Път: : Кой кой е : У

Цветелина Узунова

Цветелина Узунова е български журналист и консултант по публична и медийна комуникация. Прессекретар е на Н.В.Симеон II.

Родена е на 4 август 1967 г. в град Гоце Делчев.

През 1991 г. завършва журналистика в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. През 1995 специализира “Мениджмънт на телевизионни новини” във Великобритания, а през 1998 завършва в Прага курсове “Журналистика и политическа власт” към ЕС.

Професионалната си кариера започва през 1989 г. като репортер и редактор в в „12+3“, „Нощен Хоризонт“ и Предавания за чужбина в БНР. Работила е като водеща на предаването „Добро утро“, на информационните емисии „По света и у нас“ в Канал 1 и Ефир 2 в БНТ, главен редактор на вечерните новини на Канал 1 и на предаването „Екип 4“.

Автор е на документалните филми “Лас Вегас”, филм за българските емигранти в САЩ, “Отвъд Гранд каньон”, “Страната на орлите” и “Пътят към Драма”.

През април 2001 е поканена за говорител и прессекретар на НДСВ, а от юли същата година до 2005 г. заема поста директор на Правителствената информационна служба към Министерския съвет на Република България (с министър-председател Симеон Сакскобургготски).

Председател е на АМЕА — Асоциация на медийните експерти в администрацията.

Член е на Съюза на българските журналисти и на Международната организация на журналистите.

От 2006 г. Цветелина Узунова управлява своя компания за публична и медийна комуникация VIPART, която работи предимно в сферата на корпоративния PR. Екипът й съветва водещи компании в сферата на бизнес-развитието, фармацията, медицината, строителството и др. Фирмата получава първото си обществено признание с инициативата „София — една дълга история“, за която специално е издадено многоезично DVD за столицата. Кампанията е приветствана чрез официално писмо от тогавашната първа дама на САЩ Лора Буш, след посещението й в София.

Сред успешните проекти на фирмата за 2010 г. е издаването и популяризирането на книгата "Urban Jungle" на нашумялата блогърка Milla MicOff. Освен с големия си успех сред младите хора у нас, книгата според издателите е първото българско издание със свой собствен сайт, който е номиниран в топ 3 на най-добрите за годината.

Един проект на Цветелина Узунова е "365 страници". Той предвижда организирането на поредица културни четвъртъци в столичния Клуб 365 с участието на поети, писатели, интелектуалци, учени, общественици.

В началото на 2010 г. пред сайта bulgaria-news Узунова споделя, че няма намерение да се върне към професията си на тв водеща, но няма да изостави обществената си работа и журналистиката и ще отдаде повече от времето си на Сдружението за модерна политика, на което е председател.