Шотландци датират находки от Воден

Виолета Цветкова

18.10.2012

Учени от университета в Глазгоу, Шотландия, ще изследват находки от праисторическото селище, разкрито край димитровградското с. Воден, научи "Труд" от ръководителите на археологическата експедиция, доц. Крум Бъчваров и доц. Красимир Лещаков. Вече трети месец 25 археолози и стажанти и повече от 100 работници проучват останки от обект от края на късния неолит (5200-4900 г. пр.Хр.) и каменно-медната епоха (V хил. пр.Хр.), разположен на площ от над 16 декара. Работата им започва покрай строителството на автомагистрала "Марица" и ще продължи до края на годината.

Намереното досега от археолозите доказва, че на територията на с. Воден е имало живот още преди 7000 години. Разкритият праисторически комплекс от множество ями (най-голямата е дълга 20 м), пълни с остатъци от древни пиршества, е използван в продължение на 10 века, убедени са учените.

Едно от предположенията е, че пиршествата са били свързани с древни ритуали. В комплекса са открити множество керамични съдове за храни и течности. За пръв път археолозите се натъкват и на миниатюрни идоли от черупки на мида Spondylus, която обитава топлите морета. Наличието им подсказва оживен търговски обмен със съседни народи.

Проучването на праисторическото селище ще запълни бели петна в познанията за прехода между каменната и металната епоха, почти неизвестен за археологията досега.

Останки от животински кости, намерени при разкопките, за първи път ще бъдат анализирани в лабораторията за радиовъглеродно датиране на университета в Глазгоу.

Голяма част от останалите находки ще бъдат показани на 19 октомври, петък, в читалището на Воден, когато жителите на селото отбелязват деня на св. Йоан Рилски с фолклорен празник. Посетителите ще могат да научат повече за древната история на тези земи от двамата ръководители на археологическата експедиция.

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1593359