Археолози откриха 3-етажни къщи на 26 века

 Веселина Ангелова

21.10.2012

 

Археолози от Велико Търново откриха три къщи на 26 века в праисторическа селищна могила край село Петко Каравелово, община Полски Тръмбеш.

Древните сгради датират от 4800 г. преди новата ера и са били на по два и три етажа.

"Това е изключително рядко срещана находка за този период" обясни ръководителят на археологическия екип Александър Чохаджиев от Регионалния исторически музей във Велико Търново.

Експертът уточни, че дължината на къщите е около 12-15 метра, а широчината - 6 м. "Старинните жилища са доказателство, че е имало многоетажно строителство и в това далечно време", коментира Чохаджиев.

В могилата са открити и над 500 сечива от различни материали. Оръдията на труда са изработени предимно от кремък и кост. Намерени са рогови харпуни и керамични изделия. Риболовът в местните реки също е бил сред поминъка на местните, за които доскоро се смятало, че са се занимавали само със земеделие и скотовъдство.

Много интересна находка представлява похлупак на керамичен съд, на който по ефектен начин и с триъгълни форми е изобразена човешка глава. "Образът е с брада и шапка", допълва Чохаджиев.

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1597804