Път: : Кой кой е : С

Антонина Стоянова

Родена през 1952 г. в София.

През 1978 г. завършва с отличие международно право.

От 1979 до 1994 г. упражнява професията си на адвокат в Пловдив.

През 1992 г. специализира "Човешките права в новите демокрации" в щата Илинойс, САЩ.

1994 г. -  специализира  търговско право в гр. Кьолн, Германия.

Същата година работи в Министерството на външните работи в отдел "Международно право".

В периода 1995-1996 г. е първи секретар на посолството на България в Лондон.
Съпруга на президента Петър Стоянов.

Има две деца - син и дъщеря .

Владее немски, руски и английски език.

През 1997 г. е съпредседател заедно със съпругата на премиера  Иван Костов Елена Костова и съпругата на столичния кмет Стефан Софиянски -  Алиса Софиянска на фондация "Бъдеще за България". През 1998 г.  се оттегля и самостоятелно учредява и председателства фондация "Ценности".

През май 2000 г. Антонина Стоянова тържествено открива изложбата "Съкровища на християнското изкуство в България". Експозицията е разположена в "Маркати ди Траяно" в самия център на Рим. Културната проява е организирана от Ватикана и фондация "Ценности". Изложени са над 300 шедьовъра на българското християнско изкуство от периода 4-19 век. Сред тях - иконата на св. Тодор Стратилат, керамичният иконостас от Преслав от 10 век, дарохранителницата от Чипровската златарска школа от 14 век и много други. Съдействие за организирането на изложбата е оказал и кметът на Рим Франческо Рутели. )

По покана на Антонина Стоянова Хилъри Клинтън е гост на организираната от фондация "Ценности" конференция "Жените на 21-ви век" с участието на съпругите на президентите от балканските страни.