опорочени са вече И Референдума, и изборите...

 

ако гласувате, ще подкрепите нарушенията на конституцията

Не може да не сте раздразнени от глупостите и скудоумията на националните политически босове... Без да споменавам най-пресния ( евродепутатите от БСП и ДПС гласували резолюция за….. поощряване на миграциите от Третия свят към Европа), ще изброя главните, включително нарушенията на Конституцията, поради които гласуването би представлявало подкрепа за нарушенията на законите и Конституцията.

Ето кратък списък на актуалните глупости, закононарушения и нелепици :

1. За да е успешен едни референдум са необходими две условия – и първото е най- важното - да са гласували повече избиратели, отколкото на последните избори. Неслучайно и двата проведени досега референсдума бяха неуспешни, защото не изпълниха условието, което е показател за това, доколко хората намират за важни въпросите. Но сега Парламентът насрочи референдума в един ден с изборите, което рязко вдига участието - нещо повече, тъй като участието ВЕЧЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО, активността се очаква да е доста по-голяма и съответно гласувалите в референдума ще са повече от тези, гласували на последните избори. (И повече от евентуално гласуващите в самостоятелно проведен референдум.). Така с Изборния кодекс се взривява Закона за пряко участие на гражданите, тъй като в новата обстановка високият дял на участвалите в гласуването ще бъде изкуствено надут, няма да отговаря на истинския, и законовият праг за признаване на референдума вече не изпълнява целта, за която е създаден. При местни референдуми Законът правилно определя, че ако референдумът се провежда заедно с избори, за да е валиден трябва участието да е с 10 пункта над изискваното при самостоятелно провеждане. Но за националните референдуми ТОВА Е ПРОПУСНАТО и така се облагодетелстват организаторите на референдума.
2. Този ефект се подсилва и от противозаконното решение на ЦИК секционните комисии АКТИВНО ДА ПОДТИКВАТ ИЗБИРАТЕЛИТЕ КЪМ ГЛАСУВАНЕ И ЗА РЕФЕРЕНДУМА, подвайки в ръцете им съответната бюлетина! По същество това е взимане на страна "за" референдума и "за" трите предложения, тъй като е добре известно, че тактиката на несъгласните с предложенията до голяма степен е да не се участва в референдума. Но комисиите ще успеят с този натиск да накарат немалка част от несъгласните или колебаещите се да гласуват и така да осигурят валидност на референдума !

3. И в телевизионния клип ЦИК отново нарушава закона, призовавайки ни да гласуваме не само в изборите, но И НА РЕФЕРЕНДУМА - ТАКА ОРГАНЪТ, КОЙТО ТРЯБВА ДА Е СТРОГО НЕУТРАЛЕН, ОТНОВО ВЗИМА СТРАНА.

4. Начало на формуляра

Сгрешена е методиката и при отчитане на достигнатата активност. Така например, ако е необходима 50% активност почти сигурно тя ще е различна за всеки от трите въпроса. Може би за орязване на партийните субсидии ще гласуват над 60%, а за задължителното гласуване ще се изкажат (примерно) 40 %. Би трябвало по първата точка резултатът да е достатъчен за валидността на референдума, а по втората - не, защото е под изискваното. Но ЦИК решава обратното - взима за меродавен дори не най-високият процент участие по една от точките, а нещо като сбор от трите! Така може да се получи, че при гласуване, примерно, от едва 30% по първа точка, 20% по втора и 10 % по трета, в крайна сметка сборно ще имаме над 50% участие и референдумът – и в трите му части! - ще бъде признат за валиден. (За да бъда кратък, предадох проблема без точните термини - надявам се да бъда разбран и така.) И, както писах по-долу, основната битка при референдумите е за АКТИВНОСТТА, за процента участие – и именно най-важното тук е объркано.
(Тоест, ако имаме референдум с 5-6 въпроса, един-два от които не предизвикват никакво желание за масово участие и не получават понече от 10-20%, то със сигурност ще имате една неверно отчетена висока активност (по методиката на ЦИК), която все пак ще ги направи валидни.)

 

Л 5. Предлагат ни да прогласуваме за задължително гласуване...Но, извинете, ама нали ние ВЕЧЕ гласуваме задължително ? Що за глупост ? От друга страна чакаме решението на Конституционния съд (което трябва да отмени задължителното) и тогава - ни изборите, ни референдумът ще бъдат валидни.... Смях... Почваме отначало.Ха

А6. Както показах в предишни статии и ТВ-интервюта, по Конституция партиите нямат право да издигат кандидати за президент. Шокиращо, но ... някой ден ще го признаят. 
7. По средата на изборната кампания, само 9 дни преди изборния ден, правят промени в Кодекса - каква Венецианска конвенция (изискваща последните промени да са минимум 6 месеца преди изборите..), каква ти законност...
8. 8-мо... 9-то... 10-то... - е, май стига, списъкът от нарушения е дълъг, ще омръзне!

Или хайде, като за ДЕСЕРТ:
Държавната БНТ 1 подготви за официалния диспут на кандидат-президентите (от "Б отбора", както казват, но е правилно "от Б групата", защото те не са никакъв „отбор“) няколко основни въпроса/теми. Като например:
-"Президентът има право да предизвиква промени в конституцията - Вие смятате ли, че...."

Но, моля ви, откъде го изкопаха това? Не са ли поглеждали Конституцията? Не само че не може "да предизвиква промени", но дори не може просто да предложи промени! И не само в Конституцията, но дори и в обикновен закон... 

Има и още:
-"Право на президента е да свиква референдуми. По кой въпрос бихте свикал..." - Неуважаемите неграмотници от БНТ, които занимават и бъдещите президенти, че и целия народ с нелепости, е добре да знаят, че Референдум не се "свиква ", общински съвет може да се "свиква", но не и референдум. И най-важното - НЯМА НИКАКВО "Право на президента да свиква...". Забравихме ли, как се молеше Плевнелиев на Н С да му "свика" референдум ? 
И т.н...., и т.н. ... Правим си изводи за т.нар. „елит“, нали.Тъжно

Ядос Изводите от това са два:
1. На референдума изобщо НЕ БИВА ДА СЕ ГЛАСУВА (подмамващият въпрос за партийните субскидии е примамка референдумът да набере достатъчно участвали, за да бъдат прокарани важните и опасни решения за мажоритарност и задължителност. А и както показах, провеждането на референдума вече е опорочено.)
2. Дали ще гласувате или не на изборите няма особено значение. Но като хора,защитаващи СВОБОДАТА си, трябва да се противопоставим да ни налагат ЗАДЪЛЖИТЕЛНО нещо, което е просто наше право. Ако сте свободомислещ човек – разбирате, че точно сега трябва да се бойкотира!