Новините на 14 август 2012


http://novinite.bg/

КТБ и руската „ВТБ Кепитъл" взимат 73% от БТК, Виваком
Корпоративна търговска банка (КТБ) и VTB Capital ще получат 73 на сто от Българската телекомуникационна компания (БТК).

Това става известно от съобщение на телекома до Българската фондова борса, цитирано в понеделник от "Капитал daily".

При това положение за кредиторите остават около 20 на сто от капитала на БТК, добавя изданието.

Вече са внесени искания за насрочване на общи събрания на кредиторите - на 30 август, на които се очаква да се обсъди "компромисната схема" по продажбата и преструктурирането на групата на БТК.

След това на 6 септември се очаква тази схема да бъде одобрена.

„Капитал дейли" отбелязва, че към момента официално обявени са само някои детайли по сделката.

Сред тях е това, че купувачите поравно са осигурили общо 130 млн. евро за 73% от групата.

Преди това една част от дълга ще бъде погасена, друга заменена в капитал, а трета ще остане в групата. Ясно е също, че общият дълг в групата следва да бъде намален от 1.7 млрд. евро на 588 млн. евро.

Приключването на сделката се очаква да стане през последното тримесечие на годината.

В началото на миналата седмица БТК официално обяви, че е подписано споразумение между КТБ/VTB, кредиторите и компаниите в групата за цялостното и преструктуриране. Веднага след това от КТБ уточниха в съобщение до фондовата борса, че самата банка ще притежава не повече от 10% от капитала на новата група.

Много вероятно е в схемата да участват други дружества на Цветан Василев извън КТБ, отбелязва изданието.

................................................


Кирсан Илюмжинов имал таен партньор в покупката на "Петрол Холдинг"
Руският милиардер и бивш президент на руската република Калмикия Кирсан Илюмжинов, който обяви, че е купил 52% от българския „Петрол Холдинг", съобщи, че в проекта за поемане на пълен контрол над холдинга има още един инвеститор.

През юни 2012 г. Денис Ершов продаде дела си в българския дистрибутор на горива „Петрол Холдинг“ АД на председателя на Международната федерация по шахмат и бивш президент на руската република Калмикия Кирсан Илюмжинов.

„Партньорът ми каза: "Давай, Кирсан, оправи се там, а аз ще вляза после", заявява Илюмжинов в разговор с московския делови всекидневник "Ведомости", цитиран от Дневник.

Изданието веднага продължава с уточнение, че Илюмжинов вече се е съветвал по повод „Петрол Холдинг" със своя "стар и уважаван приятел" Вагит Алекперов, контролиращ "Лукойл".

"Но българските чиновници едва ли ще разрешат на  "Лукойл" да купи „Петрол Холдинг"- те и сега го обвиняват в монополно положение. През 2010 г. преговори за закупуване на бензиностанции на „Петрол Холдинг"води "Газпром нефт", но те не приключиха с нищо", допълва изданието.

Пред "Ведомости" Илюмжинов казва още, че "аз отдавна познавам Денис Ершов и Митко Събев" (съсобствениците на Petrol).

"При мен дойдоха Сергей Батурин (бивш консултант на Илюмжинов и сочен днес за представител на неговите интереси в България - бел. ред.), Волк-хан (световният шампион по свободни борби Магометхан Гамзатханов, който вече посети Бургас в края на юни - бел. ред.) и един другар от България и ми казаха: "Може ли да огледаш „Петрол"?, обяснява Илюмжинов, който е известен и като председател на Международната федерация по шахмат.

Изданието цитира и Денис Ершов, който казва, че преговорите с Илюмжинов са започнали през март.

"Сделката фактически е приключена, но консултациите продължават и досега. След корпоративната война (със Събев - бел. ред.) останаха много спорни ситуации, които ще трябва да ги разрешава Илюмжинов", казва Ершов.

През юни Илюмжинов обяви, че регистрираната в Швейцария Credit Mediterranee е изкупила дела на Ершов (47.5%) и на Александър Мелник (5%) и е започнала преговори със Събев.

По думите на Илюмжинов той вече се е договорил със Събев да подпишат споразумения по 17 иска, подадени между Ершов и него, и сега се обсъжда излизането на Събев от бизнеса.

Обширната статия, озаглавена с цитата от неизвестния нов инвеститор "Давай, Кирсан, оправи се там" ("Давай, Кирсан, разберись") повдига въпроса откъде има пари Илюмжинов за обявените само за няколко месеца 20-ина инвестиционни проекта за милиарди долари.

"Не му и трябват - в повечето случаи Илюмжинов е в ролята на лобист и посредник", казва "Ведомости".

Изданието дава за пример как през юли той се е срещнал с президента на Пакистан в качеството си на президент на Международната шахматна федерация FIDE - пост, който заема от 1995 г. насам. След като обсъдили развитието на шахмата, калмикът предложил от името на същата Credit Mediterranee инвестиция от 5.5 млрд. долара в находище на въглища.

"Credit Mediterranee е регистрирана в Женева през март миналата година. По думите на един от директорите й тя управлява фонд с капитал около 2.5 млрд. долара и Илюмжинов е само един от инвеститорите, а негови партньори са "мултимилионери от Югоизточна Азия и арабските страни", допълва московското издание.

"Ведомости" припомня, че по линия на шахмата Илюмжинов се среща с най-различни влиятелни хора по света и това му помага в бизнеса. Артьом Тарасов, "първият легален съветски милионер", обяснява, че "много са държавите, където по шахмата се увличат първите хора, банкери, милиардери. Това е като масонска ложа: който не играе шахмат, нищо няма да научи за тези хора."

"В бележника му е половината списък на (най-богатите хора) на списание Forbes, при това на различните страници са фамилиите на хора, враждуващи помежду си от години", разказва познат на Илюмжинов.

"Той се включва в конфликтни ситуации и помага на враждуващите страни да се договорят. От това може да се спечелят пари или просто да се получи дял в компания."

Друг негов познат е уверен, че Илюмжинов изобщо не влага свои пари, а винаги получава дял: "Той не е инвеститор, а акционер." Трети източник на "Ведомости" смята, че все пак калмикът е "ходеща инвестиционна банка - намира тема, организира сделка и съинвестира - къде с над 50%, къде в рамките на 10-15%".

Статията на „Ведомости" идва в момент, когато вече бившият собственик на „Петрол Холдинг" Денис Ершов бе арестуван на Летище Бургас за източване на компанията.
.....................................................


Дянков: Идва времето на увеличаване на доходите
Идва времето на увеличаване на доходите, обяви министърът на финансите Симеон Дянков във Варна и допълни, че от началото на 2013 г. пенсиите ще се увеличат с поне 7,3%.

Вицепремиерът коментира, че общата инфлация от юли 2009 г. до юли 2012 г. е 7,3 %, а предвижданото увеличение на пенсиите ще компенсира тази инфлация, предаде Фокус.

„През последните години е водена много строга бюджетна дисциплина, за да не бъдем като всички останали европейски страни, където няма увеличение на пенсиите. Вече идва времето на увеличаване на доходите", каза Симеон Дянков.

През тази седмица на два пъти са водени разговори между министрите по какъв начин да стане увеличаването на пенсиите – дали чрез така нареченото прогресивно увеличаване или с различен процент за всички.

От 1 август вече са факт увеличените заплати на бюджетните служители. Предстои през следващите две седмици те са бъдат публично оповестени и да има пълна прозрачност, увери още вицепремиерът.

Целта е била бюджетните заплати да бъдат изравнени – да се увеличат първо там, където е имало изоставане в годините.

Симеон Дянков заяви още, че майчинските категорично няма да бъдат увеличавани.

„Не виждам защо това да става след като Бюджет 2013 влиза в края на септември", посочи финансовият министър.

Не се предлага промяна на данъци и акцизи в каквато и да било посока и те ще останат същите.

....................................................

Синдикати: Дянков да вдигне пенсиите поне с 10%!
КНСБ смята, че пенсиите трябва да бъдат увеличени най-малко с 10% от началото на следващата година, заяви президентът на синдиката Пламен Димитров.

Димитров коментира в понеделник следобед по БНР думите на финансовия министър Симеон Дянков, който по-рано през деня обяви, че пенсиите ще получат индексация от минимум 7,3%, като компенсация на инфлацията от 2009 година до момента.

Според Димитров поскъпването на живота е много над този процент.

„Кумулативната инфлация, която смята калкулаторът на НСИ - всеки може да влезе и да сметне, от юли 2012 г. до юли 2009 г. показва 10,2% инфлация. Ако видим какво става обаче с цените на основни стоки и услуги - също сме наясно, че до края на годината очакваме увеличение на инфлацията само за второто полугодие с около 1,5% до 2%. Така че към началото на следващата година по никакъв начин тези 7,3% няма да компенсират нито старата инфлация, нито новата", заяви синдикалистът.

Димитров настоя всички пенсии да бъдат увеличени по равно.

КНСБ няма да отстъпи от позицията си, че по 10% отгоре трябва да получат и бюджетните заплати и да се увеличат обезщетенията за майчинство и безработица.

Минималната заплата, според Пламен Димитров, догодина трябва да стане 330 лева.

„Аз съм убеден, че и договарянето на минималните прагове, което върви в момента във всички браншове и дейности, ще докаже, че има мегдан, независимо от това, че много фирми са зле, има възможности за увеличение на минималната заплата, то е толкова ниска, няма икономическа стойност и не влияе негативно върху заетостта, както се опитват някои икономисти постоянно да внушават", добави той.

............................................

Масовият бензин А 95 прехвърли 2,70 лв. за литър
Цената на най-масовия бензин А 95 удари нов антирекорд в неделя, когато литър от горивото достигна до безпрецедентните досега 2,71 лв. по бензиностанциите на гръцката верига „Еко Петролиум".

Повишение има и при дизела, но въпреки това той остава с 3 ст. по-евтин от бензина, пише вестник „Труд" в понеделник.

Бензин А 95 се продава в бензиностанциите на „Лукойл" за 2,70 лева/литър. Дизелът е 2,67 лв, показва справка на сайта на компанията.

Очаква се и другите вериги бензиностанции да сменят цените от понеделник. До късния следобед в неделя те задържаха цените до 2,64-2,68 лв. за А 95.

Така цените изравниха рекорда от 21 март т.г., когато за една нощ големите вериги продаваха А 95 за 2,70 лв./л, но още на сутринта го намалиха. Същата нощ и дизелът скочи на 2,73 лв./л, но на сутринта бе направена корекция надолу до 2,69 лв./л.

Поскъпването е заради скок при горивата на едро от рафинерията „Лукойл Нефтохим" в събота. Преди повече от месец компанията спря да публикува цените си на едро в интернет.

................................................

Шести блок на АЕЦ „Козлодуй" работи с пълна мощност точно 20 г.
20 години от деня, в който Шести блок на АЕЦ „Козлодуй" достига пълно натоварване на мощността си, ще се навършат точно в 18:41 часа на 13 август, съобщиха от атомната централа.

От включването в паралел с електроенергийната система на България до днес Шести блок е произвел 119 251 137 мегаватчаса електроенергия.

През изминалата 2011 г. е достигнато неговото най-високо годишно производство – 8 146 961 мегаватчаса, което е 16,27% от цялото количество електроенергия, произведено през годината в страната.

Днес Шести блок на АЕЦ „Козлодуй" заема водещо място сред най-безопасните и надеждно работещи ядрени мощности в света, уверяват от централата.

Оттам посочват, че от 13 години и 3 месеца аварийна защита на реактора не се е задействала по необходимост, което е „водещо постижение сред ядрените енергоблокове от този тип в световен мащаб".

По случай кръглата годишнина изпълнителният директор на централата Валентин Николов потвърди решимостта на ръководния екип на централата да работи за развитието на ядрената енергетика на България с проектите както за удължаването на експлоатацията на Пети и Шести блок, така и за изграждане на нова ядрена мощност на площадката на АЕЦ „Козлодуй".

.....................................................

„Ютарни лист": Русия изнудва Хърватия за „Южен поток"
Русия изнудва Хърватия да подпише договора за „Южен поток" преди да стане член на ЕС, пише хърватският вестник „Ютарни лист".

„Хърватия е под голям натиск на „Газпром" и Кремъл да подпише междудържавния договор за газопровода, с който ще се регулират отношенията и правата около изграждането на „Южен поток", преди да стане член на ЕС," съобщава изданието, цитирано от Фокус.

„Ютарни лист" се позовава на документ на правителството в Загреб, в който се разглежда и сегашната позиция на страната за проекта.

Според изданието в документа се посочва, че представителите на „Газпром" искали хърватското правителство да подпише договора зад гърба на Европейската комисия, която била против подписаните досега междудържавни договори за „Южен поток", тъй като смята, че са в разрез с европейското законодателство.

Авторите на документа предупреждавали правителството да бъде внимателно при подписването на договорите, тъй като преди присъединяването си в ЕС страната трябва да променя цялото законодателство, което не е в съзвучие с европейското.

Според тях, ако правителството се поддаде на руския натиск, това би могло да отложи планираното присъединяване към ЕС.

...........................................

Започва разпродажбата на ОЦК Кърджали
Разпродажбата на Оловно-цинковия комбинат в Кърджали започва, като в продължение на следващия месец кандидатите, които искат да участват в наддаването, могат да подават документи и да извършват оглед на сградите и терените на комбината.

Продажбата е разпоредена от частния съдебен изпълнител Росен Сираков, предаде БНР.

Той пристъпи към процедурата, след като кредиторът Първа инвестиционна банка спечели дело срещу собственика на ОЦК Кърджали Валентин Захариев, който не може да обслужва вземанията си.

Захариев е заложил като обезпечение срещу кредита половината от целия комбинат – завода за производство на цинк, а банката поиска продажбата му, за да върне парите си.

На търг ще бъдат разиграни сгради и земи, собственост на металургичния комплекс, а практически се продава целият цинков завод на комбината и новите производства, които трябваше да бъдат пуснати преди години, работническият стол и подстанцията, от която заводът се захранва с електричество.

Предложен е дори един от комините на комбината.

Пазарната оценка на предложените активи е малко над 8 млн. лв. С парите от продажбата ще се удовлетворят исканията на група кредитори, сред които две банки и част от напусналите работници, който не са получвали заплати от 5 месеца.

Ако в рамките на едномесечния срок не се появят купувачи, заложените сгради и производствени съоръжения стават собственост на Първа инвестиционна банка и тя започва да се разпорежда с тях.

Правото й на разпореждане обаче не е безгранично, банката не може да се занимава с производствена дейност – това не й е присъщо, целта е предприятието да заработи отново и ПИБ да си върне парите от кредита и лихвите.

ОЦК е построен през 1955 г. край Кърджали и става градообразуващ фактор. Съоръженията му са от времето на Втората световна война, а амбициозните инвестиционни проекти на Валентин Захариев така и не се осъществиха, макар закупените преди години свръхмодерни мощности да отлежават в складове край Ботунец.

Никога, преди да попадне в ръцете на Валентин Захариев, комбинатът не е бил в такава криза.

.....................................................

Московският курорт „СОК Камчия" получи сертификат за инвестиция клас „А"
Заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов връчи сертификат за инвестиция клас „А" на „СОК „Камчия" ЕАД-Бургас, съобщиха в понеделник от пресцентъра на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

Документът се издава за инвестиционния проект „Изграждане на детски оздравителен лагер „Черноморски" и амфитеатър" в курортно селище Камчия на стойност 35.5 млн. лв.

„Впечатлен съм от мащабите на проекта и успешния ход на цялостната инвестиционна програма на дружеството. Вярвам, че децата, които гостуват тук, ще популяризират най-добре България като целогодишна туристическа дестинация", каза зам.-министър Маринов.

Сертификатът бе получен от изпълнителния директор на дружеството Станка Шопова. На церемонията присъства и кметът на община Аврен Емануил Манолов, на чиято територия е комплексът и която е с високо ниво на безработица.

„СОК „Камчия" изпълнява инвестиционна програма на правителството на град Москва на обща стойност над 200 млн. лв., припомнят от МИЕТ.

До момента са осъществени два проекта в комплекс „Камчия" със сертификати по Закона за насърчаване на инвестициите - от 2007 и 2009 г. Те са на обща стойност 111 млн. лв.

Първият е за изграждане на санаторно-оздравителен комплекс „Камчия" за 72 млн. лв., а вторият – за лечебно–диагностичен, балнеологичен и образователен център на стойност 39 млн. лв.

Детският лагер по новия проект ще включва медицински кабинети, зали за игри и танци, тренировъчна зала, сауна, музикален салон, концертна и кинозала, изложбена зала, читалня, видеотека, интернет клуб. Летният амфитеатър за близо 2000 места ще се използва за обучение, културни и спортни прояви.

Ще бъдат разкрити 376 нови работни места, като общият брой на заетите в комплекса през 2014 г. ще достигне 769 души. Проектът ще се финансира изцяло от собствени средства за 2 години.

„СОК „Камчия" е учредено през 2003 г. като дружество със специална инвестиционна цел за изграждане и управление на санаторно-оздравителен комплекс (СОК) за деца и младежи със здравни, образователни, културни и възстановително-рехабилитационни функции чрез отдих и туризъм. През 2004 г. е придобито от сегашния едноличен собственик на капитала - правителството на град Москва.

......................................................

Метрото от НДК до станция „Джеймс Баучер" тръгва на 31 август
Отсечката на метрото между НДК, бул. „Черни връх" и метростанцията „Джеймс Баучер" ще бъде открита на 31 август, обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова при инспекцията на трасето в понеделник.

Според нея най-важното за проекта е, че той е интегриран и включва в себе си около 11 км допълнителна инфраструктура и буферни паркинг зони, предаде БГНЕС.

Йорданка Фандъкова допълни, че работата по оправянето и разширяването на бул. „Черни връх" ще продължи.

„Следващия понеделник гоним строителите и започваме изпитанията по втория лъч на метрото", обяви пък премиерът Бойко Борисов, който придружи кмета на инспекцията.

Министър-председателят допълни, че по време на неговия мандат като кмет бул. „Черни връх" е бил ремонтиран почти всеки ден, „трамваите го разбиваха", а в момента булевардът заедно с прилежащите под него съоръжения вече е ремонтиран.

.................................................

Цялото метро струва по-малко от АЕЦ „Белене" досега, изчисли премиерът
Цялото метро заедно с прилежащата му инфраструктура струва по-евтино от финансирането на проекта АЕЦ „Белене" до момента, изчисли премиерът Бойко Борисов на официалното откриване на обновения бул. „Черни връх".

„Цялото метро с подземните паркинги и направата на булевардите отгоре струва около милиард – по-евтино е от това, което е изхарчено до момента за АЕЦ „Белене". Да знаят данъкоплатците какво струва АЕЦ „Белене", да сравняват хората и да преценяват кое е редно да се прави и кое – не," изтъкна Бойко Борисов, цитиран от Фокус.

По думите му метрото ще спести много тонове бензин, задръствания и паркоместа в центъра.

Той подчерта още, че транспортът с метро е екологично чист, защото влаковете са на ток.

„Тази мечта, която я имаха софиянци, след 17 дни ще бъде факт", посочи премиерът и допълни, че това са над 42-43 километра тунели с оборудване.

Цялостното обновяване от бул. „България" до бул. „Никола Вапцаров" с нова пътна настилка, тротоари и осветление струва близо 1,89 млн. лева.

Според Йорданка Фандъкова най-важното за проекта е, че той е интегриран и включва в себе си около 11 км допълнителна инфраструктура и буферни паркинг зони.

Кметът допълни, че работата по оправянето и разширяването на бул. „Черни връх", където отново се движат трамваи, ще продължи.

„Бул. „Черни връх" го кърпехме през ден, трамваите го разбиваха и беше нещо отвратително. Досега цялата инфраструктура под него, канализация, осветление, всичко, което трябваше да се отремонтира, е отремонтирано, един прекрасен булевард - паркинг за 620 автомобила има над спирка бул. „Джеймс Баучер" на новата линия на метрото. Хората, които идват с автомобилите си от планината Витоша, комплексите - спират, оставят си автомобила и след пет минути са на НДК, след 7 са на Шератон, а тези пък от „Надежда" на седмата минута са на Шератон, на 12-ата минута са на „Черни връх"," изброи още премиерът.

Бойко Борисов се качи на един от новите метровлакове от станция „Европейски съюз", слезе на станция „НДК", а после пропътува разстоянието до последна спирка - бул. „Джеймс Баучер".

Участъкът ще бъде открит на 31 август, когато в България ще бъде и председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу, а пътуването по новата линия от метрото ще бъде безплатно.

Министър-председателят сподели, че ще убеждава Жозе Мануел Барозу със спестените средства от метрото да се строи отсечка до аерогара София и от спирка на метрото бул. „Джеймс Баучер" още една спирка нагоре, което е трасе с дължина 2,5 км.

Министър-председателят съобщи още, че ремонтът на Ларгото и храма „Света София" трябва също да приключи до 31 август.

„В строителството действаме активно. Еднолична е заслугата на Йорданка Фандъкова в цветята, украсите и това, че градът стана по-приветлив и красив," каза той.

........................................................

Още от "Tранспорт": След тежка катастрофа отвориха магистрала „Марица" | Разширяват изхода към ГКПП Дунав мост заради Шенген и ЕС | Катастрофа между тирове и кола затвори магистрала „Марица" |
Вътрешна политика

50% от таксите за плажовете се връщат в общините
50% от таксите за наеми или концесии за морските плажове да се връщат обратно в общините, предвиждат последните предложени промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.

По този начин общините ще разполагат с ресурс да доразвият довеждащата инфраструктура до плажовете, включително и да полагат известни грижи за неохраняемите пясъчни ивици, като назначат служебно спасители, обясни в Добрич министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, цитирана от БТА.

Министърът очаква до края на годината предложените законодателни промени да бъдат гласувани в парламента, така че да влязат в сила за следващия туристически сезон.

Сред предложенията е и да бъде опростена процедурата за отдаване на концесия на морските плажове, която сега е сложна, тромава и вероятно демотивира заинтересованите лица да участват.

„Ще се върви и към гъвкавост в ценообразуването. Много често се определя цена за отдаване на концесия, която не може да бъде реализирана, но законът дава възможност да бъде намалена най-много до 50 на сто", поясни Лиляна Павлова.

Тя посочи плажни ивици по Северното Черноморие, дълги по 8 километра, на които през всеки сто метра трябва да има спасителен пост.

Трябва да бъдат осигурени и съблекални, тоалетни, душове, медицинско оборудване - всичко това много оскъпява поддържането на плажа, добави Павлова.

В отговор на въпрос министърът коментира, че през това лято на плажовете, отдадени под наем или на концесия, най-често възникват проблеми с осигуряване на медицинското оборудване и с определяне на свободните зони за туристите.

„Ако за някои плажове нарушенията се окажат системни, възможно е след края на сезона, договорите да бъдат развалени", каза Лиляна Павлова.

Министърът даде за пример плажа „Кабакум" във Варна, където положението бе определено като „безобразно" – място с табела за свободно плажуване, през което преминава ръждясала тръба, от която нерегламентирано изтича вода, с незнайно какво съдържание.

„Това е неуважение към хората и моето желание е това да бъде прекратено като практика", категорична е Лиляна Павлова.

На „Кабакум" е и „временната постройка" на аптекарския бизнесмен Веселин Марешки, построена през 2011 г.

При проверка на плажа в неделя Лиляна Павлова се удиви, че това не е преместваем обект и че на него пише „частен клуб".

.........................................................


Българският еврокомисар Кристалина Георгиева празнува рожден в понеделник, 13 август.

Родената в София през 1953 г. Георгиева е световно известен икономист, бивш вицепрезидент на Световната банка, където работи от 1993 г. до 2010 г.

Понастоящем Георгиева един от 27-те членове на Европейската комисия, изпълнителния орган на ЕС, и като еврокомисар отговоря за хуманитарна помощ, международно сътрудничество и реакция при кризи.

......................................................

Драгоман срещу модернизацията на жп линията до София
Жителите на Драгоман скочиха срещу проекта за модернизация на жп линията София – Драгоман, след като стана ясно, че новото трасе на железницата ще минава през близо 60 къщи и дворове.

Трасето ще минава и през имоти в регулация и те трябва да бъдат отчуждени за нуждите на проекта, съобщиха в понеделник от градската управа, цитирани от Медиапул.

Проблемът е излязъл наяве буквално преди дни, след като в общината е получена подробна карта на жп трасето във връзка с доклада за оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) по проект на Национална компания "Железопътна инфраструктура" – "Модернизация на железопътната линия София – Драгоман". Той е предвиден за реализация след 2014 г.

"Проблемът идва като гръм от ясно небе за жителите на града, които не само че не са уведомени, но и не са участвали в обществено обсъждане кой от четирите възможни варианта за жп път да изберат", коментира кметът на Драгоман Андрей Иванов.

По думите му предишното ръководство на общината не е поставило този въпрос на дневен ред пред съгражданите си през 2009 година. Тъй като не е последвала никаква реакция, институциите са задвижили идейния проект за модернизация на железопътната линия София – Драгоман.

"Проектът е в много напреднала фаза, включително е одобрен от Националния експертен съвет към Министерството на регионалното развитие и благоустройството, но вече сме взели мерки, за да го спрем", каза още Иванов.

Той се е срещнал с ръководството на Национална компания "Железопътна инфраструктура", което е проявило разбиране по въпроса. Общината вече е готова с искане за коригиране на жп трасето за високоскоростния влак София – Драгоман поради липса на съгласуване с Общинския съвет и непроведено обществено обсъждане с жителите на града.

..............................................
Несебър почва да празнува 1200-годишнината на името си
От понеделник, 13 август 2012 г., в Старинен град Несебър започват приготовленията за честванията по случай „XII века с името Несебър".

Това съобщиха кметът на общината – Николай Димитров, началникът на отдел „Несебър – Световно наследство" – Златин Чаушев и представителите на Mediapro entertainment, които издадоха информация за това какво ще представлява светлинното шоу.

На 14 август, ден преди официалния празник, от 18:00 ч. в музей „Старинен Несебър" ще бъде открита изложбата на Виолета Станоева – „Концертино за Несебър". Малко по-късно, от 21:00 ч. на сцената на Амфитеатъра, концерт ще изнесе най-обичаната морска певица – Тони Димитрова и групата, която спечели последното издание на „Бургас и морето" – „Петте сезона".

В деня на празника, в 09:30 ч. пред крепостните стени ще се проведе тържествен ритуал за издигане на националния флаг. След това в 10:00 ч. на Морска гара ще бъде даден стартът на вече традиционния плувен маратон „Несебър 2012". Организаторите са се погрижили и за малчуганите, които в 18:30 ч. ще могат да се насладят на „Куклено вариететно шоу" в Южен парк.

Веднага след това от Южен парк ще потегли парад на мажоретни състави, който в 19:30 ч. ще изнесе спектакъл на площад „Месамбрия". Между 19:00 ч. и 21:00 ч. музей „Старинен Несебър" обявява свободен достъп за посетители, а деца доброволци ще разказват историята за това как кан Крум е завладял вековния град.

Същевременно гостите на града ще имат възможност да избират между три сцени, на които своите представления ще изнасят както местни певци, така и солистите от Националната опера и балет, солисти и балет на държавна опера Бургас и група АКАГА. В 22:45 идва кулминацията на вечерта, когато ще бъде прожектирано 3D mapping шоу с танцьори.

Така община Несебър ще даде началото на поредица от прожекции, които ще могат да се наблюдават по празници и ще запознават всеки един посетител с древната история на града. Шоуто ще бъде закрито със светлинен спектакъл от фойерверки.

....................................................

Момченцето, паднало от 3 етаж в Разград, вече е стабилно
Шестгодишното момченце, което падна в неделя от третия етаж на жилищен блок в Разград, вече е в стабилно състояние.

Детето обаче ще остане под лекарско наблюдение, съобщи завеждащият Интензивното отделение на Разградската болница д-р Георги Кулишев, цитиран от БНР.

При извършените лекарски прегледи и изследвания на момчето не са установени вътрешни травми и фрактури.

6-годишното дете падна от третия етаж на жилищен блок в Разград на 12 август на обяд.

Апартаментът бил нает наскоро от семейството от град Кубрат. Докато 28-годишната му майка почиствала квартирата под наем, момчето паднало през отворения прозорец.

....................................................
Трима мъже са тежко ранени при катастрофата между два ТИР-а и лек автомобил, която затвори автомагистрала „Марица".

Автомобил „Ауди А-6", движещ се в посока Свиленград – Харманли, е изпреварил неправилно ТИР с турска регистрация и се е ударил челно в товарен автомобил, пътуващ от Германия за Турция с австрийска регистрация и водач – български гражданин, съобщи пред „Фокус" комисар Недан Хаджиев, заместник-директор на ОД на МВР – Хасково.

От удара австрийският товарен автомобил навлиза в насрещното платно и се удря челно в друг ТИР с турска регистрация, пътуващ от Истанбул за Германия.

Тежко ранени са водачите на лекия автомобил и водачите на двата ТИР-а.

Автомагистралата е временно затворена за движение на моторни превозни средства. Обходният маршрут е Харманли-Любимец-Свиленград и обратно.

......................................................

Нямало да разрушават соцпаметника пред НДК
Противоречивият паметник на българската държава при НДК няма да бъде разрушен, съобщи председателят на СБХ Любен Генов.

Започва само премахване на опасните части за преминаващите хора, обяви Генов в понеделник следобед, цитиран от БГНЕС, след като по-рано през деня бе съобщено, че започва демонтирането на паметника.

В неделя ръководството на Съюза на художниците заяви своята тревога относно бъдещето на паметника "1300 години България" на проф. Валентин Старчев в открито писмо до кмета на София Йорданка Фандъкова, до министъра на културата Вежди Рашидов, до гл. архитект на столицата Петър Диков, до председателя на САБ Георги Бакалов и председателя на СЕМ Георги Лозанов.

„Категоричната ни позиция като ръководство на Съюза е, че няма да допуснем разрушаването на паметника пред НДК. Това според нас би било грубо погазване на основни принципи на всяко демократично общество, в което важните решения би трябвало да се взимат от оторизирани за това органи, като в случая това би трябвало да бъдат Министерство на културата, СБХ и САБ, както и от създадения Специализирания експертен съвет за изобразителни изкуства /СЕСИИ/", подчертаха от СБХ.

„Писмото ни обаче, бе насочено предимно към медиите, които тиражират непроверени сведения", каза Любен Генов.

Авторът на паметника проф. Валентин Старчев потвърди пред БГНЕС, че не става дума за разрушаване на паметника, а само за премахване на опасните корозирали части. Той каза, че се разработва проект за неговото обновяване, но още е рано да говори за него.

........................................................

Доставят „мечкоустойчиви" контейнери на Смолян
В близките дни от тази седмица в Община Смолян се очаква да бъдат доставени 20 контейнера, устойчиви на мечки, съобщи зам.-кметът Марин Захариев.

„Мечкоустойчивите" контейнери ще бъдат доставени от Сдружение за дива природа „Балкани" и Българска фондация „Биоразнообразие", съобщи той пред Радио „Фокус"-Смолян.

„В момента в общината уточняват селата и местата, където да ги разположат когато пристигнат, за да има реален ефект от тях. На местата, където ще бъдат поставени тези заключващи се съдове за смет не трябва в близост да има други, обикновени контейнери, защото тогава резултатът ще е нулев", обясни управникът.

„Когато контейнерите пристигнат със следващото сметосъбиране от фирма „Титан Клинър" ще бъдат разположени и тези съдове на подходящите места", каза зам.-кметът Марин Захариев.

Районът на Смолян има голяма популация на кафяви мечки, което периодично става причина за безпокойство сред местните жители.

....................................................

Русия се скара на САЩ заради Иран
Отношенията между Русия и САЩ могат да пострадат, ако под американските санкции срещу Иран попаднат руски компании.

Това се посочва в коментар на говорителя на руското министерство на външните работи Мария Захарова във връзка с новите едностранни санкции на САЩ срещу Иран, предаде РИА Новости, цитирана от „Фокус".

„Във Вашингтон трябва също така да си дадат отчет, че нашите двустранни отношения сериозно ще пострадат, ако под действието на американските рестрикции попаднат руските стопански оператори, които си взаимодействат с иранските партньори в строгото съответствие с изискванията на нашето законодателство и резолюциите на Съвета за сигурност на ООН", подчертава Захарова.

Редица западни страни, начело със САЩ и Великобритания, а и Израел, са особено разтревожени от вероятността Иран да се сдобие с ядрено оръжие чрез ядрената програма, развивана от Техеран вече десетилетие, която официално е „за мирни цели".

.....................................................
Ирак измести съседен Иран и стана вторият най-голям производител на петрол сред страните в ОПЕК.

„Произвеждаме 3,2 млн. барела - повече отколкото Иран, Обединените арабски емирства и Кувейт", похвалиха се иракските власти, цитирани от АФП и bTV.

Причина за драстичното увеличение на износа на иракски петрол са санкциите, които редица страни наложиха на режима на аятоласите.

Докладът на ОПЕК за юли също потвърди тенденцията и отчете над 3 млн. барела производство в Ирак срещу 2,8 млн. за Иран.

Разликата между двете държави ще се увеличи още повече, тъй като Ирак възнамерява да продължи да разширява добива, коментира АФП. Управляващите искат Багдад да вдигне производството на петрол тази година до 3,4 млн. барела, а износът над 2,4 млн.

Доказаните иракски петролни залежи са за 143 млрд. барела и 3,2 трилиона кубични метри газ. И двете са едни от най-високите нива в целия свят.