Обръщение на президента Росен Плевнелиев към 42-то Народно събрание 25 юли 2014 г.

Уважаеми господин председател на Народното събрание,

Уважаеми дами и господа народни представители,

Благодаря ви за предоставената възможност да говоря тук пред вас и от тази най-висока трибуна пред цялата нация.

Оставяме зад нас вече втора, извънредно трудна политическа година. Тежкото противопоставяне и личните нападки ерозираха доверието към политиците, към всички нас, за съжаление, и към институциите. Непрестанните политически битки често наподобяваха път без изход. Това още повече засили усещането за задълбочаване на политическата и институционална криза в страната. За по-малко от година и половина вече второ редовно избрано правителство подаде оставка. През втората половина на 2014 г. ще се сменят три правителства. Същото беше и в първата половина на 2013 г. Три правителства се сменят в рамките на половин година вече втора поредна година. Това е белег на все по-трайна нестабилност, която затруднява икономиката и обществото. Сега е необходимо да положим усилия, за да преведем страната през трудностите и да постигнем повече политическа, финансова, икономическа, но преди всичко институционална стабилност. Затова вече се договорихме, аз благодаря и се надявам да го изпълним - нашето предстоящо, съвместно, общо усилие за постигане на по-високо ниво на стабилност в държавата.

Политическите кризи са неизменна част от развитието на демократичната държава. Имало ги е и ще ги има. Българската Конституция съвсем точно разписва както стъпките, така и отговорностите пред всеки един от нас, за да успеем да преодолеем изпитанията. След всичко, през което преминахме, едва ли има някой, който да се съмнява, че правните норми са много важна част от този процес, но не единствена. Много по-важно днес е и национално отговорното поведение, още повече в труден момент за нацията.

Политическото противопоставяне, различните виждания и сблъсъкът на идеи са неразривна част от многопартийната система, те са механизмът, по който функционира парламентарната демокрация. Но отвъд тях е най-важното за всеки отговорен политик, а именно реалните проблеми на хората и тяхното решаване. Кои са те? Доходи, безработица, пенсии, демография, здравеопазване. Те не са от вчера, няма да бъдат решени утре. Но именно сега пред политическите партии, преди да стартира предизборната кампания, на която всички вие ще поискате доверието - и се надявам да получите в максимална степен доверието на гражданите, нека покажем, че можем да приоритизираме, да изведем неотложните проблеми извън предизборните битки и да постигнем съгласие и резултати по тях, по някои неотложни за народа теми.

Началото поставихме с договореното на Консултативния съвет за национална сигурност, който се проведе на 17 юни 2014 г., решение в пълен консенсус. Последваха и поредица от консултации в Президентството и Парламента. На тях договорихме дата за избори, около която всички се обединиха, както и обсъдихме важни и неотложни мерки, които се надявам да бъдат предприети от Народното събрание и Министерския съвет, за да може в следващите месеци, до сформирането на легитимно избрано правителство, държавата да функционира нормално. Надявам се заедно с политическите сили да извървим конституционната процедура, така че да бъде спазена вече договорената дата за избори, а именно 5 октомври, а на 6 август с указ на президента да бъде разпуснато 42-то Народно събрание и да бъде назначено служебно правителство.

От днес до 6 август институциите трябва да продължат да изпълняват съвестно и отговорно своите задължения. Това, че предстои разпускане на НС, сформиране на служебно правителство и предсрочни избори, не трябва да е оправдание за бездействие. Имаме още какво да се свършим и нееднократно съм призовавал институциите и всеки един от обществено важните фактори към отговорно отношение. Това не са неща, важни само и единствено за поредното служебно правителство в България. Това са проблеми, които са важни за държавата и за нацията. Актуализацията на бюджета на държавата и на Националната здравноосигурителна каса, така както е предложено от правителството, е сред най-важните задачи, които Народното събрание може да реши в следващите дни. През изминалата седмица Министерският съвет прие актуализацията на бюджета на НЗОК и на държавния бюджет. Считам, че тази актуализация е наложителна, за да позволи на всички институции, на болниците, на общините, на всеки един гражданин да не понесат върху себе си допълнителни негативи от политическата нестабилност в страната. Нека предложената от правителството ревизия на бюджета бъде анализирана от експертите на политическите партии. Нека дадем обективна, а не политическа оценка, на приходите, на разходите, на рисковете. Нека ревизираме бюджета заради пациентите, заради болниците, заради общините, заради размразяването на две европейски програми, което може да стане само с финансови корекции, които са непосилни за българските общини и не са предвидени в бюджета. Нека платим 200 млн. лева сега, за да ускорим усвояването на оставащите 6 млрд. лева до края на 2015 г. Нека ревизираме бюджета, заради достойните български строители, които от месеци не са получавали плащания за около 1 милиард и вместо да ускорят, са принудени да спрат работа. Нека ревизираме бюджета заради бедстващите в Добрич, Варна, Велико Търново български граждани, които очакват компенсации и протегната ръка от държавата. Нека ревизираме бюджета, за да внесем допълнителна сигурност в случай на бъдеща несигурност във финансовия сектор в периода на отсъствие на Народно събрание.

Именно по тази причина се надявам парламентът да вземе и решение, с което да даде възможност на служебното правителство в случай на нужда да води преговори, да сключва договори и споразумения с други държави, международни организации и институции за външни заеми, по необходимост, за стабилизация и социална защита. Такова решение би било проява на политическа зрялост, ще осигури сигурност за финансовата система и ще се превърне във важна стъпка към постигането на така желаната политическа и обществена стабилност. Призовавам депутатите от 42-то НС в последните си работни дни да внесат допълнителна доза стабилност в банковата ни система. Съществена част от това е състоянието на Българската народна банка. БНБ е този регулатор, който трябва да изразява в най-висока степен устойчивост и доверие. Но каква е ситуацията днес - имаме подуправител, който отговаря за банковия надзор, но той, освен, че е обвиняем, е и в отпуска именно във време на проблем с голяма банка. От друга страна управителят на БНБ декларира готовност да подаде оставка. Надявам се Народното събрание да преодолее тази нестабилност и да се произнесе възможно най-скоро по кадровия проблем в БНБ. Ако това не се случи, апелирам към политическите сили, поне като минимум, да не политизират излишно ситуацията в БНБ в следващите месеци на предизборна кампания, за да не генерираме допълнителна институционална несигурност, а точно обратното - да подкрепим в труден момент най-важния за икономиката регулатор.

Уважаеми народни представители,

Няколко думи и за специалния случай КТБ. Казусът КТБ е поставен под прожекторите на общественото внимание с особена сила и чувствителност. Вече изминаха 25 години от демократичния преход. 25 години и все още не е казана цялата истина за принадлежността на политическия и обществен елит на страната към комунистическите тайни служби. Това беше грешка. Днес не бива да допускаме още веднъж същата грешка.

Децата ни няма да ни простят, ако не отворим "досиетата КТБ". Ако допуснем истината за КТБ да бъде заметена, изтъргувана, ако превърнем "досиетата КТБ" в новата златна мина за изнудване на политици, както досиетата на ДС досега, това ще бъде стратегическа грешка за държавата. Ако се разкрие цялата истина за нерегламентирани връзки на политици, съдии, прокурори, общественици с КТБ, подмененият преход на България ще приключи, а истинският ще започне. Българската държавност ще направи смел скок напред в морален и институционален аспект в очите на гражданите. Ако се замете истината за КТБ, подмененият преход на България ще продължи за много години напред.

Казусът КТБ е големият тест днес за българската държава. Затова БНБ, КФН, НАП, Прокуратурата, Комисията за предотвратяване на конфликт на интереси, Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, са длъжни да координират действията си и да си свършат работата докрай. Това означава пълен преглед на активите, оценка на кредитите и обезпеченията по тях - кредит по кредит, чрез български и международни одитори. Да се оцени точно дали има и колко е голяма дупката в тази банка. Ако има дупка - къде са отишли парите. Чрез механизмите на международната правна помощ за броени месеци може да се провери офшорка след офшорка, актив след актив, къде и кой е крайният получател и да му се потърси отговорност. Благодаря предварително за отговорното поведение на всички институции по този важен за нацията казус.

Уважаеми дами и господа народни представители,

Убеден съм, че всеки един от нас съзнава своята отговорност в настоящата ситуация и вярвам, че ще вземете правилните решения, защото те не се отнасят само до работата на служебното правителство, а засягат самото функциониране на държавата, като се отразяват неминуемо върху институциите, икономиката и върху гражданите. От тяхно име ви призовавам да намерите съгласие и да търсите и да дадете своя принос към процеса по преодоляване на настоящата криза за постигане на по-високо ниво на стабилност в държавата.

Благодаря ви за вниманието и ви пожелавам успех!