Новините на 16 август 2012


http://novinite.bg/

Франция не пуска България в Шенген заради „притока на роми"
Франция е предупредила България и Румъния, че няма да ги пусне в шенгенската зона, ако продължават да й създават проблеми със своите роми.

Френският министър на вътрешните работи Манюел Валс поднови заплахата на своя предшественик Брис Ортфьо в дясното правителство на Никола Саркози, че притокът на роми може да коства членството на двете държави в зоната с отворени вътрешни граници.

Никога досега обаче Париж не е поставял така директно подобно условие, пише в. „Сега" в броя си в сряда.

До това се стигна след размяна на реплики между председателя на организацията "Гласът на ромите" Самир Миле и вътрешния министър.

Пред радио "Франс енфо" Миле заяви, че заради проблема с ромите Манюел Валс "може да носи цветовете на партията на Саркози", защото няма голяма разлика между политиките на двете правителства.

"Не искам да споря с организацията, нито да влизам в ролева игра, но нито един незаконен катун не бива да бъде търпян. Как да приемем днес същински бидонвили да се появяват в предградия и хора да живеят в тях в непоносима мизерия? Аз съм длъжен да прилагам съдебните решения за разтуряне на тези лагери по сигнали на префектурите", отвърна Валс.

Радиото напомни на министъра, че от петък Франция отново е поставена под наблюдение от Европейската комисия заради засилената кампания за "извеждане" на роми, самонастанили се в предградия на Лил и Лион.

"Това е нормална процедура, съпровождането на ромите до границата става под наблюдение на Еврокомисията. Преди две години бившият президент на републиката стигматизира ромите. Това няма нищо общо с днешните действия. Никое от моите действия не се фокусира върху тази или онази етническа група", увери министърът.

Във вторник  той обяви и пред левия в. "Либерасион" намерението си да прояви повече твърдост спрямо нежеланите пришълци. Според него тя трябвало да се съчетае с натиск върху Румъния и България. "Франс ентер" обаче се усъмни "има ли Европа инструменти за натиск върху тези две страни, които вече са членове на Европейския съюз".

...........................................


Протест срещу Синята зона блокира кръстовище в София
Около 150 души блокираха за 5 минути движението на кръстовището на бул. „Васил Левски" и бул. „Патриарх Евтомий" в София.

Акцията беше част от протестните действия на столичани срещу новите правила за паркиране в София, предаде „Фокус".

Един от протестиращите – Мирослав Паскалев, заплаши, че на 1 септември ще запали едната си кола, ако не бъдат отменени стикерите за паркиране, а на 1 октомври - и другата кола.

„Искам да разбера какво прави общината с парите, които плащаме. Какво получихме след толкова години Синя зона," попита той.

Въпреки че протестиращите започват да се разотиват, в района продължава да има засилено полицейско присъствие.

Протестиращите обявиха, че в четвъртък отново ще блокират движението от 17:00 до 17:10 часа в знак на протест срещу новите правила за паркиране в столицата.

Гражданите настояват на протеста да дойде и представител на Столична община.

.....................................................

Три пъти повече чужди инвестиции в България за полугодието
Чуждестранните инвестиции в България през първите 6 месеца на годината възлизат на 221,4 млн. евро и се равняват на 0,6% от БВП, сочат предварителните данни на БНБ.

За сравнение, за същия период на 2011 г. в страната са привлечени ПЧИ за 63,2 млн. евро или 0,6% от БВП.

Привлеченият през януари-юни 2012 г. дялов капитал възлиза на 422,1 млн. евро. Той е по-висок със 115,9 млн. евро от дяловия капитал, привлечен през същия период на 2011 г. (306,2 млн. евро).

Постъпленията от инвестиции на чуждестранни лица в недвижими имоти за периода възлизат на 122,9 млн. евро при 98,1 млн. евро година по-рано.

На база на предварителни данни за финансовия резултат реинвестираната печалба за януари-юни 2012 г. се оценява на 34,5 млн. евро, при 46,6 млн. евро за същия период на 2011 г.

Най-големите преки инвестиции в страната за периода януари-юни 2012 г. са на Нидерландия (163 млн. евро), Швейцария (122,5 млн. евро) и Русия (68,9 млн. евро).

Най-големите нетни отрицатели потоци за периода са към Германия (-284 млн. евро) и Великобритания (-77 млн. евро).

По отраслова структура най-големи нетни постъпления за периода януари-юни 2012 г. има отрасъл Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия, газообразни горива и вода (136,2 млн. евро).

Най-големите нетни плащания за отчетния период са в отрасъл Преработваща промишленост (-260,1 млн. евро).

По предварителни данни преките инвестиции в чужбина за януари-юни 2012 г. се увеличават с 84,9 млн. евро, при увеличение в размер на 64,6 млн. евро за същия период на 2011 г.

..........................................................
НЕК включва нови зелени мощности чак след 2017 г.
Електроенергията вече няма да поскъпва толкова рязко, както последното вдигане на цената от 1 юли с близо 14% заради електроенергията от соларни и ветрогенераторни паркове.

Това съобщава в броя си във вторник в. „Стандарт", и изтъква, че основната причина за това няма да е свалянето на изкупните цени на тока от слънчеви панели и перки, а отлагането с няколко години на присъединяването на нови големи "зелени" мощности за производство на електроенергия.

Въвеждането в експлоатация на нови възобновяеми енергоизточници (ВЕИ) в района на енергийния пръстен Балчик-Каварна-Шабла-Генерал Тошево ще е възможно в периода между 01.06.2017 г. и 30.06.2019 г., съобщават от НЕК.

Причината е голямата натовареност на този регион с генериращи мощности и необходимостта от влагането на огромни инвестиции за развитие на електропреносната мрежа, която да поеме товарите, обясниха от НЕК.

За всяка от централите в този пръстен сроковете за въвеждане ще се дават индивидуално в посочения период, категорични са от НЕК.

Съгласно 10-годишния план за развитие на електропреносната мрежа присъединяването на нови централи от ВЕИ в останалите региони на България ще е възможно "след 2016 г.", категорични са от НЕК.

.....................................................

Искат обявяване в несъстоятелност на „Варна Тауърс"
Доставчикът на електричество "Енерго-Про" е спрял електроподаването на търговския център "Варна Тауърс", а отговарящата фирма за поддръжката на електромрежата "Боел" поиска обяваването на мола в несъстоятелност.

Това се случва за първи път в България две години след бляскавата церемония по откриването на мола, предаде „Медиапул" в сряда, като добавя, че голяма част от търговските центрове, които бяха открити по време на кризата през 2010 г. днес изпитват финансови трудности.

Репортажът отбелязва, че моловете не успяха да бъдат запълнени с наематели заради непрекъснатия спад на потреблението и ниската покупателна способност на българите.

И ако моловете в София, където живеят хората с най-високи доходи, успяват да удържат на кризата, най-тежко е положението във Варна.

Сигнал, че подредените в стройна редица лъскави молове трудно ще оцелеят в кризата даде първият открит през 2007 г. търговски център "Пфое Мол". Спасител за него се оказа общината, която нае площи и прати администрацията си на две кметства – "Аспарухово" и "Младост" да обслужват варненци в мола.

"Мол Варна" също изпадна в затруднено положение през 2010 г., но финансиращата го банка "Райфайзен" предпочете да го купи вместо да трупа токсични активи. Сделката изчистване на дълг срещу собственост стана чрез  фонда на банката Aspius Immobilien, който придоби търговския център от "Милър дивелопмънтс" за 95.2 млн. лв.

Заради жестоката конкуренция търговският център на GTS продължава да стърчи на груб строеж, след като инвеститорите решиха да сменят концепцията му заради голямата конкуренция. Така към момента единствено "Гранд Мол" се радва на над 90% запълняемост на площите, след като беше предпочетен от големите търговски марки.

Лошите дни за "Варна Тауърс", който единствен от търговските центрове има и офисна част, започват на 1 август, изтъква „Медиапул".

Тогава електроразпределителното дружество "ЕОН България", което е основен наемател на офис площите в кулите, спира за първи път тока. Наказателната мярка е приложена само за час в първия ден. След това  времето без ток се увеличава постепенно до три часа. Шалтерът се дърпа в часовете с най-много посетители между 17 и 20 часа, разказаха наематели в мола. Наказателната акция продължава вече втора седмица.

Неуредени финансови взаимоотношения между собствениците на мола Мартин Згурев и Антонио Бухтияров и "Енерго-Про", които станаха мажоритарен собственик на "ЕОН" в края на юни, са причината за спирането на тока.

Електроразпределителното дружество претендира за 120 хил. лв. вземания, докато "Варна Тауърс" твърди, че "ЕОН" им дължи около 480 хил. лв. от сервизни такси.

"ЕОН" е най-големият наемател на офис площи във "Варна Тауърс" с 10-годишен договор за наем, като първите две години са гратисен период. Безплатното ползване на площите изтича през ноември.

Неофициално бизнес средите в морския град коментират, че новите собственици на електроразпределителното дружество искат да напуснат кулите без неустойка и да се преместят в "Бизнес парк Варна", от където дойдоха преди две години. Държейки шалтера за цяла Североизточна България чрез дърпането му най-вероятно "ЕОН" ще се опита да докаже, че не може да работи нормално поради липсата на ток. Това е злоупотреба с монополно положение, коментира Мартин Згурев пред Mediapool.

За момента се въздържаме от коментар, отговориха от "Енерго-Про" на запитване на Mediapool.

Ефектът от мярката с временното спиране на тока обаче вече е накарало част от наемателите да подадат заявления за напускане. В момента собствениците на мола водят преговори с тях.

Спирането на тока дава сериозно отражение и върху системите за нормалната му работа и поддръжка. За тях отговаря софийската фирма "Боел". Именно тя внася искане за обявяване в несъстоятелност на "Варна тауърс" в Окръжния съд в Търговище на 13 август, става ясно от търговския регистър. Собствениците на мола имат просрочени задължения към компанията собственост на Борислав Бойчев.

Сгурев и Бахтияров са знаели, че има вероятност някой от многобройните им кредитори да поиска фалит. За това предупреждава одиторът на дружеството през 2011 г. Причината са натрупани задължения към контрагенти, както и неизвестността около довършването на част от офисите в кулите.

Най-големият дълг на "Варна Тауърс" е към "Пиреос Банк" от над 36 млн. евро. Общо задълженията на "Варна Тауърс" възлизат на над 76.7 млн. лв., а оценката му е за 78 млн. лв., показва финансовият му отчет за 2011 г. Дълговете до една година на мола са за 5.6 млн. лв. От както е открит търговският център работи на загуба. За 2010 г. тя е 5.79 млн. лв., а за 2011 г. – 6.57 млн. лв., сочи финансовият отчет на дружеството.

Вероятно с цел да забавят бъдещия фалит в началото на август двамата собственици на мола местят седалището на фирмата от София в Търговище. Окръжният съд в Търговище вече е назначил за синдик на мола Ганка Кольовска.

Съдът разпорежда на синдика да предприеме действия за уреждане на отношенията между "ЕОН България" и собствениците на мола за спирането на тока в търговския център. За сега очевидно синдикът не успява да реши тази задача с повишена трудност, след като и във вторник вечерта токът отново е бил спрян.

Освен това съдът задължава да се открие и особена сметка, в която да постъпват приходите от наема на магазините. Тя ще се управлява от синдика и управителите на мола. Причината за тази мярка е, че в момента приходите на мола се използват за други цели, а не за удовлетворяване на задълженията на кредиторите на търговския център, е посочено в решението на съда. Според него постъпленията от магазините не се внасят по сметката на "Варна тауърс". Доказателство за това са изпълнителните дела срещу дружеството, по които няма събрани суми, мотивира се съдът.

Във "Варна Тауърс" са инвестирани над 50 милиона евро, според съобщение на собствениците му. В изграждането му участваха над 100 фирми. Общата разгърната площ на търговския център е 83 000 кв.м., от тях 60 000 кв.м са търговски и обслужващи площи и 23 000 кв.м офис площи. Основна финансираща институция е банка "Пиреос".

..................................................

МЗХ: Добивът на пшеница с 15% по-малък от 2011 г.
Министерството на земеделието и храните прогнозира с около 15% по-нисък общ добив на пшеница в България за 2012 г. в сравнение с 2011 г., който обаче ще е достатъчен за нуждите на страната.

Предвид данните за засетите площи и моментното развитие на посевите се прогнозира производството на пшеница през 2012 г. да възлезе на около 3,8-3,9 млн. тона, при среден добив за страната около 370 кг/дка.

„Макар и с около 13-15% под миналогодишната изключително добра реколта, това остава едно сравнително високо ниво на производство, близко до средното за последните пет години", се посочва в Ситуационно-перспективен анализ на пшеницата за пазарната 2011/12 година и прогноза за реколта 2012 г., съобщиха от Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

„Прогнозираното производство на пшеница от реколта 2012, в комбинация с предходните запаси от предишната реколта, ще е напълно достатъчно за задоволяване на вътрешните потребности и ще създаде потенциал за реализиране на значителен износ през пазарната 2012/13 година", добавят от ведомството.

Общото предлагане на пшеница в България през настоящата 2011/12 пазарна година, формирано от начални стокови наличности, производство и внос, се оценява на около 4778 хил. тона - с около 8% по-високо спрямо предходната година.

Това равнище надхвърля значително вътрешното потребление и създава потенциал за чувствително увеличение на износа.

Началните стокови наличности, с които стартира сезон 2011/12, се оценяват на 284 хил. тона.

Вносът на пшеница в страната традиционно е ограничен, като през настоящата пазарна година се наблюдава допълнително редуциране вследствие на изключително добрата реколта '2011, казват още от МЗХ.

По оперативни данни на Националната служба по зърното (НСЗ), общият внос на пшеница за периода 01.07.2011 - 18.05.2012 г. е в размер на 31,7 хил. тона, от които 24,6 хил. тона пшеница и 7,1 хил. тона преобразувано в пшеница брашно (при рандеман 72%).

Очаква се до края на настоящата маркетингова година вносът на пшеница да достигне около 35 хил. тона.

Общото потребление на пшеница (семена, изхранване на населението, фураж и износ) през пазарната 2011/12 година се оценява на 4473 хил. тона - с 8% повече в сравнение с предходната година. Рекордно високото производство стана предпоставка за нарастване и на реализираната на външни пазари продукция.

Под формата на брашно и хляб се очаква да бъдат употребени около 1 100 хил. тона. Тази оценка се базира на данните за потребление на хляб, тестени изделия и брашно на лице от домакинствата през последните три години (по данни на НСИ).

С изключение на първите три месеца през маркетинговата 2011/12 година изкупните цени на хлебната пшеница се движат значително под нивата отпреди една година.

Това намаление е под влияние на по-ниските международни котировки през настоящата пазарна година, основно поради повишеното предлагане от Русия, Украйна и Казахстан, както и на изключително добрата реколта '2011 в България.

Все пак цените остават сравнително високи, като се движат малко над средното за последните пет години, заключават от земеделското министерство.

Към момента се прогнозира световното производство на пшеница за пазарната 2012/13 година да бъде малко под рекордното ниво от предходната година, но все пак адекватно предвид очакваното намаление на потреблението.

Като цяло от началото на пазарната 2011/12 година цените на дребно на хляба се задържат близки до нивата, достигнати в края на 2011 г. Така, въпреки регистрираното леко понижение, от юли 2011 г. до януари 2012 г. цените се движеха значително над нивата отпреди една година. Едва през периода февруари – април 2012 г. ценовите стойности паднаха под нивата от същия период на предходната година, изтъкват от МЗХ.

Според прогноза на Европейската комисия от края на май производството на пшеница от реколта '2012 в ЕС ще е в размер на 134,5 млн. тона или с 1,5% под нивото от предходната година.

Сред основните производители в рамките на Съюза значително намаление на добивите се очаква в Румъния (с около 20%), а по-слабо изразено - в Полша и Испания (с около 5 - 10%).

В същото време във Франция, Германия, Италия, Великобритания и Унгария се предвижда леко увеличение на производството. По отношение на производството на пшеница в България Европейската комисия прогнозира средният добив през 2012 г. да е с около 11% под този от реколта '2011.

Тези прогнози се базират на данни от Съвместния изследователски център към Комисията относно мониторинга на климата и посевите на територията на ЕС.

Прогнозираното към момента малко по-ниско световно предлагане на пшеница през маркетинговата 2012/13 година остава адекватно на предвижданото световно потребление през предстоящия сезон, поради което не се очаква да окаже сериозен натиск върху международните цени нагоре, предсказват от МЗХ.

...................................................

БДЖ даде 1000 имота на Дянков за собствената си субсидия
Министерство на финансите е превело във вторник 14 млн лева на "Холдинг БДЖ" - държавната им издръжка за месец юли, съобщиха от ведомството в сряда.

Владимир Владимиров от директорския борд на БДЖ потвърди информацията и обясни, че дружеството очаква да получи и субсидията си за август, предаде Медиапул.

Финансовият министър спря субсидията за железницата в средата на юли, тъй като се наложи хазната да прави плащания по необслужван кредит на БДЖ от 1995 г. за 80 млн. долара.

Държавните железници бяха застрашени от тотално спиране на дейността, но след уговорка с Дянков да се прехвърлят на финансовото министерство сгради на железницата, МФ възстанови плащанията към превозвача.

Имотите – около 1000 на брой, включително централата на дружеството на столичната улица "Иван Вазов", 14 почивни станции и т.н., остават собственост на БДЖ, но могат във всеки един момент да бъдат използвани като обезпечение по стари дългове на БДЖ, обясниха от ръководството на железницата.

Списъкът с имотите на БДЖ е предоставен на финансовото министерство в петък, а преводът на субсидията вече е факт.

Заради тежкото си финансово състояние БДЖ планира ново увеличение на цените на билетите с около 10 на сто от началото на 2013 г. То се налагало заради инфлацията, която удряла приходите на железницата, обясни в началото на месеца Владимир Владимиров. За повишаване на качеството на услугата обаче не стана въпрос.

Няма изгледи и до края на летния сезон във влаковите композиции да се включат чисто новите спални вагони, закупени от Турция. Годността им се проверява от външна фирма, а от БДЖ още умуват на какви цени ще се пътува в новите вагони, като увеличението най-вероятно ще е съществено, отбелязва Медиапул.

......................................................................

Борисов разкарва футболния си отбор с правителствения самолет
Правителственият самолет "Еърбъс" е бил ползван за транспорт на съотборниците на премиера Бойко Борисов в клубния му футболен тим "Витоша" (Бистрица), известен и като Бистришките тигри.

Според информация на в. "Преса" тигрите на Борисов са пристигнали с правителствения самолет във Варна за приятелска среща на стадион "Тича".

Със същия полет на Авиоотряд 28 пристигнали и съперниците им от футболен клуб "Чавдар" (Етрополе) на депутата от ГЕРБ и личен приятел на премиера Емил Димитров.

Според депутати от БСП, цитирани от изданието, причина за полета била загуба на премиера при игра на карти "на вързано" в Евксиноград, пише "Преса".

Борисов обещал да изпълни едно желание на съперника си Емил Димитров. Победителят поискал премиерът да играе с "Витоша" Бистрица срещу "Чавдар".

Депутатът Емил Димитров определи обаче като небивалици твърденията за играта на карти, загубата на Борисов и желанието на победителя.

"И двата отбора са в предсезонна подготовка и по покана на Етрополе с правителствения самолет бяха докарани двата отбора за приятелска среща във Варна. Полетът бе платен от етрополския тим", заяви Димитров.

Той потвърди, че мачът бил в последната събота на юли, а Бистришките тигри победили с 1:0 етрополци. Борисов през цялото време бил на терена.

По-късно транспортният министър Ивайло Московски също потвърди информацията, но каза, че сметката била "платена" и за превоза не са харчени "държавни пари".

В началото на седмицата пък вестник "Труд" съобщи, че правителствен самолет е транспортирал от Варна за София външният министър Николай Младенов, който пострадал, докато се гмуркал във водите край Евксиноград.

Заради съмнения, че външният министър има счупване, той бил транспортиран с правителствения самолет. Впоследствие се оказало, че Младенов е скъсал мускул и няма счупване.

........................................................
СГС преразглежда незаконно дела, решени от Мирослава Тодорова
Софийски градски съд преразпределя и въззивни дела на Мирослава Тодорова, след като всички първоинстанционни дела на дисциплинарно уволнената съдийка бяха обявени за ново преразглеждане.

Това се наложи, след като Върховният административен съд (ВАС) отказа да спре изпълнението на решението на ВСС за уволнението на Мирослава Тодорова.

Зам.-председателката на Софийския градски съд (СГС) Петя Крънчева е започнала преразпределянето, съобщи „Дневник".

Този ход на ръководството на Софийския градски съд (СГС) се коментира от юристи като „особено скандален", тъй като става дума за дела, които на практика са решени.

Това се прави независимо от факта, че тричленният състав с председател Мирослава Тодорова преди уволнението й е провел тайното съвещание (на което съдиите вземат решението по делото - бел.ред.) за всяко от делата и е обявил, че ще се произнесе с решение.

Което означава, че съдът е обявил начина за решаване на тези дела и е останало само решенията да бъдат изписани.

В телефонен разговор Петя Крънчева каза, че е заета, но коментира кратко пред „Дневник", че преразпределянето не е започнало все още, но това ще стане в четвъртък или в петък.

Тя обясни, че става дума само за неприключили дела на съдия Тодорова. Но на уточняващ въпрос има ли сред тях и обявени за решаване дела, отговори че има.

Преразпределянето на въззивните дела, по които е проведено съвещанието на съдебния състав, освен че е вмешателство на административното ръководство в съдебния процес, означава на практика изземване на решени дела, за да бъдат пререшени, което едновременно и прегазва НПК, и нарушава и Европейската конвенция за правата на човека.

Фактът, че Мирослава Тодорова не може да слага подписа си под решенията, също не е основание за ново разглеждане на въззивните дела, тъй като останалите двама съдии от състава могат да ги подпишат.

В този смисъл е и изложението на Мирослава Тодорова, адресирано до председателя на СГС Владимира Янева и допредседателя на Върховния касационен съд проф. Лазар Груев, с което тя възразява на започналото преразпределяне.

Две тълкувателни решения на ВКС – от 2012 и 1995 г., дават разрешение на казуса и аргумент за възражението на Мирослава Тодорова, отбелязва „Дневник".

Според тълкуванията на ВКС, когато съдия няма обективната възможност да подпише решението, то се обявява с подписите на останалите членове на състава.

„Единственият законен изход е решенията да бъдат обявени с двата подписа на втория и третия член на въззивния съд, да бъде удостоверена причината за неподписването им от мен като председател на състава и технологичното им изготвяне бъде довършено от старшия член на състава," пише Мирослава Тодорова в изложението си.

Това е така, защото „към момента на формиране на волята на тричленния състав, т.е на вземане на решението – след отразеното в съдебния протокол оттегляне на тайното съвещание към съответната дата на съдебното заседание, е завършен фактическият състав по постановяване на съдебния акт от законен състав," мотивира се още тя.

............................................

България открива консулство във Франкфурт на Майн
България получи разрешение да открие консулство във Франкфурт на Майн от Федералното министерство на външните работи на Германия.

Министерството уведоми в сряда българското посолство в Берлин, че не възразява да бъде открито българско консулство във Франкфурт на Майн с консулски окръг федералните провинции Хесен, Северен Рейн-Вестфалия, Райнланд-Пфалц и Саарланд, съобщиха от МВнР.

След като бъде сертифицирана сградата съобразно изискванията на германското законодателство, ще бъде обявена и дата за откриването на консулството.

Новото консулско представителство във Франкфурт на Майн ще предоставя необходимите консулски услуги на всички български граждани, които пребивават временно или постоянно във федералните провинции Северен Рейн-Вестфалия, Рейнланд-Пфалц, Саарланд, Хесен, Бремен и западната част на Долна Саксония, както и ще даде възможност за по-активно икономическо присъствие на България в европейската финансова столица, се казва в съобщението на Външното ведомство.

Във Франкфурт на Майн България разполага със собствена пететажна бизнес сграда, в която до 1990 г. се е помещавало българско търговско представителство с офиси на отделни външнотърговски дружества.

В града е съществувало от 1925 до 1944 г. българско генерално консулство – така сега ще се възстанови традиционното дипломатическото присъствие на нашата страна в този регион.

Сред акцентите в работата на бъдещото консулство ще бъде взаимодействието със значителната българска общност в тази част на Федералната република, твърдят още от МВнР.

От министерството подчертават още, че с откриването на дипломатическото представителство се увеличават многократно възможностите за развитие на икономическото, политическото и културното сътрудничество, както и привличането на чужди инвестиции.

Във Франкфурт на Майн с генерални консулства са представени 48 държави, от които 13 европейски. Градът е един от финансовите и транспортни центрове на Европа.

В него е седалището на Европейската централна банка, централите на всички големи германски банки, както и Франкфуртската борса за ценни книжа - най-значимата във Федералната република и една от най-известните в света.

Тук е едно от най-големите летища на континента за пътници и товари със съответната прилежаща инфраструктура.

Франкфурт на Майн е и един от големите панаирни центрове на Германия, в който целогодишно се провеждат реномирани изложения на автомобили, индустриални стоки, услуги, книги и др.

................................................

Холандия вече щяла да пусне България в Шенген
Холандия е на път да пусне България и Румъния в Шенгенското пространство след многократни откази към двете най-нови членки на ЕС.

България е близо до приемането си в Шенгенската зона, съобщава агенция Интерфакс-Запад, позовавайки се на твърдения на холандския посланик в България Карел ван Кестерен пред български медии, предаде Фокус.

Според Карел ван Кестерен прокуратурата и полицията в Холандия са изключително доволни от отличното сътрудничество с българското правителство, особено в борбата с международната престъпност.

„Искам да изкажа благодарност на правителството на България, и особено на министър Цветан Цветанов, за неговата активна работа независимо от някои политически проблеми. Надявам се в скоро време да видим положително развитие по встъпването на България и Румъния в Шенгенската зона", заявил Карел ван Кестерен, цитиран от Интерфакс-Запад.

Вътрешният министър Цветан Цветанов неведнъж е изтъквал, че мащабните операции срещу наркоразпространението в Европа, извършени на територията на България, ще наклонят везните в полза на държавата за членството й в Шенген.

В началото на юли в склад в Мировяне бяха задържани 12 тона хашиш с пазарна стойност около 360 млн. лв., предназначен за европейския пазар.

Складът в Мировяне е бил нает от същата група, която е заподозряна за трафика на 4,2 тона хашиш, иззет по-рано във Видин, както е и съпричастна към друга пратка наркотик през 2006 г.

В началото на май на пристанището в Русе пък бяха заловени 67 тона кокаин за над 100 млн. лв., пътували към Холандия в тайник на комбайн.

„Нашите колеги от Холандия да знаят, че нашата граница се пази много по-добре от техните. Виждате как работят – демонстрираме в момента - минава бусът, камионът се движи, без шофьор, като детска играчка е, и вътре се сканира цветно това, което има", обясни тогава министър-председателят Бойко Борисов.

Иначе Холандия обяви, че ще спре да блокира членството на България в Шенген след два положителни мониторингови доклада на ЕК за напредъка на държавата.

През септември, когато влизането на България и Румъния в Шенген ще се обсъжда на заседанието на Съвета на ЕС, ще стане ясно как Холандия е разчела констатациите в доклада, публикуван на 18 юли.

.................................................

Лейди Гага „се роди" от изкуствена вагина в София
Експлозия от музика и емоции, създадена от чудовищната Лейди Гага на живо, взриви София във вторник вечерта.

Кралицата на провокациите представи спектакъла "The Born This Way Ball" в зала "Арена Армеец", предаде БГНЕС.

Лейди Гага се роди, а първите й думи крещяха "София", излизайки от огромен макет на изкуствена вагина.

"Вие ме създадохте. Аз съм родена така. Тази вечер съм тук с едничката цел – да извлека от вас колкото е възможно повече вдъхновение, музика, информация, мода и любов. След като изследвам всичко това и събера необходимото, ще мога да напусна. Когато всичко свърши, някои от вас ще застанат до мен завинаги", изрече Гага.

Скандална и дори вулгарна, да! Но тя може да е каквато си поиска, защото е Гага и го доказа пред "малките си чудовища", както тя сама нарича публиката си, добавя агенцията в репортажа си.

От пететажния си Средновековен замък – нещо, не правено до момента у нас – Гага показа ексцентричните си идеи, докарвайки публиката до оглушителен екстаз, сменяйки безброй тоалети, секси хореография. Конструкцията се отваряше, затваряше, потъваше и издигаше, а от нея изскачаха танцьори, музиканти, пушек и светлини. "Born This Way", "Marry The Night", "Judas", "Alejandro", "The Edge of Glory" и "You and I" – поднесени на мотор или върху диван от месо. Контактът с публиката е задължителен за Гага.

Тя обиколи неколкократно прочутия "Монстърпит" (Monster Pit - специално пространство точно пред грандиозната сцена, до което получават достъп само най-преданите фенове – бел. Ред.), следвана от протегнатите ръце на "чудовищата", жадуващи да се докоснат до своя идол.

По-смели съблякоха връхните си дрехи и ги хвърлиха на сцената, а за тяхна изненада Лейди Гага ги облече. Дали защото се появи на сцената яздейки еднорог, тя получи и няколко плюшени играчки на митичното животно. Една от изненадите на Гага бе появата й върху мотор или по-скоро част от мотор, върху който бе закачен българският трибагреник, направи няколко кръгчета по Монстърпит-а. След което тя грабна знамето и пя "Highway Unicorn", развявайки го нависоко, китаристът обаче го подари на публиката.

Гага не пропусна да изпълни и "Princess die" – песен, която неотдавна възмути почитателите на британската монархия с дръзкия текст за трагичната смърт на принцесата на Уелс – Даяна. В София Гага я изпълни само със съпровода на мотора си, който неочаквано се бе превърнал в пиано.

Истинският холивудски спектакъл не мина и без "свежа плът". Провокацията наречена Гага не пропусна да седне върху диван от стилизирани пържоли, докато пееше хита "Alejandro", след като разходи реплика на деликатесната си рокля между плешки с говеждо, а мускулестите танцьори флиртуваха с публиката.

Носителката на пет награди "Грами" благодари на българските фенове както от собствено име, така и от името на трупата си, че са купили билети за шоуто и тази вечер са в залата, вместо да харчат за алкохол, хапчета, храна и какво ли не. Благодарност, която Гага изрази по нейния "Гага начин", обещавайки двучасов денс маратон. И го направи. Докато правеше кратките си речи между парчетата, тя се усъмни, че не всички в залата я разбират: "Но нали английският език е универсален, трябва да разбирате когато казвам, че ви обичам" – думи, след които "чудовищата" пощуряваха.

За щастливците, избрани от звездата, вечерта продължава и след концерта зад сцената – подарък, който Гага направи на най-много впечатлилите я "малки чудовища", намиращи се в Монстърпит-а.

Концертът на кралицата на провокациите е част от световното й турне "The Born This Way Ball". Организатори на шоуто в София са София Мюзик Ентърпрайсиз, а българската столица бе първата европейска спирка на мащабната продукция.

.............................................

Комисията за защита от дискриминация се оправдава за Христо Ботев
Присъствието на творчеството на Христо Ботев в учебниците не се подлага под съмнение от Комисията за защита от дискриминация (КЗД), обяви институцията в изявление в сряда, след като успя да предизвика обществен скандал по темата.

Според КЗД нито в решението й, нито в изследването "Стереотипи и предразсъдъци в учебници, учебни помагала и образователни програми и планове в подготвителното и основното образование" не се отрича присъствието на творчеството на Христо Ботев в учебните програми, а изявлението й е във връзка с „некоректна информация и тиражирани слухове относно изследването".

Изявлението на КЗД идва ден след като образователният министър Сергей Игнатов се появи на извънредна пресконференция, за да заяви, че изучаването на творчеството на Ботев няма как да изпадне от учебниците.

По повод изследването си КЗД обяснява, че то е възложено през 2011 г. от КЗД и е реализирано от Дружеството на психолозите в България и група независими експерти по европейски проект "Равенството - Път към прогрес".

КЗД заявя, че на базата на съответното изследване е дала няколко препоръки на образователното министерство, включително „въвеждане на антидискриминационни критерии", „въвеждане на формални и съдържателни критерии и изисквания по отношение на съдържанието и графичния дизайн с цел осигуряване и регламентиране на недискриминация и равенство", „в състава на комисиите, оценяващи и одобряващи учебниците и учебните помагала, да бъдат включени експерти по защита от дискриминация", „да се създаде и въведе в дейността на МОМН институционален механизъм..., който да координира въпросите по защита от дискриминация, осигуряване на превантивни дейности в сферата на образованието и предотвратяване на дискриминационните практики."

Междувременно агенция Фокус публикува подборка от будещи недоумение примери на Аналитичните констативни доклади, публикувани на интернет-страницата на Комисията за защита от дискриминация.

От тези примери се научава, че Апостола на свободата е бил нарушител на обществения ред в империята, че „Къде си вярна ти любов народна", за да присъства в учебниците по музика, трябва много внимателно да се коментира, че Вазов в много случаи не е прав, но трудно се редактира, че същото се отнася до Ботев. Ще разберете, че индианецът не трябва да се изобразява на кон с пера и томахавка в ръка, защото така е изглеждал през далечната 1842 г., а сега не изглеждал така, защото живеел в резерват, същото се отнасяло и за аборигените в Австралия.

„Всичко това, може би трябва да се остави без коментар. Освен ако не си зададем въпроса имат ли покой в знайните си и незнайни гробове българските национални герои и просветители, като ни гледат отвисоко какви неща творим днес и за какво харчим народните пари, вместо действително да образоваме бъдещето на България. Очевидно някогашният пролетарски интернационализъм щедро се заменя с криворазбрана представа за космополитизъм и псевдотолерантност, от което трудно някой ще бъде заставен да ни уважава повече", коментира агенция Фокус.

........................................................

Скелети на духовници от Средновековието бяха открити на Перперикон.

До абсидата на църква от XIII-XIV век археолозите намериха два зидани гроба сред общо 164 погребения, предаде БНР.

Според проф. Николай Овчаров там са били положени духовни лица, защото сред останките им има парчета от железен нагръден кръст.

Костите са на млади хора, високи около метър и 60 сантиметра. Близо до каменните гробове археолозите откриха и скелет на млада жена, прегърнала двегодишно дете.