Път: : Кой кой е : Ц

Валентин Церовски

 

 

Той е роден на 20 март 1956 г. в град Русе, където завършва средното си образование. Висшето си образование завършва през 1981 г. в университета "Ангел Кънчев" в Русе, специалност „Изчислителна техника“. През 1998 г. специализира „Финансов мениджмънт в застраховането в Стопанска академия „Д. А. Ценов“ в Свищов.

Професионалната си кариера започва през 1981 г. като конструктор в Базата за развитие и внедряване в завод „Найден Киров“ в Русе.

През пролетта на 1990 г. стана активист на СДС, а после депутат във Великото народно събрание. Нямаше определена партийна принадлежност. Сътрудничеше на Екогласност и Зелената партия.

Подписва новата конституция през 1991 г., заради което е "отлюспен" от СДС.

Съучредител на Атлантическия клуб и член на неговия Управителен съвет от 1991 г. През 1993 стана председател на Българския демократичен център, като основната му цел, по негови собствени думи, е била да го "закрие".

След няколкогодишно занимание с бизнес през 2001 г. се присъедини към НДСВ. 

Стана министър на регионалното развитие и благоустройството (2002-2005 г.) в правителството на Симеон Сакскобургготски. Ръководи уж  преговорите и строителството на магистралите "Люлин", "Тракия", "Марица", както и цялото пътно строителство.

Името му е свързано с един от най-големите политически скандали. На  29 март 2005 г. той подписва скандалния договор за отдаването на концесия на магистрала „Тракия“ на българо-португалския консорциум „Магистрала «Тракия»“ АД за срок от 35 години (максималния позволен от закона срок). Концесионерът трябва да доизгради, експлоатира и поддържа магистралата, като за сметка на това може да събира такси (ТОЛ такси) от преминаващите автомобили, а държавата се задължава да доплаща, ако събраните такси са под предварително определена сума. 

Като министър доби известност и с купения на нищожна цена голям апартамент в София.

Почина след продължително и тежко боледуване на 23 май 2012 г.

 

Снимката е от http://www.svobodnoslovo.eu/?p=5001