Културата и цензурата на 80-те

В началото на 80-те години на 20-ти век за политически вицове вече не затваряха. Даже се носеха слухове, че сам Живков насърчавал  вицовото творчество за себе си, следял го с интерес и се смеел. Все пак хората внимаваха пред кого и къде разказват вицове, защото доноси продължаваха да се пишает за ползване "при нужда". Публикувана беше и изключително остра сатирична поезия - по това време творяха Радой Ралин (вж. епиграми на Р. Ралин), Марко Ганчев и др.

Ученици, студенти (а и техните преподаватели) четяха с възторжен потрес "Одата за левия и десния ботуш"/1/  (М. Ганчев) и др. Говореше се, заемаше се и се преписваше всичко това.

 

Две книги обаче предизвикаха обществени реакции с по-широк резонанс  - романът на Блага Димитрова "Лице" и документалната "Фашизмът" на Желю Желев. Двете книги се появиха в книжарниците горе-долу по едно и също време - 1981-1982 г. И бяха иззети от разпространение след частична разпродажба на тиражите. За  "Лице" се говореше, мнозина успяха да я прочетат даже. От "Фашизмът" обаче бяха закупени по-малко бройки и те се разпространяваха препечатани на машина, а и отделни екземпляри обикаляха. 

 

 

 

Ето какво разказва самата Блага Димитрова за романа си "Лице":

Бележки за романа "Лице" /откъс/

 

 

 

 

 
 “Фашизмът” е написана през 1967-ма. Книгата обаче е издадена чак през 1982 г. от издателство "Народна младеж" и предизвиква остра негативна реакция от страна на ЦК. И както споменахме вече, беше иззета от разпространителската мрежа почти веднага.


  

Д-р Ж. Желев в предговора към второто издание на книгата през 1990 г. разказва за историята на книгата:

 "Фашизмът" или политическата биография на една книга.

 

 

 

 

 

 

 

 

Вижте още "арестувани"  или цензурирани издания от библиотеката на Омда:

 Архив Омда: