Венелина Гочева 3

 

Пресгрупата "Медийна група България Холдинг" (МГБХ), издаваща вестниците "Труд" и "24 часа", ще се управлява вече от Венелина Гочева, бивш главен редактор на "24 часа" и досегашен вицепрезидент на пресгрупата. Това се казва в съобщение до медиите, разпространено днес на сайтовете на двата вестника.

Гочева ще поеме поста управител на всички компании в групата от Любомир Павлов, който бе привлечен като обвиняем от прокуратурата. Той и другият издател Огнян Донев са разследвани по образуваното досъдебно производство за пране на пари и документни престъпления. На двамата бяха наложени мерки за неотклонение - парични гаранции. Преди месец Венелина Гочева замени Любомир Павлов и като председател на Съюза на издателите в България.

Интересното е, че смяната на управителя на МГБХ е извършена без да е свиквано общо събрание на акционерите на холдинга. Според устава му именно общото събрание "избира и освобождава управителя, определя възнаграждението му и го освобождава от отговорност".

Редакционната политика на изданията ще бъде ръководена от журналистически борд с председател Венелина Гочева и членове главните редактори на вестниците "Труд" - Светлана Джамджиева, "24 часа" - Данка Василева, "168 часа" - Борислав Зюмбюлев, както и ръководителите на останалите издания на групата, се казва още в съобщението.

Новината идва на фона на нарастващите слухове за предстояща продажба на вестникарската група от страна на сегашните мажоритарни собственици Огнян Донев и Любомир Павлов. Според три независими източника на "Капитал" те са водили преговори в последните седмици с поне две групи от потенциални купувачи, като финализирането на сделката е въпрос на часове.

Любопитното е, че дяловете на Донев и Павлов в медийната група (с изключение на издателя на "Труд" - "Медиа Холдинг" АД, където 66% от акциите са собственост на МГБХ) са запорирани с решение на съда, тъй като срещу тях е образувано досъдебно производство за предполагаемо пране на пари. Това означава, че всякакво прехвърляне на техните дялове минава през сделка с прокуратурата. Справка на "Капитал" в сайта на прокуратурата показа, че делото срещу Донев и Павлов от десет дни се намира за "решаване" при наблюдаващия прокурор Момчил Георгиев.

 http://www.capital.bg/biznes/media_i_reklama/

2012/09/03/1900363_venelina_gocheva_shte_upravliava_trud_i_24_chasa/