Новините за 18 септември 2012

 

Холандия ще изчака доклада за върховенството на закона и независимостта на институциите в Румъния, преди да преразгледа позицията си срещу членството на Букурещ и София в Шенгенското пространство.

Докладът на Европейската комисия за Румъния предстои да излезе в края на годината и според Холандия дебатите за членството на двете балкански страни трябва да бъдат изместени за следващата година.

Това става ясно от внесената в холандския парламент позиция на правителството за юлските доклади на Европейската комисия за правосъдието и вътрешните работи.

Холандия смята, че условията за присъединяване на България и Румъния към Шенген още не са изпълнени.

Според Хага двете страни са постигнали значителен напредък по мониторинговия механизъм в редица области, но все още не са покрили всички заложени в него показатели.

Затова наблюдението върху правосъдието и вътрешните работи в България и в Румъния трябва да продължи, съобщи БНР.

Холандия ще отстоява тази позиция на предстоящия в началото на следващата седмица Съвет по общи въпроси, на който ще бъдат обсъждани юлските доклади на Еврокомисията за България и Румъния.

Холандия продължава да обвързва заключенията в тях с темата „Шенген“ и смята, че обсъждането й трябва да бъде отложено за след края на годината, когато Еврокомисията ще публикува допълнителен доклад за върховенството на закона и независимостта на институциите в Румъния.

На това мнение са и други страни от Евросъюза, се казва в позицията на холандското правителство.

В следващите дни холандският парламент ще може да задава въпроси по нея, като се очаква да я одобри с писмена процедура в края на тази седмица.

Насроченото за този четвъртък заседание на Съвета на вътрешните министри, на което трябваше да се обсъжда приемането на България в Шенген, беше отменено заради невъзможност да се постигне напредък по темата.

......................................
Социалният министър Тотю Младенов призова за още малко търпение във връзка с разчетите за очакваното увеличение на пенсиите от следващата година, като допълни, че изчисленията се правят.

Министърът заяви в Бургас, че през следващата година ще бъдат увеличени всички пенсии, а кога ще стане това, ще е ясно, щом са готови анализите на финансовото министерство и Националния осигурителен институт, предаде Дарик радио.

До края на месеца предстои заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което ще бъдат разгледани всички параметри.

Младенов заяви, че повишението ще компенсира инфлацията от последните три години.

Министърът припомни, че предстои увеличение и на минималната работна заплата от януари 2013 г., която ще се вдигне от 290 на 310 лв.

„Искам да отбележа, че Тройната коалиция от 2005 до 2009 година увеличи минималната работна заплата общо с 80 лева при тройно по-голяма инфлация, отколкото тази за периода 2009-2013 г.“, посочи той.

„Още малко търпение и до края на септември ще станат ясни параметрите за бюджета за държавното и общественото осигуряване и бюджета на държавата“, увери министърът.

В неделя председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова каза, че пенсиите ще се вдигнат не по-рано от април 2013 г., а за този ход ще са необходими 800 млн. лв.

Ден по-късно финансовият министър Симеон Дянков опроверга нейното твърдение и заяви, че доходите на възрастните хора ще се увеличат още от началото на следващата година.

„Тъй като икономиката ни върви нагоре, никое министерство няма да понесе рестрикции във връзка с бюджет 2013“, обеща Дянков.

Планирано е увеличение на средствата за образование, здравеопазване и култура, уточни той.

......................................
С близо 5% нарастват разходите на работодателите за един отработен час от наетите от тях лица през второто тримесечие на 2012 г. в сравнение със същия период на миналата година, сочат данните на НСИ.

В индустрията увеличението е с 2,5%, а в услугите – с 8,9%. В строителството обаче общите разходи на работодателите за един отработен час намаляват с 2,1%.

По икономически дейности през второто тримесечие на 2012 г. най-висок ръст на общите разходи за труд спрямо същия период на предходната година е регистриран в дейностите „Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети“ - 16%, „Други дейности“ - 15%, и „Професионални дейности и научни изследвания“ – 11%.

Най-нисък пък е ръстът в „Държавно управление“ и „Финансови и застрахователни дейности“ - съответно 0,5% и 2%.

Най-голямо намаление на общите разходи за труд е регистрирано в икономически дейности: „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива“ - с 4%, и „Строителство“ - с 2%.

В състава на общите разходи за труд разходите за възнаграждение за един отработен час се увеличават с 6% спрямо второто тримесечие на 2011 г., а другите разходи (извън тези за възнаграждения) - с 0.2%.

По икономически дейности изменението на разходите за възнаграждения спрямо същия период на предходната година варира от -4% за „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива“ до 17% за „Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети“.

....................................
Здравният министър Десислава Атанасова ще поиска бюджетът за здравеопазване от 2013 г. да бъде увеличен с между 150 и 160 милиона лева, съобщи самата тя.

Това Атанасова направи след откриването на академичната учебна година в Медицинския университет, предаде Дарик радио.

Атанасова поясни, че все още се правят разчетите за това кои от услугите, за които пациентите в момента заплащат, от догодина ще бъдат безплатни.

По темата за кръводаряването здравният министър съобщи, че за последните три дни доброволно са дарили кръв 590 столичани.

По думите на Атанасова недостигът на кръв от групите А и 0 вече е почти наваксан, кампанията обаче ще продължи и в понеделник.

........................................
С промените в Закона за корпоративното облагане ще се облекчат авансовите вноски на данъка, съобщиха от Министерството на финансите (МФ).

Намаляват се сметките и кодовете за плащане на данъци, става ясно от проект на ведомството.

На страницата на МФ бяха публикувани предложенията за промени в Закона за ДДС и други закони.

Голяма част от тях са свързани с проекта за намаляване на банковите сметки на НАП и кодовете за вид плащане, индивидуализиращи вида на данъка или задължителната осигурителна вноска.

Това ще облекчи банковите преводи и ще намали грешките, пише в мотивите на документа.

Фирмите, чиито нетни приходи от продажби за предходната година не превишават 300 000 лв., няма да правят авансови вноски за корпоративен данък. Сега прагът е 200 000 лв.

Ако пък приходите не превишават 1 000 000 лв., фирмите ще правят тримесечни, а не месечни авансови вноски.

Предлага се въвеждане и на разпоредба, с която разходите за подкуп изрично се посочват като непризнати за данъчни цели.

Друга важна промяна засяга данъка върху представителните и социалните разходи.Той ще стане годишен данък и ще се внася еднократно в срок до 31 март на следващата година. Сега той е месечен данък.

Според промените в ДДС от 1 януари 2013 г. се променя мястото на изпълнение на доставка на услуги по отдаване под наем или предоставяне за ползване на превозни средства на данъчно незадължено лице.

Пак заради несъответствия с европейското право се връща старият ред за приспадане на данъчен кредит при доставки на мотоциклети и леки автомобили.

Правната уредба, в сила от 1 януари 2007 г., ограничава това право на приспадане, признават от МФ.

Промените в Закона за личните данъци – ЗДДФЛ, облекчават доста процедури. Платците на следните доходи ще подават справка, само ако са платили суми над 5000 лева – доходи от разпореждане с финансови инструменти, от допълнително доброволно осигуряване, лихви по депозити в чуждестранни банки, лихвите от държавни и общински облигации, от печалби от хазартни игри, изплатените доходи от рента и аренда.

Окончателните данъци на местни и чужди данъци ще се декларират вече на тримесечие.

Въвежда се срок, в който фирмите трябва да издадат служебна бележка за платените доходи – при поискване или до 15 април.

...........................................

Сърбия на косъм от банкрут, дължи 24 млрд. евро
На 24 млрд. евро възлиза външния дълг на Сърбия в края на месец юни, съобщи Стопанската камера на държавата.

От общия външен дълъг 23,83 млрд. евро са главница, а 254 млн. евро са лихви. Държавният дълъг възлиза на 11 млрд. евро, а частният – 13 млрд. евро, предаде БГНЕС.

Сърбия ще приключи тази година с двуцифрена инфлация, най-високата в Европа, пише пък белградският вестник „Вечерне новости“ в материал, озаглавен „Рекордьори сме по цени“.

Обезценяването на динара е дълготраен източник на инфлационен натиск, пише изданието, цитирано от БТА, като отбелязва, че производството трябва да се увеличи.

„Без споразумение с МВФ Сърбия е много по-близо до банкрут“, алармира вестник „Блиц“.

Ако правителството не сключи споразумение с Международния валутен фонд за заем, Сърбия ще бъде с една стъпка по-близо до банкрут, пише вестникът.

„Кредитите ще бъдат по-скъпи и по-малко достъпни, а още през тази година ще бъдат много проблематични финансирането на бюджетния дефицит, рефинансирането на дълга и изплащането на главницата“, допълва „Блиц“.

Истинските ефекти от една такава политика ще бъдат видими от Нова година, пише изданието.

Водената от социалистите коалиция, веднага щом пое властта, настоя за незабавни разговори с МВФ, който замрази помощна програма от 1 млрд. евро през февруари заради растящите дълг и бюджетен дефицит на страната.

Месец по-късно от фонда отхвърлиха искането на Белград за бързи разговори по сделката за нов заем заради опасенията, че правителството нарушава независимостта на сръбската централна банка.

Те обясниха, че експерти от МВФ ще пристигнат в Сърбия, но за да обсъдят закона за централната банка.

.................................
Искът на руската компания „Атомстройекспорт“ за 1 млрд. евро компенсации след отказа от проекта АЕЦ „Белене“ е част от една дългосрочна игра, коментира Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията.

„Ако погледнем нещата реално, много е малко вероятно да се реализира в пълната си стойност. България има някакви предимства по отношение на Русия. Много е важно позицията да бъде ясно формулирана по отделните въпроси и те да не се смесват“, каза още Руслан Стефанов пред БНР преди началото на семинара по енергийна дипломация в София.

По думите му по-големите страни имат собствена геополитическа тежест – те са или производители, или големи потребители.

Страни като България, от друга страна, нямат големи възможности да създадат потребление и лежат на маршрутите на големите потребители.

„Отношенията с Русия винаги са натоварени с много емоция и е трудно тя да се отдели от политиката“, коментира още експертът от Центъра за изследване на демокрацията.

Той определи като най-балансирана реакцията на министъра на икономиката и енергетиката Делян Добрев след обявеното решение на „Атомстройекспорт“.

„Аз бих следил и по-нататък какво казва той. При другите изказвания имаше политически нюанси, а не толкова експертно говорене“, подчерта Руслан Стефанов.

.......................................
Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) свали цената на зелената енергия със задна дата.

Комисията въведе без обществено обсъждане новите цени за достъп до мрежата на НЕК и на електроразпределителните дружества за всички централи, които произвеждат ток от слънце, вятър, вода и биомаса. Решението е взето в петък и влиза в сила от понеделник.

Въпросните цени са временни и само за производителите на възобновяема енергия, без когенерацията.

Цените за „достъп“ са изчислени като относителен дял от преференциалните цени за възобновяема енергия, вместо да отразяват разходите за предоставянето на услугата.

Специално за фотоволтаиците таксите зависят от това кога централата се е присъединила към мрежата.

„Това решение е дискриминационно. Защо няма такава цена за електроенергията на топлофикациите или за АЕЦ „Козлодуй“, коментира пред „Капитал Дейли“ Велизар Киряков, председател на Асоциацията на производителите на екологична енергия.

Според него това ще доведе до фалити в сектора.

Решението е пореден опит да се смекчат последиците от присъединяването към мрежата на много ВЕИ, които произвеждат скъп ток и по този начин допринасят за влошаване на положението на НЕК и за поскъпването на електроенергията за крайните потребители.

..............................................
Искът на „Атомстройекспорт“ за 1 млрд. евро компенсиции за отказа от АЕЦ „Белене“ е провокация, категоричен е лидерът на ДСБ Иван Костов.

Според него искът е от такова естество, че няма как да бъде уважен в съда, предаде БГНЕС.

Иван Костов зададе и въпроса защо руският президент Владимир Путин провокира сега България и сам даде отговора – за да създаде максимално враждебна стена към всякакви руски инвестиционни проекти.

„Аз мисля, че Путин се намира в много тежко вътрешно положение, политическо, той е много сериозно конфронтиран с ЕС, ЕК“, посочи лидерът на ДСБ.

По думите му, оказало се, че оценката на българската десница за качествата на Русия като икономически и политически партньор била най-правилна.

„Срещу „Газпром“ започва процедура за злоупотреба с господстващо положение, това е нещо, което ние приказваме 10 години. Всичко, което ние сме казвали по енергийните въпроси, получавали подкрепа, сега се сбъдват тези неща“, продължи той.

Иван Костов отбеляза още, че българската икономика е в състояние на депресия, с пренебрежимо ниско темпо на растеж, който може да е в резултат дори на статистическа грешка.

„Монополно високи цени на практика изтеглиха доходите от българската малка икономика, от стотиците хиляди дребни производители и ги оставиха в трудно положение. Няма как да очакваме монополите да произведат растеж, който злоупотребява с господстващо положение, не се развива“, коментира председателят на ДСБ.

.........................................
Рекламна кампания за България като туристическа дестинация стартита на 17 септември на летището във Франкфурт - едно от най-големите в Европа и второ по натовареност на континента.

Кампанията, която ще продължи един месец, се провежда съвместно с оператора на летището - „Фрапорт туин стар еърпорт мениджмънт“, който в България оперира летищата във Варна и Бургас, съобщиха организаторите от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

Билбордове на теми „Море“, „Култура“ и „Еко“ представят страната като атрактивна дестинация пред милионите пътници и посетители на аеропорта, посочват от министерството.

Рекламата на летище „Франкфурт“ е един от най-добрите начини за популяризиране на българския туризъм сред хора от различни точки на земното кълбо, уверяват от МИЕТ.

Всеки месец през терминалите на аеропорта преминават над 4 млн. пътници от целия свят. Придружават ги още 1,5 милиона посрещачи, изпращачи и др., мотивират решението си от ведомството.

В съобщението не се посочва дали и каква сума плаща България за рекламната кампания.

.......................................
Около 200 000 души могат да останат без поминък, ако Европейската комисия приеме решение да забрани производството на ориенталски тютюн, заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

„Това, което се печели от 1 декар тютюн, около 400-500 лв., няма друга култура, която може да го компенсира, само марихуаната е с по-високи доходи, но знаете, че тя е забранена“, посочи Найденов след среща с евродепутати по темата за тютюна, предаде БГНЕС.

Земеделският министър подчерта, че България е на първо място по производство на ориенталски тютюн не само в Европа, но и в света.

Според него тютюнът остава без алтернатива от гледна точка на икономическото положение.

„От гледна точка на традициите, почвите не позволяват или трудно могат да бъдат приспособени за нещо, което е различно. Ако говорим за алтернатива, тя не е толкова до алтернатива на култура, а до алтернатива на заетост“, разясни министърът.

По думите му, когато Европейската комисия прави подобни предложения, тя трябва да е готова с предложения не само по повод на това, какво трябва да бъде забранено, а и какво ще се прави след това.

„Когато ЕК предложи във връзка с тютюневата реформа от 2009 г. да бъдат спрени субсидиите, тя компенсира някои от старите държави членки. Гърция и Италия получиха компенсации, и то огромни, а когато днес се предлага да се ограничи или забрани ориенталският тютюн, това не върви с предложение за компенсации“, разясни министърът.

Той подчерта, че българските тютюнопроизводители могат да станат жертва на двете големи лобита – „Американ бленд“ и „Вирджиния бленд“, като първите произвеждат цигарите си без ориенталски тютюн.

Ориенталският тютюн представлява около 16% от състава на цигарите и дава специфичния аромат на „Вирджиния бленд“, разясни министърът.

Той каза още, че първоначално Еврокомисията е поискала да се забранят различните ароматизатори за цигарите като ментата, но след това е решила да дефинира ориенталския тютюн не като вид тютюн, а като добавка, която също може да бъде забранена.

Интересът по тази директива е не толкова на комисията, която се занимава със селското стопанство в ЕС, а по-скоро на комисията, която се занимава със здравеопазването, допълни евродепутатът Илияна Йотова.

„Много са деликатни там нещата, затова наблягаме на факта, че дори да бъдат премахнати добавките и ориенталският тютюн от цигарите, тютюнопушенето няма да намалее. Надявам се, че този проект, това предложение на Комисията въобще няма да стигне до гласуване“, допълни тя.

„Надявам се с общо лобиране от страна на българското правителство, българските депутати и на евродепутатите да се опитаме да гласуваме и да спечелим мнозинството около този текст“, каза още Йотова.

Всички сме единни около позицията, че трябва да защитим българските тютюнопроизводители“, допълни министър Мирослав Найденов.

.....................................
С около 30% по-малко ще бъде реколтата от грозде за вино тази година, обяви изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното Красимир Коев.

„Като качество обаче гроздето е с много добри показатели и с много високо захарно съдържание. Това означава, че макар и гроздето, и виното да са по-малко тази година, те ще бъдат с невероятни вкусови качества“, коментира експертът в интервю за БТА.

„В кризисната ситуация след студената зима и измръзването на големи площи с лозови масиви, както и последващото дълго засушаване, все пак има светлина в тунела и тя е, че е гарантирана реколта с добри качества и съответно такова вино“, посочи Красимир Коев.

Той допълва, че при това положение гроздето ще има по-висока изкупна цена.

„Тенденцията вече се наблюдава на пазара. Така че стопаните, които са отгледали грозде тази година, може да не са получили добра реколта, но за сметка на това ще бъдат компенсирани с добри цени. Това ще им позволи да посрещнат нуждите си за следващата кампания“, казва Красимир Коев.

До момента винарските изби са прибрали 55 млн. килограма грозде - 39 млн. кг бяло и 16 млн. кг - червено.

Тенденцията е бялото грозде да запази количествата от миналата година, когато са били прибрани 66 млн.тона.

Красимир Коев обаче прогнозира отново дефицит на бели вина, както и по-високи
изкупни цени и очаква и ръст на износа с около 16%.

През октомври български винарски изби ще договарят значителни количества износ на вина в Китай, посочи директорът на Агенцията по лозата и виното.

За първото шестмесечие на 2011 г. от България са изнесени 22 млн. литра, докато за периода на 2012 г. – от 25 млн. литра, което е с около 3,5 млн. литра повече и 16% ръст.

На вътрешния пазар през 2011 г. е реализирано количество от 42 млн. литра, а за 2012 г. - около 47 млн. литра, което е с 13% ръст.

„Тези данни показват, че българското вино е търсено. За това донякъде повлияха зимните и летните курорти, както и системата ол инклузив, която мащабно проверихме и сме изключително доволни от богатия асортимент, както и от качеството на предлаганите в тях български напитки“, посочва Красимир Коев.

По отношение на износа тенденцията се запазва с най-големия консуматор на вино, какъвто е Русия, също Чехия, Полша, Румъния.

.......................................................
Първият дъжд порази новата линия на метрото
Подлези от новия лъч на откритото преди дни столично метро протекоха, алармира във „Фейсбук“ общинският съветник от БСП Георги Кадиев, чиято снимка показва станцията „Джеймс Баучер“.

Други софиянци са разпространили снимки от станцията при НДК, както и от откритите през 2009 г. станция Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и „Младост“, предаде „Дневник“.

„Първи дъжд и новото метро протече, и то 12 метра под земята. Това поставя под въпрос качеството на цялото изграждане на метрото и неговата сигурност“, коментира в социалната мрежа Георги Кадиев.

В столицата превалява дъжд през последните 24 часа, но няма обилни валежи. Няма и обявена от БАН опасност от наводнения. Няма сигнали за други сгради.

Въпреки това в понеделник Столичният общински съвет ще награди шефа на столичния „Метрополитен“ инж. Стоян Братоев със званието „Почетен гражданин“ заради работата му по строителството на метрото.

„Добре, че поне на откриването на валеше дъжд“, гласят част от коментарите, а други продължават: „Да изчакаме да протече и „Европейски съюз“.

Вторият лъч на метрото беше открит тържествено на 31 август. Той е с дължина 10,6 км и има 11 нови метростанции.

На откриването присъстваха председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу, президентът Росен Плевнелиев, премиерът Бойко Борисов, кметът на София Йорданка Фандъкова и половината правителство.

Само за празненствата по откриването бяха дадени 47 000 лв. без ДДС в търг с един участник.

Цялото метро се строи с европейски средства по Оперативна програма „Транспорт“ със съфинансиране на общината и на държавата.

..................................................

Братоев: Метрото може да тече още година
Вторият метродиаметър уляга и винаги ще се появяват такива дребни проблеми – първата година обикновено това е най-изявено, обясни директорът на „Метрополитен“ ЕАД инж. Стоян Братоев.

Това Братоев каза пред журналисти по повод протеклите в неделя подлези от новия лъч на столичното метро, предаде „Дневник“.

В понеделник шефът на „Метрополитен“ беше награден от Столичния общински съвет по предложение на кмета Йорданка Фандъкова със званието „Почетен гражданин“ заради работата му по строителството на метрото.

По думите му на всеки 40 метра има „деформационни фуги от гл. т. на сеизмичната устойчивост и винаги ще се появяват такива дребни проблеми“.

„Постепенно нещата ги овладяваме“, добави Стоян Братоев.

След неделния дъжд в столицата метростанцията „Джеймс Баучер“ протече.

„Там е влязла вода, защото не е завършен подземният паркинг, но ще бъдат направени отводнителните решетки там“, каза още Братоев.

По думите му паркингъг трябва да бъде завършен до края на септември.

Подлезът на НДК пък се е наводнил, защото частници, които строят в момента магазини там, са запушили шахтите.

Според шефа на метрото тези шахти вече трябва да са отпушени и няма опасност за пътниците.

„Всичко е под контрол. Нашите хора реагират така, както е необходимо“, добави той и даде пример с Париж.

„Ако отидете там, ще видите, че отстрани на станциите има открити канавки за евентуални течове“, посочи Братоев.

Според него по отношение на станциите на „Г. М. Димитров“ и „Младост 1“ проблемът бил същият – недовършена работа.

„На „Г. М. Димитров“ не е изпълнено окончателното решение – там трябва да има трамвай, тогава отводняването ще бъде през релсите“, обясни Братоев.

По думите му там не е имало протичане в неделя, но се случвало при всеки порой.

„Това не е проблемът на метрото в София. Това е уникално съоръжение. Най-доброто нещо, което се е случило през последните десетилетия“, каза още Братоев.

Според него е вложен огромен труд и професионализъм от всички строители.

„Почти всеки ден пътувам с метрото и виждам, че хората се гордеят с него. Наистина е повод на гордост“, добави той.

Вторият лъч на софийското метро беше открит тържествено на 31 август тази година.

На церемонията, за която бяха изхарчени 47 хил. лева без ДДС, присъстваха председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, премиерът Бойко Борисов, президентът Росен Плевнелиев, кметът на София Фандъкова, както и половината кабинет.

Новите станции все още са в гаранция и ремонтите са за сметка на изпълнителите на проекта, посочва „Дневник“.

За третия метродиаметър Стоян Братоев съобщи, че в момента са на етап идейни проекти.

Не е ясна прогнозната цена, като проектите ще са готови през пролетта на 2013 г.

Планираната дължина е 16.5 км с 19 метростанции – от „Овча купел“ през централната градска част, „Орлов мост“, „Владимир Вазов“, „Герена“ до „Ботевградско шосе“ на колелото на трамвая.

...............................................

Дянков мести митниците в Русе до месец и половина
Преместването на Агенция „Митници“ от София в Русе ще се случи най-късно до месец и половина, обяви финансовият министър Симеон Дянков.

„Не съм се отказал от преместването на Агенция „Митници“ в Русе, но процесът се забави заради лятото, когато имаше и други задачи“, обясни в Русе вицепремиерът, цитиран от БГНЕС.

Симеон Дянков обясни, че близо 60 души от централата на Агенция „Митници“ вече са пренасочени по териториалните дирекции на агенцията. Подобен процес върви и в централата на НАП.

„Много е важно да има хора, които наистина са нужни в едно централно управление, а всички останали да минат по териториалните дирекции да работят като инспектори. След като свърши този процес, започваме процеса и на преместване в Русе“, заяви Симеон Дянков.

Според неговата информация в момента се оглеждат четири държавни сгради за подходящо седалище на агенцията, а от следващата година в Русенския университет ще има магистратура по митническо управление заедно с продължаващо обучение на митнически инспектори.

Симеон Дянков обяви като част от процеса на децентрализация, че на 15 октомври Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури се мести в Бургас, предстои „Морска администрация“ да се премести във Варна.

Министърът на финансите присъства на откриването на новата учебна година в Училището по европейски езици в Русе и направи символична първа копка, изливайки менче с вода, на многофункционална спортна зала към училището.

Тя е едно от 10-те подобни съоръжения, които ще се изградят в училища с държавна подкрепа. Той обяви, че 60-те млн. лв. за увеличението на учителските заплати са осигурени в Бюджет 2013 и заплатите ще бъдат вдигнати от 1 януари.

Допълнителни средства ще бъдат заделени и за университетите, което ще доведе до още пари в образованието. Увеличение на бюджетите ще има още в здравеопазването, в културата и екологията.

Министърът коментира и иска на Русия за 1 млрд. евро като неустойка за АЕЦ „Белене“.

„В никакъв случай няма да се плаща 1 млрд. за Русия. Искът е смешен, той ще падне в арбитража, просто се прави, предполагам, по някакви политически причини. Подобни искове между другото „Атомстройекспорт“ в миналите няколко години е предявявала в две други държави. И двата иска са паднали“, увери Симеон Дянков.

......................................
Минималната работна заплата в България да не може да бъде по-ниска от средната минимална работна заплата в другите страни – членки на ЕС, и да стане 1000 лева, такава промяна в Kодекса на труда са внесли в парламента от „Атака“.

Това е старо настояване на националистите, което преди време те внесоха в Народното събрание като проект за решение.

Настояването им е минималната пенсия да бъде 500 лева. Според лидера на партията Волен Сидеров пари за това има, но се крият от управляващите, предаде Дарик радио.

„Политическият така наречен елит, управляващите, приемат, че българите са десет пъти по-нисши същества от средния европеец. Ако трябва да се сравнява с брутен вътрешен продукт, защото някой умник сега ще каже „Ама тук, в България, нещата са... нямаме така силна икономика“, ако трябва да има сравнение обективно, БВП на глава от населението за България е около половината от средното за Европа. Тоест, ако търсим база за сравнение, значи можем да кажем тогава заплащането да бъде половината от средноевропейското“, каза Сидеров.

Лидерът на „Атака“ посочи, че минималното трудово възнаграждение за месец в Люксембург е 1758 евро.

„Само ми кажете Люксембург с какво има предимство пред България! По-голяма държава ли е, по-силна икономика ли е, космически технологии ли развива, нефт и петрол ли има“, попита Сидеров.

...............................................
Падащо табло в правителствения „Еърбъс" бе залепено със сребристо тиксо преди излитането на президента Росен Плевнелиев, министри, бизнесмени и журналисти за официално посещение във Виена.

След като се оказа, че таблото не може да се затвори и ще виси над главата на един от бизнесмените от делегацията, то бе спешно „ремонтирано" с тиксо, предаде кореспондент на „Стандарт", който е бил в самолета.

Капакът придържа маските, които падат в случай на разхерметизация на машината.

Пътуването на президента бе само дни след като премиерът Бойко Борисов обяви, че закупеният на многократно по-висока цена от предходния кабинет самолет е под всякаква критика.

Министър-председателят дори си носел табуретчица, върху която да си слага кафето, защото масичките били изкъртени.

Експремиерът Сергей Станишев тогава контрира: „Като не му харесва, да не го ползва".

От 17 септември Росен Плевнелиев е на двудневно официално посещение в Австрия.

....................................................

Над 450 автрийски компании инвестирали в България
България е стабилен и надежден партньор на чуждестранните инвеститори, демонстрира изключителна динамика на икономическото си развитие и от това австрийските компании печелят.

Това обявиха след срещата си президентът Росен Плевнелиев и министър-председателят на провинция Долна Австрия д-р Ервин Прьол, съобщиха от прессекретариата на президента.

Със срещата между двамата започна двудневното работно посещение на държавния глава в Австрия.

През последните години над 450 компании от Долна Австрия са развили дейност в България, от които 50 само през миналата година, заяви премиерът Ервин Прьол.

Президентът Росен Плевнелиев подчерта, че сътрудничеството между България и Долна Австрия се разширява с всяка следваща година.

Австрия е вторият най-голям инвеститор в България след Холандия, а стокообменът през последните 10 години се е увеличил пет пъти.

Австрийските инвестиции в България са умни и добре направени, коментира още президентът.

Той допълни, че бизнесклиматът в страната се подобрява, и открои България като добър пример за успешно договаряне на европейските средства.

България е с втория най-нисък държавен дълг в Европейския съюз и тази година ще приключи с бюджетен дефицит под 1 процент, каза още държавният глава.

Президентът Росен Плевнелиев и Ервин Прьол постигнаха договореност за задълбочаване на сътрудничеството между България и Долна Австрия за по-нататъшното развитие на Дунавското пространство.

В региона живеят над 100 млн. европейци и икономическият потенциал е огромен, подчерта премиерът на Долна Австрия.

През октомври т.г. България ще вземе участие в конференция на лидерите от Дунавския регион, на която ще бъде обсъдено сътрудничеството между страните от Дунавското пространство.

Форумът се организира от Работната общност „Дунавски страни“, председателствана от Долна Австрия.

През 2013 г. предстои да бъдат обсъдени и възможностите за разширяване на корабоплаването по Дунав във всички участъци на реката, както и взаимодействието между Черноморските и Дунавските пристанища.

Целта е транспортът по Дунав да се удвои през следващите години, посочи министър-председателят Ервин Прьол.

Според Росен Плевнелиев Дунавската стратегия не е само документ за подобряване на транспорта по реката, а е стратегия „за нашия общ дом“, който има огромен потенциал за развитие.

Допълнителни средства за подобряване на навигацията и на корабоплаването могат да бъдат инвестирани и чрез „Инструмента за свързване“ на ЕС, смята държавният глава.

Реализацията на важния и за двете страни проект „Горна Арда“ върви по график, стана ясно още след срещата.

Не по-късно от началото на 2014 г. всички необходими документи за старта на проекта ще бъдат напълно готови, като инвестицията ще възлезе на около 400 млн. евро.

Пред българския президент премиерът Прьол изрази благодарност за доброто сътрудничество на българската администрация.

В първия ден от посещението си в Австрия президентът Росен Плевнелиев ще има срещи с федералния президент д-р Хайнц Фишер и с канцлера Вернер Файман.

Президентът посети Института за наука и технологии във Виена, а по-късно през деня ще вземе участие в дискусия на тема „Перспективи пред Европа – предизвикателства и шансове“.

Участие във форума, който ще се проведе в Представителството на ЕК в австрийската столица, ще вземат европейският комисар по регионално развитие Йоханес Хаан и Евалд Новотни, гуверньор на Националната банка на Австрия.

....................................................
Посолството на САЩ обявява въвеждането на нови услуги за определяне на интервюта и предоставяне на информация на кандидатите за неимигрантски визи, съобщиха от посолството.

От този момент следните услуги се предоставят безплатно на кандидатите: Насрочване на интервюта за неимигрантски визи по телефона или чрез интернет.

Желаещите могат да се обадят от България на телефон 02 4916 461 (от понеделник до петък, от 9:00 до 21:00 ч.), за да разговарят на български език с оператор за получаване на информация за визи или насрочване на интервю.

Също така ден и час за интервю могат да бъдат определени на http://www.ustraveldocs.com/bg. Кандидатите за визи могат да се свържат с оператор от кол центъра и през „Скайп“ на ustraveldocs-Bulgaria.

След като е одобрен за виза, кандидатът получава своя паспорт с TNT куриерски услуги.

След заплатена такса за кандидатстване за неимигрантска виза в произволен клон на МКБ Юнионбанк в България, гореизброените услуги ще бъдат предоставени безплатно.

Към момента таксата за кандидатстване за повечето категории неимигрантски визи е 160 щатски долара, платени в левове.

Кандидати за неимигрантска виза, които са си насрочили интервю преди 13 септември 2012 г., следва да се явят в Консулския отдел на Американското посолство за своите интервюта в определеното време.

Процедурата, посочена по-долу, важи за всички кандидати за неимигрантски визи, които определят своите интервюта на или след 13 септември 2012 г.:

Стъпка 1: Попълнете формуляр DS-160 за кандидатстване за виза на https://ceac.state.gov/genniv/ и разпечатайте страницата с потвърждение.

Стъпка 2: Отидете на портала на US Traveldocs на http://www.ustraveldocs.com/bg. Ако посещавате сайта за първи път, следвайте инструкциите, за да си създадете профил. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, като използвате Вашето име и парола. Разпечатайте вносната бележка, която съдържа информация за плащането.

Стъпка 3: Посетете най-близкия клон на МКБ Юнионбанк, за да платите таксата за кандидатстване. МКБ Юнионбанк ще Ви издаде мемориален ордер.

Стъпка 4: Определете дата за Вашето интервю за виза на http://www.ustraveldocs.com/bg или на телефон 02 4916 461 от България. Можете да се свържете с оператор и чрез „Скайп“ на: ustraveldocs-Bulgaria.

Стъпка 5: Елате в Посолството на САЩ в София с всички необходими документи за Вашето интервю в определения ден.

Стъпка 6: Паспортите с одобрени визи ще бъдат доставени безплатно от TNT до един от няколкото центрове за услуги на TNT в България. За по-бързо обслужване можете да изберете да получите Вашия паспорт от TNT София на адрес ул. „Неделчо Бончев“ № 35 от 08:00 до 19:00 часа, съобщават още от посолството.

http://novinite.bg/