Корнелия Нинова

13.08.2012

В далечната 1997 година, след много битки, поражения и разочарования, СДС печели изборите, парламентът е със синьо болшинство, президентът също е син. Въобще златно време за СДС – многострадалната синя партия, която за пръв път държи цялата власт в ръцете си. Иван Костов – „Командирът” е на върха на славата си, неговото мнение не търпи възражение, а думата му е закон. Няколко правителства преди това на Костов, се опитваха да правят приватизация, но тя все се оказваше половинчата и неудачна.

Останаха обаче големи и апетитни „хапки” за приватизиране като външнотърговските дружества – „Техноимпекс” и гиганта „Техноимпортекспорт”. Това са две „златни мини” и то предимно валутни. Костов, както и неговия икономически екип знаеха това много добре.

Предстои подмяна на ръководните кадри на подлежащите за приватизация големи държавни предприятия. Без съмнение, тези въпроси се решават на най-високо равнище и сигурно последната дума е била на Иван Костов.

Но се случва нещо невероятно – случва се ”чудо”, забулено в особена мистерия и тайнственост. За изпълнителен директор на „Техноимпекс” е назначена неизвестната, твърде млада – на 28 години и без никакъв управленски опит Корнелия Нинова. ”Чудото” продължава – тя е назначена и на поста председател на борда на директорите на ”Техноимпортекспорт” – друго огромно външнотърговско дружество.

Тогава много хора си задават въпроса как стават такива невероятни, направо мистериозни назначения и какви могат да бъдат заслугите на толкова млад и все още неопитен човек пред синята власт, за да получи такива постове. Това, което се говори, е, че Командира знае, но мълчи, не коментира и не дава обяснения, а това означава, че и другите трябва да мълчат и да не питат. Само че Петър Жотев, негов министър на икономиката и енергетиката, нарушава омертата и си признава, че не е могло да се попречи на назначението на младата дама, защото „премиерът Костов му подал кандидатурата на Нинова като “тъмносиня”.

И мистерията по назначаването на Корнелия Нинова, както и потайностите остават без отговор.

Има един друг случай, който не може да не предизвиква коментар. И той също е забулен в мистерия и тайнственост. В краткия период, в който Корнелия Нинова е работила като следовател, се е случило да води разследването на отговорен служител в телекомуникационната компания БТК. Делото бързо било претупано, после прекратено, а служителят на БТК – напълно оправдан. И съвсем неочаквано Нинова се озовала бързо на работа в БТК. Светкавично се сдобила с добра позиция в юридическия отдел, под ръководството, на кого мислите – на същия служител от телекома, когото тя е разследвала. Каква невероятна и ”щастлива” случайност. Дали разследването на висшия служител от БТК не е трамплинът, който я изстрелва нависоко? Това е една от мистериите!

Корнелия Нинова вече е на върха на новата синя власт, едновременно с два „жезъла” в ръка. Като представител на СДС, тя с ”младежки жар” поема огромния товар и на двата висши ръководни поста – да управлява като изпълнителен директор ”Техноимпекс” и да ръководи борда на директорите на „Техноимпортекспорт” – двете ”златни мини”.

По време на правителството на Жан Виденов, вицепремиерът Дончо Конакчиев е отговарял за БТК и като представител на държавата, водил преговори за нейната приватизация с Дойчебанк. За 25% от капитала на БТК, България преговаряла за сума между 800 млн. и 1 млрд. долара, но сделката се провалила и то предимно по наша вина. Не много след това, при управлението на Костов, вече срещу 67%, БТК е продадена за малко над 200 млн. долара.

Не е ясно, при продажбата на БТК каква е била ролята на разследвания от Нинова висш служител от правния отдел, но вероятно и той е участвал. Не са случайни обаче големите жестове, или по-точно подаръците, които СДС прави на Корнелия Нинова, вероятно с благословията на „Командира”.

Пак по решение „отгоре” и г-жа Грета Дончева е назначена на най-високите постове, също в тези две големи предприятия. Непонятни остават за „обикновенния човечец”, който не знае потайностите на властта, защо Грета Дончева е назначена за изпълнителен директор на гиганта ”Техноимпортекспорт”, а също така и за председател на борда на директорите на „Техноимпекс”. Защо е това загадъчно „кръстосване” на длъжности и власт, между тези две жени – Нинова и Дончева, в тези две предприятия? От какви съображения те се правят – за „взаимен контрол” или сините изпълняват поети ангажименти за хора със заслуги. Какви могат да бъдат заслугите на Нинова и Дончева?

Биографията и управленският опит на Грета Дончева са още по-невероятни от тези на Нинова. Родена е във Велико Търново, а работи в Горна Оряховица, като завеждащ склад ”Готова продукция” в местния завод за палети. Изведнаж и на нея й дават два „жезъла” едновременно, две големи и тлъсти служби в София. И това ако не е чудо!

През септември 2005 година, съвсем неочаквано, от квотата на БСП, тъмно синята Корнелия Нинова е назначена за зам-министър на икономиката и енергетиката – мегаминистерството в кабинета на тройната коалиция с министър Румен Овчаров, зам-председател на БСП и председател на най-голямата партийна организация на социалистите – Софийската.

След като през 1997 година, цялата се е боядисала в „тъмно синьо” и грабва тлъстия кокал, през 2005 година, без никой да забележи, тя умело се пребоядисва в „тъмно червено” и пак грабва тлъстия кокал.

В мегаминистреството на Румен Овчаров тя също е натоварена с много сериозни задачи – отговоря за външно-икономическите връзки; държавния резерв; търговията с оръжия; офсетните споразумания, свързани с доставки на армията. Нинова е шеф и на две стратегически предприятия – „Международен панаир” Пловдив и ”Булгартабак холдинг” – предприятие, известно като „Бастилията” на ДПС. То след време ще се превърне в ябълката на раздора и за малко да не обърне колата на тройната коалиция – правителството.

Скоро след назначението й, Корнелия Нинова се превръща в най-доверения помощник на Румен Овчаров – дясната ръка на министъра. В началото на май 2007 г. се разкриват големите злоупотреби в „Топлофикация” София. За дружеството отговаря министерството на Овчаров. Следствието започва разследване на Валентин Димитров – тогавашен шеф на дружеството, за присвояване и пране на пари в особено големи размери.

В процеса на разследването се разбира, че е замесен и Румен Овчаров. Оказва се, че следователката, която води разследването на Валентин Димитров – Татяна Шарланджиева е приятелка на зам-министъра Корнелия Нинова, още от времето, когато Нинова е работила в следствието. Разбира се Нинова използва тази близост и започва да проявява голям интерес към разследването. Подслушани телефонни разговори показаха, че двете са разговаряли по телефона с шефа на “Фронтиер” Красимир Георгиев преди всеки негов разпит. Така показанията на бизнесмена като свидетел по делото за пране на пари срещу бившия шеф на столичната “Топлофикация” Валентин Димитров са били предварително нагласявани.

За Корнелия Нинова няма никакви съдебни последствия. Освободена е от поста зам.-министър, но запазва шефското си място в „Булгартабак” холдинг, кактко и позициите си в партията. Румен Овчаров е освободен от министерския си пост, но и той запазва партийния си пост, депутатското си място и отговорни позиции в парламента. И както в много други случаи, пак се намира някой мистериозно да ”подхване” Корнелия Нинова и да започне да я „тегли”… нагоре.

Първо й оставя голямата хапка ”Булгартабак”, след това я прави депутат, изпреварвайки много други заслужили социалисти, после става говорител на партията, секретар на Висшия съвет на БСП и накрая „Лице на партията”!

Соцдепутатката Корнелия Нинова, бивша зам.-министър на икономиката, е прибрала близо 150 хил. лв. от борда на “Булгартабак холдинг”, докато нейната партия бе на власт. Нейната съпартийка Анна Янева и дясна ръка на бившия икономически министър Румен Овчаров, е взела от тютюневата компания също толкова.

http://toppresa.com/