Новините на 10 юли 2012


http://novinite.bg/


Борисов призна за разговора с Танов за Мишо Бирата
Премиерът Бойко Борисов призна, че разговорът му с директора на Агенция „Митници“ Ваньо Танов за бизнесмена Михаил Михов – Мишо Бирата, е реален.

Имало обаче манипулация на записа, макар тя да се изразявала главно в премахването на „нецензурни думи" по адрес на тогавашния президент Георги Първанов.

Това става ясно от интервюто, което министър-председателят даде на известните блогъри Асен Генов и Константин Павлов-Комитата – създатели на сайта Politikat.net.

Те работят по проекта „Бойкометър”, който следи кои свои обещания е изпълнил Борисов.

Интервюто бе дадено, след като шефът на пресцентъра на ГЕРБ Севдалина Арнаудова изпрати до блогърите писмо с настояване да отговорят на няколко въпроса.

Основно пиарът на управляващите се интересуваше на какъв принцип са подбрани изказванията на Бойко Борисов и по какви критерии са квалифицирани като „обещания".

Скандалът около покойния вече бивш собственик на пивоварната „Леденика" и президент на баскетболната федерация Михаил Михов избухна през януари 2011 година, когато вестник „Галерия” публикува стенограма на телефонния разговор между Борисов и Танов.

В него премиерът казва по повод митническа проверка: „Поех ангажимент да не го закачам Мишо Бирата...".

„Аз си спомням много добре как казах няколко нецензурни думи, които ги нямаше в записа, помня го като ден днешен, свързани с това, че президентът ми се обади и каза, че митничарите правят безобразия", заяви сега Борисов.

„С няколко леки пипания разговорът придобива съвсем друг характер. Помня – една голяма ругатня по линия на президента я нямаше в записа. Защото от това става ясно, че той ми се е обадил и всъщност аз този Мишо Бирата не го познавам. Никога не съм имал нещо общо с неговото семейството, с неговия бизнес. Точно обратното – той дава на БСП масите, столовете по бирфестите, които правят по Бузлужда. И всички го знаят, той си е приятел на Първанов, на Румен Петков”, добави премиерът.

Борисов уточни, че от разговора липсват още няколко реплики, но не си ги спомня след толкова време.

Категоричен е обаче, че „най-важният факт" е: „Няма нито едно последвало обстоятелство – неизвършена проверка, нещо да е прикрито или каквото и да било. Проверката е направена, протоколирана. Нямаше никакви последствия освен за мен – публичния шамар, който получих, заради това, че съм се намесил в нещо, за което нямаше как да не реагирам, когато президентът ми се обади и ме помоли”.

Борисов призна, че това е било грешка, но обясни защо го е направил.

„Не че е правилно, не е трябвало да го правя. Но съм си такъв – всеки прави своите грешки, реагирах и се обадих. И се обадих, прекрасно знаейки, че на Танов телефонът е под контрол”, заяви премиерът, като добави, че е говорил именно, защото не е повлиял по никакъв начин.

Вътрешният министър Цветан Цветанов, който също участва в интервюто, уточни, че проверката не е можела да установи официално дали разговорът е бил от СРС, защото има срок, в който тези записи се унищожават, ако не бъдат използвани по някое дело.

Още през януари тази година прокуратурата спря разследването по т. нар. „Тановгейт", защото човекът, изнесъл секретните данни, не може да бъде установен категорично.

Назначената в БАН експертиза също не можа да докаже дали става дума за СРС.

Заподозрени за изтичането на записите бяха служител на службата за подслушване и следене в МВР (СДОТО) и служител на ДАНС.

Неофициално излезе информация, че подчиненият на Цветанов е признал, че е презаписал СРС-тата на мобилния си телефон, но после ги бил изтрил.

Междувременно и Михаил Михов, а по-късно и съпругата му, починаха, а 69 техни имота бяха обявени за продан заради дългове.

......................................................

Фандъкова издейства лифтовете на Витоша да бъдат пуснати
Лифтовете на Витоша отново ще заработят, стана ясно след среща на столичния кмет Йорданка Фандъкова с представители на „Витоша ски“.

„Симеоновският и Драгалевският лифт ще бъдат пуснати до края на юли, най-късно началото на август“, каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова след срещата с председателя на Надзорния съвет на Агенцията по приватизация Валя Чилова, представители на „Витоша ски“ и заместник-председателя на Агенцията по горите Красимир Каменов, предаде агенция „Фокус“.

„Намерено е съвместно решение между Агенцията по горите и „Витоша ски“. Ще могат да се прочистят просеките под лифтовете“, посочи Фандъкова. Тя е поставила въпроса за надеждността на съоръженията.

„Едновременно с работата на съоръженията получих уверение, „Витоша ски“ поеха ангажимент, че ще поискат от Държавния технически надзор и проверка със съответните предписания, ако се наложат, за да може да се отстранят, така че – да сме сигурни, че през месец август лифтовете ще бъдат пуснати и те няма да представляват риск за хората“, обясни тя.

.........................................................

Енергетика

„Лукойл” вдига цената на бензина въпреки по-евтиния петрол
В рамките на три дни цените на горивата в България скочиха два пъти въпреки тенденцията за поевтиняване на петрола на световните пазари.

„Докато петролът на световните борси поевтинява, у нас монополистът „Лукойл Нефтохим Бургас“ вдигна на два пъти цената на горивата в рамките на три дни в края на миналата седмица“, коментира електронното издание „Медиапул“.

Най-масовият бензин А 95 поскъпна общо с 8 стотинки. Първо в петък цената му се повиши от 2.47 лв. на 2.51 лв. за литър. В неделя горивото вече се продаваше за 2.55 лв.

Толкова за литър бензин българските шофьори не бяха плащали от 16 май насам.

По-качественият бензин А 98 също поскъпна и по колонките вече се продава за 2.71 лв.

Дизелът, който до петък вървеше по 2.49 лв., вече се продава за 2.58 лв. за литър.

Газът пропан-бутан по бензиностанциите в неделя се продаваше за 1.16–1.17 лв., докато в петък беше 1.13 лв.

В същото време петролът на световните борси поевтинява. В петък цената на нефта падна за втори пореден ден, след като бяха огласени разочароващи данни за новите работни места в САЩ.

В Ню Йорк фючърсите на лекия американски суров петрол с доставка през август поевтиняха с 3.2%, до 84.45 долара за барел. От началото на годината лекият петрол е поевтинял с 14%.

..............................................................
Добрев: Костов е виновен за цената на тока, а обвинява нас
Според министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев Иван Костов и кабинетът му са виновни за повишението на цената на тока, заради договорите, които са подписвали по време на своя мандат (1997 – 2001 г.), а сега обвиняват правителството на Бойко Борисов.


„Опитват се да се намерят най-различни аргументи за оправдаване покачване на цената на електроенергията само и само да не се говори за сключените дългосрочни договори за ТЕЦ „Марица изток 1" и ТЕЦ „Марица изток 3", заяви Добрев, цитиран от БГНЕС.

Той коментира изказването на лидера на ДСБ Иван Костов, че премиерът Бойко Борисов удовлетворява интересите на енергийната мафия.

Добрев припомни, че дългосрочните договори за изкупуване на електроенергията от двете централи са подписани на 13 юни 2001 година, сряда, четири дни преди парламентарните избори на церемония в Министерски съвет в присъствието на премиера по онова време Иван Костов.

„Към двата договора има финансови модели за това как се изчислява цената на електроенергията. Договорите са за 15 години и влизат в сила в момента, в който централите заработят. „Марица изток 1" заработи на пълна мощност на 30 декември 2011 година”, коментира Добрев.

„От януари тази година броим 15 години. До 2027 година ще плащаме над 100 лева за електроенергия от тази централа", каза още министърът.

„Точно този договор е сключен с офшорна компания “3C Limited". Другият дългосрочен договор е до 2024 година. В договорите няма нито една клауза, която да защита интересите на държавата", заяви още Делян Добрев.

............................................

Телеком и ИТ

Европейците се страхуват за киберсигурността си
Интернет потребителите в Европейския съюз са много притеснени за киберсигурността си, показва изследване на Евробарометър.

89% от анкетираните избягват да разкриват лична информация онлайн, а 74% са съгласни, че рискът да станат жертви на киберпрестъпност е нараснал през последната година, предава БГНЕС, позовавайки се на резултатите от изследването.

12 на сто от интернет потребителите в ЕС вече са станали жертва на онлайн измама, а 8% – на кражба на самоличност.

Въпреки всичко 53 на сто не са сменили нито една от паролите си в интернет през последната година.

„Макар все повече хора да се възползват в максимална степен от интернет и да печелят от дигиталната икономика, не е изненадващо, че сигурността на личната информация и онлайн плащанията оглавяват списъка с притесненията. Още по-изненадващо е, че само половината европейци вземат ефективни мерки, за да се защитят от киберпрестъпност“, заяви еврокомисарят по вътрешния ред Сесилия Малстрьом.

Изследването, обхванало общо близо 27 000 души във всички държави – членки на ЕС, показва силна връзка между информираността за рисковете от киберпрестъпност и чувството на увереност онлайн.

Мнозинството от хората, които се чувстват сигурни в онлайн банкирането или пазаруването, твърдят, че се смятат и за добре информирани за киберпрестъпността.

„Киберпрестъпниците не трябва да имат възможност да нарушават използването ни на интернет. Колкото повече знаем за рисковете и как да се защитаваме, толкова повече можем наистина да максимизираме дигиталния си живот“, допълва Малстрьом.

Изследването показва още, че 53% от интернет потребителите купуват стоки или услуги онлайн, 52% използват социални мрежи, 48% се занимават с онлайн банкиране, а 20% продават стоки или услуги.

29% не са уверени в способността си да използват интернет за неща като онлайн банкиране или пазаруване.

59% не се смятат за добре информирани относно рисковете от киберпрестъпност. 40% се тревожат, че някой може да открадне или да злоупотреби с техни лични данни, а 38% са обезпокоени за сигурността на онлайн плащанията си.

През март т.г. Европейската комисия предложи създаването през 2013 г. на Европейски център за кибепрестъпността, за да защитава европейците и компаниите от нарастващите киберзаплахи.

........................................................


Tранспорт

Московски: Търсим начин да изправим БДЖ на крака
Министърът на транспорта Ивайло Московски се е захванал със задачата да „изправи БДЖ на крака“.

„Търсим начин да изправим на крака БДЖ. Залагаме инвестиции в нова инфраструктура – над 1,2 млрд. лева се инвестират в нови отсечки. Вторият стълб е успешната приватизация на „Товарни превози“, каза Московски пред БНТ.

Министърът смята, че компанията до 3-4 години ще бъде на съвсем друго ниво. По думите му до 2015 г. железницата ще разполага с нови влакове и инфраструктура, както и с нови гари.

„БДЖ е тежко предприятие без никакви инвестиции предните години. Благодаря на колегите от Криминална полиция, които следиха дълго време с нашите екипи организираната група, която заловиха миналата седмица в Депо „София“. Цялата смяна беше отстранена от работа, тъй като бяха заловени с гориво“, обясни Московски.

Той посочи още, че социално напрежение в момента в БДЖ няма, като за това е допринесла и ясната позиция на ръководството на компанията.

.......................................

Отбрана

Американска фирма ще обезопасява Петолъчката след взривовете
Американската фирма, която прочисти района на Челопечене след взривовете отпреди четири години, най-вероятно ще обезопаси и района на Петолъчката, където преди месец трима души загубиха живота си.

Компанията „Стърлиг“ в момента води предговори с „Берета Трейдинг“. Американските специалисти ще привършат работата си в Челопечене до три седмици, съобщи Нова телевизия.

Зад името „Горещо лято 2011“ се крие работата по прочистването на 33 декара, спадащи към епицентъра на взривовете отпреди четири години. До този момент необезопасени са останали около 700 квадратни метра.

Прочистването извършват американски специалисти и инженеро-сапьорска група от българската армия.

Ръководителят на екипите на фирма „Стърлинг“ заяви, че се прочистват всички остатъци от невзривени боеприпаси на дълбочина до един метър, както и всякакви остатъчни материали и артикули, които представляват опасност.

Българските сапьори се занимават с повърхностното прочистване. То, за разлика от дълбочинното, се прави на около 30 сантиметра. И тук обаче земята се минава сантиметър по сантиметър.

„При откриване на боеприпас независимо от какъв вид и какъв калибър задължително се извършва идентификация на този боеприпас“, коментираха специалистите.

До този момент са открити повече от 200 000 боеприпаса. В зависимост от това дали имат взривател или не в края на всеки работен ден те се откарват на различно място.

Взриватели са артилерийски снаряди с различен калибър. Съответно 85 мм, 122 мм, 152 мм. Патроните също са различни - стрелкови боеприпаси, патрони с калибър 12.5 и 14.5 мм.

Част от откритите боеприпаси се унищожава в пещ на място. Тъй като съоръжението е старо и напукано, в него не се поставя повече от два килограма тротилов еквивалент. А при взривяването се използва подривна машинка.

........................................

Вътрешна политика

Вече са ясни трима от кандидатите за Висшия съдебен съвет
Двама от заместниците на главния прокурор Борис Велчев – Камен Ситнилски и Михаил Кожарев, и заместник-градският прокурор на София – Сергей Стойчев, са първите трима номинирани за членове на новия Висш съдебен съвет (ВСС).

Те са изборът на прокурорите от Софийската градска и Софийската районна прокуратура, предаде БНР.

До средата на месеца своите кандидати трябва да излъчат съдии, прокурори и следователи от цялата страна.

Ще се проведат общо 72 събрания на съдилищата и прокуратурите в страната, на които трябва да бъдат номинирани кандидатите и излъчени делегатите, които ще участват в избора.

Самият избор на 11-членната съдебна квота ще се проведе между 15 и 21 септември. Дотогава трябва да е приключила процедурата и за избор на т.нар. „парламентарна квота".

„Всички кандидати да влязат в новото правителство на съдебната власт трябва да попълнят еднотипна декларация за финансово състояние", обясни правосъдният министър Диана Ковачева.

Това ще важи и за кандидатите от парламентарната квота.

След като бъдат излъчени кандидатите, цялата информация за тях ще се изпраща до ВСС, който от своя страна ще трябва в тридневен срок да я публикува на интернет страницата си.

Така всички граждани ще могат да се информират кои точно са кандидатите и да подават сигнали, стига да не са анонимни.

Според последните промени в Закона за съдебната власт членовете на следващия ВСС няма да се избират пряко, въпреки препоръката на Европейската комисия.

Мандатът на настоящия Висш съдебен съвет изтича на 3 октомври.

............................................

БСП иска машинно гласуване на изборите
БСП обяви, че е необходим основен ремонт на Изборния кодекс, и представи своите предложения за промени, като едно от тях е въвеждането на машинно гласуване във всички секции за вота догодина.

Така всеки с право на глас ще може чрез клавиатурата на специална машина да избере номера на партията или коалицията, която подкрепя, и след като приключи с гласуването, автоматично ще излиза разпечатка, която ще трябва да бъде пусната в урната, аргументираха се от левицата, цитирани от БГНЕС.

Според червения депутат Младен Червеняков може да се ползват машини втора ръка, използвани вече в други страни.

По думите му машинното гласуване се използва в доста европейски държави.

„ГЕРБ въведоха в Изборния кодекс на следващите парламентарни избори да се гласува с отделни бюлетини. Те се опитват да ни върнат десетки години назад към онези изборни безобразия и маймунджилъци, с които смятахме, че сме се разделили, като разнасяне на бюлетини извън секциите и предварителното им раздаване на хората“, коментира пък колежката му Мая Манолова.

Затова от БСП смятат, че ако не се приеме идеята им за машинно гласуване, трябва да се върне интегралната бюлетина.

От БСП искат и регламентация на броя на застъпниците и пълномощниците на партиите, коалициите и инициативните комитети и предлагат той да не е повече от една втора от броя на секциите на територията на избирателния район.

Социалстите ще настояват още за връщането на старото положение на изборните секции в чужбина, тоест те да се разкриват при 20 заявления, а не при 100, както изисква в момента Изборният кодекс.

„Съществува опасение, че следващите парламентарни избори ще са още по-безобразно организирани, още по-манипулирани и още по-купени и че вотът на гражданите ще бъде подменен“, каза Манолова.

Затова от левицата предлагат да се въведе съдебен контрол за всички актове на ЦИК.

„Недопустимо е ЦИК да действа като политическа цедка, която да преценява кои политически субекти да бъдат допуснати до участие в изборите. Ако няма съдебен контрол, някои от основните участници в изборите могат да останат на резервната скамейка“, мотивира се още депутатът.

Манолова коментира, че ЦИК много често си позволява да дописва закона, а в други случаи не се намесва.

Преди дни пък от „Синята коалиция“ обявиха, че внасят промени в Избирателния кодекс, с които да се уреди електронно гласуване.

Идеята е всеки, който иска да гласува от разстояние, да подаде заявление до 21 дни преди вота. Самото гласуване по изчисления на сините отнема около 10 минути.

От БСП обаче са на мнение, че електронното гласуване крие доста рискове.

„Българите сме добри специалисти, и то в области, в които няма особен ефект – в хакерството. Притесненията, че може да се влияе на електронното гласуване, са много сериозни. Не е ясно как при електронното гласуване може да се гарантира сигурността на изборния процес. То ще позволи на брокерите на гласове по-лесно да се снабдят с кодовете“, коментира Младен Червеняков, цитиран от „Фокус“.

..........................................

Още от "Вътрешна политика": Вдигат заплатите в здравеопазването с до 20% | Костов: Борисов удовлетвори интересите на енергийната мафия |
Външна политика

МВнР: България ще продължи да помага на либийския народ
България ще продължи да помага на либийския народ в изграждането на мирна, стабилна и просперираща държава, пише в изявление на говорителя на МВнР Весела Чернева по повод проведените в събота първи избори в Либия.

„Те са първата стъпка в процеса на демократизиране на либийското общество след дългите години на еднолична диктатура и безправие“, казва Чернева.

„Все още се очакват оценките на местните и международните наблюдатели, но либийските власти заслужват поздравления за добрата организация на вота въпреки отделни инциденти“, се казва още в изявлението на министерството.

..............................................
България в ЕС

Европейски експерти проверяват пет знакови дела в България
Експерти от пет европейски държави ще проверяват 5 знакови дела в България, съобщи министърът на правосъдието Диана Ковачева.

Целта е да се установят причините за забавянето и неуспеха на обвинението да докаже своята теза и да се направят препоръки за по-бързо и успешно решаване, предаде БГНЕС.

Експертите ще бъдат действащи съдии и прокурори от Германия, Испания, Италия, Холандия и Франция.

Те ще проверяват делата, свързани с братя Галеви, с Марио Николов, с бившия изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие" Асен Друмев, с Маргините и делата, в които е подсъдим бившият изпълнителен директор на „Софийски имоти" Тошко Добрев.

Правосъдният министър се надява до края на септември експертите да приключат с цялостната си оценка.

..............................................

Общество

19-годишна родилка почина при секцио в Ловеч
Родилка на 19 години е починала по време на секцио в болницата в Ловеч, съобщиха от Областната дирекция на МВР.

Сигналът в полицията е получен в неделя в 8:00 часа, а смъртта е настъпила в петък, в 16:00 часа, в акушеро-гинекологичното отделение на МБАЛ – Ловеч, предаде БГНЕС.

Директорът на болницата д-р Тихомир Бенев заяви, че младата жена е постъпила чрез Центъра за спешна медицинска помощ, съобщи ловешкият сайт „Зетра“.

При прегледа е установено, че тоновете на бебето се влошават, а бъдещата майка също е в лошо здравословно състояние. Затова е решено бебето да бъде изродено чрез секцио.

Според неофициална информация при анестезията родилката е получила белодробен оток.

Д-р Бенев допълни, че е изискал тройна съдебно-медицинска експертиза, след като аутопсията показала, че 19-годишната родилка е имала увредени органи.

От Регионалната здравна инспекция в Ловеч започват проверка как е протекла бременността на младата жена. Нейни роднини обаче твърдят, че бъдещата майка не е имала никакви оплаквания.

За случая е уведомена и прокуратурата в Ловеч.

По информация на в. „24 часа“ починалата млада жена се казва Мария и е от село Малиново. Тя живеела с приятеля си от година и половина, но нямали сключен брак.

Миналата година столичната АГ болница „Шейново“ бе глобена за това, че 19-годишната родилка Деяна Георгиева е била изписана недоизлекувана, вследствие на което е починала.

Все още обаче няма подведени под отговорност лекари за смъртта на младата майка.

Няма обвинени и за смъртта на 35-годишната Надежда Узунова, която почина също в „Шейново“.

............................................

Игнатов и Младенов намират работа на младежите за 4 месеца
Министрите на образованието Сергей Игнатов и на труда и социалната политика Тотю Младенов официално се споразумяха за обмен на информация, необходим за изпълнението на правителствената инициатива за намаляване на младежката безработица.

Министерството на образованието ще подава актуална информация на социалното министерство за всички, които напускат образователната система, предаде БНР. Така на младите хора ще се търси и предлага работа в рамките на 4 месеца.

„Най-важното на това споразумение е да преминем вече от образование към заетост, а не от социални помощи към заетост. Пълна информация, за да може чрез структурите на Агенцията по заетостта, чрез агенциите за временна работа, чрез частните трудови посредници и до четири месеца в срок, както сме поели ангажимент, да бъде намерена работа на тези млади хора“, поясни Тотю Младенов.

По думите на Сергей Игнатов образователното ведомство два пъти в годината ще подава данните, а ако се налага и по-често.

„Нашата цел е всички, които са отпаднали от образователната система или са завършили и не са постъпили на работа, или не се намират някъде в курсове за квалификация или преквалификация, да имаме информация за тях и да започнем работа с тях“, обясни той.

Ако младежите откажат да започнат работа, намерена им от бюрата по труда, следва законова санкция, припомни пък Тотю Младенов.

„Независимо дали е млад или стар, има санкция – шест месеца се лишава от регистрация. Какво значи, ти си намерил работа на едно лице и в същото време то отказва. Като отказва, има закони, които трябва да се спазват“, коментира социалният министър.

................................................

Още от "Общество": Седмицата започва с опасно високи температури | 4 температурни рекорда, най-горещо в Русе – 39.6° | Младенов: Коледната добавка за пенсионерите зависи от бюджета | 19.8% младежка безработица в България, според Младенов | Фандъкова: Исках да се развърже възелът с лифтовете на Витоша | Влак блъсна кола на жп прелез, майка и дъщеря загинаха при катастрофата | Лек трус с магнитуд 2.7 до Перник | Един температурен рекорд в понеделник – 35.4° на нос Емине |
Образование

Борисов влязъл в учебниците по история за по-добро гражданско образование
Старите учебници по история са актуализирани, като е добавен периодът от 2001 до 2012 година – това заяви просветният министър Сергей Игнатов във връзка с информацията, че личности като премиера Бойко Борисов и президента Росен Плевнелиев влизат в учебниците по история от тази есен.

Игнатов обясни, че заради критиките към старото съдържание и тромавия стил на писане на учебниците, сега те са актуализирани, предаде Дарик радио.

Просветният министър отхвърли обвиненията към министерството във връзка с актуализацията на учебното съдържание.

„Сега е 2012 г. От 2001 г. досега България стана член на Европейския съюз. Защо вашите деца да не знаят, че България е член на ЕС? Вие си изберете дали децата ви да учат на учебници до 2001 г. или да учат по актуализирана учебна програма. Най-важното е, че тук не става въпрос само за история и география, а за гражданското образование. България обича да се смее на американското образование, където децата им не знаят кой е президентът на държавата. Искате ли да се смеем и на българите, че не знаят? Така, че тези обвинения към министерството са абсолютна спекулация. Засегнат съм професионално като историк. Координатната система на тази наука са имена и дати", обясни Игнатов.

...................................................

„Атака” иска задължителни часове по религия и етика в училище
„Атака“ предлага в задължителната училищна програма да бъдат включени и часове по религия и етика, обявиха пред медиите депутатите от партията Огнян Стоичков и Станислав Станилов.

Според тях това изискване трябва да залегне в Закона за училищното и предучилищното образование, предаде bTV.

Станилов изтъкна, че е необходимо българските деца, чиито семейства са вярващи, да изучават един или два пъти месечно като задължителен предмет в училище „Религия“, а децата, чиито родители са атеисти, могат да учат „Етика“.

Идеята е в часовете по тези предмети децата да се учат на добро и на зло, на основните ритуали и обичаи в религията.

Националистите посочиха, че това предложение всъщност е направено от Българската православна църква.

По този въпрос в сряда предстои среща между парламентарната комисия по образование и главния секретар на Светия синод.

От „Атака“ предлагат още да се промени законодателството за нападение над медицински лица, така че подобно деяние да се наказва ефективно с лишаване от свобода.

Причината за предложението е последният случай с обсадената от роми болница в Ихтиман.

Според националистите ГЕРБ и министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов са претърпели пълен провал в борбата си с „циганската престъпност“, тъй като „случаите на нападение на роми над медици са зачестили“.

.............................................

Още от "Образование": Кандидат-студентите в СУ пишат за Яворов, Далчев или Вапцаров |
..........................................................
Екология

Продължава гасенето на пожарите край Елхово и Ихтиман
Продължават действията по ограничаването на пожарите край Елхово и Ихтиман, обяви главен инспектор Тошко Бързилов от „Пожарна безопасност и защита на населението".

В гасенето на огнената стихия край Елхово, която избухна в следобедните часове в неделя, участват пожарникари, служители на Гранична полиция, горското стопанство и доброволци от местното население.

В понеделник сутринта на помощ са се притекли и два хеликоптера на българската армия, както и булдозер от „Мини Марица-изток”, който в момента прави просека.

Огънят, който избухна в горската растителност край Ихтиман е напълно овладян, обясни Бързилов пред Дарик радио.

И при двата пожара усилията на огнеборците са съсредоточени в ограничаване на горящата площ.

Гасенето на горски пожари става бавно и трудно, тъй като противопожарните автомобили нямат капацитета да пренасят толкова голямо количество вода, колкото е необходимо за погасяването на труднодостъпните горски местности, обясни главен инспектор Бързилов.

От сутринта на понеделник за овладяването на огнената стихия край Елхово, която бушува в близо 100 дка иглолистна гора, работят два хеликоптера Ми 17.

„Хеликоптерите облитат района за изсипване на вода и подпомагане на наземните екипи. Булдозерът прави просека. Пожарът е локализиран, но все пак трябва да направим хубава опорна ивица", каза още Бързилов.

По думите му както при пожара край Елхово, така и край Ихтиман, една от основните трудности за огнеборците е недостъпната местност. Огънят край Ихтиман обхваща около 600 дка горска растителност.

„Той е напълно овладян, отвсякъде е заграден, няма никакво развитие. В момента горят отделни дънери, но не представляват опасност", обясни Бързилов.

Изсъхналите треви създават предпоставки за възникването на пожари, посочи още той.

Според него хората трябва да бъдат изключително внимателни, когато палят цигара или клечка кибрит в близост до растителност през този сезон.

Сред най-честите грешки, които се допускат, е унищожаването на растителни отпадъци, като падането на окосена трева, в полета или други тревисти местности.

..............................................

Цветанов: Няма официална версия за пожара на Витоша
Все още няма официална версия във връзка с това какво е причинило пожара на „Бистришко бранище“ на Витоша, заяви министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.

„Знаем само, че пожарът не е причинен от мълния. В момента се работи по това дали причината е умишлен палеж или вследствие на небрежност“, обясни Цветанов, цитиран от БГНЕС.

По повод задържаните миналата седмица големи количества наркотици Цветанов заяви, че все още не са изяснени лидерите и координаторите на канала.

Министърът увери, че в момента служителите на МВР работят съвместно с колегите си от Европол, както и с белгийски и холандски служби.

По думите на Цветанов някои от задържаните по време на акцията са склонили да дадат информация на полицията. На МВР е известно и коя фирма е трябвало да дистрибутира наркотиците.

„Днес даваме ясен знак за постигнатите подобрения в условията на работа на всички служители на МВР“, каза Цветанов по повод реновираната административна сграда на Главна дирекция „Национална полиция“.

„Създаването на този корпус е започнало по време на предишното ръководство“, поясни министърът. Той спомена и за предстоящото откриване на нов пожарникарски корпус в Перник, както и на нова сграда на пожарникарската служба в Нови хан.

„Днес до голяма степен приключва реформата в полицията, проведена през последните 3 години“, заяви главен комисар Ангел Антонов, директор на ГД „Национална полиция“.

В сградата на новата Национална полиция ще работят около 650 души, основно от направленията на Охранителна полиция, КАТ, Криминална позиция, Жандармерия, Транспортна полиция, Икономическа полиция и Досъдебно производство.

Сградата беше осветена от Знеполския епископ Йоан, а на откриването присъстваха министър-председателят Бойко Борисов, министърът на транспорта Ивайло Московски, както и еврокомисарят Кристалина Георгиева.

По повод пожара във Витоша премиерът заяви, че ако някой иска умишлено да създаде най-тежкия и труден за гасене пожар в света, би избрал местността „Бистришко бранище“.

..............................................

Още от "Екология": Оперативният щаб за пожара на Витоша заседава в Бистрица | 800 дка гора гори в Ямболско | Пожарът край Елхово е овладян |
Археология

Израелски археолози откриха съкровище на кръстоносците
Израелските археолози са открили съкровище от златни монети, за които се предполага, че преди седем века и половина са били скрити от кръстоносците.

Това според учените е станало преди падането на техния замък на брега на Средиземно море под натиска на мюсюлманите, съобщи РИА „Новости“, цитирана от КРОСС, като се позова на чуждестранни медии.

Изследователите са извадили от скривалището 108 египетски златни динара с общо тегло от 400 грама и на стойност около 100 хиляди долара.

Съкровището е датирано от средата на XIII в. и е било скрито в счупено глинено гърне, засипано с пясък и покрито с каменна плоча.

„Монетите са скрити съзнателно, но е направено много набързо, сякаш точно преди падането на замъка“, е казал пред журналисти професорът от телавивския университет Орен Тал, който е ръководител на разкопките.

........................................

In Memoriam

Почина певецът Боян Иванов
Българският естраден певец Боян Иванов е починал в болницата в Бургас, след като в неделя вечерта получил тежък инсулт.

Той имаше усложнения, тъй като от година страдаше от тежък диабет, предаде „24 часа“.
Боян Иванов е роден на 4 септември 1943 г. в София. От малък се занимава с музика.

От 1959 г. пее в увеселителните заведения в София, като репертоарът му включва шлагери на Пол Анка, Тони Долара и др.

Концертната си дейност започва от 1961 г. Бил е солист на оркестрите „Балкантон“, Естрадния оркестър към Комитета за телевизия и радио, „София“ и много други.

Първия си запис осъществява през 1965 г. - „Зеленоокото момиче“ (м. Борис Карадимчев).
Участва в първия фестивал „Златният Орфей“ (диплом за изпълнение), фестивала в Сопот, Полша – 1971 г. Има концертни изяви в европейските страни и Куба.

През 90-те години заедно с приятелите си Борис Гуджунов и Борислав Грънчаров създават певческото трио „Бо Бо Бо“, което изпълнява популярни забавни шлагери с лек хумористичен текст. Шоуто им се радва на голям успех и песните излизат в албума „Момчета с късмет“.

...............................................

Свят

Гняв на народа, уволнения и траур след наводненията в Русия
Руските власти не са успели както трябва да предупредят жителите на Краснодарския край за наводненията, които отнеха живота на 171 души, призна министърът на извънредните ситуации Владимир Пучков.

Изявлението му засили гнева на хората, предизвикан от действията за справяне с бедствието и подсилен от широко разпространеното недоверие към правителството, предават АП и БТА.

Всички руски издания в понеделник единодушно се обединиха около тезата, че небрежността на местните власти в Краснодарския край е довела до толкова много жертви на наводненията в областта.

171 души загинаха в нощта срещу 7 юли, когато водната стихия заля около 5000 жилищни сгради в градовете Геленджик, Кримск, Новоросийск и в редица села в Краснодарския край.

Близо 35 000 души са засегнати от наводненията, а 584 души са потърсили медицинска помощ, в това число 83 деца. В неизвестност все още остават 17 души.

В понеделник, 9 юли, в Русия е обявен ден на национален траур. В Кримск семействата на загиналите в наводненията започнаха да погребват близките си.

Министерството на извънредните ситуации обяви, че е издало предупреждение под формата на текстови съобщения, но местни жители заявиха, че не са получили такива.

Владимир Пучков призна под натиск, че съобщенията не са стигнали навреме до всички.

В същото време губернаторът на Краснодарския край Александър Ткачов уволни ръководителите на град Кримск и на Кримския район, предаде Интерфакс, цитирана от „Фокус“.

„Доказано е, че ръководството на района е било предупредено, че има опасност от наводнение минимум 3 часа преди водната стихия да залее всичко. При това положение ръководителят на района и кметът на града трябва да бъдат освободени от длъжност“, се посочва в изявление на Ткачов.

Съболезнователни писма до президента Владимир Путин, премиера Дмитрий Медведев и председателите на Съвета на федерацията и на Държавната Дума на Федералното събрание на Руската федерация Валентина Матвиенко и Сергей Наришкин изпратиха държавният глава Росен Плевнелиев, министър-председателят Бойко Борисов и председателят на Народното събрание Цецка Цачева.

.....................................................

Още една оставка в гръцкия кабинет
Новообразуваното правителство на Гърция претърпя поредната си оставка, след като младшият министър на труда напусна заради спор, настъпил по време на ключовите преговори с одиторите от Европейския съюз и Международния валутен фонд (МВФ).

Никос Николопулос заяви, че не е съгласен с рамката на преговори с т.н. „тройка“ от одитори от ЕС, МВФ и Европейската централна банка (ЕЦБ), които дискутират условията на спасителния план за Гърция с правителството в Атина, предаде АФП, цитирана от бТВ.

За първите три седмици след формирането на новото правителство на Гърция финансовият министър подаде оставка поради заболяване, а заместник-министърът на търговската флота бе принуден да напусне поста си няколко дни по-късно заради конфликт, свързан с притежанието на офшорна компания, припомнят наблюдатели.

Министър-председателят на страната Андонис Самарас пък бе приет за кратко в болница след отлепване на ретината му.