Новините от 10 септември 2012 г.


Експерт: Хероинът от „Златния полумесец" минава през България
Балканите са най-подходящото място за наркотрафик поради огромната корупция в тези страни, заяви сръбският полицейски анализатор Марко Ницович.

По думите му наркотиците от „Златния полумесец" – Афганистан, Пакистан и Иран на Балканите пристига основно през Турция и България.

Положението допълнително се усложнява от лошата професионална подготовка на митническите инспектори и полицейски служители като се имат предвид все по-сложните схеми за наркотрафик, уточни той.

По повод твърдението на изпълнителния директор на канцеларията на ООН за борба с престъпността и наркотрафика Юрий Федотов, че през Балканите минават около 80 на сто от хероина и наркотиците произведени в Афганистан Ницович съобщи, че основният проблем е във факта, че дрогата се складира в Косово, Македония и Албания.

„Наркотрафикантите разполагат с огромен финансов ресурс, който им позволява да подкупват полицаи... на практика това е идеалният регион за наркотрафикантите. За изкореняването на корупцията, основният проблем за Югоизточна Европа, е необходимо време", каза още той пред черногорската агенция Мина, предаде БГНЕС.

Ницович съобщи още, че в региона наркотиците идват от „Златния полумесец", в който влизат Афганистан, Пакистан и Иран. На Балканите те пристигат основно през Турция и България.

Освен хероина от Средна Азия на Балканите пристига и кокаин от Южна Америка, през пристанищата в Албания, Черна гора, Хърватия и Словения.

„Освен хероина, през страните от бивша Югославия вече минават и пътищата на кокаина от Латинска Америка. На практика тук те се кръстосват, след което потеглят за пазарите в Западна Европа, САЩ и Канада", каза още Ницович.

Според него на Балканите остават около 15% от наркотиците и в региона има поне 400 000 наркозависими.

„Ако към страните от бивша Югославия се добавят и тези от Гърция и Албания тогава цифрата стига 700 000 души и това е пазар, който трябва да се снабдява", подчерта Ноцович.

Той твърди, че в Черна гора най-много се използва висококачествена марихуана от Албания – „албанка", след това кокаин, синтетични наркотици и евтина дрога за начинаещите младежи.

„Един грам кокаин струва около 50 евро, а една доза метамфетамин или екстази 3-4 евро", каза Ночович и поясни, че бедните държави са наводнени от синтетична дрога, която много бързо унищожава нервната система и здравето на младите хора.

„И това е най-големият проблем за бедните държави", каза в заключение полицейският анализатор Марко Ницович.

............................................


Разбилият се в събота малък самолет на летището в Шумен не е имал летателен план, което означава че е нямал право да излети, обясни Петър Гетов, инспектор в ГД „Гражданска въздухоплавателна администрация" (ГД „ГВА").

Петър Гетов и инспектор Стефан Петров от специализираното звено за разследване на авиационни събития към Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) в неделя започнаха с екипите си разследване на мястото на инцидента, предаде БГНЕС.

„Ще вземем двигателя, проби от горивото, маслата, цялата налична документация и до месец ще излезем с два отделни предварителни доклада. Засега това, което можем да кажем е, че е констатирано едно сериозно нарушение – липса на летателен план ", коментира Гетов.

Той обясни, че без въпросния документ не може да излети никой самолет на територията на страната.

Той трябвало да бъде заявен от пилота или собственика на самолета и да бъде издаден от ГД „ГВА"– София.

Заявката за летателния план е можело да бъде пусната и по факс, но това не е направено.

Към момента разследващите екипи от МТИТС нямат и никакви документи, удостоверяващи дали човекът, разбил самолета е бил правоспособен летец, чия собственост е машината, минавала ли е технически прегледи.

„Към момента не можем да кажем нищо друго конкретно. При такива случаи се съставят няколко хипотези, като в процеса на работата ни те една по една отпадат, докато се стигне до реалната причина за инцидента", добави Гетов.

В събота към 10:00 часа самолет падна след излитане на шуменското летище от височина на около 10 м с четирима пътници, като първоначалната информация за инцидента е възникнала в двигателя авария.

От удара най-сериозно пострада 42-годишният пилот на машината Б.И. от Варна. Той бе приет същия ден в болницата с фрактура на черепа, счупена лява ключица и десен глезен, а по-късно му е направена операция, при която е бил отстранен хематом от мозъка.

Б.И. е поставен от лекарския екип в състояние на изкуствена кома, заради тежкото следоперативно състояние и в момента е под наблюдение, каза изпълнителният директор на болницата в Шумен д-р Юлия Димитрова.

........................................
Най-старата банка в Италия и в света устоя векове на войните, на фашизма и на други катаклизми, но днес е в затруднено положение заради финансовата криза в еврозоната, коментира в. „Дейли телеграф".

Банката „Монте дей Паски ди Сиена” в град Сиена е основана през 1472 г., когато Америка все още не е била открита, припомня бТВ.

През вековете банката укрепва позициите си и през 20 век става третата по важност в Италия.

Институцията редовно влага пари в социални, културни и спортни дейности, от реставрацията на ренесансови сгради до спонсориране на футболни клубове.

Когато просперираше, банката годишно отделяше по 150 милиона евро за модернизиране на Сиена. В по-добрите години сумата достигаше дори 200 милиона евро.

Тези пари се влагаха в инфраструктурата или в модерни предприятия като биостопанствата. Банката спонсорираше и годишните надбягвани с коне в Сиена.

Сега кранчето на финансирането пресъхна и преди броени дни най-старата банка в света обяви загуби за първата половина на тази година от 1.6 милиарда евро.

През юни институцията стана първата банка в Италия, която поиска правителствен заем от 2 милиарда евро, за да плати стари дългове.

„Монте дей Паски ди Сиена” притежава италиански дългови облигации на стойност 25 млрд. евро и според специалистите това е една от основните причини за затрудненото й положение.

Ръководството на банката вече беше обвинено в лошо управление главно заради придобиването през 2007 г. на „Банко Антонвенета” от испанската банка „Сантандер” срещу 9 млрд. евро.

.............................................
Президентът на Русия Владимир Путин разкритикува откритата официална процедура на Европейския съюз за разследване срещу руския газов гигант „Газпром” по подозрение в злоупотреба с монополна позиция.

Еврокомисията, която бди за спазването на конкуренцията в Европа, подозира по-конкретно „Газпром”, че пречи на разнообразяването на газовите доставки в страните от Централна и Източна Европа и налага на своите клиенти необосновани цени на природния газ, като ги обвързва с цените на петрола.

Ние смятаме, че подходът на Брюксел по отношение на „Газпром” е неконструктивен, заяви руският държавен глава на пресконференция във Владивосток, където участва в срещата на върха на Азиатско-Тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС), предаде Интерфакс, цитирана от БГНЕС.

„Разследването е свързано с тежкото положение в редица страни от Евросъюза. То е предизвикано от няколко обстоятелства и преди всичко от тежката икономическа ситуация в еврозоната. Става дума преди всичко за страните от Източна Европа. Както аз виждам нещата – макар да не съм информиран в подробности за ставащите събития – проблемът е, че всички тези страни бяха приети в Евросъюза и ЕС пое задължението да субсидира тяхната икономика" – посочи Путин.

..............................................
ЧЕЗ планира да инвестира през септември два милиона лева за развитие, реконструкция и модернизация на електроразпределителната мрежа и енергийните съоръжения в Западна България, съобщиха от пресцентъра на компанията.

Най-много средства ще бъдат вложени в електроразпределителния район на Северозападна България – 840 000 лева.

За мрежата в столицата са предвидени 420 000 лева, а за района на Югозападна България – 727 000 лева.

ЧЕЗ е един от най-големите инвеститори в енергетиката на страната, се отбелязва в съобщението.

От стъпването си на българския пазар в края на 2004 г. до момента компанията е инвестирала над 550 млн. лв. в рехабилитация, модернизиране и развитие на електроенергийната инфраструктура на Западна България, а за първите седем месеца на 2012 г. – 62 млн. лева.

В България ЧЕЗ поддържа електроразпределителна мрежа с дължина над 60 000 км и предоставя електрозахранване на повече от два милиона клиенти, посочват още от компанията.

................................................
Очаква се в неделя, 9  септември, да бъде засилен трафикът на ГКПП Кулата – Промахон, съобщиха от пресцентъра на МВР.

По този повод между българските и гръцките гранични власти е проведена среща, на която е взето решение за създаване на организация за оптимален пропускателен режим на работа.

Влизащите в България моторни превозни средства ще бъдат обслужвани на четири трасета.

От българска страна са осигурени допълнителни гранични наряди, които да подпомагат дейността на пункта.

Гранична полиция припомня, че гражданите, пътуващи от Гърция, могат да използват и маршрут Драма – ГКПП Илинден – Гоце Делчев.

.................................................
Министърът на културата Вежди Рашидов със сигурност ще бъде трети, ако сред министрите на ГЕРБ се проведе конкурс „Поразяващата уста", заяви медийният експерт Иво Инджов.

Пред БГНЕС той коментира, че на първо място в „конкурса” би се класирал лидерът и министър-председател Бойко Борисов, който в областта на публичната комуникация отдавна се утвърди в нещо като „българския Берлускони”.

„Г-н Рашидов трудно може да се пребори и за второто място с вече бившия министър без портфейл Божидар Димитров, който иска да превърне родния си Созопол в „българския Йерусалим". Но със сигурност има запазено място на почетната стълбица на махленското и лишеното от стил политическо бръщолевене. Неадекватното му говорене роди не една и две безсмислици като „българския Лувър", например”, подчертава Инджов.

Според анализатора последната „изцепка" на Вежди Рашидов обаче не е изцепка, а направо диагноза.

„При откриването на ремонтирания Държавен сатиричен театър той изрича буквално следните думи за премиера Борисов: „Аз трябва просто да му казвам: „Да, слушам!", ако мога да върша работа и за това съм се цанил, той е мой работодател, въпреки че някои хора си уредиха живота, докато му се подмазваха", припомня Инджов.

„Днес (неделя – бел. р.) в изявление, изпратено от пресцентъра на Министерството на културата, г-н Рашидов отрича той да е казал точно тези думи, били извадени от контекста на неговото емоционално изказване. Но, доколкото съм запознат, в това чиновническо прессъобщение не се отрича достоверността на казаното”, отчита експертът.

Според Иво Инджов всъщност министърът на културата е казал на глас това, което е публична тайна за цяла България – че близки до управляващите културтрегери, бизнесмени и групировки направиха кариера и увеличиха богатството си.

„Че ГЕРБ дели бизнеса на „наш" и „ваш", че толерира необразованите „калинки" в държавната администрация, вместо да даде шанс на кадърните специалисти. Проблемът на г-н Рашидов е, че не си е дал сметка за политическата буря, която ще завихрят думите му”, подчертава експертът.

„Иване, кажи си, хората ще те разберат" – призова навремето премиера Костов синият президент Петър Стоянов от висотата на своя пост в разгара на скандалите за корупция в правителството на ОДС. Тогава призивът на Стоянов, продиктуван не само от неговия безспорен морален авторитет, но и от обикновен политически реализъм, потъна като глас в пустиня”, припомня Инджов.

„Сега г-н Рашидов говори за уредилите си покрай Борисов живота, т.е. за непукизма и приятелските мрежи, толерирани от ГЕРБ, без политически калкулации, по махленски, сякаш се намира в кварталната кръчма. В нея открай време българинът критикува и псува политиците, вдъхновен от „ракийката и салатката", казва още медийният специалист.

„Но министърът на културата не може да си позволи подобно поведение. Публичните сцени и журналистическите микрофони не са кръчми, преди да се говори, трябва да се мисли. Ако има политическа доблест и човешко достойнство, след като е казал „А", той трябва да каже и „Б". И да отстоява позицията си, дори да подаде оставка, преди да му я поискат. Но как да отстояват позицията си хора, за които най-голямата смелост в държавните дела е да казват „Да, слушам!", запитва риторични в заключение Иво Инджов.

.................................................
Лидерът на БСП Сергей Станишев заяви, че социалистите трябва да спрат ГЕРБ, заради България и българите.

„Днес най-страшното от всичко е бедността”, каза Станишев на събора на левицата в местността Копривките, предаде Дарик радио.

Председателят на социалистите напомни, че ГЕРБ „гарантираха 700 000 безработни и обезкуражени българи, непосилни сметки за ток, парно и лекарства”.

По думите му днес страната се управлява чрез натиск, монополизъм и олигархични кръгове.

„Сега започнаха и с предизборно залъгване и изсипване на обещания за по-високи доходи”, отбеляза Станишев и напомни обещанията на Цветан Цветанов за чудеса.

Червеният лидер предупреди, че битката няма да е лека, защото срещу БСП ще се излеят лъжи и черна пропаганда, ще се подготвя  купуване и фалшифициране на вота.

„Ние обаче няма да мълчим, няма да се уплашим”, категоричен беше Сергей Станишев.

По време на събора той открои и основните послания на БСП към хората.

„Целта е икономиката да се развива, за да се откриват работни места, а хората да имат добри доходи, за да отглеждат спокойно децата си, да лекуват близките си, а възрастните да живеят достойно”, посочи Станишев.

В словото си той се върна към събитията от 9 септември 1944 г., като нарече дата историческа, защото с нея България престава да бъде сателит на фашистка Германия.

„Благодарение на антифашистите, партизаните, ятаците и войниците, които участват във военните действия от септември 1944-а до май 1945-а, беше запазена честта и териториалната цялост на страната ни”, поясни Станишев.

Той припомни постиженията на държавата след това – индустриализацията, модернизирането на селското стопанство, безплатното здравеопазване и образование, гарантираната социална защита на българските граждани.

По думите му преходът след 1989-та година, с порочната си реализация, разруши тези неща.

....................................................

Граждани се поклониха пред жертвите на комунизма
Със заклеймяване на комунизма започна поклонението пред жертвите на въпросния режим, пред параклиса в градинката на Националния дворец на културата.

Мястото е избрано заради непосредствената му близост до черната стена, на която са изписани имената на над 8000 българи, загинали в следствие на комунистическия режим.

На проявата се събраха над 100 души, организирани от Съюза на репресираните от комунистическия терор в България, предаде Дарик радио.

„Ние всяка минута прославяме тези мъченици. Но не затова сме се събрали тук. Събрали сме се по-скоро да прокълнем и да заклеймим това зло, наречено комунизъм", с тези думи Неврокопският митрополит Гервасий откри църковната служба, с която бе дадено началото на поклонението пред жертвите на комунизма.

Той допълни, че комунизмът и партията, която го е прилагала, били обявени със закон за „престъпни" от българския парламент, но този закон не се изпълнявал.

По думите на председателя на Съюза на репресираните в България доцент д-р Драго Михалев датата 9 септември е спряла естественото демократично развитие на България.

„Днешният ден е тъжен ден, който обръща историята на България. Избити са няколко правителства, които са се опитвали, виждайки хода на войната, да не тласнат България в лапите на болшевизма. Ако ние не си извадим извод от тези събития, то ние сме обречени да се връщаме назад", посочи той.

Според Михалев, ако през 1885 г. в България е имало комунисти, Съединението на България, годишнина от което страната чества преди дни, е нямало да бъде факт.

Повечето от присъстващите бяха категорични, че са избрали да се включат в поклонението, тъй като по един или друг начин се чувстват лично засегнати от комунистическия режим.

„Всяка година на 9 септември идвам. Това е единственото място, на което мога да запаля свещ за баща ми. Аз не знам къде му е гробът и докато съм жив ще идвам тук", посочи един от участниците в поклонението.

„Аз искам да почета паметта на всички, които са загинали от комунистическия терор. И понеже бях 17-годишен, когато ме арестуваха в Търговище, видях как с жарава сипват по корема на арестуваните и си казвах, че Инквизицията вече е минала 400 години преди тази дата. 400 години след Инквизицията ние я надминахме", споделя друг от присъстващите.

От съюза обявиха, че започват събирането на средства за допълване на стената с имената и на други комунистически жертви.

..................................................
От 10 септември над 300 000 българи ще могат от да получат безплатна храна, която ще бъде раздавана от Българския червен кръст (БЧК).

Продуктите, които БЧК ще раздаде на над 300 000 бедни хора, са закупени с пари от Европейския съюз.

Помощта идва по програмата „Благотворителност" на Евросъюза. Заради кризата средствата за бедни са увеличени значително.

За България сумата скача пет пъти – от 8 млн. на 40 милиона лева, предаде бТВ.

Пакетите с хранителни продукти ще бъдат раздавани от Българският червен кръст, а доброволческите пунктове ще са разположени на възлови точки в цялата страна.

По данни на Министерството на земеделието и храните, в социалните пакети ще има храни от първа необходимост, като брашно, бисквити, макарони, ориз, спагети.

След 24-ти октомври ще има втора вълна на кампанията.

Стартът на настоящата кампания започва от Бургас. До седмица – две тя ще обхване цялата страна.

В София пунктовете за раздаване на безплатните храни ще заработят от 13-ти септември, уточниха от Министерството на земеделието.

Първите четири камиона с над 150 тона храни от запасите на Евросъюза вече пристигнаха в Бургас.

Над 12 000 социално слаби ще имат достъп до безплатните пакети, които ще бъдат раздадени на два пъти.

Продуктите са в срок на годност до 2013 – 2014 г., обясниха от Българския червен кръст. Определени са след анкета с потребители.

Кампанията се провежда в България за трета поредна година.

Отпусканата помощ ще бъде еднократна, но количествата в пакетите за някои от продуктите ще са по-големи.

............................................................

Голям пожар в Албания премина и в Македония
Пожарът, който вече няколко дни е активен и обхвана голяма повърхност в планината Кърчин в Албания, се разпростира и на територията на Македония, в землището на село Банище край Дебър.

Според албанските противопожарни служби огънят е обхванал стърнища и суха трева, но има опасност да се разпространи и върху обширни горски площи в района, предаде бТВ.

В борбата за предотвратяване на по-нататъшното разгъване на пламъците се включиха няколко екипи от пожарникари и десетки служители на горските стопанства в засегнатия регион.

Ситуацията се следи от всички компетентни служби и институции, увериха и властите в Македония.

През последния месец големи горски пожари обхванаха почти всички държави на Балканите и причиниха сериозни щети.

............................................
Пожарът между Гурково и Николаево в област Стара Загора спря движението по Подбалканския път.

От МВР информираха, че пламъците са обхванали сухи треви, които стигат до пътя.

На място са били мобилизирани противопожарни екипи, които са успели да локализират огъня.

Според областния управител на Стара Загора Недялко Недялков движението и в двете посоки е било преустановено за няколко часа поради задимяване, предаде бТВ.

Недялков увери, че няма опасност за бензиностанцията, която се намира в района.

„Бензиностанцията е много далече. Тя е от другата страна на главния път Казанлък – Сливен и няма опасност за нея. В момента там има три екипа, пожарът е локализран и се овладява”, допълни областният управител.

....................................................
Премиерът на Белгия Елио ди Рупо поднесе извинения от името на държавата за депортирането на 25 835 евреи през Втората световна война.

Официалното извинение бе изказано на церемония по повод 70 години от депортирането на евреите от казармата „Досен", съобщи медийната група Ер Те Ел, цитирана от бТВ.

Ди Рупо заяви, че от името на правителството иска да изрази „съжаление и срам от това съучастие".

Депортираните от Белгия евреи и цигани са били изпращани в периода 1942-1944 г. направо към пещите на концентрационния лагер „Аушвиц". Едва 1200 от тях са оцелели.

На церемония в неделя, на която присъства и белгийският престолонаследник принц Филип, множество потомци на депортираните бяха поставили на реверите си жълти еврейски звезди в знак на почит към жертвите на нацистите.

.........................................
Иракският вицепрезидент сунит Тарик ал Хашеми, който избяга от страната, бе осъден задочно на смърт чрез обесване.

Иракският съд реши, че той е виновен по участие в терористична дейност и по-специално организиране на наказателни отряди за нападения срещу сътрудници на силите за сигурност и срещу шиитски поклонници, предаде бТВ.

Хашеми е лидер на Ислямската партия, която влиза в състава на блока „Ал Иракия" на бившия иракски премиер Аяд Алауи.

През декември бе издадена заповед за арест на Хамеши. Веднага след това вицепрезидентът, който отхвърля всички обвинения, замина за Иракски Кюрдистан, където прекара доста време.

През април пристигна в Доха. Багдад поиска от Катар да му предаде беглеца, но катарските власти отказаха. Сега Хашеми се намира в Турция, която отказва да го екстрадира.

Случаят предизвика политическа криза, тъй като властта в Ирак е поделена между сунити, шиити и кюрди.

Хашеми, един от най-високопоставените иракски сунитски политици, обвини премиера Нури ал Малики, който е шиит, че е започнал лов на вещици срещу сунитските си опоненти, но правителството заяви, че въпросът е чисто съдебен.

Според иракските закони процесът срещу Хашеми, осъден задочно, може да бъде подновен, ако той се върне в страната и застане пред съда.

Смъртна присъда в неделя получи и личният секретар на Хашеми.

.......................................
Танев: Бербатов е добър футболист, но с лоши човешки качества
Агентът и бивш футболист Лъчезар Танев заяви, че уважава българския нападател Димитър Бербатов професионално, но има забележки към човешките му качества.

„Възпитанието и професионализма ме накараха да пусна декларация с извинение към „Фиорентина” за проваления трансфер на Бербатов, въпреки че аз нямам вина. Поне аз бях задължен, когато виновниците не намират сили, да кажа две думи на фамилията, която притежава клуба, за да не остане това огорчение към българите в този трансфер. Да дам една малка червена лампичка на Димитър и неговия агент”, разказа футболният мениджър в интервю за бТВ.

„Аз нямам абсолютно никакви финансови претенции, както се опитаха да кажат тези двамата (Бербатов и Данчев – бел. р.). 17 години се оправям доста добре в моя бизнес и не съм зависим от трансфера на Бербатов. Да, той е световен футболист, изключително талантлив, който е много уважаван. За мен е важно да участвам в такъв трансфер, но не решаващо. Остава единствено разочарованието, че те, с неговия агент, взеха решение в един много неподходящ момент, в момент, когато всички очакваха, че той е футболист на „Фиорентина” и вече пътува за Флоренция”, каза още Лъчо Танев.

„Остава едно такова горчиво усещане, тъй като дори не се сетиха да ми звъннат един телефон, за да ми се извинят. На всички се случва, но тъжното е, че не проумяват и не си дават сметка, че са се държали непочтено”, посочи той.

„Не съм обиден. Какво ли не съм видял във футбола, но не го очаквах от Емил Данчев, който е сериозен човек и си разбира от професията. Сигурно е имал своите трудности около решението на Димитър”, каза Танев.

Той добави, че Бербатов е бил наистина важен в цялата схема на „Фиорентина” и е щял да отиде на едно хубаво място.

„Не, защото аз съм в трансфера. Прави се нов отбор, който разчита на хубав и техничен футбол и закупиха няколко футболисти в тази насока като Борха Валеро и Акуилани. Той беше нужният футболист, звездата или както от клуба казаха черешката на тортата”, посочи агентът.

„Не се случи, хубаво, продължавам да ги уважавам професионално, но имам своите забележки относно човешките им качества”, каза още той.

„Аз не съм помагал за трансфера на Бербатов. Това е бизнес. Митко си е изградил име и той и агентът му нямат нужда от помощ. В тази ситуация просто аз имам контакти в този клуб и затова бяхме близо до трансфер.  Аз не съм обиден, но съм разочарован от техните действия и някои човешки качества като коректност, дадена дума и т.н.”, подчерта Танев.

„Когато всичко стана ясно аз бях на летището в Барселона и се обадих на Емил Данчев. Тогава той ми каза, че има проблем, че играчът не е убеден, че трябва да пътува. Аз му казах, че това е скандално и не може по средата на пътя да се взима такова решение. Най-малкото е неуважително към хората, които ги чакат там”, разказа той.

„Уважавам решението на Димитър, Лондон е прекрасен град, но това решение имаше време да го вземе доста преди това. Не критикувам решението, което взе, критикувам начина, по който се взе. Начинът, по който го взеха е непрофесионално. Със сигурност то има своите положителни страни и дано да е правилно, откровено му пожелавам успех”, добави футболният мениджър.

„Няма да го намразя него или неговия агент. Той обаче е име и авторитет, добил е световна слава и трябва да внимава за действията си, за начина си на поведение, за нещата, които говори. Много трудно се гради кариера и име и много лесно може да се разруши. Играчите на толкова високо ниво трябва да отговарят и интелектуално на това ниво", каза Лъчезар Танев.

..............................................
Стартът на 62-та Международна колоездачна обиколка на България беше даден в неделя сутринта.

В 8 етапа участниците в обиколката ще изминат 1034 километра по републиканските пътища, предаде бТВ.

Стартът беше даден пред сградата на Националната художествена галерия в столицата.

„Пътна полиция” предприема мерки по организацията на движението.

За да се предотвратят евентуални злополуки, движението на автомобили по маршрута на обиколката ще се спира непосредствено преди преминаване на колоната колоездачи, а в участъците в планинските проходи, с наклони, остри завои и по-сложен терен, движението ще се спира предварително и ще се възстановява след преминаване на цялата колона.

Полицейски автомобили отпред и в края на колоната ще съпровождат участниците в надпреварата.

Колоездачите, които по време на състезанието се движат и на малки групи, ще бъдат съпровождани от полицейски мотоциклети.

От КАТ забраняват на шофьорите да изпреварват колоната, а тези, които идват в обратна посока, трябва да спрат и да изчакат преминаването на колоездачите.

.........................................
Билетите за световната квалификация между България и Армения бяха пуснати в продажба на всички каси на Националния стадион „Васил Левски" в неделя от 12:00 часа.

Досега пропуските бяха налични само онлайн чрез сайта на Българския футболен съюз и мрежата на Eventim.bg, предаде „Дневник”. Двубоят е във вторник от 21:00 часа.

Зрителите ще могат да гледат на живо втория двубой на футболните национали от квалификациите за световното в Бразилия през 2014 г. срещу 10 лева за място в секторите Б и Г.

Билетите за сектор В са на цена 20 лева, а тези за централната трибуна А – по 30 лв. Пропуските за ВИП ложите на националния стадион са на стойност 60 лв.

В неделя и понеделник касите на „Васил Левски" ще бъдат отворени от 12:00 до 20:00 часа, а във вторник до 21.00 ч.

България започна квалификациите с 2:2 срещу европейския вицешампион Италия в София.

Възпитаниците на Любослав Пенев доминираха в по-голямата част от мача и показаха огромно желание за игра.

Двубоят беше наблюдаван на живо от над 15 000 души, а президентът на БФС Борислав Михайлов сподели очакванията си силното представяне на тима да върне публиката на стадиона.

................................................
Посегателствата и кражбите на ценни предмети от православните храмове в България намаляват, съобщиха от Главна дирекция „Национална полиция", сектор „Културно-исторически ценности"

За миналата 2011 г. регистрираните престъпления са само 26, докато през 90-те и първите пет години от новия век са били по 150 на година, посочват още от дирекцията, цитирана от БТА.

От посегателствата през 2011 г. са изчезнали 30 богослужебни предмета и около 80 икони.

За първото шестмесечие на тази година има регистрирани 11 престъпления, като в тях са заявени като унищожени или откраднати 37 предмета, повечето от които икони.

Експертите допълват, че около една трета от кражбите се извършват от малцинствата, които разчитат предметите да бъдат от сребро, позлата, месинг, бронз, за да ги предадат в пунктовете за вторични суровини.

Две трети от престъпленията са с цел кражба на културни ценности – икони, ценни книги, и идеята е да бъдат препродадени чрез антиквариати или в съседни страни.

Една сериозна част от откраднатите ценности се прави опит да бъде изнесена извън граница, като най-големите пазари са в Гърция, Италия и Македония, уточниха от полицията.

По думите на експертите успеваемостта за разкриването на кражбите е около 30 процента, като най-голямо затруднение разследващите срещат при точното описание на липсващите предмети.

Затова специалистите предлагат да бъде създаден регистър на ценностите, който освен да изброи наличното, ще помогне за по-лесното им и бързо разпознаване.

Спадът на кражбите в църквите от сектора коментираха едновременно като положителна, но и тъжна тенденция.

Това е факт благодарение на предприетите превантивни мерки срещу посегателствата, но и защото храмовете вече не притежават толкова ценни предмети и няма какво да привлича за набези, отбелязаха експертите.

Обект на нападение преди време стана и намиращият се край София Дивотински манастир „Св. Троица", от който са изчезнали ценни предмети и икони.

Макар да е жертва на набези, църквата в манастира все още съхранява прекрасни изображения, а за поддръжката й се грижат млади монаси.

..............................................
Бившият на певицата Шакира иска от нея обезщетение за 45 млн. долара след тяхната раздяла.

Синът на бившия аржентински президент Антонио де ла Руя ходеше с колумбийската поп дива цели десет години.

Той мотивира своите претенции с това, че заради бившата си изгора трябвало да зареже кариерата си на юрист и да стане неин представител.

Освен това след раздялата им преди две години, се провалили няколко договора, които можели да донесат над 200 млн. долара.

Шакира в момента ходи със защитника на Барселона Жерар Пике и очаква от него дете.

Изпълнителката е носителка на много престижни награди, включително „Грами", и има собствена звезда на Алеята на славата в Холивуд.

............................................
„Министърът на културата Вежди Рашидов със сигурност ще бъде трети, ако сред министрите на ГЕРБ се проведе конкурс „Поразяващата уста".

„Г-н Рашидов трудно може да се пребори и за второто място с вече бившия министър без портфейл Божидар Димитров, който иска да превърне родния си Созопол в „българския Йерусалим". Но със сигурност има запазено място на почетната стълбица на махленското и лишеното от стил политическо бръщолевене. Неадекватното му говорене роди не една и две безсмислици като „българския Лувър" например.”

„Сега г-н Рашидов говори за уредилите си покрай Борисов живота, т.е. за непукизма и приятелските мрежи, толерирани от ГЕРБ, без политически калкулации, по махленски, сякаш се намира в кварталната кръчма. В нея открай време българинът критикува и псува политиците, вдъхновен от „ракийката и салатката."

„Но министърът на културата не може да си позволи подобно поведение. Публичните сцени и журналистическите микрофони не са кръчми, преди да се говори, трябва да се мисли."

Медийният експерт Иво Инджов осъди публичното поведение на министъра на културата Вежди Рашидов и науместните му изказвания.

 

http://novinite.bg