Свалянето на "Деконструкция" от СЕМ

Коментарът в началото на предаването

Петър Волгин: Българският /психо/Десен сектор

Коментар на Петър Волгин - 19.12.2015

Ако човек иска да направи смислен анализ на процесите в българския политически живот от последната седмица, трябва да зареже всички политологически теории и да навлезе смело в дебрите на психопатологията. Отдалеч е видно, че някои от основните действащи лица в парламентарното театро, особено тези, които държат да ги възприемаме като свръхумни и особено красиви, имат сериозни психически проблеми. Макар и да не си го признават открито, някои от най-видните реформатори имат повечето симптоми, описани в учебниците по психопатология - непостоянство на преживяванията в еднотипни ситуации, липса на критично отношение към себе си, неспособност да планираш действията си, неспособност за нормална адаптация в променяща се среда. За пореден път се убеждавам, че терминът "психодесница" изобщо не е ефектна метафора, а термин, изключително точно описващ начина на поведение на някои от най-видните лица на традиционното дясно. При това говоря не само за политици от десния сектор, но и за принадлежащи към него анализатори и всевъзможни NGO- служители.

Сигурен съм, че няма човек в България, който в момента може да даде смислен отговор на въпроса дали партията ДСБ, която претендира да пази кивота със свещените десни скрижали, е във властта или в опозиция. От една страна нейният лидер си къса дрехите, изобразявайки трескава опозиционна активност. Докато си почива обаче от тези опозиционни пърформънси, г-н Кънев чинно си изпълнява задълженията като съпредседател на парламентрна група на по-малката управляваща формация. Как в съзнанието му се съчетават тези две диаметрално противоположни състояние и какъв ще бъде ефектът от това раздвояване върху психическото му състояние, не се наемам да гадая. Раздвоението обаче е характерно не само за партийния лидер, но и за партията като цяло. Един от нейните най-видни членове, г-н Москов, продължава да министерства с все по-голям размах, а за окопалите се в министерства, агенции и филхармонии фенове на г-н Иван Костов няма нужда да говорим. Името им е легион. Независимо от това целокупното ДСБ продължава да се самовъзхищава от новооткритата си, напълно фалшива, естествено,  опозиционна същност. 

http://bnr.bg/post/100639651/petar-volgin-balgarskiat-psiho-desen-sektor
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Съветът за електронни медии е съставил акт на БНР за административно нарушение заради предаването „Деконструкция" на Петър Волгин.


Държавното радио може да бъде глобено с 3 хил. лв. заради предаването, което системно отказва да спазва изискването за плурализъм на мненията, което е задължително за обществените медии. В регулаторния орган има оплаквания относно съдържанието на „Деконструкция" - често се говори срещу Реформаторския блок и ГЕРБ, срещу НАТО, но тяхното мнение не намира място в предаването, обяснява председателят на СЕМ Георги Лозанов пред „Епицентър".

Актът за административно нарушение ще бъде разгледан по същество, когато в регулаторния орган дойде възражението на БНР. Ако на държавното радио бъде наложена глоба, тя няма да бъде платена от водещия, допълва Лозанов.

Петър Волгин реагира гневно наа решението на медийните надзорници в профила си във Фейсбук:

Пожизненият председател на СЕМ е получил спешна политическа поръчка за отстраняването от ефир на предаването „Деконструкция".

Първата стъпка към тази високохуманна цел беше направена онзиден, когато разбрахме, че СЕМ е съставил акт на БНР за административно нарушение. Визира се едно конкретно издание на „Деконструкция", където са открити тежки „погазвания на закона".

Кои са основните нарушители и какви са техните грехове според надзорния орган?

Първо, виновен съм аз, задето съм си позволил да критикувам политиката на европейските и американските елити, които се стремят да наложат своите представи за управление по целия свят.

Второ, виновна е Калина Андролова, задето си е позволила да критикува поведението на Росен Плевнелиев.

И трето - чуйте, чуйте, това ми е любимото, виновен е Божан Петров, задето говори с ирония за управляващите в България. Разбирате ли какво става!? Вече се забранява не просто критиката, забранена е дори и иронията! И документът, който прокламира това, е изготвен в СЕМ, ведомството, оглавявано от човек, който навсякъде се представя като невероятен демократ и още по-голям защитник на плурализма!

Тъй като ние няма да спрем да критикуваме нито българските, нито чуждите управляващи, пожизненият председател ще ни тръсне още няколко подобни мракобесни акти, за да спре „Деконструкция". Така ще направи това, което винаги е правил - ще излакейства на управляващата клика като удари БНР, медията, която все още си позволява да говори свободно.

Е, докато това стане, „Деконструкция" ще продължи до изрича на глас неудобните истини. Независимо от напъните на Георги Лозанов.

 http://glasove.com/categories/novini/news/cenzura-v-bnr-zaradi-petyr-volgin
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Калина Андролова: Политика на контролирано напрежение

Коментар на Калина Андролова - 19.12.2015

На пресконференцията, която Путин даде преди няколко дни, се откроиха два много важни детайла. Първият е свързан с това, че Путин освети, че е имало договорка за сътрудничество с Турция по много чувствителен за турската държава въпрос, по който международното право към момента не дава удобно решение за Турция. Можем да гадаем какъв е този въпрос, но бихме могли и да се досетим, че вероятно става дума за кюрдския проблем, развил се допълнително на фона на сирийската криза. Русия е проявила разбиране и е приела да помогне на Турция. Поради което и недоумението на Путин от инцидента с руския самолет е още по-голямо. Така да се каже той е изненадан от извъртането на Турция. Затова Путин отбеляза и намесата на трета страна в отношенията Русия-Турция, имайки предвид САЩ.

Вторият важен детайл от пресконференцията на руския президент е свързан с риторичните му въпроси защо Турция е сътворила този инцидент. Някой в Турция е решил да близне американците по онова място, но дали САЩ имат нужда от това, разсъждаваше Путин на глас като подчерта, че е възможно да е имало договорка: Турция да свали самолета, а САЩ да си затворят очите, ако и когато Турция започне окупация на Ирак. Ето размисли на Давутоглу, премиер на Турция, относно Ирак, изложени в прословутата му книга „Стратегическа дълбочина”: Кюрдските групировки в Северен Ирак постоянно се надяват, че ще имат шанса да създадат отделна държава. Дългосрочните стратегически намерения на САЩ, пише Давутоглу, са напълно ясни: Да се обособят колкото се може по-малки формации в региона на Близкия изток, за да се намали броя на държавите, които биха могли да се превърнат в регионален силов център. Както и да се запази възможността за намеса чрез използване на вътрешните спорове и коалиции между малките формации. Така, според Давутоглу, САЩ искат да продължат влиянието си в региона чрез едно постоянно посредничество в бъдещите отношения или по-скоро разногласия между надробените нови малки държавици. Давутоглу нарича тази американска стратегия политика на контролирано напрежение.

http://bnr.bg/post/100639652/kalina-androlova-politika-na-kontrolirano-naprejenie

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Божан Петров: Без паника, всичко е стабилно

Коментар на Божан Петров - 19.12.2015
Видяхте ли, видяхте ли, почитаеми, как всички наши тревоги и притеснения напоследък около съдбата на свидното ни правителство се разрешиха по най-благополучен начин и стабилността възтържествува. Много се бяхме напрегнали, милички, да не вземе да се прекатури нещо и да бъдем изоставени на произвола на съдбата в този тревожен свят и изострена международна обстановка. Не ни стигаха, милички, подтискащите предсказания за война, апокалипсис и унищожение от баба Ванга, учителя Дънов и госпожа Севрюкова, ами  като се прибави към това и възможността Реформаторският блок да напусне коалицията и да си останем нереформирани, просто не ни се живееше, почитами. Такава тма и печал бяха сковали обитателите на родината, преди силата да се пробуди пак и генерал лейтенант премиерът доктор Борисов да съхрани стабилността, че просто не искаме да си спомняме за този кошмар. Разреши се и онази конфузна ситуация със съдебната реформа. Първо господин Борисов избалансира, а после реши да вика външни експерти от ЕС те да движат нещата в съдебната система. Като толкова знаят, те да се оправят. То за какво ли ни е и правителство, като може да извикаме пак експерти, ама, айде, нали трябва да се радват коалиционните партньори, че са на власт. Всичко се разреши, почитаеми. Сега вече, душици, отново се диша леко - Лукарски, госпожа Кунева, господин Ненчев доктор Москов остават плътно притиснати /метафорично казано/ до харизматичното властово тело на нашия върховен управител, за да бъдат верен страж на демокрацията и реформите и няма пускане. От другата страна са го накачулили КОЙ и всички негови разновидности от целия олигархичен спектър, а клетият ни премиер балансира заради отечеството. Лесно ли е, милички? Ами не е. Също така много добре се получи и тази работа с чисто новия опозиционен лидер господин Кънев. Той изключително достоверно, чистосърдечно и неподправено, както във възрожденска пиеса, изобрази напущане и разрив със своя доскорошен пръв приятел премиера. Нали помните онази сцена от „Криворазбраната цивилизация“, в която двама се дуелират, единият казва „муш“, а другият отговаря „въх, уби ма!“. Ей така малко се получи. Важното обаче е, че имаме нова опозиция, а партията на господин Кънев заедно с експертите  остава при господин Борисов , за да осигурява стабилности и да гарантира реформите естествено. 

http://bnr.bg/post/100639653/bojan-petrov-bez-panika-vsichko-e-stabilno

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


К. Методиев: Политическият разговор в държавата се води между институции извън политическите
И. Инджов: Ако целият РБ беше напуснал властта и се беше позиционирал в опозиция – тогава предсрочните избори не ни мърдаха
публикувано на 19.12.15 в 15:30 / 2861 преглеждания

Интервю на Петър Волгин с Калоян Методиев и Иво Инджов


Това правителство ще кара на пазарлъци, на договорки и  в общи линии на мускули, заяви в интервю за “Хоризонт“ в предаването “Деконструкция “ политологът Калоян Методиев като обобщение на политическа обстановка в страната за вбъдеще:

Коалицията не е стабилна и това се видя в петък при гласуването на новия министър – и трите коалиции, които ги има в Народното събрание, се разцепиха, като две от тях са към управляващото мнозинство; наложи се депутатите на Ковачки да спасяват избора плюс независимите, които на живот и смърт ще подкрепят всичко в управлението, за да могат да останат колкото се може по-дълго в парламента. 

Хоризонтът, който ни се предлага за момента, са президентските избори или “трайте, за да има стабилност“ – това е очевидно новата опорна точка, допълни Методиев.

Управляващата коалиция, въпреки това разнопосочно гласуване при избора на министър на правосъдието Екатерина Захариева, все пак е стабилна в институционален план, но не е стабилна във функционален план, коментира от своя страна в интервю за предаването политологът Иво Инджов като подчерта:

Действително ДСБ излязоха с единия крак от властта и от време на време ще гласуват опозиционно, но по-драматично щеше да стане за управляващата коалиция, ако целият Реформаторски блок беше напуснал властта и се беше позиционирал в опозиция – тогава предсрочните избори, съчетани с президентските, не ни мърдаха.

Според Инджов в България към днешна дата няма сериозна опозиция на управлението, защото знаем, че политическият дебат и политическите решения се раждат именно, когато има сблъсък между управляващи и опозиция, между ляво и дясно. Политологът обаче прогнозира, че при "разбития" Реформаторски блок ролята на ДПС ще нарасне:

Определено хората на Лютви Местан спечелиха битката за сърцето на премиера Бойко Борисов - това в институционален план, но във функционален план виждаме, че когато има  сериозни проблеми, коалицията се разтърсва и това вещае много неясноти.  

Нещата така се размиха до момента, че държавата е без опозиция, защото опозицията вътре в управлението е  в управлението, а опозицията, която е декларирала, че е срещу управлението несъществува – БСП я няма, добави Методиев в знак на съгласие с твърдението, че не е ясно дали в страната има опозиционна партия. Според него разправиите в самата коалиция се дължат на липсата на външен дразнител, както и на дебат и на качествени хора, което доведе до това политическият разговор в държавата последните две седмици да се води между институциите извън политическите – главният прокурор и шефа на ВКС, като те излъчват политическите сигнали и говорене, а политическото отвори един огромен вакуум, като то не може да излъчва никакво послание за политика.

БСП остава най-голямата опозиционна сила с всичките си свои кусури и проблеми в момента - тя има определено опозиционно поведение,  но няма опозиционно политическо говорене и няма опозиционна политическа програма, обясни Инджов, като даде за пример последователното гласуване на различни етапи от страна на социалистите срещу тази съдебна реформа. Политологът обаче осъди неоткрояващото се поведение на партията и липсата на предложения и алтернативи. 

БСП се самозатвори в това да казва, че конституционните промени са безсмислени, но и даде в началото на годината заявка за ляв завой – предприе някои действия, но преди и след местните избори продължава да се занимава със собствените си проблеми  и да се намира в слаба фаза, допълни Инджов. 

При реформите става въпрос на сблъсък на различни лобита и визии, допълни Методиев, изразявайки сериозни съмнения към значението на думата "реформа" за обществото и осъждайки кадровия дефицит на управлението.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

http://bnr.bg/horizont/post/100639666/k-metodiev-politicheskiat-razgovor-v-darjavata-se-vodi-mejdu-institucii-izvan-politicheskite
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Изборите в Испания: между промяната и Status quo
публикувано на 19.12.15 в 14:10 / 2880 преглеждания

Хосу Хуаристи


Интервю на Юлия Владимирова с Хосу Хуаристи

Г-н Хуаристи, в навечерието сме на изборите в Испания, всъщност пред какви избори е поставена страната Ви в сегашната нагорещена ситуация с все по-нарастващите крайно десни партии в Европа и в същото време осуетяването на всеки опит на правителство, което иска да избяга от неолибералната клетка?
За нас е ужасно, че в Европа се надигат крайно десни партии, но това е ужасно и за бъдещето ни, което доскоро сме си представяли, че ще имаме като част от европейския проект. Тези процеси поставят в опасност модела, на който е основан този Съюз. Моята партия на баските е част от лявото крило на испанския парламент и смятаме, че има нужда и в други държави от повече леви партии, не само в Испания и Гърция, за да може нещо да се промени. И Сириза, и Подемос възникнаха като реакция на хората, които почувстваха капитулацията на мейнстрийм партиите и системата в кризата през 2011г. И е много важно, какъвто и да е резултатът на изборите, да отчетем важността на такива движения. Защото „Подемос“ промени политическата карта на Испания. В такива движения днес е усещането за надежда, че нещо може да се промени. Такива партии могат да окупират пространство, което все още би могло да запази Европа и да й даде шанс за просперитет и истински социални права. Подемос казват нещо, което Сириза бяха казали преди време, че ако това не е алтернативата за Европа, Меркел ще трябва да води преговори в Еврогрупата с Марин льо Пен и компания. А това е ужасяващият сценарий за Европа. Страхувам се обаче, че ще е много трудно на тези избори да имаме голямата промяна, която искаме. Убеден съм, че това е процес и Испания е част от него, също така, че испанското общество осъзнава, че има нужда от нов социален ред, но сякаш не е готово още за него. 

Интервю с Хосу Хуаристи , представител на лявата испанска Баска националистическа партия, която в изборите за Европейски парламент през 2014 е част от електоралната листа „Хората решават“, включваща леви националистически и сепаратистки партии. Хосу Хуаристи е първият в тази листа и става евродепутат като част от Конфедеративната група на Европейската обединена левица - Северната зелена левица.

Чуйте цялото интервю на Юлия Владимирова в прикачения файл.

http://bnr.bg/post/100639654/izborite-v-ispania-mejdu-promanata-i-status-quo