Път: : Кой кой е : Г

Красимир Гергов

Красимир Гергов е роден на 30 септември 1961 година в София.

Завършва Висш институт за физическо възпитание и спорт, специалност "Туризъм, алпинизъм и ориентиране" и спортна журналистика. След дипломирането си през 1990 г. специализира World Report в американската медийна компания CNN, Атланта и Лондон. През 1994 г. Гергов придобива правото за излъчване на американската телевизия CNN за България и създава първата частна ефирна телевизия в България – Триада, която е съвместен проект с Тед Търнър и CNN. Създател и съсобственик е и на първото частно национално радио в България, съвместно с Radio Free Europe (RFE) - Радио "Свободна Европа", по-късно закрито и променено на Z-Rock. Пътува често до Англия и САЩ, навлиза в медийната реклама и си създава множество контакти с най-влиятелни медийни босове, както и политици като Ал Гор, Джими Джексън, Джими Картър, Хилари Клинтън, президента на Мексико. Създава множество рекламни агенции в България, с които прави пробив в рекламната дейност. От 1994 г. досега е собственик на най-голямата рекламна агенция в страната - KRES - първата българска агенция за пълно рекламно  обслужване.

През 1996 г. обслужва Нюз Корпорейшън в дистрибуцията на техни кабелни програми в България, а и не само на българския пазар – National Geographic, Sky и др.

Когато през 1999 г. се взема решение за частна национална телевизия, Гергов участва като консултант с два проекта - единия на телевизионната компания  SBS, а другия - на News Corporation, инвестиран изцяло от компанията. В конкурса пред НСРТ Гергов печели с проекта на BTV.

Във връзка със собствеността на БТВ, както и за други свои медийни проекти и участия, Красимир Гергов разказва в интервю за  Георги Лозанов и Орлин Спасов (capital.bg):

Към настоящия момент Красимир Гергов е смятан за най-влиятелната личност в рекламния и медиен бизнес в България, с почти пълен монопол в родните медии, а освен това и със състояние от над 450 милиона лева (по някои данни дори повече). Той консултира и е собственик на някои от най-големите инвеститори в българския медиен пазар: News Corporation - компанията, бивш собственик на Болкан Нюз Корпорейшън и настоящ такъв на Fox International Channels Bulgaria (Fox Life, Fox Crime, National Geographic Channel и други) и Central European Media Enterprises - компанията, собственик на bTV Media Group (bTV, bTV Comedy, bTV Cinema, bTV Action, RING.BG). От 2007 до 2009 г. е съсобственик на телевизия TV2 след вливането на негово дружество с CTN. По официални данни продажбата на 80% от ТВ2 (сега PRO.BG) е донесла приходи от над 170 милиона USD. В момента е и съдружник в "Радиокомпания Си-Джей ООД" - собственикът на радиата N-JOY, Z-Rock, Classic FM, Jazz FM и Melody. (bogatite.com - 10. 05. 2010)

 

Скандалите

През 2004 г. Прокуратурата завежда дело срещу Красимир Гергов по обвинение, че е предложил два записа на заповед на обща стойност от 425 хил. лв. на бившия директор на БНТ Кирил Гоцев през 2004 г./*/, за да не сключва договор с руската "Видео интернешънъл" за закупуване на рекламно време.  Делото е заведено по сигнал на  Кеворк Кеврокян до прокуратурата. През февруари 2009 г. съдът оправда  Гергов, тъй като в хода на делото става ясно, че  бившият водещ на "Всяка неделя" по всяка вероятност има лични мотиви, за да притиска рекламния бос -  Кеворкян имал претенции към собствеността на медийната агенция "Пиеро 97" АД, контролирана от Гергов. Факт, който Кеворкян е пропуснал да съобщи пред разследващите органи.

През 2009 г. Комисията за разсекретяване на досиетата огласи, че в списъка на сътрудниците на комунистическите служби попада и бизнесменът Красимир Гергов, който е проверен като собственик в "Кантус фирмус" АД заради "Класик ФМ радио" АД. Той е бил щатен служител на Управление за безопасност и охрана (УБО, Пето управление на ДС) от 1985 г., когато е назначен като разузнавач. (Решение №72 от 03.08.2009 г. - електронни медии. // Комисия за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към ДС и разузнавателните служби на БНА, 2009.) При предишна проверка в края на ноември 2008 г. на работилите в държавните медии на ръководни позиции стана ясно, че генералният директор на PRO.BG Огнян Димов също е бил агент на ДС. В тази връзка в публичното пространство се появиха още биографчни факти за Гергов/1/

 

 

На 13 юни  2012 г., когато БТВ не отрази митинга - протест на Орлов мост на  граждани и екологични организации срещу  гласуваните Промени в закона за горите, а после обвини природозащитниците за побой над репортер на телевизията, в публичното пространство започнаха да се правят връзки, по-скоро да се припомнят вече известни факти, от какви интереси е продиктувана позицията на БТВ по отношение на протестите срещу Закона за горите. Така стана известно, че  Генералният директор на БТВ Политова е съпруга на дългогодишния шеф на ПИБ Е. Луканов, но и самата тя притежава 190 400 акции в банката.  Биволъ припомни, че  собствениците на банката Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев притежават  ски курортите във Витоша, в Банско, имат и в Боровец,  Разлог.

 Същевременно Вики Политова е от екипа на Гергов още при подготвянето на конкурсните документи за БТВ, много доверен човек. В този екип, по разказа на Кр. Гергов, участват  "Светлана Василева, Вики Политова и подчинените им тогава структури – на Вики Политова беше агенция Лео Бърнет, а пък Светлана Василева ръководеше Триада". (Виж. по-горе файла в pdf – “Глобализацията ....”, както и биографична справка за В. Политова.)


Красимир Гергов и голфът

1. По данни от личния сайт на Гергов:
Красимир Гергов създава българското голф общество и започва изграждането на спортни комплекси в България.

- Собственик на St. Sofia Golf Club & Spa - голф игрище с 18 дупки до София, проектирано от Пол Макгинли.

- Основател на Blacksearama Golf & Villas - професионално голф игрище от световна класа, разполагащо с 18 дупки, проектирани от голф легендата Гари Плеър.

- Основател на Thracian Cliffs Golf & Beach Resort - проектирано на брега на българското черноморие, луксозното голф игрище е най-доброто в портфолиото на Гари Плеър за 2011 година.

През 2001 година, Красимир Гергов основава Българската голф асоциация, чийто президент е в момента. Асоциацията членува в следните организации:

- Асоцииран член на Royal & Ancient Golf Club
St. Andrews, Англия;

- Член на European Golf Association;

- Член на International Golf Federation.

Красимир Гергов е член на клубовете:

- Gassin Golf and Country Club, Франция

- Golf Club Prince de Provence, Vidauban, Франция

- The Augusta Country Club, Augusta, Georgia, USА

- ELIGO, The Ultimate Private Members Golf Club

- Qweenwood Golf Club, Англия

Красимир Гергов е член на клубовете:

- Harvard Club, USА

- Tramp Club London, Англия

2. Природозащитници, сред които Андрей Ковачев (ПП Зелените) и др. обвиняват Гергов в унищожаването на брега на Калиакра (Топола и Божурец), като е заличил защитени хабитати и находища на видове. Според еколозите най-брутално построените негови игрища са "Трейшън клифс голф енд спа ризорт" и "Блек сий рама" /2/ - и двете на брега на морето, върху присвоена от държавата земя. Последното игрище, което прави, въпреки протестите на местните жители, е на брега на Приморско.

---------------------------------------------------------------
1./ Още данни за Гергов /по информация от интернет/
 *Дипломира се през 1985 г. в Симеоново. Още като студент подава молба за работа в УБО. На 2 февруари 1986 г. след необходимото проучване, Гергов полага клетва и започва работа като щатен сътрудник с чин “лейтенант” към Пето управление на Държавна сигурност – известното УБО.
*Баща му от 1951 работи в МВР, брат му след завършване на Търновското военно училище също работи в МВР. Вуйчото на Красимир Гергов е заместник-началник на УБО.
 *Още като служител в УБО установява “нерегламентиран контакт с лица от криминалния контингент”, за което е наказан със “строго мъмрене” съгласно Заповед 1196/15.07.1987г. Следствено дело 5/1987 г. по описа на ДС в Главно следствено управление – МВР се води срещу братята Т. и Ф. С. Братът Ф. С. е съученик на Гергов. Делото е „за извършени от тях спекулативни сделки и крупни валутно-контрабандни престъпления на територията на СССР, НРБ, ПНР и Австрия”. / http://bgblacklist.blogspot.com/2008/02/blog-post_8578.html /

2./ "Трейшън клифс голф енд спа резорт" - фирма със съмнителна репутация, собственост на Красимир Гергов и компания. До 2006 г. този "луксозен голф курорт" беше изключително държавна собственост, при това защитена територия. Блек Сий Рама (Black Sea Rama): незаконно голф-игрище, построено на брега на морето, в местността Бейликайряк - зона от мрежата Натура-2000. Преди появата на игрището, местността беше част от последната степ на Балканите. Построено е върху държавна земя след серия от измами с участие на министерството на Нихат Кабил. Земята е заменена с парцелчета от вътрешността на страната. Собственици на незаконния курорт са монополистът Красимир Гергов и двама поръчкови социолози от Галъп - Кънчо Стойчев и Андрей Райчев. В резултат от незаконното съоръжение, на мястото на степта се е появило селище от над 100 къщи. Унищожени са ценни местообитания. Достъпът до брега е ограничен. - Любомир, http://bgblacklist.blogspot.com/2008/02/blog-post_7966.html/

 

--------------------------

/*/ Вижте още от архива на Омда: