Резолюция на ЕП от 14 март 2012

http://www.focus-news.net/?id=n1631618

Резолюцията на ЕП за напредъка на Македония има препоръки за правата на българите в Македония и обективен прочит на историята
14 март 2012 | Агенция "Фокус"


Страсбург. На пленарната сесия днес в Страсбург, Европейският парламент гласува резолюция по доклада за напредъка на Македония. Евродепутатите призоваха за скорошно започване на преговори за членство с Македония, която е страна-кандидат от 2005 г., като същевременно не спестиха критиките си и призоваха за съвместно решаване на всички междусъседските проблеми преди приемането на страната в Европейския съюз, съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ.

По предложение на Андрей Ковачев, ръководител на българската делегация в Групата на ГЕРБ/ЕНП, в резолюцията бяха включени важни препоръки към западната ни съседка, свързани с правата на българите в Македония и необходимостта от обективен прочит на историята.

Според българския евродепутат, "неоспорим факт е, че добросъседските отношения са ключови за евроинтеграцията на Македония и поради тази причина страната трябва да престане да гради идентичността си за сметка на културата и историята на своите съседи".

"Тази резолюция на Европейския парламент е първата, изразяваща загриженост за онези граждани на Македония, които открито заявяват своята българска идентичност или етнически произход. Необходимо е властите в Скопие да се вслушат в отправените препоръки и да зачитат свободата на съвестта и самоопределението на всеки гражданин, такъв какъвто смята, че е", заяви Ковачев.

Гласуваният документ изразява разочарование от липсата на напредък в честването на общи исторически събития и личности между Македония и нейните съседи. Според българския евродепутат, "Македония трябва да прочете обективно своята история в сътрудничество с нейните съседи, за да може да скъса със сенките от миналото и да се обърне към европейското бъдеще."

На дебата в пленарна зала, състоял се по-рано днес, Андрей Ковачев, който е и заместник-председател на Комисията по външни работи на ЕП, заяви своята надежда, че Македония ще скъса с етно-идеологическата митология и ще работи за изграждането на мостове със своите съседи. Такива мостове са отбелязването на общи исторически събития, както и прекратяване на говора на омразата спрямо съседните страни особено в медиите и учебниците. Продължаващото насаждане на моноетнически исторически митове и легенди, насърчаването на псевдо научни разработки, финансирането на пропагандни филми като "Трето полувреме" в крайна сметка задълбочава както конфликтите в страната, така и със съседите. С голямо безпокойство наблюдаваме и нарастващото етническо напрежение в страната през последните дни".

Резолюцията насърчава Македония да продължи процеса по отваряне на досиетата на югославските комунистически тайни служби и да овласти комисията, имаща тази задача, свободно да обявява резултатите от проверките си и да разполага с всички архиви, необходими за работата й.

Ковачев е категоричен, че "европейската интеграция е единственият начин за преодоляване на несправедливостите от миналото".

Европейската комисия инициира диалог на високо равнище за приемането на страната в Обединена Европа. Брюксел предвижда да бъдат обсъждани теми, свързани с върховенството на правото, медийната свобода и реформата в държавната администрация.

Формалният диалог не замества преговорите за членство, а по-скоро цели да подкрепя реформите в Македония. Неговото начало предстои да бъде дадено тази седмица в Скопие, по времето на планираното посещение на комисаря по разширяването Щефан Фюле в страната.

Андрей Ковачев отново изказа надежда, че управляващите в Македония ще работят за нейното европейско бъдеще и ще вземат сериозно препоръките на Европейския парламент, които той отправи в своята резолюция.