Път: : Кой кой е : Л

Григорий Емануилович Лучански

Руски евреин. Известен на Запад като Хари или Игор Лучански.
Известен е още с фирмата си "Нордекс", която има 8000 служители и 3 млрд. долара годишен оборот. 

Приписват му финансирането на президентската кампания на Бил Клинтън и на израелския президент Бенямин Нетаняху, но нищо не е доказано. Според различни версии "Нордекс" се занимава с трафик на ядрени материали и оръжие, пране на пари и мафиотска дейност. "Нордекс" контролира повече от 100 фирми в Русия и над 36 предприятия на Запад. Има подозрения, че "Нордекс" е замесена в ядрените доставки за Иран, Ирак и Южна Корея. Според сп "Тайм" "Нордекс" е била създадена, за да се превъртят парите на КГБ и на елита на КПСС на Запад по времето на Горбачов. Самият Лучански твърди, че "Нордекс" е създадена по поръчение на Горбачов.

За няколко години в компанията работи и българският висш номенклатурчик Огнян Дойнов, което Лучански потвърждава в интервюто си за в. "Труд" от 7 септември 2000 г.  Навремето самият Дойнов беше казал: "Не работя за "Нордекс", но съм на тяхно разположение 24 часа в денонощието". От английското разузнаване определят "Нордекс" като бързо разрастваща се амеба или раково образувание, което се възпроизвежда и мутира в бизнеса чрез фирми, контролирани от спецслужбите. Откакто Лучански е основал "Нордекс", той никога не е бил обвиняван в някакво престъпление в Русия или в чужбина.
Бивш комсомолски работник, на 30 години Лучански става проректор на университета в Рига, Латвия. Зад гърба си има присъда за "злоупотреба със средства в особено големи размери, на 7 години затвор и конфискация на имуществото". Освободен е условно в края на 1985 г.
През юли 1989 г. става търговски директор на "Адажимпекс", чийто оборот бързо нараства до милиони долари. В резултат във Виена се регистрира "Нордекс" - услуги в химическите производства, търговията и маркетинга. С капитал от 3 млн. австрийски шилинги "Нордекс" бързо се преобразува в холдинг в резултат на успешната си дейност.

През есента на 1991 г., след августовския пуч в Русия,  "Нордекс" бързо разширява дейността си в Русия след включването си в създадения в Русия Международен фонд за подкрепа на приватизацията и чуждестранните инвестиции. Компанията бързо се развива и получава изключителното право за експорт на 10% от нефта и газа, добивани в Оренбургска област.

През септември 1993 г.  сключва споразумение с Украйна да изплаща на Русия дълговете на Украйна за руски нефт като в замяна получава изключителното право да изнася от Украйна селскостопански продукти, метали и авиогориво.

На 12 ноември 1993 г. латвийският вестник "Ес Ем днес" публикува снимка, която обикаля света, на която е запечатана среща между Лучански и Бил Клинтън. Според американски източници Лучански два пъти се е срещал с Клинтън с помощта на своя американски приятел Сам Домб. Чрез Домб Лучански финансира предизборната кампания на Клинтън с 90 хил. щатски долара.

През следващите 3 години Лучански предоставя на Демократическата партия в САЩ още 165 000 долара.
Известният американски сенатор Джеси Хелмс открито обвини в Сената президента Клинтън и вицепрезидента Гор във връзки с руската мафия.