Път: : Кой кой е : Г

Борислав Гуцанов

Роден през 1967, завършил  ВНВМУ през 1989, бивш шампион е по ветроходство.

Член на БКП през 1988, член на ГС на БСП от 1995.

На 26 г. той става един от акционерите в Елитбанк и съучредител на банката заедно с Иво Георгиев. Съдружник и управител във фирмата „Блек сий шипинг”, от която Иво Георгиев, и.д. шеф на Елитбанк,  притежава 50%. Като съдружник в "Блек сий шипинг” тегли 9 млн. долара и купува 2 супербързи модерни пасажерски кораба.

Елитбанк фалира през 1997 г., а през януари-април 1999 Борислав Гуцанов лежи четири месеца в ареста заради източването на Елитбанк. По-късно обаче делото е прекратено заради недоказаност на обвиненията. По него Гуцанов бе обвиняем в качеството си на главен изпълнителен директор на "Блек сий шипинг".

Оттогава Гуцанов преборва лошата си слава и върви към върха. Кумове на сватбата му са Александър Лилов и Нешка Робева. Има две дъщери. Съпругата му Моника ръководи голяма част от делата му.

Постепенно става лидер на БСП във Варна. Председател на Общинския съвет – Варна от 2005, председател на ОбС на БСП от 2007, член на НС на БСП от 2008 (47 конгрес), член на ИБ на НС на БСП от 2009.

Купува бившия соцфлагман на Варна вестник “Народно дело”, в който шеф е съпругата му. Гуцанов  пуска и интернет телевизия. Става и шеф на яхтклуб “Порт Варна” и като такъв урежда регатата “Къти Сарк” през 2010 да се проведе във Варна. Изпраща с автобус на свои разноски  40 учителки по физика на обучение в ЦЕРН в Женева. Патрон на всички културни фестивали и прояви. Неговото име като дарител може да се срещне в обновената урология на болница “Св. Анна” върху голяма месингова табела.

2011 г. - Бившият шеф на общинския съвет във Варна Гуцанов е с 4 повдигнати обвинения - за участие в организирана престъпна група, за престъпление по служба, сключване на неизгодни сделки и склоняване към лъжесвидетелстване.  Гуцанов се разследва за това, че през 2003 г. в съучастие със Славов и Пенчев са сключили неизгодна сделка с люксембургската фирма „Екселенс трейдинг”. Посредник бил холандецът Андрианус Елбърт Йозеф Дингян. Той е съдружник на Дънката и за него е издадена европейска заповед за арест. Автобусите били закупени за 116 000 евро, а продадени на „Градски транспорт” за 436 000 евро, според прокуратурата. Гуцанов е разследван и за това, че през 2005-2007 г. заедно с Дънката и Дингян спомогнали Пенчев и Кръстева да нарушат служебните си задължения и да набавят за себе си облага. От самото начало на разследването адвокатите на Гуцанов са категорични, че обвиненията спрямо него са нефелни и незаконосъобразни и няма да издържат в съда. /в. "Блиц" - 10 март 2011/

---------------------------------------

Източници:

"Първият милион'' - Крум Благов

http://iliaganchev.blog.bg

в. "Блиц" - 10 март 2011