Български социалдемократически съюз /БСДС/

На 21 март 1999 г. се  провежда  първото събрание на на Българския социалдемократически съюз /БСДС/, чиито членове са  БСДП с лидер Йордан Нихризов, СДП и Нова СДП начело с Красимир Пухтев. Учредители на новото социалдемократическо обединение са 267 души, по данни от пресата.
По времето на Петър Дертлиев, когато бе създаден БСДС, в него влизаха освен БСДП,  и СДК "Европа", АСО /независими/ и др. предимно от средите на БСП, с цел привличане на членска маса и кадри от социалистите към социалдемокрацията. Новото социалдемократическо обединение е със същото име, но с други членове и с противоположна на предишната цел - обединяване на социалдемократите в посока надясно, към СДС.
За да бъде регистриран новият съюз, прокуратурата е поискала всички негови членове да попълнят декларации, че не са лишени от избирателни права, т.е. че са вменяеми. Според заместник-председателя на партията Теодор Дечев, това не е изключение за БСДС. Такова искане е било поставено и на НДПС на Гюнер Тахир.
По искане на прокурора е била приета и промяна в устава на съюза, с която се заличава текстът, че могат да извършват "и други дейности".
Съюзът се регистрира за участие в местните избори във всички общини в страната.
Местните структури могат да се коалират за изборите с всяка партия с изключение на "БСП и други комунистоидни и фашизоидни организации".  Според председателя на БСДП Йордан Нихризов обединените социалдемократи могат да получат 200 хил. гласа на местните избори - чрез участие в коалицията ОДС и чрез самостоятелни листи в средните и малките градове.
март 1999