Първанов преди присъединяването към ЕС

Водещ: Господин Президент, Оли Рен е тук в България. Днес (б.р. - 14 април) по време на срещите си той каза много категорично, че членството ни зависи от конкретните, от осезаемите резултати през следващите месеци в борбата с корупцията и организираната престъпност. Това не е нещо, което е ново, но какво означава? Може ли и Вие така конкретно да кажете какво точно трябва да бъде предприето и да се случи? Например, достатъчно ли е за Брюксел това, че главният прокурор поиска имунитетите на цяла група депутати?
 
 
Георги Първанов: Първото, което мен ме удовлетворява, е, че се оценява позитивно решимостта на българската страна, на редица институции за последователно провеждане на реформите.
Второ, оценени бяха положително резултатите от редица сфери, които досега бяха смятани за критични – земеделието, защитата на интелектуалната собственост, граничният контрол. Действително там напредъкът е видим.
Естествено, не е изненада това, че сферата правосъдие и вътрешни работи продължава да се смята за червена, оценява се критично, и там очакванията са за още по-настойчиви действия от всички заинтересовани, отговорни български институции. Тук обаче е много важно, и аз се опитах в разговорите с комисаря Оли Рен да допълня картината - да се потърсят допълнителни източници на автентична информация, защото моето впечатление е, че информацията в Европейската комисия не е пълна. Много важно беше да изтълкуваме коректно промените в Конституцията.
Аз самият държах и настоях пред комисаря Оли Рен и пред неговия екип да се потърсят по-широк кръг на източници, свързани с оценка на корупционната среда. Например, трябва да се види какво казват от “Прозрачност без граници”. Това е световната организация, чиито оценки се смятат за най-точни, за най-прецизни по тези въпроси. България е в група с десетте страни - нови членки и далеч преди другата кандидатка за Европейския съюз, т.е. може би, когато се взема окончателното решение, да се отчете и това.
По линия на законодателството особено важно е да бъде много прецизно подготвен пакет от промени в Закона за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт. Там очакванията са много, защото той би могъл да конкретизира тези очаквания на Европейската комисия.
Има поощрение. Оценява се високо и се смята, че всички – и отвън, и отвътре, трябва да поощрим усилията на главния прокурор. Разбира се, че тези 7 поискани депутатски имунитета не решават проблема. Те са по-скоро един знак, че няма недосегаеми.
Водещ: Прие ли тези препоръки еврокомисарят Оли Рен и от разговора Ви с него стана ли ясно – наистина ли са толкова обезпокоителни тези знаци, които ние така изтълкувахме, че се настоява за нови промени в Конституцията, че се критикуват сегашните, също така, че можем да бъдем разделени от Румъния, да бъдем приети по-късно в Евросъюза?

Целият текст на интервюто - тук >>>>>>>>>>>>>>