Новините от 10 август 2012

 

http://novinite.bg/

Прокуратурата отказва да разследва „тъмното минало" на Борисов
Прокуратурата отказва да разследва министър-председателя на България Бойко Борисов по сигналите, че миналото на премиера е обвързано с престъпна дейност, които се основават на секретни американски дипломатически доклади, публикувани в „Уикилийкс".

С кратко постановление на прокурор Красимир Кожухаров от Апелативна прокуратура – София е потвърден отказът на Софийска градска прокуратура (СГП) да бъде образувано досъдебно производство по данните за престъпна дейност на премиера Борисов, съобщи електронното издание „Биволъ”.

Вносителите на сигнала Петър Пенчев и Атанас Чобанов от Асоциацията за свободно слово „Анна Политковская" се позовават в своя сигнал на информация от американските дипломатически доклади, изтекли в „Уикилийкс”, на обясненията на Васил Костов – Кеца пред Шуменския съд по делото „Килърите" и на изявленията на известните сръбски мафиоти Сретен Йосич и Томислав Марянович, че Бойко Борисов е закрилял Йосич докато е бил в България, припомня сайтът.

Вносителите на сигнала обжалваха пред Апелативна прокуратура постановлението на прокурор Любка Кръстева от СГП, от което става ясно, че прокуратурата дори не е поискала да прочете протокола от съдебното заседание с изявленията на бившия охранител на Бай Миле – Васил Костов-Кеца.

Протоколът, който е публичен документ, може да бъде видян в приложения файл.

Друг „гаф" на прокурор Кръстева е превода на дипломатическата грама на посланик Байърли с „Гугъл транслейтър” (Гугъл преводач – бел. р.).

От автоматичния превод градският прокурор е разбрал следното и го е записал дословно в постановлението:

„Обвинения в миналото свързват Борисов със скандали за източване на масло, незаконни сделки с участието на „Лукойл” и основна трафик на метамфетамини".

Експертният човешки превод от английски звучи така:

„Обвинения в миналото свързват Борисов със скандали с източване на гориво, с нелегални сделки в комбинация с „Лукойл” и със сериозна контрабанда на метаамфетамини", посочват от „Биволъ”.

Прокурор Кожухаров обаче смята, че „изложените в мотивите (на СГП) съображения следва да бъдат изцяло споделени и в настоящото постановление, без да бъдат отново обект на подробен анализ. Същите са твърде подробни, конкретни, ясни и недвусмислени."

Сред потвърдените съображения на прокурор Кръстева от СГП е и това за изтеклата давност на евентуалните престъпления, извършени от премиера Борисов.

Апелативният прокурор коментира и копието на вносителите на сигнала до Йежи Бузек – председател на Европейския парламент, по следния начин:

„Република България е суверенна и независима държава. Суверенно право и задължение на Върховна касационна прокуратура, на Апелативна прокуратура – София и на Градска прокуратура – София е при наличие на престъпление от общ характер на член от правителството, включително и министър-председателя, да образува досъдебно производство по съответните текстове от НК".

Това поучително уточнение не е по съществото на жалбата и е излишно, но прокурор Кожухаров очевидно държи да „постави на място" вносителите на сигнала, които са се осмелили да държат в течение и Европейските институции, коментира още онлайн изданието.

Според „Биволъ” обаче „суверенната българска прокуратура” е нарушила процесуалните права на вносителите, като изрично им отказва правото да обжалват постановлението на по-горна инстанция.

При отказ да се образува досъдебно производство от дадена прокуратура, чл. 213. ал 2 от НПК дава възможност на лицата да се жалват на по-горестоящата прокуратура, която може да отмени постановлението и да разпореди образуването на досъдебно производство и започване на разследване.

В случая Апелативна прокуратура е пред-предпоследна инстанция, като по-горестоящи от нея са Върховна касационна прокуратура (ВКП) и Главния прокурор.

Петър Пенчев и Атанас Чобанов ще обжалват отказа на Апелативна прокуратура пред ВКП.

Постановлението ще бъде приложено и към сигнала им до Специалната комисия „Антимафия" към Европейския парламент като доказателство, че българските правоохранителни органи нямат никакво намерение да хвърлят светлина върху тъмното минало на премиера.

...................................................................

„Ню Йорк Таймс": Необичаен брой разговори Ливан-Бургас преди атентата
Израелските власти са регистрирали необичайно висок брой телефонни обаждания от Ливан към Бургас три дена преди кървавата трагедия, при която загинаха седем души, в това число петима евреи, съобщи „Ню Йорк Таймс".

Израелските и българските разузнавателни служби обаче все още нямат солидни доказателства за участието на „Хизбула" в атаката, пише още американският всекидневник, цитиран от БГНЕС.

Израелски правителствен служител съобщи, че през последните два месеца преди атентата е имало необичайно висок брой телефонни обаждания от Ливан към Бургас. Те дори зачестили още повече три дена преди нападението.

„Познаваме източниците в Ливан, но не знаем кой е от другата страна на жицата," отбеляза служителят, цитиран от изданието.

Разследването на българските власти не бележи никакъв напредък. В София все още не знаят самоличността на самоубиеца, нито на съучастниците, отбелязва още „Ню Йорк Таймс".

България се колебае дали да обвини „Хизбула" за атаката, без да разполага с неоспорими доказателства. Това отчасти се дължи на факта, че Европейският съюз (ЕС) не признава организацията за терористична, завършва изданието.

..........................................................

755 лв. била средната заплата през юни
Средната месечна работна заплата за април 2012 г. е 760 лв., за май - 758 лв., и за юни - 755 лв., сочат данните на НСИ.

През второто тримесечие на 2012 г. средната месечна работна заплата се увеличава спрямо първото тримесечие на 2011 г. с 3,7% и достига 758 лв.

Икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо увеличение на средната месечна работна заплата, са „Финансови и застрахователни дейности"- с 10%, „Образование" - с 8,4%, и „Селско, горско и рибно стопанство" - със 7,9%.

През второто тримесечие на 2012 г. средната месечна работна заплата нараства с 8,4% спрямо второто тримесечие на 2011 г., като най-голямо e увеличението в икономическите дейности „Други дейности" (22,1%), „Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети" (19%), и „Професионални дейности и научни изследвания" (с 16%).

Най-високо средномесечно трудово възнаграждение през второто тримесечие на 2012 г. са получили наетите лица по трудово и служебно правоотношение в икономическите дейности: „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения" - 1 776 лв.; „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива" - 1 547 лв.; „Финансови и застрахователни дейности" - 1 533 лева.

Най-ниско платени са били наетите лица в икономическите дейности: „Административни и спомагателни дейности" - 498 лв.; „Хотелиерство и ресторантьорство" - 499 лв.; „Селско, горско и рибно стопанство" - 572 лева.

Спрямо същия период на предходната година средната месечна работна заплата през второто тримесечие на 2012 г. в обществения сектор нараства с 4%, а в частния сектор - с 10%.

Наетите лица по трудово и служебно правоотношение към края на юни 2012 г. се увеличават с 47 500., или с 2,3% спрямо края на март 2012 г., като достигат 2,15 млн.

Спрямо края на първото тримесечие на 2012 г. най-голямо увеличение на наетите лица се наблюдава в икономическите дейности със сезонен характер - „Хотелиерство и ресторантьорство" - с 37,3%, „Селско, горско и рибно стопанство" - със 7,2%, както и в дейностите „Операции с недвижими имоти" и „Други дейности" - по 6,3%.

Значително намаление на наетите лица по трудово и служебно правоотношение е регистрирано в дейност „Образование" - с 3%.

В структурата на наетите лица по икономически дейности най-голям е относителният дял на наетите по трудово и служебно правоотношение в дейностите „Преработваща промишленост" и „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети" - съответно 22% и 18%.

В края на юни 2012 г. наетите лица по трудово и служебно правоотношение са с 47 500, или с 2,2% по-малко в сравнение със същия период на предходната година, като най-голямо намаление на наетите се наблюдава в икономическите дейности „Преработваща промишленост" - с 18 000., и „Строителство" - със 7 000.

В процентно изражение намалението е най-значително в икономическите дейности „Операции с недвижими имоти" - с 10,4%, и „Строителство" - с 5,3%.

....................................................

9,6 млрд. лв. е износът на България за ЕС за първите 6 месеца
Износът на България за ЕС в първото шестмесечие на 2012 г. е в размер на 9,6 млрд. лв. и запазва стойностния си обем от същия период на предходната година, съобщиха от НСИ.

Основните търговски партньори на България са Германия, Италия, Гърция, Румъния, Франция и Белгия, които формират 71,4% от износа за страните - членки на ЕС.

Най-значително нарастване се наблюдава в износа за Португалия и Словения, докато най-голям спад е регистриран при стоките, изнесени за Люксембург и Малта.

През май 2012 г. износът за ЕС се увеличава с 5,1% спрямо същия месец на предходната година и възлиза на 2,1 млрд. лв.

Вносът на България от ЕС за периода януари - май 2012 г. се увеличава с 9,6% спрямо същия период на предходната година и надвишава 11,6 млрд. лв.

Най-голям ръст е отчетен при вноса от Кипър и Португалия, а най-голямо намаление - при вноса от Малта.

През май 2012 г. вносът на България от страните - членки на ЕС, нараства с 15,8% спрямо същия месец на предходната година и е на стойност 2,7 млрд. лв.

Външнотърговското салдо на България с ЕС за периода януари - май 2012 г. е отрицателно и възлиза на 2 млрд. 73 млн. лв.

След елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки салдото също е отрицателно и е в размер на 1 млрд. 533 млн. лева.

При износа на България за ЕС, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, през първите пет месеца на 2012 г. в сравнение със същия период на предходната година най-голям ръст е отбелязан в сектор „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход", а най-голям спад - при износа от сектор „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата)" .

При вноса от ЕС най-голям ръст е отчетен в сектор „Минерални горива, масла и подобни продукти", а най-голям спад - в сектора „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата)".

....................................................

Добрев: Без данъци и винетки за електромобилите
Предвижда се отпадане на такса „регистрация" на електромобилите, на местни данъци и такси и на необходимостта от закупуване на винетка за такъв тип автомобили, заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Това Добрев каза при откриването на деветата зарядна станция за електромобили в София, която се намира непосредствено пред входа за паркинга на сградата на МИЕТ на ул. „Славянска" №8, предаде БГНЕС.

По думите му тези мерки са заложени в Национален план за действие за подкрепа на електротранспорта, който до края на август ще бъде внесен в Министерски съвет.

„Напълно подкрепяме и благодарим на Столична община, че въведоха безплатното паркиране в Синя зона за този тип автомобили. Мислим, че това трябва да е друга законодателна промяна, която да даде още една преференция на всички собственици на електромобилите – безплатно паркиране във всички градове в страната", каза още Добрев.

Той посочи, че друга идея, която се обмисля, е да се даде право на водачите на електромобили да се движат в бус лентите.

„Необходими са и инвестиции в инфраструктурата, затова в следващия програмен период планираме средства както за развитието на компоненти за такива автомобили в България, за изследователски проекти в тази сфера, така и определени средства за развитие точно на този тип инфраструктура със зарядните станции", уточни министърът.

„За в бъдеще обмисляме възможността да подпомагаме закупуването на такъв тип автомобили например от Националния доверителен екофонд, но на този етап не говорим за това, защото там средствата са много ограничени", добави той.

„Закупуването на електромобил все още е скъпа инвестиция за всеки един от нас. Той струва по-скъпо от другите автомобили, но тази по-висока стойност трябва да се сравни с разхода за придвижване с този автомобил. Едно зареждане на електромобил за 150 километра струва 12 лева, което означава, че по-малко от 9 лева струва изминаването на 100 километра, която е повече от два пъти по-евтино от дизелов автомобил от същия клас", каза още Делян Добрев.

..............................................

Добрев открива осмата зарядна станция за електромобили в София
Осмата зарядна станция за електромобили в София ще бъде открита пред сградата на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма в четвъртък.

Зарядната станция ще открие министър Делян Добрев, съобщиха от неговото ведомство.

На официалното откриване ще присъстват кметът на столицата Йорданка Фандъкова, Иван Костов, главен секретар на Индустриален клъстер „Електромобили", Весела Шаранкова, изпълнителен директор на „Фулчарджър България" АД и Марк Бюкер, председател на Борда на директорите на „Фулчарджър България".

До момента на територията на София са инсталирани седем зарядни станции за електромобили.

Те са разположени на територията на „Синя зона" в централните градски части, а заплащането на използваната електроенергия ще се осъществява чрез предплатени ваучери.

Предвижда се и въвеждането на заплащане чрез безконтактни дебитни и кредитни карти.

Осмата зарядна станция пред сградата на икономическото министерство ще бъде инсталирана от „Фулчарджър България".

.........................
„Российская газета": Моментът е изгоден за инвестиция в имот на морето в България
За да се закупи едностаен апартамент в България, на брега на Черно море, трябва да имаш в джоба около 17 000 евро, съобщава вестник „Российская газета".

Имотите до 50 000 евро съставляват около 80% от предложенията на българския пазар и да се инвестира при такива цени, е много изгодно. Възможно е обаче цените още да паднат, съобщава изданието, цитирано от „Фокус".

340 000 са руските собственици на жилища в България.

„Руснаците често купуват емоционално. Когато пристигнат на почивка в България и видят белоснежните плажове, хората решават да се заселят там завинаги," обобщава вестникът.

...................................................

Фандъкова обеща: Ски сезон на Витоша ще има
Зимен ски сезон на Витоша ще има, обеща столичният кмет Йорданка Фандъкова, след като в сряда отново е разговаряла с всички страни по казуса с пистите и поддържането им.

„До септември трябва да се начертае пътят, по който това ще стане, без да се нарушава настоящото законодателство. Важното е, че през зимата трябва да има добре поддържани ски писти”, коментира Фандъкова, цитирана от Дарик радио.

„Говорим само за стъпки, които са в рамките на сега действащото законодателство. Говорим за стъпки, които са за оформяне на сега съществуващите писти, не говорим за разширяване на писти, не говорим за промяна в закона, а за експертни действия, които да ни позволят координация, с която аз се нагърбих, за да може да седнат експертите и да изчислят кое след кое трябва да се случи, за да може накрая да имаме лицензирани писти на Витоша в рамките на съществуващите", каза още столичният градоначалник.

По думите на Фандъкова въпросът е да се разберат институциите кой и какво трябва да инициира, което предстои през следващия месец.

През септември Фандъкова иска да се обясни пътят, по който това ще се случи.

„През септември вече е срокът, в който искам да кажем категорично пътя, по който ще стане, а не дали ще стане, този въпрос въобще не го поставям", коментира тя.

...................................................
„Дойче Телеком” може да закупи „Глобул”
Гигантът „Дойче Телеком” може да закупи българския мобилен оператор „Глобул”, който беше обявен за продан от гръцкия си собственик „Хеленик Телекомюникейшънс Организейшън” (ОТЕ), съобщи пред „Фокс” главният финансов директор на германската компания „Тимотеус Хьотгес”.

Изявлението на „Дойче Телеком”, която държи мажоритарния дял в ОТЕ, дава ясен знак, че фирмата е готова да помогне на гръцкия оператор да събере необходимите му финансови средства, предаде БГНЕС.

Бъдещата продажба на „Глобул”, която обслужваше близо 4.4 млн. клиенти в края на второто тримесечие, е „част от стратегията за рефинансиране на 3.4 млрд. евро от дълг, чийто падеж е в идните две години", обясниха през юни от ОТЕ.

Германският гигант получи дялово участие в гръцкия телеком за първи път през 2008 г., а днес притежава близо 40% от ОТЕ.

Операторът обаче пострада тежко от дълговата криза и се нуждае спешно от пари.

Освен в България и Гърция, ОТЕ разполага с активи и в Румъния и Албания.

......................................................

Производители и търговци не могат да се разберат с ДДС върху зърното
Производители и търговци не могат да стигнат до единодушие за това как да се реши въпросът с измамите в зърнения бранш.

Проблемът с ДДС измамите в сектора отново стана актуален, след като във вторник започнаха масови проверки по нареждане на премиера Бойко Борисов.

Правителството обмисля да поиска т. нар. обратно начисляване като временна мярка, при което данъкът се начислява не от продавача, а от купувача.

„Ефектът от цялата тази операция е, че всъщност продавачът не внася ДДС в бюджета, а купувачът, когато получи стоката или услугата, не възстановява дължимия данък върху добавената стойност от бюджета," обясни данъчният експерт Симеон Симеонов оред БНР.

По думите му ДДС измамите се изразяват в принципа, че продавачът трябва да внесе данъка в бюджета, а купувачът има право да си го възстанови.

Когато продавачът не внесе данъка в бюджета, а купувачът продължава да настоява да си го възстанови – тогава се получава измама с ДДС.

„Когато имаме обратно начисляване обаче, тъй като данъкът не се внася от продавача, съответно не се възстановява от купувача – измама с ДДС е изключена," обясни Симеон Симеонов.

Производителите обаче ще се нуждаят от повече оборотни средста, тъй като след като няма да начисляват те данъка, не могат да си приспадат данъчен кредит с месечните декларации.

Вместо това те ще трябва да чакат държавата да им върне платения данък за закупените материали и техника, което става по-бавно.

„Търговията без документи не е масова практика, но браншът има и недобросъвестни представители," призна Костадин Маринов от Асоциацията на търговците на зърно в интервю за БНР.

Според него най-добрият начин за пресичане на злоупотребите е обратното начисляване на ДДС.

По информация на директора на Националната служба по зърното (НСЗ) Злати Златев сивият сектор в търговията с пшеница в България достига 40%.

Според анализи на ведомството към земеделското министерство балансът на хлебното зърно показва, че по веригата от земеделците, през мелничарите, хлебарите и търговците голяма част от суровината се търгува без документи и така се „спестява" плащането на ДДС към държавата.

Злати Златев каза още, че продукцията си без документи реализират малки производители, с по 1000 - 2000 дка земя.

По думите му на пазара дори съществували два вида оферти за цени - с фактури и без такива. За да се въведе контрол при тези случаи, шефът на НСЗ предложи обвързване на земеделските субсидии с количеството на произведената продукция, а не както е сега – само с обработваемата земя.

И според Ангел Вукодинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите, всички сериозни производители не са в сивия сектор.

„Там са предимно търговци или предприятия, които преработват брашно и хляб съответно или са износители," подчерта Ангел Вукодинов. По думите му българските зърнопроизводители са в светлата част на икономиката по няколко причини.

Първо - че са контролирани от Държавен фонд „Земеделие" покрай изплащаните субсидии за обработваемите площи и покрай проектите, с които кандидатстват по Програмата за развитие на селските райони.

Второ – заради взаимоотношенията си с банките-кредитори, пред които трябва да имат „чисто досие".

.................................................

Цените на храните в света скочили с 6% през юли
Цените на храните са се увеличили с 6% през юли, след като три месеца регистрираха спад, обяви Организацията на ООН за прехрана и земеделие (ФАО).

Причината до голяма степен е нарастването на цената на зърното и захарта, предадоха АФП и БГНЕС.

Индексът на цените на храните на ФАО, който измерва месечните промени в потребителската кошница, е с 12 точки по-висок - 213, но остава далеч по-нисък от рекорда от 238 точки, достигнат през февруари 2011 г., се казва в съобщение на организацията.

Ценовият индекс за зърното на ФАО е средно 260 точки, с 38 точки повече от юни. Той е с 14 точки по-нисък от историческия рекорд от 274 точки, постигнат през април 2008 г., съобщи организацията на ООН.

Сушата в САЩ се отрази на зърнената реколта и цените нараснаха с 23% през юли. Цената на пшеницата също се е увеличила с 19%, след като прогнозите за реколтата в Русия бяха понижени.

Индексът на ориза остава сравнително непроменен, нараствайки само с една точка на месечна основа до 238 точки. Проблемите с времето в Бразилия, Индия и Австралия допринесоха за нарастването на цената на захарта, допълни ФАО.

.............................................

Рекорден ръст на товарите на пристанище Варна
Рекордни количества товари са преминали през пристанище Варна от началото на годината, съобщиха от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Само през месец юли са обработени рекордните за един месец 1.146 млн. тона товари. За първите 7 месеца на 2012 г. през кейовете на порта са преминали общо 5.350 млн. тона товари, което е 16% повече спрямо успешната за държавното дружество 2011 година.

Увеличение се отчита при почти всички товари: зърнени храни, контейнери, цимент, кринкер, шрот, захар, кокс, руди и концентрати, скрап, дървен материал, наливно олио и нефтопродукти. Наблюдава се спад единствено при вноса на въглища.

Много добри са резултатите от започналата зърнената кампания. През пристанището са изнесени 1.302 млн. тона зърно – два пъти повече в сравнение с миналата година.

За оптимизирането на износа на този структуроопределящ товар съществен принос имат и функциониращите от миналата година складове за зърно в пристанище Варна-Запад.

Наблюдава се увеличение и при контейнеризираните товари. Общата бройка на обработените контейнери до момента е 75 000 TEU, което е 7% увеличение от миналата година.

Благодарение на увеличения товарооборот от началото на годината „Пристанище Варна" ЕАД е реализирало приходи от 31 306 хил. лв. (+16%), като е реализирана чистата печалба от 2 384 хил. лв. (+72%).

В момента в пристанището се обработват 25 кораба с различни видове товари. Само 5 от тези кораби предстои да изнесат 150 000 тона висококачествено българско зърно.

Добрите резултати позволяват реализирането в пълен мащаб на инвестиционната програма на пристанище Варна.

Извършват се ремонти на водопровода в Първи басейн на Пристанище Варна-Запад и склада за деконтейнеризация.

Полага се нова асфалтова настилка на подхода към контейнерния терминал в пристанище Варна-Запад, ремонтират се жп прелезите и главния водопровод на пристанище Варна-Запад.

Общата инвестиционна програма за ремонт на инфраструктурата и техниката за 2012 г. възлиза на 3 200 хил. Лв.

В ход е и процедура за покупка на два 60-тонни мобилни многофункционални крана, 2 челни кофачни товарачи за насипни товари тип „Фадрома" и два малки товарача, които ще бъдат предназначени за работа в трюмовете на корабите.

За реализирането на амбициозния план са предвидени общо 12 млн. лв. собствени средства на дружеството.

......................................................

1 млрд. лв необходими да се довърши „Хемус”
Около 1 милиард лева ще са необходими за доизграждането на автомагистрала „Хемус” в участъка от Ябланица до Шумен, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Това тя каза след откриването на рехабилитиран участък от пътя Плевен – Троян – Кърнаре по проект, финансиран от Световната банка и бюджета, предаде БНР.

„Магистрала „Хемус" е един от приоритетите по Оперативна програма „Транспорт", която ще финансира именно големите пътища, автомагистрали, скоростни пътища", обясни тя.

„Довършването на магистрала „Струма" и тунелът под Шипка са едни от основните проекти, които ние ще работим, за да направим всичко необходимо да получим финансиране за тях. Предвид че „Хемус" е изключително важна, вече ще започваме и работа по подготовката на този проект, за да може в началото на 2014 г. в новия програмен период реално да започнем и тръжни процедури, и избор на изпълнител, за да не губим време", каза още Павлова.

„Хемус" ще се строи като 4-лентов скоростен път, а в бъдеще може да се разшири с аварийни ленти, както е при магистралите, стана ясно неотдавна. Стойността на цялото трасе на пътя от София до Шумен е 1.2 милиарда лева.

На 26 септември 2011 г. премиерът Бойко Борисов даде началото на строителството на участъка от гара „Яна" до Околовръстния път.

Тогава той прогнозира, че строителните работи на участъка може да приключат до май 2013 г. (по план до септември с.г.).

„Които карат по този участък, да карат по-тихо, за да не пречат на пиленцата", призова премиерът.

Строежът на 8-километровата отсечка от „Хемус" край Шумен се забави, защото миналата есен археолозите се натъкнаха на селища от няколко епохи – тракийска, праисторическа и римска от II-IV век.

...............................................................

Повторно избухна пожар на жп гара Телиш
Пожарът на жп гарата Телиш се възпламени повторно в рамките само на ден заради високите температури и сухото време.

Метеорологичните условия през последните дни създадоха предпоставки за инциденти в райони на жп инфраструктурата, съобщиха от НКЖИ.

В сряда, след като екипите на НКЖИ и огнеборците потушиха първия пожар в 14:20 ч., в 16:10 ч. огънят избухва повторно. Огнището се възобновява от силния вятър в района.

По указания на служба „Пожарна и аварийна безопасност" движението на влаковете в междугарието Телиш – Червен бряг и по двата пътя е отново спряно. Веднага е изключена контактната мрежа, за да се пристъпи към гасене на пожара.

Огънят е овладян в 17:43 ч. благодарение на бързата намеса на персонала НКЖИ и служителите на пожарната.

Бързият влак по направлението Варна – София закъснява 41 минути. В 16.47 ч. е разрешено неговото заминаване.

След инцидента няма щети по железопътната инфраструктура, а движението на влаковете се осъществява по график.

НКЖИ отново апелира за повече бдителност на гражданите в районите на жп гарите и меджугарията и в случай, че забележат пожар, да алармират незабавно контролните органи.

....................................................

Изтеглят българския контингент от Кабул в началото на 2013 г.
В началото на 2013 г. ще се прибере българският военен контингент от Кабул, а до края на 2014 г. и военнослужещите от Кандахар, заяви заместник-министърът на отбраната Валентин Радев.

„В момента България има военни представители в 7 задгранични мисии. Най-голям и най-значим е контингентът ни в Афганистан – 606 души”, посочи Валентин Радев в интервю за БТА.

По думите му 116 военни са на служба в операция „Алтея" в Босна и Херцеговина, 10 в щаба на KFOR в Косово и в Грузия, в EUMM – 12 наблюдатели в грузинските градове Тбилиси, Гори и Зугдиди.

„В Сомалия имаме един офицер в щаба на зоната за операции, двама са в Нортууд, Атланта, и двама военни наблюдатели в Либерия”, посочи той.

Свои представители Българската армия има по щабовете на НАТО и на ЕС в Брюксел, като последните са само офицери и са на по-високи позиции.

Участвали сме в други 13 мисии, които вече са приключили действията си, една от които е Ирак, отбеляза заместник-министър Радев, цитиран от „Дневник”.

„Правителството осигурява с приоритет всичко, което е необходимо за мисиите зад граница. Никой от военното и цивилно ръководство на Българската армия няма забележки по отношение на изпълнението на задачите на 22-рия ни контингент в Афганистан", каза още в интервюто Радев след официалното посрещане на военнослужещите в Пловдив.

Запитан за плановете на България по отношение на Афганистан до 2014 г., Валентин Радев отговори, че първата стъпка ще бъде извършена през 2013 г., когато трябва бъдат прибрани двата медицински екипа – 10 души, които са в състава на испанската военнополева болница в Херат.

„В началото на 2013 г. ще приберем контингента ни от Кабул, а до края на 2014 г. и военнослужещите от Кандахар. Втората фаза е след 2014 г. Ние сме декларирали и засега нищо не се променя – в Афганистан остават хора, които ще помагат на местната армия. Имаме обаче готовност и като бюджет, и като сили да осигурим екипи, ако Афганистан не се справи самостоятелно”, посочи заместник-министърът.

„Доказахме, че имаме професионалисти в армията, и това се вижда от факта, че 2/3 от последния контингент имат по две и три задгранични мисии”, каза още той.

По думите му преструктурирането в Българската армия продължава и то е в сила от 1 юли.

„Хубавата новина е, че служителите от тези формирования, които закриваме, могат да кандидатстват в бригади, които са силни”, каза още Валентин Радев.

Според него всеки военнослужещ може да кандидатства за освободени места във всяко поделение по всяко време на годината и затова има целогодишен регистър в сайта на Министерство на отбраната.

„Изпълнихме изискванията и намалихме броя на военните, сега остава да се направи втората крачка – да увеличим заплатите на служителите от Българската армия. Това трябва да се случи и мисля, че ще получим разбирането от страна на Министерския съвет и го очаквам, ако не до Нова година, в началото на следващата", каза още заместник-министърът на отбраната Валентин Радев.

....................................................

Младенов: Неприемлив е натискът върху български организации в Македония
Неприемливо е системно да се оказва натиск и да се проявява нетолерантно отношение към законни български организации в Македония, заяви министърът на външните работи Николай Младенов.

„Реакциите в македонските медии след изявленията на депутати от Европейския парламент във връзка с нарушаване на човешките права на граждани на Република Македония, самоопределящи се като българи, пораждат основателни притеснения”, коментира Николай Младенов, съобщиха от Министерството на външните работи (МВнР).

„Докато целият ни регион се отърсва от комунистическото наследство, парадоксално звучат опитите да се черпят исторически аргументи от периода на Коминтерна", добавя министърът.

По думите му идеологизацията на историята не e помогнала никому и не e решила нито един значим социален или икономически проблем.

„Нашите съседи и приятели ще спечелят много, ако гледат напред и градят бъдещето на държавата си в Европа, а не се взират в миналото през призмата на овехтели идеологически конструкции", каза още Младенов.

„Неприемливо е системно да се оказва натиск и да се проявява нетолерантно отношение спрямо законно регистрирани организации в Република Македония, като Българския културен клуб – Скопие, чиято дейност е свързана със защита на човешките права, върховенството на закона и има за цел да сближи двете съседни страни”, посочи той.

„Убедени сме, че с възприемането и прилагането на демократичните ценности ще се създадат условия за икономическо благоденствие, добросъседски отношения и общо европейско бъдеще", каза още министърът на външните работи.

.........................................
Кирил Маричков-младши: Абсурдно е България и Ватикана да се карат заради мен
Кирил Маричков-младши определи като абсурдна възможността България и Ватикана да развалят отношенията си заради него.

„Абсурдна ситуация е аз да съм причината две държави да си развалят отношенията, абсурдно е, че медиите се занимават с този въпрос, който би трябвало да бъде лесно разрешен между двете правителства без никакъв шум," заяви Кирил Маричков-младши, цитиран от bTV.

39-годишният Кирил Маричков – адвокат, който говори пет езика, в т.ч. италиански, и е женен за италианска гражданка, изглежда е съвършеният вариант за представител на България във Ватикана.

Според италианската преса обаче колоритният сексуален сблъсък на млад източноевропеец и римлянин в романа на Маричков Clandestination е разстроил Католическата църква.

Италиански медии съобщиха в сряда, че Светият престол е отхвърлил кандидатурата заради некомпетентността му и съмнителната професионална квалификация.

Кирил Маричков-младши, който, както е известно, е син на вокалиста на „Щурците" Кирил Маричков, отказва да коментира повече скандала около името си.

Вече стана ясно, че вероятната причина да не бъде приет за посланик, е негов роман от преди години, в който е описана хомосексуална сцена, възмутила Светия престол.

Премиерът Бойко Борисов отрече отношенията с Ватикана да са „ледени", както писа италианската преса, и заяви, че управляващите „не са против сексуалната идентичност на хората".

Според Соломон Паси, през чийто мандат като външен министър папа Йоан Павел втори пристигна в България, въпросът за избора е към настоящия министър Николай Младенов.

„При всички случаи голямата грешка на българската дипломация е, че е издала това име на показ, преди да получи агреман за него. Така не се прави. В дипломацията основно правило е, че имената не се дискутират, докато не са съгласувани между двете страни. Това трябва с още по-голяма сила да важи в отношенията между България и Ватикана, защото те са изключително специални. Особено след атентата срещу папата през 1981 г.," каза още Соломон Паси.

И според него няма напрежение между Ватикана и България, но сега „ние олекваме".

Владимир Градев - одобрен за посланик във Ватикана през 2001 г., пък коментира скандала така:

„Светият престол е една от първите дипломатически мисии в света, създадени през XV век тъкмо във Ватикана. Следователно посланикът във Ватикана трябва да стои достойно. България няма свой дипломатически представител от доста месеци, но е ясно и с публичния шум, който се вдига около това отсъствие, че колкото по-дълго продължава това, толкова повече ще се говори за България, и то не в позитивен план. А ако искаме да имаме такъв представител, час по-скоро трябва да бъде изпратен посланик".

............................................................

Германски политолог: В България все още има тъмни сили
В България все още има тъмни сили, липсва доверие, че границите са толкова сигурни, колкото се очаква да са, заяви германският политолог Хайнц Брам в коментар на позицията на вътрешния министър Ханс-Петер Фридрих.

Въпреки постигнатия от България напредък в сряда той посочи, че не вижда възможност страната да се присъедини към Шенген - развитието в нея за съжаление не било напреднало достатъчно.

В опит за тълкувание на тези думи Хайнц Брам споделя убеждението си, че времето на щедростта на ЕС е приключило - като резултат от икономическата и банковата криза, и също и политическата обърканост в Общността.

Според Хайнц Брам Европейският съюз не иска нови грижи и залага на сигурно.

„В миналото остана времето, в което ЕС проявяваше голяма щедрост към източноевропейците. Същото важи и за стремежа за максимално разширяване на ЕС, вкл. с Турция," коментира още политологът.

Хайнц Брам подчерта, че България изглежда стабилна в морето от проблеми в Гърция, Румъния и страните от бивша Югославия, но все така й отказват достъпа в Шенген.

Извършваният от ЕС мониторинг на България в никакъв случай не е без значение, категоричен е политологът.

Все още ситуацията в правната сфера не е такава, каквато трябва да бъде. Но кризата и ситуацията в Гърция, Румъния и като цяло в страните от бивша Югославия са причината и спрямо България да се проявява много голяма строгост, смята Хайнц Брам.

Същевременно той подчертава, че България представлява едно голямо изключение и се смята за остров на стабилността в региона.

„Сега отношението към нещата е много по-педантично. Има стремеж към това, да се сведат до минимум всички потенциални бъдещи проблеми," казва германският политолог.

Според него обаче България може да разчита на Европейския парламент: евродепутатите ще продължат да искат възможно най-скоро България да влезе в Шенген.

Оценката на Хайнц Брам за България е, че състоянието на съдебната система още не е оптимално - не е ясно какво точно се разиграва там.

В България все още има тъмни сили, правораздаването е бавно, липсва доверие, че границите са толкова сигурни, колкото се очаква да са. Знае се, че в България все още има подземни канали, че някои са натрупали неимоверни богатства. И сега изведнъж възникват опасенията, че с присъединяването си към Шенгенската зона България ще се превърне във врата, през която ще навлязат тъмните сили," обобщава Хайнц Брам.