Новините на 14 юли 2012


http://novinite.bg/

Над 220 съдии, адвокати и членове на НПО подкрепиха Тодорова и поискаха оставка на ВСС
Дисциплинарното уволнение на съдия Мирослава Тодорова доведе до първия в България съдийски протест.

Магистратите поискаха Висшият съдебен съвет да преразгледа решението за освобождаването й и да подаде оставка.

Под искането, което беше огласено пред сградата на ВСС, подписи сложиха над 220 съдии, адвокати и представители на неправителствени организации, предаде БНР.

Съдии от цялата страна, някои отложили делата си, а други - в отпуск, адвокати и представители на неправителствени организации се събраха на протеста.

Последователността на исканията им е първо - търсене на законова възможност за отмяна на уволнението на съдия Мирослава Тодорова, и второ - незабавна оставка на ВСС.

Съдиите, очевидно в несвойствена за тях роля на протестиращи, коментираха, че не намират мотиви в уволнението на Мирослава Тодорова, освен това, че е председател на Съюза на съдиите и води дело за клевета срещу вътрешния министър Цветан Цветанов.

Според магистратите е категорично, че Мирослава Тодорова е уволнена заради позициите си.

С протестиращите се срещна един от членовете на ВСС - Пламен Стоилов, който призна, че е от предложилите да бъде образувано дисциплинарно дело срещу Мирослава Тодорова.

Пламен Стоилов заяви, че не вижда причина да подава оставка, а решението за уволнение на съдийката е напълно законно и затова няма да се отменя.

Пламен Стоилов се аргументира, че още седем съдии и прокурори са били уволнени заради бавно правосъдие и изнесе данни за друго дело, гледано от Мирослава Тодорова, което, по думите му, е било „погасено по давност" в петък.

Как е получил тази информация и дали действително става дума за случай на Мирослава Тодорова, той не можа да отговори и набързо прекрати срещата.

В първата си публична изява председателят на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова нарече уволнението си държавен произвол.

Във Варна президентът Росен Плевнелиев изрази притеснение от протестa на съдиите.

Според него решението на досегашния ВСС оставя съмнения за необективност. Държавният глава препоръча на съдиите в страната да следват прозрачна процедура при номиниране на нови членове на ВСС, както правят магистрати във Варна.

Според Росен Плевнелиев така новият Висш съдебен съвет ще има необходимата легитимност и авторитет.

„Притеснен съм, когато съдиите в България протестират. Няма как да не съм обезпокоен от поредното решение, което създава усещането и съмненията за степен на необективност. Разбира се, аз като президент не мога да влизам детайлно в решенията на Висшия съдебен съвет, но отново казвам, че съмненията за необективност са вече поредният проблем, който старият Висш съдебен съвет произвежда и в последните дни," каза Росен Плевнелиев.

.....................................................


Парламентът ратифицира изменението в Договора за ЕС
Народното събрание ратифицира изменението в Договора за ЕС, необходимо за създаването на Mеханизъм за стабилност в еврозоната, съобщиха от МВнР.

Европейският механизъм за стабилност е единият инструмент, с който ЕС ще разполага за справяне с икономическата и дългова криза в еврозоната, посочват от външното ведомство.

„Вторият инструмент ще бъде Договорът за стабилност, координация и управление в Икономическия и паричен съюз," обяви министърът на външните работи Николай Младенов, който представи от името на вносителя законопроекта за ратификацията на изменението в чл. 136 от Договора за функциониране на ЕС.

„От това изменение не произтичат финансови ангажименти за България и не се разширяват областите на компетентност, предоставени на Европейския съюз с Договорите," заяви Николай Младенов.

Външният министър посочи, че България не е член на еврозоната, но участва активно в изработването на общите решения с цел стабилизиране на еврозоната и възстановяване на европейската икономика.

Проследявайки общата рамка на действията на страната ни в ЕС, Николай Младенов подчерта, че България усвоява много успешно европейските средства, като тази година са сключени договори за 78% от предвидените средства и са разплатени 25% от вече реализираните проекти.

За сравнение, през 2009 г. са били сключени договори за 18% и са били разплатени едва 1% от тях.

„Тези усилия са част от правителствената политика за постигане на устойчив икономически растеж, но не и за сметка на финансовата стабилност," подчерта външният министър на България.

Парламентът ратифицира изменението на чл. 136 от Договора за функциониране на ЕС с 84 гласа за, 2 против и 14 въздържали се народни представители.

..........................................
Финанси

Дянков: България не планира кредити от чужбина през идните години
България не планира да взема кредити на чуждестранните пазари през идните години, заяви вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.

„Не се нуждаем (от кредити от чужбина). Не възнамеряваме (да пласираме облигации в чужбина) през следващите две-три години“, обяви българският финансов министър пред репортери във Виена, където участва в четвъртък, 12 юли, в конференцията „Пътят напред: Централна, Източна и Югоизточна Европа“, предаде БТА, позовавайки се на „Блумбърг“.

Дянков аргументира тази своя позиция с емисията на еврооблигации миналата седмица и с намаляването на бюджетния дефицит.

Симеон Дянков заяви още, че България вероятно ще регистрира тази година икономически растеж от 1,4%, в унисон с прогнозите на правителството.

Това според него ще помогне за съкращаване на бюджетния дефицит под поставеното като цел равнище от 1,3% от брутния вътрешен продукт (БВП).

„Въпреки че България покрива всички критерии за приемане на еврото, няма да предприемем никакви стъпки за присъединяване към еврозоната през следващите две години“, посочи Симеон Дянков.

...............................................
Земеделие

9 млн. лв. допълнителна субсидия получиха животновъдите
Над 8 хил. животновъди получиха допълнително по 30 лв. за всяко отглеждано от тях говедо или бивол.

Средствата в размер на 9,12 млн. лв. са изплатени по схемата за нациoнални доплащания за говеда и биволи, която не е обвързана с производството, съобщиха от Държавен фонд „Земеделие".

От институцията уточняват, че парите са раздадени без фермерите да подават заявления.

В края на миналата и началото на тази година фондът изплати на два транша общо над 46 млн. лв. по същата схема.

Фермерите получиха по 150 лв. за глава говедо и по 300 лв. за бивол. С днешните плащания ставките достигнаха съответно 180 лв. и 330 лв.

Право на субсидия имат земеделски стопани, които са отглеждали най-малко 10 говеда или биволи в стопанство си към 28.02.2009 г.

Парите са предоставени от правителството, което увеличи план-сметката на фонда с 10 млн. лв.

.................................................
Полиция и жандармерия охраняват жътва на рапица в Монтанско
Масив с рапица от 1600 декара в землището на монтанското село Стубел бе ожънат в присъствието на полицаи и жандармеристи в четвъртък.

Причина за полицейския контрол стана спор между фирмите ЕТ „Светослав Илчовски“ от Кнежа и ЕТ „Екатерина Йорданова“ от Вършец, предаде БТА.

Първоначално Областната дирекция „Земеделие“ присъди масива на фирмата от Вършец, но след това съдът отмени това решение.

Така рапицата бе прибрана от фирмата от Кнежа, но конкурентите обжалват решението под по-висшата съдебна инстанция.

Областната дирекция на МВР – Монтана, пое охраната на масива, след като представители на двете фирми стигнаха до размяна на остри реплики и закани за саморазправа на нивата.

От полицията обявиха, че до физически сблъсъци не се е стигнало. Според земеделски производители стойността на ожънатата от масива рапица е около 500 000 лева.

.................................................


Tранспорт

Русе и Гюргево строят четирилентов път от Дунав мост за 7 млн. евро
Русе и Гюргево правят четирилентов път от Дунав мост с близо 7 млн. евро по проект за разработване на паневропейски транспортен Коридор № 9.

В церемонията по подписването на договора участваха кметът Пламен Стоилов и държавният секретар на Министерството на регионалното развитие и туризма на Румъния Марчел Йоан Болош, предаде БГНЕС.

В България трансграничният проект предвижда реконструкция на отсечката по бул. „Тутракан“ от Дунав мост до Захарна фабрика.

Електрическите мрежи, както и водоснабдителните, канализационните и телекомуникационните ще бъдат рехабилитирани, а пътното платно ще бъде разширено до четирилентов път.

Подобряването на тази комуникационна връзка с центъра на Русе е крайно необходимо предвид множеството фирми, които се намират в района, и постоянния поток на леки автомобили от моста.

Ще бъде изработена и обща система за събиране, обработка и обмяна на информация, която ще позволи по-добро управление на трафика с цел предотвратяване на задръствания и пътнотранспортни произшествия.

Подписването на договора е забавено с две години поради уточняване на различни детайли по документите.

Въпреки това от Община Русе са убедени, че ще успеят да се вместят в крайния срок от 31 декември 2013 г.

„Бул. „Тутракан“ е една от входно-изходните магистрали на Русе. Тя е в изключително лошо състояние, но след 36 месеца смятаме, че ще разполагаме с една реконструирана пътна артерия, която отговаря на всички европейски стандарти“, каза кметът Пламен Стоилов.

Зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николина Николова изтъкна, че подписването на този договор не само подобрява достъпността до паневропейски Коридор № 9, но и спомага за развитието на туристическия потенциал и икономиката на двата региона.

„Обединяването на нашите усилия ще допринесе за подобряване на жизнения стандарт и за повишаване конкурентоспособността на нашите предприятия. Само с общи усилия можем да направим различен нашия дунавски регион“, допълни Николина Николова.

От своя страна Марчел Йоан Болош припомни, че България и Румъния вече трябва да се готвят заедно за следващия програмен период 2014–2020 г., за да използват основно потенциала на река Дунав и да го остойностят в евро.

„Днес подписваме един договор, който е свързан с пътищата, но следващите проекти вече ще бъдат свързани с речните пристанища и туризма, за да привличаме повече европейски пари“, увери Марчел Йоан Болош.

..................................................

Московски обеща 140 км/ч с влак до дни
До няколко дни ще бъдат възможни скорости от над 140 км/ч в отсечката Пловдив– Димитровград, обеща министърът на транспорта Ивайло Московски.

Дни след като властта се повози със 140 километра в час по същата линия, от железниците признаха, че влаковете се движат много по-бавно. Ивайло Московски обаче се ангажира, че в отсечката новите мотриси ще могат да развият високата скорост, предаде bTV.

В момента се съгласува новият график и до дни разпределението на влаковете в отсечката ще е факт.

До месец ще бъдат пуснати в експлоатация и нови спални вагони. За закупуване на нови влакове до 1 януари 2014 година могат да бъдат усвоени 600 милиона лева. А в момента се правят инвестиции за над 1 милиард, които ще приключат след 2 години.

„Новите влакове с телевизия, интернет и високи скорости ще бъдат факт от 2014 година“, каза Московски и уточни, че са необходими още 2-3 години, за да се видят резултатите от неговата работа.

Министърът обаче посочи, че загубите на БДЖ от кражбите на горива годишно са 4-5 милиона.

„След като се краде, има и къде да се пласира“, каза Московски. По думите му на разследващите последния опит за кражба на гориво им предстои да установят цялата схема.

„Всички честни хора, които се трудят в железниците, заслужават респект и уважение“, каза Московски, но отбеляза, че в длъжностната характеристика на нощната смяна не пише, че трябва да се ходи с туба и маркуч.

................................................

Вътрешна политика

Мирослава Тодорова: Решението на ВСС е несправедливо
Съдия Мирослава Тодорова определи решението на ВСС да я уволни като „унизително и несправедливо“.

„Решението на Висшия съдебен съвет (ВСС), освен че е унизително, е и несправедливо. Безотговорно е, след като съм наказателен съдия. Съдът, който е започнал да събира доказателствата, чете присъдата накрая“, каза на пресконференция Тодорова, председател на Съюза на съдиите и съдия от Софийския градски съд, която в четвъртък беше уволнена дисциплинарно от Висшия съдебен съвет, предаде агенция „Фокус“.

„Вчера Висшият съдебен съвет взе решение за дисциплинарното ми освобождаване от длъжност. Аз разбрах от вас, защото ВСС не ме уведоми за това заседание, не ме изслуша, а докато са вземали решението, бях дежурен съдия. Сутринта в 8,45 четох присъда. Факт е, че от предишния ден пак от медиите разбрах, че ще се решава въпросът дали да бъда уволнена“, обясни Тодорова.

„Това беззаконие е още по-драстично, когато става въпрос за съдия, призован да дава обективно правосъдие. Знаете, че подсъдимият в наказателния процес има право на последна дума. Оказа се, че българският съдия няма такова право и не бях изслушана“, каза тя.

„До края на този месец имам насрочени 5 заседания, 3 от тях са по едно дело, най-старото, което разглеждам в момента. По него към настоящия момент са разпитани 56 свидетели. Провела съм 27 заседания за по-малко от година. След като е взето това решение, аз трябва да престана да гледам това дело. Давам пример само с едно дело, но има и други такива дела. Само тази седмица съм обявила за решаване на 6 дела и вчера четох 1 присъда“, посочи Тодорова.

„Аз не отричам забавянето по делата. Считам, че имам легитимност да говоря, защото знам как се стига до тази ситуация“, каза още тя.

„Съюзът на съдиите винаги е бил конструктивен критик към работата на ВСС. Натрупването на работа от предишни години причинява ефекта на лавината“, отбеляза Тодорова.

Относно изявление на съдия Веселин Пенгезов Мирослава Тодорова отново заяви, че е разбрала от медиите.

На въпрос дали се чувства жертва преди предаването на петгодишния доклад на ЕК, съдия Тодорова отговори:

„Аз не съм жертва и колегите не трябва да гледат на мен като жертва. Има съд, в който аз вярвам“.

„Вярно е, че съм работила в извънработно време, за да имам достъп до компютър. Самият физически достъп до делата беше изключително затруднен, защото няма къде да ги чета преди съдебно заседание. 2008 г. се върнах в съда и до март месец не съм имала кабинет и работно място“, каза още Тодорова.

„Смятам, че нарушението е факт, изпитвам дълбоко неудобство, но считам, че не съм некомпетентна и не съм се забавила от некомпетентност“, добави тя.

..............................................

Борисов: Уволнението на Тодорова е провокация срещу кабинета
Премиерът Бойко Борисов определя като провокация решението на ВСС от четвъртък за дисциплинарно уволнение на председателя на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова.

„Вчерашното решение на ВСС, чиято репутация в обществото мога да определя като противоречива, е чиста провокация, насочена срещу кабинета“, е позицията на Бойко Борисов според съобщение на правителствената пресслужба.

Премиерът защитава мнението си с аргумента, че решението е взето без дебат въпреки предложението на правосъдния министър Диана Ковачева за това.

Освен това според министър-председателя имало данни и за други подобни случаи, които не са завършвали с такова тежко наказание и дори са оставени без санкция.

„Затова подобно решение, взето няколко дни преди да бъде публикуван докладът на ЕК, определям като провокация, която обслужва други политически проекти и е пряко насочена срещу кабинета“, заявява Бойко Борисов.

Той подчертава, че настоящият състав на ВСС е бил избран от правителството на Тройната коалиция „с гласовете на партиите на Сергей Станишев, Даниел Вълчев и Ахмед Доган“.

„Мисля, че би било огромен жест към демократичното ни общество съдия Мирослава Тодорова да бъде изслушана от ВСС и след това да се вземе окончателно решение“, допълва Бойко Борисов.

......................................................

Още от "Вътрешна политика": Тодорова определи уволнението си като „държавен произвол“ | Борисов: Било каквото било, тарикатлъкът приключва | Дянков проверява дали Първанов е ловувал в двореца „Кричим“ | Цветанов отрече да има персонална намеса в решенията на ВСС | Ковачева: ВСС да преразгледа решението си за съдия Тодорова | Стоичков не иска да го свързват с горската мафия | ВСС няма убедителни доводи за уволнението на Тодорова, според прокурори | Н. Младенов: Отстраняването на Тодорова е изключително ненавременно | Костов: ВСС изпълни политическа поръчка | Зам.-кмет и главният инженер на Перник уволнени заради земетресението | Плевнелиев обяви номинациите си за Комисията за защита от дискриминация | Гиньо Ганев: Наказанието на Тодорова е прекомерно | И адвокатите подкрепиха съдия Тодорова | Цветанов: Уволнението на Тодорова може да се тълкува и като провокация |
..............................................................
Външна политика

Младенов: Масовото убийство в Сирия е акт на нечовешка жестокост
Масовото убийство в село Тремсе в Сирия е акт на нечовешка жестокост, посочва министърът на външните работи Николай Младенов в изявление на МВнР.

„Извършителите и поръчителите на това престъпление трябва да са сигурни, че рано или късно ще бъдат изправени пред съда," посочва още първият дипломат на България.

Според него е недопустимо светът да остане безмълвен и бездеен пред подобно варварство.

„България за пореден път призовава държавите членки на Съвета за сигурност на ООН да поемат своята отговорност и да пристъпят към спешно приемане на резолюция по глава VІІ от Устава на организацията," призовава Николай Младенов.

Той апелира президентът Башар Асад да прекрати насилието, за да се състави преходен управляващ орган до провеждането на честни многопартийни избори.

„Сирийският народ ясно показа, че иска реални реформи и преход към демократична държава," се заявява в изявлението на Николай Младенов.

.................................................

България в ЕС

България и Румъния с два нови ГКПП в Добруджа
България и Румъния разкриват два нови контролно-пропускателни пункта на границата си в Добруджа, обяви външният министър Николай Младенов на съвместна пресконференция с румънския си колега Андрей Марга.

„Двата нови ГКПП са наземни и ще позволят допълнително на гражданите ни да търгуват, да ходят на туризъм и да развиват отношенията си“, обясни Николай Младенов, цитиран от БГНЕС.

Двамата министри са обсъдили и перспективите за започване на проучване с оглед изграждането на втори мост или разширението на моста на р. Дунав при Русе.

Румъния се е ангажирала още веднъж с намаляването или отпадането на таксите за преминаването на моста при Русе.

Николай Младенов изтъкна, че за България Румъния е вторият основен търговски партньор в ЕС след Германия, а румънските туристи са един от основните контингенти, които посещават Българското Черноморие и други туристически обекти в страната.

„Икономическият обмен между България и Румъния бележи истински взрив. През първото тримесечие на годината търговският оборот възлиза на 780 млн. евро“, заяви от своя страна Андрей Марга.

По думите му в Румъния са регистрирани над 1500 търговски дружества с български капитал. В България към юли са регистрирани над 200 румънски дружества и над 1450 дружества със смесен капитал.

„Смятам, че тези показатели сочат, че интеграцията на двете икономики напредва“, посочи румънският външен министър и допълни, че в икономическата сфера има важен потенциал, който може да се развива в бъдеще.

Румъния проявява интерес към високоскоростната магистрала Русе–Свиленград, изграждана от България, Турция и Катар, и иска тя да бъде удължена и на румънска територия, заяви министърът.

Двамата министри са обсъдили и присъединяването на България и Румъния към Шенген, като Николай Младенов посочи отново, че страната ни е изпълнила всички критерии за членство.

Андрей Марга беше категоричен, че няма връзка между политическата криза в Румъния и присъединяването на страната към Шенген. Той определи политическите процеси в страната си като „демократично префигуриране в съответствие с Конституцията, законите и парламентарните процедури“.

Относно предстоящия доклад на ЕС по Механизма за сътрудничество и оценка Николай Младенов заяви, че се надява Комисията да вземе предвид постигнатото от страната ни през целия петгодишен период.

„Механизмът работи, ако има сътрудничество между националните власти и ЕК. В последните 3 г. българското правителство доказа желанието си да сътрудничи максимално за постигане на целите в рамките на механизма“, посочи Николай Младенов.

...........................................
АФП: ЕС се разшири прибързано с България, Румъния и Унгария
Ситуацията в Румъния, България и Унгария показва, че ЕС плаща цената за прибързаното си разширяване, коментира агенция „Франс прес".

ЕС е зле въоръжен, за да защити демократичните ценности, които проповядва пред страните, искащи да се присъединят към европейския блок, констатира агенцията, цитирана от „Фокус".

„С политическата криза в Румъния и събитията през последната година в Унгария историята изглежда се повтаря," смята Корина Стратулат, анализатор в Европейския политически център.

„Събитията показват, че постиженията на демокрацията не са необратими," продължава тя, като все пак признава, че импийчмънтът на румънския президент Траян Бъсеску, иницииран от премиера Виктор Понта, няма националистическия привкус на събитията в Будапеща, където правителството на Виктор Орбан развива антиевропейска реторика.

Политическа криза разтърсва и България във връзка с номинирането на съдии и уволнението на председателя на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова, която се намира в конфликт с властта.

Днес широко споделяно в Брюксел е следното мнение – влизането на бившите комунистически страни от Източна Европа в ЕС е станало „твърде бързо", отбелязва Корина Стратулат.

Толкова бързо, че на Румъния и България трябваше да бъде наложен Механизъм за сътрудничество и проверка, за да бъдат принудени двете страни да продължат и след влизането си в ЕС през 2007 г. реформите за осигуряване на независимостта на правосъдието и борбата срещу корупцията.

Заради последните събития механизмът, който предвижда ЕК да прави редовни оценки за напредъка на София и Букурещ, вероятно ще бъде удължен следващата седмица.

Това вероятно ще доведе и до блокиране на влизането на двете държави в свободното Шенгенско пространство.

След последната вълна разширяване на европейския блок ЕС си извади поуки от грешките, засилвайки условията за присъединяване.

Хърватия, която трябва да влезе в ЕС през следващата година, вече почувства последствията от това, след като трябваше да отговори на допълнителни изисквания в областта на правосъдието и борбата срещу корупцията.

Поставянето на съсед в черния списък обаче може да доведе до необходимостта от замитане и пред собствената врата.

„Не само в новите страни членки имаме проблеми," отбелязва източник, близък до ЕК, имайки предвид съдебните дела на Силвио Берлускони и случая с дискриминацията срещу ромите във Франция, когато президент беше Никола Саркози.

.............................................

Общество

Разследват депутата Лъчезар Иванов от ГЕРБ за плагиатство
Депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов е разследван за плагиатство на научни публикации, които представил пред Факултета по обществено здраве в Медицинския университет в София като кандидат за доцент.

След като Лъчезар Иванов се опита да спре репортаж за свой приятел - съмнително богат митничар, подлъга се да получи несъществуващо безплатно „Верту" и консултира застрахователна и охранителна компания за над 130 000 лв., сега той има намерение да стане доцент, пише в съботния си брой вестник „Сега", цитирайки zdrave. net.

Бившият директор на Националния център по опазване на общественото здраве проф. Любомир Иванов обаче твърди, че две от задължителните за защита на хабилитацията публикации, предоставени от политика, са негови.

Тъй като двамата са с еднакви фамилии и първи букви на собствените имена, трудове на професор Л. Иванов са представени като публикации на депутата Л. Иванов.

Самият професор се е обадил в електронното издание, твърдейкки, че единствената публикация в чуждестранно издание, представена от депутата в конкурса за доцент, не е негова.

Тя е излязла в гръцкия сборник Public Health and Health Care in Greece and Bulgaria: The Challenge of the Cross-Border Collaboration, озаглавена Climatic Factors Related to Cerebrovascular Mortality in Sofia.

Според предоставеното резюме публикацията представя резултати от петгодишно проучване (2001-2005) за влиянието на факторите на климата върху сърдечносъдовите заболявания, а като автори са изброени Ivanov L., R. Chakarova, Z. Spassova, D. Philipov.

Статия за същото изследване на същия екип е публикувана и през 2009 г. в „Българско списание за обществено здраве", специализирано издание на Националния център по опазване на общественото здраве.

Там автор на публикацията обаче е проф. Любомир Иванов, тогава директор на Националния център по опазване на общественото здраве.

„Идеята на тази тема я донесох аз от чужбина, когато в началото на 2000 г. започна да се говори за промените в климата, за влиянието им върху общественото здраве и т.н.," обяснява авторът проф. Любомир Иванов.

Той е категоричен, че Лъчезар Иванов няма нищо общо нито с изследването, нито с публикацията в гръцкия сборник.

„Разбира се, че не е Лъчезар, трябва да се чете Любомир Иванов, само че името ми е съкратено," казва още професорът.

В резюметата, публикувани на сайта на Медицинския университет в София във връзка с конкурса за доцент, на който единствен кандидат е Лъчезар Иванов, проф. Любомир Иванов открил още една статия, чийто автор отново е той.

Този път става въпрос за публикация в специализираното издание „Здравна политика и мениджмънт" със заглавие „Здравеопазването в Република България - реалности, предизвикателства".

В нея Л. Иванов е съавтор със С. Спиридонов и вече покойния лидер на КНСБ Желязко Христов.

„Вече бях пенсиониран и като съветник по здравна политика в КНСБ изготвих един доклад на вече покойния президент, с който започнахме един дебат по трансформацията на здравната система," обясни проф. Любомир Иванов.

Самият депутат пък смята, че вероятно е жертва на злонамереност в случая.

„Не съм предоставял подобни публикации на журито. Аз самият вече се обадих във факултета и поисках да се провери дали става дума за техническа грешка, или има нещо тенденциозно спрямо мен," обясни Лъчезар Иванов пред „Сега".

Той твърди, че е дал 26 научни публикации, като на всички е автор, и не е плагиатствал от професор Любомир Иванов, на когото вече се бил извинил.

Депутатът освен това се похвали, че следващата седмица ще излезе още един негов труд, който също ще предостави на журито - глава от книга, посветена на витамините.

„Днес съм издал заповед за създаването на комисия от 3-ма души, която е различна от комисията, разглеждала документите при кандидатстването, и съм дал срок от 14 дни да разгледат случая," обяви пред „Сега" ректорът на Медицинския университет проф. Ваньо Митев.

Той беше категоричен, че на първоначално обявената дата 19 юли защита няма да има, а конкурсът ще бъде преобявен при най-малкия пропуск в документацията.

Според проф. Ваньо Митев обаче вероятно става въпрос за техническа грешка.

„Трябва да си пълен идиот, за да подадеш чужди статии като свои. Всеки, който си пусне името в най-големите търсачки за научни публикации, ще открие по няколко паразитни статии заради съвпадения на имена и инициали," твърди Митев.

Той смята, че някой наистина може да се е престарал, но не успя да обясни по какъв начин някой друг може да внесе статии на Лъчезар Иванов от негово име и дали спорните публикации са качени само на сайта, без да ги има на хартиен носител в пакета от документи.

„Това ще се изяснява от комисията," каза Ваньо Митев.

„Няма такова нещо, познавам и двамата, не е възможно да го е направил," твърди пред „Сега" пък проф. Миладин Апостолов, един от тримата външни членове на научното жури.

Той коментира, че ще направи проверка за авторството на спорните публикации.

„Лъчезар Иванов защити при нас предишната си разработка, която беше оригинална, води при нас курсове," коментира още проф. Миладин Апостолов.

Той твърди още, че проф. Любомир Иванов „и друг път е създавал проблеми". Лъчезар Иванов е защитил докторска степен в същия факултет буквално дни преди да влезе във властта като депутат от ГЕРБ - на 10 юни 2009 г.

Темата на дисертацията е била „Съвременни подходи за управление на общинските болнични здравни заведения".

Председателят на журито, което трябва да направи Лъчезар Иванов доцент - проф. Стефан Гладилов, не беше открит за коментар, както и деканът на Факултета по обществено здраве проф. Цекомир Воденичаров.

Премиерът Бойко Борисов също отказа да коментира поредната издънка на Лъчезар Иванов.

След като депутатът се опита да спре репортаж по Нова телевизия за охолно живеещ митничар, той беше принуден да подаде оставка от шефското място в ГЕРБ-София, от зам. председателското място на парламента и шефското в здравната комисия.

Неговата колежка Геновева Алексиева пък се забърка в скандал, след като се оказа, че е била в журито за доцент по офталмология в конкурс, на който се е явила собствената й дъщеря.

Плагиатството е престъпление и според Наказателния кодекс се наказва с до 2 г. затвор.

Съмнения възникнаха при самия конкурс за доцент в Катедрата по здравна политика и мениджмънт във Факултета по обществено здраве към МУ-София.

Лъчезар Иванов е единствен кандидат, но от научните среди твърдят, че има нарушения в обявяването на конкурса.

Той е за научната специалност „Социална медицина и организация на здравеопазването и фармацията" в професионално направление „Медицина", а според правилника на университета специалност „Социална медицина и организация на здравеопазването и фармацията" спада към професионално направление „Обществено здраве", а не към „Медицина", т.е. така обявената специалност не съществува.

Освен това Лъчезар Иванов е предоставил 26 свои публикации, на 12 от които е пръв или единствен автор, а една е отпечатана в чуждо издание.

Изискванията за доцент са за 25 публикации, от които поне 15 като първи автор и поне 3 - в чуждестранно списание.

Въпреки това рецензиите и становищата на членовете на комисията са положителни и препоръчват Лъчезар Иванов да бъде избран за доцент.

..................................................
Пети ден с оранжев код заради опасните юлски жеги
Оранжев код е обявен в цяла България за пети ден този месец поради високи температури, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.

Кодът е в сила за 14 юли за всичките 28 области на страната. Времето ще бъде слънчево, горещо и почти тихо.

Температурите ще се повишат с 2-3 градуса и преобладаващите максимални ще бъдат между 35° и 40°, а в София – около 35°.

Над планините ще е слънчево, след обяд над билата с незначителна купеста облачност.

По Черноморието ще бъде слънчево. Максимални температури 31°-33°. Температурата на морската вода е 26°-28°. Вълнението на морето около 1 бал.

Времето е опасно, предупреждават метеоролозите. Прогнозирани са метеорологични явления с голяма интензивност. Възможни са щети и жертви.

Бъдете много внимателни. Бъдете в течение на очакваните метеорологични условия и по възможност избягвайте рисковете, призовават специалистите.

..................................................

Още от "Общество": Полицията издирва Вадим Крутиков и Марина Пилаев по молба на Израел | Над 100 съдии поискаха оставката на ВСС |
Култура

Хуманистът Фритьоф Нансен се сдоби с паметник в София
Министър Николай Младенов откри паметник на норвежкия дипломат и хуманист Фритьоф Нансен.

Монументът е изработен от скулптора Свилен Костадинов и се намира в парковото пространство на НДК на кръстовището на бул. „Фритьоф Нансен" и бул. „Патриарх Евтимий", предаде „Дневник".

Специален гост на тържественото откриване беше внучката на Фритьоф Нансен – Марит Греве.

Посланикът на Норвегия Тове Скарстейн сподели, че e „била изключително впечатлена", когато преди 5 години разбрала, че в София има булевард, носещ името Фритьоф Нансен.

„Човеколюбието е основа на действената политика" е посланието изписано на паметника.

Марит Греве, сподели на специална лекция, че любовта към хората е била водеща във всяко едно начинание на нейния дядо.

Инициативата за поставянето монумента е на посолството на Норвегия, в сътрудничество със Столична община, Съюзът на българските художници, Българския Червен кръст.

Благодарение на активната си политическа и обществена дейност Фритьоф Нансен помага на българите от Западна Тракия, депортирани от егейските острови, по време на гръцко-турската война от 1919-1922 да се завърнат в родината си.

Фритьоф Нансен помага на стотици хиляди бежанци от различни държави да намерят своя втори дом, чрез т.нар. „Нансенови паспорти". Потомък на семейство с такъв паспорт е посланикът на Италия в София Стефано Бенацо.

В качеството на Върховен комисар на ООН за бежанците Фритьоф Нансен помага и на десетки хиляди арменци да намерят своя втори дом в България.

През 1921 г. той е удостоен с почетния знак на Българския червен кръст и с ордена „За гражданска заслуга".

За своите заслуги през 1922 г. той получава Нобелова награда за мир, парите от която изпраща за построяването на селскостопански станции в Поволожието и Украйна и оказване на помощ на гръцките бежанци.

„Дядо ми никога не се предаваше - не беше в неговата природа," сподели Марит Греве.

...............................................

Коритото на Перловската река се превръща в плаж с 50 тона пясък
Второто поредно издание на фестивала за графити и градско изкуство Urban Creatures ще се проведе на 14 и 15 юли в коритото на Перловската река до стадион „Герена", съобщиха организаторите.

Коритото на Перловската река ще се преобрази в своеобразен плаж с 50 тона пясък, чадъри и шезлонги.

Плажът е поредния „удар" на DZP crew след 4-ти км, бул. „България" и пункта за вторични суровини на ул. „Шишман".

Така всички присъстващи ще могат да се докоснат до автентичното улично изкуство и едновременно с това да се насладят на необичайното преживяване по джапанки и хавлиени кърпи.

Фестивалът Urban Creatures е организиран от Фондация за градско изскуство със съдействието на Столична община район Подуяне и има за цел да популяризира най-талантливите улични артисти в България.

„Стремежът на общината е да покаже, че цял квартал може да се превърне в сцена за нови и интересни културни събития. Работим по още няколко проекта заедно с Фондация за градско изкуство, които имат за цел да трансформират район Подуяне в „столица на градското изкуство," споделя кмета на район Подуяне Ева Митова.

Във фестивала Urban creatures и тази година ще вземат участие едни от най-добрите български графити артисти – Nasimo, Bozko, Funne, Sten Duc, 140 ideas, Esteo, Goat, Trash lovers.

Ще участва и легендaтa на графити и рап сцената – Ndoe, както и набиращите скорост DZP crew.

Организаторите също така са отправили предизвикателство и към художници като Борис Праматаров, Деян Янев, Искра Благоева, както и скулптора Живко Минев, които ще дойдат да експериментират в реката.

................................................

Още от "Култура": Хосе Карерас ще пее в София през декември |
Образование

Цар Симеон и Съединението са темите на кандидатстудентския изпит по история в СУ
„Политически възход на българската държава по времето на цар Симеон“ и „Съединението през 1885 г. и неговата защита“ са двете теми, които се паднаха на кандидатстудентския изпит по история в Софийския университет „Свети Климент Охридски“.

Темата за цар Симеон предизвика бурни радостни възгласи сред младежите в 65-а аудитория, където беше изтеглена темата, предаде БГНЕС.

От СУ бяха подготвили общо 16 различни теми. Темите бяха изтеглени от Калина Христова от Варна.

..............................................

Екология

330 дка гора изпепелил пожарът край Арбанаси
Пожарът край Арбанаси, който късно в четвъртък беше потушен, е бушувал върху площ от 330 дка.

Няма данни за умишлен палеж, въпреки че причината най-вероятно е човешка грешка, предаде бТВ.

Над 7 часа продължи в четвъртък борбата с огнената стихия на противопожарните служби от Велико Търново и Горна Оряховица, подкрепени от огнеборци от областите Габрово и Търговище, курсанти, военнослужещи и доброволци.

„Нанесени са вреди върху иглолистните гори, които са залесявани преди 25-30 години, дървесен вид - бял бор, чер бор, около 30-35 дка са унищожени с върхов пожар," каза инж. Радко Найденов, зам.-директор на горско стопанство „Болярка".

Ключова роля в ограничаването на пламъците изигра гасенето на огъня от въздуха. Самолет и 3-тонен хеликоптер, собственост на частни авиокомпании, извършиха общо 19 полета и изсипаха 40 тона вода над горящите площи. 12 часа след потушаването на огъня беше направен пореден оглед от високо.

„Тук имаше вятър от 6 до 7 метра в секунда, което при една горещина пожарът трудно може да се овладее. И просто ние бяхме една допълнителна помощ, да помогнем на колегите от земята," заяви Васил Вълков, ръководител на екипажа на хеликоптера.

Към този момент няма данни за умишлен палеж. Причината за пожара обаче най-вероятно отново е човешка небрежност.

Една от версиите, по които прокуратурата работи, е неправилно боравене с открит огън на група работници на строеж в Арбанаси.
...................................