Път: : Кой кой е : К

Владимир Каролев

Владимир Каролев
Владимир Каролев
Снимка: БГНЕС

Владимир Каролев е роден на 31 юли 1961 г във Варна.

Завършва с отличие през 1986 г. ВИИ «Карл Маркс» в София с две специалности – международни икономически отношения и икономическа журналистика. До 1991 година работи като научен сътрудник и хоноруван асистент по МИО и е задочен аспирант към катедра «Икономика» на ВХТИ София.

През периода 1991-1993 година е редовен студент в Университета на Алберта в Едмънтън, Канада и се дипломира като магистър по бизнес администрация. През периода 2002- 2006 година получава и  международна професионална квалификация в областта на финансите CFA, която се издава от CFA Institute, САЩ.

Задочен студент в магистърската програма по икономика на недвижимите имоти на Университета в Рединг Англия.

През периода 1993-1997 г. работи по проекти в 11 държави от Централна и Източна Европа и Азия в областта на корпоративните финанси и инвестиционното банкиране като старши консултант, мениджър и старши мениджър в международната консултантска компания KPMG Barents Group LLC.

От 1998 до 2000 година е изпълнителен директор на ЕСМ – БППФ, инвестиционен фонд с 40 милиона долара капитал и основен инвеститор Европейската банка за възстановяване и развитие (Лондон), който инвестира под формата на акционерно участие в български компании.

През есента на 2000 основава и е управляващ съдружник в БКК ООД (Балканска консултантска компания), която има офиси в 5 страни на Балканите и специализира в областта на инвестиционното банкиране, корпоративни финанси и проектното финансиране. Става анализатор по икономически въпроси и консултант на чуждестранни фирми за инвестиции в България.

 

Началото на политическата му кариера (2001) е свързано с  управлението на НДСВ. Бил е общински съветник от НДСВ в Столична община, а през 2011 година е кандидат-кмет за София, издигнат от същата партия.

  *   *   *

Между  1979 и 1982 година е бил сътрудник на Държавна сигурност – агент под псевдонима „Камен“ към III управление (военно контраразузнаване), 1 отдел, 1 отделение. Самият Каролев потвърждава сътрудничеството си с ДС.

Чест гост-коментатор в телевизионни предавания.

 

Починал на 21 октомври 2021 г. след инцидент в планината и няколкомесечна кома.