Постинги от Фейсбук и форумът на в. "Дневник"

 

Nentscho Novakov Всяка една що-годе уважаваща себе си държава търси и намира няколко силни стратегически карти и според възможностите си ги играе на масата на международния покер, наричащ се външна политика.

Нашата страна сигурно също има няколко добри карти. Не мога да си обясня тази липса на желание за самостоятелност, за вземане на важни държавни решения в полза на нашия народ. За пример могат да ни послужат други малки страни и народи -- Гърция, Чехия, Унгария, Португалия. Изглежда нашите "държавни" ръководители или нямат никакъв международен опит или са толкова комплексирани, че на международни срещи не могат да си кажат дори името, камо ли да се опънат дори по най-безобиден начин на ЕК, на г-жа Меркел и др. Виждаме раболепничене, превит до прав ъгъл гръб, обиден yes-манталитет, слугинско поведение, комсомолска преданост...Имам чувството, че тези, които трябва да поведат страната ни към държавен просперитет, са назначени от Вашингтон и служат преди всичко на техните интереси -- най-вече президента и премиера. Да не говорим пред кого са отговорни и на кого дължат равносметка.
--------------------------------------------------------------------
хари радков Всички съседи зависеха от наща енергетика. И беше последната екстра до момента. България е мъртва, надеждата е смърта да е клинична и да се случи чудо.
---------------------------------------------------------------------------

Rumen Radkov - В България има достатъчно, за цялата, Ни енергийна система - ...и Газ и Нефт...Но бизнеса + по голямата част от "действащите" политици - денонощно "умуват", как да присвоят облагите - (от енерго- ресурсите) и да заобиколят Държавата и Народния интерес...( тоест печалбата от това - добива на нефт, газ и др. енерго-източници, да потънат в частни банкови сметки - без данък или с минимален такъв...За ЗАБАВЯНЕТО на тази енергийна, Независимост са виновни "Нашите" псевдо - Демократи..Зад тях "стоят" най-вече Руските енергийни интереси, РЪКОВОДЕНИ от "Тайни", за обществото, Ни - "Организации" с огромен финансов ресурс, източващи БЮДЖЕТИТЕ на Държави и между "Правителствени" съюзи... !.. ) ...Олигархичното робство, действа с пълна сила, на всички "нива" и "посоки" в бедна България !!!!!

-----------------------------------------------------------------------------
Mladen Aladjov Това което става в Будапеща е напълно адекватно действие на държавите които са се събрали там. Българските политици вече са доказали че не са способни на нормални и рационални действия и на тях не може да се разчита в никаква степен, според мен не е и редно да ги канят.
-------------------------------------------------------------------------------
Tanya Delcheva СЪЩОТО КАТО ПРЕДИ ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА!!! НЯМАМЕ АРМИЯ КАТО СЛЕД ПЪРВАТА СВЕТОВНА ВОЙНА!!! НАКАЗАНИ СМЕ И СМЕ РОБИ!!!
---------------------------------------------------------------------------
Bojidar Mihaylov Тази т.нар. схема е нероден Петко, две държави от ЕС, едната изсмукали милиарди от европейците, които не иска да връща, а другата доведена до просешка тояга от лидера си. Другите са такива, които едва ли скоро ще видят Европейски съюз въпреки, че неистово се стремят към него. Много се радвам, че България не е сред тези лузъри.
---------------------------------------------------------------------------
Nick Nenov Scoro kitaytzite 6te postroyat scorostna jeleznitza Solun-Belgrad-Budape6ta i s tova 6te budem izolirani i s jeleznitzata
--------------------------------------------------------------------------
Ivan Kolev България попада в онова положение в което се е намирала в Балканската война.Отново сама,в изолация."Почитай, уважавай съседа си, ти винаги ще живееш до него ,ще разчиташ на него в трудни времена"-- една стара мъдрост..Роднините след това.Жалко за народа на България.Ще страдаме още дълго, заради нашите тъпоглави управници.
---------------------------------------------------------------------------------------------

нина петкова И с какво не сме уважили и почели съседите си?А те как ни уважават или трябва на всички да бъдем в краката.Е аз не искам детето ми да живее в държава,която се навежда на всички.
--------------------------------------------------------------------------------------------

Ivan Kolev E нека бъде една колония на АМЕРИКА.Да храним и издържаме американската армия ,да воюваме за интересите на Америка.Да ни ползват като африканска колония и да ни вземат природните ресурси.Няма да сe навеждате ,но ще целуватe американските дупита.
---------------------------------------------------------------------------------------------

нина петкова Стига с тази американска колония.Америка е далече.Тук сме в България.А Русия е прекрасна страна,но путин да се....
--------------------------------------------------------------------------------------------------

Ivan Kolev Никак не е далече, а е вече в България госпожо.В България.България е съюзник на Америка.И когато станe белята.Да не се чудите защо падат руските ракети в България.От Русия до тук са 4 минути.Няма да можете да си убуете и прашките.Така сега тръбят че през 1943 англичаните бомбандирали София.Но забравят ,че България бе съюзник на Германия .И бе обявила война на Англия и САЩ.После и Русия и тя ни обяви война ,през 1944г.След това плащай репараций на пострадалите държави от войната.Чърчил е искал България да бъде от Дунав до Стара планина.Тракия да се раздели между Турция и Гърция.Но Сталин казва-Не! И така запазихме нашата цялост, с южна Добруджа .Не е лошо да прочетете малко история.Ще ви е от полза.
-----------------------------------------------------------------------------------------------

Bojidar Markov Ние предадохме ,както нашите интереси така и на нашите съседи с отказа си за строежа на " Южен поток" !! Така е "Всеки народ сам си гради и пази държавата" !!
---------------------------------------------------------------------------------------
Petar Dinev Според мен твърде много преувеличаваме проблема. Ясно е, че няма да има както Южен така и Турски поток. Обикновенно се случва най-логичното нещо. През Турция ще минава голямо количество газ, което ще бъде алтернатива на руският. На турският пазар Русия трябва да се бори не само с конкуренцията на Азъйберджан, но и с тази на Иран. Това със сигурност означава много по-ниски цени. В случай, че се откажат от пранзита през Украйна те автоматически създават огромен пазар през Турция на който няма да са монополисти а допускат конкуренция. Това означава веднъж да си намалят сами цените на които продават и втори път да налеят милиарди долари, които нямат за да дублират вече съществуващите тръби през Украйна. Най-логичното развитие е да имаме нови пръби през Турция по които да теже Ирански и Азъйберджански газ. През България и Румъния той да достига на север до Европа, като създава атернатива на руските доставки. Идеята за нова тръба през ненадеждни страни като Македония и Сърбия ми се струва неконкурентна на фона на алтернатива през България и Румъния. Отделно двете държави е малко вероятно да рискуват членството си в ЕС. Това би било размяна на кон за кокошка. Русия наистина е изправена пред голям проблем. Сделката с Иран би създала алтернатива на руският газ за Европа и това ще доведе до спад както на цените, така и на количествата. Освен това Турция не би си одрязала сама клона на който седи. За да има транзит през тах, то те трябва да продават на възможно най-ниски цени. Само тогава ще има по-големи обеми. Следователно основната им стратегия би била заигравка с Русия като коз за сваляне на цените от Иран и Азербайджан. Тази среща изглежда на жалък опит на Русия да излезе от пълната изолация. Нещо като ПР акция с която да се разсее настроението от катастрофалната за тях сделка с Иран.
---------------------------------------------------------------------------------------------
Nikolai Vasilev Най-вероятно Русия няма да има нищо против Третия енергиен пакет ... на територията на Гърция. Основния проблем в отношенията на България с Русия е, че Москва е поставяла на България условия, каквито не е поставяла на другите страни от региона! И за съжаление, често Западът е прощавал на другите страни повече заигравания с Москва, докато е гледал на България като на евентуален Руски Троянаки кон!
---------------------------------------------------------------------------------------------
Evgeny Mihaylov Арогантността е насочена най-вече срещу правилата на ЕС. От реакцията на ЕК и ЕП ще проличи дали Путин може безнаказано да прилага максимата "Разделяй и владей".
----------------------------------------------------------------------------------------------
Eli Semerdjieva "С участието си в този формат на конференцията в Будапеща всички тези страни се солидаризират с претенциите на Москва....." Не, не се солидаризират, просто си гледат интереса, както би трябвало и България да прави. А от тази среща може и нищо да не излезе. "Демонстративната липса на покана към българските власти за участие на конференцията в Будапеща е акт на арогантно пренебрежение към България......." Българските власти никой не ги уважава /не само споменатите страни/.
------------------------------------------------------------------------------------------------
ЖУПЕЛ (ДНЕВНИК) Най-реалната и близка алтернатива на руския газ е в Румъния, нещо, който авторът съвсем е пропуснал. Там активно се разработват газовите находища, наскоро имаше голяма газова сделка с голям чужд финасов инвеститор (новина, отново подмината аристократично от Дневник, който иначе не пропуска обилно да ни разкаже за руските тролове и хакери). До две години Румъния ще се превърне в нетен газов износител, интеконкторът до там е готов, само компресорната станция трябва да си направят, за да почнат да изнасят.
-----------------------------------------------------------------------------------------------

pag (ДНЕВНИК)

Абе да ви кажа - може. Може да има интерконектори към Румъния (която вече е нетен износител на газ, всъщност от две години се работи, само заради малка корупцийка "избраха' некадърна фирма, която най-сетне изгониха през декември м.г.), към Гърция (то транзитен газопровод има, срещу дребни пари може да стане реверсивен), към Турция (до прословутия виртуален путлеров хъб - не повече от стотина километра. Даже вече се прави........
И стига с тоя рев за пропуснатите приходи, че нещо бъркате транзитни такси с комисионни.........
---------------------------------------------------------------------------------------------------
judjuk(ДНЕВНИК)
Авторът всъщност не казва нищо. Явно не е компетентен по въпроса. Аз когато не разбирам, мълча или питам. В момента цените падат, защото такава е волята на пазара, а не на различни субекти. Турски поток го нарекоха турски, защото минава в турски териториални води и ще захранва Истанбул. Но Путин даде да се разбере, че отклонение за Варна ще има, ако Б-я пожелае. Но Путин каза още нещо важно, газа ще стигне до източния бряг и оттам ЕС да си го транспортира, където и както си иска. А ЕС няма да даде пари за газопровод нито през Б-я, нито през Гърция, македония........ Решението предстои.
------------------------------------------------------------------------------------------------
«Эхo»(ДНЕВНИК)

"Турски поток" най-вероятно няма да бъде построен.- цитат на коментар #0 от “Юлиан Попов” За да коментираме турския поток, би трябвало да сме запознати с някои параметри на газта и това как е устроен газовия пазара на ЕС. Както е известно, природният газ е смес от газове, образувани в земята от анаеробно разграждане на органични вещества. При нормални условия (101,325 кПа и 0 ° C) Природният газ е само в газообразно състояние.
Той може да бъде в кристално състояние на хидрати природен газ.
По-голямата част от природния газ е метан - 70-99%. В химическия състав може също да включва по-тежки въглеводороди - метан хомолози http://de.wikipedia.org/wiki/Homologe_Reihe, като етан, пропан и бутан. В състава на природната газ се съдържат примеси, азот и въглероден диоксид. Поради различните химически състави от различни източници се прави разлика между High-Gas и Low-Gas.High-Gas е висококалорична природна газ и концентрация на метан от 87-99%. Колкото по-висока концентрация на метан и следователно по-ниска концентрация на примеси от азот и въглероден диоксид, по-високо енергийно съдържание на природната газ. Калоричност на High-Gas е в рамките на 10-11 кВтч / m³. По-високата им калоричност потвърждава по-високото качество на този вид газ.
----------------------------------------------------------------------------------------------------
«Эхo»(ДНЕВНИК)
Първо, ние трябва да използваме всички лостове на член на Европейския съюз, за да не бъдат допускани никакви изключение от конкурентните правила на Третия енергиен пакет (този, с чието спазване Газпром не можа да се примири).- цитат на коментар #0 от “Юлиан Попов”
Буквално се размазах от смях! Какъв трети пакет се сънува от уважамия журналист? Нали не искаме газпромова газ? Пък и Газпром 2016 преустановява пренос през Украйна по пайплайн Дружба!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Затова е тоя турски поток.

ПС:Мислех си, че само участниците във форума са неосведомени Low-Gas пък е калорична природна газ със съдържание на метан от не повече от 87%. Концентрацията на примес в газта е по-висока, отколкото при High-Gas, и калоричността на горивото в диапазона 8-9 кВтч/m³ Предвид непропорционалното ценообразуването на двата вида природна газ, в зависимост от калоричността им, може да се направи извод, (а и съответните изчисления потвърждават!), че използването на High-Gas е много по-ефективна за енергоемките предприятия и се радва на голямо търсене. Основно High-Gas местоположения са главно в Русия и Северно море. Страни като Норвегия и Дания. Останалите източници на добив на природна газ в ЕУ, са изключително Low-Gas. В допълнение, производството от тези източници, бързо намаляват поради изчерпване. Най-нискокачественото Low-Gas производство се намира на територията на Германия. Ситуацията с високоактивни източници на газ в Западна Европа също е неясна, тъй като и тук се наблюдава тенденция на намаляване на производството поради изчерпване леснодостъпни депозити.
Добив на твърди отлагания е много неизгоден, защото стойносттта на тази газ надвишава цената на руската природна High-Gas.
Beispiel: Азербайджанската газ надвишава руската цена с около 25%. А залежите на Норвегия и Дания НЕ покриват дори 35% от нуждите на целия ЕУ. Твърдението на Юлиан Попов, че турският поток е без бъдеще, са неоснователни и съответно НЕВЕРНИ.
-----------------------------------------------------------------------------------------------