Път: : Кой кой е : К

Цветелин Кънчев

Роден на 5 юли 1967 г.

Има висше образование, по професия е преводач. Владее перфектно 4 ромски диалекта.

В парламента влиза на 24 септември 1997 г. като депутат от листата на БББ. По-късно се прехвърля в Евролевицата.

Секретар на Националния партиен съвет на Евролевицата по връзките с частния бизнес и малцинствените групи.

Председател на инициативния комитет за учредяване на Национална асоциация "Евророма", в която по техни данни са се записали около 17 хиляди души.

2001 - Осъден с ефективна присъда на шест години затвор за побой и отвличане. Освободен предсрочно с президентски указ за помилване. Продължава дейността си в партията "Евророма".

2005 - с Евророма участва в парламентарните избори на 25 юни, като в кандидат-депутатските листи се включват скандални фолкзвезди като Азис и манекенки като Юлиана Кънчева. Въпреки големите надежди да съберат достатъчно ромски гласове, Евророма получава само 1,25% и не успява да влезе в парламента.

При изникването на конфликтни ситуации, свързани с ромите, неизменно изскача на сцената като фигура, която демонстрира, че може да овладява страстите и да защищава интересите на това малцинство. Подобен е случаят с размириците в софийския квартал Красна поляна през август 2007.

Развива политическа дейност, а Евророма има присъствие в местната власт. Самият той се радва на популярност сред ромското население.

Често подкрепя кандидати на други партии, какъвто е случаят с кандидата за кмет на община Правец Никола Нитов, издигнат от ПП ГЕРБ (2009). По сведения в електронни медии Цветелин Кънчев е присъствал на закриването на кампанията на Нитов.

На 21 ноември 2010 г. синът на Ц. Кънчев, Микеле, и още две лица са заловени да превозват в микробус откраднати от тях около 1 тон метални тръби от хвостохранилище. Пред Агенция "Фокус" лидерът на "Евророма" заявява, че за кражбата и задържането на Микеле е научил от медиите, тъй като от няколко месеца не поддържа контакт с него. "От няколко месеца сме в тежък семеен конфликт." Обяснява и, че не отговаря на истината съобщението, че микробусът се води на негово име, а споменатата като негова фирма е продадена преди 10-12 години.