Новините на 15 август 2012


http://novinite.bg/

Обвиниха Денис Ершов за присвояване на 1 млн. лв. от „Петрол Холдинг"
Руският бизнесмен от литовски произход Денис Ершов вече е с повдигнато обвинение за длъжностно присвояване на 1 млн. лева от „Петрол Холдинг” АД, стана ясно във вторник по обяд.

Ершов е освободен под гаранция от 500 000 лева, обясни адвокатът му Анна Попова, цитирана от „Фокус”.

Ершов беше конвоиран от Бургас в следствения отдел на Софийска градска прокуратура по досъдебно производство по повод сигнал за злоупотреби в "Петрол" АД.

Самият Денис Ершов определи целия процес като спектакъл. Изявлението му идва във вторник, след като вечерта в понеделник се появи информация, потвърдена от МВР, че бившият собственик на „Петрол Холдинг” е бил задържан при пристигане от Русия в Бургас.

Малко по-рано във вторник, преди да му бъде повдигнато обвинение, адвокатката на Ершов се възмути, че бизнесменът е бил доведен принудително, въпреки че нямал повдигнато обвинение.

„Денис Ершов никога не се е укривал от съдебната власт", категорична бе тя. Попова добави, че първата призовка към него е била изпратена през май, а от април той се е намирал в болница "Токуда", където се е лекувал. След като е получена първата и още пет-шест призовки след нея, Попова е информирала редовно прокуратурата за това къде се намира бизнесменът.

На 28 юни Ершов е бил призован от Съдебна охрана в Гранд Хотел Поморие, където е бил на рехабилитация след операцията. Ден по-късно Ершов вече е бил обявен за национално издирване и му е забранено да напуска страната. Последното ограничение обаче е било отменено преди дни от съда като незаконосъобразно, но е останала мярката „принудителното довеждане”.

„Как се получава така – защо на заминаване той не е задържан? Кой понася отговорността за пропуските и грешките на МВР", попита още адвокатката на Ершов, като уточни, че то продължава да фигурира в бюлетините за общонационално издирване. Тя заяви риторично как може да се постанови мярка за процесуална принуда на човек, който не е привлечен в качеството си на обвиняем, цитира я БГНЕС.

През 2000 година тогавашният директор на Националната служба "Сигурност" ген. Атанас Атанасов издаде заповед, с която на Ершов бе наложена административна мярка "отказ за влизане в страната" за срок от 10 години.

С него същото наказание получиха израелският бизнесмен Майкъл Чорни и още трима руски граждани. Мотивът на службата бе, че представляват заплаха за националната сигурност.

Четири години по-късно Софийският градски съд, а след това и Върховният административен постановиха, че забранителната заповед срещу Ершов е нищожна. По-рано магистратите отмениха и решението на ген. Атанасов за изгонването на Чорни.

През юни 2012 г. Денис Ершов продаде дела си в българския дистрибутор на горива „Петрол Холдинг“ АД на председателя на Международната федерация по шахмат и бивш президент на руската република Калмикия Кирсан Илюмжинов.

Според сайта "Блиц" по-малко от час след задържането му Ершов е бил освободен, като му е била връчена призовка. По непотвърдена информация Ершов ще трябва да отговаря за източването на 1.2 милиона лева от "Петрол Холдинг".

Пред електронното издание на "24 часа" самият Ершов заявява: "Това са пълни глупости! В офиса съм си!"

Ершов е главно действащо лице в продължаващата вече близо две години война за собствеността в дистрибутора на горива "Петрол" АД.

През юни бившият президент на Калмикия Кирсан Илюмжинов обяви, че регистрираната в Швейцария Credit Mediterranee е изкупила дела на Ершов (47.5%) и на Александър Мелник (5%) и е започнала преговори с Митко Събев. По думите на Илюмжинов той вече се е договорил със Събев да подпишат споразумения по 17 иска, подадени между Ершов и него, и сега се обсъжда излизането на Събев от бизнеса.

В статия в броя от понеделник на московския в."Ведомости" е цитиран Денис Ершов да обяснява, че "Сделката фактически е приключена, но консултациите продължават и досега. След корпоративната война (със Събев - бел. ред.) останаха много спорни ситуации, които ще трябва да ги разрешава Илюмжинов."

В същата статия Илюмжинов разкрива, че има неназован партньор-инвеститор в сделката за придобиването на Петрол Холдинг.

......................................................

15 000 столичани се обявиха срещу новите правила за паркиране в София
15 000 столичани подкрепиха инициативата срещу новите правила за паркиране в София, съобщиха от Гражданско движение „ДНЕС".

Подписката, която стартира на 16 юли и ще продължи до края на месец август, е част от кампанията „Новите правила за паркиране в София – Рекет и беззаконие над гражданите" по повод влизащите в сила от 1 септември 2012 г. нови правила за паркиране в столицата.

Междувременно живеещи в центъра на София граждани, обединени във Фейсбук групата „Не на данък паркиране за живущите в зоните с платено паркиране" също стартираха своя подписка и организираха серия от протестни действия. Следващото от тях ще е на 16 август от 17:00 часа пред паметника на Патриарх Евтимий.

„ДНЕС" и сдружението на живеещите в центъра на София обединяват усилията си и от 15 август на пунктовете на гражданското движение ще се събират подписи и под двете подписки.

Наредбата за организация на движението в Столична община стоварва проблемите на града върху обикновените хора, без да решава проблема с паркирането, твърдят от организациите.

Тя не е съобразена с покупателната способност на гражданите, въвежда серия от дискриминационни условия и нарушава множество закони, включително Конституцията на България, Закона за обществените поръчки, Закона за общинската собственост, Закона за местните данъци и такси, Закона за движение по пътищата, Закона за нормативните актове, посочват още гражданите.

Цените за паркиране и репатриране с т.нар. „паяк" не отговарят на направените разходи за предоставяната услуга, каквото е изискването на Закона за местните данъци и такси, алармират още организациите.

По аналогичен начин стоят нещата с поставянето на т.нар. „скоба" и с винетните стикери за живеещите в центъра.

Спорна е и базата, върху която се калкулира това увеличение, тъй като не е направена финансова обосновка на разходите за услугата, а не трябва да се забравя, че такова е изискването на Закона за нормативните актове.

Според гражданското движение „ДНЕС" и сдружението на гражданите от центъра на столицата е нарушен и Законът за обществените поръчки, тъй като дейностите по организация на паркирането са неправомерно възложени на „Градска мобилност" ЕООД без процедура за възлагане на обществена поръчка.

Движение „ДНЕС" настоява, преди да въвежда нови, драстично по-високи цени за паркиране, общината да организира бърз и чист градски транспорт, включително метро във всички посоки на града, да изгради обществени паркинги на достъпна цена, да осигури правилно организиран трафик, вкл. чрез електронна трафик-система, и да освободи паркингите от негодните за управление автомобили.

С призив от 6 август „ДНЕС" предупреди за зараждащото се гражданско недоволство и апелира към столичните общински съветници да отменят и преразгледат промените в Наредбата за организация на движението в Столична община, като „чрез диалог с гражданите да пристъпят към изготвянето на изцяло нова наредба, премахваща досегашните противозаконни, необмислени и спорни текстове".

„ДНЕС" за пореден път апелира за диалог и решаване на съществуващия проблем. Проблем, който засяга почти два милиона души – столичани и гости на столицата", заявяват още от инициативата „ДНЕС".

..............................................

Французин е новият шеф на Нова телевизия, Василева аут
Дидие Щосел е заместник-председател на борда на директорите на Нова ТВ от 2009 г. Бил е председател на борда на директорите на "Болкан Медия Груп" в периода между 2007 г. и 2009 г.

Дидие притежава магистърска степен от INSEAD и е специализирал "Управление на институциите в ЕС" в университета ENA в Париж. Преди пристигането си в България през 2005 г. е заемал различни позиции в организации в Лондон, включително позицията главен изпълнителен директор на HSBC Инвестиционно банкиране.

Светлана Василева напуска групата, за да поеме нови професионални предизвикателства, уточняват от компанията.

"Бих искал да приветствам Дидие на новата му позиция в Нова ТВ. Той демонстрира сериозни лидерски и мениджърски умения през последните шест години в MTG. Назначаването му ясно потвърждава твърдия ангажимент на МТG да продължи развитието на медийната си група в България и аз ще се радвам да работя с него в бъдеще. Бих искал също да благодаря на Светлана Василева за нейната работа и резултатите, които постигна през последните две години, и да й пожелая успех в бъдещите й начинания", заяви Андерс Нилсън, изпълнителен вицепрезидент на Централноевропейската Броудкаст дивизия в "Модърн Таймс Груп" – "MTG АB" и председател на борда на директорите на Нова ТВ.

Преди да поеме ръководството в Нова, Светлана Василева беше директор в ТВ7, каналите "Фокс", а преди това заемаше същия пост и при създаването на Би Ти Ви.

.......................................................

Дянков стимулира общините отличнички още през 2013 г.
Общините с добри показатели за финансова стабилност и дисциплина ще бъдат стимулирани още в Бюджет 2013 г., обеща министърът на финансите Симеон Дянков.

„Общините, които добре са си свършили работата, ще получат допълнителни средства и се надявам, че с времето това ще бъде все по-голяма част от държавния бюджет, за да могат по-добрите да стават все по-добри," обясни Симеон Дянков на пресконференция, цитиран от „Фокус".

Министерството на финансите ще публикува финансовите показатели на общините на всяко тримесечие.

„В края на октомври показателите ще посочат с каква стъпка да се започне," обясни още финансовият министър.

Варна, Перник, Видин, Кърджали и Пловдив са общините с най-голямо увеличение на просрочените задължения в последната година, показват изчисления на Министерството на финансите според новата методика за оценка на финансовата им стабилност.

За периода 30 юни 2011 г.-30 юни 2012 г. Варна е увеличила просрочените си задължения с 2,8 млн. лв, Перник – с 1,7 млн. лв., Видин – с 1,5 млн. лв., Кърджали – с 1 млн. лв. и Пловдив с 0,8 млн. лв.

Най-много е намалила просрочените си задължения Столична община – с 37,9 млн. лв.

Сред общините с население с над 50 000 жители, с най-добра обща оценка в крайното класиране за 2011 г. са Благоевград, Бургас, Стара Загора, Асеновград, а за 2012 г. Бургас, Русе, Стара Загора, Благоевград, Димитровград.

С най-ниска обща оценка в крайното класиране сред общините с повече от 50 000 жители за 2011 г. са Видин, Пазарджик, Кюстендил, Карлово, Силистра, а за 2012 г. – Кюстендил, Карлово, Кърджали, Видин, Пазарджик.

„Данните идват от самите общини," подчерта министърът на финансите.

Почти всички общини по Черноморието са сред първите 20-30 заради приходите от туризъм.

По-финансово устойчиви са големите общини заради повечето възможности за собствени приходи.

Местните власти, които по-активно използват европейски средства, успяват да създадат и по-добра база. Обратно – по финансови показатели изостават малки общини, които не са се възползвали от възможността за кандидатстване по европейски средства, посочи още Симеон Дянков.

......................................................

Българската икономика с минимален ръст през втората четвърт
През второто тримесечие на 2012 г. БВП на България нараства с 0,5% спрямо същото тримесечие на предходната година и с 0,2% спрямо първото тримесечие на 2012 година.

Това обяви Националният статистически институт преди обед във вторник.

Според експресните оценки на НСИ за второто тримесечие на 2012 г. БВП в номинално изражение достига 19.077 млрд. лв, а реализираната добавена стойност е 16.438 млрд. лв., като най-голям дял формира секторът на услугите (59.8%), следван от индустриалния (35.0%). Приносът на аграрния сектор, който получава най-много субсидии, е само 5.2% от БВП.

По елементи на крайното използване най-голям дял в БВП заема крайното потребление (79.5%), което в стойностно изражение възлиза на 15.170 млрд. лева. През второто тримесечие на 2012 г. бруто капиталообразуването в основен капитал е 4.418 млрд. лв. и заема 23.2% относителен дял в БВП.

На тримесечна база нарастването на БВП през второто тримесечие спрямо първите три месеца на годината е с 0.2%, като за същия период брутната добавена стойност се увеличава с 0.5%.

Според експресните оценки на БВП по елементи на крайното използване през второто тримесечие на 2012 г. основен принос за регистрирания икономически растеж имат крайното потребление и бруто капиталообразуването в основен капитал - съответно 1.9 и 1.5%.

Износът на стоки и услуги през второто тримесечие се увеличава с 2.4% спрямо предходното тримесечие, а вносът на стоки и услуги - с 5.9%.

Това показва, че и през второто тримесечие се затвърждава тенденцията за нарастване на търговския дефицит.

На годишна база през второто тримесечие на 2012 г. БВП нараства с 0.5%  спрямо същото тримесечие на предходната година, същевременно брутната добавена стойност намалява с 0.4%.

Увеличение е регистрирано в аграрния и индустриалния сектор съответно със 7.2 и 1.8%. Секторът на услугите, който заема най-голям относителен дял в добавената стойност, има отрицателен принос и отчита намаление с 1.0% през разглеждания период.

По отношение на компонентите на крайното използване е регистриран положителен икономически растеж на крайното потребление с 2.7% в сравнение със същия период на предходната година.

Бруто капиталообразуването в основен капитал отчита спад спрямо второто тримесечие на предходната година с 2.1%. Износът на стоки и услуги се увеличава с 2.8%, а вносът на стоки и услуги - с 6.9%.

................................................

Зърнопроизводители от Североизточна България укрили ДДС за 13 млн. лв.
С 13 милиона лева са ощетили държавата производители и търговци на зърнени култури от Североизточна България, съобщиха от териториалната дирекция на НАП Варна.

Средствата са от укрит или невнесен ДДС при проверени 69 фирми от началото на годината досега, обясняват от институцията, цитирани от в. „24 часа".

От там уточниха, че започват 137 проверки на обекти за съхраняване и търговия на зърно. Най-много обекти - 78 се проверяват във Варна и областта. В Добрич щателна проверка се извършва в 19 обекта, в Силистра 13, Шумен 10, в Русе 8, в Търговище 5 и 4 обекта се проверяват в Разград.

Данъчните ще бъдат съпровождани от служители на МВР и Националната служба по зърното.

Служителите на приходната агенция извършват пълна инвентаризация, за да установят фактическото налично зърно по количество и вид в обектите за съхранение, а така също проверяват и счетоводните документи свързани с доставката, движението, съхранението и реализацията на стоката.

При установяване на нарушения проверките ще преминат в ревизии, които да обхванат всички лица по търговската верига, включително и пристанищата, от които е ставал износът на зърно. Начисляването и внасянето на социалните и здравните осигуровки също са обект на проверка от данъчните служители.

..................................................

По 150 лв. за всеки пенсионер през октомври иска БСП
Всеки пенсионер да получи през октомври по 150 лв. компенсация за увеличението на цените, настояват от Коалиция за България, като изчислиха, че това ще струва на бюджета 340 млн. лв.

„Основните разходи на всеки пенсионер и домакинство са главно за хранителни продукти и комунални услуги", заяви на пресконференция на „Позитано 20" депутатът от БСП и председател на парламентарната Комисия по труда и социалната политика Драгомир Стойнев, цитиран от Фокус.

По думите му финансовият министър Симеон Дянков нагло е излъгал, че натрупаната инфлация е 7,3% - тя била общо 10,2% е общо, а за малката кошница - 11%.

„Всички доходи трябва да бъдат увеличени с 11%. Никой не знае откога ще се увеличават доходите. Ще има допълнителна инфлация дотогава, затова е наложително всеки пенсионер да получи по 150 лв.", каза Драгомир Стойнев и подчерта, че винаги се заговаря за увеличаване на доходи точно преди избори.

БСП изцяло застава зад младите семейства, които в момента имат готовност да съдят министъра на труда и социалната политика за това, че детските надбавки ще са само за хората с ниски доходи.

„Ние имаме демографска криза. Българското население се топи, изчезва. Младите и умните напускат тази държава, не желаят да останат да работят в България", продължи Драгомир Стойнев и припомни още рязкото увеличение на цените на тока и на стоките.

Депутатът от БСП увери, че пари в държавата за еднократната помощ от 150 лв. има.

„Самият министър Дянков, след като три години му повтаряхме, прозря, че парите, които се дават на пенсионерите, стимулират икономиката, те отново се връщат," заяви Драгoмир Стойнев и посочи, че в България в момента доходите са африкански.

„В Мароко минималната работна заплата е 240 евро", отбеляза той. За сравнение -  минималната работна заплата в България в момента е 290 лв.

„Днес Мирослав Найденов с доста треперещ глас обясни как цените са полудели. Министър Найденов да внимава хората да не полудеят. И Бойко Борисов да обърне внимание на това. Напълно възможно е тази зима да бъдем свидетели на социални вълнения, защото хората както цените могат да полудеят. Цените са полудели, защото това е резултат на едно некадърно управление. Преди седмица министърът на земеделието се биеше в гърдите и обясняваше как е създал социален пакет. Много по-важно е да създаде правила за конкурентна икономика, а не да замразява цените", коментира Драгомир Стойнев.

Необходимо е да се създаде законопроект, за да се стимулира родното производство, смята депутатът на БСП.

................................................

Петима са кандидатите за 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй"
Пет фирми са кандидатите да изготвят технико-икономическия анализ и избор на площадка за изграждането на седми блок в АЕЦ „Козлодуй", обяви изпълнителният директор на централата Валентин Николов.

Това са американската Westinghouse (част от корпорация Toshiba), френската Areva, която участва самостоятелно и в консорцуим с Mitsubishi, българската „Риск инженеринг" и австралийската Worley Parsons, които бяха архитект-инженери на проекта АЕЦ „Белене", предаде „Капитал Дейли".

На 16 юли изтече крайният срок за техническите предложения и ценовите оферти. Вместо да бъдат поканени на преговори, фирмите са били помолени да подобрят офертите си. Най-вероятно това ще стане през септември.

Според Валентин Николов очакванията са стойността на технико-икономическия анализ да бъде около 1 млн. лв. Оценките на различни експерти, споменавани досега, варират между 2 и 50 млн. лв.

Все още предстои да се реши кой ще оценява офертите - дали комисия от самата АЕЦ „Козлодуй", или външни експерти.

„Ще бъдем много внимателни при избора, за да се избегнат грешките, допуснати с АЕЦ „Белене"," увери Валентин Николов.

Според заданието предпроектното проучване трябва да бъде готово до 7-9 месеца от сключването на договора.

До края на 2013 г. пък трябва да бъде избрана площадката за изграждането на новата ядрена мощност.

Валентин Николов посочи, че през септември ще започне и процедурата по оценка върху въздействието върху околната среда (ОВОС), без чието положително становище проектът няма как да бъде осъществен.

Решението за изграждане на седми блок в АЕЦ „Козлодуй" беше взето през април 2012 г., след като управляващите окончателно се отказаха от проекта АЕЦ „Белене".

Идеята е да се използва готовият реактор, който беше предназначен за недоизградената атомна мощност.

В началото на май беше създадена и проектната компания за седми блок с начален капитал от 2 млн. лв., разпределени в 200 000 акции.

.............................................

Въглищата поскъпнали с 15% спрямо миналата година
Въглищата в България в момента струват 330 лв. за тон, заяви Бисер Владимиров, регионален мениджър на "Топливо" София.

Те са внос от Русия и именно транспортните разходи са причина за поскъпването с около 15% спрямо миналия отоплителен сезон, обясни той, цитиран от БТА.

Домакинство, отопляващо се на въглища, обикновено купува между 5 и 7 тона за зимата, посочва още Владимиров.

Според него в момента се купуват и дърва, но не се забелязва по-високо от обичайното търсене. Цената на нарязаните и нацепени дърва за огрев е 80 лв. за кубик, а за 65 лв. на кубик се търгуват тези, които са фабрично нарязани по метър дължина. Тези данни показват, че не се отчита повишение на цената на дървата за огрев спрямо предишния сезон.

Наблюдава се обаче тенденцията да се търсят все по-често пелети. Тъй като те са опаковани и метеорологичните условия не са от съществено значение при покупката им, хората ги купуват обикновено в края на есента, коментира Бисер Владимиров. Цената им е 460 лв. на тон.

Според регионалния мениджър на "Топливо" българският пазар ще бъде подсигурен както с дърва, така и с останалите видове горива. „Не очаквам да се появи дефицит при който и да било от суровините, поне не и до самото начало на зимния сезон", коментира експертът.

Недостиг на дърва на вътрешния пазар имаше последно през най-студените месеци (януари и февруари) поради тежката зима и по-голямото количество използвани за отопление материали.

...................................................

„Фич" предсказа 17% спад на цените на имотите в Гърция
През следващите две години цените на гръцките имоти вероятно ще се понижат с около 17%, прогнозира рейтинговата агенция „Фич" в свой доклад.

Ако очакванията се оправдаят, поевтиняването на недвижимите имоти в страната от 2009 година насам ще възлезе на 37%, пише вестник „Катимерини", цитиран от „Фокус".

Прогнозите на „Фич" се основават на презумпцията, че интензивността на рецесията и на рестриктивната програма в Гърция през 2014 година няма да е толкова висока, колкото е сега.

Ако това предположение обаче се окаже погрешно, спадът в цените ще бъде много по-силен, отбелязва вестникът.

..........................................

Слабата реколта от царевица помпа цените на месо и мляко
С 40% по-ниска ще бъде реколтата от царевица през 2012 г., това ще доведе до поскъпване на фуражите, а впоследствие и до повишаване на цените на месото и млякото за крайния потребител, прогнозира земеделският министър Мирослав Найденов.

„Реколтата от царевицата тази година ще е по-ниска заради сушата, а заради очакваната по-висока цена на фуражите ще поскъпне не само месото за крайния потребител, но и млякото и млечните произведения", заяви министърът по време на посещение в Раковски и Брезово, където провери какви са добивите, съобщиха от пресслужбата на ведомството му.

Тенденцията за намаляване на реколтата е в световен мащаб, като тази година в България се очаква добив около 1,2 млн. тона, докато миналата е бил 2 млн. тона.

Мирослав Найденов допълни, че притесненията основно произлизат от това, че царевицата е основен компонент във фуража за животни, а по-ниската реколта неминуемо ще доведе до поскъпване на фуражите.

„Скъпите фуражи и свитото потребление ще поставят животновъдите у нас под огромна преса. Именно затова животновъдите ще бъдат подпомогнати с допълнителни мерки", увери още министърът.

Той уточни, че песимистичните прогнози отстъпват, защото това, което е видял, е по-добро от това, което е очаквал.

За района на Пловдивско реколтата е около 300 кг за дка, но има и други райони, където реколтата е по-слаба и има пропаднали площи.

„При пропаднали площи на 100 % ще бъде задействан европейският регламент и пострадалите продукции ще бъдат обезщетени с до 80 % за загубите, стига да са застраховани", допълни Мирослав Найденов.

Министърът съобщи, че следващите години ще бъдат все по-тежки за човечеството в световен план заради увеличаване на населението и климатичните промени, които ще доведат до недостиг на храни.

Страната ни като член на Европейския съюз няма да бъде поставена пред такъв проблем, но би могла да се възползва и да увеличи своето производство.

Темата за поливното земеделие също бе засегната по време на посещението на Мирослав Найденов.

Той поясни, че правителството разработва национална стратегия за управление на водния сектор, която е почти готова. Изготвянето й е възложено на министъра на околната среда и водите Нона Караджова и вече е обсъдена на правителствено заседание.

.................................................

Ниското ниво на Дунав пак удря корабоплаването
Нивото на река Дунав отново е ниско като през същия период на 2011 г. и вече създава проблеми за корабоплаването.

Прагове са се образували при островите Белене, Вардим и Батин, предаде Дарик.

Определената дълбочина на газене е 2.10 метра при нормална 2.20 метра, съобщи Росен Райков – директор на Дирекция "Поддържане на плавателния път и техническа".

Това носи загуба на корабособствениците, защото ги принуждава да товарят по-малко количество товари.

Нивото на река Дунав при Русе е паднало с нови три сантиметра през последното денонощие. В момента то е 90 см. В следващите два дена се очаква ново понижение от около 4 см.

При Силистра нивото също се понижава. През последното денонощие то е паднало с 10 сантиметра и в момента е 112 см. В следващите два дена там се очаква ново понижение от 8 см.

През късното лято и есента на 2011 г. р. Дунав регистрира рекордно ниски нива, като корабоплаването в българско-румънския й участък бе почти замряло.

...............................................

Земеделският министър се сети, че цените зависят от пазара
Две седмици след като големи вериги „замразиха" цените на основни храни по повеля на министъра на земеделието Мирослав Найденов, той се сети, че цените не трябва да слушат министъра, а единствено пазара.

„Не може да се говори за картел между магазините, защото няма официално споразумение за „замразяването"," увери Мирослав Найденов в интервю за „Нова телевизия".

Кабинетът „Борисов" никога не е имал амбицията да влияе на цените, увери още земеделският министър и обясни, че в случая правителството решило да разговаря с търговските вериги, с преработвателите и с производителите под влияние на световните новини за увеличаване на цените.

Самото предложение за задържането на цените е дошло от самите вериги и не става въпрос за „замразяване", а за промоция, подчерта Мирослав Найденов.

Той отхвърли коментарите на анализатори, че с такова споразумение се получава официален картел, и настоя, че нито е имало споразумение, нито са обсъждани конкретни цени.

Министърът подчерта и това, че няма опасност след промоцията цените на въпросните стоки да се повишат, тъй като става въпрос за продукти на самите вериги, които са от „ниския ценови клас".

„Останалите цени следват логиката на пазара. Виждате какво се случва", каза Мирослав Найденов за непромоционалните стоки.

Министърът разказа, че скоро е бил на гости на майка си, която взема пенсия от 204 лв. и допълни, че именно хората с малки пенсии и безработните се нуждаят от подобни промоции.

Мирослав Найденов се похвали още, че получил обаждане и от депутата Румен Петков от БСП, който също бил при майка си и му се обадил да благодари за ниските цени от нейно име.

„В същото време на другия ден, например „Позитано" (адресът на централата на БСП в София – бел. ред.) ни критикува. Ето я разликата между политическото говорене и чисто човешкото. И аз искам да разберете, че тази мярка на правителството е човешка", допълни министърът.

В понеделник НСИ отчете рекордно висока за летните месеци инфлация. По данни на статистиката инфлацията през юли спрямо юни е 1,5%.

От началото на годината тя се е повишила с 2,1%, а спрямо миналия юли – с 3,1%. За юни данните показаха поевтиняване на живота с 1%. През миналия юли пък нямаше промяна в цените спрямо предходния месец.

Мирослав Найденов говори и за ДДС измамите при търговията със зърно, като добави, че става въпрос за укрити около 130 млн. лв. Той подчерта, че в момента НАП и другите служби работят по случая и правителството готви мерки за превенция на последващите такива действия.

Земеделският министър заяви, че вече се обсъждат мерки и за ниските реколти от царевица и слънчоглед, като обясни, че става въпрос за тенденция в глобален мащаб.

„Всички са тревожни и очакват недобри времена и задълбочаване като цяло на хранителната несигурност в световен мащаб", каза още той.

......................................................
МВР щяло да пусне информация за атентата след четвъртък
Информация за разследването на атентата срещу израелски туристи в Бургас ще бъде съобщена след четвъртък тази седмица.

Такова решение е било взето на оперативно съвещание на екипа, който ръководи действията по разследването, предаде БНР.

За момента от МВР няма да дадат нови данни. В понеделник вътрешният министър Цветан Цветанов обеща, че във вторник на медиите ще бъде съобщена информация, която трябва да стигне до хората, тъй като МВР се нуждае от помощта на гражданите.

Междувременно президентът Росен Плевнелиев, който е на тържествата по повод честванията на 135-ата годишнина от боевете на Шипка, заяви, че на службите ще са необходими поне още 2-3 седмици, за да се обобщят данните, които се получават от партньорските служби за атентата на летище Бургас.

Държавният глава беше категоричен, че до средата на септември ще има публичен отчет докъде е стигнало разследването, което се извършва от българските служби, заедно с партньорските служби на САЩ и Израел.

„Нека дадем още две-три седмици – не само за българските служби, но и за нашите партньорски служби. Затова бях в Англия, затова работим заедно със службите на Израел и Америка, и съм убеден, че до средата на септември правителството ще направи един сериозен отчет," каза президентът Росен Плевнелиев по-рано във вторник.

На въпрос на БНР дали външният министър Николай Младенов е координирал с държавния глава срещата в Правец на т.нар. „Сирийска опозиция", сред която са и Бригадите на Исляма - среща, която според някои анализатори кореспондира с атентата на летище Сарафово, Росен Плевнелиев отговори:

„Срещата в Правец е координирана не само между всички български институции, но тя е координирана и на европейско ниво, както и с други наши стратегически партньори в НАТО."

„Така че абсолютно мога да потвърдя, че България е един активен член, който заедно с демократичното семейство търси решение по проблемите на Сирия," увери държавният глава.

................................................

Израел: Иранска или ливанска връзка сигурна в атентата в Бургас
„Иранска или ливанска връзка" със сигурност съществува в атенатат от 18 юли на Летище Бургас, който уби петима израелци и един българин, заяви Илана Стайн, зам.-говорител на Министерството на външните работи на Израел.

Думите й са съответствие с официалната позиция на Израел, при която веднага след атентата в Бургас премиерът Бенямин Нетаняху обвини Иран и проиранската ливанска групировка Хизбула за нападението.

„Израел е изключително доволен от сътрудничеството ни, българското правителство ни съдейства по всякакъв начин", каза Илана Стайн по БНР сутринта във вторник.

„Премиерът, както и някои министри като министърът на външните, вътрешните работи, туризма, дойдоха в Бургас, за да се уверят, че е направено всичко възможно по случая с атентата. Те помагаха непрекъснато и не си тръгнаха, докато нещата не се уредиха в някаква степен", похвали правителството ни Илана Стайн.

Тя добави, че Израел оценява много високо това.

"Например, нашият министър на туризма излетя за България веднага след атентата, за да покаже нашата благодарност и солидарност с България. Разбира се, много ни е мъчно и поднасяме нашите съболезнования към семейството на българския шофьор, който също загина при този инцидент", отбеляза Стайн.

Тя заяви, че по въпросите за израелската сигурност никога не могат да си позволят да говорят открито.

"Израел смята българския народ и правителство за много отзивчиви", допълни Стайн.

За състоянието на ранените след атентата, тя каза, че Израел е щастлив от медицинската помощ, която са получили израелските граждани в Бургас и в София.

"Според нас те действаха много професионално и дадоха всичко от себе си. Някои от хората тук още са в болница, други вече са си вкъщи, като се надяваме те да бъдат излекувани по-бързо. Има известен спад на туристите ни към България, но някои от тях, които вече бяха в България, останаха там, а други, които си купиха билети, решиха все пак да заминат дори през същата седмица, когато беше атентатът. За съжаление, има доста заплахи към израелците на различни места по света. Често израелците отиват там, където желаят и трябва да оставят настрани техните тревоги. Сигурна съм, че потокът от туристи ще се увеличи и ще се стигне до нивото, което беше преди атентата", категорична е Стайн.

На въпрос как си обяснява факта, че такъв атентат стана и в България, Илана Стайн отговори, че Израел знае, че хората замесени в атентата са били изпратени от Иран, както и че Хизбула е намесена.

"Не знам защо точно в България този опит беше успешен, но знаем, че те опитват през цялото време. За съжаление, невинаги можем да ги възпрем", подчерта Стайн.

За предупреждението на МОСАД, че може да има атентат в България през януари и за това дали предупреждението е съвпадение с атентата в Бургас, Стайн посочи, че не могат да коментират въпросите на сигурността, както и предупрежденията на МОСАД.

"Ние обаче знаем, че ден след атентата президентът на Иран Ахмадинеджад е заявил в реч: "Понякога врагът ни удря, понякога ние го удряме в отговор, дори по-силно". Ние знаем със сигурност, че за съжаление Ахмадинеджад и Хизбула искат да ни наранят. Дори ЕС каза, че Хизбула е замесена в терористичните атаки. През март 2005 г. имаше дискусии по въпроса", заяви Стайн.

За самия атентатор тя каза, че знаят само, че при всички тези атаки има или иранска, или ливанска връзка.

"Със сигурност знаем, че има връзка с Иран и Хизбула, имаме много доказателства за това. Не мога да обявя публично, но те са обсъдени при закрити врата. За съжаление, организациите в тези страни все още се опитват да наранят израелците. Не можем и публично да обявим все още националността на атентатора", добави още Стайн.

.............................................

Стереотипна холандска реклама обиди България
Рекламната агенция TBWA от Айндховен създаде клип за производителя на електроника и електронни устройства Fluke, който може да бъде определен като обиден за България.

В него е представен български щангист, който се впуска в състезание по скокове във вода.

Силно ироничното видео започва с представянето на щангиста, кръстен Демитър Гладонов (Demitar Gladonov).

Той затяга колана си все едно се готви за вдигане на тежести. Последващият общ план показва, че всъщност му предстои скок в басейна.

След "изпълнението" коментаторът казва, че опитът е бил брилянтен, и добавя, че в България сигурно ще има невероятно празненство по случая.

Клипът завършва с надпис: "Нуждаете се от повече сила и гъвкавост? Само Fluke може да комбинира успешно и двете."

Холандската реклама вече подейства на някои българи, което се вижда от коментарите под видеото в YouTube, предаде „Дневник".

Рекламната агенция е създала и видео с ръгбист от Уелс, който играе съчетание с лента от художествената гимнастика. Новозеландец пък се подготвя за състезание по голф, а всъщност стартира в бягане.

...................................................

Клошари провалят разделното събиране на отпадъци
Бездомници провалят разделното събиране на отпадъци според статия на в. "Монитор", озаглавена „Клошари рекетират фирми за боклук",

Бездомниците окупират контейнерите и вземат отпадъците още от ръцете на хората, пише вестникът в броя си от вторник.

„Когато им кажа, че това е нередно, те ми отговарят: „Ако платиш 100 лв., днес няма да ти пипаме контейнера", е цитиран да казва изпълнителният директор на „Екопак България" Тодор  Бургуджиев.

Според него дейността на клошарите демотивира хората да изхвърлят разделно, защото виждат, че трудът им да разделят сметта се обезсмисля, тъй като бездомниците търгуват с боклука им.

„Обикалят из парка и събират бирените бутилки от хората по пейките", разказа столичанката София Димитрова. Най-сериозен проблемът с клошарите е именно в София, където има 7287 броя шарени контейнери за сепариран боклук.