Път: : Кой кой е : М

Светослав Малинов

Светослав Христов Малинов e роден в Дупница през 1968 г.

През 1993 г. завършва специалност “Политология” в СУ “Св. Климент Охридски”.  Магистър по политология на Университета в Йорк (Великобритания),  има докторска степен от СУ “Св. Климент Охридски”.  Преподава История на политическите идеи в СУ “Св. Климент Охридски”.

Издал е много книги, антологии и публикации в сферата на политологията.

От 2002 г. е главен редактор и член на Управителния съвет на списание “Разум”.

През 2004 година, след оттеглянето на група депутати начело с Иван Костов от Съюза на демократичните сили, е сред основателите на Демократи за силна България. Член е на националното ръководство на партията през периода 2005-2007 година.

От 2005 година е депутат в 40-ото народно събрание, където е секретар на парламентарната група на ДСБ. Член на Комисията по гражданското общество и медии, член на Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа; член на множество международни мисии на ОССЕ за наблюдение на избори.

На евроизборите през май 2009 печели вътрешните избори в ДСБ и с листата на Синята коалиция печели 18-то място в Европейския парламент, което България получава след влизането в сила на Лисабонския договор.

През 2011 г. ДСБ издига Малинов като свой кандидат за участие в предварителните избори за излъчване на кандидат-президент на Синята коалиция. Негов опонент в тези избори е Румен Христов от СДС.

На Осмото национално събрание на ДСБ на 26 октомври 2011 г. Малинов е избран за зам.-председател на партията.

2014 - кандидат за депутат в Европейския парламент от Реформаторския блок и печели втори мандат като евродепутат.

Владее руски, английски и немски език. Женен, с три деца – две дъщери и един син.