Новините на 12 септември 2012

 

Русия увеличава на 1 млрд. евро исканите компенсации за „Белене”
Руската компания „Атомстройекспорт“ е увеличила исканите от Националната електрическа компания на България (НЕК) компенсации за отказа от АЕЦ „Белене“ на 1 млрд. евро, съобщава компанията в официално комюнике.

Това става в рамките на делот, което се гледа от Международния арбитражен съд и Международната търговска палата в Париж, посочва РИА „Новости“, цитирана от bTV.

„Увеличаването на исканите компенсации се обуславя от факта, че на този етап проектът е окончателно прекратен от правителството на България, изтекъл е срокът на действие на споразумението от 29 ноември 2006 г., а НЕК продължава да отказва да изплати на „Атомстройекспорт“ обезщетения за понесените загуби“, се казва в съобщението.

„В тази връзка новите искания на „Атомстройекспорт“ включват стойността на всички работи, изпълнени по проекта (за АЕЦ „Белене“ – бел. ред.), стойността на оборудването за целия цикъл на подготовка, загуби и други. Общата сума с увеличените искове за компенсации достига около 1 млрд. евро“, посочват още от компанията.

През юли 2011 г. „Атомстройекспорт“ подаде иск в Международния арбитражен съд и Международната търговска палата в Париж срещу НЕК с искането да бъдат изплатени компенсации от 58 млн. евро за работата по прекратения проект за изграждането на АЕЦ „Белене“.

Този иск се смята за първия в отношенията между двете страни, посочва РИА „Новости“.

Тогава представител на „Атомстройекспорт“ разясни, че мярката е била процесуално необходима, тъй като става въпрос за заплащане на изпълнената работа, по което и двете страни са подписали меморандуми.

Според него „Атомстройекспорт“ е изпълнил определен обем работа по оборудването на АЕЦ, привличайки, по молба на българската страна, кредитни ресурси.

След това от българската страна заявиха намеренията си да подадат насрещен иск срещу „Атомстройекспорт“, без да уточняват в какво се изразяват нейните претенции, допълва агенцията.

В края на март България реши да се откаже от проекта за строителството на АЕЦ „Белене“, като вместо това да построи нов блок в единствената атомна центарала в страната в Козлодуй.

......................................
България винаги би застанала срещу всеки терорист, тероризъм или държава, която произвежда терор, стига да има достатъчно доказателства, увери премиерът Бойко Борисов израелския си колега Бенямин Нетаняху.

„В момента ние ги нямаме, затова продължаваме много усилено да работим по разследването с всички служби, които могат да имат принос“, заяви българският министър-председател, цитиран от Информационна агенция „Фокус“.

По този начин България за пореден път се разграничи от тезата на Израел, че зад терористичната атака в Бургас стои ливанската групировка „Хизбула“.

„Имаме несъмнена информация, че тази атака е извършена от „Хизбула“. Това е същата атака, планирана от „Хизбула“ в друга страна, срещу туристи. Знаем това, което казваме - знаем, че е „Хизбула“, и знаем, че Иран работи с „Хизбула“, увери от своя страна Бенямин Нетаняху.

Разследването на атентата в Сарафово се води от българските власти в близко сътрудничество с Израел, САЩ, Великобритания и всички служби, които имат и могат да съберат информация и да помогнат на разследването, увери Борисов.

„България ще настоява да се намерят и да бъдат съдени тези, които извършиха атентата срещу израелски граждани, в който загина и българин“, продължи премиерът Бойко Борисов.

Той отново повтори, че разследването на разполага с достатъчно информация, която категорично да потвърди кой е извършителят на терористичния акт, отнел живота на шестима души.

„Ние имаме извършителя, неговото лице, пръстови отпечатъци, ДНК профил и службите трябва да поработят много добре и ние да знаем кой е той и откъде е дошъл. По този начин ще можем да разгадаем и цялата схема“, обясни Бойко Борисов.

Бенямин Нетаняху допълни, че властите в Израел не са оповестили публично цялата информация, с която разполагат, защото техните източници биха били застрашени.

......................................

Добрев: „Атомстройекспорт“ няма шанс в съда
Претенциите на „Атомстройекспорт“ за компенсации от 1 млрд. евро след отказа от проекта АЕЦ „Белене“ не отговарят на принципните договорености с Русия, категоричен е министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев.

Министърът подчерта пред БНР, че не е изненадан от този иск, а България е добре подготвена за Арбитражния съд.

По-рано във вторник руската компания „Атомстройекспорт“ посочи в комюнике, че увеличава исканите от Националната електрическа компания на България (НЕК) компенсации за отказа от АЕЦ „Белене“ на 1 млрд. евро.

„През тези шест месеца от момента, когато българското правителство и българският парламент взеха решение да спрат АЕЦ „Белене“, не сме се осланяли на тези принципни договорености, а сме изготвяли нашата защитна позиция“, увери Делян Добрев.

По думите му в продължение на 6 месеца България е изготвяла своята защитна позиция с помощта на най-добрата адвокатска кантора за дела срещу Русия, която е спечелила най-много дела именно срещу „Атомстройспорт“.

„Руската страна има право на такъв арбитраж, ние сме се подготвили достатъчно добре да се защитаваме, имаме достатъчно аргументи, няма никакви основания за цитираната сума. Уверени сме, че няма никакъв шанс делото да бъде присъдено в полза на руската страна“, подчерта Делян Добрев.

............................................
Овчаров: Българите ще плащат с години безотговорността на Борисов
България ще плаща в продължение на десетки години за решението на Бойко Борисов да се откаже от проекта АЕЦ „Белене", заяви бившият министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров.

Той оцени като реалистична сумата от 1 млрд. евро, която руската компания „Атомстройекспорт" поиска като компенсация за отказа от АЕЦ „Белене".

По-рано във вторник руската компания „Атомстройекспорт" посочи в комюнике, че увеличава исканите от Националната електрическа компания на България (НЕК) компенсации за отказа от АЕЦ „Белене" на 1 млрд. евро.

Министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев определи като неоснователни претенциите на руската компания, защото не отговаряли на принципните договорености с Русия.

Той увери, че България се подготвя да отговори на този иск от 6 месеца с помощта на най-добрата адвокатска кантора в света, която имала много спечелени дела срещу „Атомстройекспорт".

„Сумата сигурно е такава, защото сумата по договора за оборудването с продължителен срок на производство, ако не ме лъже паметта, е за над 800 млн. евро. Като се добавят допълнителните работи по площадката и другите неща, които са свършени, сумата ще бъде тази," предположи Румен Овчаров.

„За нея ще бъде бръкнато от нашия джоб, а не от този на премиера Бойко Борисов," посочи той.

С него се съгласи и лидерът на БСП Сергей Станишев, според когото българските граждани ще плащат за безотговорната политика на кабинета „Борисов".

„Преди една година, април 2011 г., премиерът много убедително отстояваше в телевизионния ефир, колко необходима е АЕЦ „Белене". Това е в края на втората година от неговото управление, т.е. той е знаел какви са икономическите параметри на този проект. Колко е платено досега? Колко предстои? Никой не дава обяснение, защо е тази смяна на позицията," попита риторично социалистическият лидер.

Той смята за грешка „спирането на един очевидно икономически изгоден проект, в който България чрез НЕК е вложила толкова средства".

„Тези средства ще се плащат тепърва, но няма да има възвращаемост, затова е необходимо този проект да бъде довършен", добави Станишев.

Той заяви, че БСП не е против да се обсъжда и да се работи и за АЕЦ „Козлодуй", и за АЕЦ „Белене", защото България има нужда от нови мощности.

„Властите казват „Не" на АЕЦ „Белене", „Да" на АЕЦ „Козлодуй" с руски реактор. Разбирате ли абсурда. Затова трябва хората в кампания за референдум да бъдат обективно информирани и да направят своя свободен избор. Това е първият референдум в демократичната история на България. Той трябва да се случи," заключи Сергей Станишев.

.......................................

Застой на пазара на имоти в Северозападна България
Заради икономическата ситуация и липсата на стабилни доходи покупко-продажбите на жилищни имоти в Северозападна България бележат траен застой.

Въпреки това новото строителство държи високи цени, сходни с тези в столицата и в някои градове по морето.

Бюрата за недвижими имоти във Враца са доволни, ако успеят да реализират 2-3 сделки на месец.

Предлагането, от друга страна, е голямо – от строителни компании, чиито апартаменти с години не могат да намерят пазар, до хора в нужда.

Тези, които все пак решат да купуват, са станали свръхмнителни. В региона с най-висока безработица и най-ниски доходи продажбите на зелено, обяснимо, са отживелица.

„Сега повечето хора искат да видят това, което купуват, тоест това, което искат да купят, трябва да бъде абсолютно завършено или поне на акт 15“, заяви Мирослава Тошкова, управител на борса за имоти, цитирана от bTV.

Във Враца тристайна панелка с всички екстри може да се купи и за 38 000 лева. В идеалния център обаче имотите стигат до космическите 450 евро за квадратен метър.

Брокерите се надяват раздвижване на пазара да се усети след септември.

.............................................

Нов изпълнителен директор в SAP България
Румяна Тренчева е новият изпълнителен директор на SAP България, съобщиха от компанията във вторник.

Тренчева заема мястото на Бойчо Делевски, който се оттегли в средата на август след 2-годишен стаж на тази позиция.

От компанията добавят, че в продължение на 15 години, Румяна Тренчева е заемала ключови позиции в управлението на мултинационални компании в сферата на информационните и комуникациоони технологии, сред които HP, Алкател Лусент и Ериксон Телекомюникейшънс.

Работата й до този момент е свързана със стратегически партньори в рамките на България и Македония, управление на дългосрочни проекти, преструтуриране партньориските мрежи на компаниите.

Симона Калуза, изпълнителен директор на SAP за Югоизточна Европа, е на мнение, че Румяна Tренчева ще съумее да се справи с новата си роля.

Професионалният опит на Тренчева стартира след успешното й завършване на Американския университет в България и придобиване на професионални управленски квалификации от Duke University и IMD (International Institute for Management Development).

SAP е една от големите международни фирми в ИТ бранша. Тя е водеща в разработването на системи за управление на бизнес процеси и ресурси.

...................................................

Израел предложил на България помощ в управлението на водите
Израел е предложил на България мениджмънт и нови технологии в областта на напоителните системи и управлението на водните ресурси, обяви в Йерусалим министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

Той е част от делегацията начело с премиера Бойко Борисов, която проведе съвместно правителствено заседание с Израел.

По думите на Мирослав Найденов в Израел има държавна компания за напоителни системи, подобна на българската „Напоителни системи“.

„Предложили са на българската компания да установи контакт с израелската, да има обмен на нови технологии, за което финансирането може да дойде от европейски и други финансови институции“, каза Мирослав Найденов, цитиран от Информационна агенция „Фокус“.

Според него цялостната концепция за развитие на модерното напояване трябва да бъде държавен ангажимент.

„Отделни частни структури може да действат, но управлението на водния сектор трябва да стане с държавно участие“, категоричен е Мирослав Найденов.

На работния обяд премиерът Бойко Борисов е обяснил, че всички арабски страни, които са били повлияни от „арабската пролет“, в момента имат огромна нужда от храна.

„Идеята е да се развие съвместен бизнес в областта на хранителната промишленост; това е ангажимент на частни инвеститори“, обясни Мирослав Найденов.

Посланието на двамата премиери е било към бизнеса в двете държави да развият такова производство, което държавата да подпомогне, но без да поема ангажимент.

„Ние имаме даденостите - земи, пасища, а те имат много високи технологии за производство“, посочи Мирослав Найденов.

Той допълни, че селскостопанската академия подготвя споразумение със съответния институт в Израел, за да има достъп до ноу-хау и високи технологии.

........................................

Пътници съдят БДЖ заради 4-часово закъснение на влак
Съдебни дела от разгневени пътници могат да завалят срещу БДЖ след поредно закъснение на влак.

Пътниците от нощния влак от Бургас за София преживяха 4-часов, по думите им, „кошмарен престой в нищото“. Те слязоха на столичната централна гара след 12-часово пътуване.

Влакът тръгнал навреме, но след Твърдица спрял на завой и започнал да се накланя. Композицията престояла там 2 часа, след което била върната на гара Твърдица, където стояла още 2 часа.

През цялото това време никой от служителите не обяснил на пътниците какво се случва.

„Във влака нямаше вагон-ресторант, хората нямаха храна и вода и никой от служителите не каза какво точно се случва“, обясниха пасажерите, цитирани от Дарик.

По думите им във влака не е имало свободни места, в него са пътували деца, които се връщали от лагер, както и много бебета.

След пристигането си хората се наредиха на гишето за информация, откъдето отказаха да им върнат билетите.

По-късно стана ясно, че могат да потърсят правата си при централното управление на гарата.

Хората се заканиха, че ако БДЖ не им възстанови парите, ще заведат дела срещу държавните железници.

.....................................................

Взрив в оръжейния завод „Арсенал“ в Казанлък
Взрив избухна в един от складовете на оръжейния завод „Арсенал“ в Казанлък, съобщиха от полицията.

Никой от ръководителите на завод „Арсенал“ не отговаря на телефона си, за да съобщи подробности около инцидента, предаде БГНЕС.

Облак дим се издига в югоизточния край на завод „Арсенал“ в Казанлък.

От полицията уточняват още, че в 16:35 часа е получен сигналът за взрив и последвал пожар в склада.

Незабавно на място са изпратени пожарни екипи. При инцидента няма жертви и пострадали.

Предстои да бъде направено замерване на въздуха за наличие на вредни емисии.

В резултат на взрива са нанесени материални щети. Работи се по установяване на причините за взрива в складовото помещение.

На 5 юни взрив в оръжейния склад на фирма „Берета трейдинг“ в село Лозенец край пътен възел „Петолъчката“ отне живота на трима души.

..........................................
Самозапалване на полуготова продукция от нитроцелулоза е причинило взрива и последвалия пожар в склад на оръжейния завод „Арсенал" в Казанлък.

При инцидента няма жертви и пострадали, а огънят, избухнал около 16:35 часа, вече е потушен, предаде БГНЕС.

По първоначални данни причина за възникналия в складовото помещение огън е самозапалване на полуготова продукция от нитроцелулоза.

Материалът е бил в процес на сушене. В резултат на взрива складът се е съборил, запалила се е тревната площ около постройката.

Незабавно след получаването на сигнала за инцидента на място са изпратени пожарни екипи, уточниха от полицията.

Никой от ръководителите на завод „Арсенал" не отговори на телефона си, за да съобщи подробности около случилото се, подчертава БГНЕС.

Мобилна лаборатория на Гражданска защита е извършила замерване на въздуха в района и не е отчела завишени концентрации на вредни емисии.

През нощта на място ще останат дежурни пожарни екипи.

............................................
Референдумът за АЕЦ „Белене“ е противозаконен, твърди СДС
Провеждането на референдум за АЕЦ „Белене“ ще противоречи на закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, твърдят от СДС.

Позицията на дясната партия по събираната подписка от БСП за референдум за възобновяване на спрения проект за нова атомна централа беше изразена във вторник на Националния съвет на формацията.

Според СДС Народното събрание провежда референдуми по въпроси само от неговите компетенции, докато развитието на енергетиката е поверено на Министерския съвет, който е приел стратегия.

„Вече е прието да се развива атомната енергетика чрез изграждането на 7 блок в АЕЦ „Козлодуй“, добавят от дясната партия в съобщение, цитирано от „Дневник“.

В съобщението пише още, че да се предлага провеждане на референдум за реализирането на корпоративен проект е абсурдно и противозаконно.

„Така формулираният от БСП въпрос е манипулативен, защото те не предлагат дебат за развитието на атомната енергетика в България, а за налагане на вече отхвърления от правителството мегакорупционен проект, в който са замесени висши функционери на БСП“, подчертават от СДС.

Десните виждат злоупотреба с неосведомеността на гражданите и „евтин предизборен политически популизъм“ на социалистите.

....................................
Младежите на БСП питат кои са облагодетелстваните подмазвачите на премиера Бойко Борисов, за които спомена културният министър Вежди Рашидов в Сатиричния театър „Алеко Константинов".

„Младежкото обединение на БСП започва широка кампания, в която ще питат хората кои са тези, които се мазнят на премиера и след това биват облагодетелствани," обяви ръководителят на младите социалисти Явор Гечев, цитиран от БГНЕС.

Той подчерта, че Вежди Рашидов се изтървал и казал една публична тайна, която витае в държавата от много дълго време насам.

Затова в продължение на няколко дни с всички средства, включително на социалните мрежи, младежите от левицата ще събират мотивирани номинации.

„След това ще дадем възможност на максимален широк кръг граждани на нашата държава сами да кажат в крайна сметка кои според тях са тези хора," заяви Явор Гечев.

Когато лидерът на БСП Сергей Станишев поиска да чуе кои са имената на тези хора, Вежди Рашидов го обвини чрез медиите в нечестност и непочтеност и го нападна за „семейно усвояване" на евросредства.

В опит да заинтригува интерес към кампанията си Явор Гечев разказа политически виц за премиера Бойко Борисов:

„Представете си следната гледка: в един от огромните джипове, с които се вози премиерът, пътуват из страната министър-председателят Бойко Борисов, Цветан Цветанов и Мирослав Найденов. По едно време виждат огромен чисто нов, страхотен, голям завод. Премиерът пита: „На кого е този голям хубав, модерен завод?" Двамата министри му отговарят: „Ваш, господин премиер". Пътуват по-нататък и виждат страхотен, чисто нов, европейски логистичен център. Премиерът пак пита: „На кого е този логистичен център?" Цветан Цветанов отговаря: „Мой, господин министър-председател". Пътуват още нататък и виждат страхотна ферма, реализирана по проект на Програмата за развитие на селските райони. Премиерът пак пита: „На кого е тая страхотна ферма?" И Мирослав Найденов отговаря: „Моя, господин премиер". Доволен, министър-председателят възкликва: „Ех, само ние работим в тая държава".

„И вие не се ограничавайте анонимно или публично да давате вашите становища кои са тези хубостници, които в крайна сметка изяждат нашите и вашите пари," призова Явор Гечев.

...........................................
Ковачева: Тежки 5 г. очакват новите членове на ВСС
Министърът на правосъдието Диана Ковачева очаква да бъдат избрани най-добрите членове за Висш съдебен съвет (ВСС) от 17-те кандидати, които правната комисия в Народното събрание ще изслуша.

От тези 17 кандидати 11 могат да попаднат в новия състав на съвета.

„Като казвам най-добрите, визирам хора с почтеност, професионалисти, хора с добра визия за реформа. За мен това са трите най-важни качества. Надявам се те да се заемат незабавно със задачите, които им предстоят, защото 5 години минават бързо, а има доста тежки и сериозни проблеми, които трябва да решават“, коментира Ковачева, цитирана от Дарик.

Министърът на правосъдието посочи, че в Закона за съдебната власт е внесена промяна – следващият избор на ВСС ще бъде по електронен път.

„Следващата стъпка ще бъде свързана с изработката на софтуери и възможността по електронен път да се избират кандидатите. Основите на прекия избор и сега са заложени в закона. Дотук направихме много важни стъпки – на първо място е прякото номиниране – всеки един магистрат имаше право да номинира свой колега, което, мисля, че дава широка възможност за много голям избор; процедурите по изслушването също са изключително важни и увеличаването два пъти на делегатите е много важен момент, който ще даде възможност на повече колеги да избират“, каза още Диана Ковачева.

..........................................

Кандидат-член отложи коментар за Мишо Бирата за „когато му дойде времето“
Кандидатът за член на ВСС Бойко Рашков обеща да отговори на въпрос по случая „Мишо Бирата", когато му дойде времето.

В кулоарите на парламента, където във вторник се състояха изслушванията на кандидатите за членове на новия ВСС от парламентарната квота, Бойко Рашков отклони въпрос свързан с Михаил Михов, предаде БГНЕС.

Той не пожела да отговори дали ако бъде избран и присъства на изслушването на кандидати за нов главен прокурор, би ги попитал ще дадат ли ход на сигнала за участието на премиера Бойко Борисов и косвено на президента Георги ю Първанов (2002-2012) в предотвратяване на данъчна проверка по т.нар. случай „Мишо Бирата".

„Нека да изчакаме първо да мине изборът за членове на ВСС, да дойде време за избор на главен прокурор и тогава ще ви отговоря на този въпрос," каза Бойко Рашев с аргумента, че не познава проверката в детайли.

Скандалът около покойния вече бивш собственик на пивоварна „Леденика" и президент на баскетболната федерация Михаил Михов избухна през януари 2011 година, когато вестник „Галерия" публикува стенограма на телефонния разговор между Борисов и Танов.

В него премиерът казва по повод митническа проверка: „Поех ангажимент да не го закачам Мишо Бирата..."

„Не е толкова просто да квалифицираш едно деяние дали е престъпление по чл. 282 или не. Ама защо аз трябва да давам отговор на този въпрос," запита той и препоръча въпросът да бъде отправен към главния прокурор Борис Велчев.

„Главният прокурор се въздържа от конкретен отговор на този въпрос, вие искате от един кандидат-член на ВСС да ви дава отговор, без да познава данните по преписката," отбеляза Бойко Рашков.

.....................................................
Част от кандидатите за ВСС заобикалят важните теми, твърди Мая Манолова
На част от кандидатите за членове на ВСС се задават прекалено общи въпроси и се създава впечатлението, че се заобикалят важните теми, предупреди депутатът от Коалиция за България Мая Манолова.

Във вторник в парламента се провеждат изслушванията на 17-те кандидати за ВСС от парламентарната квота, от които народните представители трябва да излъчат 11.

Мая Манолова е категорична, че този стил се налага от управляващите, но е грешен, защото кандидатите за ВСС са като кандидатите за всички публични длъжности - трябва да имат смелостта, отговорността да реагират на всеки един неудобен въпрос, независимо дали е личен, предаде БГНЕС.

„Така че бягането от остри въпроси наистина е минус на това изслушване, макар че някои от кандидатите в изложенията си съзнателно търсеха отговорите на неудобни въпроси," продължи Мая Манолова.

Тя посочи, че съществува недоверие и подозрение към възможностите на парламента да излъчи достойни представители в квотата си за ВСС и във всеки публичен орган.

„Аз и затова се ангажирах с номинация в този процес като представител на опозицията, защото искам да докажа, че това не е така, че парламентът също може да излъчи достойни, честни и смели професионалисти, хора с позиция и със смелост да отстояват тези позиции. И част от кандидатите потвърждават това мое впечатление," призна Мая Манолова.

„Друг е въпросът дали тези кандидати, които са представили доста смислени концепции, които се представят убедително в тази зала, ще бъдат избрани или това ще остане просто придатък, една финтифлюшка към общия процес на избор на ВСС," посочи още депутатката от левицата.

Според нея има известна театралност, но за първи път се създават някои правила, които да гарантират прозрачност в избора на нови членове на ВСС.

„Като представител на опозицията съм скептик, но все пак, това е едно начало, което е натоварено с очаквания, че първото по рода си изслушване ще има един реален продукт, който ще е важен за съдебната система," твърди Мая Манолова.

...............................................

Нетаняху похвали България след атентата
България отговори на всички очаквания на Израел след атентата срещу израелски туристи в Бургас, обяви премиерът Бенямин Нетаняху след среща с българския си колега Бойко Борисов.

„Приятелството между нас беше проверено“, каза израелският премиер, цитиран от Информационна агенция „Фокус“.

По думите на Бенямин Нетаняху двете страни са работили за увеличаване на броя на туристите, които достигнали 150 000 – 200 000 души, преди да се случи терористичната атака.

„Отговорихте на всички наши очаквания, Вие лично, Вашето правителство, Вашите хора, Вашите доктори – всички отговорихте на нашите очаквания“, похвали властите в България Бенямин Нетаняху.

На 11 септември, годишнината от най-голямата терористична атака – в Ню Йорк през 2001 г., премиерът на Израел обеща двете държави да бъдат неразделни в борбата срещу тероризма.

„Ние знаем, че тероризмът заплашва целия свят и страните с принципи трябва заедно да победят. Ние ще победим“, заяви премиерът на Израел Бенямин Нетаняху.

................................................
Плевнелиев: Македония няма да влезе в историята, като я манипулира
Политиците в Скопие трябва да разберат, че не могат да влязат в историята, когато я манипулират, заяви президентът на България Росен Плевнелиев.

„Македония със сигурност ще влезе в историята, изграждайки модерна, европейска и демократична държава, добър и уважаван съсед от всички в региона“, допълни българският държавен глава, цитиран от БТА.

Росен Плевнелиев откри Десетата конференция „Сигурността в Югоизточна Европа“, която обсъжда сигурността и геополитическата динамика в Черноморския регион.

По думите му е въпрос на отговорно отношение към следващото поколение и на европейски подход „да запазиш и да покажеш историята такава, каквато е“.

Преди дни в Брюксел президентът на Македония Георге Иванов също се ангажира с европейски подход по отношение на съседите и историята.

„Остава да видим как в Скопие разбират европейския подход на дела, а не на думи“, коментира още президентът Росен Плевнелиев, който преди дни призова Македония да спре с манипулирането на историята.

Между двете страни имаше напрежение заради скандалната македонска изложба, която се опита да представи средновековни български ръкописи за македонски при гостуване в Кралския музей в Брюксел.

Пред експертите по сигурност президентът отбеляза, че „се грижим за всеки камък и документ, независимо кой го е оставил по нашите земи – траки, римляни, византийци, турци, който и да е, и е въпрос на отговорност към следващото поколение и на европейски подход да запазиш и да покажеш историята такава, каквато е“.

Пред участниците в конференцията президентът обясни, че след събитията в САЩ от 11 септември 2001 г. международните отношения и светът са много по-различни и всички осъзнават опасността и последствията от съвременния тероризъм.

„Защитата на сигурността означава, че трябва да бъдем интегрирани глобално, но да бъдем ефективни и силни локално“, подчерта Росен Плевнелиев.

Той заяви, че атаката на летището в Бургас няма да бъде забравена, а подобна жестокост няма да бъде толерирана. Рано или късно, аз съм убеден, извършителите и поръчителите ще бъдат разкрити и справедливо наказани, надява се Плевнелиев.

......................................................
СДС не иска Македония в ЕС
СДС не иска Македония в ЕС заради манипулацията на българската история, гласи позиция, разпространена след Националния съвет на дясната партия във вторник.

„Да се замразят преговорите с Бивша югославска република Македония за присъединяване към Европейския съюз (ЕС), докато не се прекрати кражбата на българска история и култура и не бъдат изцяло гарантирани правата на всички македонски граждани, които се чувстват българи“, призовават от СДС, цитирани от „Дневник“.

Поводът за позицията е изложбата „Македонското ръкописно богатство през вековете“, която ще се представи от 9 до 21 октомври в Кралския музей „Маримон“ в Белгия.

СДС настоява още Министерството на външните работи да излезе с официална позиция по въпроса с присвояването на българска история от страна на македонската държава, и в частност с опита за представяне на български средновековни ръкописи като македонски.

Дясната партия настоява парламентът да изрази „ясна и категорична позиция по въпроса за съществуването на „македонско малцинство“ в България“.

.........................................................

Съветът на ЕС отложи заседанието за разширяване на Шенген
Съветът на Европейския съюз отменя заседанието, на което трябваше да се вземе решение за евентуалното членство на България в шенгенското пространство.

Заседанието на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи, насрочено по предварителна програма за 19-20 септември, е отменено, съобщиха източници от съвета.

Предстои тази информация да бъде официално обявена в сряда, предаде БТА.

На заседанието на вътрешните министри се предвиждаше отново да бъде разгледан въпросът с разширяването на шенгенското пространство съобразно решенията на Европейския съвет през март.

Причината за отмяната на заседанието в частта му за вътрешните работи е, че малко от предвидените за обсъждане въпроси от дневния ред са на етап, в който могат да бъдат приети решения.

Допълнително основание е, че заседанието, насрочено за 19 септември по въпроси от сферата на правосъдието, е било отменено още преди месец заради липсата на достатъчно въпроси, които да бъдат обсъдени от министрите.

„В дневния ред за септември нямаше достатъчно съществени теми, но се очаква през октомври повечето от досиетата да бъдат готови за обсъждане, прехвърляме всичко за октомври“, уточниха източниците, пожелали анонимност.

Според предварителната годишна програма за работата на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи следващите заседания на министрите са насрочени за 25-26 октомври в Люксембург и за 6-7 декември в Брюксел.

...........................................

Безработицата през август се сви само с 0,1% спрямо юли
10,7% е равнището на безработицата в България през месец август 2012 г., отчетоха от Агенцията по заетостта.

С 5030 души, или с 0,1%, по-малко са безработните през миналия месец в сравнение с юли, показва още статистиката.

В бюрата по труда в страната са регистрирани 351 506 безработни лица. На работа през август са постъпили 20 072 безработни, което е с 1 771 лица повече спрямо юли.

Спрямо същия месец на 2011 г. постъпилите на работа са със 7 772 лица повече.

Нарастването е основно в резултат на по-големия брой постъпили на работа по схеми на Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси".

На първичния пазар на труда са започнали работа 10 118 безработни. По различни схеми на ОП „Развитие на човешките ресурси" и програми за заетост на работа са постъпили близо 10 000 души.

Близо 8 800 безработни са устроени по стартиралата през август схема „Подкрепа за заетост" и по схема „Развитие".

По насърчителни мерки от Закона за насърчаване на заетостта са започнали работа 57 лица.

През месец август се наблюдава нарастване на търсенето на работна сила на първичния пазар в бюрата по труда спрямо месец юли. Заявени са 11 184 работни места, с 1 394 повече. Частният сектор е заявил 6 135 места.

Най-много свободни работни места в бюрата по труда са заявени от преработващата промишленост (2 454), от търговията (1 726), от административните и спомагателни дейности (1 475), от образованието (1 329), от строителството (621), от хотелиерството и ресторантьорството (495), от сферата на операции с недвижими имоти (364), от селското стопанство (481), от държавно управление (478).

През месеца се констатира по-голямо увеличение на местата от административно-спомагателни дейности (с 1 051 места) и от сферата на образованието (с 847 ), свързано с предстоящото откриване на учебната година.

По програми за заетост на Националния план за действие по заетостта са заявени 237 места.

По схеми на ОП „Развитие на човешките ресурси" са заявени общо над 18 000 работни места.

По новостартиралата схема „Подкрепа за заетост" са заявени над 12 000 места, по схема „Развитие" – повече от 5000, по схема „Създаване на заетост на младежите чрез осигуряване на възможност за стаж" – близо 1 400, а по схема „Отново на работа" – почти 50 места.

.........................................

И църквата срещу поп-фолк тетрадките
Църквата също се обяви срещу фолк тетрадките, които заляха сергиите преди началото на новата учебна година.

Ловчанският митрополит Гавраил и Варненският митрополит Кирил се обявиха против използването на тетрадки с ликовете на чалга изпълнители, съобщава в. „Преса“.

http://novinite.bg/