Новините на 17 август 2012


http://novinite.bg/

Бургаска компания притежава кораба, заловен с кокаин в Испания
Бургаската корабна компания е собственик и мениджър на кораба, в който испански полицаи откриха кокаин на около 80 км от град Кадис.

Корабът „Свети Николай" е арестуван с целия екипаж, включително 22-ма българи, предаде БТА.

Пред агенцията управителят на корабната компания „Сийборн трейд" Дойчин Дойчев коментира, че екипажът е съставен основно от моряци от Бургас и Варна.

„Доколкото си спомням по памет, капитанът е от Варна", каза Дойчин Дойчев и обясни, че ден преди задържането от фирмата му загубили връзка с плавателния съд.

След информацията за акцията от компанията изпратили официално запитване до испанските власти.

„По телефона капитанът на пристанището в Кадис ми каза само, че се води разследване", заяви управителят на „Сийборн трейд".

В следобедните часове на деня Дойчин Дойчев обеща повече информация по случая.

Фирма „Сийборн трейд" се намира на улица „Хан Крум" 40 в Бургас. Компанията се занимава с морски превози, корабен мениджмънт и агентиране. В офиса уточниха, че не са оторизирани да дават мнение, становище и изявление за медиите.

Никой не потвърждава дали някое от семействата на задържаните българи вече са известени от испанската полиция за ареста.

Дойчин Дойчев притежаваше и потъналия в Азерско море в началото на 2008 г. кораб „Ванеса".

......................................................
Пътуването на „Бистришките тигри" с правителствения самолет e абсолютно незаконно, заяви Цвятко Луканов, бивш ръководител на Авиоотряд 28.

„Авиоотряд 28 не е регистриран по търговския закон, той не е търговско дружество, той няма право да получава пари за извършената си работа въз основа на т. нар. Сертификат за авиационен оператор", обясни Цвятко Луканов по БНР.

В сряда стана ясно, че правителственият „Еърбъс" закарал „Бистришките тигри" на Бойко Борисов във Варна за приятелска среща на стадион „Тича". Със същия полет на Авиоотряд 28 пристигнали и съперниците им от футболен клуб „Чавдар" Етрополе.

Премиерът Бойко Борисов потвърди това.

„Момчетата са летeли заедно с отбора на „Чавдар" Етрополе. Полетът е бил платен от етрополския клуб. Друг път не се е случвало „Бистришките тигри" да пътуват със самолет на правителството", увери министър-председателят Бойко Борисов.

За да се изясни случаят с футболния отбор „Витоша" Бистрица, в който е картотекиран премиерът, трябва да се отговори на въпроса дали Авиоотряд 28 има право да превозва срещу заплащане, или не.

Това се вижда единствено в Сертификата за авиационен оператор на отряда. Той е основен и в него се посочва с какво и къде ще лети отрядът, посочи още бившият командир.

„Кой има право и кой няма право да се качва и се превозва в тези самолети се регламентира по три документа", каза Цвятко Луканов.

Това са Устройственият правилник, Законът за гражданското въздухоплаване и сертификатът.

Цвятко Луканов обясни, че едно от двете основни предназначения на полетите с него е тези със специално предназначение, т.е. за превозване на президента, на председателя на НС, на премиера и на вицепрезидента.

Той е категоричен, че не е практика да се превозват и други хора извън тези предвидени в Устройствения правилник.

........................................................

Един кандидат за приватизацията на „Техноекспортстрой"
Една фирма подаде обвързваща оферта в конкурса за продажбата на 103 970 акции, представляващи 100% от капитала на софийското дружество "Техноекспортстрой" ЕАД до изтичане на крайния срок, който беше днес в 15 часа, съобщиха от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол.

Кандидат-купувачът на държавната строителната компания е "АТ Инженеринг 2000".

Предстои конкурсната комисия да отвори офертата и да се запознае по същество с предложението на участника.

Това се случва на третия търг след два неуспешни. В последния за разлика от предишните не беше определена минимална цена за компанията.

Първоначално определената беше 68 млн. лв., която по-късно беше намалена на 60 млн. лв.

"АТ Инженериг 2000" се занимава със строеж и ремонти на промишлени, административни и жилищни сгради. Сред проектите са жилищният комплекс "Рослин пакт", участва в строежа на търговския център "Ийст Парк". Нейни управители са Илиян Терзиев и Георги Пенев, предаде „Медиапул".

Компанията прояви интерес и към първия опит за продажба на "Техноекспортстрой" на явен търг с начална цена от 68 млн. лв., заедно с гръцката "Актор" и "Адванс пропъртис" на братята Кирил и Георги Домусчиеви, но нито един от тримата претенденти не се яви на наддаването. Във втория опит за публична продан с начална цена от 60 млн. лв. пък не се включи абсолютно никой. Така Агенцията за приватизация след приватизационен контрол (АПСК) смени начина на продажба на конкурс с оферти според желанието на купувачите.

„Медиапул" отбелязва, че АПСК очакваше "Техноекспортстрой" да привлече кандидати най-вече с имотите си, но за тях се знае прекалено малко, а публичната информация за активите на "Техноекспортстрой" е оскъдна. От финансовите му отчети става ясно, че през последните две години дейността му основно е съсредоточена в България, а обемите на поръчките са повече от скромни. За 2010 г. договорите за строителство са за 12.5 млн. лв.

В активите на "Техноекспортстрой" е дружеството за развойна и научна дейност – "РОССА". Дъщерната фирма притежава складови и офис площи, които отдава под наем и носи приходи на компанията майка.

Заради излизането на "Техноекспортстрой" от отхвърления от България проект за нефтопровода "Бургас –Александруполус" дружеството е натрупало загуба от 6.4 млн. лв. през 2010 г. "Техноекспортстрой" трупа загуба и от построената родилна болница "Джала" в Либия, която е пусната в експлоатация в началото на 2011 г., но не е ясно кога и дали изобщо ще си прибере парите.

Така през 2010 г. държавното предприятие приключва годината на загуба от близо 8.5 млн. лв. Това все пак е подобрение на финансовия му резултат в сравнение с 2009 г., когато загубата е била 28.2 млн. лв., сочи финансовият отчет на "Техноекспортстрой".

Държавната компания Техноескпортстрой е създадена през 1964 г. като консултант и строител, работил основно в Близкия изток и Африка.

Сега дейността й е основно в България - през 2010 г. е работила в курорта Боровец и софийския кв. "Малинова долина".

От началото на юли 2012 г. дружеството е с нов принципал - Министерството на финансите. Преди това то беше към Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Дейността на "Техноекспортстрой" зад граница е свързана основно с арабските пазари – Либия, Сирия, Алжир, Мароко, Йемен и Обединените арабски емирства.

Най-голяма дейност държавната компания е развивала в друга разтърсвана от размирици африканска държава – Нигерия. Това е ставало чрез смесеното дружество "Техноекспортстрой Найджирия", където българската строителна компания държи 70% от акциите. Дъщерната компания е реализирала около десетина големи проекта за нуждите на правителството и военните.

Другото работещо задгранично дружество е руското – "ТЕС Р Русия". През 2010 г. то е завършило ремонта на посолския комплекс на България в Москва. Дружеството има лиценз за главен изпълнител на строително-монтажни работи за високо строителство до 100 м височина.

Третото задгранично дружество - "Техноекспортстрой Мароко", през последните две години не е развивало дейност, показва финансовият отчет.

...........................................
Максим Бехар е носител на отличие за „Изпълнителен директор на годината" в категория „Маркетинг и PR" на Stevie Awards 2012.

Той получава тази награда в състезание с повече от 180 директори на големи компании от целия свят.

От началото на 2012 г., освен водещата българска PR компания M3 Communications Group, Inc., Бехар управлява и чешкия офис на световната корпорация Hill+Knowlton Strategies.

Наградите Stevie са част от единствената глобална бизнес програма, целяща да отличи и промотира най-добрите компании и бизнес практики в света.

„Тази награда доказва, че бизнесът в България се управлява и развива на световно ниво. Спечелването й за втора поредна година означава, че PR бизнесът много бързо се адаптира към динамично променящите се бизнес условия. През 2012 г. M3 Communications Group, Inc. остава лидер в това отношение, но сега това е и признание за цялата група Hill+Knowlton Strategies", коментира Максим Бехар.

Максим Бехар получава наградата за CEO на годината за втори пореден път. Първата той получи лично миналата година на бляскава галавечеря в Абу Даби, където и управляваната от него PR компания бе удостоена за „PR агенция на годината за Европа".

„Изпълнителен директор на годината" е признание за лидери, които имат значителен принос за техните организации и които са пример за все по-стратегическа роля в развитието на PR и съвременния бизнес.

За наградите на М3 Communications Group, Inc. можете да прочетете на:

http://www.stevieawards.com/pubs/iba/awards/408_2648_21074.cfm

http://www.stevieawards.com/pubs/iba/awards/408_2633_20484.cfm.

Българската PR компания M3 Communications Group, Inc. е партньор на най-голямата в света компания за PR Hill & Knowlton, част от WPP Group PLC.

M3 Communications Group, Inc. oсигурява широк спектър от услуги в областта на публичните комуникации – комуникационни стратегии, връзки с медиите, уеб услуги, разработване и печат на рекламни материали, медия планиране и купуване, планиране и организиране на корпоративни събития, кризисен мениджмънт, лобиране, маркетингови концепции, медия мониторинг.

Основателят на компанията и изпълнителен директор Максим Бехар има повече от 25 години богат опит в областта на публичните комуникации и е широко признат като експерт по комуникации и журналистика. Той е творческа и идейна личност с влияние в българския политически и бизнес живот.

Наградите Stevie Awards са разделени в четири програми: „Американски бизнес награди", „Международни бизнес награди", „Stevie Awards за жени в бизнеса" и „Stevie Awards за обслужване на клиенти и продажби". Отличавайки организации от всички видове и размери и  хората, които стоят зад тях, наградите Stevies признават изключителните постижения на работното място в световен мащаб. Научете повече за Stevie Awards в www.stevieawards.com.

...............................................

По-нисък ДДС няма да смъкне автоматично цените, твърди заместник на Дянков
Ако финансовата политика на България се определя от Министерството на финансите, няма да има намаляване на ДДС за лекарствата, заяви зам.-министърът на финансите Владислав Горанов.

Той потвърди думите на вицепремиера Симеон Дянков от вторник, че няма да има диференциране на ДДС в никой сектор, след като в сряда министърът на здравеопазването Десислава Атанасова отново настоя за по-ниска ставка на лекарствата.

Атанасова обясни, че все още Министерски съвет не е обсъждал бюджета за следващата година, предстоят и промени в законите включително и в Закона за ДДС и има шанс да бъде намален ДДС за лекарствата.

В интервю за „Нова телевизия" Владислав Горанов я посъветва да не се изказва по финансови въпроси, така както Симеон Дянков не говори за „специфични здравни дейности".

Зам. финансовият министър е категоричен, че намаляването на данъка не означава автоматично сваляне на цените на съответната стока.

Обикновено това бил краткосрочен ефект, след което производители и търговци просто започвали да печелят повече.

По повод финансовото състояние на общините Владислав Горанов изрази мнение, че те са по-скоро добре, защото намаляват дълговете им.

Зам.-министърът посочи, че политиката на министерството е по-скоро да стимулира доброто управление, отколкото „да наказва лошите". Владислав Горанов е категоричен, че не може да се каже, че лошо се справят с финансите си само кметовете, които не са от ГЕРБ.

Той потвърди, че увеличение на пенсиите ще има от следващата година, като неговото мнение е, че то трябва да е пропорционално, а не диференцирано. Тепърва обаче започвали дискусиите по темата.

Владислав Горанов не скри, че желанието на министъра на земеделието Мирослав Найденов да контролира цените на храните не е добър ход, тъй като всяка подобна намеса обикновено се връща върху потребителите.

По повод ситуацията в БДЖ заместник-министърът заяви, че държавната месечна субсидия на железниците вече е възобновена, но полагащите се за месец юли 14 млн. лева няма да бъдат изплатени.

„Ние не отричаме важността на железопътния транспорт, но трябва мениджмънтът на дружеството да осъзнае, че не може да представя сметки на правителството и то да ги плаща, без да полага необходимите усилия да балансира финансовите потоци на дружеството", каза Владислав Горанов и определи действията на холдинга като „извиване на ръцете на финансовото министерство".

Той уточни, че имотите на БДЖ, с които ще бъдат компенсирани плащанията към държавата, ще бъдат предоставени на местните власти и държавни агенции, които имат интерес към тях.

„Така те ще бъдат много по-полезни, вместо да стоят неоперативни, без да носят никаква полза на дружеството," посочи Владислав Горанов.

........................................................

Борисов направи първа копка на газовата връзка с Румъния
В Русе бе направена първата копка на газовата връзка България - Румъния, която ще бъде готова до 31 май 2013 г.

Общата дължина на газопровода е 25 километра, като 15 от тях ще се изграждат на българска територия.

За старта на строителството в четвъртък в Русе пристигнаха премиерът Бойко Борисов и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, предаде БНР.

Два километра от връзката ще мине под дъното на река Дунав. За първи път ще се използва модерна технология, за да не влияе газопроводът на корабоплаването.

От четвъртък започва изграждането на трасето на българска територия, което е два пъти по-дълго от тръбата на румънска земя. За да мине газопроводът у нас, са отчуждени 278 имота, за които държавата ще плати близо половин милион лева.

Годишно ще получаваме от половин до 1,5 милиарда кубически метра газ от газови находища в Румъния. Премиерът Бойко Борисов прогнозира, че в бъдеще може по тръбата да се подава газ и в двете посоки.

„В следващите години за следващите поколения тази връзка, която позволява и разширяване, дава възможност двете държави да си обменят, да си продават, да си търгуват, да транспортират през своите системи и да продават съответно газ", заяви той.

.........................................................

Изчезналите русначета преговарят да не им се карат
Трите руски деца, които бяха изчезнали от детски лагер в курорта Слънчев бряг, са се свързали сами с родителите и ръководителя на групата си.

Става въпрос за сестрите Елена и Зинаида и техният брат Виктор Багинский, които са напуснали хотела в сряда сутринта. Те са на възраст 10, 14 и 16 години.

Ръководителят на групата е получил обаждането вечерта в четвъртък, след като по-рано през деня МВР обяви децата за издирване, съобщи за Радио „Фокус"-Бургас преводачът Нина Митева.

Преди това децата са разговаряли с майка си като са поискали телефона на ръководителя на групата. Те са поискали отделна стая и да бъдат настанени сами, както и „да не им се карат". Децата съобщили, че се намират на пет минути от хотела.

..............................................

Свалят цената на „БДЖ Товарни превози" за втори приватизационен опит
Стойността на активите на „БДЖ Товарни превози" ще бъде занижена при втория опит за приватизация на дружеството, съобщи управителят му Пламен Джуров.

Според него причината за намаляването са загубите на „Товарни превози" през първата половина от годината.

От дружеството планират да инвестират 400 000 лева в видеонаблюдение на локомотивите с цел намаляване на кражбите на гориво.

Евентуалната приватизация на „Товарни превози" ще бъде на по-ниска цена , стана ясно от думите на управителя на дружеството Пламен Джуров, цитиран в четвъртък от Дарик.

Първият опит за приватизацията на дружеството се провали през юли 2012 г., след като в крайна сметка остана само един кандидат-купувач с мистериозна собственост. Тогава продажната цена, обявена от Агенцията за приватизация беше 200 млн. лв.

„Доколкото знам приватизацията не е спряна, прекратен е само видът на процедурата, приватизацията продължава при по-облекчени условия. Така или иначе се налага преоценяване на активите на дружеството. По всяка вероятност ще бъдат на по-ниска цена отколкото първоначално. Първоначално бяха от порядъка на 200 млн. Не мога да отрека, че за половин година сме инкасирали загуба от порядъка на около пет милиона. Все още вярваме, че второто полугодие може да компенсираме тази загуба и ако не на печалба, дружеството да завърши на нула", каза той.

„Товарни превози" спестява около 2 тона месечно гориво от въведените мерки срещу кражбите в железниците, каза още управителят на дружеството Пламен Джуров.

Той оповести и какво се планира занапред срещу тези посегателства. Той обясни, че загубите годишно са около милион лева.

Инвестицията, която се предвижда при одобрение от ръководството на БДЖ Холдинг е от порядъка на около 400 000 лв.

Обмисля се за ведонаблюдение да бъдат оборудвани 77 локомотива в експлоатация, като апаратурата за една машина струва около 5000 лв.

„Ако се оборудват всички локомотиви, вероятно цената ще се намали", каза Джуров. Той допълни, че финансирането за тази инициатива няма откъде да дойде, освен от компанията.

„Ясно е, че приходите едва ли ще бъдат увеличени, затова се стремим да редуцираме разходите. Това ще стане с намаляване на част от вагонния и локомотивния парк", каза Джуров.

........................................................
Няма пострадали българи при разбиването на хеликоптер в Афганистан
Няма пострадали военнослужещи от българския контингент, който изпълнява задачи в състава на Международните сили за сигурност в Афганистан ИСАФ, при инцидент с хеликоптер на НАТО.

Това съобщиха от Министерството на отбраната, малко след като ИСАФ съобщи за разбиването на американски военен хеликоптер в Южен Афганистан, при което са загинали седем американски и четирима афганистански военни.

ИСАФ не съобщи причините за инцидента, а само заяви, че те се разследват. В същото време представители на движението на Талибаните обявиха, че те са свалили хеликоптера.

........................................................

Игнатов: Докладът на КЗД - гавра с българското достойнство
Правителството нямало да допусне „подмяна" на българската история, заяви в четвъртък образователният министър Сергей Игнатов по повод скандала с „политическата некоректност" на изконни български герои, според Комисията за защита от дискриминация.

„Всеки, който си позволи да подмени нашето историческо минало, ще бъде разглеждан като човек, който посяга на националната сигурност на България", заяви пред журналисти министърът на образованието Сергей Игнатов, цитиран от Дарик, по поръчка на премиера Бойко Борисов във връзка с доклада на Комисията за защита от дискриминация за стереотипите и предразсъдъците в учебниците и помагалата за предучилищно и основно образование.

По думите на министър-председателя, предадени от образователния министър, правителството е национално отговорно и патриотично и не би допуснало подмяна в българската история.

„Ботев, Левски и Вазов няма да излизат от учебниците", категорично заяви министър Игнатов.

По думите му да се премахнат националните герои на страната от учебниците, е равносилно на това да ни отнемат територия.

„Министър-председателят Бойко Борисов ми е заръчал да заявя следното - кабинетът „Борисов", т.е. цялото правителство, е национално отговорно и е патриотично и няма да допусне никаква подмяна в българската история, независимо от това, че тя може да бъде прикрита под формата за намаляване на форми за дискриминация или за политическа коректност. Министър-председателят и правителството разглеждат образованието и науката в България като елемент на националната сигурност", каза просветният министър.

Игнатов обяви още, че докладът на Комисията за защита от дискриминация не е бил официално изпратен до образователното министерство.

В част от доклада на комисията се твърди, че Васил Левски е бил закононарушител, османската полиция си е вършела отлично работата преди векове и именно затова е успяла да залови националния ни герой.

„Този доклад на комисията, който твърдя, че не е пратен до нас официално, е от времето на стария председател и стария състав на комисията. Комисията е независим орган и като такъв тази независимост трябва да бъде уважавана. Но като независим и свободен гражданин ви казвам, че повече от тези неща са гавра с нашето национално достойнство", отбелязва Игнатов.

Самата КЗД в сряда се опита да се оправдае с твърде неясни аргументи.

.......................................................

България прати съболезнования за смъртта на Арбен Джафери
Българското Министерство на външните работи изпрати в четвъртък съболезнователно писмодо лидера на Демократичната партия на албанците Мендух Тачи по повод смъртта на бившия председател и почетен лидер на партията Арбен Джафери.

Джафери, известен като един от умерените лидери на етническите албанци в Македония, почина от инсулт в сряда на 64 г.

„Със смъртта на Арбен Джафери загубихме добър и уважаван приятел", се казва в съболезнователното писмо на Николай Младенов до лидера на Демократичната партия на албанците Мендух Тачи.

„Арбен Джафери ще бъде запомнен със своите прогресивни идеи и позитивна визия за бъдещето, той работеше конструктивно за консолидирането на Република Македония като функционираща демокрация.  След себе си г-н Джафери  оставя в наследство  пример за политическа активност и лидерство в отстояването на човешките права за всички граждани, независимо от тяхната етническа или религиозна принадлежност", отбелязва българският външен министър.

„Моля да предадете моите най-искрени съболезнования на семейството и близките на г-н Джафери", пише в заключение Николай Младенов.

.........................................................

Трус 3,2 по Рихтер люля Пернишко през нощта
Земетресение с магнитуд 3,2 по скалата на Рихтер бе усетено в района на Радомир и Перник в 5:11 часа през нощта срещу четвъртък.

Епицентърът на труса е на 32 км. югозападно от София, съобщиха от Геофизичния институт към БАН.

Няма сведения за пострадали и материални щети.

Това е поредно земетресение, регистрирано в региона след силния трус от 5,8 по Рихтер на 22 май.

„Това е очаквано земетресение, съвсем слабо е усетено в Перник и околностите. Епицентърът е на 25 км югозападно от София между Перник и Радомир. Това е слабо земетресение, не можем да говорим за поражения и пострадали, а само за по-чувствителни хора, които са се уплашили," обясни Илиана Попова пред агенция „Фокус".

Сеизмологът обясни, че това е афтършок от земетресението в края на май с магнитуд около 5,8 по Рихтер и допълни, че дълбочината на земетресението е между 5 и 10 км.

...............................................
Нова блокада в София срещу „рекета на Общината"
За втори пореден ден в четвъртък вечерта протестиращи против новите наредби за паркирането в столицата блокираха кръстовището на бул. "Патриарх Евтимий" в София.

Преди да излязат на кръстовището няколко от гражданите се възползваха от възможността да заявят мнението си пред събралите се на площада около 200 протестиращи, предаде агенция БГНЕС.

Основната критика, която отправиха, беше насочена към обвиненията, че протестът им е с политическа цел, както и заради това, че кметът Йорданка Фандъкова и председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков отказват да се срещнат с тях.

"Ние сме тук, за да защитим Конституцията и нашите права, тази наредба е незаконна, обяви един от участниците в протеста. Друг активист заяви, че мерките са форма на рекет, наложена от страна на Столична община. След като протестиращите стъпиха на пътните платна, ясно се чуха скандиранията "Оставка!", насочени към кмета и общинския съвет.

"Гражданите трябва да определят правилата, по които да живеят, не общинският съвет да се прави на социален инженер и да бърка в джобовете ни!", бе призивът на един от протестиращите, малко преди групата да се премести на пътното платно. Това, което искаме е не да не плащаме, а да не се заменят принципите с приходи, каза през мегафона друг активист. "Не можеш да заменяш принципите с приходи, не можеш да заменяш нещо, което нямаш. Не може, има наредби, има закони, а тази наредба толерира богатите хора", допълни той.

„Този проблем не е партиен, той е граждански, той е между нас и кмета", допълни включилият се отново в протеста Иван Лечев.

"Проблемът на центъра на София не сме ние, които живеем в центъра, а тези, които идват и си отиват. Те вдигат шума, те правят задръстванията, те трябва да си плащат, а не ние", каза още музикантът.

На фона на призивите на протестиращите твърде краткото блокиране на столичния булевард - по-малко от 5 минути - изглеждаше твърде краткотрайно и недостатъчно. Това даде повод и за несъгласие между протестиращите за начина, по който трябва да протичат действията им.

След краткия, но емоционален спор активистите излязоха с обещания в петък отново да блокират движението на бул. "Патриарх Евтимий", а в понеделник протестът им да продължи на Орлов мост.

„Все още не съм засегнат от това решение, но както се разширява "Синята Зона" сигурно скоро ще бъде", заяви Момчил Куцаров, излязъл на протест в знак на солидарност към останалите граждани.

„Вчера госпожа Фандъкова каза, че тази наредба щяла да намали вредните газове. Аз не знам как 150-те лева на живущите ще намалят вредните газове, може би има предвид, че ще имат 150 лева по-малко за бензин", заяви той.

Според Куцаров не може да се говори за политически подбуди в протеста, защото "това забатачване на проблема с паркирането е линия, която се е водила от всички политически партии, които са на власт".

Проблемът да се реши окончателно е много трудно, но може да се облекчи, смята протестиращият.

"Вероятно общинарите си мислят, че тези хора, които паркират неправилно идват в София само, за да ги дразнят и искат да ги ограничат. Няма да успеят. Хората се движат по работа, това трябва да е ясно", коментира Куцаров.

Според него "основният стожер на това нещо" е общинският съветник Радослав Тошев. "Каква позиция може да заеме той – бедните вън от центъра или да си плащат. Какви принципи, него това не го интересува. Въобще много хора от общината са на този етап – те са богоравни", заяви активистът.

БГНЕС припомня, че кметът на София Йорданка Фандъкова е твърда за въвеждането на новите правила за паркиране в Синята зона, но увери, че ще чуе гласа на гражданите. Аз лично съм готова да чуя всички възражения на хората, които протестират срещу промените.

Председателят на СОС заяви същото, потвърди кметът. Изискала съм от СОС да внесат предложения за промени за облекчаване процедурата за гражданите на столицата. По отношение на плащането – никой не обича да плаща, но въпросът е искаме ли да се облекчи центъра от вредните газове, от шума и от безразборното паркиране на автомобили, обясни Фандъкова.

„Спомнете си, че специално поисках отлагане на тези промени с една година, каза тя. Представителите на несъгласните с новите правила отново ще бъдат поканени. Важно е да се правят тези срещи с представителите на СОС и с Центъра за градска мобилност, но виждам, че протестите започват да се политизират", заяви Фандъкова.

„Цените за паркиране са определени от наредбата - дали ще е тази цена или друга може да се дискутира. Важно е да се обединим около целта да бъдем част от европейската практика. Но смятам за безотговорни политическите намеси и за това продължаваме да обясняваме на хората целта на промяната. Ще засилим комуникацията, важно е хората да разберат какво се случва", подчерта столичният кмет.

„СОС заяви ясна готовност да се чуят гражданите", повтори кметът. Подобни промени се правят във всички европейски столици.

"Всички ние искаме да сме европейци, но не съвсем - ако може правата да са ни европейски, но ограниченията да не са", каза тя.

............................................................

Бедствено положение в Несебър и Поморие заради пожар
Бедствено положение беше обявено в общините Несебър и Поморие в четвъртък вечерта заради бушуващия втори ден пожар в Дюлинския проход.

Над 10 хиляди декара смесени гори, треви и храсти са изгорели до момента.

„Огънят се разпространява южно от поморийското село Казичино. Очаква се хеликоптери от авиобазата в Крумово да се включат в гасенето на пожара. Няма опасност за селищата в района", каза заместник-областният управител на Бургас Атанас Терзиев, цитиран от БГНЕС.

Той посочи още, че в момента работят над сто човека на место и се борят с огъня.

Въпреки това теренът е трудно достъпен, техниката не може да достигне навсякъде и така се уповаваме на човешка сила и заради сериозността на положението съм пуснал заповед, с която обявявам бедствено положение на територията на община Поморие и община Несебър, като се сформира кризисен щаб и се иска помощ от авиобаза Крумово за два вертолета да се включат в битката.

Втори ден огнеборци и доброволци се борят с огнената стихия в района на селата Гюльовца, Горица и Козичино.

Обявяването на бедственото положение в Несебър и Поморие идва, малко след като два вертолета Ми-17 от авиобаза Крумово се включиха в действията за погасяване на пожар. Зареждането с вода става от язовир "Порой", на 7 километра северно от с. Каблешково.

..................................................

Перес: САЩ ще нападнат Иран с Израел заради ядрената програма
Израелският президент Шимон Перес заяви, че е ясно, че Израел не може да нападне Иран без помощта на САЩ, в интервю за израелска телевизия.

Перес изрази убеденост, че американският президент Барак Обама ще изпълни ангажиментите си да попречи на Иран да се сдобие с ядрено оръжие.

"Ясно е, че ние не можем да направим това сами", заяви израелският президент в интервю за Втори канал на държавната телевизия по повод 89-я си рожден ден.

Израелският държавен глава има предимно почетна и протоколна функция, но като доайен на политическата сцена, той се ползва с известна аура и се радва на голяма популярност.

"Можем да отложим военна операция, но е ясно, че трябва да действаме в сътрудничество с Америка, макар че има въпроси относно координацията и сроковете", допълни Перес, чиито позиции по иранския проблем се смятат за умерени.

В отговор на въпрос дали вярва на обещанието на президента Обама, че ще попречи на Иран да се сдобие с ядрено оръжие израелският президент заяви, че е в "американски интерес" да удържат това обещание, чиято цел не е само да задоволи Израел.

По-рано в четвъртък израелски медии съобщиха, че Израел може да нападне Иран до дни.

В последните седмици, особено след терористичния акт в Бургас от 18 юли, при който бяха убити петима израелци и един българин, израелският премиер Нетаняху засили реториката срещу Иран, като дори обвини Иран заедно с проиранската групировка „Хизбула" за атентата в България.

Редица западни страни начело със САЩ и Великобритания, а и Израел са особено разтревожени от вероятността Иран да се сдобие с ядрено оръжие чрез ядрената програма, развивана от Техеран вече десетилетие, която официално е „за мирни цели".

Според Международния договор за неразпространение на ядреното оръжие от 1970, по който Иран е страна, съществуващите по онова време ядрени сили – САЩ, Русия (СССР), Китай, Франция и Великобритания, са признати, а останалите страни имат право на граждански ядрени програми за производство на електричество и научни цели.

В същото време обаче така оформеният режим на неразпространение може да бъде пробит по подобие на направеното от Северна Корея, която след развиването на мирна ядрена програма, през 2003 г. създаде собствени атомни бомби и едностранно се оттегли от Международния договор за неразпространение – ход, който не можа да бъде предотвратен от инспекциите на Международната агенция за атомна енергия.

Заради смятания на запад за „международно агресивен" режим в Ислямската република Иран, САЩ обмисля от няколко години дали да нанесе превантивен удар по обекти от иранската ядрена пограма, които могат да бъдат осъществени съвместно с главния американски съюзник в Близкия изток – Израел.

Подобни превантивни удари върху ядрените програми на държави с диктаторски режими вече са били провеждани от Израел срещу иракския реактор „Осирак" през 1981 г. (Операция „Вавилон") и срещу сирийски реактор (Операция „Орчард" , т.е. „Овощна градина") през 2007 г. И двете операции трайно унищожиха ядрените програми на Ирак на Саддам Хюсеин и на Сирия.

Израел е давал индикации и преди, че може да предприеме удар срещу ядрените съоръжения на Иран дори и без американска подкрепа, защото смята заплахата от ирански ядрени оръжия за „екзистенциална", най-малкото заради риториката на иранския президент Махмуд Ахмадинеджад, който редовно говори за „изтриване на Израел от картата".

Остава под въпрос обаче доколко израелците биха имали успех сами в подобна операция, тъй като иранските цели са на по-голямо разстояние, страната е с планински релеф, а ядрените инсталации са пръснати на няколко места и са дълбоко под земята.

Политическите последици от подобен въздушен удар остават твърде неясни, въпреки че през 2010 г. американски секретни документи, публикувани от „Уикилийкс", разкриха, че арабските държави в региона също се смятат за заплашени от иранската ядрена програма и поне тайно биха одобрили въздушен удар на САЩ или Израел срещу иранските ядрени обекти.

.......................................................
Иран пак отрече да стои зад атентата в Бургас
Иран отново отрече да стои зад терористичната атака срещу израелски туристи в Бургас на 18 юли, при която загинаха шестима души.

Говорителят на министерството на външните работи на Иран Рамин Мехманпараст отново отрече Техеран да стои зад атентата, след като подобно изказване направи британският премиер Дейвид Камерън, предаде агенция „Фокус", позовавайки се на агенция ИРНА.

Рамин Мехманпараст заяви, че Дейвид Камерън е отправил обвинения в тероризъм срещу Иран, за да „саботира връзките на Техеран с неговите приятели и партньори".

Той посочи, че Иран винаги е бил против всякакви актове на тероризъм.

Говорителят на иранското външно министерство отново осъди атентата в Бургас и посочи, че Израел и британското правителство са най-големите поддръжници на държавен тероризъм.

.......................................................

Еквадор устоя на британските заплахи, даде убежище на Асандж
Правителството на Еквадор официално даде политическо убежище на основателя на Уикилийкс Джулиан Асандж.

По-рано eквадорският министър на външните работи Рикардо Патиньо обяви, че властите във Великобритания са заплашили, че ще щурмуват еквадорското посолство в Лондон, където Асандж се укрива от средата на юни.

Еквадорското правителство остро осъди подобни намерения, подчертавайки, че те представляват посегателство срещу суверенитета на държавата.

"Ако си мислят, че ще ни уплашат, много са сгрешили. Те няма да ни сплашат с подобни заплахи", каза Патиньо в интервю за латиноамериканската телевизия "ТелеСУР".

Той заяви също така, че страната му ще потърси най-широка международна подкрепа, за да противодейства на британските намерения.

По-късно в четвъртък Еквадор официално даде на Асандж политическо убежище в страната.

"Еквадорското правителство, вярно на традициите да защитава тези, които търсят убежище в нашите дипломатически мисии, реши да предостави дипломатическо убежище на г-н Асандж", заяви външният министър.