Път: : Кой кой е : С

Валентин Старчев

Той е роден през 1935 г. в Стара Загора. Завършил е Художествената академия през 1959 г. при проф. Марко Марков. От 1964 г. е преподавател в катедра "Архитектура" в бившия ВИАС, днес - Университет за архитектура, строителство и градоустройство.

Професор Старчев  има забележителни постижения в областта на монументалната и кавалентна скулптура, малката пластика, медалиерното изкуство, монетите и др.

Някои от най-известните му работи са: "На загиналите поети в България" - в София, Паметник на съпротивата в Бургас, Паметник на хан Тервел в гр. Тервел, Паметник на 14-те изгорели войника - на околовръстния път на София, Монументална пластика "Гълъби" в Осака, Япония, Монументална пластика "Булбанк" в София, Бюст-паметници на Пенчо Славейков и на Капитан Петко Воевода в Италия и на Йордан Йовков в София и др.

Негови скулптурни творби има из целия свят: "Миделхайм музеум", Антверпен, Музей "Петер Лудвиг", Аахен, Колекция "Вутен", Белгия, Фондация "Арт диалог", Франция, както и в Националната художествена галерия, Софийската градска художественна галерия, в други галерии и частни колекции.

Произведения на Валентин Старчев са дарени на Папа Йоан Павел ІІ, Краля на Испания Хуан Карлос, диригента Херберт фон Караян и др.