Новините на 18 авгусг 2012

 

2 г. затвор за „Пуси Райът"
На две години затвор бяха осъдени момичетата от руската пънк група Пуси Райът.

По-рано в петък съдът призна Мария Алехина (22 г.), Надежда Толоконникова (30 г.) и Екатерина Самуцевич (24 г.) за виновни в хулиганство и „подстрекаване към религиозна омраза" заради вандалско поведение в храма „Христос Спасител" в Москва, където отслужиха т.нар. „молебен" срещу Владимир Путин, предадоха АФП и БГНЕС.

Съдийката Марина Сирова счете, че трите жени са „нарушили обществения ред" и са „наскърбили чувствата на вярващите".

„Това е срам! Това е несправедливост!", започнаха да крещят много от присъстващите в съдебната зала при обявяването на присъдата.

Тя е по-малка от поисканите от прокурора три години затвор.

Надежда Толоконникова се усмихна, след като чу присъдата. Четенето й продължи близо три часа, след като съдийката припомни голяма част от аргументите на прокурора, обявени на 7 август.

Тя постави акцента върху „светотатствения" характер на акта на Пуси Райът и „омразата им към религията", като цитира до голяма степен изявленията на служители и членове на охраната на катедралата, които заведоха иск за „морални страдания", причинени от „пънк молитвата" на младите жени.

Адвокатите на Пуси Райът поискаха оправдателна присъда. Максималната присъда за хулиганство беше седем години лагер.

На 21 февруари пет активистки на пънк групата пристигнаха в големия православен храм, сложиха си маски и побегнаха към амвона, където присъствието на странични граждани е забранено.

Момичетата включиха звукозаписна апаратура и „отслужиха" своя молебен.

Видеото беше качено в интернет и предизвика голям обществен резонанс.
....................................................

45 452,55 лв. е общата стойност на изплатените суми по граждански договори по проекта за проучване на учебниците „Равенството – Път към прогрес" на Комисията за защита от дискриминация (КЗД).

В регистъра на договорите на КЗД няма договор по проекта, по който е направено от независими експерти националното представително изследване за стереотипите и предразсъдъците в учебниците и което предизвика скандал, предаде агенция „Фокус", като се позовава на документацията на КЗД.

Данните от документите са към 30 ноември 2011 г. Тогавашният председател на КЗД Кемал Еюп по граждански договор е получил 4884,67 лева по проекта.

Бившият зам.-председател на комисията Лало Каменов е получил сума от 4115,80 лева. Бившият член на КЗД Есен Фикри е взела 4115,80 лева, а колежката й Анели Чобанова – 2700,04 лева.

2455,80 лева е сумата, срещу която се е разписала Зора Генчева. 2104,09 лева е получил Светослав Чаушев.

Останалите 23 служители от администрацията на комисията са взели суми между 269,50 лева и 1719,04 лева.

Справка на изплатените суми за изследване на учебници от подготвителна и основна образователна степен по проекта показва, че общата сума е 17 799 лв.

Дружеството на психолозите е получило 3250 лв. към 16 май 2011 г. и 3250 лв. към 28 октомври 2011 г.

Фондация „Саворе" е получила сумата от 9646 лв., Фондация Център за изследване и политики на жените - 890 лв., а „Дидра Проджект" ООД – 763 лв.

Справка за изплатените суми за разработване на учебни модули показва, че Фондация за развитие на правосъдието на 24 ноември 2011 г. е получила четири фактури за 2865,29 лева, 1642,90 лева, 2210,09 лева, 3911,66 лева.

На 23 ноември 2011 г. „Персико" ООД е получила две фактури на стойност от по 469,40 лева и една на 25 ноември за 293,60 лева.

Агенция „Еврика" ООД е взела 234,70 лева, Фондация „Саворе" - 3445 лв., Фондация Център за изследване и политики на жените - 685 лв., „Дидра Проджект" ООД – 587 лв., а Фондация БАПЧ е получила 3549,84 лв.

Общата стойност на разплатените суми е 20 363,88 лв.

...............................................

Alpha Bank и Mobiltel грабват златни статуетки от световни бизнес награди
Отлично представяне реализира България на Международните бизнес награди Stevie Awards тази година.

Българските представители спечелиха статуетки в седем от категориите на престижния конкурс, съобщиха от M3 Communications Group, Inc.

Наградите Stevie Awards се присъждат за девети пореден път за отлични постижения в областта на бизнеса на компании в цял свят в над 100 категории. Конкурсът дава шанс на представителите на бизнеса в България да се сравнят с най-добрите компании от целия свят.

Alpha Bank България извоюва златна статуетка в категорията Product Development/Management Department or Team of the Year и бронзова в Best New Product or Service of the Year - Consumer Services. Mobiltel грабна злато за Best Internal Recognition/Motivational Event, а PR агенцията APRA Porter Novelli спечели три бронзови статуетки за PR кампания на годината – в категориите Community Relations, Marketing – Consumer Products и Reputation/Brand Management.

Българският пиар-експерт Максим Бехар спечели за втора поредна година бронзов приз в категорията „Изпълнителен директор на годината".

Наградите тази година ще бъдат връчени на 15 октомври на бляскава галацеремония в хотел Риц-Карлтън, в Сеул, Южна Корея.

Stevie Awards са част от глобална бизнес програма, която отличава най-добрите компании и бизнес практики в света. Техен официален представител за България е М3 Communications Group, Inc.

Разнообразието от категории позволява да се включат компании от различни сфери на бизнеса, което прави наградите толкова атрактивни. Категориите са структурирани така, че всяка компания се състезава само с конкуренти със сходен размер и брой служители.

Носителите на приза Stevie бяха избрани от над 300 изпълнителни директори от цял свят, които участваха в процеса на оценяване тази година.

Наградите Stevie Awards са разделени в четири програми: „Американски бизнес награди", „Международни бизнес награди", „Stevie Awards за жени в бизнеса" и „Stevie Awards за обслужване на клиенти и продажби". Отличавайки организации от всички видове и размери и  хората, които стоят зад тях, наградите Stevies признават изключителните постижения на работното място в световен мащаб.

......................................................

Близо 20 млн. лв. дължат държавни институции за местни данъци и такси към август 2012 г., сочи справка на Министерството на финансите, поискана от медиите.

В края на миналата година от държавния бюджет бяха отпуснати целево около 30 млн. лв. за да може да се изчистят тези дългове на държавата към общините, припомни зам.-министърът на финансите Владислав Горанов на пресконференция във вторник.

Представената допълнителна справка показва, че отпуснатите за целта пари обаче очевидно не са отишли по предназначение, а са били изхарчени за друго, посочва „Медиапул".

От съобщението не става ясно какви мерки ще предприеме Министерството на финансите към ведомствата, които не са изпълнили задълженията си, както и за какво са ги похарчили те, вместо да си платят данъците.

Близо две трети от министерствата, начело с Министерския съвет, не са си платили задълженията за данък сгради и такса смет, показва справката на Министерството на финансите.

Без изненада министерството с най-много социални придобивки МВР е първенец по неплащане на местни данъци с над 3,3 млн. лв.

Следват го Министерството на отбраната с 2,7 млн. лв. и Министерския съвет с 2.5 млн. лв.

Останалите некоректни министерства са на здравеопазването (1,13 млн. лв.), на правосъдието (985 000 лв.), на земеделието (427 000 лв.), на образованието (109 000 лв.), на труда и социалната политика (69 000 лв.) и на културата (42 000 лв.).

Министерствата за пример, които са си платили сметките на общините, са на финансите, на регионалното развитие, на външните работи, на транспорта, на икономиката, на околната среда и на спорта.

Националната служба за охрана също не си е платила местните данъци, като задълженията й възлизат на 5500 лв. Дълговете на Висшия съдебен съвет към Столична община са 1300 лв.

Омбудсманът Константин Пенчев, който защитава обществения интерес, също е забравил да си плати местните данъци и дължи 600 лв. на Столичната община.

Най-големият длъжник обаче е СУ „Св. Климент Охридски" с 8,17 млн. лв. Още 11 университета не са си плащали местните данъци, като от тях шест са в София.

Това са Университетът по архитектура, строителство и геодезия (109 500 лв.), Висшето строително училище „Любен Каравелов" (44 500 лв.), Медицинският университет (4000 лв.), Националната спортна академия „Васил Левски" (3600 лв.), Лесотехническият университет София (3100 лв.) и Техническият университет (1600 лв.).

Още пет университета в страната също не са плащали данък сгради и такса смет. Това са Стопанската академия „Д. Ценов" в Свищов (1400 лв.), Университет „Проф. Д-р Асен Златаров" в Бургас (1000 лв.), Шуменският университет „Константин Преславски" (600 лв.), Медицинският университет в Пловдив (600 лв.) и Техническият университет във Варна (400 лв.)

Местните данъци и такси са основният приходоизточник, на който разчитат общините за да закърпят топящите си бюджети в кризата.

Освен за заплати, средствата се използват и за кърпене на растящите дупки по улиците. Такса смет пък може да се ползва само за чистенето на града.

По тази причина събирането на тези данъци е жизнено важно за местната власт, която води дела срещу бизнеса и гражданите, за да може да си събере вересиите, но няма заведено дело срещу държавно ведомство.

С около един милиард лева са намалели приходите на общините за последните четири години, сочат данните на Националното сдружение на общините.

За 2011 г. 264-те общини са разполагали с 4 млрд. лв. от собствени приходи и субсидии от държавния бюджет.

Структурният дефицит на 264-те общини се оценява на 870 млн. лв., като от тях най-много – 370 млн. лв., са разплащане по европроекти.

Недостигът по инвестиционни проекти е 140 млн. лв., а на около 100 млн. лв. се оценява дефицитът в местните дейности. Дълговете на общините към бизнеса възлизат на 180 млн. лв.

......................................................

Цената на бензина в България чупи нови рекорди
Поскъпването на петрола на международните пазари докара нова рекордна цена за бензина в България.

В обектите на "Шел" литър от масовия бензин А 95 достигна 2,74 лева, предаде „Труд" в петък, добавяйки, че някои от другите големите вериги също ще коригират тарифите си нагоре, а други ще се опитат да устискат до понеделник.

В четвъртък в Лондон определящият цените в Европа петрол сорт Брент поскъпна с 0,6% до 116,24 долара за барел (159 л), като от началото на седмицата суровината вдигна цената си с около 3%.

Очаква се при някои вериги скокът да е още по-фрапиращ и цената на бензина да удари 2,76 лв. за литър. Поскъпване ще има и при дизела и пропан-бутана, съответно с 3 и 4 ст./л.

Според изчисленията на търговци цените на нафтата ще се движат между 2,71-2,73 лв. за литър, а пропан-бутанът ще струва 1,26 лв.

Причината за скока е увеличението на цените на едро от рафинерията "Лукойл Нефтохим", което плътно следва динамиката на международните котировки.

Тя е повишила още в сряда едровата цена на А 95 с 3 ст./л, а в четвъртък - и на дизела и пропан-бутана.

От близо два месеца обаче компанията спря да публикува информация за цените на сайта си, както поиска Комисията за защита на конкуренцията, с мотива, че така ще се пресекат опити за договорки между търговците на дребно.

От "Шел" вчера коментираха, че следват тренда, вместо да изчакват и да се съобразяват с конкурентите.

"Все още обмисляме кога да вдигнем цените на горивата. Вероятно ще изчакаме още ден-два и увеличението ще влезе в сила от неделя или понеделник", прогнозира търговският директор на "Петрол" Иван Костадинов пред "Труд" в четвъртък.

.............................................................

Морето е безопасно за къпане, но не и река Дунав
Всички зони за къпане по Черноморското крайбрежие са безопасни за къпане, но водите на река Дунав не са, обяви директорът на Дирекция „Обществено здраве" д-р Димитър Димитров.

Лошите проби от водите в някои зони за къпане са били инцидентни, а замърсяването краткотрайно, увери Димитър Димитров, цитиран от БГНЕС.

„Навсякъде сме идентифицирали причините, вече вторите проби са показали, че няма повече проблеми в тези точки," заяви директорът на Дирекция „Обществено здраве".

За миналата година най-често са установявани отклонения в качеството на водата в зоните на Южния плаж на Варна и т.нар. „Офицерски плаж" в морската столица, който остава проблемен.

Водите на река Дунав обаче са неподходящи за къпане, „с влошени качества, които не се поддават на някакво вмешателство да бъдат подобрени", по думите на Димитър Димитров.

„На всички места по крайбрежието на Дунав, където хората отиват да се къпят, мисля, че трябва областният управител да издаде забрана за къпане," препоръча той.

Преди началото на всеки сезон за къпане ЕК дава доклад за изминалата година, като през 2009-2010 г. в общата европейска класация на водите за къпане България беше на 5-6 място, но през 2011 г. спадна доста надолу в класацията, разказа д-р Димитров.

Според него това се отдава на много фактори, но основно защото през 2011 г. започва да се работи по новата европейска директива.

Общо в страната са обособени около 90 зони за къпане в областите Бургас, Варна, Добрич, Разград. През летния сезон (юни - септември) контролът в тези области е завишен, минимум веднъж на 2 седмици регионалните здравни инспекции (РЗИ) трябва да взимат проби от водата, поясни д-р Димитров.

Част от информацията от профилите на водите задължително трябва да присъства на табели на плажа - това изискване е въведено от началото на този сезон, посочи Димитър Димитров.

Те трябва да бъдат поставени на плажове, където има концесия, да са изработени от концесионерите, а отговорността за неохраняемите плажове ще бъдат поето от областните управители.

..................................................

КРС: Мобилните оператори да предупреждават за събиране на задължения
Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) ще задължи операторите да информират абонатите при предприемане на действия по събиране на техни задължения, съобщиха от комисията в петък.

„Предвид общественото недоволство и многобройните жалби, постъпили в КРС срещу използването на недобросъвестни практики при извънсъдебното събиране на задължения на крайни потребители на електронни съобщителни услуги, регулаторният орган предприе действия по изменение на Общите условия за взаимоотношения с крайните потребители на предприятията, предоставящи гласови телефонни услуги", заявяват от институцията.

Стъпката идва след като наскоро председателят на КРС Веселин Божков обяви, че мобилните оператори използват фирми, които събират задълженията към тях чрез буквален рекет и силови методи.

„С оглед гарантиране защита на правата на потребителите и изпълнявайки законовите разпоредби, комисията ще изиска от предприятията да допълнят общите си условия с клауза, която ги задължава предварително и по подходящ начин (чрез кратко текстово съобщение – SMS, писмо с обратна разписка, записващ се телефонен разговор, писмо по електронната поща на посочен от абоната електронен адрес за контакти и др.) да информират абоната, че ще бъдат предприети действия по извънсъдебно събиране на негови неплатени парични задължения, включително и когато за целта ще се ползват услугите на трети лица (кредитни бюра, агенции за събиране на вземания и други)", допълни КРС.

„Предвид максимална прозрачност и осведоменост, операторите следва да информират потребителите както за размера и основанието на паричното им задължение, така и за третото лице, което ще събира вземането", казва още регулаторът.

„Мисията и основната цел на КРС винаги е била осигуряването на условия, за развитие на ефективна конкуренция на пазара и среда, в която потребителите да имат възможност за информиран избор на услуги и за пълноценно упражняване на техните права. В качеството си на регулаторен орган в областта на осъществяване на електронни съобщения и с оглед защита на обществения интерес, КРС призовава операторите към стриктно спазване на закона, както и за коректно и отговорно отношение към българските потребители", заключават от институцията.

..........................................

България 62-ра в света сред износителите
Българската търговия представлява едва 0.2% от световната. Страната ни е на 62 място сред износителите и не може да се очаква България да е лидер в цял сектор. България е лидер в износа на нишови продукти.

Това показва анализът на Веселин Илиев, главен директор на център "Външноикономическо сътрудничество" на Българската стопанска камара (БСК) на тема: "Къде е България в света по износ?".

Следва резюме на анализа, разпространено от БСК:

„Водещите експортни продукти на България са горива и мед, следвани все по-уверено от електрически и електронни изделия и машини.

Особено добра новина е, че износът на електроника и електротехника през последните 5 години (2007-2011 г.) бележи средно годишен ръст 17%, докато световният внос расте с 4% за същия период, т.е. страната ни печели пазарен дял.

Подобни постижения, макар и не така впечатляващи, има при машините: за 5 години средният ни експортен ръст е 4% при средногодишен ръст на световния внос 2%. Следващите групи продукти са желязо и стомана и облекла, различни от трикотажните. И при двете групи се регистрира не само спад през последните 5 години, но и загуба на пазарен дял. На седма и осма позиция са маслодайните семена и житни растения, следвани от трикотажни изделия и фармация.

Износът на електроенергия продължава да е значим за българската икономика. За периода 2007-2011 г. ръстът е 10% при ръст на световния внос 6%. Износът на електроенергия е основно за Гърция, на която страната ни гарантира 32% от вноса, Сърбия с 9,7% от вноса и Македония. Тези три държави приемат 70% от износа на електроенергия на България.

В стойностно изражение България има най-голям износ на медни катоди – през последните 5 години (2007-2011 г.) износът бележи средно годишен впечатляващ ръст от 59% при ръст на световния внос 7%. Водещи позиции имат петролните дестилати със загуба на пазарни позиции при тежките, за сметка на ръст при леките дестилати. Следват нерафинирани медни аноди със сериозен спад, поради преработката им в медни катоди – резултат на голяма чуждестранна инвестиция. Въпреки този спад, България е на второ място в света при износ на нерафинирани медни аноди вече няколко години.

Износът на пшеница в последните 5 години традиционно бележи добри резултати – среден ръст 60% при ръст на световния внос 5%. България е на 11-то място сред износителите на пшеница в света. За отбелязване е сравнително ниската българска цена, която постига тази борсова стока – 270 щ.д. на тон, при средна световна 319 щ.д.

В изводите на анализа се посочва, че пазарът на ЕС не е достатъчно динамичен. За да се запази българският експортен ръст е необходимо увеличено присъствие на други пазари. В същото време у нас има остра нужда от привличане на инвестиции в производства, които да създават високотехнологични експортни продукти с голяма добавена стойност.

Инвестициите трябва да се насочат към допълнителна преработка на ресурсите – те се изнасят не защото на външните пазари цените са по-високи, а защото не могат да се оползотворят тук. В тази връзка ниските данъци са само един компонент от общата цена за правене на бизнес. Важни компоненти още са: качеството и наличието на работна ръка, на публични услуги, местни доставчици на стоки и услуги и инфраструктурата.

България може да насочи усилията си към производството и износа на стоки с относително голяма добавена стойност, сред които: компоненти за автомобилостроенето – хидравлика, машинни възли, акумулатори, лагери, кабели, електротехнически и електронни изделия, сензори, джанти; хладилници, фризери; санитарен фаянс; изчислителни машини; фармацевтични продукти.

Основни пазари, към които България трябва да насочи усилията си и да реализира износа си са: Германия, Италия, Франция и др. България може да увеличи износа си за развитите държави, чиито износ нараства, като стане подизпълнител на техни фирми."

...................................................
Круизен кораб със 100 чужди туристи на борда е заседнал в четвъртък в района на Свищов заради ниското ниво на река Дунав и образувалите се прагове.

Корабът „София" е останал блокиран за не повече от час рано сутринта заради прага край Белене, предаде БГНЕС.

За късмет на пасажерите в близост до мястото се е оказал корабът „Кремс", който за 30 минути е извадил българския плавателен съд от плитчините. „София" е продължил по пътя си до крайната точка – немския град Пасау.

По кораба няма щети в надводната му част, но от дружеството са изпратили уведомително писмо до застрахователите си за претърпения инцидент.

Предстои след завършване на курса корабът да влезе на док и да бъде огледан щателно, за да се види дали има нанесени щети в подводната част. Ниското ниво продължава да затрудняват корабоплаването по река Дунав.

Праговете край Белене, Вардим и Батин ограничават газенето на корабите и те са принудени да носят по-малък товар, което води до загуби за превозвачите и корабособствениците.

Критичните участъци вече са 28, след като със съвместни усилия с румънската страна единият от праговете край Тутракан е изваден от списъка.

Проблемът с ниската вода е бил решен, като пътят е ограден и прокаран между потънали съдове, които се намират в близост до румънския бряг, и самия румънски бряг.

В момента нормално корабоплаване в българския участък има единствено в района между Русе и Силистра.

...................................................

Цветанов пред АФП: В разследването на атентата няма пробив
Следователите не са постигнали никакъв сериозен пробив в разследването на атентата срещу израелски туристи на летището в Бургас на 18 юли, заяви министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов в интервю за АФП.

Въпреки липсата на резултати, Цветан Цветанов определя напредъка в разследването като окуражителен.

„Очаква се, че разкриването на целия механизъм зад атентата ще отнеме време, понякога години. Но ние сме окуражени от работата, която свършихме в последните 30 дни," заявява вътрешният министър.

Той допълва, че терористът „чужденец", който уби петима израелски туристи и българския шофьор на автобуса, както и себе си при атентата на 18 юли на летището в Бургас, е бил в България от 29 юни.

Цветан Цветанов казва още, че разпространяването тази седмица на фоторобот на предполагаемия съучастник на атентатора е последвало откриването седмица по-рано на фалшива американска шофьорска книжка, подобна на намерената у самия атентатор.

„Двете са направени на едно и също място, извън България, а може би също така извън Европа," смята министърът.

Вътрешният министър допълва, че е получена и ценна информация от анализа на самата бомба, като заявява, че части от нея приличали на „устройство, използвано при подобен атентат в друга страна", без да посочва кой атентат и в коя страна.

„Това води до извода, че тя може да е направена в чужбина. Разбира се, остава възможността за откриване на някои химически вещества на българска територия," допълва министърът.

Израел обвини Иран и „Хизбула" за атентата, най-кървавия срещу израелци в чужбина от 2004 г. насам, въпреки че българските власти заявиха, че няма никакво доказателство за това.

Иран отрече да е замесен в атентата, припомня АФП.

..............................................

Няма македонци според Българския културен клуб в Скопие
За Българския културен клуб в Скопие (БККС) няма македонци и македонски език, коментира македонското електронно издание МКД.мк.

Изданието публикува в петък интервю с председателя на БККС Лазар Младенов, цитирано от агенция Фокус.

„Лазар Младенов е релативно неизвестно лице в Македония, но очевидно не и в България. За него се говори в София, но и в Брюксел. Младенов като гражданин на Македония и на България в нито един момент в интервюто не спомена думата македонец и македонски език", коментира МКД.

Председателят на БККС Младенов в интервюто си говори за проблемите, пред които е изправен клубът.

„Те са систематични и произлизат от доста дълго време. През изминалите четири години, колкото съществуваме, нашите членове бяха затваряни, гонени от работа, водени на полицейски разпити", заявява Младенов.

На въпрос „дали като организация са реагирали на незачитането на основните права на човека на част от гражданите в Пиринска Македония", Младенов отговаря:

„Всяка страна член на ЕС трябва да изпълни критериите от Копенхаген, за да стане член на ЕС. Изпълняването на тези критерии означава стабилност на институциите, гарантиране на демокрацията, върховенство на закона и защита на правата на човека. В основата на тези принципи стои независимата съдебна система. Анкетата, организирана от страна на ОССЕ показа, че съдиите в Македония работят под постоянен политически натиск".

На въпрос дали в Македония има българско малцинство и колко е голямо Младенов изтъква, че подобни въпроси били интересни в Титова Югославия.

МКД пита председателя на БККС и дали съществува македонски език, македонски народ и македонска идентичност. Лазар Младенов отговаря:

„Агресивната антиквизация, която струва на гражданите стотици милиони евро, за съжаление предизвика големи неясноти в международен план, за това какво трябва да се разбира под македонска идентичност. Дали става дума за славянска или антична идентичност. Дали сме част от голяма раса македоноиди и като такива сме населили Японско море. Силно се съмнявам, че идентичността, която се налага насилствено, е обединяващ фактор за всички граждани. Къде са тук останалите етнически общности? Имат ли те принос в македонската идентичност?"

По отношение на македонската азбука Младенов заявява, че тя за първи път се появява на 16 май 1945 г.

„Има документ и стенографски бележки за комисията, която е работила в този период", изтъква Младенов.

.....................................................

24 млн.лв. от ЕС изсипват в наводнените общини в Хасковско
Всички пострадали от наводненията общини в Хасковско са кандидатствали за европейско финансиране за отстраняване на щетите, съобщи Янаки Червеняков от Държавен фонд "Земеделие" в петък.

„Европейската комисия разреши 24 млн. лева от Програмата за развитие на селските райони да бъдат насочени специално към тези общини. 19 са подадените проекти, всички те ще бъдат стриктно проверени, за да не се допусне отклоняване на европари за други общински нужди", поясни Янаки Червеняков по БНР.

„Разчитаме на коректното отношение на общинските администрации за проектните предложения, които са ни подали, но разбира се, от страна на ДФЗ ще бъдат направени проверки върху всички инвестиционни предложения. Те и в момента вървят", каза още представителят на Държавен фонд „Земеделие".

„Истината е, че в проектните предложения са свързани с реконструкции на улични мрежи, с възстановяване на пътни настилки, там, където има повредени водопроводни мрежи, така че никой не си е позволил да кандидатства за козметични ремонти на общинските сгради, обясни той и допълни, че за по-малко от три месеца проверките ще бъдат завършени. Срокът за изпълнение на проектите е 30 месеца", обясни той.

..................................................

Протестиращи: Фандъкова преговаря с подставени организации за паркирането
Кметът на София Йорданка Фандъкова преговаря за новите правила за паркиране в София само с подставени организации, обявиха протестиращи, които се разграничиха от Гражданското движение ДНЕС.

ДНЕС не претендира да е организатор на събитието, но в понеделник ще бъде проведена работна среща с Йорданка Фандъкова за обсъждането на наредбата, заяви представителят на движението Анжелика Цокова, цитирана от БГНЕС.

Това разгневи някои от гражданите, събрали се на бул. „Патриарх Евтимий", които отрекоха да са били организирани от движението и заявиха, че няма да преговарят с „рекетьори и терористи".

По време на блокирането на движението по самия булевард гражданите повдигнаха идеята да изпратят свои представители на срещата, както и в понеделник да изнесат протеста си пред Столична община.

Те отново отправиха своите критики към ДНЕС, определяйки го като като платено. Гневни изказвания не бяха спестени по отношение на кмета Йорданка Фандъкова и председателя на СОС Елен Герджиков.

„Останахме с впечатлението, че в СО смятат, че няма много недоволни граждани, че по-скоро инцидентна е проявата на някакво недоволство. Казахме им, че подписката днес наброява около 20 000 души и това не смятаме за инцидент,” каза Анжелика Цокова.

По думите й, предложенията на ДНЕС са обобщени с исканията на живеещите в центъра на София.

„Няма организатори, аз разбрах чрез Фейсбук, но Фейсбук групата не организира протестите,” заяви активистка.

„Аз не призовавам никого да блокира кръстовище, това не идва от нашата група", допълни създателката на групата в социалната медия. Това е много атрактивно поведение – да блокираш кръстовища, да крещиш и да се напиваш, но категорично не сме съгласни с това нещо,” заяви пък Анжелика Цокова.

Тези думи предизвикаха и недоволство в известна част от протестиращите, а един от активните граждани през последните дни посочи като организатор на действията Мирослав Зорев, който обещал да запали колата си в знак на протест. Цокова отговори, че той просто има мегафон.

„Всички знаем, че техните лидери са политически личности, участвали в много политически партии, а ние сме граждани," заяви през мегафона Мирослав Зорев по отношение на движението.

„Не се борим за никакво лидерство, очевидно е, че някои хора се интересуват по-скоро от атрактивно поведение и от това да бъдат организатори на протест, отколкото да се решат конкретни проблеми,” продължи Анжелика Цокова.

По време на блокирането на пътните платна на бул. „Патриарх Евримий" симпатизантите на движение ДНЕС и участниците в една от Фейсбук групите отказаха да вземат участие заедно с останалите протестиращи.

„Няма да позволим, без да сме оторизирали никого, ние, които сме блокирали кръстовището, да ходят, да преговарят, да се съгласяват ние да плащаме рекет. Аз рекет на никой няма да плащам и ще си гледам само за децата,” каза Мирослав Зорев.

За пореден ден участие в протеста взе и музикантът Иван Лечев, който даде глас на една по-прагматична позиция.

„В понеделник имаме уговорена среща, точка по точка тази наредба ще я пресеем и ще я коригираме. Така се върши работа, няма никакъв смисъл да викаме силно. Тази работа ще я свършим ние с кмета, освен ако не искате друг кмет, само че това ще стане много по-бавно,” бе предложението на Иван Лечев.

Столичният кмет Йорднака Фандъкова се срещна в петък с представители на протестиращите.

Стана ясно, че за стикери за паркиране в Синя зона в София ще могат да подават документи наематели, водачи на лизингови автомобили, както и родственици по права линия.

.............................................................

„101 каба гайди" откриват третия „Беглика фест"
С внушителния звук на оркестър "101 каба гайди" ще започне петото издание на Фестивала за съзнателно общуване с природата и творчеството - "Беглика фест".

Форумът се провежда в местността Батлъбоаз на бреговете на язовир Голям Беглик и продължава до неделя. Очаква се посетителите на събитието на бъдат над 2000, предаде в петък сутринта БНР.

Тази година във фокуса на "Беглика фест" ще бъдат темите за устойчивия живот и родителството - създаването, отглеждането и възпитанието на деца в хармония с природата и изискванията на съвременния свят.

Както обикновено, ще има много семинари и уъркшопове за екологично земеделие и строителство, оползотворяване на отпадъците, йога практики, народни игри, астрономия и много други.

Музикалната програма е почти денонощна, като вечерите над родопския язовир ще бъдат огласени от унгарците от "Фокателеп", сърбите от "Бицикл", полската формация "Етномалия", лондонската диджей фурия "Пени Метъл" и много други чужди и български участници. През деня музиката ще звучи от специална сцена, издигната на 6 метра в клоните на дърветата.

За да се намали екологичният отпечатък на фестивала, и тази година организаторите ограничават броя на автомобилите в зоната, осигурени са възможности за разделно събиране на отпадъците.

............................................

Кемал Еюп защити скандалното „проучване" за Левски и Ботев, обвини издателствата
Бившият председал на Комисията за защита от дискриминация Кемал Еюп застана зад скандалното „проучване", възложено от институцията, в което изконни български национални герои са обвинени в политическа некоректност.

Еюп, който и понастоящем е член на Комисията и е бил ръководител на проекта за проучването, говори на пресконференция в петък заедно с новия шеф на комисията, доц. Ана Страшимирова за т.нар. "Националното представително изследване "Стереотипи и предразсъдъци в учебници, учебни помагала и образователни програми и планове в подготвителното и основното образование".

Според него най-вероятно „данданията" около проучването, възложено на „независими експерти" по негово ръководство, най-вероятно е стимулирано от издателства на учебници, които се боят, че Министерството на образованието може да отхвърли техни издания заради препоръки на КЗД по повод „политически некоректни" текстове, изнамерени от „експертите" на Комисията.

„Аз съм един от тримата идиоти, които са антипатриоти," заяви Кемал Еюп, цитиран от БГНЕС.

„Но и голям идиот да е човек, никой не би помислил или предприел действия да санкционира такива велики писатели, деятели дейци и да ги цензурира. Явно някой се стреми да нажежи обществения градус с неща, които би трябвало да се дискутират в обществото", каза той.

Самият той призна, че няма желание да подава оставка въпреки скандала, защото е от основателите и създателите на КЗД.

„Аз и сега да съм председател пак бих заложил едно такова проучване", категоричен е бившият председател на КЗД.

Той посочи, че само са предложили на образователното министерство (МОМН). Самото ведомство участвало със свои експерти, но срещи с министерство не са провели.

"Не са правили предварителни срещи, защото проучването е независимо, а такава среща щяла да се тълкува като една намеса в самото проучване", обясни Еюп.

Той подчерта, че целта е била да се предостави материал на МОМН и „те да преценят какво да вземат предвид, какво да не вземат предвид".

Еюп се съгласи със Сергей Игнатов, че националната сигурност зависи от образованието и е категоричен, че има нужда от комисия като КЗД.

Ако МОМН не са получили такова решения, ако то е изчезнало някъде по трасето, значи няма такова решение.

Той е категоричен, че досега не е имало случай на изчезнали документи. "Аз не знам и сега дали е изчезнало или някой се възползва от междувластието на своя глава", посочи той. За "данданията" според него роля имат издателствата.

„Въпреки че учебниците са безплатни някои ни предоставиха, други не ни предоставиха. Трябваше да издирим и за закупим учебниците, за да може експертите да разполагат с всички издания", обясни Еюп.

В докладите са цитирани пасажи от някои учебници и тези, които са ги издали, според Еюп сигурно са притеснени да не получат одобрение на техните учебници. Той посочи, че с наближаването на новата учебна година издателите са притеснени от това.

Той няма представа кой е правил опит да влиза повторно в електронната страница на КЗД заради доклада – нещо, което бе оповестено на същата пресконференция от доц. Ана Страшимирова.

Еюп обясни единствено, че малко хора - трима-четирима души имат достъп до сайта и да публикуват на него.

Той окачестви изследването като гавра с българското национално достойнство и заплаха за националната сигурност на България.

Самата КЗД в сряда се опита да се оправдае с твърде неясни аргументи.

.......................................................

Голям пожар избухна край Своге
Голям пожар гори в землището на Своге близо до село Владо Тричков.

Над 100 декара борова гора вече са обхванати от огъня, но засега няма опасност пожарът да достигне до селището, предаде БНР.

На място са пристигнали пет аварийни екипа. От МВР уточниха, че от едната страна огънят се развива в непристъпна местност и там не могат да се използват машини и тежка техника.

 


http://novinite.bg