в източната част с около 15-20 %.

„Но в тези модели все още не са отчетени доста фактори. Някои от тях няма и как да се включат, като изригването на мощни вулкани, например. Дори и малки промени в слънчевата радиация могат да доведат до сериозно изменение на атмосферната динамика. Това не може да се прогнозира," уточни още проф. Валери Спиридонов.

........................................................

Израел има сигнал за готвен атентат срещу пътнически самолет
Израел е получил сигнал за подготовката на голям терористичен акт, чиято мишена е израелски пътнически самолет.

Силите за сигурност в Израел са приведени в повишена степен на готовност, тъй като има сериозни основания да се смята, че се готви голям терористичен акт, предаде израелската информационна агенция МИГНюз, цитирана от БТА.

Напоследък от оперативни източници постъпва все по-голям поток от съобщения за терористични актове срещу израелски и международни пътнически самолети, посочва агенцията.

Едновременно с това започнаха да постъпват жалби от сътрудници на израелските наземни служби на летища в чужбина, че пътници демонстративно ги фотографират.

Според високопоставени източници от израелското разузнаване, цитирани от МИГНюз, в подготовката за терористични актове са замесени членове на „Бригадата Ал Кудс" - подразделение за специални операции на иранския корпус революционни гвардейци, както и на ливанската ислямистка организация „Хизбула".

Засега организаторите на предполагаемата серия от зрелищни терористични нападения съсредоточават вниманието си върху събиране на оперативна информация и планиране.

Във връзка с повишеното ниво на опасност от терористични нападения е усилена охраната на израелски високопоставени лица, дипломати, военни и бивши ръководители на специалните служби, посочва МИГНюз.

.....................................................

Чехия залови рецидивист, вдъхновен от Андерш Брайвик
29-годишен рецидивист, вдъхновен от норвежкия десен екстремист Андерш Брайвик, залови полицията в Чехия.

Арестът е станал на 10 август като мъжът вероятно е подготвял бомбена атака, защото от апартамента му полицаите иззели бомба и експлозиви, както и голям оръжеен арсенал, включително картечница, предадоха АФП и БГНЕС.

„Съставките на взривната система бяха в състояние да действат," заяви на пресконференция началникът на полицията на град Острава Радован Войта.

Той обаче призна, че полицията не знае коя е целта на подготвяното нападение.

„Още сме в началото на разследването. Засега не искаме да даваме повече информация," каза Радован Войта.

Според него задържаният мъж симпатизира на Андерш Брейвик, защото използва името му, комуникирайки в Интернет.

Той е бил задържан в апартамента си от отряд за бързо реагиране. Преди това от сградата са били евакуирани близо 80 нейни жители.

Самоличността на арестувания не бе огласена. Той вече е бил осъждан пет пъти за различни престъпления. През 2010 г. е получил присъда от шест месеца условно заради експлозия на самоделно взривно устройство пред помпена станция в Острава.

Негови съседи заявили пред агенция ЧТК, че мъжът не е десен екстремист, а по-скоро неуравновесен.

..................................................
Китайка стана Мис Свят 2012
Мис Китай Юй Вънся спечели титлата Мис Свят в конкуренция със 115 участнички в конкурса в Ордос.

Мис Свят 2011 г., венецуелката Ивиан Саркос, постави короната на главата на новата победителка на пищна церемония в китайския мегаполис, разположен във Вътрешна Монголия, северен Китай, предадоха АФП и БГНЕС.

Церемонията за Мис Свят 2012 бе организирана на футуристичния стадион „Дуншън" в центъра на града, разположен на границата на пустинята Гоби.

...................................................

САЩ обмисляли да отворят петролните си резерви
САЩ обмислят да отворят петролните си резерви, ако настъпи промяна на световните петролни пазари, обяви говорителят на Белия дом Джош Ърнест.

„Както казваме от известно време, отваряне на Стратегическите петролни резерви е вариант, който се обсъжда," каза Джош Ърнест, цитиран от ДПА, без обаче да посочи конкретни планове.

Президентът Барак Обама срещна силна съпротива за отваряне на петролните резерви с цел да спре растящите цени на петрола в лицето на азиатските си съюзници и изпълнителния директор на Международната агенция за енергия, предаде „Медиапул", позовавайки се на „Ройтерс".

„Няма причина за отваряне на резервите," категорична бе Мария ван дер Ховен. В Хюстън тя каза, че пазарът е достатъчно снабден.

В опита си да бъде преизбран през ноември Барак Обама следи отблизо цените на петрола заради влиянието им върху икономиката.

По-високите цени могат да увеличат безработицата, която упорито стои над 8%, откакто той зае поста през 2009 г.

Това ниво обикновено обрича на неуспех президент, който се стреми към втори мандат, отбелязва ДПА.

......................................
Lenovo K860 LePhone е с четириядрен процесор Exynos 4412, засега само за Китай
Мобилните процесори на Samsung вече доказаха възможностите си, а компанията отдавна търси начини да го продава и на други производители на мобилни устройства. Досега от тях се възползваха китайците от Meizu, но чиповете ще намерят място и в продукцията на друга местна компания - Lenovo. Това ще стане със смартфона K860 LePhone, който засега ще се предлага само на китайския пазар, но успява да предложи впечатляващ списък от технически характеристики. Сред тях са 5" дисплей с резолюция 1280 х 720 пиксела, четириядрен процесор Exynos 4412 с работна честота 1.4GHz, който е допълнен от графичен ускорител Mali-400MP, 8МР камера и батерия с капацитет 2250 mAh. Устройството използва Android 4.0.4 и е с дебелина 9,6 мм.


http://novinite.bg/