Новините на 13 август 2012


http://novinite.bg/


Атентаторът в Бургас „доказан" камикадзе, твърди български следовател
Доказано е, че атентаторът, който уби шестима души на 18 юли на летище Бургас, е камикадзе, твърди следователят Георги Илиев от Националната следствена служба.

„В случая е доказано, че става дума за камикадзе - човек, който е решил да се лиши от живота си, за да причини смърт на много хора. На наша територия, на чужди граждани е решил да причини смъртта", заяви следователят по БНР в неделя.

Той не обясни как точно е „доказано", че атентаторът е бил самоубиец, но от думите му става ясно, че няма скоро да има резултати от разследването.

„Международната практика показва, че такива атентати се разследват при тежки условия и в много случаи разследването продължава две, три, даже до пет години", добави Георги Илиев.

Версията, изказана от Илиев, е обратна на заключенията на български и израелски журналисти и израелски експерти по сигурността, които, съдейки по поведението на атентатора, предположиха, че въпросният мъж едва ли е бил атентатор-камикадзе, и най-вероятно е бил използван за „муле", без да е наясно, че носи експлозиви, и че най-вероятно е бил взривен от разстояние от друг човек, който е детонирал бомбата след поставянето й в автобуса.

Следователят Георги Илиев от НСС обяви още, че българските власти вече са изпратили в Израел въпросите си към част от свидетелите на взрива, които не са могли да дадат качествени показания в първите часове след атентата.

След като бъдат разпитани от израелските власти, показанията на оцелелите от автобуса туристи ще бъдат изпратени в България и приложени към материалите към делото, обясни Илиев.

„Някои от свидетелите, на които тук беше оказана медицинска помощ, са обработени с лекарства, които не им даваха възможност към този момент да дадат правдоподобни показания и именно тия свидетели се наложи да бъдат разпитание допълнително. След като съпоставиха нещата, се оказа, че към някои свидетели би следвало да се поставят допълнителни въпроси", добави той.

....................................................


Германия пак втвърди тона за помощта за Гърция
Германия ще блокира всяка нова помощ за Гърция, ако страната не изпълни всички условия от спасителните пакети, дори и други европейски държави да подкрепят размразяването на средства за Атина.

Това заяви в неделя председателят на парламентарната група на управляващия Християндемократически съюз в Бундестага Михаел Фукс пред германския вестник „Ханделсблат", цитиран от „Фокус".

Според депутата Берлин е готов да се възползва от правото си на вето, ако не остане удовлетворен от заключенията на международните кредитори за провеждането на необходимите реформи в Гърция.

„Може да ме цитирате – дори чашата да е наполовина пълна, това не е достатъчно за отпускането на новия помощен пакет", заяви Фукс. „Германия не може и няма да се примири с това", подчерта още депутатът.

............................................................

ЧЕЗ щяла да инвестира 2 млн. лв. през август
ЧЕЗ Разпределение България ще инвестира над 2 млн. лева в електроразпределителната мрежа на Западна България през август, съобщиха от компанията.

От тях 1,2 млн. лева са предвидени за електроразпределителния район на Северозападна България, а за района на Югозападна България са предназначени около 840 хил. лева.

Най-големият проект на ЧЕЗ през месец август е реконструкция и модернизация на мрежа ниско напрежение и изнасяне на електромерни табла в с. Синаговци и с. Средогрив в област Видин. Той е на стойност 530 000 лв.

Сред другите по-значителни по обем инвестиции през този месец са нов трафопост, канална мрежа за кабели средно и ниско напрежение във Враца на стойност 260 000 лв, както и подмяна /рехабилитация/ на 4бр. кабели 20 кV в гр. Плевен на стойност 113 000 лв, разясняват от компанията.

„От 2004 г. досега ЧЕЗ неотлъчно следва една основна цел – да осигури на своите клиенти максимално качество и сигурност на доставките на електроенергия. За нас спокойствието и уютът на гражданите не подлежат на компромис и дружеството не спира да инвестира, въпреки че обемът на одобрените ни инвестиции е недостатъчен за реализация на всички належащи проекти", каза Петър Баран, главен оперативен директор на ЧЕЗ България.

От компанията отбелязват, че ЧЕЗ е инвестирала 1.7 млрд. лв. от стъпването си в България преди седем години. Извън приватизационните разходи компанията е вложила близо 550 млн. лева в поддържането и развитието на електроразпределителната мрежа.

„В резултат на направените инвестиции и въвеждането на добри европейски практики ЧЕЗ подмени близо 30% от мрежата и намали технологичните загуби от 22% до средно 13,45%, подобрявайки качеството на услугата за своите клиенти," заявяват от електроразпределителното дружество.

......................................................

Янева се жалва на Борисов за сградите на съда
Премиерът Бойко Борисов, вътрешният министър Цветан Цветанов и министърът на правосъдието Диана Ковачев са се срещнали с председателя на Софийския градски съд Владимира Янева в неделя

По време на разговорите, които са продължили около час, Янева е запознала премиера с лошото състояние на сградния фонд на Софийски районен съд, предаде Дарик.

Премиерът Бойко Борисов е поел ангажимент след седмица да се проведе нова среща по проблемите.

Тогава Бойко Борисов, Цветан Цветанов, министърът на правосъдието Диана Ковачева, председателите на Софийския градски и Софийския районен съд ще посетят сградата на Районния съд в София, за да се търси решение на проблемите със сградния фонд на съда.

Освен със скандала около назначаването си за шеф на СГС, съдия Владимира Янева е известна и като семейна приятелка на вицепремиера Цветанов.

............................................

Укротиха пожара на Атон с българска помощ
Паднал дъжд се оказа спасителен за овладяване на пожара, бушуващ четвърти ден на Света гора.

В неделя властите в Гърция обявиха, че няма повече активни огнища на пожара, предаде гръцката агенция АНА-МПА, цитирана от БТА.

"Дъждът беше спасението", заяви губернаторът на Света гора Аристос Касмироглу и изрази надежда, че в близките часове огънят ще бъде напълно овладян.

Пожарът в Атон е локализиран след проливен дъжд, който се е излял снощи над Гърция, съобщи и зам.-директорът на Югозападното държавно горско предприятие Дамян Дамянов за Дарик.

Огнеборци и лесничеи от Югозападна България помогнаха за справянето с пожара на п-в Атон.

На място бяха изпратени и осем огнеборци от пожарната в Благоевград, които отпътуваха с две противопожарни коли.

Българските лесничеи и пожарникари се включиха в гасенето на огъня към 19.00 часа снощи, след като по обед заминаха за Гърция.

Пожарът на Света гора избухна в сряда в близост до Хилендарския манастир, изпепелявайки хиляди декари девствени гори по склоновете на Атон. В района се намират около 20 православни манастира, включително българският манастир „Св. Георги Зограф."

.............................................

Колосално задръстване от Южното Черноморие към София
Огромни колони от автомобили, които опитват да напуснат Южното Черноморие, се образуваха на пътя Бургас-София в неделя следобед.

Най-голямо е задръстването от Слънчев бряг и Несебър в посока Бургас, предаде Би Ти Ви.

Падналият пороен дъжд леко усложни движението в неделния ден. Пътните полицаи съветваха напускащите района на Слънчев бряг да използват обходния път през Тънково и Каблешково. Натоварена се оказа и отсечката от Равда до Ахелой.

Голямо задръстване от няколко километра се образува от Бургас до Петолъчката. Директорът на МВР-Бургас комисар Милен Димитров призовава тези водачи, които пътуват от Южното Черноморие към автомагистрала „Тракия", да ползват обходния маршрут през Средец и Стралджа и от там до пътен възел Петолъчката.

На подхода за магистралата се образува огромна тапа от хиляди автомобили, пътуващи от юг към вътрешността на страната и задръстването трае с часове, уточняват от полицията.

Други от водачите, които все още не са тръгнали, е по- добре да изчакат, за да не стоят с часове в задръстванията.

За сравнително спокоен трафик към Созопол, Приморско и Царево информираха от КАТ. Служителите на МВР обаче са нащрек заради активното движение от морето към вътрешността на страната, очакващо да продължи до късно, дори и в ранните часове на нощта.

...........................................

Находки от късната Желязна епоха откриха археолози край Стрелча
Находки от късната Желязна епоха, по-точно IV–III в. пр. Хр. са открити при археологическите разкопки на скалните светилища край Стрелча в местността „Скумсале".

Това каза за Радио „Фокус" - Пазарджик ръководителят на екипа доц. д-р Алексей Гоцев от НАИМ на БАН.

Той обясни, че е открито голямо количество керамичен материал – фрагменти от съдове, правени на ръка, по-малко на бързовъртящо се грънчарско колело.

„Керамиката е груба, с лошо огладена повърхност, преобладава кафяво-червеникавеният цвят. При проверката на изхвърлената пръст с металодетектора бяха открити голямо количество метални предмети, фибули, фрагментирани от т.нар. „тракийски тип". Железен пръстен, вероятно с украса от горната страна, малко желязно ножче – тип „махайра" с добре оформен предпазител и следа от прикрепване на нетраен материал към дръжката", добави археологът.

„Потвърдена бе ситуацията от миналата година, че на върха на скалните откоси има следи от изсичания, които са резултат от човешка дейност, а в подножието им са депонирани археологически материали от късножелязната епоха. Голямото количество на метални находки, както и някои от керамичните предмети – жетони, подноси, показват, че на обекта има следи от ритуални практики," заяви той.

Остава открита хипотезата за комплексен характер на обекта „Скумсале", при който има култови действия, съчетани с производствена дейност – ритуален добив на злато, допълни Гоцев.

......................................................

Над 250 са жертвите на земетресението в Иран
По последни данни загиналите при двете земетресения в Северозападен Иран надхвърлят 250 души, а ранените са над 2000 души.

След двете последователни земетресения от 6,2 и 6,0 степен по Рихтер са последвали 55 вторични труса, предаде агенция ИСНА, цитирана от БГНЕС.

Двата основни труса са били в интервал от 11 минути. Епицентърът е бил на 10 км под земята и на 60 км североизточно от град Табриз, по-точно между по-малките градове Ахар и Варзаган.

Докато 1,5-милионния Табриз с неговите солидни сгради е останал сравнително незасегнат, 60 села в ударения район са с много разрушени къщи, а половината от селата направо са изравнени със земята.

Агенциите предават, че сцените са покъртителни: жените плачат над труповете на свои роднини, а мъжете трескаво се опитват да разчистват развалините, за да извадят изпод тях близки. На някои места са събрани загинали жени и деца, наблизо мъже копаят гробовете им.

.................................................
Силно земетресение разтърси Западен Китай
Земетресение с магнитуд 6,3 по скалата на Рихтер разтърси Западен Китай на границата между Синцзян и Тибет, съобщи Американският геофизичен институт.

Епицентърът на труса на малка дълбочина от 9 километра е установен в отдалечена област в граничния район, на около 280 км източно от град Хотан, съобщи Геофизичният институт.

Трусът е станал в 18,45 ч местно време (10,45 ч по Гринуич) и за момента няма информация за разрушения и жертви.

Китайският център за земетресенията съобщи, че трусът е с магнитуд 6,2, информира държавната осведомителна агенция Синхуа, цитирана от „Фокус".

Земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Синцзян на 30 юни, като рани най-малко 24 души.

Синцзян е обширна област с население от около 20 милиона души, от които 9 милиона са уйгури, принадлежащи към мюсюлманското етническо малцинство.

...............................................

Сирийската армия притиска бунтовниците в Алепо и Дамаск
Сирийската армия е обстрелвала контролирани от бунтовниците квартали в град Алепо, а военните са притиснали опозиционните сили с наземната офанзива, която започнаха още в сряда.

Това съобщава в неделя Сирийският център за наблюдение на човешките права, цитиран от Франс прес и БНР.

„Всички форми на комуникация са отрязани в град Алепо, както и в големи части от провинцията от сутринта", допълва правозащитната организация и твърди, че бунтовниците са успели да убият армейски полковник в квартал Сафира.

Междувременно в столицата Дамаск стрелба е имало в квартал Кадам, докато силите за сигурност са провели атаки и арести в района Кабр Аатка.

Силни експлозии е имало в предградието Хараста, а в провинция Дамаск стрел6а е била чута в град Ал Тал, където 15 цивилни са били убити в събота при бомбардировки и сблъсъци между армията и бунтовниците.

В неделя най-малко 13 души са били убити в Сирия, включително шестима войници, загинали при атака срещу конвоя им в провинция Дераа.

По-рано в неделя Свободната сирийска армия обяви, че успяла да си върне стратегически позиции в Салахеддин, квартал на Алепо, според един от командирите на ССА Абдел Кадер Салех.

Сирия е в състояние на гражданска война, след като през март 2011 г. започнаха безредици и протести срещу режима на президента Башар Ал-Асад като част от т.нар. Арабска пролет. Режимът в Иран от своя страна е близък съюзник на режима на президента на Сирия Асад.

Междувременно Арабската лига е отложила срещата на арабските външни министри, която беше планирана за неделя, съобщи служител в организацията за Ройтерс.

Срещата трябваше да се проведе в саудитския град Джеда. Очакваше се министрите да обсъдят кризата в Сирия и да изберат заместник на бившия специален пратеник за страната на ООН и Лигата Кофи Анан. Служителят не посочил нова дата за форума, нито причина за отлагането му.

.......................................................
Русия тръгва към Париж 200 г. след победата над Наполеон
Руски казаци на коне започнаха в неделя двумесечен мирен поход към Париж по повод двестагодишнината от победата над Наполеон в момент, когато Кремъл се стреми да засили глобалните позиции на Русия.

23-ма казаци ще пресъздадат похода на руската армия към Париж между 1812 и 1814 г., преминавайки през Беларус, Полша, Литва, Германия и Франция. Той е част от държавните чествания на годишнината, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Походът тръгна от мемориалния парк Поклонная гора в западната част на Москва и се очаква да приключи на 19 октомври във Фонтенбло, където победеният френски император абдикира през 1814 г.

АФП отбелязва, че руският президент Владимир Путин, който започна третия си мандат в Кремъл през май, многократно обещаваше да засили могъществото на Русия на световната сцена и се позова на патриотичните чувства на руснаците.

В емблематична реч от предизборната кампания през февруари Путин говори за основната битка през 1812 г. при Бородино край Москва, когато Русия отблъсква Наполеон. Той заяви, че победата на руснаците е записана в "генетичния им код" и те няма да позволят на чужденците да се месят във вътрешните работи на страната.

Организаторите на конния поход заявиха, че той в никакъв случай не носи политическо послание. "Това събитие трябва да се превърне в символ на солидарност на народите в Европа, които са свързани не само чрез икономически интереси, но също и с обща история и култура", се казва в съобщението им.

Походът ще премине през беларуската столица Минск, град Каунас в Литва, полската столица Варшава, Лайпциг в Германия и френския град Нанси. Организаторите заявиха, че жителите на тези градове ще могат да наблюдават песни и танци, изпълнени от обновения Александровски ансамбъл на Червената армия. Те ще се насладят и на конни номера, изпълнени от представители на Кремълското училище по езда.

Говорителка на Федералната митническа служба, която помогнала за организирането на събитието, съобщи, че походът е финансиран с дарения, идващи от компании и частни лица.

...................................................

Григор Димитров отпадна в първи кръг в Синсинати
Григор Димитров регистрира второ поредно отпадане в първи кръг на турнир от сериите Мастърс, като отпадна от силния тенис турнир в Синсинати.

След като миналата седмица загуби на старта на квалификациите в Торонто, сега първата ракета на България бе елиминиран на същия етап в Синсинати.

Той бе победен в два сета от 98-ия в света Раджийв Рам, който вече има три победи от три срещи Гришо, предаде БГНЕС.

И в двете части се стигна до тайбрек. В първия 28-годишният американец от индийски произход победи със 7-5, а във втория бе дори по-убедителен - 7-3.

Българинът бе поставен под №3, докато противникът му участва в надпреварата на твърди кортове с покана от организаторите. Рам победи Гришо в Атланта миналата година и през 2010 в Аахен, Германия.

За участието си в първи кръг на съревнованието в Синсинати Димитров няма да получи точки за световната ранглиста.

..............................................
Лондон 2012

Българските волейболисти останахa 4-ти на Олимпиадата
България загуби с 1:3 гейма (19:25, 25:23, 22:25, 21:25) срещу Италия в битката за бронзовия медал в олимпийския турнир по волейбол.

След като България беше победила италианците с 3:0 в груповата фаза, този път последните се оказаха непреодолимо препятствие за българските момчета.

В мача срещу Италия българите не показаха познатото ниво на посрещане, сервисът не вървеше, а за сметка на това съперникът ни надигра именно с началния си сервис - за сравнение 11 срещу 1 аса.

За да стигне до този мач България спечели своята група, след което победи Германия на 1/4-финал с 3:0, а на полуфинала загуби с 1:3 от Русия. Италия бе в „българската група", където завърши на четвърто място. В елиминациите изненадващо „скуадрата" отстрани САЩ, но след това загуби категорично от Бразилия.

Найден Найденов не направи никаква изненада при титулярите си, залагайки на Георги Братоев, Виктор Йосифов, Николай Николов, Тодор Алексиев, Тодор Скримов, Цветан Соколов и либеро Теодор Салпаров.

Мачът започна лошо за нашите, които в началните минути бяха затруднени от силния италиански сервис, който доведе до преднина за съперника ни 8:4 на първото техническо прекъсване, а след лошо посрещане на Алексиев пасивът ни вече бе 5 точки – 6:11, предаде Гонг.

Нови три поредни точки на Италия доведеха резултата до 17:9, което накара Найден Найденов да пусне в игра капитана Владо Николов на мястото на Цецо Соколов. Това явно подейства положително и 2 успешни блокади и успешен начален удар на Скримов намалиха до 14:18. Третият ас на съперника ни в гейма, дело на Савани, обаче бързо върна аванса на Италия, която безпроблемно затвори гейма с 25:19.

Вторият гейм стартира доста по-добре за нашите, а коварният сервис на Георги Братоев ни помогна да поведем с 3 точки - 8:5. В следващите разигравания пропуснахме отлични шансове да направим преднината си още по-голяма и вместо това Италия изравни за 13:13, но при второто техническо прекъсване отново имахме аванс - 16:14. Отличният блок на италианците им позволи отново да стопят пасива си и да изравнят за 18:18, а и да поведат при 22:21.

При 23:23 Жоро Братоев затрудни посрещането на Италия със сервис, последва продължително разиграване, което в крайна сметка бе спечелено от българите, които стигнаха до геймбол. При него съперникът ни сбърка в опита си да направи атака и по този начин подари точката, а с това и гейма на България!

В началото на третата част, най-вече благодарение на Скримов и Алексиев, българите поведоха с 4:0 и накараха треньора на Италия Мауро Беруто да поиска прекъсване. То явно подейства и набързо преднината ни бе заличена от сервиса на Ласко, който доведе до изравняване при 5:5. Ас на Савани даде и преднина на Италия, но първото техническо прекъсване дойде при 8:7 за нас.

Тактически насоченият сервис на Ники Николов, добрият блок и прострелните атаки на Виктор Йосифов върнаха аванса на България от началото на гейма - 12:8. За пореден път обаче се повтори добре познатият сценарий от началото на мача и Италия лесно върна целия си пасив за 14:14, след което успя и да поведе с 3 точки - 18:15, което доведе до връщането на полето на Цецо Соколов. Този ход обаче нямаше нужния ефект и след 25:22 Италия поведе с 2:1 гейма.

Четвъртият гейм също започна трудно за нашите, които в началото наваксаха 2 точки пасив, но сервисът на Савани продължи да ни тормози и доведе резултата до 13:9 в полза на Италия. Второто техническо прекъсване дойде при 16:13 за съперника ни, но 3 поредни български точки изравниха резултата. След две неуспешни атаки на Скримов Италия отново поведе солидно с 20:17. Поредният ас на Савани направи резултата 23:19 и в крайна сметка Италия затвори гейма с 25:21, спечели мача с 3:1 гейма, а с това и бронзовите медали.

...............................................

Американец от български произход изпусна олимпийски медал в борбата
Американецът от български произход Тервел Длъгнев, който се състезава за САЩ в най-тежката категория - до 120 кг - на олимпийския турнир по борба бе на крачка от бронзов медал, но не успя да го спечели.

Длъгнев стигна до полуфиналите, след отстрани Елдесоки Шабан (Египет) и Алексей Шемаров (Беларус). На крачка от финала, състезаващият се за САЩ българин бе туширан от узбекистанеца Артур Таймазов, предаде Би Ти Ви.

Достигането до полуфиналите обаче означаваше, че Длъгнев се нуждае от само една победа в репешажите, за да стигне до бронзов медал.

Там 26-годишният американски борец отстъпи с 1:2 части (0:4, 1:0, 0:1) на иранеца Комейл Гасеми.

Шампион стана Артур Таймазов, среброто спечели грузинецът Давит Модзаманашвили, а другият бронзов медалист е руснакът Билял Махов.

В наскорошно интервю за в. Маями Херълд, 27-годишният Тервел Длъгнев от Тексас, чиито родители са емигрирали от България, когато е бил на 4 години, обяснява, че уважава българските корени на родителите си, но обича своята страна САЩ.

...................................................

Найденов и Плачи ще водят националите по волейбол и след Олимпиадата
Треньорският тандем Найден Найденов и Камило Плачи се запазва, като двамата остават начело на мъжкия национален отбор на България и след Олимпиадата.

Новината бе потвърдена официално от водача на националите в Лондон Любо Ганев.

„Двамата успяха да създадат невероятен колектив", заяви Любо Ганев пред БНТ.

„Те сплотиха тези момчета и с класирането ни във финалната четворка на игрите в Лондон постигнахме голям успех", каза той по повод Найденов и Плачи.

............................................


Арендатор на язовир преби до смърт пазача си
52-годишен пазач на язовир от стралджанското село Първенец е бил жестоко убит от арендатора на водоема, съобщиха от полицията в Ямбол.

30-годишният арендатори и съучастникът му са задържани в ямболския арест. Убийството е извършено на 10 срещу 11 август на язовира в землището на село Правдино, където 52-годишният Иван Иванов бил пазача на язовира, предаде БНР.

Около 1 часа след полунощ арендаторът с още двама мъже и три жени отиват до водоема. Арендаторът и 28-годишният му приятел пребиват до смърт пазача, разказа директорът на ямболската полиция главен инспектор Генчо Иванов.

"Пребит е човека, множество фрактури на главата, хематоми, счупени ребра. Всичко това е постигнато в резултат на жесток побой с дръжки на мотики, на лопати, на коси и у бито докато тези дръжки са били счупени. Решил е, че този човек, пазачът, го бил крадял. Крадял му от рибата, крадял му от зърното и затова рибата не била пораснала", обясни Иванов.

Докато арендаторът и приятелят му убивали пазача, никой от компанията не се е намесил. 52-годишният пазач е баща на три деца. Двамата арестувани за убийството му остават в ареста за 72 часа. Очаква се срещу тях да бъде повдигнато обвинение за умишлено убийство.

....................................................

Милиардерът Сорос ще се жени за трети път на 82 г.
Милиардерът Джордж Сорос ще се ожени за трети път на 82-годишна възраст, след като се сгоди за приятелката си Тамико Болтън.

Легендарният инвеститор, който е седмият най-богат човек в Америка със състояние от 22 милиарда долара, съобщил на близки приятели и на семейството си снощи, че се е сгодил за 40-годишната бизнесдама на тържеството за 82-я си рожден ден в дома си в Хемптън, съобщава в. Ню Йорк Поуст, цитиран от БГНЕС.

"Джордж планираше изненадващо съобщение пред събраните приятели и роднини за рождения си ден снощи. Той им каза, че двамата с Тамико са се сгодили и планират да се оженят идното лято в Саутхемптън", разкри запознат източник.

Сорос и Болтън се запознали на обяд в Ню Йорк през 2008 г. "Тяхната връзка се разви с времето", разкриват запознати източници. Макар да се криеха от светлините на прожекторите, двамата се появиха заедно през май на прожекция на филма "Недосегаемите".

Тамико, която е дъщеря на медицинска сестра от японско-американски произход и на пенсиониран командир от военноморските сили, израснала в Калифорния. Привлекателната брюнетка е завършила университета в Маями и работи като консултант в секторите на здравеопазването и образованието. Тя създала компания за онлайн продажба на хранителни добавки и витамини, а неотдавна и интернет платформа за обучение по йога.

Сорос, който има пет деца, се е женил два пъти. През 1960 г. той мина под венчило с Аналийз Уитшак, от която има три деца. Двамата се разведоха през 1983 г. Същата година милиардерът се ожени за Сюзън Уебър Сорос, с 25 г. по-млада от него. От нея има две деца, а разводът дойде през 2005 г.

В отговор на въпрос дали Сорос и Болтън са подписали предбрачен договор адвокатът на милиардера Уилям Забъл заяви: "Добре известно е, че г-н Сорос ще подари по-голямата част от имуществото си на благотворителни организации, но той смята да прояви щедрост и към съпругата си".

..............................................

Google ще плати 22,5 млн. д. глоба, заради проблема с "бисквитките" на Safari
Припомняме ви набързо, че преди време Wall Street Journal публикува информация, че Google използват пропуск в сигурността на браузъра Safari, за да записват "бисквитки" на компютрите на потребителите, дори когато браузърът не разрешава това. Мнението на специалистите беше, че компанията може да понесе глоба до 10 милиона щатски долара, но явно прогнозите им не са били достатъчно точни. Според последните новини по темата Google са се съгласили да платят 22,5 милиона долара глоба заради действията си.

Припомняме и това, че по-рано компанията сключи споразумение с Щатската търговска комисия (FTC), че няма да използва "бисквитки" за проследяване и да показва таргетирани рекламни съобщения, но след като са открили пропуска в сигурността на Safari, са нарушили и предишното си споразумение с FTC.

........................................................

Провалът на „нашето момче" в Рим
Известният български журналист Йосиф Давидов води седмична коментарна рубрика в Novinite.bg и Novinite.com (Sofia News Agency) -

Първоначално стартирана през март 2012 г., от юли 2012 г. „Задочен коментар“ е коментарна рубрика, посветена на представянето и възприемането на България по света, както и на случващото се с българите в чужбина.

Случаят с Кирил Маричков-младши е показателен. Като че ли кабинетът на Бойко Борисов бързо „забрави" провала на Румяна Желева пред Европейския парламент и предложи посланическа кандидатура на човек, който не е работил нито час в Министерството на външните работи.

Отгоре на всичко Маричков-младши не отговаря на условията за посланик при Ватикана, упоменати в подписаните на 11 февруари 1929 г. Латерански договори между италианската държава и Светия Престол. Не мога да си представя, че този факт не е бил известен във ведомството на министър Николай Младенов.

Притеснява ме и друго. Отдавна следя сайта на българите от Чикаго, САЩ и Канада bg-voice; знам, че разполага с добра информационна мрежа – не само в Америка, но и Европа; нямам основание да не му вярвам.

Преди време порталът съобщи, че според българската общност в Италия Кирил Маричков–младши се представял за адвокат, без обаче да има право да извършва юридически услуги. Причината е, че италианското общество на адвокатите седем пъти отхвърляло молбата му за присъединяване.

Вестник „Република", известен със своя антиклерикализъм - яростен противник на Ватикана, защитава българина и го представя като 39-годишен учен, говорещ пет езика, с две висши образования и изследовател по геополитика, занимаващ се с източноевропейските страни след падането на Берлинската стена.

А bg-voice информира, че дипломатическата служба на Ватикана имала жалби на българи, според които Маричков прибирал по 100 евро такса за издаване на обикновени пълномощни, които иначе струват 15 евро. Поради невъзможност да се явява в съда, плащал на приятели адвокати, които да ходят на съдебни процеси с българи и да ги защитават от негово име.

Познавам една българка, която завърши право в Париж и след няколкомесечна упорита подготовка беше приета веднага в адвокатската колегия на френската столица. Подобна е и кариерата на юристка в Испания, която е член мадридската и на софийската адвокатски колегии.

А нашият „учен, с две висши образования и изследовател" седем пъти е отхвърлян от италианското общество на адвокатите! Може би баща му е трябвало да натисне Бойко Борисов, който да ходатайства пред приятеля си Берлускони - докато беше на власт, за да реши проблема?

Освен всичко друго ограбвал по най-кокошкарски начин сънародници!

Виждал съм в чужбина подобни амбициозни: като загубят авторитета си сред местните българи (ако въобще са го имали), хукват да „правят политика" в България, използвайки връзки на близки и познати, неизбежно прилагайки метода на хамелеона.

Неотдавна Министерството на външните работи публикува данни за броя на българите в чужбина през 2011 г. (по преценка на българските дипломатически представителства).

Според списъка, в Италия има около 100 000 сънародници – дори и цифрата да е леко завишена, пак са много. Тези дни една живееща в Италия българката се оплака – чрез novinite.bg, че на Апенините нямало асоциации и медии, които да помагат на сънародниците ни. Не е права - български дружества и портал в Италия има, но вероятно дейността им или е анемична, или не задоволява хората.

Питам се на този фон защо Маричков–младши не е тръгнал по пътя на Христо Стоичков например. Преди да бъде номиниран за почетен консул на България в Барселона, беше (и е) председател на най-активната българска асоциация в Каталуния, беше организирал доста срещи на български кметове и бизнесмени с потенциални каталански партньори, винаги използваше авторитета си, за да се чува името на родината.

Бившият футболист също е изгодно близък до лидерите на ГЕРБ, но той е доказал, че може да служи на българите и на България, без да се осланя на татко и дядо. Очевидно това не е в стила на Маричков–младши.

Не искам да надничам в кадровата кухня на кабинета и на президента. Но струва ми се, че провалът на Маричков за сетен път доказва, че обещаната „нова стратегия" за работа с българите в чужбина си остава гола фраза, след като по софийските върхове продължава да битува отколешното „наше момче – да му дадем път".

Предполага се, че останалите над 2 милиона българи зад граница (според същите данни) не са „наши хора". Затова силният американски борец от български произход Тервел Длъгнев казва, че е много горд, когато слуша националния химн. На Съединените американски щати!