Български земеделски народен съюз /БЗНС/

Българският земеделски народен съюз /БЗНС/ се счита за правоприемник на създадения през 1899 г. БЗНС. Той е забранен на 12 юни 1934 г., възстановен на 14-15 октомври 1944 г. и разтурен на 26 август 1947 г.

На 27 юли 1991 г. различни земеделски формации създават БЗНС - единен, но противоречията сред земеделските партии остават и затова на 7-8 ноември 1992 г. се провежда извънреден възстановителен конгрес, който обявява създаването на БЗНС. Регистриран е на 4 май 1993 г. по Закона за политическите партии.

Основна цел на политическата му дейност е благоденствието на народа и възраждането на българското земеделие при демократична парламентарна и републиканска форма на държавно управление.

БЗНС е член на Европейския християндемократически съюз.

Партийният символ е четирилистната детелина, а съюзните цветове са оранжев и зелен.

Печатен орган е в. "Земеделско знаме".

Ръководни органи: Върховен съюзен съвет, Управителен съвет, Постоянно присъствие.

Главен секретар е Анастасия Димитрова-Мозер.

На 12 октомври 1994 г. лидерите на БЗНС и на Демократическата партия подписват предизборно споразумение и създават коалицията Народен съюз, към която се присъединяват и други партии. Изборите се печелят от БСП, които съставят кабинет начело с Жан Виденов. Народен съюз е представен в парламента от 18 депутати, което го прави трета политическа сила.

През март 1996 г. е създадена коалицията Обединени демократични сили, като в нея влизат СДС, Народен съюз и ДПС. Целта - да се спечелят президентските избори - е постигната. На 3 ноември 1996 г. президент става кандидатът на ОДС - Петър Стоянов.

На изборите от 19 април 1997 г. от коалицията Народен съюз подписват предизборно споразумение със СДС в рамките на коалицията Обединени демократични сили, която спечелва убедително изборите (137 депутатски места). Народен съюз съставя самостоятелна парламентарна група.

На разширено съвещание на БЗНС-Народен съюз на 19-20 февруари 2000 г. са съобщени данни, според които партията към онзи момент наброява 66 000 души.

БЗНС начело с Мозер участва на парламентарните избори отново чрез коалицията Народен съюз, гласи решение на ПП от 19-20 февруари 2000 г.

Наред с Демократическата партия основен партньор на БЗНС-НС в надпреварата за следващия парламент (2001) е пак СДС. Земеделците на Мозер продължават добрите си връзки с ДПС, предвиждат се разговори и с ВМРО.

Участват като парламентарна партия в 39-ото НС (2001-2005).

2005 - БЗНС-Народен съюз участва в изборите за 40 НС в рамките на новосъздадената коалиция Български народен съюз (заедно със Съюза на свободните демократи на Стефан Софиянски и ВМРО на Красимир Каракачанов. БНС успява да премине 4-процентовата бариера и БЗНС на А. Мозер изпраща в парламента свои депутати.

18 май 2006 - на конгрес на партията, свикан от част от членовете на Управителния съвет, БЗНС-НС е преименуван на Земеделски народен съюз (ЗНС), а за нов лидер УС избира Стефан Личев, с 41 на 35 гласа за другия номиниран - Борислав Китов. Друга част от УС, включително Анастасия Мозер, насрочва конгрес на 21 май 2006. След оспорвани съдебни дела окончателното решение на съда е в полза на ЗНС на Стефан Личев като легитимния земеделски съюз.

2007 - Анастасия Мозер напуска ЗНС.