Път: : Кой кой е : Н

Мирослав Найденов

Мирослав Найденов
Мирослав Найденов
Снимка: novini.bg

Мирослав Христофоров Найденов е роден на 14 декември 1968 г.  в гр. Враца. Завършил е Института по зоотехника и ветеринарна медицина в Стара Загора.

Специализирал е "Ветеринарна медицина" в Тракийски университет - Стара Загора и в Берн - Швейцария. През 2008 г.  завършва курс по програмата за политически лидери в Държавния департамент - САЩ.

Професионалният си път започва като директор на Районна ветеринарномедицинска служба - Враца (2002-2004). Бил е Главен секретар на Национална ветеринарномедицинска служба (юли 2005 - октомври 2006), директор на Общинско предприятие "Екоравновесие", председател на сдружение "Гилдия на частно практикуващите ветеринарни лекари във врачанска област", заместник-председател на сдружение "Българска асоциация на ветеринарните лекари за дребни животни". Председател на Експертната комисия по земеделие и гори на ПП ГЕРБ.

На изборите за 41-во Народно събрание на 5 юли е избран за депутат от Врачански избирателен район с пропорционалната листа на ГЕРБ.

Мирослав Найденов беше очаквана кандидатура за министър на земеделието още преди изборите. Във всички предизборни дискусии той представяше бъдещата програма в областта на земеделието и преработвателната индустрия. Като кандидат–министър той  в крачка смени номинираната за поста Десислава Танева, мениджърка с 14-годишен опит в мелничарския бранш, след като тя неочаквано обяви,  че отказва да поеме министерството. В медиите се появиха предположения, че зад решението на Танева се крие натиск оказан от определени бизнес среди, които имат друга визия за нейната политическа и професионална кариера./glasatnasliven.blog.bg/

При встъпването си на поста Найденов обяви приоритетите си като министър: възвръщането на доверието на Брюксел, сринато след многобройните скандали по САПАРД, довели до блокирането на част от евросубсидите; решаване на проблемите в животновъдството; проблемите със субсидиите за  млекопроизводителите. Като основна своя задача министърът посочи реформирането на административните служби. В предизборната кампания Найденов обеща и проверки по сигнали за неправомерно изплащане на пари на мними производители.

Найденов ще оглави вероятно и  горския сектор, след като агенцията по горите отново се върне под шапката на агроведомството. Преди изборите той обеща да блокира по-нататъшното строителство в горите, като бъде въведен мораториум върху промяната на предназначението на заменените терени от държавния земеделски и горски фонд. Пред журналисти Найденов обеща да ревизира и съмнителни конкурси за дългосрочно отдаване на ловните полета на концесия, които вървяха с пълна сила преди изборите.  / dnevnik.bg , 23 юли 2009/

Из мрежата:

Според твърдения от  интернет пространството Найденов, който по времето на Тройната коалиция е главен секретар на НВМС,  е заемал не експертен, а политически пост, когато министърът е от ДПС.

Найденов е уволнен от Националната ветеринарно-медицинка служба  във връзка с нашумелия тогава скандал с незаконен внос на огромни количества 20-годишното ирландско месо.

Скандал

През 2010 г. в Министерството на земеделието изубхна скандал, след като стана ясно,че изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие" Калина Илиева е управлявала милиарди европейски пари на основанието на фалшива диплома от университет в Белрин. Още след избирането на  Илиева за и.д. директор на ДФЗ е повдигнат въпроса /от опозиционни партии/, че тя не притежава ценз за заемане на длъжността. Въпреки това Калина Илиева, след спечелен конкурс, е предложена за този пост от министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов и назначена на него след съгласуване от министър-председателя Бойко Борисов. След проверката на прокуратурата на Германия, установила фалшификацията, министър Найденов  се дистанцира от Илиева, като обясни, че не е бил запознат с тези факти и е подведен. Илиева бе осъдена на три години условна присъда.

От РЗС внесоха сигнал до парламентарната комисия за борба с корупцията за търговия с влияние и предлагане на подкуп от Найденов. Според тях той искал да участва в схема за източване на фонда, но Илиева попречила. От РЗС твърдят, че той предложил подкуп от 200 000 лв.

Коалиция за България предложи да се създаде временна анкетна комисия към парламента, която да разясни назначаването и освобождаването на Калина Илиева. От левицата смятат, че не може единствено тя да понесе цялата вина от скандала с фалшивата й диплома и с дългия списък с бенефициенти, които протестират, че не са получили одобрение от държавния фонд. Временната комисия трябва да разбере дали български или европейски структури са оказвали натиск за назначаването на Илиева и какви са били критериите да заеме ръководния пост. Според БСП, депутатите в комисията е необходимо да обсъдят още дали министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов е изпълнил правомощията си да контролира дейността на фонд "Земеделие"./dnes.dir.bg, 8 декември 2010/

Подобен "кадрови" скандал избухна и през февруари 2012 г., свързан със съветника на Найденов по хидромелиоративните въпроси Георги Харизанов.

2012 г. - Министър Найденов е вносител на поправката в Закона за горите, публично известна като Поправката" Витоша ски".Тази поправка дава пълна свобода на фирмите на Цеко Минев да строят незаконно в защитените територии.

На 19.06.2012 Найденов призова служителите си от лесничействата да участват в контрапротест в защита на лобистките поправки в Закона за горите.