Откриват паметник на Димитър Пешев в София


11.03.2013

24 часа онлайн

Бюст-паметник на Димитър Пешев ще бъде открит в София, съобщиха от отдел "Култура" на Столична община.

Паметникът ще бъде открит по случай 70-годишнината от спасяването на българските евреи на 19 март, вторник, от 11:00 часа в Парковото пространство на храм "Св. ВМЧК Георги Победоносец" (бул. „Патриарх Евтимий" и ул. „Княз Борис I").

Димитър Йосифов Пешев е български политик, известен със своята роля за спасяването на българските евреи.

Пешев е почетен гражданин на Израел, а през 1997 г. получава посмъртно най-високия български орден "Стара планина". Удостоен е със званието "почетен гражданин на Кюстендил", където е роден, през 1997 г.

Той  е роден през 1894 година.

През 1935 г. става министър на правосъдието в първия кабинет на Георги Кьосеиванов (1935-1936 г.). През 1938 г. е избран за подпредседател на XXIV Обикновено Народно събрание, първото след Деветнадесетомайския преврат. От 1940 г. заема същата длъжност в XXV Обикновено Народно събрание.

На 8 март 1943 г. Димитър Пешев научава от делегация на свои съграждани от Кюстендил, че съгласно подписаната тайна спогодба с Третия Райх, близо 50 хиляди евреи от старите предели на България ще бъдат депортирани в лагерите на смъртта в Полша (Auschwitz).

Кюстендилската делегация е съставена от депутата Петър Михалев, търговеца Асен Суичмезов, учителя Владимир Куртев и адвоката Иван Момчилов.

На 17 март Пешев инициира остро протестно писмо до министър-председателя Богдан Филов против депортацията, което е подписано от общо 43 народни представители.

Заради това на 26 март той е свален от поста си, но безпрецедентният факт, че парламентът дискутира тайните планове за депортацията на българските евреи, допринася за тяхното осуетяване.

Въпреки приноса на Димитър Пешев, през 1945 г. Народният съд го осъжда на 15 години затвор „за фашистка дейност и антисемитизъм".

След застъпничеството на евреи, имащи влияние в правителството, доминирано от Българската комунистическа партия, той е освободен след 13 месеца.

Умира в нищета през 1973 г.