Обединен християндемократически център /ОХДЦ/

Обединеният християндемократически център /ОХДЦ/ е учреден на 21 април 1990 г. под названието Обединен демократичен център (сред учредителите му е Илко Ескенази). Последователен член на СДС. Има свои депутати във ВНС и в 36-то НС. Партията изповядва дясноцентристка идеология с християндемократическа и християнсоциална насоченост. От 1 ноември 1992 г. е член на Европейския демократичен съюз.

На 17-18 октомври 1992 г. по време на Третия национален форум в Плевен се преименува от ОДЦ в ОХДЦ. От основаването на партията до Четвъртия национален форум в Пловдив на 15 - 16 май 1993 г. председател на партията е Стоян Ганев. На Форума за председател на ОХДЦ е избран Стефан Софиянски. Привържениците на Стоян Ганев напускат ОХДЦ и създават Партия демократичен център.

ОХДЦ е лоялен член на СДС и с листата на СДС има свои представители в 37-то и 38-то НС.

В 38-то НС Екатерина Михайлова, която е зам.-председател на ОХДЦ, става председател на парламентарната група на ОДС.

През 1996 г. лидерът на ОХДЦ Стефан Софиянски беше избран за кмет на София /преизбран за втори мандат през 1999 г. и за трети през 2003 г./, а през март - май 1997 г. той оглави служебното правителство.

В правителството на ОДС след изборите от април 1997 г, ръководено от Иван Костов, от ОХДЦ е вицепремиерът и министър на промишлеността Александър Божков.

Линкове