Туризмът вече се управлява от Пловдив

Преместването струва 100 хил. лв.От днес екипът на зам.-министъра Иво Маринов е в града под тепетата.

Малко над 100 хил. лв. е дало министерството на икономиката, енергетиката и туризма за преместването на служителите от туристическите дирекции в Пловдив. От днес зам.-министърът Иво Маринов и 16 души от неговия екип работят в града, като общината е осигурила сграда за администрацията, както и жилища на служителите. Това е първото преместване на служители от централна структура извън София като част от правителствения план.

Зам.-министър и 16 души екип в Пловдив.

От днес зам.-министърът в икономическото министерство Иво Маринов, който отговаря за ресор "Туризъм", е в Пловдив заедно с 16 души от екипа си. Други 12 човека са отказали да живеят и работят извън София, заради което е и обявен конкурс за нови служители в Пловдив. По данни на икономическото министерство за свободните 12 места са подадени над 600 молби, като в следващите около две седмици ще бъде приключено с конкурсите.

100 хил. лв. са платени от министерството, разходи и за общината

По данни на икономическото министерство преместването на туристическия екип в Пловдив е струвало 102 хил. лв. Средствата са дадени от бюджета на ведомството на Делян Добрев и са отишли за доставка на комуникационно и сървърно оборудване, мебели, телефонна централа, охрана и др.

За новата структура обаче разходи е направила и общината, като все още не е ясно колко са те. Освен че е предоставила сграда и платила ремонта й, местната администрация е осигурила и ведомствени жилища на всички служители, които също са ремонтирани. Живеещите в тях ще плащат наем от 1 лв на кв.м.

По-мащабен план

Туристическата администрация е първата и засега единствена централна структура, която започва работа извън столицата. При обявяването на плана преди няколко месеца се обсъждаха варианти и за преместването на други звена извън столицата. Така например се обсъждаше агенция "Митници" да бъде в Русе, част от Националната агенция за приходите - във Велико Търново. Идеи има още за преместването на Морска администрация в Бургас или Варна, както и за агенцията по лозата и виното, вероятно в Плевен. Засега обаче няма публична информация дали е взето окончателно решение за това.

Преди няколко месеца правителството прие на свое заседание и решение за преместването на агенция по рибарство в Бургас. На този етап обаче няма обявен срок кога ще се случи това. Неофициално се говореше, че рокадата ще важи само за част от служителите в тази структура - около 40 от общо над 100 души.

 

http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2012/09/03/1899959_turizmut_veche_se_upravliava_ot_plovdiv_premestvaneto/?ref=akcentmenu